Tajkuni traže novac od Telekoma

Vodeći srpski privrednici predlažu Vladi da se novac od Telekoma investira u reindustrijalizaciji, a ne u puteve, i nude svoju pomoć u spasavanju propalih firmi

Srbija

Izvor: B92

Petak, 16.04.2010.

14:40

Default images

Oni smatraju da bi država trebalo da osnuje novi investicioni fond ili razvojnu banku koja bi finansirala nove, izvozno orijentisane poslove. Pored para od Telekoma za oporavak srpske privrede, prema predlogu biznismena, trebalo bi koristiti i sredstva iz dela deviznih rezervi, kao i od smanjenja obavezne rezerve banaka.

Miodrag Kostić, vlasnik „MK grupe", na sastanku je rekao da država ne bi trebalo da finansira infrastrukturu i gradi nove puteve, jer su, kako je naglasio, „srpski putevi u mnogo boljem stanju od srpske privrede". Kole je rekao da je gradnja puteva stranim kreditima direktna usluga Evropskoj uniji kojoj je Koridor 10 potrebniji nego nama. On smatra da treba primeniti tzv. 'slovenački recept, odnosno da se srpska privreda maksimalno razvije i učini konkretnom, a da se putevi grade iz fondova EU“, prenosi jedan od učesnika sastanka.

On je premijeru Cvetkoviću poručio i da je spreman da pruži svaku vrstu podrške srpskim firmama kojima preti propadanje. „Odaberite bilo koju firmu koja se nalazi u teškoj situaciji i pustite me da uđem u upravni odbor. Za to ne tražim nadoknadu. Svojim znanjem i iskustvom hoću da pomognem da firme koje su u teškoj situaciji ponovo stanu na noge“, rekao je Kostić.

Vlasnik Delte Miroslav Mišković naglasio je da srpski biznismeni ne traže nikakve posebne privilegije ili povlastice, već samo uslove poslovanja koje imaju i poslovni ljudi u Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumuniji i Sloveniji.

„Mišković je rekao da je neophodno u Srbiji formirati takav ambijent koji bi omogućio našoj privredi da spremna uđe u tržišnu bitku sa firmama iz okruženja. On je naglasio da je interes Srbije da ’ekonomski osvaja’ okolna tržišta, sa čim se složio i premijer Cvetković“, kaže izvor Presa.

Prekinuti podržavljivanje gubitaša

Vlasnik „Ist pointa" Zoran Drakulić je rekao da država konačno mora da prestane sa praksom podržavanja gubitaša i „socijalizacijom problema javnih preduzeća".

„Drakulić je rekao da on u Valjaonici bakra u Sevojnu zbog države ima velikih problema sa radnicima. On je upitao kako je moguće da radnici u RTB Bor koji ništa ne rade primaju iz budžeta veće plate od onih koje on može da isplati radnicima u Sevojnu iako rade punom parom i skoro sve izvoze?!“, prenosi sagovornik Presa.

Pavlović: Pohvalno osnivanje razvojne banke

Bivši direktor Agencije za privatizaciju Branko Pavlović smatra da ideja da se novac od prodaje Telekoma iskoristi za osnivanje razvojne banke ima smisla.

„Ukoliko Srbija ne osnuje takvu jednu banku finansijski sektor ostaće u rukama stranog kapitala, a u tim uslovima je svaki razvoj u Srbiji nemoguć. Neophodno je da Srbija ima jednu jaku domaću banku. Upravo bi ovakvo rešenje predstavljalo strukturnu promenu privrede“, kaže Pavlović.

Vlast da skine ljagu sa „tajkuna"

Kako saznaje taj list, privrednici su na ovom sastanku tražili od Vlade Srbije da skine etiketu „tajkuna" sa imena biznismena.

„Pomenuli smo da je krajnje vreme da se prekine sa etiketiranjem pojedinih biznismena i privrednika da su kontroverzni, da se bave intrigantnim poslom, da rade sa sumnjivim kapitalom. Ako je nešto u njihovom radu ikada bilo sumnjivo, valjda bi za ovih 10 godina već isplivalo na videlo. Vreme je da se konačno stavi tačka na to“, istakao je sagovornik Presa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

157 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: