Kredit uz lične informacije

Da li ste u braku? Koliki su vam mesečni prihodi? Koliko dugo radite u firmi, pitanja su koje banke postavljaju klijentima pri odobrenju kredita.

Izvor: B92

Utorak, 04.05.2010.

10:01

Default images

Praksa koje su banke donele iz sveta jeste da imaju svojevrsne obrasce, na osnovu kojih obavljaju klasifikaciju klijenta, po stepenu rizičnosti. Ova baza podataka, koja je kriterijum da li ste visoko ili nisko rizični, formira se na osnovu informacija koje službenici dobijaju direktno od građanina, uz razgovor, postavljajući mu pitanja.

Počinje se od osnovnih podataka. To osim imena, prezimena i jedinstvenog matičnog broja podrazumeva pitanja o bračnom statusu, devojačkom prezimenu majke, državljanstvu, kao i o svim detaljima koji se odnose na ličnu ispravu koja se daje na uvid.

"Iako na prvi pogled zvuči čudno da banku zanima i devojačko prezime majke, razlog zašto se ovaj odgovor traži jeste taj što u slučaju gubitka kreditne kartice, kada klijent želi da karticu blokira telefonom, taj podatak služi kao lozinka", objašnjavaju bankari.

Sledeći su adresni podaci. Mesto prebivališta, mesto boravišta, period boravka na datoj adresi, kao i da li ste vlasnik stana ili podstanar. Broj fiksnog telefona i mobilnog se podrazumevaju. Neretko se zahteva i podnošenje na uvid poslednjeg telefonskog računa. Objašnjenje je jednostavno.

Osim što mogu da imaju kontakt tokom celog dana sa klijentom, za banku je to i jedan od sigurnih pokazatelja kakve su mu navike i da nije reč o potencijalno „problematičnoj“ osobi koja nije sklona redovnom izmirivanju obaveza. Polazno stanovište jeste da je, ako ne plaćate redovno račune, velika verovatnoća da ćete se tako odnositi i prema kreditnim obavezama.

"Poslednjih godinu dana sve više je i lažnih ličnih karata. To što mi tražimo poslednja tri telefonska računa nije hir nego način da zaštitimo sebe, ali i klijenta, od zloupotreba. Dešavalo se da poturanjem lažne lične karte dobijemo pogrešne podatke o žirantu, a da ta osoba i ne zna da je neko iskoristio lažni identitet. Teško da se neko može upustiti u manipulaciju sa telefonskim računima", kaže sagovornik.
Poseban akcenat stavlja se na imovinu - pokretnu i nepokretnu. Stan, kuća, zemljište sve sa adresom, kao i pokretna vozila i pokretne stvari (čamac, jahta na primer). I tu nije kraj, banku će zanimati da li imate račune u drugim bankama, koliko je očekivano kretanje novca na računu.

"Radi krediranja slike o kreditnoj sposobnosti neophodne su informacije koje se odnose na podatke o privatnoj imovini, imovini preduzeća, istoriji kompanije, planovima, prihodima i dodatnim prihodima. Podaci o privatnoj imovini se traže zbog toga što (recimo kod preduzetnika i paušalaca koji vode knjige sami) ima i rada na crno, a kako bi banka mogla da ima pravu sliku poslovanja", naglašavaju bankari.

U slučaju da račun otvara punomoćnik ili zakonski zastupnik, banka će zahtevati i njihove podatke.

Od vrste kredita zavise i pitanja. Pa tako, kada banka odobrava kredit za stan, uobičajeno je i da vas pita da li ste supružnika upoznali da se hipoteka stavlja na nekretninu. Sadužnik ne samo da mora da zna za hipoteku, nego mora i da se saglasi u pisanoj overenoj formi.

U Centru za zaštitu korisnika Narodne banke Srbije kažu da su dobili jedan prigovor, i to pisani, na rad jedne banke zbog toga što je od klijenta zahtevano da na uvid da zdravstvenu knjižicu. Banka je, međutim, navela da je to u skladu sa njenim internim aktom. Do sada se građani nisu obraćali s prigovorima da banke pitanjima zadiru u njihovu intimu. Inače, ne postoji propis kojim se taksativno navodi koje lične podatke banka može da traži od klijenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: