Nemci ipak najbliži Telekomu Srbije

Tendersku dokumentaciju za kupovinu 51 odsto Telekoma Srbija do sada su otkupili samo Dojče telekom i Austrija telekom, a mogao bi uskoro i Oraskom telekom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.11.2010.

00:58

Default images

Međutim, još se ne zna da li će Vlada Srbije odlučiti da proda samo 31 odsto akcija u svom najprofitabilnijem preduzeću, što zavisi od toga šta će grčka kompanija OTE učiniti sa svojih 20 odsto vlasništva u Telekomu Srbija.

Kompanijama koje su zainteresovane za kupovinu Telekoma ostalo je još 19 dana za otkup tenderske dokumentacije i dostavljanje ponuda. Dokumentaciju vrednu 10.000 evra do sada su kupili nemački Dojče telekom i Austrija telekom, koji u Srbiji drži VIP mobajl. "Za srpski Telekom zanima se i egipatski Oraskom, ali ova kompanija još nije otkupila dokumentaciju", kaže izvor Presa. Iako je država na tenderu ponudila 51 odsto Telekoma, i dalje se ne zna da li će to biti krajnji udeo koji ćemo prodati i koliku minimalnu cenu očekuje Vlada Srbije.

"Vlada nije na ovom tenderu dala minimalnu cenu, a ona bi mogla da bude određena nakon što bude zaključen tender. Nakon toga bi se sa ponuđačima moglo krenuti u direktne pregovore. Međutim, postoji mogućnost da Vlada u međuvremenu odluči da ne ide sa minimalnom cenom, što bi onda promenilo proceduru", kažu u pres-službi Ministarstva finansija.

Šef službe za informisanje Agencije za privatizaciju Dušan Belanović objasnio je da bi Vlada ovim tenderom mogla dobiti samo inicijalne ponude za Telekom Srbija.

"Zna se da je procenjena vrednost Telekoma 2,4 milijarde evra. Ako se pojavi nekoliko firmi na ovom tenderu koje bi ponudile više od polovine tog novca, onda Vlada Srbije može da krene u direktne razgovore sa onima koji ponude najviše i poveća te ponude. Druga varijanta je da se napravi novi tender, gde bi početna cena za Telekom Srbija bila jedna od onih koje će stići na ovom tenderu. Na primer, ako neka kompanija ponudi dve milijarde za Telekom Srbija, Vlada može da to stavi kao početnu cenu i da se onda ostale kompanije koje su kupile dokumentaciju pojave sa većim cenama", objasnio je Belanović.

Premijer Mirko Cvetković nedavno je rekao da bi država mogla da proda samo 31 odsto Telekoma Srbija ukoliko grčki OTE odluči da nekome proda svojih 20 odsto u ovoj kompaniji. S obzirom na to da je OTE u većinskom vlasništvu Dojče telekoma, ekonomista Milan Kovačević kaže da je Cvetkovićeva izjava vrlo „neobična".

"Zanimljiva je ta izjava! Naročito zato što je raspisan tender za prodaju 51 odsto Telekoma Srbija. Da li to može značiti da će Grci prodati svojih 20 odsto Dojče telekomu, a da ćemo onda mi Nemcima prodati 31 odsto i tako ih učiniti većinskim vlasnicima?", pita se Kovačević.
Zanimljivo je da država želi da zadrži „zlatnu akciju" u Telekomu Srbija da bi mogla da kontroliše najvažnije odluke u vezi sa kompanijom. Pitanje je samo ko bi kupio kompaniju u kojoj 20 odsto imaju Grci, a 29 odsto država, građani i zaposleni?

Ekonomista Ivan Nikolić kaže da bi to odgovaralo Dojče telekomu. "Ako Dojče telekom postane gazda 71 odsto Telekoma Srbija, onda se država više ništa ne bi pitala u kompaniji. S druge strane, osnovni cilj Vlade je da se dobije što više novca. Kako bi se što mirnije ušlo u predstojeću predizbornu kampanju", zaključuje Nikolić. Za novog direktora grčkog OTE nedavno je postavljen Majkl Camaš, pa se spekuliše da bi Grci mogli da odustanu od prodaje svog dela Telekoma Srbija. Ekonomista Ivan Nikolić kaže da Grci imaju druge razloge zbog kojih bi odustali od prodaje 20 odsto srpskog Telekoma.

"Pošto je Dojče zainteresovan za kupovinu našeg Telekoma, onda je nelogično da prvo prodaju svoj deo, a onda da kupe naših 51 odsto. Međutim, ako se bude prodavalo samo 31 odsto Telekoma Srbija onda ne vidim ko bi bio zainteresovan za to osim Nemaca jer oni preko OTE već imaju 20 odsto udela. Ali, to bi značilo i mnogo nižu cenu naše kompanije", objašnjava Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: