Hrvati ne skrivaju strah: Skok 224 odsto, oni 0

U proteklih mesec dana svetska knjiga narudžbi brodova popunila se sa novih 66 ugovorenih poslova.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 22.06.2017.

15:26

Hrvati ne skrivaju strah: Skok 224 odsto, oni 0
Foto: Thinkstock

Tako je do juna broj novih ugovorenih novogradnji u 2017. podignut na ukupno 245 brodova i blago je poboljšan ako se gleda isti lanjski period, za oko 5 odsto.

Hrvatska velika brodogradilišta nisu među srećnicima koji su u ovoj godini uspeli da zaključe nove poslove.

Prema knjizi narudžbi koju vodi Hrvatska brodogradnja Jadranbrod (HBJ), ukupno imaju 41 novogradnju vrednosti 1,74 milijarde dolara i posla do prve polovine 2019. Zbog dinamike ugovaranja, posebno u uslovima stagnacije na globalnom nivou i činjenice da brodogradilišta polako izlaze iz postupka restrukturiranja uz potporu države, iz ove državne institucije pomno prate aktivnosti brodograditelja i ne skrivaju zabrinutost.

Glavnina novih brodova i u ovoj godini ugovorila su kineska brodogradilišta, ukupno 101 brod, ali od 17,9 milijardi dolara ukupne vrednosti svih novogradnji najveći deo i dalje se odnosi na italijanske brodograditelje, koji su svoju proizvodnju usmerili na specijalizovane brodove.

Njihove su nove gradnje zaključene do juna "teške" 4,4 milijarde dolara, što je četvrtina vrednosti svih novih narudžbi.

Premda se u svim analizama stanja traži svaka pozitivna naznaka promena trendova, činjenica je da još uvek nema ozbiljnih znakova oporavka.

U svetskoj knjizi narudžbi pomak nabolje u odnosu na aktuelnu flotu beleže tek LNG tankeri, zbog povećane potražnje za prevozom ukapljenog gasa, kao i specijalizovani brodovi. Ukupno je u svetskoj knjizi 124 LNG tankera, a na godišnjem nivou broj novougovorenih povećan je za 224 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: