Hrvati neće nuklearku sa Srbijom

Hrvatska neće učestvovati u projektu gradnje nuklearne elektrane Belene u Bugarskoj u koji je pozvana zajedno sa Srbijom, kaže premijerka Jadranka Kosor.

Region

Izvor: B92

Utorak, 09.11.2010.

08:42

Default images

Bugarska vlada pozvala je Hrvatsku i Srbiju da kao akcionari učestvuju u projektu gradnje nuklearne elektrane Belene na Dunavu.

"Hrvatska neće participirati u tom projektu", izjavila je Kosorova koja se sastala i s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, rekavši da Hrvatska ima svoju energetsku strategiju po kojoj se radi.

Kako je prethodno izjavio bugarski premijer, učešće Hrvatske i Srbije učinilo bi taj projekt pragmatičnijim jer bi, kada se nuklearka izgradi, tržište bilo garantovano.

Nuklearku Belene trebalo bi da gradi ruska državna tvrtka Atomstrojeksport, ali postoje problemi oko cene. Projekat gradnje NE Belene zamrznut je u jesen prošle godine kad se pređašnji strateški investitor, nemačka kompanija RWE koja je trebala obezbediti dve milijarde evra u zamenu za 49 odsto vlasništva, povukla iz projekta.

Po preliminarnom ugovoru bugarske vlade i Atmostrojeksporta iz 2008. godine, gradnja elektrane trebala je stajati četiri milijarde evra, ali su troškovi u međuvremenu porasli.

Bugarska i Rusija produžile su 30. septembra 2010. taj ugovor za šest meseci dok ne postignu konačan dogovor o ceni. Bugarska vlada u međuvremenu traži evropske partnere i investitore za nastavak projekta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: