Nema restitucije pre rehabilitacije

Nacrt Zakona o vraćanju imovine i obeštećenju biće poslat Vladi Srbije 1. septembra na usvajanje, a nakon toga i Skupštini Srbije.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 19.08.2011.

17:28

Default images

Predsednik vladine Radne grupe za izradu tog zakona Goran Radosavljević kaže za B92 da će u istom trenutku biti usvojen i zakon o javnoj svojini, tako da se sredinom septembra očekuje njihovo usvajanje i u republičkom parlamentu.

Radosavljević je dodao da će paralelno sa tim biti usvojen i Zakonik o svojini i drugim stvarnim pravima, čime će, kako je rekao, biti zaokružena kompletna tema imovinsko-pravnih odnosno svojinskih odnosa. Kada je reč o najavi Srpskog pokreta obnove da neće dati podršku zakonu ako restitucija bude uskraćena onima koji nisu i formalno rehabilitovani, Radosavljević je kazao da se tu najverovatnije radi o nesporazumu.

On je objasnio da Zakon predviđa da sva lica koja budu rehabilitovana imaju pravo na povraćaj imovine i obeštećenje, pri čemu, "proces za vraćanje imovine licima koja u međuvremenu nisu rehabilitovana, zastaje dok se rehabilitacija ne završi“.

Taj rok od šest meseci, koji je dat da se reše neki zahtevi za povraćaj imovine, neće važiti za lica koja još nisu rehabilitovana, istakao je Radisavljević.

Komentarišući prigovor tradicionalnih crkvi i verskih zajednica na Nacrt zakona o restituciji, a koje traže poštovanje prinicipa supstitucije, Radosavljević je naveo da ovaj zakon ne pokriva taj princip.

On je dodao da ovu oblast obuhvata Zakon o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama, koji će ostati na snazi, ali će se u određenoj meri uskladiti sa novim Zakonom.

Radosavljević je podsetio da je već vraćeno oko 40 odsto imovine crkavama i drugim verskim zajednicama, a da oko 100 rešenja, koja su doneta, čekaju potpis direktora koji tek treba da bude imenovan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: