Jat od 3. jula uvodi letove za Pulu

Uvođenjem letova za Pulu od 3. jula do 31. avgusta domaći avioprevoznik "Jat ervejz" obnoviće saobraćaj s Hrvatskom, prekinut 1991. godine.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 01.07.2008.

11:46

Default images

Saobraćaj između Beograda i Pule obavljaće se dva puta sedmično, četvrtkom i nedeljom, avionima ATR 72. Četvrtkom je poletanje iz Beograda predviđeno u 12.50, a sletanje u Pulu u 14.20 sati. Povratak iz Pule predviđen je u 15.10, a dolazak u Beograd u 16.40 sati.

Nedeljom će "Jat" poletati za Pulu u 8.55, a dolazak u Pulu predviđen je u 10.25 sati. Povratak je predviđen u 11.50, a sletanje u Beograd u 12.45 sati.

Jat ervejz je, prema pisanju medija, izabrao Pulu za obnovu vazdušnog saobraćaja sa Hrvatskom zbog značajnog putničkog potencijala prema istarskoj rivijeri, pre svega prema Poreču i Rovinju.

Godine 1967, dogovorom tadašnje JNA, grada Pule i Aerodroma Ljubljana, vojni aerodrom u Puli počeo je da se koristi i u civilne svrhe. Izgrađena je montažna pristanišna zgrada, i preko aerodroma, koji je dobio naziv "Ljubljana - Pula", uvedena je redovna linija Pula - Beograd, kasnije i Pula - Zagreb. Vremenom, preko aerodroma u Puli "Jat" je imao sve veći obim saobraćaja - uglavnom čarter ili sezonskog karaktera.

U letnjoj sezoni 1989. godine "Jat" je iz Pule imao dva-tri leta dnevno za Beograd, kao i pet-šest letova sedmično za Zagreb i Rijeku. Takođe, imao je redovni saobraćaj za Amsterdam, Birmingem, Glazgov, London i Mančester.

Preko Aerodroma Pula 1990. godine prošlo je 670 hiljada putnika. Poslednji let iz Pule obavljen je 13. septembra 1991. godine.

U junu 1988. godine "Jat" je u 36 apartmana, ukupnog kapaciteta 132 ležaja, u hotelskom kompleksu "Duga uvala" kod Pule, uložio 3,2 miliona dolara.

Podsetimo, prva domaća regionalna aviokompanija, koju je osnovao bivši direktor Jata Predrag Vujović, Centavija je 2006. pokušala da uspostavi čarter letove između Beograda i Zagreba, ali bez međudržavnog sporazuma nije dobila dozvolu hrvatske vlasti. Centavija je, nakon što nije uspela da otvori ni liniju za Podgoricu, ugašena.

Nove destinacije u letnjem redu letenja "Jata" su i Solun i Oslo. Prema letnjem redu letenja, "Jat" saobraća u 27 zemalja na 40 destinacija sa 235 frekvencija nedeljno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: