Obradović: Ceh štrajka plaćaju deca

Prosvetne radnike koji su proteklih nedelja štrajkovali to je koštalo od 10.000 do 14.000 dinara. Za toliko im je, u proseku, manji drugi deo februarske plate.

Izvor: Politika, Novosti

Utorak, 22.03.2011.

00:06

Default images

Oni zato najavljuju miting za 25. mart i izvode računicu da je smanjenjem plata oštećeno više od 45.000 nastavnika i profesora i to za barem 450 miliona dinara.

U Ministarstvu prosvete, pak, ne žele da odgovaraju na primedbe sindikalaca da je rezanje zarada nezakonito ni da komentarišu plan prosvetara da će pomoć zatražiti i od međunarodnih organizacija.

Ministar prosvete Žarko Obradović tim povodom ponavlja da će vlada poštovati zakon koji kaže da svi zaposleni imaju pravo na štrajk i sva prava iz radnog odnosa, osim finansijskih, što znači da će plata nekima biti smanjena, odnosno da će oko 60 odsto nastavnika dobiti uobičajene zarade. On kaže i da je očekivao da će u subotu sindikat doneti drugačiju odluku. "Mi smo tražili da prekinu štrajk kako deca ne bi više gubila od gradiva i tada smo rekli da je vlada spremna da svim onim nastavnicima koji će primiti umanjen lični dohodak zbog njihove odluke da stupe u štrajk, tu razliku nadoknadi, kada oni nadoknade sve časove i podnesu pisani dokaz o tome školskim upravama. Oni su se složili, rekli da je to fer i korektno", navodi Obradović.

Sindikatima je, objašnjava on, rečeno i da se na osnovu ekonomskih pokazatelja mogu očekivati veća primanja zaposlenih, ali da se pre 20. aprila ne može znati tačno koliko, zatim je rečeno da je počela isplata otpremnina i da se ostaje pri dogovoru da se isplate jubilarne nagrade.

"Ono što smo potpisali 4. februara je objektivno ono što vlada može da učini i to svi znaju, oni sada nemaju hrabrosti da se izvuku iz ove situacije, a ceh plaćaju deca. Da li neko stvarno misli da kad nema novca da se on može izmisliti?", kaže Obradović.

Obradović dodaje i da je "ubeđen da obustave rada neće biti, jer je cela ova priča o štrajku ušla u jednu čudnu situaciju i ovo što se sada dešava objektivno ima malo veze s početnim zahtevima".

"Evo, 25. marta protest organizuje više različitih sindikata, prosveta će da se pridruži, ali onda je pošteno da se kaže da to nema veze sa pregovorima, već da se štrajkuje iz nekih drugih razloga. Ja sam i ranije ukazivao na to da se štrajk pretvorio u borbu između sindikata za članstvo a nažalost, preko leđa dece", naglašava Obradović.

Ministar će, inače, u sve školske uprave i svim direktorima škola poslati pismo sa objašnjenjem o čemu se zaista pregovara sa sindikatima i šta je to što je ponuđeno i odbijeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

168 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: