Istorijski projekat u BiH: Kreće gradnja

U Gradskoj vijećnici Grada Mostara ozvaničen je početak gradnje vetroparka na Podveležju, istorijskog projekta za Bosnu i Hercegovinu.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 22.01.2017.

15:47

Istorijski projekat u BiH: Kreće gradnja
Foto: Thinkstock, ilustracija

"Naime, na svečanoj sednici potpisani su ugovori između JP Elektroprivreda BiH, kao investitora i izvođača radova Konzorcija HP Investing d.o.o. Mostar, Amitea d.o.o. Mostar i Izgradnja Tojaga d.o.o. Mostar o početnim projektima izgradnje prvog bosanskohercegovačkog Vetroparka", stoji u izveštaju pres službe Grada Mostara.

Generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Bajazit Jašarević i direktor HP Investinga Hasan Pekušić, potpisavši ovaj ugovor upisali su se u istoriju privrede ove države, posebno privrede u novom milenijumu, navode.

Po prvi put BiH će dobiti moderno, ekološki prihvatljivo postrojenje za proizvodnju električne energije, a koje će koristiti samo snagu vetra za obavljanje tog posla.

Potpisivanjem ovog ugovora potvrđeno je da će se uskoro na Podveležju graditi pristupni putevi, servisne saobraćajnice i montažni platoi za kranove, čime će i zvanično početi izgradnje VE Podveležje.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje vetroparka na Podveležju je oko 163 miliona KM, a potpisivanju ugovora prisustvovao je i predsednik Vlade FBiH Fadil Novalić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: