Nikad nije uspelo: Kao smanjiće a "sa strane"...

Bivši generalni direktor Ina Davor Štern sumnja da će posledica odluke OPEK-a o smanjenu proizvodnje nafte biti povećanje njene cene.

Region

Izvor: B92

Petak, 02.12.2016.

11:52

Nikad nije uspelo: Kao smanjiće a
Foto: Thinkstock

"Nemam kristalnu kuglu, ali do sada nijedna akcija OPEK- a s ciljem smanjenja proizvodnje i povećanja cena nafte nije uspela”, ocenio je Štern.

Osim toga, u svetlu novog velikog otkrića nalazišta škriljaca u Americi, što je drugo najveće naftno polje nakon onog u Saudijskoj Arabiji i s obzirom na najavljenu politiku budućeg predsednika Donalda Trampa da se ne ograničava proizvodnja škriljaca, za očekivati je da će globalna proizvodnja nafte rasti ili barem kompenzovati pad proizvodnje od strane članica OPEK, dodaje on.

S druge strane, za očekivati je i da će same članice OPEK-a, dok nominalno smanjuju kvote, i dalje prodavati naftu "sa strane", tako da ne očekujem da će zaista doći do povećanja cena", zaključuje Štern.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

3 h

Podeli: