Telekom u plusu 15 milijardi dinara

Profit Telekoma Srbije u 2009. premašiće 15 milijardi dinara (oko 155 miliona evra), kaže generalni direktor te telekomunikacione kompanije Branko Radujko.

Srbija

Izvor: FoNet, Tanjug

Sreda, 30.12.2009.

12:20

Default images

On je kazao da je to profit samo iz poslovanja na tržištu Srbije i da je to najbolji rezultat otkako Telekom Srbije postoji, uprkos ublaženom rastu prihoda u odnosu na prethodne godine.

Radujko je kazao da su prihodi Telekoma u 2009. godini povećani za sedam odsto dok su ranijih godina rasli i po višestruko većim stopama i da su dobri rezultati ostvareni zahvaljujući dobroj kontroli troškova. Polovinu prihoda u 2009. godini, kazao je Radujko, Telekom Srbije je ostvario u fiksnoj telefoniji, ali je u tom delu poslovao sa gubitkom.

"Jedini generator profita u Telekomu je mobilna telefonija, koja u strukturi prihoda učestvuje sa 46 odsto", kazao je on i dodao da su preostalih četiri odsto prihodovano od interneta i multimedija, od kojih se. zasad, ne očekuje profitabilnost jer su u fazi razvoja.

Telekom Srbije planira u 2010. godini investicije od 22 milijarde dinara, naveo je generelni direktor te kompaniji, ističući da će najdinamičnije ulaganje biti razvoj ADSL-a.

Komentarišući mogućnost obnovljanja priče o privatizaciji Telekoma Srbija u skorijoj budućnosti, Radujko je kazao da odluku o tome donose akcionari kompanije i podsetio da je Vlada Srbije pre mesec i po donela odluku o prenosu akcija sa javnog preduzeća PTT direktno na državu.

Na pitanje šta misli o tome da li je ovo povoljan trenutak za privatizaciju Telekoma, Radujko je kazao da vidi razloge i za i protiv privatizacije te kompanije. "U ovom trenutku Telekom Srbija, bez obzira na krizu, dosta vredi. Kao građanin, uvek bih se zapitao zašto prodavati kompaniju koja ne uzima iz budžeta, već ga puni", rekao je Radujko i dodao da, sa druge strane, kao zaposlen u toj kompaniji, vidi i razloge za prodaju.

Generalni direktor Telekoma Srbije kazao i da je Vlada Srbije pre mesec i po donela odluku o prenosu akcija sa javnog preduzeća PTT Srbije direktno na državu, što je i preduslov za besplatnu podelu akcija te kompanije, koja bi mogla da usledi u prvoj polovini 2010. On je kazao da je Vlada Srbije dala preporuku Telekomu Srbija i PTT-u da angažuju savetnika za deobu i najavio da će početkom januara biti raspisan tender za izbor konsultanta, a u prvoj polovini godine može da se očekuje transfer akcija.

Fiksno telefoniranje je prošlost

Radujko je ocenio da će konkurencija u fiksnoj telefoniji, uprkos gubitku određenog broja korisnika, Telekomu Srbije doneti korist da počne da posluje profitabilno i u toj oblasti, zahvajujući tržišnom formiranju cene.

Upitan da li drugi fiksni operater može da ugrozi postojeću tržišnu poziciju Telekoma, Radujko je rekao da ova kompanija apeluje na dolazak konkurencije jer ekonomska logika kaže da konkurencija obara cenu, "što je tačno tamo gde cena nije kontrolisana".

"U Srbiji je trenutno cena fiksne telefonije kontrolisana i očekujemo da se, kad dođe konkurencija, njeno formiranje preseli iz kancelarije na tržište”, rekao je Radujko. On je naglasio da je sada cena pretplate u Srbiji dva evra, u Makedoniji i Crnoj Gori pet, a u Hrvatskoj devet, što je za sada neisplativo.

Radujko kaže da veruje da će konkurencija Telekomu, iako će izgubiti određen broj korisnika, doneti benefit kako bi konačno mogao da posluje profitabilno i u fiksnoj telefoniji. "Dolaskom novog operatera korisnici će dobiti mogućnost izbora, s tim što će se verovatno malo ko baviti govornom uslugom, a mnogo više internetom i ADSL- om".

Radujko je poručio da je fiksno telefoniranje prošlost, a ne budućnost ovog biznisa. "Prihodi se sve više traže na drugim stranama. Već godinama saobraćaj u fiksnoj telefoniji pada na globalnom nivou pet do sedam odsto godišnje, tako da niko neće platiti licencu da bi se bavio nečim neisplativim", poručio je Radujko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: