RTB Bor ide u stečaj na jedan dan

Reorganizacija Rudarsko-topioničarskog basena Bor, biće biti sprovedena kroz restrukturiranje ili jednodnevni stečaj, kaže ministar ekonomije Nebojša Ćirić.

Izvor: B92

Petak, 01.07.2011.

11:18

Default images

"Ako krajnja odluka Vlade Srbije i bude reorganizacija RTB-a kroz stečaj, to će biti proceduralna stvar koja će se desiti u roku od jednog dana, kada će preduzeće ući i odmah izaći iz strečaja", rekao je Ćirić.

On je dodao da će u tom procesu, sadašnja četiri preduzeća RTB postati jedna kompanija sa efikasnijom i manjom adiministracijom i jednim sistemom nabavke.

Ministar Ćirić je podsetio da je u okviru reorganizacije RTB Bor, Vlada Srbije donela akcioni plan i formirala radnu grupu koja će pregovarati sa poveriocima, Standard bankom i Mitalineosom, velikim brojem komercijalnih i državnih poverilaca.

"U toku su razgovori sa državnim poveriocima o otpisu dela dugova i konvertovanju u kapital, dok se sa komercijalnim poveriocima pregovara o diskontu od 60 ili 70 posto, sa grejs periodom do završetka nove Topionice".

"Kada za dve godine bude završena nova topionica, uveren sam da će RTB moći sam da vraća svoje dugove", dodao je Ćirić.

Strane firme bi da ulažu u dobijanje bakra iz jalovine

Dve britansko-američke firme, koje se bave finansiranjem projekata u oblasti energetike i rudarstva, zainteresovane su da ulažu u proces dobijanja bakra iz jalovine Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor.
Predstavnici kompanija "Klarendon" i "Harsko" izrazili su, posle obilaska terena, želju da investiraju najmanje 20 miliona evra i primene njihovo znanje u hidrometalurgiji za vadjenje bakra iz raskrivke (jalovine) RTB Bor.

"Dosta toga zavisi i od ispitivanja koje će obaviti inženjeri, ali potencijalna investicija može biti i do 100 miliona evra", rekao je medijima predstavnik "Klarendon grupe" u Srbiji, Miloš Bulajić.

U svetu se ovim načinom dobijanja bakra godišnje izvlači četiri miliona tona tog metala a, prema grubim procenama, Bor i Majdanpek
raspolažu sa oko 350 miliona tona raskrivke, odakle bi se moglo dobiti oko 200.000 tona bakra.

Generalni direktor RTB Blagoje Spaskovski, podsetio je da se ta kompanija pomenutim načinom dobijanja bakra bavila još 1951. godine, kada se proizvodilo oko 3.000 tona bakra godišnje.

On je dodao da je u poslednjih godinu dana nekoliko stranih firmi pokazalo interesovanje za eksploataciju bakra iz raskrivke, nudeći kombinatu bakra različite modele partnerstva.

"U Majdanpeku imamo preko 300 miliona tona jalovine, a na lokalitetu 'Cerova' preko 50 miliona tona", naznačio je generalni direktor RTB.

U tom poslu, koristila bi se tehnologija borske firme "Aeroakva".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: