EFG ima dovoljno novca za kredite

Grčka Evrobanka EFG ima dovoljno novca za kreditiranje stanovništva i privrede, rekao je zamenik direktora međunarodnog sektora banke Teodoros Karakas.

Izvor: B92

Petak, 13.02.2009.

15:48

Default images

On je naveo da ta banka i bez programa Grčke vlade od 20 milijardi koji je namenjen kao podrška finansijskom sektoru ima dovoljno novca kojim može da obezbedi funkcionisanje svojih banka u drugim zemljama.

Karakas kaže da je izjava guvernera centralne banke Grčke, koji je upozorio poslovne banke da sredstva koja dobijaju od države kao pomoć zbog krize ne plasiraju u inostranstvu, pogrešno protumačena u Srbiji. On je naveo i da Evrobanka ima dovoljno sredstava da ispuni investicione planove i da će nastaviti da odobarava kredite, iako će zbog finasijske krize biti pažljivija.

"Nacionalno udruženje grčkih banaka, čiji je član i EFG Evrobanka, izdalo je saopštenje u kojem navodi da grčke banke imaju dovoljno kapitala iz drugih izvora kao što su depoziti i sredstva međunarodnih finansijskih insituticija i drugih evropskih banaka što im daje veliku likvidnost i omogućuje da širom sveta ne odustanu od svoijh namera da plasiraju kredite građanima i privredi", rekao je Karakas.

On je naveo i da je Eurobanka član grupe osam evropskih banaka koje su se udružile kako bi pružile finansijsku pomoć zemljama koje su pogođene finansijskom krizom, uključujući i zemlje koje nisu deo Evropske unije.

"Eurobanka jedina je grčka banka koja je član grupe od osam banaka, među kojima su italijanske Unikredit (Unicredit) i Inteza Saopaolo (Intesa Saopaolo) , austrijska Erste banka (Erste bank), Societe ženeral (Societe Generale) iz Francuske, belgijska KBC banka, nemačka Bajenr lendsbank (Bayern Landesbank) i švedska Vidbank (Wedbank). Mi smo udružili snage jer na taj način možemo da pomognemo zemlje koje imaju finansijkih problema i njihovu privredu", objasnio je Karakas.

Prema njegovim rečima Srbija je jedna od zemalja kojoj je grupa od osam banaka ponudila pomoć, a pismo podrške poslato je i guvernernima svih zemalja u regionu.

Karakas dodaje da Evrobanka EFG banka u Srbiji već pregovara o dodatnom novcu sa svetskim finansijskim inistitucijama kao što su Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka koja joj je već stavila na raspolaganje 50 miliona evra.

Karakasis je naveo i da je Evrobanka EFG zainteresovana i za učešće u programu Vlade Srbije za ublažavanje posledica finansijske krize i da je o tome pismeno obavestala Ministarstvo finasija, iako odgovor još uvek nije stigao.

Profit EFG banke u septembru 2008. iznosio 41,2 miliona evra

Predsednik Izvršnog odbora Evrobanke EFG Beograd u Srbiji Filipos Karamanolis izjavio je da ta banka u prvih devet meseci prošle godine u Srbiji ostvarila profit od 41,2 miliona evra što je skoro četiri puta više nego u istom periodu 2007. kada je ostvarila 10,9 miliona evra.

On je kazao da ta banka trenutno ne može da iznosi konkretne planove za ovu godinu, već da će svoju strategiju prilagođavati potrebama tržista.

"Evrobanka EFG je peta po veličini u Srbiji, ima 123 filijale, 11 biznis centara, 1.700 zaposlenih i 800.000 klijenata", rekao je Karamanolis.

Kako je naveo, ukupan kapital banke je 31 milijarda dinara, a prošle godine uvećan je za devet milijardi dinara.

Karamanolis je rekao da je tržišni udeo je porastao sa 5,39 odsto u 2007.godini na oko šest odsto prošle godine. Tržišni udeo koji ta banka ima u kreditiranju preduzenika i izdavanju kreditnih kartica je oko 15 odsto, a u odobravanju stambenih kredita oko 10 odsto, dok u odobravanju kredita stanovništvu učestvuje sa devet odsto.

On je kazao da su ukupni depoziti povećani za 41 odsto i na kraju septembra iznosili su 800 miliona evra, a kroz program "Investiramo u evropske vrednosti" u Srbiju je uloženo 2,8 miliona evra.

Evrobanka EFG Srbija je deo grupe Evrobank EFG koja ima 1.700 filijala i 24.000 zaposlenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: