PDV

Fokus

Izvor: Ministarstvo finansija Srbije, Poreska uprava

Sreda, 25.10.2006.

10:59

Default images

Šta je PDV?

PDV je opšti porez na potrošnju koji se obračunava i plaća na isporuku dobara i pružanje usluga, u svim fazama proizvodnje i prometa dobara i usluga, kao i na uvoz dobara. Njime se zamenjuje postojeći porez na promet proizvoda i usluga.

Izvor: Ministarstvo finansija Srbije

Zašto je uveden PDV?

Uspostavljanje prihodno efikasnijeg i pravednijeg poreza na potrošnju. Efikasan u borbi protiv sive ekonomije. Neutralnost u spoljnotrgovinskim transakcijama. Preduslov učlanjenja u EU.

Izvor: Poreska uprava

Na šta se ne plaća PDV?

Na prenos celokupne ili dela imovine, sa ili bez naknade, ako je sticalac poreski obveznik i ako produži da obavlja istu delatnost. Prenos prava svojine na polovnim motornim vozilima, odnosno plovnim objektima ako prenosilac nije poreski obveznik. Besplatno davanje poslovnih uzoraka u uobičajenim količinama kupcima. Davanje poklona manje vrednosti.

Izvor: Poreska uprava

Ko je poreski obveznik?

Lice koje obavlja promet dobara i usluga ili uvozi dobra u okviru obavljanja svoje delatnosti kao trajne aktivnosti u cilju ostvarivanja prihoda. Republika i njeni organi i posebne organizacije, organi teritorijalne autonomije i lokalne samouprave kao i pravna lica osnovana u cilju obavljanja poslova iz delokruga organa državne uprave nisu obveznici.

Izvor: Poreska uprava

Ko je poreski dužnik

Poreski obveznik. Poreski punomoćnik koga odredi strano lice koje u Republici nema sedište ni stalnu poslovnu jedinici, a koje obavlja promet dobara i usluga u Republici. Primalac dobara i usluga ako strano lice ne odredi poreskog punomoćnika. Lice koje u računu iskaže PDV a nije dužan da obračunava i plaća PDV. Lice koje uvozi dobro.

Izvor: Poreska uprava

Da li se i u kom procentu obračunava PDV kod kupoprodaje polovnih automobila između fizičkih lica ?

Prenos prava svojine na polovnim motornim vozilima koji se vrši između fizičkih lica ne smatra se prometom dobara i usluga u smislu Zakona o PDV, već se ovaj promet oporezuje po Zakonu o porezima na imovinu.

Izvor: Poreska uprava

Kako se sa aspekta PDV tretira-oporezuje prevoz robe iz uvoza do magacina fabrike u zemlji?

Na uslugu izvršenog prevoza u zemlji se obračunava PDV po stopi od 18%. Ukoliko je prevoznička usluga povezana sa uvozom dobara, a njena vrednost sadržana u poreskoj osnovici određenoj kod uvoza dobara, na tu prevozničku uslugu se ne plaća PDV (ta usluga je neoporeziva sa pravom na odbitak prethodnog poreza).

Izvor: Poreska uprava

Da li su prodavci na pijačnim tezgama u obavezi da uvedu GPRS?

Prodavci na pijačnim tezgama, kao i oni čija delatnost zahteva čestu promenu mesta na kojem se vrši prodaja dobara odnosno pružanje usluga, nisu u obavezi da uvedu terminal za daljinsko očitavanje podataka.

Izvor: Ministarstvo finansija

Da li će i kada invalidi sa telesnim oštećenjem od 100% biti oslobođeni plaćanja PDV-a na uvoz automobila?

S obzirom na to da Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike vodi evidenciju o osobama sa invaliditetom i reguliše njihova prava i beneficije, donošenje odluke o refundiranju PDV – a invalidima po uvozu automobila takođe spada u nadležnost Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike. Naglašava se da se ne radi o oslobađanju od plaćanja PDV – a, već o njegovom refundiranju. To znači da osoba sa invaliditetom pri kupovini automobila plaća PDV, a zatim se obraća Ministarstvu za rad sa dokazom o invaliditetu, na osnovu čega se vrši povraćaj PDV – a.

Izvor: Ministarstvo finansija

Da li se poreskom obvezniku stanje njegovog duga može dati dinamički, po vremenu nastanka obaveze i njegovih plaćanja?

Upit stanja o obavezama po osnovu javnih prihoda po zahtevu poreskih obveznika vrši se na osnovu informatičkog programa koje je izradio Sektor za informatiku Poreske uprave. Program je jedinstven za sve organizacione jedinice Poreske uprave. Na osnovu poreske kartice poreski obveznici mogu dobiti informacije o stanju svog poreskog duga i sporednih poreskih davanja sa naznačenim datumom i iznosom utvrđenih obaveza, obračunom kamate i uplatama. Sve odgovore o eventualnim nejasnoćama po pitanju podataka iz upita stanja poreski obveznici mogu razjasniti neposredno od referenta Poreske uprave koji im je upit stanja izdao.

Izvor: Ministarstvo finansija

Da li će radnje morati da plate PDV kada nabave robu od fizičkog lica koje nije obveznik PDV ?

Prilikom nabavke dobara od fizičkog lica koje nije obveznik PDV ne obračunava se i ne plaća PDV.

Izvor: Poreska uprava

Kako PDV tretira uvoz robe i koje prednosti uvoznik ima ako je u sistemu PDV?

Prilikom uvoza dobara obračunava se i odmah plaća PDV. Plaćeni PDV pri uvozu uvoznik može odbiti od PDV koji duguje.

Izvor: Poreska uprava

Kako PDV definiše komisionu prodaju?

U slučaju komisione prodaje radi se o dve vrste prometa: jedna je isporuka komitenta komisionaru i druga - isporuka komisionara kupcu. Poreska obaveza nastaje isporukom komisionog dobra kupcu. Komisionar plaća PDV na pun iznos naknade- kupoprodajne cene za prodatu robu. Komitent - plaća PDV na naknadu umanjenu za iznos provizije isplaćenu komisionaru.

Izvor: Poreska uprava

Da li se plaća PDV na nasleđene, poklonjene ili prodate akcije?

Ne obračunava se i ne plaća PDV kod nasleđa, poklona ili prodaje akcija.

Izvor: Poreska uprava

Kada nastaje poreska obaveza za PDV kod lizinga automobila i ko je i u kom momentu poreski obveznik?

Poreska obaveza po osnovu PDV nastaje u trenutku najranijeg izvršenja jedne od sledećih radnji: prometa (predaje) dobara i usluga, naplate, ili plaćanja carinskog duga kod uvoza dobara. Poreski obveznik je davalac lizinga ukoliko je PDV obveznik.

Izvor: Poreska uprava

Da li po Zakonu o PDV popusti ulaze u poresku osnovicu i kako?

Po Zakonu o PDV, kod prometa dobara i usluga, poreska osnovica ne sadrži popuste i druga umanjenja cene koja se primaocu dobara i usluga odobravaju u momentu vršenja prometa dobara i usluga.

Izvor: Poreska uprava

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: