Ekonomske zavise od socijalnih mera

Uspeh ekonomskih mera za prevazilaženje finansijske krize ove godine umnogome zavisi od socijalnih mera koje će Vlada Srbije preduzeti.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 25.02.2009.

10:13

Default images

Savetnik predsednika Vlade Srbije Jurij Bajec kaže da je socijalni dijalog neophodan radi prevazilaženja posledica svetske ekonomske krize koja poprima znatno veće razmere od onih koje su krajem prethodne godine mogle da se predvide.

On je kazao da srpska privreda može da ostvari rast od 0,5 odsto, što je znatno lošije od ranijih predviđanja, kada se govorilo o rastu od 2,5 odsto, pa je bilo neophodno da država interveniše i uvede mere kojim se pravi most između onih koji imaju novac i onih kojima je potreban.

Takve mere mora da prati i socijalni dijalog, a socijalni partneri treba da budu spremni da međusobno čine ustupke kako bi se privreda i socijalni mir održali, jer se samo zajedničkim radom ova kriza može prevazići, poručio je savetnik premijera.

Pomoćnica ministra za rad i socijalanu politiku Radmila Bukumirić Katić je istakla da resorno ministrastvo radi na paketu socijalanih mera koje će pratiti vladine ekonomske mere, radi očuvanja radnih mesta i dodatne zaštite za one kategorije stanovništva kod kojih postoji najveći rizik od siromaštva.

U prethodnih pet godina Srbija je uspela da prepolovi stopu siromaštva koja sad iznosi 6,6 odsto, ali ova kriza preti da je ponovo poveća, upozorila je ona i dodala da su mere tog ministarstva, pre svega, usmerene ka onim delovima stanovništva kod kojih je taj rizik najveći - nezaposlenima, starima i deci.

Za te kategorije ministrastvo razvija niz interventnih mera koje će biti uobličena po obilasku svih opština i podrobnijem upoznavanju sa problemima stanovništva, a ujedno stručnjaci razvijaju i sistemske mere koje će doprineti povećanju nivo usluga socijalne zaštite, rekla je Bukumirić Katić.

Ministarstvo je preporučilo i niz mera štednje kojima bi bila obezbeđena dodatna sredstva usmerena na socijlanu zaštitu, kazala je ona, objasnivši da su budžetom za 2009. godinu za te namene obezbeđena ista sredstva kao i prethodne godine zbog čega je za održavanje minimuma socijalne zaštite potrebno obezbediti još novca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: