Kosovu 110 miliona evra od MMF-a

Kosovska vlada i Međunarodni monetarni fond postigli su sporazum za dobijanje kredita od 110 miliona evra, pod vrlo povoljnim uslovima.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 28.05.2010.

07:47

Default images

Kako je rekao kosovski premijer Hašim Tači, zahvaljujući sporazumu, Kosovo će imati privredni rast od šest odsto godišnje.

Tači je dodao da je sa MMF-om razvijen ekonomski razvojni plan koji predviđa uključivanje donacija od 210 miliona evra koje su pre dve godine obećali Evropska unija i Svetska banka.

Program sa MMF-om predviđa period od godinu do godinu, tokom kojeg će Kosovo iskoristiti kredit od 110 miliona evra. Deo programa obuhvata sprovođenje Zakona o radu, Zakona o ratnim veteranima i Zakon o penzijskom osiguranju.

Ovo je prvi kredit koji samoproglašene vlasti Kosova potpisuje sa nekom međunarodnom monetarnom organizacijom. Kosovo je prošle godine postalo član MMF-a i Svetske banke.

Prištinski mediji prenose izjavu premijera Kosova Hašima Tačija da se vlada obavezala da smanji budžetski deficit i da poboljša javne finansije i poresku administraciju. "Ovaj sporazum će pomoći ostvarivanju projekata od nacionalne važnosti, kao što su autoput, reforme u sektoru energetike i privatizaciju sektora telekoma", rekao je Tači.

Vođa delegacije MMF-a na Kosovu Jirgen Odenius rekao je da će kreditom kosovske institucije preuzeti mere za poboljšanje budžeta, kako bi stvorile fiskalnu stabilnost. Odenijusa dodaje i da, nasuprot činjenici da je na ekonomskom planu na Kosovu postignut napredak, i dalje ima velikih nesrazmera, što je rezultat niskog razvoja infrastrukture, posebno sistema transporta i energetike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

9 h

Podeli: