Vlada Srbije lagodno sa MMF-om

Pregovori sa MMF-om nisu od presudne važnosti za vladu Srbije s obzirom da nam novac te međunarodne finansijske institucije nije potreban.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.08.2010.

10:24

Default images

Iako se ne očekuju laki pregovori, činjenica je da je MMF-u stalo samo do toga da Srbija usvoji zakon o fiskalnoj odgovornosti, koji bi trebalo da postavi granice javnoj potrošnji.

Prema nacrtu zakona, javni dug Srbije ne bi smeo da pređe 45 odsto BDP, ne računajući troškove restitucije, dok bi konsolidovani budžetski deficit trebalo da se smanjuje tako da 2015. bude jedan odsto.

Prema očekivanjima, ostale teme će biti u drugom planu tokom pregovora sa MMF-om, pogotovo zbog toga što je Srbija ispunila većinu dogovorenih parametara.

Zbog toga nema ni mnogo tačaka oko kojih bi bilo spora, pa se u tom kontekstu, očekuje da će i predlog ministra ekonomije Mlađana Dinkića, da se 20 milijardi dinara ušteđenih u budžetu potroši na plate, penzije i subvencije, umesto da se sačuva, biti usvojen, iako će MMF načelno verovatno biti protiv toga.

Nikolić: Dinkićev predlog treba prihvatiti

Analizirajući predložene brojke, urednik portala ekonomija.org Goran Nikolić podseća da će restitucija morati da bude sprovedena čim situacija u zemlji bude bolja i da će to sigurno povećati javni dug.

"Ako restitucija bude koštala tri do četiri milijarde evra, kao što bi moglo da se dogodi, a naš BDP tada bude 40 milijardi evra, onda će samo taj postupak podići nivo javnog duga Srbije za 10 odsto ", upozorava Nikolić.

Njegovo mišljenje je, međutim, da se nivo javnih prihoda i rashoda ne može određivati samo deficitom budžeta, koji će biti naveden u zakonu, već da se moraju postaviti i drugačija ograničenja, pošto manji defificit pri velikoj javnoj potrošnji ne znači mnogo.

Ako bi država, recimo podigla PDV na 30 odsto, ona bi lako mogla da obezbedi potrebne prihode za traženi deficit, ali bi time uništila privredu.
Međutim, ni kod do sada predloženih brojki u vladi nema saglasja.

Tako, kako napominje ovaj ekonomista, ministar ekonomije Mlađan Dinkić ima drugačije viđenje toga kako bi trebalo da se kreće deficit, pa predlaže njegovo smanjenje sa 4,8 odsto u 2012. na 1,8 odsto u 2015. umesto važećeg predloga o padu sa četiri na jedan odsto.

Po Nikoliću, ovaj Dinkićev predlog je relaksiraniji i lakše ostvariv, zbog čega bi možda i trebalo da bude prihvaćen, kako ne bismo usvajali zakone koje nećemo moći da ispoštujemo. Nikolić smatra i da će Dinkićev predlog o tome da se ušteđena sredstva u budžetu podele za penzije, plate i subvencije verovatno biti usvojen u nekom obliku, pošto je ovog puta MMF-u više stalo do zakona o fiskalnoj odgvornosti.

"Tu će se verovatno naći kompromis, pa će umesto u aprilu plate verovatno biti podignute već u januaru, dok će penzioneri sa primanjima do 30.000 dinara dobiti po 5.000 dinara. Ostatak će verovatno biti potrošen na subvencije i kredite. Tu je važan stav Demokratske stranke, ali kako nije popularno protiviti se povećanju penzija, verovatno će taj predlog proći", dodaje Nikolić.

Altiparmakov: Novac nije presudan u pregovorima

Savetnik Ju-es-ejda Nikola Altiparmakov kaže da će nezavisno od tehničkih detalja koji budu ugovoreni, poput visine javnog duga ili deficita, važnije biti da se uspostavi odgovoran fiskalni okvir, što će biti izazovan zadatak, u kojem će glavnu ulogu imati fiskalni savet, koji će nadgledati efektivnu primenu zakona.

"Što se tiče samih brojki, ne postoji univerzalna forma. Sjedinjene Američke Države i Grčka obe imaju javni dug na nivou od 100 odsto BDP-a pa je Grčka imala krizu zbog toga, a SAD nisu. Mađarska i Nemačka takođe imaju isti nivo duga, preko 70 odsto, pa Mađarska ima problem, a Nemačka nema. Javni dug Japana je preko 200 odsto, pa nemaju nikakvih poteškoća zbog toga. Dakle, bilo da imamo dobra ili loša tehnička rešenja u zakonu, ne bi nam bio ni prvi ni poslednji put da ona ostanu mrtvo slovo na papiru", ističe Altiparmakov.

Prema njegovim rečima, zbog toga što Srbiji nije potreban novac MMF-a, ta institucija nema sredstvo prinude srpskih vlasti na ispunjenje njenih zahteva.

Ipak, Altiparmakov ističe da ni u nekim ranijim prilikama novac nije bio presudni faktor u pregovorima, već da je aranžman sa MMF-om pitanje kredibiliteta zemlje, zbog čega on očekuje da se i ovog puta može očekivati da pregovori budu uspešno završeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: