Srbija

Ponedeljak, 13.08.2007.

16:51

Ugovor o koncesiji jači od Ustava?

Ugovor o koncesiji za autoput Horgoš-Požega jači je od Ustava, jer su odštete velike, kaže ministar Velimir Ilić.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Ministar za infrastrukturu objašnjava da je koncesionar vlasnik koncesije i dodaje da niko "ne može na silu da objavi autorsko pravo koje oni neće da prezentiraju javnosti", jer bi ostale firme mogle da preuzmu njihov model rada i da ga koriste.

Ilić je ponovio da će ugovor biti objavljen ako koncesionar da saglasnost za to. "Ono što je u skladu sa zakonom biće obelodanjeno. Vlada ima pravo da donese odluku da li će da obelodani, ali ako to učini bez saglasnosti koncesionara platiće odštetu, jer je tako predviđeno ugovorom", kazao je on.

"Ako vlada želi da plati tu odštetu može da reskira i da kaže evo, objavite, nema problema", rekao je on i dodao da svi koji žele mogu ugovor da pročitaju, da o njemu pišu i komentarišu, ali da se pojedini delovi ne fotokopiraju i ne objavljuje u javnosti, jer to ugovor ne dozvoljava.

"Insistiranjem na objavljivanju ugovora kao da neko namerno želi da se on raskine i da se autoput ne gradi", rekao je ministar Ilić.

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš je više puta tražio na uvid ugovor, čiji sadržaj još nije objavljen, dok ministar Ilić kaže da je pitanje koncesije za izgradnju auto puta "politička kampanja političara u Vojvodini" koji imaju izbore i vode svoju kampanju.
Ugovor o koncesiji su potpisali predstavnici konzorcijuma i ministar Iliæ
Podsetimo, koncesionar se pozvao na tajnost ugovora, na šta je potpredsednik Vlade Božidar Đelić odgovorio da je razočaran, a nakon toga je Kostreš najavio je da će razmotriti mogućnost pokretanja sudskog postupka protiv Vlade Srbije.

Dodajući da su svi ministri dobili na uvid po jedan primerak ugovora, on je kazao da u arhivi vlade postoji primerak i da sve državne institucije koje žele mogu da dobiju kopiju, ali je naglasio da ne može da se objavljuje u medijima zbog autorskih prava.

Radovi na izgradnji autoputa Horgoš-Požega počeće do kraja novembra, kako je i predviđeno ugovorom sa koncesionarima, rekao je ministar za infrastrukturu Srbije Velimir Ilić i dodao da je projekat za prvu fazu radova završen i deponovana su predviđena sredstva, a projekti za drugu fazu radova privode se kraju.

Špansko-austrijski konzorcijum FCC i Alpina Majreder je pobedio na međunarodnom tenderu za koncesiju na izgradnji autoputa Horgoš-Požega, a ugovor su 30. marta potpisali predstavnici tog konzorcijuma i ministar Ilić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: