Ugostitelji ljuti zbog novih nameta

Ugostitelji će, osim dosadašnjih ionako prevelikih izdvajanja za odnošenje smeća, morati da izdvoje dodatni novac za otkup ulja, papira, konzervi i stakla.

Izvor: Blic, Caffe i bar

Subota, 15.10.2011.

03:34

Default images

Oko 1.500 vlasnika ugostiteljskih objekata ljuti su zbog novih taksi koje se neprestano uvode.

Pored nameta na osnovu ekološke takse, u najavi su i takse za mikroklimu i jačinu buke. Ugostitelji će zbog najnovijih nameta morati da sklope ugovore sa specijalizovanim firmama koje se bave otkupom ambalaže, ali zbog toga već suočeni sa praktičnim problemima.

Konkretno, kako ističu ugostitelji, teško je pronaći firmu koja se bavi otkupom stakla, jer se za sada jedina takva firma nalazi u Nišu, ali nije jasno kako njoj dostavljati praznu ambalažu svakog dana.

Osim toga, kontejneri za PET i MET ambalažu ne mogu da budu postavljeni u beogradskoj četvrti Skadarlija, a ukoliko se ne pronađe neko rešenje, vlasnici ugostiteljskih objekata moraće da plate kaznu visine i do milion dinara.

Ugostitelji su, piše specijalizovani časopis “Caffe i bar”, ljuti i zbog čestih inspekcijskih kontrola bez svedoka i zakonskih propisa koji su u suprotnosti sa praksom. Kao primer toga ističu da fiskalne kase ne prepoznaju mogućnost happy hour-a, odnosno određenog vremenskog perioda u toku dana kada je piće jeftinije, ali ni mogućnost da se gost predomisli i umesto gotovinom plati karticom.

Lokali bivaju kažnjeni, pa čak i zatvoreni i zbog previsokog bakšiša, koji po svemu sudeći, ne sme da pređe pet odsto računa.

Poslednji takav primer, navodi ovaj specijalizovani časopis, jeste zatvaranje restorana pod Pančevačkim mostom, čiji je vlasnik Renato Grbić iz reke spasao oko pedeset davljenika, samo zato što je inspekcija kod konobara pronašla 200 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: