Nove automobile nema ko da kupi

Srbija je postala zemlja polovnjaka. Ove godine je prodato za trećinu manje novih automobila nego prošle, a možda neće biti ni tradicionalnog sajma automobila.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.12.2011.

18:58

Default images

Čini nam se da je automobila na ulicama sve više, ali možda i nije tako.

Čak 11 hiljada automobila manje prodato je u Srbiji od početka godine u odnosu na isti period 2010. pa čak i oni koji su zadovoljni brojem prodatih kola - nisu srećni do kraja. Zbog manjka u kućnim budžetima mnogima je kupovina automobila samo daleki san.

"Tržišno učešće nam je povećano jer je tržište palo u odnosu na prošlu godinu, ali finansijski rezultat nam je slabiji nego prošle godine zato što su svi automobili koji smo prodali prodati kroz akcijske cene i akcijske ponude", kaže Andrijana Đikanović iz kompanije Porše SCG.

A upravo zbog slabe zarade, prvi put bi uvoznici mogli da reše da ne učestvuju na sajmu automobila u martu. Ipak, to što se novi automobili ne prodaju ne znači da prodaje nema uopšte. Polovnjaci idu nešto slabije, ali i dalje se na njima može zaraditi.

"Ne mogu da kažem da nismo pogođeni pošto ljudi više kupuju jeftinije automobile i normalno je da tu bude manje profita", kaže Alan Gleđa iz BG auto-placa i dodaje da su sada "od tri do pet hiljada evra vozila koja su pre par godina bila između osam i deset hiljada".

Za prosečnog kupca u Srbiji upravo je srednja i niža klasa vozila najdostupnija, a statistike kažu da je važna i geografija - na jugu su vozila jeftinija nego u Vojvodini čak i do 1.500 evra.

Petar Stakić sa portala polovniautomobili.com navodi da se "u Srbiji najviše kupuju vozila vrednosti od tri do pet hiljada evra. Vlasnici polovnih vozila su snizili cene koliko su mogli, ali to nije neki pad koji bi se očekivao zbog krize pa su za mnoge vozila i dalje prilično skupa".

Nova godina neke brine, a neke ne. U centrali Audija najavljuju težu godinu od ove, dok u Americi očekuju bolju prodaju jer će rasti zaposlenost. U Srbiji ipak neizvesnost...

"Naš novi direktor je Austrijanac i prvi put je čovek rekao da ima situaciju koju ne može da predvidi", objašnjava Andrijana Đikanović.

I pored specijalnih ponuda i akcija, izvesno je da će pod novogodišnjom jelkom i ovoga puta biti više polovnjaka nego novih automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: