Ponedeljak, 08.11.2010.

00:58

Nemci ipak najbliži Telekomu Srbije

Tendersku dokumentaciju za kupovinu 51 odsto Telekoma Srbija do sada su otkupili samo Dojče telekom i Austrija telekom, a mogao bi uskoro i Oraskom telekom.

Izvor: Press

Nemci ipak najbliži Telekomu Srbije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

otpisani

pre 13 godina

Prodaja Telekoma Svabama je dogovorena ko zna kada. Vlada misli da gradjani nemaju pojma i da gutaju sve sto im se servira a sto je jos strasnije gradjani vrlo dobro znaju sta radi vlada (ovo je mala zemlja i ovde se sve sazna u roku od 24h) i niko nista ne preduzima?! Mi smo kolektivno slucaj za posmatranje.

Kibo

pre 13 godina

Ovi momci Ivan Nikolić i MIlan KOvačević su sam dobro rezonovali kako vlada maže oči građanima. Pa stvarno se ponašaju kao na pijaci, a procedure za kupovinu bilo čega i nije neka mudrost, bilo da je u pitanju krompir ili preduzeće. Ko da više njegovo je i to je to...Međutim idu izboru pa su ga namerno zakukuljili samo tako...

Tozovac

pre 13 godina

Najsimpatičniji su mi ovi "spineri", po pravilu laici, poput ministra telekomunikacija građevinske struke. Hajd' još jednom, nije me izdalo strpljenje:
1. Internet je skup jer je zemlja siromašna, veliki deo naroda nema računare, privreda je slaba. To sve utiče da se kupuje manje protoka od upstream provajdera koji se iz prethodno navedenih razloga deli na manji broj priključaka i skuplji je. Ovde "spineri" kao slučajno zaboravljaju da je ADSL uveden i u najdalje čuke Srbije gde uopšte ne postoji računica. Ali kako smo državno preduzeće u obavezi smo da to uradimo. Da nismo profit bi bio još veći.
2. Telekom je ušao kao drugi operater u mobilnu telefoniju, a danas je apsolutni lider i po profitu i po broju korisnika. Imate li "spineri" nekog od prijatelja koji je uzeo neki primamljiv paket od konkurencije, od koje ima slabu pokrivenost, a druga duplo skuplji impuls.
3. Ugovor se ne mogu tako lako rakinuti jer kada ste uzimali Internet besplatno tri meseca ili šest meseci za dinar ili IPTV za dinar tri meseca niste čitali da važi dve godine. Ovako ste mislili da uzmete za dž i kad istekne promo-period zaaplite. E pa to nema nigde.
4. A što ostale državne firme rofitabilne. Kvalitet Telekoma pre svega čini inženjerski kadar koji je mahom zavrčio jedinu cenjenu fakultetsku ustanovu iz Srbije world-wide i dobar deo njih spada u normalne i skromne ljude koji su ubedljivo najpoptlaćeniji u zemlji. Što ne znači da su loše plaćeni.
I tako mogu da sto. Prodaja Telekoma je ekonomski zločin. No, treba negovati čedo srpske tranizije - MITO.

Babin_zub

pre 13 godina

(Upucen, 8. novembar 2010 14:40)

A ti kam da bi se obradovao da svaba dodje,a?

Salu na stranu,ok je privatizacija,mislim da se vecina nas slaze da sve osim EPSa i prirodnih dobara treba privatizovati.Problem nastaje kada se izvrsi privatizacija na nacin na koji se privatizuje od dolaska "demokrata" na vlast 5.oktobra. Sve se radi ispod zita,mnoge firme koje su imale pozitivan bilans-upropastene su,u mnogim oblastima je stvoren monopol,i na kraju novac od privatizacije je utrosen u ko zna sta-infrastruktura nam je uzas,inflacija divlja,radna mesta se zatvaraju...Pitanje je GDE JE NOVAC OD PRIVATIZACIJE i STA JE UCINJENO ZA PROTEKLIH DESET GODINA? Sta je sa privatizovanim preduzecima,postoji li jedan jedini primer gde radnici nisu izbaceni na ulicu ili da je preduzece ugaseno a lokali tog preduzeca rasprodati za mnogo vecu sumu od one za koju je preduzece kupljeno?
Bio sam 5.oktobra na ulici,kao i godinama pre toga,ali nisam bio tamo da bih druge lopove doveo na vlast vec da bi moja deca zivela bolje.Cak je i u Milosevicevo vreme vrsena bolja privatizacija(Hemofarm,cementare...),samo ih je mali broj ostvaren,presporo se radilo.Od tih privatizacija su svi imali korist,niko se nije zalio ni bunio,i danas ta preduzeca rade ODLICNO,i jedni su od nosioca privrede u ovoj truloj drzavi.Od vecih stranih investicija treba pozdraviti samo US Steal kao i Fijat.Ostalo je smejurija koliko je sitno.
A da,da ne zaboravim...Nedavno cuh da smo proizvodnju euro-krema prebacili u Bosnu pa sad to uvozimo,i jos neki nas ministar rece da je to dobar potez.Pa ajde sto kradete,al nas nemojte tako ponizavati i ponasati se kao da smo stado ovaca koje blejeci ide na klanje.

Aleksandar

pre 13 godina

@Mile
u pravu si za PayPal (to sam rekao zbog toga što smo jedna od retkih zemlaja koja to nema), ali ko drži internet u Srbiji?
Telekom "profitabilna" firma.
Što se brzine za Telekom tiče (nekome je i pisaća mašina dovoljna), a kojom si zadovoljan, to je presporo i preskupo.
Ako si već pretplaćen na ADSL kod Telekoma, probaj da poništitš ugovor (na šta imaš prava) i odmah će automatski da postaneš novi korisnik, i ima da dobiješ migrenu dok sa službenicima to razjasniš.
Ako su uzeo Blackberry paket, i kada ga ukineš, još par meseci ti stižu računi, dok se žališ, oni ti kažu "prvo platite, pa ćemo da vidimo."
A brzina neta, sa Telekomom mi treba 4Mb da skinem za minut, prosečna brzina. U Strazburu za isti fajl mi treba 3 sekunde.
usluge:
od drugih provajdera dobijam obaveštenje na mail ili SMS om za račun koji plaćam svakog meseca i dobijem kulturnu potvrdu da sam izmirio obaveze. Ako zakasnim neki dan, posalju mi podsetnik da proverim da li sam možda uplatio ili propustio.
Kod Telekoma ništa od toga.
Njihov račun dobijam poslednji, i za razliku od drugih operatera mobilne telefonije, ne mogu na sajtu da proverim za određeni mesec listing. A najveća ironija je da to MOGU da uradim za fiksni telefon kod istog tog Telekoma. Znači ne umeju jednu uslugu dosledno da nude za sve servise.
Inače, kablovski internet je u ponudi kablovskog operatera, a ne Telekoma.

Bežični internet preko operatera mobilne telefonije, je ponudila konkurencija, a ne Telekom.
Mobilnu telefoniju u Srbiji je uvela konkurencija, a ne Telekom.

Bojan

pre 13 godina

E kad bi Nemci preuzeli i Vladu, Skupštinu i lokalne samouprave, barem 93%. Da nam se naši zelenaši i nesposobni rođaci skinu sa grbače.
Propala si Srbijo !

Mile

pre 13 godina

@Aleksandar

1. Kakve veze ima PayPal sa brzinom interneta/Telekomom/razlogom za prodaju? To je k'o kad bi rekao, "Moramo da prodamo Telekom; štuca mi Youtube kad gledam spotove."

2. Brzina je sasvim OK. Ja sam korisnik Telekomove kablovske (pa još bežične) i prezadovoljan sam. Kako cenom, tako i uslugom. Na Zapadu sam plaćao/plaćam daleko više--za DSL. Znaš gde još ima takav kablovski internet za $15-16 mesečno?! Možda u Zimbabveu, eto.

Što se infrastrukture tiče, takođe sam i korisnik Bell-a (kanadski telekom, odnedavno privatizovan zbog istih super razloga koje ti navodiš). U Torontu sam i, pazi ovo, "ne postoje tehnički uslovi za kablovski internet" u mom komšiluku. U Torontu! To je njihov odgovor bio kada sam pitao da "apgrejdujem" sa DSL-a, koji, inače, plaćam $99 mesečno (~70 evra).

Zato, pre nego što se odvali, valja proveriti činjenice.

neko tamo

pre 13 godina

Ako se prodaje 31% plus OTE-ovih 20%, onda je to namestanje za Dojce Telekom vec ,,u najavi", jer koliko god da plate vratice im se deo koji odgovara procentu koji imaju u OTE-u. U prevodu, taj deo ce prakticno da uplate sami sebi.

Upucen

pre 13 godina

Uopste mi nije jasno zbog cega svi kukaju. Telekom Srbija mora da se proda.
Zbog nas samih. Za one neupucene: Telekom je svojom "poslovnom" politikom prakticno zaustavio razvoj telekomunikacija u Srbiji. Zahvaljujuci monopolistickom polozaju, bahatom ponasanju, uspeli su da upropaste odlicne sanse koje su imali pocetkom ovog veka, kao najveca telekomunikaciona kompanija u regionu.
S druge strane, profit o kome svi toliko pricaju je, do sada, koriscen za isplate penzija i plata u drzavnoj administraciji. Investicije u telekomunikacije su, u poslednje cetiri godine, svedene na minimum (redovno odrzavanje sistema, poneka rekonstrukcija mreze, i slicno). Ulaganja u nove tehnologije prakticno nije ni bilo. Istovremeno se skupo placena oprema baca, jer ne znaju kako da je upotrebe.
Telekom je sprecio razvoj malih kompanija preterano velikim cenama zakupa svoje infrastrukture (jos jedna stvar zbog koje se bunimo je prodaja infrastrukture, koju je Telekom iznajmljivao po zaista bezobraznim cenama - monopolisti su, i moze im se). Drzava (citaj: Ratel) je pre otprilike dve godine dozvolio firmama (koje nisu Telekom) interkonekciju sa inostranstvom, sto je uslovilo drastican pad cena interneta u Srbiji (naravno, i pad profita Telekoma). Telekom je svojevremeno tuzio neke provajdere zbog koriscenja VoIP tehnologije, koju su i sami koristili, pri cemu su, razgovore sa inostranstvom naplacivali i do 20 puta vise od trzisne.
Takodje, bunimo se sto ce neko drugi da zaradi 200 miliona godisnje. Racunica je prosta:
Srbija je sada vlasnik 80% Telekoma. Nakon prodaje, drzavi ostaje 40%, odnosno, umesto profita od 200 miliona US$ godisnje, imali bi profit od 100 miliona. Ono sto ce se desiti je da ce se dobar deo profita reinvestirati, uposlice se neke druge firme, a i sam Telekom ce imati mnogo veci profit nego do sada (bice otpusteni svi oni majstori pasijansa, povecan nivo usluge, i sl.).
Zato mislim da bi trebalo malo da razmislimo, pre nego sto patriotskom kuknjavom sprecimo prodaju Lelekoma.

Marko

pre 13 godina

Telekom profitabilna firma???
Pa oni 2 pare ne bi zaradjivali na konkurentnom trzistu koliko su nesposobni i aljkavi.

A za ove sto misle da drzavna firma treba da sluzi da bi se punio budzet, onda mogu samo da im porucim, da bas zbog toga takve firme treba prodati, jer kada ruka politicara kroz drzavna preduzeca puni budzet... onda je to najveci bedak.

Milan

pre 13 godina

Intervju koji je Branka Nevistic napravila sa ministarkom za telekomunikacije Jasnom Matic govori vise nego bilo koji tekst ili komentar. Prodaju jer moraju:
1) Nemci su to postavili kao uslov daljih razgovora o EU
2) Da bi popunili budzet
3) Da bi mito strpali u sopstvene dzepove
4) I najvaznije, da bi ostali na vlasti

smajli

pre 13 godina

Telekom je zaostao zbog glupog rukovodstava i zato sto je decenijama pretvaran u "porodicni" biznis. Sve se to lako promeni, visak zaposlenih u administraciji, rukovodstvu i lezilebovica koji nemaju tu sta da traze otpusti. Zar mora da se proda da bise kadar promenio? Ovo je pljacka naroda i tacka! Krajnji cin veleizdaje kao sto bi bila i prodaja vode, energije i drugih resursa od kojih zavisi svakodnevni zivot i zdravlje naroda. Svuda gde se "vlast" ovako ponasala naord je siromasio i srednji zivotni vek isao nanize (padaju mi na pamet argentina i bolivija). VELEIZDAJA!!

Samo prodajte šta možete i još dok možete, nećete još dugo...

pre 13 godina

Glasaću na izborima za onoga ko se obaveže da će za "državne lopove" iz prethodnih garnitura osnovati domaći tribunal, doživotno ih ganjati i oduzimati imovinu njima i članovima njihovih porodica.

Dusan

pre 13 godina

Telekom ce skoro sigurno uzeti DT, prakticno bez para, kao kompenzacija za zelezaru Smederevo. Sve ostalo je predstava. Para nema a nece ih ni biti (izuzev namaza tj. "bonus" procenta zasluznim politicarima).

cg

pre 13 godina

Ista prica kao u Crnoj Gori. Dokumentaciju otkupljuju Dojce telekom i Telekom Austrija. Prethodno su njemci dogovorili posao sa vladom, a onda se tu jave i austrijanci da KAO prave konkurenciju njemcima.
Zasto nema francuza koji su najavljivani? Znaju i oni da tu nemaju tu sta da traze.

Aleksandar

pre 13 godina

neko je ovde rekao da se mora obustaviti prodaja, jer je ona štetna za svakog građanina zbog:
- zbog porasta cene impulsa - kao da ne rastu
- otpustanja u Telekomu, i to se dešava, pa se zaposli familija ili partijske kolege,
- otpuštanja u Telekomovim dobavljačima, jer će stranac više uvoziti opremu, i do sada se uvozila, sa provizijama od 300% i to preko ""burazerskih firmi"

a pogubna je i po ekonomske i nacionalne interese Srbije.
Ni njeno poslovanje nije se baš pokazalo blagotvornim po ekonomske interese - koliko Srbija gubi zbog zaostalosti u upotrebi interneta (najsporiji protok, sporiji nego u Zimbabveu), 3G, GPRSa,PayPal-a i mnogih drugih aplikacija koje se u svetu koriste.
A nacionalni interesi: da neće stranac da ga spakuje u kofer i odnese kući...

marko

pre 13 godina

Totalno sumanuta prodaja. Jedino sto mogu da ucinim, to je da taj novi Telekom od mene zute banke nece videti, otkazujem sve fiksne telefone, placam racune preko banke, adsl me i onako ne zanima, pisma odavno ne saljem. To je to.

Dr

pre 13 godina

Ova prodaja se mora mirno zaustaviti jer je ona štetna za svakog građanina (zbog porasta cene impulsa, otpustanja u Telekomu, otpuštanja u Telekomovim dobavljačima, jer će stranac više uvoziti opremu...), a pogubna je i po ekonomske i nacionalne interese Srbije...Ne smemo da dozvolimo vlasti da radi šta god hoće, a primer Telekoma je pokazna vežba da li mogu da ostvare baš sve što su naumili, ma kako suludo bilo...STOP prodaji Telekoma!

Vojislav Matkovic

pre 13 godina

A kad se proda telekom, narod ce ostati gladan, a svake godine, sav profit Telekoma odlazice iz drzave, a nas budzet, kesa!

Matrix

pre 13 godina

Dajte više prodajte taj Telekom ,jer narod ne može da gleda ovaj horor šta radite sa Telekomom ,prodajete Telekom ,a ponudjači ne znaju Koliko posto Telekoma kupuje ,ko će bre vas da shvati za ozbiljno sa takvim vašim ponašenjem,a ovi lopovi iz DS samo gledaju kako će što pre da prodaju ,mora da je Dojče Telekom ponudi veću proviziju pa se za njih namešta.

Matrix

pre 13 godina

Dajte više prodajte taj Telekom ,jer narod ne može da gleda ovaj horor šta radite sa Telekomom ,prodajete Telekom ,a ponudjači ne znaju Koliko posto Telekoma kupuje ,ko će bre vas da shvati za ozbiljno sa takvim vašim ponašenjem,a ovi lopovi iz DS samo gledaju kako će što pre da prodaju ,mora da je Dojče Telekom ponudi veću proviziju pa se za njih namešta.

Dr

pre 13 godina

Ova prodaja se mora mirno zaustaviti jer je ona štetna za svakog građanina (zbog porasta cene impulsa, otpustanja u Telekomu, otpuštanja u Telekomovim dobavljačima, jer će stranac više uvoziti opremu...), a pogubna je i po ekonomske i nacionalne interese Srbije...Ne smemo da dozvolimo vlasti da radi šta god hoće, a primer Telekoma je pokazna vežba da li mogu da ostvare baš sve što su naumili, ma kako suludo bilo...STOP prodaji Telekoma!

cg

pre 13 godina

Ista prica kao u Crnoj Gori. Dokumentaciju otkupljuju Dojce telekom i Telekom Austrija. Prethodno su njemci dogovorili posao sa vladom, a onda se tu jave i austrijanci da KAO prave konkurenciju njemcima.
Zasto nema francuza koji su najavljivani? Znaju i oni da tu nemaju tu sta da traze.

Samo prodajte šta možete i još dok možete, nećete još dugo...

pre 13 godina

Glasaću na izborima za onoga ko se obaveže da će za "državne lopove" iz prethodnih garnitura osnovati domaći tribunal, doživotno ih ganjati i oduzimati imovinu njima i članovima njihovih porodica.

Vojislav Matkovic

pre 13 godina

A kad se proda telekom, narod ce ostati gladan, a svake godine, sav profit Telekoma odlazice iz drzave, a nas budzet, kesa!

marko

pre 13 godina

Totalno sumanuta prodaja. Jedino sto mogu da ucinim, to je da taj novi Telekom od mene zute banke nece videti, otkazujem sve fiksne telefone, placam racune preko banke, adsl me i onako ne zanima, pisma odavno ne saljem. To je to.

Dusan

pre 13 godina

Telekom ce skoro sigurno uzeti DT, prakticno bez para, kao kompenzacija za zelezaru Smederevo. Sve ostalo je predstava. Para nema a nece ih ni biti (izuzev namaza tj. "bonus" procenta zasluznim politicarima).

Milan

pre 13 godina

Intervju koji je Branka Nevistic napravila sa ministarkom za telekomunikacije Jasnom Matic govori vise nego bilo koji tekst ili komentar. Prodaju jer moraju:
1) Nemci su to postavili kao uslov daljih razgovora o EU
2) Da bi popunili budzet
3) Da bi mito strpali u sopstvene dzepove
4) I najvaznije, da bi ostali na vlasti

Mile

pre 13 godina

@Aleksandar

1. Kakve veze ima PayPal sa brzinom interneta/Telekomom/razlogom za prodaju? To je k'o kad bi rekao, "Moramo da prodamo Telekom; štuca mi Youtube kad gledam spotove."

2. Brzina je sasvim OK. Ja sam korisnik Telekomove kablovske (pa još bežične) i prezadovoljan sam. Kako cenom, tako i uslugom. Na Zapadu sam plaćao/plaćam daleko više--za DSL. Znaš gde još ima takav kablovski internet za $15-16 mesečno?! Možda u Zimbabveu, eto.

Što se infrastrukture tiče, takođe sam i korisnik Bell-a (kanadski telekom, odnedavno privatizovan zbog istih super razloga koje ti navodiš). U Torontu sam i, pazi ovo, "ne postoje tehnički uslovi za kablovski internet" u mom komšiluku. U Torontu! To je njihov odgovor bio kada sam pitao da "apgrejdujem" sa DSL-a, koji, inače, plaćam $99 mesečno (~70 evra).

Zato, pre nego što se odvali, valja proveriti činjenice.

Aleksandar

pre 13 godina

neko je ovde rekao da se mora obustaviti prodaja, jer je ona štetna za svakog građanina zbog:
- zbog porasta cene impulsa - kao da ne rastu
- otpustanja u Telekomu, i to se dešava, pa se zaposli familija ili partijske kolege,
- otpuštanja u Telekomovim dobavljačima, jer će stranac više uvoziti opremu, i do sada se uvozila, sa provizijama od 300% i to preko ""burazerskih firmi"

a pogubna je i po ekonomske i nacionalne interese Srbije.
Ni njeno poslovanje nije se baš pokazalo blagotvornim po ekonomske interese - koliko Srbija gubi zbog zaostalosti u upotrebi interneta (najsporiji protok, sporiji nego u Zimbabveu), 3G, GPRSa,PayPal-a i mnogih drugih aplikacija koje se u svetu koriste.
A nacionalni interesi: da neće stranac da ga spakuje u kofer i odnese kući...

smajli

pre 13 godina

Telekom je zaostao zbog glupog rukovodstava i zato sto je decenijama pretvaran u "porodicni" biznis. Sve se to lako promeni, visak zaposlenih u administraciji, rukovodstvu i lezilebovica koji nemaju tu sta da traze otpusti. Zar mora da se proda da bise kadar promenio? Ovo je pljacka naroda i tacka! Krajnji cin veleizdaje kao sto bi bila i prodaja vode, energije i drugih resursa od kojih zavisi svakodnevni zivot i zdravlje naroda. Svuda gde se "vlast" ovako ponasala naord je siromasio i srednji zivotni vek isao nanize (padaju mi na pamet argentina i bolivija). VELEIZDAJA!!

Bojan

pre 13 godina

E kad bi Nemci preuzeli i Vladu, Skupštinu i lokalne samouprave, barem 93%. Da nam se naši zelenaši i nesposobni rođaci skinu sa grbače.
Propala si Srbijo !

Upucen

pre 13 godina

Uopste mi nije jasno zbog cega svi kukaju. Telekom Srbija mora da se proda.
Zbog nas samih. Za one neupucene: Telekom je svojom "poslovnom" politikom prakticno zaustavio razvoj telekomunikacija u Srbiji. Zahvaljujuci monopolistickom polozaju, bahatom ponasanju, uspeli su da upropaste odlicne sanse koje su imali pocetkom ovog veka, kao najveca telekomunikaciona kompanija u regionu.
S druge strane, profit o kome svi toliko pricaju je, do sada, koriscen za isplate penzija i plata u drzavnoj administraciji. Investicije u telekomunikacije su, u poslednje cetiri godine, svedene na minimum (redovno odrzavanje sistema, poneka rekonstrukcija mreze, i slicno). Ulaganja u nove tehnologije prakticno nije ni bilo. Istovremeno se skupo placena oprema baca, jer ne znaju kako da je upotrebe.
Telekom je sprecio razvoj malih kompanija preterano velikim cenama zakupa svoje infrastrukture (jos jedna stvar zbog koje se bunimo je prodaja infrastrukture, koju je Telekom iznajmljivao po zaista bezobraznim cenama - monopolisti su, i moze im se). Drzava (citaj: Ratel) je pre otprilike dve godine dozvolio firmama (koje nisu Telekom) interkonekciju sa inostranstvom, sto je uslovilo drastican pad cena interneta u Srbiji (naravno, i pad profita Telekoma). Telekom je svojevremeno tuzio neke provajdere zbog koriscenja VoIP tehnologije, koju su i sami koristili, pri cemu su, razgovore sa inostranstvom naplacivali i do 20 puta vise od trzisne.
Takodje, bunimo se sto ce neko drugi da zaradi 200 miliona godisnje. Racunica je prosta:
Srbija je sada vlasnik 80% Telekoma. Nakon prodaje, drzavi ostaje 40%, odnosno, umesto profita od 200 miliona US$ godisnje, imali bi profit od 100 miliona. Ono sto ce se desiti je da ce se dobar deo profita reinvestirati, uposlice se neke druge firme, a i sam Telekom ce imati mnogo veci profit nego do sada (bice otpusteni svi oni majstori pasijansa, povecan nivo usluge, i sl.).
Zato mislim da bi trebalo malo da razmislimo, pre nego sto patriotskom kuknjavom sprecimo prodaju Lelekoma.

neko tamo

pre 13 godina

Ako se prodaje 31% plus OTE-ovih 20%, onda je to namestanje za Dojce Telekom vec ,,u najavi", jer koliko god da plate vratice im se deo koji odgovara procentu koji imaju u OTE-u. U prevodu, taj deo ce prakticno da uplate sami sebi.

Marko

pre 13 godina

Telekom profitabilna firma???
Pa oni 2 pare ne bi zaradjivali na konkurentnom trzistu koliko su nesposobni i aljkavi.

A za ove sto misle da drzavna firma treba da sluzi da bi se punio budzet, onda mogu samo da im porucim, da bas zbog toga takve firme treba prodati, jer kada ruka politicara kroz drzavna preduzeca puni budzet... onda je to najveci bedak.

Babin_zub

pre 13 godina

(Upucen, 8. novembar 2010 14:40)

A ti kam da bi se obradovao da svaba dodje,a?

Salu na stranu,ok je privatizacija,mislim da se vecina nas slaze da sve osim EPSa i prirodnih dobara treba privatizovati.Problem nastaje kada se izvrsi privatizacija na nacin na koji se privatizuje od dolaska "demokrata" na vlast 5.oktobra. Sve se radi ispod zita,mnoge firme koje su imale pozitivan bilans-upropastene su,u mnogim oblastima je stvoren monopol,i na kraju novac od privatizacije je utrosen u ko zna sta-infrastruktura nam je uzas,inflacija divlja,radna mesta se zatvaraju...Pitanje je GDE JE NOVAC OD PRIVATIZACIJE i STA JE UCINJENO ZA PROTEKLIH DESET GODINA? Sta je sa privatizovanim preduzecima,postoji li jedan jedini primer gde radnici nisu izbaceni na ulicu ili da je preduzece ugaseno a lokali tog preduzeca rasprodati za mnogo vecu sumu od one za koju je preduzece kupljeno?
Bio sam 5.oktobra na ulici,kao i godinama pre toga,ali nisam bio tamo da bih druge lopove doveo na vlast vec da bi moja deca zivela bolje.Cak je i u Milosevicevo vreme vrsena bolja privatizacija(Hemofarm,cementare...),samo ih je mali broj ostvaren,presporo se radilo.Od tih privatizacija su svi imali korist,niko se nije zalio ni bunio,i danas ta preduzeca rade ODLICNO,i jedni su od nosioca privrede u ovoj truloj drzavi.Od vecih stranih investicija treba pozdraviti samo US Steal kao i Fijat.Ostalo je smejurija koliko je sitno.
A da,da ne zaboravim...Nedavno cuh da smo proizvodnju euro-krema prebacili u Bosnu pa sad to uvozimo,i jos neki nas ministar rece da je to dobar potez.Pa ajde sto kradete,al nas nemojte tako ponizavati i ponasati se kao da smo stado ovaca koje blejeci ide na klanje.

Aleksandar

pre 13 godina

@Mile
u pravu si za PayPal (to sam rekao zbog toga što smo jedna od retkih zemlaja koja to nema), ali ko drži internet u Srbiji?
Telekom "profitabilna" firma.
Što se brzine za Telekom tiče (nekome je i pisaća mašina dovoljna), a kojom si zadovoljan, to je presporo i preskupo.
Ako si već pretplaćen na ADSL kod Telekoma, probaj da poništitš ugovor (na šta imaš prava) i odmah će automatski da postaneš novi korisnik, i ima da dobiješ migrenu dok sa službenicima to razjasniš.
Ako su uzeo Blackberry paket, i kada ga ukineš, još par meseci ti stižu računi, dok se žališ, oni ti kažu "prvo platite, pa ćemo da vidimo."
A brzina neta, sa Telekomom mi treba 4Mb da skinem za minut, prosečna brzina. U Strazburu za isti fajl mi treba 3 sekunde.
usluge:
od drugih provajdera dobijam obaveštenje na mail ili SMS om za račun koji plaćam svakog meseca i dobijem kulturnu potvrdu da sam izmirio obaveze. Ako zakasnim neki dan, posalju mi podsetnik da proverim da li sam možda uplatio ili propustio.
Kod Telekoma ništa od toga.
Njihov račun dobijam poslednji, i za razliku od drugih operatera mobilne telefonije, ne mogu na sajtu da proverim za određeni mesec listing. A najveća ironija je da to MOGU da uradim za fiksni telefon kod istog tog Telekoma. Znači ne umeju jednu uslugu dosledno da nude za sve servise.
Inače, kablovski internet je u ponudi kablovskog operatera, a ne Telekoma.

Bežični internet preko operatera mobilne telefonije, je ponudila konkurencija, a ne Telekom.
Mobilnu telefoniju u Srbiji je uvela konkurencija, a ne Telekom.

Tozovac

pre 13 godina

Najsimpatičniji su mi ovi "spineri", po pravilu laici, poput ministra telekomunikacija građevinske struke. Hajd' još jednom, nije me izdalo strpljenje:
1. Internet je skup jer je zemlja siromašna, veliki deo naroda nema računare, privreda je slaba. To sve utiče da se kupuje manje protoka od upstream provajdera koji se iz prethodno navedenih razloga deli na manji broj priključaka i skuplji je. Ovde "spineri" kao slučajno zaboravljaju da je ADSL uveden i u najdalje čuke Srbije gde uopšte ne postoji računica. Ali kako smo državno preduzeće u obavezi smo da to uradimo. Da nismo profit bi bio još veći.
2. Telekom je ušao kao drugi operater u mobilnu telefoniju, a danas je apsolutni lider i po profitu i po broju korisnika. Imate li "spineri" nekog od prijatelja koji je uzeo neki primamljiv paket od konkurencije, od koje ima slabu pokrivenost, a druga duplo skuplji impuls.
3. Ugovor se ne mogu tako lako rakinuti jer kada ste uzimali Internet besplatno tri meseca ili šest meseci za dinar ili IPTV za dinar tri meseca niste čitali da važi dve godine. Ovako ste mislili da uzmete za dž i kad istekne promo-period zaaplite. E pa to nema nigde.
4. A što ostale državne firme rofitabilne. Kvalitet Telekoma pre svega čini inženjerski kadar koji je mahom zavrčio jedinu cenjenu fakultetsku ustanovu iz Srbije world-wide i dobar deo njih spada u normalne i skromne ljude koji su ubedljivo najpoptlaćeniji u zemlji. Što ne znači da su loše plaćeni.
I tako mogu da sto. Prodaja Telekoma je ekonomski zločin. No, treba negovati čedo srpske tranizije - MITO.

Kibo

pre 13 godina

Ovi momci Ivan Nikolić i MIlan KOvačević su sam dobro rezonovali kako vlada maže oči građanima. Pa stvarno se ponašaju kao na pijaci, a procedure za kupovinu bilo čega i nije neka mudrost, bilo da je u pitanju krompir ili preduzeće. Ko da više njegovo je i to je to...Međutim idu izboru pa su ga namerno zakukuljili samo tako...

otpisani

pre 13 godina

Prodaja Telekoma Svabama je dogovorena ko zna kada. Vlada misli da gradjani nemaju pojma i da gutaju sve sto im se servira a sto je jos strasnije gradjani vrlo dobro znaju sta radi vlada (ovo je mala zemlja i ovde se sve sazna u roku od 24h) i niko nista ne preduzima?! Mi smo kolektivno slucaj za posmatranje.

Aleksandar

pre 13 godina

neko je ovde rekao da se mora obustaviti prodaja, jer je ona štetna za svakog građanina zbog:
- zbog porasta cene impulsa - kao da ne rastu
- otpustanja u Telekomu, i to se dešava, pa se zaposli familija ili partijske kolege,
- otpuštanja u Telekomovim dobavljačima, jer će stranac više uvoziti opremu, i do sada se uvozila, sa provizijama od 300% i to preko ""burazerskih firmi"

a pogubna je i po ekonomske i nacionalne interese Srbije.
Ni njeno poslovanje nije se baš pokazalo blagotvornim po ekonomske interese - koliko Srbija gubi zbog zaostalosti u upotrebi interneta (najsporiji protok, sporiji nego u Zimbabveu), 3G, GPRSa,PayPal-a i mnogih drugih aplikacija koje se u svetu koriste.
A nacionalni interesi: da neće stranac da ga spakuje u kofer i odnese kući...

Upucen

pre 13 godina

Uopste mi nije jasno zbog cega svi kukaju. Telekom Srbija mora da se proda.
Zbog nas samih. Za one neupucene: Telekom je svojom "poslovnom" politikom prakticno zaustavio razvoj telekomunikacija u Srbiji. Zahvaljujuci monopolistickom polozaju, bahatom ponasanju, uspeli su da upropaste odlicne sanse koje su imali pocetkom ovog veka, kao najveca telekomunikaciona kompanija u regionu.
S druge strane, profit o kome svi toliko pricaju je, do sada, koriscen za isplate penzija i plata u drzavnoj administraciji. Investicije u telekomunikacije su, u poslednje cetiri godine, svedene na minimum (redovno odrzavanje sistema, poneka rekonstrukcija mreze, i slicno). Ulaganja u nove tehnologije prakticno nije ni bilo. Istovremeno se skupo placena oprema baca, jer ne znaju kako da je upotrebe.
Telekom je sprecio razvoj malih kompanija preterano velikim cenama zakupa svoje infrastrukture (jos jedna stvar zbog koje se bunimo je prodaja infrastrukture, koju je Telekom iznajmljivao po zaista bezobraznim cenama - monopolisti su, i moze im se). Drzava (citaj: Ratel) je pre otprilike dve godine dozvolio firmama (koje nisu Telekom) interkonekciju sa inostranstvom, sto je uslovilo drastican pad cena interneta u Srbiji (naravno, i pad profita Telekoma). Telekom je svojevremeno tuzio neke provajdere zbog koriscenja VoIP tehnologije, koju su i sami koristili, pri cemu su, razgovore sa inostranstvom naplacivali i do 20 puta vise od trzisne.
Takodje, bunimo se sto ce neko drugi da zaradi 200 miliona godisnje. Racunica je prosta:
Srbija je sada vlasnik 80% Telekoma. Nakon prodaje, drzavi ostaje 40%, odnosno, umesto profita od 200 miliona US$ godisnje, imali bi profit od 100 miliona. Ono sto ce se desiti je da ce se dobar deo profita reinvestirati, uposlice se neke druge firme, a i sam Telekom ce imati mnogo veci profit nego do sada (bice otpusteni svi oni majstori pasijansa, povecan nivo usluge, i sl.).
Zato mislim da bi trebalo malo da razmislimo, pre nego sto patriotskom kuknjavom sprecimo prodaju Lelekoma.

Marko

pre 13 godina

Telekom profitabilna firma???
Pa oni 2 pare ne bi zaradjivali na konkurentnom trzistu koliko su nesposobni i aljkavi.

A za ove sto misle da drzavna firma treba da sluzi da bi se punio budzet, onda mogu samo da im porucim, da bas zbog toga takve firme treba prodati, jer kada ruka politicara kroz drzavna preduzeca puni budzet... onda je to najveci bedak.

Matrix

pre 13 godina

Dajte više prodajte taj Telekom ,jer narod ne može da gleda ovaj horor šta radite sa Telekomom ,prodajete Telekom ,a ponudjači ne znaju Koliko posto Telekoma kupuje ,ko će bre vas da shvati za ozbiljno sa takvim vašim ponašenjem,a ovi lopovi iz DS samo gledaju kako će što pre da prodaju ,mora da je Dojče Telekom ponudi veću proviziju pa se za njih namešta.

Dr

pre 13 godina

Ova prodaja se mora mirno zaustaviti jer je ona štetna za svakog građanina (zbog porasta cene impulsa, otpustanja u Telekomu, otpuštanja u Telekomovim dobavljačima, jer će stranac više uvoziti opremu...), a pogubna je i po ekonomske i nacionalne interese Srbije...Ne smemo da dozvolimo vlasti da radi šta god hoće, a primer Telekoma je pokazna vežba da li mogu da ostvare baš sve što su naumili, ma kako suludo bilo...STOP prodaji Telekoma!

Vojislav Matkovic

pre 13 godina

A kad se proda telekom, narod ce ostati gladan, a svake godine, sav profit Telekoma odlazice iz drzave, a nas budzet, kesa!

marko

pre 13 godina

Totalno sumanuta prodaja. Jedino sto mogu da ucinim, to je da taj novi Telekom od mene zute banke nece videti, otkazujem sve fiksne telefone, placam racune preko banke, adsl me i onako ne zanima, pisma odavno ne saljem. To je to.

smajli

pre 13 godina

Telekom je zaostao zbog glupog rukovodstava i zato sto je decenijama pretvaran u "porodicni" biznis. Sve se to lako promeni, visak zaposlenih u administraciji, rukovodstvu i lezilebovica koji nemaju tu sta da traze otpusti. Zar mora da se proda da bise kadar promenio? Ovo je pljacka naroda i tacka! Krajnji cin veleizdaje kao sto bi bila i prodaja vode, energije i drugih resursa od kojih zavisi svakodnevni zivot i zdravlje naroda. Svuda gde se "vlast" ovako ponasala naord je siromasio i srednji zivotni vek isao nanize (padaju mi na pamet argentina i bolivija). VELEIZDAJA!!

Milan

pre 13 godina

Intervju koji je Branka Nevistic napravila sa ministarkom za telekomunikacije Jasnom Matic govori vise nego bilo koji tekst ili komentar. Prodaju jer moraju:
1) Nemci su to postavili kao uslov daljih razgovora o EU
2) Da bi popunili budzet
3) Da bi mito strpali u sopstvene dzepove
4) I najvaznije, da bi ostali na vlasti

Samo prodajte šta možete i još dok možete, nećete još dugo...

pre 13 godina

Glasaću na izborima za onoga ko se obaveže da će za "državne lopove" iz prethodnih garnitura osnovati domaći tribunal, doživotno ih ganjati i oduzimati imovinu njima i članovima njihovih porodica.

Mile

pre 13 godina

@Aleksandar

1. Kakve veze ima PayPal sa brzinom interneta/Telekomom/razlogom za prodaju? To je k'o kad bi rekao, "Moramo da prodamo Telekom; štuca mi Youtube kad gledam spotove."

2. Brzina je sasvim OK. Ja sam korisnik Telekomove kablovske (pa još bežične) i prezadovoljan sam. Kako cenom, tako i uslugom. Na Zapadu sam plaćao/plaćam daleko više--za DSL. Znaš gde još ima takav kablovski internet za $15-16 mesečno?! Možda u Zimbabveu, eto.

Što se infrastrukture tiče, takođe sam i korisnik Bell-a (kanadski telekom, odnedavno privatizovan zbog istih super razloga koje ti navodiš). U Torontu sam i, pazi ovo, "ne postoje tehnički uslovi za kablovski internet" u mom komšiluku. U Torontu! To je njihov odgovor bio kada sam pitao da "apgrejdujem" sa DSL-a, koji, inače, plaćam $99 mesečno (~70 evra).

Zato, pre nego što se odvali, valja proveriti činjenice.

Bojan

pre 13 godina

E kad bi Nemci preuzeli i Vladu, Skupštinu i lokalne samouprave, barem 93%. Da nam se naši zelenaši i nesposobni rođaci skinu sa grbače.
Propala si Srbijo !

Aleksandar

pre 13 godina

@Mile
u pravu si za PayPal (to sam rekao zbog toga što smo jedna od retkih zemlaja koja to nema), ali ko drži internet u Srbiji?
Telekom "profitabilna" firma.
Što se brzine za Telekom tiče (nekome je i pisaća mašina dovoljna), a kojom si zadovoljan, to je presporo i preskupo.
Ako si već pretplaćen na ADSL kod Telekoma, probaj da poništitš ugovor (na šta imaš prava) i odmah će automatski da postaneš novi korisnik, i ima da dobiješ migrenu dok sa službenicima to razjasniš.
Ako su uzeo Blackberry paket, i kada ga ukineš, još par meseci ti stižu računi, dok se žališ, oni ti kažu "prvo platite, pa ćemo da vidimo."
A brzina neta, sa Telekomom mi treba 4Mb da skinem za minut, prosečna brzina. U Strazburu za isti fajl mi treba 3 sekunde.
usluge:
od drugih provajdera dobijam obaveštenje na mail ili SMS om za račun koji plaćam svakog meseca i dobijem kulturnu potvrdu da sam izmirio obaveze. Ako zakasnim neki dan, posalju mi podsetnik da proverim da li sam možda uplatio ili propustio.
Kod Telekoma ništa od toga.
Njihov račun dobijam poslednji, i za razliku od drugih operatera mobilne telefonije, ne mogu na sajtu da proverim za određeni mesec listing. A najveća ironija je da to MOGU da uradim za fiksni telefon kod istog tog Telekoma. Znači ne umeju jednu uslugu dosledno da nude za sve servise.
Inače, kablovski internet je u ponudi kablovskog operatera, a ne Telekoma.

Bežični internet preko operatera mobilne telefonije, je ponudila konkurencija, a ne Telekom.
Mobilnu telefoniju u Srbiji je uvela konkurencija, a ne Telekom.

Dusan

pre 13 godina

Telekom ce skoro sigurno uzeti DT, prakticno bez para, kao kompenzacija za zelezaru Smederevo. Sve ostalo je predstava. Para nema a nece ih ni biti (izuzev namaza tj. "bonus" procenta zasluznim politicarima).

cg

pre 13 godina

Ista prica kao u Crnoj Gori. Dokumentaciju otkupljuju Dojce telekom i Telekom Austrija. Prethodno su njemci dogovorili posao sa vladom, a onda se tu jave i austrijanci da KAO prave konkurenciju njemcima.
Zasto nema francuza koji su najavljivani? Znaju i oni da tu nemaju tu sta da traze.

neko tamo

pre 13 godina

Ako se prodaje 31% plus OTE-ovih 20%, onda je to namestanje za Dojce Telekom vec ,,u najavi", jer koliko god da plate vratice im se deo koji odgovara procentu koji imaju u OTE-u. U prevodu, taj deo ce prakticno da uplate sami sebi.

Babin_zub

pre 13 godina

(Upucen, 8. novembar 2010 14:40)

A ti kam da bi se obradovao da svaba dodje,a?

Salu na stranu,ok je privatizacija,mislim da se vecina nas slaze da sve osim EPSa i prirodnih dobara treba privatizovati.Problem nastaje kada se izvrsi privatizacija na nacin na koji se privatizuje od dolaska "demokrata" na vlast 5.oktobra. Sve se radi ispod zita,mnoge firme koje su imale pozitivan bilans-upropastene su,u mnogim oblastima je stvoren monopol,i na kraju novac od privatizacije je utrosen u ko zna sta-infrastruktura nam je uzas,inflacija divlja,radna mesta se zatvaraju...Pitanje je GDE JE NOVAC OD PRIVATIZACIJE i STA JE UCINJENO ZA PROTEKLIH DESET GODINA? Sta je sa privatizovanim preduzecima,postoji li jedan jedini primer gde radnici nisu izbaceni na ulicu ili da je preduzece ugaseno a lokali tog preduzeca rasprodati za mnogo vecu sumu od one za koju je preduzece kupljeno?
Bio sam 5.oktobra na ulici,kao i godinama pre toga,ali nisam bio tamo da bih druge lopove doveo na vlast vec da bi moja deca zivela bolje.Cak je i u Milosevicevo vreme vrsena bolja privatizacija(Hemofarm,cementare...),samo ih je mali broj ostvaren,presporo se radilo.Od tih privatizacija su svi imali korist,niko se nije zalio ni bunio,i danas ta preduzeca rade ODLICNO,i jedni su od nosioca privrede u ovoj truloj drzavi.Od vecih stranih investicija treba pozdraviti samo US Steal kao i Fijat.Ostalo je smejurija koliko je sitno.
A da,da ne zaboravim...Nedavno cuh da smo proizvodnju euro-krema prebacili u Bosnu pa sad to uvozimo,i jos neki nas ministar rece da je to dobar potez.Pa ajde sto kradete,al nas nemojte tako ponizavati i ponasati se kao da smo stado ovaca koje blejeci ide na klanje.

Kibo

pre 13 godina

Ovi momci Ivan Nikolić i MIlan KOvačević su sam dobro rezonovali kako vlada maže oči građanima. Pa stvarno se ponašaju kao na pijaci, a procedure za kupovinu bilo čega i nije neka mudrost, bilo da je u pitanju krompir ili preduzeće. Ko da više njegovo je i to je to...Međutim idu izboru pa su ga namerno zakukuljili samo tako...

Tozovac

pre 13 godina

Najsimpatičniji su mi ovi "spineri", po pravilu laici, poput ministra telekomunikacija građevinske struke. Hajd' još jednom, nije me izdalo strpljenje:
1. Internet je skup jer je zemlja siromašna, veliki deo naroda nema računare, privreda je slaba. To sve utiče da se kupuje manje protoka od upstream provajdera koji se iz prethodno navedenih razloga deli na manji broj priključaka i skuplji je. Ovde "spineri" kao slučajno zaboravljaju da je ADSL uveden i u najdalje čuke Srbije gde uopšte ne postoji računica. Ali kako smo državno preduzeće u obavezi smo da to uradimo. Da nismo profit bi bio još veći.
2. Telekom je ušao kao drugi operater u mobilnu telefoniju, a danas je apsolutni lider i po profitu i po broju korisnika. Imate li "spineri" nekog od prijatelja koji je uzeo neki primamljiv paket od konkurencije, od koje ima slabu pokrivenost, a druga duplo skuplji impuls.
3. Ugovor se ne mogu tako lako rakinuti jer kada ste uzimali Internet besplatno tri meseca ili šest meseci za dinar ili IPTV za dinar tri meseca niste čitali da važi dve godine. Ovako ste mislili da uzmete za dž i kad istekne promo-period zaaplite. E pa to nema nigde.
4. A što ostale državne firme rofitabilne. Kvalitet Telekoma pre svega čini inženjerski kadar koji je mahom zavrčio jedinu cenjenu fakultetsku ustanovu iz Srbije world-wide i dobar deo njih spada u normalne i skromne ljude koji su ubedljivo najpoptlaćeniji u zemlji. Što ne znači da su loše plaćeni.
I tako mogu da sto. Prodaja Telekoma je ekonomski zločin. No, treba negovati čedo srpske tranizije - MITO.

otpisani

pre 13 godina

Prodaja Telekoma Svabama je dogovorena ko zna kada. Vlada misli da gradjani nemaju pojma i da gutaju sve sto im se servira a sto je jos strasnije gradjani vrlo dobro znaju sta radi vlada (ovo je mala zemlja i ovde se sve sazna u roku od 24h) i niko nista ne preduzima?! Mi smo kolektivno slucaj za posmatranje.