Paunović:Srbija kao "banana država"

Ako Srbija ne pokaže da je pravna država i da može da zaštiti svačija prava pa i prava stranih investitora, biće nemoguće da ih ubedimo da ulažu u Srbiju.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 13.10.2010.

12:49

Default images

Sada je nemoguće ubediti invesitore da je sigurna zemlja za ulaganje u kojoj se dešavaju masovni sukobi sa policijom, kaže predsednik opštine Paraćin Saša Paunović.

Paunović koji je i predsednik Stalne konferencije gradova i opština ocenuje da nam neredi kakve smo gledali proteklih dana odlažu bolji život bar za pola godine.

"Takvi događaji će uplašiti svakog investitora, a naročito one koji su nam najpotrebniji. A to su ozbiljne velike strane kompanije", tvrdi Paunović.

On napominje da su pitanja ulaska Srbije u Evropsku uniju, ulazak u Nato pakt, ali i ukupna bezbednost pitanja koje postavljaju svi investitori koji žele da ulažu Srbiju.

"Prošle srede u Paraćinu je bio predstavnik zamenik glavnog menadžera velike kompanije koja se bavi proizvodnjom i koja ima naveru da negde u Srbiji, verovatnu u Paraćinu izgradi fabriku vrednu 20 i 50 miliona evra, u zavisnosti od obima proizvodnje. Taj gospodin je postavio više pitanja vezanih za poslovanje u Paraćinu, ali pitao je i kakav je stav građana Srbije prema ulasku u Evropsku uniju, dokle je Srbija stigla sa evropskih integacija, a takođe ga je interesovalo i kakva je ukupna bezbednost u Srbiji, naročito iz ugla sigurnosti njegove investicije", naveo je Paunović.
Prema njegovom mišljenju, izražavanje prava jedne manjinske grupe na mišljenje i seksualnu orjentaciju, kao i prelazak fudbalera u drugi klub banalni su razlozi za organizovanje tako velikih nemira.

"Investitori će sada razmišljati šta će se dešavati ako se postavi neko drugo, krupnije pitanje u ovoj zemlji, kakvi će onda nemiri da se dese. I sigurno je da zbog toga nećemo još dugo imati ozbiljne investitore. Imaćemo one investire 'tašna mašna', kakve smo uglavnom i do sada manje-više imali . Ali ozbiljne prave kompanije kakve su počele da dolaze u Srbiju i kakve su nam potrebne će sigurno odložiti svoje investicije na još neko vreme dok se ne uspostavi vladavina reda i zakona", napominje Paunović.
On cenjuje i da je izazvianje ovakve nestabilnosti u interesu "ljudi koji žele da živimo u jednoj maloj zemlji i da oni vladaju našim životima ekonomski i na svaki drugi način".

"To su oni koji ne žele da u Srbiji važe pravila koja važe u Evropskoj uniji i bilo gde drugde. Dakle, oni žele da žive mimo tih pravila i da spreče čitavu jednu zemlju da živi bolje", kaže Paunović.

Prema njegovom mišljenju, država sada treba da učini ključni potez, a to je da potvrdi da je u Srbiji moguće poštovanje prava, Ustava i zakona.

"Ključno ovog trenutka sa stanovišta onoga što država može uraditi jeste da se odbrani Ustav i poredak ove zemlje i da je država u stanju da zaštiti svačija prava, pa i prava stranih investitora. Ma kako to nama izgledalo čudno, oni ne gledaju na Srbiju kao na neku zemlju koja je bliska Evropi, već kao na neku zemlju koja liči na neku 'banana državu', koja nema pravni poredak. Ako Srbija ne pokaže da je pravna država mislim da nemamo čemu da se nadamo u bliskoj budućnosti a to mislim da je bio i cilj organizatora nereda", navodi Paunović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

18 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: