Jatu dozvola za čarter za Egipat

Kompanija Jat je dobila dozvolu za obavljanje čarter letova za destinacije u Egiptu, tokom letnje sezone, rečeno je u nacionalnom avio-prevozniku.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 20.05.2009.

15:06

Default images

Za obavljanje čarter letova za Tursku tokom letnje sezone, Jat još nije dobio dozvolu, a problem je iskrsao kada turske i egipatske aviokompanije, sa kojima je nekoliko domaćih turističkih agencija sklopilo ugovore o prevozu putnika, nisu dobile dozvole da taj posao obave preko Beograda.

Vazduhoplovne vlasti tih zemalja su zbog toga odugovlačile sa odlukom da svoje dozvole ustupe Jatu.

Ovo nije prvi put da Jat pred sam početak letnje sezone i dalje ne zna da li će imati dozvole za prevoz turista čarterima do popularnih letovališta, kao što su turistički centri Antalija u Tuskoj ili Hurgada u Egiptu.

Direktor komercijalnih poslova u Jatu Vladimir Ognjanović rekao je da je Jat "inicirao preko Ministarstva spoljnih poslova sastanak sa turskim vazduhoplovnim vlastima, pošto je očigledno najveći problem u Turskoj". "Na žalost, turske vazduhoplovne vlasti nisu izašle u susret našem zahtevu i oni inistiraju da se ti razgovori obave na nivou dva direkorata civilnog vazduhoplovstva, Turske i Srbije. Mi očekujemo da se dva direkorata o tome u najskorije vreme dogovore", rekao je Ognjanović u izjavi za televiziju B92. U Direktoratu, međutim, kažu da se nikavi pregovori sa turskim i egipatskim civilnim vazduhoplovstvom ne vode. Data je dozvola za dve turske aviokompanije za aerodrom u Nišu, dok ostaje odluka da se turisti iz Beograda do turskih i egipatskih letovališta prevoze Jatovim avionima, kaže Katarina Andrić-Milosavljević iz Direktorata.

„Sve vazduhoplovne vlasti vode računa o svojim avioprevoznicima kojima se daje prednost u dobijanju dozvola za čarter letove u odnosu na inostrane prevoznike, naravno ukoliko garantuju da imaju obezbeđen kapacitet za letove i ako su bezbedne i sigurne”, kaže ona i dodaje da je „Direktorat dobio takve garancije od Jata”.
„S obzirom da domaći avioprevoznik nije imao dovoljne kapacitete za letove iz Niša za Antaliju mi smo dozvole za tu destinaciju dali turskim aviokompanijama ‘Atlas džetu’ i ‘Pegazus erlajnsu’ koje će saobraćati na liniji Niš-Antalija-Niš. Ove kompanije nisu dobile dozvole za letove iz Beograda”, objašnjava Andrić-Milosavljević.

Ona kaže da je odbijena i turska aviokompanija „Skaj erlajns” koja je tražila da obavlja letove samo iz Beograda. Direkotrat je odbio zahteve i egipatskih aviokompanija koje su aplicirale za letove iz Beograda, „Er Kairo” i „Lotos er” dok su zahtevi „Koral blua” i „Er Memfisa” još uvek u proceduri.

Neke turističke agencije nude alternativno rešenje da do Egipta putnike prevoze iz Osjeka, a karta je jeftinija i do 100 evra. U Jatu sumnjaju da su cene karata toliko niže. “Sedište na Jatovom letu u čarteru u zavisnosti od destinacije košta oko 150 evra plus pripadajuće takse, pa vi procenite da li je moguće da neko ponudi prevoz sa 100 i više evra nižom cenom od toga, znači da bi te komapnije maltene besplatno prevozile putnike“, kaže Vladimir Ognjanović.

Prošle godine Jat je zaradio na čarter letovima 25 miliona evra što je najviši prihod za poslednjih 20 godina. U slučaju da ostane bez dozvola, šteta se procenjuje na oko deset miliona evra. Što se putnika tiče, na turističkim agencijama je da preusmere aranžmane ili da se prebace na redovne letove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: