Reciklažom se planeta spasava

Procene su da je svakog dana za oko 1.000 tona ambalažnog otpada više nego što je bilo prethodnog. Ukoliko ne budemo blagovremeno reagovali i naučili da pravilno recikliramo otpad, postoji realan rizik da će naša planeta jednog dana biti pretrpana đubretom.

Promo

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.06.2017.

13:34

Reciklažom se planeta spasava
Foto: Delez

Koliko štetnih posledica na naš eko-sistem ima samo jedna bačena folija od čokolade, kesa ili flaša, koliko meseci i godina je potrebno da se neki otpadni materijal raspadne, ali i na koji način možemo da učinimo da otpad ne zagađuje prirodu, imali su prilike da nauče mališani iz vrtića "Mala sirena", kao i svi prisutni na edukativnoj predstavi koju su zajedno organizovali Maxi supermarketi i Sekopak u beogradskom naselju Stepa Stepanović. "Delez Srbija je jedan od lidera u reciklaži na ovom tržištu. Odgovoran odnos prema životnoj sredini i poštovanje strogih standarda u ovoj oblasti je nešto što determiniše našu poslovnu strategiju. U 2016. godini reciklirali smo blizu 10 hiljada tona otpada, što je 24 procenta više nego u prethodnoj. To jasno pokazuje koliko aktivno radimo i doprinosimo očuvanju zdrave životne sredine", ističe Nikola Papak, menadzer za korporativne komunikacije Delez Srbija.

Delez posebno ističe, kao pozitivan primer, kontinuiranu saradnju i unapređenje u oblasti recikliranja otpada uz pomoć Sekopaka.

"Samo tokom prošle godine je za 53 procenta povećano recikliranje otpada, a kroz instaliranje 7 ekoloških ostrva ispred radnji data je i mogućnost kupcima da se uključe u ovaj odgovorni proces", ističe Nikola Papak.
Foto: Delez
Kroz brojene akcije recikliranja organizovane tokom 2016. godine, čak 5.338 potrošača uvidelo je opšti značaj ovog pitanja i prikupilo 4 tone otpada koji je uspešno recikliran.

Pored reciklaže, veoma je važno da kompanija poštuje i druge ekološke standarde.

"Čak 94,4 procenta frižidera koje kompanija Delez koristi u svojim radnjama su bez negativnog uticaja na ozonski omotač, a kontinuirano smanjujemo i uticaja na globalno zagrevanje", ističe PR Deleza.

Organizovan proces upravljanja ambalažnim otpadom koji će doprineti zdravijem životu i okruženju svih nas, kao i kako da taj otpad ne završi u prirodi, već u pogonima za reciklažu, misija je Sekopaka već više od 10 godina.

“Sekopak je bio pionir u sistemu upravljanja ambalažnim otpadom davne 2006. godine. Danas, zahvaljujući partnerima i sakupljačkoj mreži, Sekopak je u proteklih sedam godina prikupio i predao na reciklažu više od 240.000 tona ambalažnog otpada. Za 2016. godinu je cilj bio 44% i toliko je i reciklirano, ove godine Sekopak će predati na reciklažu preko 75.000 tona ambalažnog otpada i ići ka ispunjenju cilja za 2017. godinu od 50%. Do sada, Sekopak je sproveo bezbroj kampanja i akcija, koje su pokazale visoku spremnost građana da učestvuju i odvajaju otpad, što će nastaviti da radi u budućem periodu.”, istakla je Violeta Belanović- Kokir generalna direktorka Sekopaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: