Eksplodirao im turizam, hvale se skokom od 175 %

Prema podacima Nacionalne turističke organizacije, u protekli petak u Crnoj Gori broj turista bio je za 21 odsto veći u odnosu na posmatrani period lani.

Region

Izvor: B92

Subota, 24.09.2016.

13:58

Eksplodirao im turizam, hvale se skokom od 175 %
Foto: Thinkstock

U Crnoj Gori boravilo je 44.722 turista kazao je Pobjedi generalni direktor Direktorata za upravljanje turističkom destinacijom Marko Petričević.

On navodi da je najviše turista boravilo u Budvi 18.174 od čega su 17.796 strani turisti.

"Najveći rast broja turista po opštinama u odnosu na period prošle godine zabeležen je u Mojkovcu (175 odsto), Podgorici (138 odsto), Nikšiću (98 odsto), Tivtu (52 odsto), Kotoru (40 odsto), Beranama (38 odsto). Povećan broj turista zabeležen je i u ostalim opštinama: Budva, Herceg Novi, Ulcinj, Bar, Bijelo Polje, Danilovgrad, Rožaje", istakao je Petričević.

Svi podaci govore, kako on navodi, da će sezona da bude bolja u odnosu na prošlu godinu.

Statistički podaci govore da je u Crnoj Gori za sedam meseci ostvareno 400 miliona evra turističkog prihoda, 15 miliona više nego lani i da je gostiju iz Zapadne Evrope više čak 55 odsto.

Procene su takođe i da će ovogodišnja sezona premašiti 850 miliona evra ukupnog prihoda.

Prema procenama Centralne banke, u prvih sedam meseci u Crnoj Gori je ostvareno oko 400 miliona evra turističkog prihoda, 15 miliona više nego lani.

"Rezultat potvrđuje zdrav, stabilan i kontinuiran rast crnogorskog turizma, zahvaljujući dobroj politici koja se zasniva na izgradnji hotelskih kapaciteta visoke kategorije, radu na dostupnosti, stalnom povećanju manifestacija i drugih sadržaja", izjavio je ministar turizma Branimir Gvozdenović, istakavši kako je broj turista u Crnoj Gori tri puta veći od broja stanovnika.

Crna Gora, koja se poslednjih godina fokusirala na investicije u hotelskom sektoru i privlačenje zapadnoevropskih gostiju, beleži snažan rast u avgustu.

U prvih sedam meseci imali smo 864 hiljade dolazaka (4 odsto više nego lani) sa 5,2 miliona noćenja, što je rast od 0,5 odsto.

U avgustu je broj gostiju porastao za petinu, a u prvoj polovini septembra čak 21 odsto, a buking je, prema najavama, dobar i za početak jeseni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: