"Pjena od mora" u betonu

Duž Budvanske rivijere, koju ponovo natapaju danonoćne kiše, temperature su, ovih dosta hladnih dana, podigli - graditelji.

Izvor: B92

Subota, 09.03.2013.

11:17

Default images

I oni, koji su protiv zidanja solitera uz "pjenu od mora“.

Dok na jednoj strani bruje mašine na novim višespratnicama, meštani Budve, Rafailovića i Petrovca na sve načine pokušavaju da spreče dalju enormnu gradnju, koja devastira najlepši deo crnogorske obale, i koja je, čini se, dostigla kulminaciju.

Na peticijama, kojima se traži stavljanje van snage važećih planskih dokumenata koji predviđaju gradnju zgrada sa deset do dvadeset spratova, meštani Stare Budve i naselja Gospoština, Rafailovića i Petrovca stavili su više od 1.500 potpisa.

Predstavnici meštana traže da se o peticijama, koje jasno pokazuju da predstavljaju "masovan glas naroda“, treba što pre da se izjasne i odbornici i političke partije koje participiraju u lokalnom parlamentu.

Hoće li pak o soliterima biti reči i na sednici 11. marta, mimo već utvrđenog dnevnog reda, ili će možda ta tema naknadno biti uvrštena među 42 tačke o kojima će se voditi rasprava, znaće se prvog dana naredne nedelje.

Stan ima samo Savo Bačić

Meštani Budvanske rivijere zahtevaju da se prvo važeći urbanistički planovi stave van snage, a onda da uslede izmene i dopune tih dokumenata tako što će biti generalno promenjen koncept razvoja ovog područja. Treba, kažu, stati sa gradnjom stanova za tržište jer je rivijera već pretrpana njima.

A da je sve manje kupaca za inače skupe stanove, odnosno da je Budva dobrim delom mrtav grad, ilustrovao je Dragan Krapović, predstavnik građana Gospoštine. On je kazao da u stambenom delu novoizgrađenog višespratnog centra "Plaza“ u užem gradskom jezgru svetlo gori samo u jednom stanu.

On pripada Savu Bačiću, rekao je Krapović, aludirajući na glavni lik kontroverznog biznismena, u popularnoj TV seriji "Budva na pjenu od mora“, čiji su delovi snimani baš u tom objektu i na čijem se trećem nastavku radi ovih dana.

I dok meštani protestuju tražeći da se što pre zaustavi urbanistički haos, snažno je zaduvalo sa Zavale, gde udruženje kupaca "Amija“ i "Montera“ privode kraju radove na izgradnji četrdesetak vila.

Investitori projekta "Dukljanski vrtovi“, Igor Peljuhno i Naum Emilfarb, zatražili su od crnogorskog premijera, državnog tužioca i policije da ih zaštite od biznismena Veselina Pejovića, koji im je, navodno, ozbiljno pretio.

Pejović je potvrdio da je bilo oštrih reči, ali ne i pretnji. Njemu je, kaže, "zarobljena“ vila i graditelji Zavale mu duguju 900.000 evra. Pejović je protiv direktorke firme "Zavala invest“ Ruskinje Irine Babine i drugih podneo prijavu Upravi policije „zbog fabrikovanja i falsifikovanja poslovne "dokumentacije“.

Istraga povodom ovog slučaja je u toku, a tek će se videti kako će se završiti spor oko Pejovićeve vile, koji žali što je imao posla sa "belosvetskim prevarantima“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: