Hrvatsko ostrvo zmija postaje svetski hit

Hrvatsko ostrvo koje je bilo odavno napušteno, zahavljujući investicijama postaje svetski hit, pišu tamošnji mediji.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2016.

13:01

Hrvatsko ostrvo zmija postaje svetski hit
(Foto: Thinkstock.com, ilustracija)

Ambiciozna vizija turističke oaze za bogate narednih 49 godina biće u rukama Britanaca koji su ga već “ugurali” na liste najpoželjnijih destinacija ove godine.

Svi s nestrpljenjem iščekuju inovativni turistički projekat Obonjan, rajsko hrvatsko ostrvo na kojem će pronaći sve što im treba za savršen odmor, kako najavljuju osnivači jedne od 10 najvažnijih parti destinacije u svetu u ovoj godini prema ocenama britanskog Gardijana, prenose regionalni mediji.

Ovo bi trebalo da bude spas za ostrvo koji se traži praktično još od rata.

Ostrvce Obonjan u šibenskom akvatoriju, u prošlosti poznat i kao Ostrvo zmija koje su sredili mungosi, 70-tih je bilo ostrvo mladosti odnosno izviđača, koji su na tom zapuštenom lokalitetu sagradili plaže, amfiteatar, igrališta, spremište za vodu i ostalu infrastrukturu za logorovanje. Idilu je pokvario rat, ostrvo je udomio prognanike, a nakon rata izviđači nisu uspeli oživeti staru priču. Grad Šibenik je skupo koštao ugovor s Orcom grupom iz 2008, od velikih planova za hotelske komplekse njihove Obonjan Rivijere nije bilo ništa, a nakon glasina da će se tamo preseliti festival Teraneo, na ostrvce su "uplovili" Britanci na 49 godina, kako bi celoj šibenskoj regionu dali novi imidž.

Na Obonjanu planiraju da razvijaju inovativan koncept turizma koji će se zasnivati na umetnosti, muzici, održivom razvoju, velnesu, gastronomiji i tehnologiji. Za dizajn će biti zadužen respektabilni arhitektonski studio, a gostima se obećavaju smeštaj u klimatizovanim šatorima i drvenim bungalovima, domaća hrana od lokalnih dobavljača, svakodnevni nastupi svetski poznatih dižejeva, muzičkih umetnika, radionice, izleti, Nacionalni park Krka , Kornate, Šibenik ...

Investitori pojašnjavaju da se izgradnja smeštajnih jedinica, koje su izuzetno luksuzne, no u prvom redu ekološki i sadržajno u skladu sa prirodnim okruženjem, sprovodi u saradnji sa međunarodnom kompanijom koja je specijalizovana za kreiranja eko-frendli smeštaja. U saradnji sa kompanijom Dovkot, stručnjacima na području ekologije i održivog razvoja, izrađena je posebna studija biološke raznolikosti na ostrvu. Takođe, nedavno je uspostavljena saradnja sa neprofitnom organizacijom Carbon, s kojom se sprovodi projekat razvoja obnovljive energetske strategije ostrva. Iako su u prvoj godini ulaganja trebalo da iznose približno 50 miliona kuna, brojka je za 2016. smanjena jer se pokazalo da je infrastruktura bitno slabija nego se smatralo ranije. Dinamika daljih ulaganja stoga će zavisiti od brzine izdavanja potrebnih dozvola, s tim da investitori ističu da cilj nije betonizacija ostrva nego sadržaji bazirani na ekološkoj održivosti.

Projekat ima podršku Ministarstva turizma i posebno Grada koji ima velika očekivanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

8 h

Podeli: