Benzin 110 dinara, biće još skuplji

Građane u narednim nedeljama čekaju poskupljenja energenata, a to se na prvom mestu odnosi na poskupljenje naftnih derivata.

Srbija

Izvor: Blic, Tanjug

Sreda, 20.01.2010.

00:24

Default images

Gorivo je već poskupelo ove godine, a sledeći rast cena treba očekivati krajem naredne nedelje, pa će se cena benzina popeti na 110 dinara. Još jedno poskupljenje uslediće u februaru ako bude usklađivanja akcize sa inflacijom iz 2009. godine. Takođe, Udruženje vlasnika benzinskih pumpi se sprema da od Vlade zatraži podizanje marži, za koje kažu da se nisu menjale pet godina.

Kada je gorivo u pitanju, redovnom korekcijom cena vozače je protekle nedelje dočekalo prvo poskupljenje u 2010. godini. Ovaj trend će se nastaviti, s obzirom na to da stručnjaci predviđaju da će cena nafte u svetu rasti, a taj rast bi već mogao da dovede do novog poskupljenja.

Od poslednje promene kod nas nafta je poskupela osam odsto, pa bi maloprodajne cene od narednog vikenda mogle da budu više za još tri dinara. U februaru bi trebalo da dođe i do usklađivanja akcize na goriva sa prošlogodišnjom inflacijom, pa bi derivati mogli još da poskupe.

O promeni akcize kao i o visini njenog poskupljenja poslednju reč daće Ministarstvo finansija. Ako se budu držali postignute inflacije u 2009, prema rečima Nebojše Atanackovića iz kompanije Nafta, derivati bi mogli da poskupe za još tri dinara. „Inflacija u 2009. godini je iznosila sedam odsto, pa tako treba očekivati rast maloprodajnih cena od oko tri dinara po litru“, ističe Atanacković. Vlada Srbije trebalo bi sutra da donese odluku o povećanju akciza na naftne derivate za 1,58 odsto, kažu u Ministarstvu finansija, a primena tih odluka počeće dan posle njihovog objavljivanja u Službenom glasniku. Akcize za naftne derivate trenutno iznose 44 dinara po litru za motorne benzine i 30 dinara po litru za dizel goriva. Povećanjem akciza na naftne derivate za oko 1,58 odsto, dinarski iznos akciza na motorne benzine trebalo bi da bude povećan za oko 0,70 dinara, a na dizel goriva za oko 0,47 dinara.

Loša vest za vozače jeste i da se Udruženje vlasnika benzinskih pumpi sprema da od Ministarstva energetike zatraži povećanje marže koja sada iznosi pet dinara po litru. Kako saznajemo, njihov zahtev je da marža ne bude fiksna već da se određuje procentualno.

Što se cena ostalih energenata tiče, nema sumnje da nas kroz koju nedelju očekuje poskupljenje struje za deset odsto, jer je postupak u proceduri. Iako je kao datum poskupljenja najčešće pominjan 1. februar, Vlada se još koleba jer nije socijalni momenat za tako nepopularnu meru. Kako su iz Elektroprivrede Srbije ranije najavili, planira se još jedno poskupljenje od deset odsto u julu. Međutim, Vlada je juče procenila da je ukupno godišnje povećanje od 20 odsto previsoko.

Građane koji se greju na daljinsko grejanje čeka neprijatno iznenađenje, s obzirom na to da toplane već najavljuju poskupljenja u okviru dozvoljenog rasta od šest odsto. Kada je gas u pitanju, ohrabruje podatak da Agencija za energetiku razmatra uslove za pojeftinjenje. U Vladi su se pojavili predlozi da se cena gasa ubuduće menja na tri meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: