Utorak, 19.02.2013.

16:44

Kinezi nam prave prugu od 300 km/h

Kineske kompanije spremne su da investiraju u brzu prugu između Beograda i Budimpešte, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja Srbije.

Izvor: Beta

Kinezi nam prave prugu od 300 km/h IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

150 Komentari

Sortiraj po:

Radise

pre 11 godina

Nova vlada pokušava da uradi što je bolje moguće….ko je kriv prošloj vladi što je investicije očekivala od tamo gde novca nema…

Hajduk Stanko

pre 11 godina

@stankela
Sve si lepo rekao.Samo bi valjalo da objasnis nama neoliberalnima zasto tako napredna Kina ima potrebu da se preko Srbije kako kazes REKLAMIRA Evropi tojest trulom zapadu.Kako si sve lepo ispricao oni bi polako trebali da pocnu sa zatvaranjem granica jer im preti egzodus amerikanaca i evropljana zeljnih boljeg zivota u Kini

novosadjanka

pre 11 godina

@Boze ispuni moje molitve!!!
ZELIM PRUGU BG BUDIMPESTA!!!!!
(Marko, 20. februar 2013 11:09)

Boze, uslisi Markove i moje molitve!!!

p.s Marko,a ako nam Bog uslisi onda necemo moci da pijemo kafu u vagon restoranu u "Avali" kod Rileta!

Tanja

pre 11 godina

Pa, kineske kompanije su napravili onu brzu prugu na Tibetu, na velikoj nadmorskoj visini. Nema razloga da se sumnja da ovu prugu, u sasvim normalnim uslovima, mogu da naprave, samo ako im se da sansa. Mada, verovatno, ako ne podmazu neki tockic, ...

Aleksandar Stevanovic

pre 11 godina

Kinezi sigurno mogu napraviti takvu prugu i naci sredstva. Ali da li ce biti putnickog saobracaja koji ce biti dovoljan za odrzavanje iste i da sa ostvari bar 5% prinosa na ovu investiciju je mnogo bitnije pitanje? Odgovor znaju svi koji umeju bar malo da racunaju pa je bolje da manje fantaziraju, a da krenu za pocetak da se bave mnogo prizemnijim stvarima koje nisu u stanju da rese. Ipak, i ovo je pomak u odnosu na kanal Dunav-Egej.

Istok

pre 11 godina

"Ајде прво да направите:

- Пругу којом воз стиже из Врања у Суботицу за мање од 5 сати;
- Воз који из Ниша до Софије стиже за мање од 2 сата;
- воз који од Београда/Ниша до Бара стиже за мање од 6 сати;
- линију приградских лаких возова који од омогућавају становницима који живе на мање од 100км од Београда да за сат времена дођу у главни град.

То није научна фантастика, већ стандард у нормалним европским земљама.

Личите ми (Министартво и Влада) на свињу која је видела звезде на небу и дивила им се,а није видела блато и кал око себе.
(Воја, 20. februar 2013 08:24)"

Ovo je stavio neko, i ne mogu da ne odgovorim... Sasvim je logicno da Subotica-Vranje ide manje od 5h, a Beograd-Nis manje od 6h. ZNači, komentari, legendarni.
A kakve god da su namere, sigurno nece da nam bude loše i da ispaštamo zbog te pruge.

Vlada

pre 11 godina

E smesni ste kao crtani film kad pocnete da lupate nesto protiv Kineza. Oni su napravili MAGLEV prugu u Kini, na 60KM pruge TOLERANCIJA od 3 MILIMETARA. Voz koji se krece tom prugom moze da ide 600km/h. A nesposobni su po vama da naprave "obicnu" prugu.

urmas

pre 11 godina

Brojnost komentara i ocene pokazuju koliko ova tema zanima narod. Takođe znam da se ljudi vrlo malo voze vozom i da su u pravu. 70-ih godina, brzi voz je od BG do Palanke (79km) išao, po Redu vožnje, 1:16 sati, a danas 1:56 sati, a putnički sada ide 2:20 sati i često kasni.
Železnica svuda u svetu napreduje, a kod nas je to najgore Javno preduzeće.
Povremeno ubace ovakvu vest da nas zabavljaju, a ništa se ne radi da se stanje promeni.
Mrkonjić je 2011. rekao da ćemo imati brze pruge za 17 godina.

bokica

pre 11 godina

Kako cemo mi da platimo kartu za takav voz kad su nase plate smesne? To bi bilo kao kad bih ja mastao o nekim brzim kolima, a nemam ni za yuga

Bane NS

pre 11 godina

U suštini svakom projektu bi trebalo pristupiti sa ekonomske strane, znači ako Kinezi hoće da investiraju pretpostavljam da oni očekuju da će im se ta investicija isplatiti, e sada treba videti ko će od toga imati najviše koristi. Konkretno za Srpske železnice najbolje bi bilo da se investira u kompletnu obnovu železnica u zemlji, recimo pruga Beograd-Bar, zar nije jeftinije, brže i jednostavnije obnoviti jednu prugu za koju već postoji infrastruktura da se recimo do Bara stiže za 5-6 sati unesto sadašnjih 15, nego da se gradi nov autoput, krče šume, buše tuneli i sl. Dalje, železnice bi trebale da budu najjednostavniji i najjeftiniji prevoz, automobili su sa obzirom na cenu goriva i putarine postali luksuz, autobusi nemaju taj kapacitet kao železnica a i ograničeni su opet opterećenim putevima, cenom goriva i sl., železnica ima veliki kapacitet, funkcioniše odvojeno od ostalog saobraćaja i sa te strane najrentabilniji je prevoz. Na naš standard jedna obnovljena i renovirana železnica ka svim glavnim putnim pravcima sa novim komercijalnim vozovima najviše bi prijala ovom narodu. E sada brza pruga BG-Budimpešta je možda deo nekog Evropskog projekta u koji Kinezi hoće da investiraju iz sopstvenih interesa a naši političari kao po običaju hoće da iskoriste to kao da je to njihova ideja, inicijativa i delo, naravno radi prikupljanja političkih poena.

Saldzo

pre 11 godina

Ne prave to Kinezi zbog nas Srba koji bi malo isli u Budimpestu na vikend, vec da teretni vozovi sa robom mogu da stignu brze. Nasi vozovi danas idu tolikom brzinom da se ukvare konzerve mesnog nareska dok stignu na odrediste.

Воја

pre 11 godina

Ајде прво да направите:

- Пругу којом воз стиже из Врања у Суботицу за мање од 5 сати;
- Воз који из Ниша до Софије стиже за мање од 2 сата;
- воз који од Београда/Ниша до Бара стиже за мање од 6 сати;
- линију приградских лаких возова који од омогућавају становницима који живе на мање од 100км од Београда да за сат времена дођу у главни град.

То није научна фантастика, већ стандард у нормалним европским земљама.

Личите ми (Министартво и Влада) на свињу која је видела звезде на небу и дивила им се,а није видела блато и кал око себе.

nišlija

pre 11 godina

kako raspodeljuju investicije po ovoj zemlji, ne bi me cudilo ni u Nišu da vidim separatiste u skorije vreme, jer se separatizam i javlja na terenu ekonomske neujednacenosti!

dipl.građ.inž.

pre 11 godina

Nekada je bio OBNOVITELJ (za vreme Miloševića) , sada GRADITELJ ... Molim vas intervjuišite ministra - neka vam ( nama ) nabroji koje je objekte obnovio i izgradio kao inženjer , dovršio i pustio u finkciju !!! Ako NABROJI bar JEDAN , pocepaću diplomu ! Pamtim odavno toga GALAMDŽIJU koga je lansirala samo partija a ne rad i rezultati ! Zašto bi smo mu sada išta verovali ??? SKLONITE GA DA SVIMA BUDE BOLJE !

POSLEDNJI MOHIKANAC

pre 11 godina

Sve ovo bi imalo smisla da nije lacoste koji ce to kociti da se uradi a pravac je fenomenalan!Zamislite do Budimpeste brzim za 2h pa sednete u avion rayanair-a za Dublin po ceni od 50e povratna,koju JAT Mrkin nikada nece imati..Pravac je zila kucavica sa EU i ukoliko odbiju projekat treba sama Vojvodina da ga sklopi sa Kinezima i odvoji finansije sa Srbijom jer su zatupeli nekada najrazvijeniji deo SFRJ.. Zar je moguce da to narod ne vidi? Deca nam idu na studije pola dana putuju jeftinije jer su cene autobusa prenaduvane!Cena NS-SU 990 din za 100km autoputem Nisexpres?Ko koci da se otvori zeleznicki saobracaj sa Hrvatima,pruga i most dobri ali neko nece zbog drumskog bogacenja i koci teretni- putnicki saobracaj!Mrkota bezi u penziju,dosta si nas ukopao!

Sumadinac

pre 11 godina

Још зајам за препород да се распише, па да се вратимо у златно време врхунца комунизма.

srpski turista

pre 11 godina

Ako političari zaista hoce da urade nesto u interesu gradjana Srbije, trebalo bi da naprave prugu za 300kmh-vozove do Grčke i do Jadrana (sa cenom karte konkurentnom odgovarajućem avionskom prevozu). Ovo je dugoročan interes i EU i njenih gradjana (posebno zelez.rute kroz Rumuniju i Bugarsku do Istanbula-zbog velikog broja Turaka u EU, i do Grčke zbog turista). Zbog sve manje (i sve skuplje) nafte, budućnost masovnog transporta je zeleznica. Spremaju se veliki fondovi EU za ovo, i zato su Kinezi požurili sa ovom za Srbiju perfidnom ponudom. Treba da pazimo da se ne opečemo, i da gradimo samo u ono što je u našem najboljem strateškom dugoročnom interesu.

Trta

pre 11 godina

Postoje avioni i low cost letovi pa, kome se žuri, može jeftino i brzo da stigne bilo gde a da ne potroši milijarde evra koje ćemo svi morati da otplaćujemo. Hajde jednom da budemo racionalni umesto da se zadužujemo kao pijani kockari.

Станкела

pre 11 godina

Колико немача појма и типично српских песимистичних кукњава. Па каква је филозофија ово направити? Ставити 300км брзе пруге преко, као тепсија равне, ливаде? То би ишло концесионо, Кинези ће да узимају лову од карата наредних 30 година и довиђења. Па они су шиповали пермафрост, лед и блато преко Тибета! Направили брзу пругу на 5000м надморске висине, а проблем је да поставе 300км кроз равницу? :Хаха, па они би то спичили за два месеца бре! Кинези имају напреднију инфраструктуру од Амера тренутно, али наша чобанија, посебно ова неолиберална која виси на Б92-ојци стално цокће са коментарима "Пффф, ау бре, какви Кинези, јбт фазон, кад ћемо у Европу, мислим стварно, тај примитивни исток, бла бла", итд. То су примитивни људи са паланачким заблудама о бескрајној памети и богатству Запада свемогућег. Пођите у Кину па погледајте. Имају највећу брану на свету, најбржу пругу, највећи аеродром, граде аутопутеве у три смене, имају бре сто грдова са преко милион становника. Производе за цео свет. За десет година Америка ће, у поређењу са Кином, бити оно што је данашња Енглеска, некад сила, у поређењу са Америком. Цео тај ваш западчић врли, биће Кинезима само полигон за провод, а Европа ће им служити за фоткање испод старих фасада и малтретирање конобара. Освестите се људи. Ми треба да искористимо ову краткотрајну геополитичку констелацију у којој смо интересантни Кинезима да се преко нас рекламирају Европи. Јер, другачије нас не би ни крајичком ока примећивали, Србија има становника колико просечан њихов град. Треба им дати што више да раде! А не подсмевати се по сваку цену. Можда у овој влади има и неко, бар неко, ко има жељу да уради нешто корисно за државу. Добро, то сигурно није Мркоњић, али треба подржати овакве идеје и пројекте, а јавност треба да стисне Владу да се што више повеже са Кинезима! На тој страни света је будућност, а не у трулежи запада.

stalni putnik

pre 11 godina

@Pedja, 19. februar 2013 21:03

Kada si ti poslednji put putovao na ovoj relaciji??? Od kada je u decembru ukinut jedan od tri voza koji su saobracali na relaciji Beograd-Budimpesta guzve su velike; evo recimo u nedelju 17.2. je u jedinom postojecem dnevnom vozu bila tolika guzva da gomila ljudi nije imala mesto za sedenje. U Budimpesti i okolnim mestima zivi toliko nasih ljudi da je ova pruga itekako neophodna i isplativa. Samo napred Kinezi!

Neprilagodjena

pre 11 godina

Kinezi su uvideli korist od izgradnje takve pruge!Hvala im na podrsci u svakom smislu!Tada ce biti otvorena i nova radna mesta tj . gradjevinci ce imati pune ruke posla!

Hajduk Stanko

pre 11 godina

Znao sam sa su nesto preskocili.Sve je tu i kanal i brze pruge jos da stigne svedski standard i moze se reci da je san ostvaren.

komentatorka

pre 11 godina

al se pusi u srbiji, kanal do grcke, brze pruge, trzni centri (samo u bgd-u za sada, ostatak srbije strpi se)
a kad ce tender za basamake do meseca?

StG

pre 11 godina

Opet se finansira u Vojvodinu.
Auto put NS Subotica, most Beska i obilaznica oko Beograda, most na Adi...
To su milioni koji su baceni. Sada i pruga do Budimpeste.
A zato ce krak koridora 10 do Dimitrovgrada i auto put do Preseva da se gradi jos 100 godina. Auto put Batocina Kragujevac je istorijski a ima 30km. Da ne pricam o Ibarskoj magistrali i putu od Pojata do Uzica...
Da smo pametni pa da se otcepimo od Beograda i Vojvodine pa da progledamo!!!

kapitalac

pre 11 godina

Predlazem da tu brzu prugu produzimo sve do Beca, pa onda brzinom od 300 km/h sto brze iz ove nesrecne zemlje. Tako cemo jedino stici do Evrope, pojedinacno a ne kolektivno jer od naseg prijema u Evropu nece biti nista.

novosadjanka

pre 11 godina

Jaoooo, ja sam se konacno necemu obradovala!!!! Dajte bre Kinezi,pomagajte (jasno mi je, kredit, naravno),ali ljudi,pa ta pruga je bruka jedna....treba nam ko 'leba!!!! Pa od Novog Sada do Budimepste se vozi 6-7 sati...a najsporije (mili skoro) do Subotice....od Subotice jos Boze pomozi...Ista razdaljina od Budimpeste do Bratislave se predje za 3 sata!

Dzoni

pre 11 godina

Daj boze ali posle 20 godina slusanja praznih obecanja ne verujem nikom nista..jedinu nadu mi daju Kinezi jer oni se ne sale i ne pricaju nikad u prazno.

Pedja

pre 11 godina

Moja master teza je bila na temu 'Brze Zeleznice' i, kao kompetentan iz date oblasti, odgovorno tvrdim da takav infrastrukturni poduhvat nije za srpsko trziste, niti da traznja za transportom (uglavnom najvazniji faktor, ne uvek) na datoj relaciji moze bilo kako da opravda projekat. Zasto? Zato sto je toliko slaba da jedva pravda i konvencionalnu zeleznicu! Treba videti za koga je ovaj projekat dobar - da li za Budimpestu ili BG? Meni se cini da bi ovime Budimpesta vise profitirala neuporedivo... i ucvrstila poziciju regionalnog transportnog cvora. 1000% ce ovakav projekat da iziskuje ogromne subvencije, tj placace cela nacija projekat koji ce biti od koristi jako malom broju ljudi na toj relaciji za koju nema traznje!

ex demokrata 1

pre 11 godina

ma to su gluposti vec vidjene ovde,gde su danas sl.projekti: autoput,brze pruge,prokop,navodnavanje,hidrocentrale...itd,izgleda da kako se kome svidi on izadje na Tv i odvali, recimo,gradicemo prugu za 300 km/h,i nikom nista,to tako prodje i niko se i ne uzbudjuje vise?!
katastrofa!

Marko

pre 11 godina

To bi bilo odlicno kad bi bila istina. Jos kad bi bila malo duza Bec - Budimpesta - Beograd - Solun 350km/h u proseku i za tili cas ste na moru :) jos i stanice izmedju (Segedin, Nis, Skopje) i mozes da zivis u Nisu a da za sat vremena budes na poslu u BGD

cickavi01

pre 11 godina

Kinezi su spremni da investiraju, ponavljam investiraju a ne samo da grade prugu - koliko to može da bude loše? Ako su njihove firme dobre za Dubai i Abu Dabi, više su nego dobre i za Srbiju i našu železnicu.
(karolina bi, 19. februar 2013 18:57)

Pa kako nemoze da bude lose!!!!!
Pa kako ja i moji kompanjoni da se ugradimo u celu tu pricu???
Nemoze da se gradi a da neko nepodmaze dozvolu koju ja izdajem preko mojih saradnika.
U potpisu Mrca.

Mladen

pre 11 godina

Ovaka pruga je potrebna Srbiji iz razloga sto bi je to povezalo sa celom evropom, ali cena od 2 milijarde od Beograda do granice sa Madjarskom je prevelika. Treba uraditi studiju isplativosti, pa ako je isplativo neka prave, ako ne.. Postavlja se i pitanje da li bi Madjari bili zainteresovani da grade prugu od Budimpeste ka Srbiji.

ex demokrata 1

pre 11 godina

Ne znam sto mi se cini da i od ovog posla nece biti nista sem bombasticnih naslova po internetu ?! Mi ne mozemo 100 km autoputa da zavrsimo evo 8 godina a hocemo brze pruge ??!

Dragan

pre 11 godina

Nemam nista protiv pod uslovom da kinezi uloze 100% novca. U tom slucaju slobodno neka uzmu 100% profita (ako ga bude) nakon placanja poreza drzavi. Svaka druga opcija u kojoj bi drzava arcila svoje dragocene pare i snosila bilo kakav rizik za neciju za******iju po meni ne dolazi u obzir.

Deki

pre 11 godina

Sta vredi voziti se do granice 300 km/h, a onda na granici zaglavit par sati. Dajte vi nama neki normalan voz koji ide 120 ko osamdeseti, pa da pesaka predjemo granu, mnogo je brze
Ovako, dok ne udjemo u EU, ovo je cista propaganda

ivan

pre 11 godina

ma nemojte da preterujete napravite bar voz od 150km ko sto je svugde u evropu bicemo zadovoljni da idemo iz beograda skopje solun za 4-5saata nemojte previse da se trosite to je dovoljno

Mladen

pre 11 godina

Sjajno! (Pod uslovom da vozove ne povuku iz saobraćaja zbog kamenovanja).Tako su završili novi ruski, pa me uopšte ne bi čudilo da zaobiđemo zakone fizike i "iskamenujemo" i te od 300 km/h.

Nemanja

pre 11 godina

Mislim ok, sve je to super, ali stvarno mislim da nemam potrebe za prugom na kojoj vozovi idi 300km/h a da sa druge strane ako krenes negde ka unutrasnjosti, Vojvodine ili Srbije ides 25km/h. mislim da bi bilo bolje da svi vozovi idu nekgde oko 100km/h i sasvim dovoljno za nas :)

Magi

pre 11 godina

Slusajte dobro sad novo doba dolazi od 2015 koje projektuje UN mega drzave mega gradovi mega koridori. Stim u vezi u Becu je izgradjen 60% Sibanhof (istocna kapija) najveci zeleznicki cvor za Istok dalje prema Budimpesti je sledeci koridor Kinezi nisu blesavi plus el.magnetne pruge su najbezbednije i najbrze pruge a brzina je presudna. Nasi treba da iskoriste tu ponudu BG.-BUDIM. i sve je to lepo sto oni ulepsavaju Srbiju ali ja kad gurnem ruku u DZEP imam samo racune drzavi da platim i za hranu tako da me ovo doba podseca na DRZAVNI FEUDALIZAM !

Bojan

pre 11 godina

Ovako nesto jednostavno nije realno. Vozovi od 300km/h trose toliko energije da ce cijena karata biti neprilagodjena mogucnostima prosjecnog korisnika. Mozda ce pruga i vozovi moci da idu 300km/h, ali prosjecan svijet ce koristiti one koji idu max 100km/h.

MUKNAVI

pre 11 godina

Ako je to rekao cica Mrka Bekutan onda je tacno,kao i sve do sada,pocev od onih stanova ,ciji su temelji svecano par puta otvarani,pre dvanaest godina, na Ratarskom imanju u Kraljevu,pa redom,raznih koridora,zemljskih,i onih prema Mesec-u..

opozicija vecita

pre 11 godina

Evo sedim na brodu za Atinu presao sam Moravu Vardar, svaka cast za prugu valjda kad se vratim iz Atine cu skoknuti za 45 minuta do Peste bu hahaaaahaa

Srba

pre 11 godina

Inace Mrkonjic i Zeleznice Srbije su pre 4 godine potpisale ugovor sa MAV o remontu pruge Beograd - Budimpesta sa rokom zavrsetka radova 2012. i brzinom pruge do 190km/h. Novac je bio obezbedjen, a gde se denuo... Toliko...

brzivoz

pre 11 godina

Aman vise, zavrsite nedovrseno! Zavrsite recimo tu obilaznicu oko Beograda vec jednom i nemojte vise da je "otvarate" dok ne bude zaista gotova!

karolina bi

pre 11 godina

Kinezi su spremni da investiraju, ponavljam investiraju a ne samo da grade prugu - koliko to može da bude loše? Ako su njihove firme dobre za Dubai i Abu Dabi, više su nego dobre i za Srbiju i našu železnicu.

StefanBU

pre 11 godina

Ma kakvi kinezi... Da sam menadzer zeleznica Srbije, ja bi za pocetak nabavio nove putnicke vagone koji bi se besprekorno odrzavali, u kojima bi bilo zabranjeno pusenje (za pusace posebni kupei ili tako nesto) uveo komunalnu policiju koji bi sankcionsiali krsenje zabrane pusenja. Onda bi uredio deonice koje su u najgorem stanju... Bolje da nam je brzina 80 km/h i vozevi idu na vreme, nego da imamo 150 km brze pruge a ostatak krs. I mora se malo uloziti u marketing zeleznica, da ljudi opet stvore naviku da putuju vozom... Mislim da je vecina uopste zaboravila da imamo zeleznicu!

LoboToma

pre 11 godina

zašto kanal i pruga, bolje odmah kosmodrom. pa onda napravimo turističke obilaske svemira u domaćoj raketi, u koju su ugrađeni domaći čipovi.

bonaparta3

pre 11 godina

Bože, Bože da li ovaj naš narod vidi nešto sem politike i politikanstva. Narode na stadione pa navijajte za koga god hoćete.Da ima pameti i da je je ranije više bilo pa da smo ponudili svakome ko hoće kao koncesiju da gradi u ovoj državi prugu,put,kanal, centralu ma šta god što će uposliti ovaj naš narod. Vidite li da nam se omladina samo ubija drogira i pije. Šta im to mi stariji radimo i nudimo?
Ministre dajte im kao koncesiju na 30 godina neka naprave prugu, šut šta god samo da imamo, jer život nije počeo sa nama niti se sa nama završava. Ovi politikanti što komentarišu sve negativno neka predlože nešto pametnije ja ću prvi da ga podržim i neću ga pitati iz koje je partije.

Ivan

pre 11 godina

Je li sad kraj tih reklama?

Dobro, pa zar nije dosta ovih igrarija političara pred očima naroda. Samo prazna priča - kanal, autoputevi, brze pruge, svemirski brodovi, nano tehnologija i čipovi. Ali kad otvoriš oči, vidiš da je sve otišlo do vraga, i da se političari samo poigravaju sa narodom i to potpuno neskriveno.

Ako zaista misle da rade dobro zemlji, neka ćute i neka rade. Ovakve vesti vređaju ljudsku inteligenciju.

krokodil

pre 11 godina

Sve je super ...no njihova "radna snaga" ?!?! latentna kolonizacija se odvija uspesno cim mi nismo svesni koliko kineza ima vec u nasoj zemlji i koliko ce ih eksponencijlnim porastom tzv "radne snage" biti, vrlo uskoro

Srki

pre 11 godina

Jedan Maglev SU-NS-BG-KG-NI, da mogu iz Beograda u Niš na posao, i Bog da nas vidi... Samo, to ne podrazumeva jaja, kupus i piliće u vozu, i podrazumeva plaćanje karte, a ne konduktere koji trpaju pare sebi u džep a ne naplaćuju karte. Vozio sam se Maglevom, 300 km na sat, ma ne osetite ništa, samo zuji...

Ja

pre 11 godina

Ja o ovome mastam, to bi bilo fantasticno. Medjutim svaki put kad sam se vozio vozom izmedju Budimpeste i Beograda bilo je poluprazno i voz je uglavnom koriscen kao lokalni. No ipak bilo bi super. Mnogo pametnije od nekakvog kanala.

Ha ha ha ha

pre 11 godina

Mrko zavrsi koridor 10.Doteraj pruge u Srbiju da idu normalno od 150 na sat. Stvarno je frekventna linija Beograd Pesta. Dva voza dnevno po tri vagona i popunjenost 30%.Jos kada bi nam kinezi i decu napravili gde bi nam bio kraj

Paxi

pre 11 godina

"Prema proceni Mrkonjica, bice potrebno oko 2 milijarde evra." Prema proceni Mrkonjica, mi se nekoliko godina, otkako je otvorio auto put, vec vozimo autoputem do Preseva

Евро-Кина

pre 11 godina

Иако звучи као сулудост, то ипак није у потпуности. У току је европски пројекат повезивања Париза и Будимпеште брзом железничком магистралом; у Француској већ постоји пруга "ЛГВ ест" до немачке границе за брзине до 350 км/ч (најбржа у Европи), Немци су ту око 250 на сат, Аустријанци подижу свој Вестбан (Беч - Салцбург) ка том нивоу, једино се на делу Беч - Пешта ништа не ради. Ако бисмо ово саградили, оптимистичне процене су да би нам до Париза возом требало 12 сати, што је неконкурентно авио-саобраћају, али богами, наши гастарбајтери из Немачке и Аустрије би већ морали да поразмисле чиме ће у родни крај...

SUNCICA

pre 11 godina

Vala ova vest me je posebno obradovala jer vrlo često putujem vozom na toj relaciji i ne možete shvatiti koja je to muka umesto da stignete na oderište za 1h vama treba 3 h.

Gile

pre 11 godina

Moze sve. Moze kanal, moze okretnica, moze zavrsnica, moze Prokop, moze otkop, moze kosmodrom, moze brze pruge, moze i spore vijuge, sve moze ali ne moze Mrka. Ne ide brate. Ne ide mirodjija u svako jelo, narocito kad izvetri.

g4

pre 11 godina

Zamislite tu situaciju da imamo jednu prugu od 300 km/h a ostale su oko 40 km/h. Treba renovirati prugu od Beograda do granice sa Makedonijom i Bugarskom i izgraditi deonicu Loznica-Valjevo i obnoviti liniju Kraljevo-Stalac. Tada bi svi medjunarodni pravci bili pokriveni, naravno "Beograd-Bar" ce u medjuvremenu biti popravljena.

Oj Srbijo Iz Tri Dela

pre 11 godina

Imam dovoljno godina da se se secam SPSovih Brzih Pruga Srbije... 'Ajd da dignemo prosecnu brzinu sa 40 km/h na 80 za pocetak.

Jelena

pre 11 godina

Milorade, kakav je dokaz i sta dokazuje jedna zamisao?! Dokaz ce biti kad budemo imali nesto opipljivo. Brze pruge nam obecavaju vec nekoliko decenija...

Smejurija

pre 11 godina

Ovi navijaci SNS bi bili odsevljeni kada bi njhov neki pametni rekao da ce kinez da nam naprave i kanal do juznog kineskog mora i da prekoekeanski brodovi dovode kineske turiste u Srbiju

gradjanin

pre 11 godina

Ljudi polako,kanal do Soluna,pa visoko sofisticirane rakete,pa mikro cipovi,pa sad i brze pruge.Ako neko pomene i tajno Teslino oruzje razbicu kompjuter.Dooooosta vise.

Djed Uros sa juga

pre 11 godina

Mrkonjic mora da ide, Mickey Mouse Ministar. Ja bih reko da se ne isplati ova investicija. Bolje za 2 mld da srede sve pruge nego da odrade samo jednu.

Banshee

pre 11 godina

Dokle vise naprednjacki botovi ? Dokle ? I kad urade nesto sto treba ovi vasi na vlasti,niko vise to ne shvata ozbiljno zbog vasih imbecilnih komentara na svakoj vesti koja ima dodirne tacke na bilo koji nacin sa vladajucom klikom.

bazar

pre 11 godina

zeleznice su neiskoriscene,deo je neiskoriscen ali isplatljivije da se gradi jer kao prevoz je neuporedivo jeftiniji nego autobuski prevoz,,

Serbian Daily

pre 11 godina

"vozovima koji saobraćaju između Srbije i Mađarske'

U Mile pa to je citavih 0,5 km koliko je granicna zona siroka. Od punkta do punkta.

Kosta

pre 11 godina

Za 2 mlrd. se može doraditi i izraditi kompletna železnička mreža po Srbiji, pa makar za brzine do 120 km/h, što bi preporodilo saobraćaj u ovoj zemlji. U beogradu živi oko 1,6 miliona ljudi, a u Srbiji bar 5 puta više...pa vidite gde je interes

gradjanin

pre 11 godina

Ljudi polako,kanal do Soluna,pa visoko sofisticirane rakete,pa mikro cipovi,pa sad i brze pruge.Ako neko pomene i tajno Teslino oruzje razbicu kompjuter.Dooooosta vise.

Oj Srbijo Iz Tri Dela

pre 11 godina

Imam dovoljno godina da se se secam SPSovih Brzih Pruga Srbije... 'Ajd da dignemo prosecnu brzinu sa 40 km/h na 80 za pocetak.

Paxi

pre 11 godina

"Prema proceni Mrkonjica, bice potrebno oko 2 milijarde evra." Prema proceni Mrkonjica, mi se nekoliko godina, otkako je otvorio auto put, vec vozimo autoputem do Preseva

Ivan

pre 11 godina

Je li sad kraj tih reklama?

Dobro, pa zar nije dosta ovih igrarija političara pred očima naroda. Samo prazna priča - kanal, autoputevi, brze pruge, svemirski brodovi, nano tehnologija i čipovi. Ali kad otvoriš oči, vidiš da je sve otišlo do vraga, i da se političari samo poigravaju sa narodom i to potpuno neskriveno.

Ako zaista misle da rade dobro zemlji, neka ćute i neka rade. Ovakve vesti vređaju ljudsku inteligenciju.

Gile

pre 11 godina

Moze sve. Moze kanal, moze okretnica, moze zavrsnica, moze Prokop, moze otkop, moze kosmodrom, moze brze pruge, moze i spore vijuge, sve moze ali ne moze Mrka. Ne ide brate. Ne ide mirodjija u svako jelo, narocito kad izvetri.

bazar

pre 11 godina

zeleznice su neiskoriscene,deo je neiskoriscen ali isplatljivije da se gradi jer kao prevoz je neuporedivo jeftiniji nego autobuski prevoz,,

Ha ha ha ha

pre 11 godina

Mrko zavrsi koridor 10.Doteraj pruge u Srbiju da idu normalno od 150 na sat. Stvarno je frekventna linija Beograd Pesta. Dva voza dnevno po tri vagona i popunjenost 30%.Jos kada bi nam kinezi i decu napravili gde bi nam bio kraj

Smejurija

pre 11 godina

Ovi navijaci SNS bi bili odsevljeni kada bi njhov neki pametni rekao da ce kinez da nam naprave i kanal do juznog kineskog mora i da prekoekeanski brodovi dovode kineske turiste u Srbiju

kapitalac

pre 11 godina

Predlazem da tu brzu prugu produzimo sve do Beca, pa onda brzinom od 300 km/h sto brze iz ove nesrecne zemlje. Tako cemo jedino stici do Evrope, pojedinacno a ne kolektivno jer od naseg prijema u Evropu nece biti nista.

Kosta

pre 11 godina

Za 2 mlrd. se može doraditi i izraditi kompletna železnička mreža po Srbiji, pa makar za brzine do 120 km/h, što bi preporodilo saobraćaj u ovoj zemlji. U beogradu živi oko 1,6 miliona ljudi, a u Srbiji bar 5 puta više...pa vidite gde je interes

komentatorka

pre 11 godina

al se pusi u srbiji, kanal do grcke, brze pruge, trzni centri (samo u bgd-u za sada, ostatak srbije strpi se)
a kad ce tender za basamake do meseca?

stalni putnik

pre 11 godina

@Pedja, 19. februar 2013 21:03

Kada si ti poslednji put putovao na ovoj relaciji??? Od kada je u decembru ukinut jedan od tri voza koji su saobracali na relaciji Beograd-Budimpesta guzve su velike; evo recimo u nedelju 17.2. je u jedinom postojecem dnevnom vozu bila tolika guzva da gomila ljudi nije imala mesto za sedenje. U Budimpesti i okolnim mestima zivi toliko nasih ljudi da je ova pruga itekako neophodna i isplativa. Samo napred Kinezi!

Евро-Кина

pre 11 godina

Иако звучи као сулудост, то ипак није у потпуности. У току је европски пројекат повезивања Париза и Будимпеште брзом железничком магистралом; у Француској већ постоји пруга "ЛГВ ест" до немачке границе за брзине до 350 км/ч (најбржа у Европи), Немци су ту око 250 на сат, Аустријанци подижу свој Вестбан (Беч - Салцбург) ка том нивоу, једино се на делу Беч - Пешта ништа не ради. Ако бисмо ово саградили, оптимистичне процене су да би нам до Париза возом требало 12 сати, што је неконкурентно авио-саобраћају, али богами, наши гастарбајтери из Немачке и Аустрије би већ морали да поразмисле чиме ће у родни крај...

Banshee

pre 11 godina

Dokle vise naprednjacki botovi ? Dokle ? I kad urade nesto sto treba ovi vasi na vlasti,niko vise to ne shvata ozbiljno zbog vasih imbecilnih komentara na svakoj vesti koja ima dodirne tacke na bilo koji nacin sa vladajucom klikom.

Ja

pre 11 godina

Ja o ovome mastam, to bi bilo fantasticno. Medjutim svaki put kad sam se vozio vozom izmedju Budimpeste i Beograda bilo je poluprazno i voz je uglavnom koriscen kao lokalni. No ipak bilo bi super. Mnogo pametnije od nekakvog kanala.

StG

pre 11 godina

Opet se finansira u Vojvodinu.
Auto put NS Subotica, most Beska i obilaznica oko Beograda, most na Adi...
To su milioni koji su baceni. Sada i pruga do Budimpeste.
A zato ce krak koridora 10 do Dimitrovgrada i auto put do Preseva da se gradi jos 100 godina. Auto put Batocina Kragujevac je istorijski a ima 30km. Da ne pricam o Ibarskoj magistrali i putu od Pojata do Uzica...
Da smo pametni pa da se otcepimo od Beograda i Vojvodine pa da progledamo!!!

Serbian Daily

pre 11 godina

"vozovima koji saobraćaju između Srbije i Mađarske'

U Mile pa to je citavih 0,5 km koliko je granicna zona siroka. Od punkta do punkta.

Hajduk Stanko

pre 11 godina

Znao sam sa su nesto preskocili.Sve je tu i kanal i brze pruge jos da stigne svedski standard i moze se reci da je san ostvaren.

Srki

pre 11 godina

Jedan Maglev SU-NS-BG-KG-NI, da mogu iz Beograda u Niš na posao, i Bog da nas vidi... Samo, to ne podrazumeva jaja, kupus i piliće u vozu, i podrazumeva plaćanje karte, a ne konduktere koji trpaju pare sebi u džep a ne naplaćuju karte. Vozio sam se Maglevom, 300 km na sat, ma ne osetite ništa, samo zuji...

LoboToma

pre 11 godina

zašto kanal i pruga, bolje odmah kosmodrom. pa onda napravimo turističke obilaske svemira u domaćoj raketi, u koju su ugrađeni domaći čipovi.

g4

pre 11 godina

Zamislite tu situaciju da imamo jednu prugu od 300 km/h a ostale su oko 40 km/h. Treba renovirati prugu od Beograda do granice sa Makedonijom i Bugarskom i izgraditi deonicu Loznica-Valjevo i obnoviti liniju Kraljevo-Stalac. Tada bi svi medjunarodni pravci bili pokriveni, naravno "Beograd-Bar" ce u medjuvremenu biti popravljena.

Srba

pre 11 godina

Inace Mrkonjic i Zeleznice Srbije su pre 4 godine potpisale ugovor sa MAV o remontu pruge Beograd - Budimpesta sa rokom zavrsetka radova 2012. i brzinom pruge do 190km/h. Novac je bio obezbedjen, a gde se denuo... Toliko...

Jelena

pre 11 godina

Milorade, kakav je dokaz i sta dokazuje jedna zamisao?! Dokaz ce biti kad budemo imali nesto opipljivo. Brze pruge nam obecavaju vec nekoliko decenija...

novosadjanka

pre 11 godina

Jaoooo, ja sam se konacno necemu obradovala!!!! Dajte bre Kinezi,pomagajte (jasno mi je, kredit, naravno),ali ljudi,pa ta pruga je bruka jedna....treba nam ko 'leba!!!! Pa od Novog Sada do Budimepste se vozi 6-7 sati...a najsporije (mili skoro) do Subotice....od Subotice jos Boze pomozi...Ista razdaljina od Budimpeste do Bratislave se predje za 3 sata!

Djed Uros sa juga

pre 11 godina

Mrkonjic mora da ide, Mickey Mouse Ministar. Ja bih reko da se ne isplati ova investicija. Bolje za 2 mld da srede sve pruge nego da odrade samo jednu.

opozicija vecita

pre 11 godina

Evo sedim na brodu za Atinu presao sam Moravu Vardar, svaka cast za prugu valjda kad se vratim iz Atine cu skoknuti za 45 minuta do Peste bu hahaaaahaa

Neprilagodjena

pre 11 godina

Kinezi su uvideli korist od izgradnje takve pruge!Hvala im na podrsci u svakom smislu!Tada ce biti otvorena i nova radna mesta tj . gradjevinci ce imati pune ruke posla!

Dragan

pre 11 godina

Nemam nista protiv pod uslovom da kinezi uloze 100% novca. U tom slucaju slobodno neka uzmu 100% profita (ako ga bude) nakon placanja poreza drzavi. Svaka druga opcija u kojoj bi drzava arcila svoje dragocene pare i snosila bilo kakav rizik za neciju za******iju po meni ne dolazi u obzir.

Saldzo

pre 11 godina

Ne prave to Kinezi zbog nas Srba koji bi malo isli u Budimpestu na vikend, vec da teretni vozovi sa robom mogu da stignu brze. Nasi vozovi danas idu tolikom brzinom da se ukvare konzerve mesnog nareska dok stignu na odrediste.

StefanBU

pre 11 godina

Ma kakvi kinezi... Da sam menadzer zeleznica Srbije, ja bi za pocetak nabavio nove putnicke vagone koji bi se besprekorno odrzavali, u kojima bi bilo zabranjeno pusenje (za pusace posebni kupei ili tako nesto) uveo komunalnu policiju koji bi sankcionsiali krsenje zabrane pusenja. Onda bi uredio deonice koje su u najgorem stanju... Bolje da nam je brzina 80 km/h i vozevi idu na vreme, nego da imamo 150 km brze pruge a ostatak krs. I mora se malo uloziti u marketing zeleznica, da ljudi opet stvore naviku da putuju vozom... Mislim da je vecina uopste zaboravila da imamo zeleznicu!

ex demokrata 1

pre 11 godina

ma to su gluposti vec vidjene ovde,gde su danas sl.projekti: autoput,brze pruge,prokop,navodnavanje,hidrocentrale...itd,izgleda da kako se kome svidi on izadje na Tv i odvali, recimo,gradicemo prugu za 300 km/h,i nikom nista,to tako prodje i niko se i ne uzbudjuje vise?!
katastrofa!

SUNCICA

pre 11 godina

Vala ova vest me je posebno obradovala jer vrlo često putujem vozom na toj relaciji i ne možete shvatiti koja je to muka umesto da stignete na oderište za 1h vama treba 3 h.

Воја

pre 11 godina

Ајде прво да направите:

- Пругу којом воз стиже из Врања у Суботицу за мање од 5 сати;
- Воз који из Ниша до Софије стиже за мање од 2 сата;
- воз који од Београда/Ниша до Бара стиже за мање од 6 сати;
- линију приградских лаких возова који од омогућавају становницима који живе на мање од 100км од Београда да за сат времена дођу у главни град.

То није научна фантастика, већ стандард у нормалним европским земљама.

Личите ми (Министартво и Влада) на свињу која је видела звезде на небу и дивила им се,а није видела блато и кал око себе.

brzivoz

pre 11 godina

Aman vise, zavrsite nedovrseno! Zavrsite recimo tu obilaznicu oko Beograda vec jednom i nemojte vise da je "otvarate" dok ne bude zaista gotova!

Pedja

pre 11 godina

Moja master teza je bila na temu 'Brze Zeleznice' i, kao kompetentan iz date oblasti, odgovorno tvrdim da takav infrastrukturni poduhvat nije za srpsko trziste, niti da traznja za transportom (uglavnom najvazniji faktor, ne uvek) na datoj relaciji moze bilo kako da opravda projekat. Zasto? Zato sto je toliko slaba da jedva pravda i konvencionalnu zeleznicu! Treba videti za koga je ovaj projekat dobar - da li za Budimpestu ili BG? Meni se cini da bi ovime Budimpesta vise profitirala neuporedivo... i ucvrstila poziciju regionalnog transportnog cvora. 1000% ce ovakav projekat da iziskuje ogromne subvencije, tj placace cela nacija projekat koji ce biti od koristi jako malom broju ljudi na toj relaciji za koju nema traznje!

Marko

pre 11 godina

To bi bilo odlicno kad bi bila istina. Jos kad bi bila malo duza Bec - Budimpesta - Beograd - Solun 350km/h u proseku i za tili cas ste na moru :) jos i stanice izmedju (Segedin, Nis, Skopje) i mozes da zivis u Nisu a da za sat vremena budes na poslu u BGD

bonaparta3

pre 11 godina

Bože, Bože da li ovaj naš narod vidi nešto sem politike i politikanstva. Narode na stadione pa navijajte za koga god hoćete.Da ima pameti i da je je ranije više bilo pa da smo ponudili svakome ko hoće kao koncesiju da gradi u ovoj državi prugu,put,kanal, centralu ma šta god što će uposliti ovaj naš narod. Vidite li da nam se omladina samo ubija drogira i pije. Šta im to mi stariji radimo i nudimo?
Ministre dajte im kao koncesiju na 30 godina neka naprave prugu, šut šta god samo da imamo, jer život nije počeo sa nama niti se sa nama završava. Ovi politikanti što komentarišu sve negativno neka predlože nešto pametnije ja ću prvi da ga podržim i neću ga pitati iz koje je partije.

ex demokrata 1

pre 11 godina

Ne znam sto mi se cini da i od ovog posla nece biti nista sem bombasticnih naslova po internetu ?! Mi ne mozemo 100 km autoputa da zavrsimo evo 8 godina a hocemo brze pruge ??!

cickavi01

pre 11 godina

Kinezi su spremni da investiraju, ponavljam investiraju a ne samo da grade prugu - koliko to može da bude loše? Ako su njihove firme dobre za Dubai i Abu Dabi, više su nego dobre i za Srbiju i našu železnicu.
(karolina bi, 19. februar 2013 18:57)

Pa kako nemoze da bude lose!!!!!
Pa kako ja i moji kompanjoni da se ugradimo u celu tu pricu???
Nemoze da se gradi a da neko nepodmaze dozvolu koju ja izdajem preko mojih saradnika.
U potpisu Mrca.

Deki

pre 11 godina

Sta vredi voziti se do granice 300 km/h, a onda na granici zaglavit par sati. Dajte vi nama neki normalan voz koji ide 120 ko osamdeseti, pa da pesaka predjemo granu, mnogo je brze
Ovako, dok ne udjemo u EU, ovo je cista propaganda

MUKNAVI

pre 11 godina

Ako je to rekao cica Mrka Bekutan onda je tacno,kao i sve do sada,pocev od onih stanova ,ciji su temelji svecano par puta otvarani,pre dvanaest godina, na Ratarskom imanju u Kraljevu,pa redom,raznih koridora,zemljskih,i onih prema Mesec-u..

Mladen

pre 11 godina

Sjajno! (Pod uslovom da vozove ne povuku iz saobraćaja zbog kamenovanja).Tako su završili novi ruski, pa me uopšte ne bi čudilo da zaobiđemo zakone fizike i "iskamenujemo" i te od 300 km/h.

Magi

pre 11 godina

Slusajte dobro sad novo doba dolazi od 2015 koje projektuje UN mega drzave mega gradovi mega koridori. Stim u vezi u Becu je izgradjen 60% Sibanhof (istocna kapija) najveci zeleznicki cvor za Istok dalje prema Budimpesti je sledeci koridor Kinezi nisu blesavi plus el.magnetne pruge su najbezbednije i najbrze pruge a brzina je presudna. Nasi treba da iskoriste tu ponudu BG.-BUDIM. i sve je to lepo sto oni ulepsavaju Srbiju ali ja kad gurnem ruku u DZEP imam samo racune drzavi da platim i za hranu tako da me ovo doba podseca na DRZAVNI FEUDALIZAM !

dipl.građ.inž.

pre 11 godina

Nekada je bio OBNOVITELJ (za vreme Miloševića) , sada GRADITELJ ... Molim vas intervjuišite ministra - neka vam ( nama ) nabroji koje je objekte obnovio i izgradio kao inženjer , dovršio i pustio u finkciju !!! Ako NABROJI bar JEDAN , pocepaću diplomu ! Pamtim odavno toga GALAMDŽIJU koga je lansirala samo partija a ne rad i rezultati ! Zašto bi smo mu sada išta verovali ??? SKLONITE GA DA SVIMA BUDE BOLJE !

Nemanja

pre 11 godina

Mislim ok, sve je to super, ali stvarno mislim da nemam potrebe za prugom na kojoj vozovi idi 300km/h a da sa druge strane ako krenes negde ka unutrasnjosti, Vojvodine ili Srbije ides 25km/h. mislim da bi bilo bolje da svi vozovi idu nekgde oko 100km/h i sasvim dovoljno za nas :)

karolina bi

pre 11 godina

Kinezi su spremni da investiraju, ponavljam investiraju a ne samo da grade prugu - koliko to može da bude loše? Ako su njihove firme dobre za Dubai i Abu Dabi, više su nego dobre i za Srbiju i našu železnicu.

Dzoni

pre 11 godina

Daj boze ali posle 20 godina slusanja praznih obecanja ne verujem nikom nista..jedinu nadu mi daju Kinezi jer oni se ne sale i ne pricaju nikad u prazno.

Mladen

pre 11 godina

Ovaka pruga je potrebna Srbiji iz razloga sto bi je to povezalo sa celom evropom, ali cena od 2 milijarde od Beograda do granice sa Madjarskom je prevelika. Treba uraditi studiju isplativosti, pa ako je isplativo neka prave, ako ne.. Postavlja se i pitanje da li bi Madjari bili zainteresovani da grade prugu od Budimpeste ka Srbiji.

POSLEDNJI MOHIKANAC

pre 11 godina

Sve ovo bi imalo smisla da nije lacoste koji ce to kociti da se uradi a pravac je fenomenalan!Zamislite do Budimpeste brzim za 2h pa sednete u avion rayanair-a za Dublin po ceni od 50e povratna,koju JAT Mrkin nikada nece imati..Pravac je zila kucavica sa EU i ukoliko odbiju projekat treba sama Vojvodina da ga sklopi sa Kinezima i odvoji finansije sa Srbijom jer su zatupeli nekada najrazvijeniji deo SFRJ.. Zar je moguce da to narod ne vidi? Deca nam idu na studije pola dana putuju jeftinije jer su cene autobusa prenaduvane!Cena NS-SU 990 din za 100km autoputem Nisexpres?Ko koci da se otvori zeleznicki saobracaj sa Hrvatima,pruga i most dobri ali neko nece zbog drumskog bogacenja i koci teretni- putnicki saobracaj!Mrkota bezi u penziju,dosta si nas ukopao!

ivan

pre 11 godina

ma nemojte da preterujete napravite bar voz od 150km ko sto je svugde u evropu bicemo zadovoljni da idemo iz beograda skopje solun za 4-5saata nemojte previse da se trosite to je dovoljno

Bojan

pre 11 godina

Ovako nesto jednostavno nije realno. Vozovi od 300km/h trose toliko energije da ce cijena karata biti neprilagodjena mogucnostima prosjecnog korisnika. Mozda ce pruga i vozovi moci da idu 300km/h, ali prosjecan svijet ce koristiti one koji idu max 100km/h.

Станкела

pre 11 godina

Колико немача појма и типично српских песимистичних кукњава. Па каква је филозофија ово направити? Ставити 300км брзе пруге преко, као тепсија равне, ливаде? То би ишло концесионо, Кинези ће да узимају лову од карата наредних 30 година и довиђења. Па они су шиповали пермафрост, лед и блато преко Тибета! Направили брзу пругу на 5000м надморске висине, а проблем је да поставе 300км кроз равницу? :Хаха, па они би то спичили за два месеца бре! Кинези имају напреднију инфраструктуру од Амера тренутно, али наша чобанија, посебно ова неолиберална која виси на Б92-ојци стално цокће са коментарима "Пффф, ау бре, какви Кинези, јбт фазон, кад ћемо у Европу, мислим стварно, тај примитивни исток, бла бла", итд. То су примитивни људи са паланачким заблудама о бескрајној памети и богатству Запада свемогућег. Пођите у Кину па погледајте. Имају највећу брану на свету, најбржу пругу, највећи аеродром, граде аутопутеве у три смене, имају бре сто грдова са преко милион становника. Производе за цео свет. За десет година Америка ће, у поређењу са Кином, бити оно што је данашња Енглеска, некад сила, у поређењу са Америком. Цео тај ваш западчић врли, биће Кинезима само полигон за провод, а Европа ће им служити за фоткање испод старих фасада и малтретирање конобара. Освестите се људи. Ми треба да искористимо ову краткотрајну геополитичку констелацију у којој смо интересантни Кинезима да се преко нас рекламирају Европи. Јер, другачије нас не би ни крајичком ока примећивали, Србија има становника колико просечан њихов град. Треба им дати што више да раде! А не подсмевати се по сваку цену. Можда у овој влади има и неко, бар неко, ко има жељу да уради нешто корисно за државу. Добро, то сигурно није Мркоњић, али треба подржати овакве идеје и пројекте, а јавност треба да стисне Владу да се што више повеже са Кинезима! На тој страни света је будућност, а не у трулежи запада.

krokodil

pre 11 godina

Sve je super ...no njihova "radna snaga" ?!?! latentna kolonizacija se odvija uspesno cim mi nismo svesni koliko kineza ima vec u nasoj zemlji i koliko ce ih eksponencijlnim porastom tzv "radne snage" biti, vrlo uskoro

Vlada

pre 11 godina

E smesni ste kao crtani film kad pocnete da lupate nesto protiv Kineza. Oni su napravili MAGLEV prugu u Kini, na 60KM pruge TOLERANCIJA od 3 MILIMETARA. Voz koji se krece tom prugom moze da ide 600km/h. A nesposobni su po vama da naprave "obicnu" prugu.

Sumadinac

pre 11 godina

Још зајам за препород да се распише, па да се вратимо у златно време врхунца комунизма.

nišlija

pre 11 godina

kako raspodeljuju investicije po ovoj zemlji, ne bi me cudilo ni u Nišu da vidim separatiste u skorije vreme, jer se separatizam i javlja na terenu ekonomske neujednacenosti!

Bane NS

pre 11 godina

U suštini svakom projektu bi trebalo pristupiti sa ekonomske strane, znači ako Kinezi hoće da investiraju pretpostavljam da oni očekuju da će im se ta investicija isplatiti, e sada treba videti ko će od toga imati najviše koristi. Konkretno za Srpske železnice najbolje bi bilo da se investira u kompletnu obnovu železnica u zemlji, recimo pruga Beograd-Bar, zar nije jeftinije, brže i jednostavnije obnoviti jednu prugu za koju već postoji infrastruktura da se recimo do Bara stiže za 5-6 sati unesto sadašnjih 15, nego da se gradi nov autoput, krče šume, buše tuneli i sl. Dalje, železnice bi trebale da budu najjednostavniji i najjeftiniji prevoz, automobili su sa obzirom na cenu goriva i putarine postali luksuz, autobusi nemaju taj kapacitet kao železnica a i ograničeni su opet opterećenim putevima, cenom goriva i sl., železnica ima veliki kapacitet, funkcioniše odvojeno od ostalog saobraćaja i sa te strane najrentabilniji je prevoz. Na naš standard jedna obnovljena i renovirana železnica ka svim glavnim putnim pravcima sa novim komercijalnim vozovima najviše bi prijala ovom narodu. E sada brza pruga BG-Budimpešta je možda deo nekog Evropskog projekta u koji Kinezi hoće da investiraju iz sopstvenih interesa a naši političari kao po običaju hoće da iskoriste to kao da je to njihova ideja, inicijativa i delo, naravno radi prikupljanja političkih poena.

srpski turista

pre 11 godina

Ako političari zaista hoce da urade nesto u interesu gradjana Srbije, trebalo bi da naprave prugu za 300kmh-vozove do Grčke i do Jadrana (sa cenom karte konkurentnom odgovarajućem avionskom prevozu). Ovo je dugoročan interes i EU i njenih gradjana (posebno zelez.rute kroz Rumuniju i Bugarsku do Istanbula-zbog velikog broja Turaka u EU, i do Grčke zbog turista). Zbog sve manje (i sve skuplje) nafte, budućnost masovnog transporta je zeleznica. Spremaju se veliki fondovi EU za ovo, i zato su Kinezi požurili sa ovom za Srbiju perfidnom ponudom. Treba da pazimo da se ne opečemo, i da gradimo samo u ono što je u našem najboljem strateškom dugoročnom interesu.

Trta

pre 11 godina

Postoje avioni i low cost letovi pa, kome se žuri, može jeftino i brzo da stigne bilo gde a da ne potroši milijarde evra koje ćemo svi morati da otplaćujemo. Hajde jednom da budemo racionalni umesto da se zadužujemo kao pijani kockari.

bokica

pre 11 godina

Kako cemo mi da platimo kartu za takav voz kad su nase plate smesne? To bi bilo kao kad bih ja mastao o nekim brzim kolima, a nemam ni za yuga

novosadjanka

pre 11 godina

@Boze ispuni moje molitve!!!
ZELIM PRUGU BG BUDIMPESTA!!!!!
(Marko, 20. februar 2013 11:09)

Boze, uslisi Markove i moje molitve!!!

p.s Marko,a ako nam Bog uslisi onda necemo moci da pijemo kafu u vagon restoranu u "Avali" kod Rileta!

Hajduk Stanko

pre 11 godina

@stankela
Sve si lepo rekao.Samo bi valjalo da objasnis nama neoliberalnima zasto tako napredna Kina ima potrebu da se preko Srbije kako kazes REKLAMIRA Evropi tojest trulom zapadu.Kako si sve lepo ispricao oni bi polako trebali da pocnu sa zatvaranjem granica jer im preti egzodus amerikanaca i evropljana zeljnih boljeg zivota u Kini

urmas

pre 11 godina

Brojnost komentara i ocene pokazuju koliko ova tema zanima narod. Takođe znam da se ljudi vrlo malo voze vozom i da su u pravu. 70-ih godina, brzi voz je od BG do Palanke (79km) išao, po Redu vožnje, 1:16 sati, a danas 1:56 sati, a putnički sada ide 2:20 sati i često kasni.
Železnica svuda u svetu napreduje, a kod nas je to najgore Javno preduzeće.
Povremeno ubace ovakvu vest da nas zabavljaju, a ništa se ne radi da se stanje promeni.
Mrkonjić je 2011. rekao da ćemo imati brze pruge za 17 godina.

Aleksandar Stevanovic

pre 11 godina

Kinezi sigurno mogu napraviti takvu prugu i naci sredstva. Ali da li ce biti putnickog saobracaja koji ce biti dovoljan za odrzavanje iste i da sa ostvari bar 5% prinosa na ovu investiciju je mnogo bitnije pitanje? Odgovor znaju svi koji umeju bar malo da racunaju pa je bolje da manje fantaziraju, a da krenu za pocetak da se bave mnogo prizemnijim stvarima koje nisu u stanju da rese. Ipak, i ovo je pomak u odnosu na kanal Dunav-Egej.

Radise

pre 11 godina

Nova vlada pokušava da uradi što je bolje moguće….ko je kriv prošloj vladi što je investicije očekivala od tamo gde novca nema…

Istok

pre 11 godina

"Ајде прво да направите:

- Пругу којом воз стиже из Врања у Суботицу за мање од 5 сати;
- Воз који из Ниша до Софије стиже за мање од 2 сата;
- воз који од Београда/Ниша до Бара стиже за мање од 6 сати;
- линију приградских лаких возова који од омогућавају становницима који живе на мање од 100км од Београда да за сат времена дођу у главни град.

То није научна фантастика, већ стандард у нормалним европским земљама.

Личите ми (Министартво и Влада) на свињу која је видела звезде на небу и дивила им се,а није видела блато и кал око себе.
(Воја, 20. februar 2013 08:24)"

Ovo je stavio neko, i ne mogu da ne odgovorim... Sasvim je logicno da Subotica-Vranje ide manje od 5h, a Beograd-Nis manje od 6h. ZNači, komentari, legendarni.
A kakve god da su namere, sigurno nece da nam bude loše i da ispaštamo zbog te pruge.

Tanja

pre 11 godina

Pa, kineske kompanije su napravili onu brzu prugu na Tibetu, na velikoj nadmorskoj visini. Nema razloga da se sumnja da ovu prugu, u sasvim normalnim uslovima, mogu da naprave, samo ako im se da sansa. Mada, verovatno, ako ne podmazu neki tockic, ...

StG

pre 11 godina

Opet se finansira u Vojvodinu.
Auto put NS Subotica, most Beska i obilaznica oko Beograda, most na Adi...
To su milioni koji su baceni. Sada i pruga do Budimpeste.
A zato ce krak koridora 10 do Dimitrovgrada i auto put do Preseva da se gradi jos 100 godina. Auto put Batocina Kragujevac je istorijski a ima 30km. Da ne pricam o Ibarskoj magistrali i putu od Pojata do Uzica...
Da smo pametni pa da se otcepimo od Beograda i Vojvodine pa da progledamo!!!

Djed Uros sa juga

pre 11 godina

Mrkonjic mora da ide, Mickey Mouse Ministar. Ja bih reko da se ne isplati ova investicija. Bolje za 2 mld da srede sve pruge nego da odrade samo jednu.

SUNCICA

pre 11 godina

Vala ova vest me je posebno obradovala jer vrlo često putujem vozom na toj relaciji i ne možete shvatiti koja je to muka umesto da stignete na oderište za 1h vama treba 3 h.

gradjanin

pre 11 godina

Ljudi polako,kanal do Soluna,pa visoko sofisticirane rakete,pa mikro cipovi,pa sad i brze pruge.Ako neko pomene i tajno Teslino oruzje razbicu kompjuter.Dooooosta vise.

bazar

pre 11 godina

zeleznice su neiskoriscene,deo je neiskoriscen ali isplatljivije da se gradi jer kao prevoz je neuporedivo jeftiniji nego autobuski prevoz,,

Pedja

pre 11 godina

Moja master teza je bila na temu 'Brze Zeleznice' i, kao kompetentan iz date oblasti, odgovorno tvrdim da takav infrastrukturni poduhvat nije za srpsko trziste, niti da traznja za transportom (uglavnom najvazniji faktor, ne uvek) na datoj relaciji moze bilo kako da opravda projekat. Zasto? Zato sto je toliko slaba da jedva pravda i konvencionalnu zeleznicu! Treba videti za koga je ovaj projekat dobar - da li za Budimpestu ili BG? Meni se cini da bi ovime Budimpesta vise profitirala neuporedivo... i ucvrstila poziciju regionalnog transportnog cvora. 1000% ce ovakav projekat da iziskuje ogromne subvencije, tj placace cela nacija projekat koji ce biti od koristi jako malom broju ljudi na toj relaciji za koju nema traznje!

kapitalac

pre 11 godina

Predlazem da tu brzu prugu produzimo sve do Beca, pa onda brzinom od 300 km/h sto brze iz ove nesrecne zemlje. Tako cemo jedino stici do Evrope, pojedinacno a ne kolektivno jer od naseg prijema u Evropu nece biti nista.

Kosta

pre 11 godina

Za 2 mlrd. se može doraditi i izraditi kompletna železnička mreža po Srbiji, pa makar za brzine do 120 km/h, što bi preporodilo saobraćaj u ovoj zemlji. U beogradu živi oko 1,6 miliona ljudi, a u Srbiji bar 5 puta više...pa vidite gde je interes

karolina bi

pre 11 godina

Kinezi su spremni da investiraju, ponavljam investiraju a ne samo da grade prugu - koliko to može da bude loše? Ako su njihove firme dobre za Dubai i Abu Dabi, više su nego dobre i za Srbiju i našu železnicu.

Евро-Кина

pre 11 godina

Иако звучи као сулудост, то ипак није у потпуности. У току је европски пројекат повезивања Париза и Будимпеште брзом железничком магистралом; у Француској већ постоји пруга "ЛГВ ест" до немачке границе за брзине до 350 км/ч (најбржа у Европи), Немци су ту око 250 на сат, Аустријанци подижу свој Вестбан (Беч - Салцбург) ка том нивоу, једино се на делу Беч - Пешта ништа не ради. Ако бисмо ово саградили, оптимистичне процене су да би нам до Париза возом требало 12 сати, што је неконкурентно авио-саобраћају, али богами, наши гастарбајтери из Немачке и Аустрије би већ морали да поразмисле чиме ће у родни крај...

g4

pre 11 godina

Zamislite tu situaciju da imamo jednu prugu od 300 km/h a ostale su oko 40 km/h. Treba renovirati prugu od Beograda do granice sa Makedonijom i Bugarskom i izgraditi deonicu Loznica-Valjevo i obnoviti liniju Kraljevo-Stalac. Tada bi svi medjunarodni pravci bili pokriveni, naravno "Beograd-Bar" ce u medjuvremenu biti popravljena.

Ha ha ha ha

pre 11 godina

Mrko zavrsi koridor 10.Doteraj pruge u Srbiju da idu normalno od 150 na sat. Stvarno je frekventna linija Beograd Pesta. Dva voza dnevno po tri vagona i popunjenost 30%.Jos kada bi nam kinezi i decu napravili gde bi nam bio kraj

Ja

pre 11 godina

Ja o ovome mastam, to bi bilo fantasticno. Medjutim svaki put kad sam se vozio vozom izmedju Budimpeste i Beograda bilo je poluprazno i voz je uglavnom koriscen kao lokalni. No ipak bilo bi super. Mnogo pametnije od nekakvog kanala.

Ivan

pre 11 godina

Je li sad kraj tih reklama?

Dobro, pa zar nije dosta ovih igrarija političara pred očima naroda. Samo prazna priča - kanal, autoputevi, brze pruge, svemirski brodovi, nano tehnologija i čipovi. Ali kad otvoriš oči, vidiš da je sve otišlo do vraga, i da se političari samo poigravaju sa narodom i to potpuno neskriveno.

Ako zaista misle da rade dobro zemlji, neka ćute i neka rade. Ovakve vesti vređaju ljudsku inteligenciju.

Neprilagodjena

pre 11 godina

Kinezi su uvideli korist od izgradnje takve pruge!Hvala im na podrsci u svakom smislu!Tada ce biti otvorena i nova radna mesta tj . gradjevinci ce imati pune ruke posla!

stalni putnik

pre 11 godina

@Pedja, 19. februar 2013 21:03

Kada si ti poslednji put putovao na ovoj relaciji??? Od kada je u decembru ukinut jedan od tri voza koji su saobracali na relaciji Beograd-Budimpesta guzve su velike; evo recimo u nedelju 17.2. je u jedinom postojecem dnevnom vozu bila tolika guzva da gomila ljudi nije imala mesto za sedenje. U Budimpesti i okolnim mestima zivi toliko nasih ljudi da je ova pruga itekako neophodna i isplativa. Samo napred Kinezi!

Станкела

pre 11 godina

Колико немача појма и типично српских песимистичних кукњава. Па каква је филозофија ово направити? Ставити 300км брзе пруге преко, као тепсија равне, ливаде? То би ишло концесионо, Кинези ће да узимају лову од карата наредних 30 година и довиђења. Па они су шиповали пермафрост, лед и блато преко Тибета! Направили брзу пругу на 5000м надморске висине, а проблем је да поставе 300км кроз равницу? :Хаха, па они би то спичили за два месеца бре! Кинези имају напреднију инфраструктуру од Амера тренутно, али наша чобанија, посебно ова неолиберална која виси на Б92-ојци стално цокће са коментарима "Пффф, ау бре, какви Кинези, јбт фазон, кад ћемо у Европу, мислим стварно, тај примитивни исток, бла бла", итд. То су примитивни људи са паланачким заблудама о бескрајној памети и богатству Запада свемогућег. Пођите у Кину па погледајте. Имају највећу брану на свету, најбржу пругу, највећи аеродром, граде аутопутеве у три смене, имају бре сто грдова са преко милион становника. Производе за цео свет. За десет година Америка ће, у поређењу са Кином, бити оно што је данашња Енглеска, некад сила, у поређењу са Америком. Цео тај ваш западчић врли, биће Кинезима само полигон за провод, а Европа ће им служити за фоткање испод старих фасада и малтретирање конобара. Освестите се људи. Ми треба да искористимо ову краткотрајну геополитичку констелацију у којој смо интересантни Кинезима да се преко нас рекламирају Европи. Јер, другачије нас не би ни крајичком ока примећивали, Србија има становника колико просечан њихов град. Треба им дати што више да раде! А не подсмевати се по сваку цену. Можда у овој влади има и неко, бар неко, ко има жељу да уради нешто корисно за државу. Добро, то сигурно није Мркоњић, али треба подржати овакве идеје и пројекте, а јавност треба да стисне Владу да се што више повеже са Кинезима! На тој страни света је будућност, а не у трулежи запада.

Smejurija

pre 11 godina

Ovi navijaci SNS bi bili odsevljeni kada bi njhov neki pametni rekao da ce kinez da nam naprave i kanal do juznog kineskog mora i da prekoekeanski brodovi dovode kineske turiste u Srbiju

bonaparta3

pre 11 godina

Bože, Bože da li ovaj naš narod vidi nešto sem politike i politikanstva. Narode na stadione pa navijajte za koga god hoćete.Da ima pameti i da je je ranije više bilo pa da smo ponudili svakome ko hoće kao koncesiju da gradi u ovoj državi prugu,put,kanal, centralu ma šta god što će uposliti ovaj naš narod. Vidite li da nam se omladina samo ubija drogira i pije. Šta im to mi stariji radimo i nudimo?
Ministre dajte im kao koncesiju na 30 godina neka naprave prugu, šut šta god samo da imamo, jer život nije počeo sa nama niti se sa nama završava. Ovi politikanti što komentarišu sve negativno neka predlože nešto pametnije ja ću prvi da ga podržim i neću ga pitati iz koje je partije.

Trta

pre 11 godina

Postoje avioni i low cost letovi pa, kome se žuri, može jeftino i brzo da stigne bilo gde a da ne potroši milijarde evra koje ćemo svi morati da otplaćujemo. Hajde jednom da budemo racionalni umesto da se zadužujemo kao pijani kockari.

krokodil

pre 11 godina

Sve je super ...no njihova "radna snaga" ?!?! latentna kolonizacija se odvija uspesno cim mi nismo svesni koliko kineza ima vec u nasoj zemlji i koliko ce ih eksponencijlnim porastom tzv "radne snage" biti, vrlo uskoro

StefanBU

pre 11 godina

Ma kakvi kinezi... Da sam menadzer zeleznica Srbije, ja bi za pocetak nabavio nove putnicke vagone koji bi se besprekorno odrzavali, u kojima bi bilo zabranjeno pusenje (za pusace posebni kupei ili tako nesto) uveo komunalnu policiju koji bi sankcionsiali krsenje zabrane pusenja. Onda bi uredio deonice koje su u najgorem stanju... Bolje da nam je brzina 80 km/h i vozevi idu na vreme, nego da imamo 150 km brze pruge a ostatak krs. I mora se malo uloziti u marketing zeleznica, da ljudi opet stvore naviku da putuju vozom... Mislim da je vecina uopste zaboravila da imamo zeleznicu!

Bojan

pre 11 godina

Ovako nesto jednostavno nije realno. Vozovi od 300km/h trose toliko energije da ce cijena karata biti neprilagodjena mogucnostima prosjecnog korisnika. Mozda ce pruga i vozovi moci da idu 300km/h, ali prosjecan svijet ce koristiti one koji idu max 100km/h.

novosadjanka

pre 11 godina

Jaoooo, ja sam se konacno necemu obradovala!!!! Dajte bre Kinezi,pomagajte (jasno mi je, kredit, naravno),ali ljudi,pa ta pruga je bruka jedna....treba nam ko 'leba!!!! Pa od Novog Sada do Budimepste se vozi 6-7 sati...a najsporije (mili skoro) do Subotice....od Subotice jos Boze pomozi...Ista razdaljina od Budimpeste do Bratislave se predje za 3 sata!

Banshee

pre 11 godina

Dokle vise naprednjacki botovi ? Dokle ? I kad urade nesto sto treba ovi vasi na vlasti,niko vise to ne shvata ozbiljno zbog vasih imbecilnih komentara na svakoj vesti koja ima dodirne tacke na bilo koji nacin sa vladajucom klikom.

Serbian Daily

pre 11 godina

"vozovima koji saobraćaju između Srbije i Mađarske'

U Mile pa to je citavih 0,5 km koliko je granicna zona siroka. Od punkta do punkta.

Nemanja

pre 11 godina

Mislim ok, sve je to super, ali stvarno mislim da nemam potrebe za prugom na kojoj vozovi idi 300km/h a da sa druge strane ako krenes negde ka unutrasnjosti, Vojvodine ili Srbije ides 25km/h. mislim da bi bilo bolje da svi vozovi idu nekgde oko 100km/h i sasvim dovoljno za nas :)

ex demokrata 1

pre 11 godina

ma to su gluposti vec vidjene ovde,gde su danas sl.projekti: autoput,brze pruge,prokop,navodnavanje,hidrocentrale...itd,izgleda da kako se kome svidi on izadje na Tv i odvali, recimo,gradicemo prugu za 300 km/h,i nikom nista,to tako prodje i niko se i ne uzbudjuje vise?!
katastrofa!

Bane NS

pre 11 godina

U suštini svakom projektu bi trebalo pristupiti sa ekonomske strane, znači ako Kinezi hoće da investiraju pretpostavljam da oni očekuju da će im se ta investicija isplatiti, e sada treba videti ko će od toga imati najviše koristi. Konkretno za Srpske železnice najbolje bi bilo da se investira u kompletnu obnovu železnica u zemlji, recimo pruga Beograd-Bar, zar nije jeftinije, brže i jednostavnije obnoviti jednu prugu za koju već postoji infrastruktura da se recimo do Bara stiže za 5-6 sati unesto sadašnjih 15, nego da se gradi nov autoput, krče šume, buše tuneli i sl. Dalje, železnice bi trebale da budu najjednostavniji i najjeftiniji prevoz, automobili su sa obzirom na cenu goriva i putarine postali luksuz, autobusi nemaju taj kapacitet kao železnica a i ograničeni su opet opterećenim putevima, cenom goriva i sl., železnica ima veliki kapacitet, funkcioniše odvojeno od ostalog saobraćaja i sa te strane najrentabilniji je prevoz. Na naš standard jedna obnovljena i renovirana železnica ka svim glavnim putnim pravcima sa novim komercijalnim vozovima najviše bi prijala ovom narodu. E sada brza pruga BG-Budimpešta je možda deo nekog Evropskog projekta u koji Kinezi hoće da investiraju iz sopstvenih interesa a naši političari kao po običaju hoće da iskoriste to kao da je to njihova ideja, inicijativa i delo, naravno radi prikupljanja političkih poena.

Oj Srbijo Iz Tri Dela

pre 11 godina

Imam dovoljno godina da se se secam SPSovih Brzih Pruga Srbije... 'Ajd da dignemo prosecnu brzinu sa 40 km/h na 80 za pocetak.

Gile

pre 11 godina

Moze sve. Moze kanal, moze okretnica, moze zavrsnica, moze Prokop, moze otkop, moze kosmodrom, moze brze pruge, moze i spore vijuge, sve moze ali ne moze Mrka. Ne ide brate. Ne ide mirodjija u svako jelo, narocito kad izvetri.

cickavi01

pre 11 godina

Kinezi su spremni da investiraju, ponavljam investiraju a ne samo da grade prugu - koliko to može da bude loše? Ako su njihove firme dobre za Dubai i Abu Dabi, više su nego dobre i za Srbiju i našu železnicu.
(karolina bi, 19. februar 2013 18:57)

Pa kako nemoze da bude lose!!!!!
Pa kako ja i moji kompanjoni da se ugradimo u celu tu pricu???
Nemoze da se gradi a da neko nepodmaze dozvolu koju ja izdajem preko mojih saradnika.
U potpisu Mrca.

Mladen

pre 11 godina

Ovaka pruga je potrebna Srbiji iz razloga sto bi je to povezalo sa celom evropom, ali cena od 2 milijarde od Beograda do granice sa Madjarskom je prevelika. Treba uraditi studiju isplativosti, pa ako je isplativo neka prave, ako ne.. Postavlja se i pitanje da li bi Madjari bili zainteresovani da grade prugu od Budimpeste ka Srbiji.

Radise

pre 11 godina

Nova vlada pokušava da uradi što je bolje moguće….ko je kriv prošloj vladi što je investicije očekivala od tamo gde novca nema…

opozicija vecita

pre 11 godina

Evo sedim na brodu za Atinu presao sam Moravu Vardar, svaka cast za prugu valjda kad se vratim iz Atine cu skoknuti za 45 minuta do Peste bu hahaaaahaa

Magi

pre 11 godina

Slusajte dobro sad novo doba dolazi od 2015 koje projektuje UN mega drzave mega gradovi mega koridori. Stim u vezi u Becu je izgradjen 60% Sibanhof (istocna kapija) najveci zeleznicki cvor za Istok dalje prema Budimpesti je sledeci koridor Kinezi nisu blesavi plus el.magnetne pruge su najbezbednije i najbrze pruge a brzina je presudna. Nasi treba da iskoriste tu ponudu BG.-BUDIM. i sve je to lepo sto oni ulepsavaju Srbiju ali ja kad gurnem ruku u DZEP imam samo racune drzavi da platim i za hranu tako da me ovo doba podseca na DRZAVNI FEUDALIZAM !

ex demokrata 1

pre 11 godina

Ne znam sto mi se cini da i od ovog posla nece biti nista sem bombasticnih naslova po internetu ?! Mi ne mozemo 100 km autoputa da zavrsimo evo 8 godina a hocemo brze pruge ??!

komentatorka

pre 11 godina

al se pusi u srbiji, kanal do grcke, brze pruge, trzni centri (samo u bgd-u za sada, ostatak srbije strpi se)
a kad ce tender za basamake do meseca?

srpski turista

pre 11 godina

Ako političari zaista hoce da urade nesto u interesu gradjana Srbije, trebalo bi da naprave prugu za 300kmh-vozove do Grčke i do Jadrana (sa cenom karte konkurentnom odgovarajućem avionskom prevozu). Ovo je dugoročan interes i EU i njenih gradjana (posebno zelez.rute kroz Rumuniju i Bugarsku do Istanbula-zbog velikog broja Turaka u EU, i do Grčke zbog turista). Zbog sve manje (i sve skuplje) nafte, budućnost masovnog transporta je zeleznica. Spremaju se veliki fondovi EU za ovo, i zato su Kinezi požurili sa ovom za Srbiju perfidnom ponudom. Treba da pazimo da se ne opečemo, i da gradimo samo u ono što je u našem najboljem strateškom dugoročnom interesu.

Воја

pre 11 godina

Ајде прво да направите:

- Пругу којом воз стиже из Врања у Суботицу за мање од 5 сати;
- Воз који из Ниша до Софије стиже за мање од 2 сата;
- воз који од Београда/Ниша до Бара стиже за мање од 6 сати;
- линију приградских лаких возова који од омогућавају становницима који живе на мање од 100км од Београда да за сат времена дођу у главни град.

То није научна фантастика, већ стандард у нормалним европским земљама.

Личите ми (Министартво и Влада) на свињу која је видела звезде на небу и дивила им се,а није видела блато и кал око себе.

Tanja

pre 11 godina

Pa, kineske kompanije su napravili onu brzu prugu na Tibetu, na velikoj nadmorskoj visini. Nema razloga da se sumnja da ovu prugu, u sasvim normalnim uslovima, mogu da naprave, samo ako im se da sansa. Mada, verovatno, ako ne podmazu neki tockic, ...

ivan

pre 11 godina

ma nemojte da preterujete napravite bar voz od 150km ko sto je svugde u evropu bicemo zadovoljni da idemo iz beograda skopje solun za 4-5saata nemojte previse da se trosite to je dovoljno

Deki

pre 11 godina

Sta vredi voziti se do granice 300 km/h, a onda na granici zaglavit par sati. Dajte vi nama neki normalan voz koji ide 120 ko osamdeseti, pa da pesaka predjemo granu, mnogo je brze
Ovako, dok ne udjemo u EU, ovo je cista propaganda

Dragan

pre 11 godina

Nemam nista protiv pod uslovom da kinezi uloze 100% novca. U tom slucaju slobodno neka uzmu 100% profita (ako ga bude) nakon placanja poreza drzavi. Svaka druga opcija u kojoj bi drzava arcila svoje dragocene pare i snosila bilo kakav rizik za neciju za******iju po meni ne dolazi u obzir.

Marko

pre 11 godina

To bi bilo odlicno kad bi bila istina. Jos kad bi bila malo duza Bec - Budimpesta - Beograd - Solun 350km/h u proseku i za tili cas ste na moru :) jos i stanice izmedju (Segedin, Nis, Skopje) i mozes da zivis u Nisu a da za sat vremena budes na poslu u BGD

Dzoni

pre 11 godina

Daj boze ali posle 20 godina slusanja praznih obecanja ne verujem nikom nista..jedinu nadu mi daju Kinezi jer oni se ne sale i ne pricaju nikad u prazno.

Hajduk Stanko

pre 11 godina

Znao sam sa su nesto preskocili.Sve je tu i kanal i brze pruge jos da stigne svedski standard i moze se reci da je san ostvaren.

nišlija

pre 11 godina

kako raspodeljuju investicije po ovoj zemlji, ne bi me cudilo ni u Nišu da vidim separatiste u skorije vreme, jer se separatizam i javlja na terenu ekonomske neujednacenosti!

Saldzo

pre 11 godina

Ne prave to Kinezi zbog nas Srba koji bi malo isli u Budimpestu na vikend, vec da teretni vozovi sa robom mogu da stignu brze. Nasi vozovi danas idu tolikom brzinom da se ukvare konzerve mesnog nareska dok stignu na odrediste.

bokica

pre 11 godina

Kako cemo mi da platimo kartu za takav voz kad su nase plate smesne? To bi bilo kao kad bih ja mastao o nekim brzim kolima, a nemam ni za yuga

Vlada

pre 11 godina

E smesni ste kao crtani film kad pocnete da lupate nesto protiv Kineza. Oni su napravili MAGLEV prugu u Kini, na 60KM pruge TOLERANCIJA od 3 MILIMETARA. Voz koji se krece tom prugom moze da ide 600km/h. A nesposobni su po vama da naprave "obicnu" prugu.

Istok

pre 11 godina

"Ајде прво да направите:

- Пругу којом воз стиже из Врања у Суботицу за мање од 5 сати;
- Воз који из Ниша до Софије стиже за мање од 2 сата;
- воз који од Београда/Ниша до Бара стиже за мање од 6 сати;
- линију приградских лаких возова који од омогућавају становницима који живе на мање од 100км од Београда да за сат времена дођу у главни град.

То није научна фантастика, већ стандард у нормалним европским земљама.

Личите ми (Министартво и Влада) на свињу која је видела звезде на небу и дивила им се,а није видела блато и кал око себе.
(Воја, 20. februar 2013 08:24)"

Ovo je stavio neko, i ne mogu da ne odgovorim... Sasvim je logicno da Subotica-Vranje ide manje od 5h, a Beograd-Nis manje od 6h. ZNači, komentari, legendarni.
A kakve god da su namere, sigurno nece da nam bude loše i da ispaštamo zbog te pruge.

Paxi

pre 11 godina

"Prema proceni Mrkonjica, bice potrebno oko 2 milijarde evra." Prema proceni Mrkonjica, mi se nekoliko godina, otkako je otvorio auto put, vec vozimo autoputem do Preseva

Jelena

pre 11 godina

Milorade, kakav je dokaz i sta dokazuje jedna zamisao?! Dokaz ce biti kad budemo imali nesto opipljivo. Brze pruge nam obecavaju vec nekoliko decenija...

LoboToma

pre 11 godina

zašto kanal i pruga, bolje odmah kosmodrom. pa onda napravimo turističke obilaske svemira u domaćoj raketi, u koju su ugrađeni domaći čipovi.

Srki

pre 11 godina

Jedan Maglev SU-NS-BG-KG-NI, da mogu iz Beograda u Niš na posao, i Bog da nas vidi... Samo, to ne podrazumeva jaja, kupus i piliće u vozu, i podrazumeva plaćanje karte, a ne konduktere koji trpaju pare sebi u džep a ne naplaćuju karte. Vozio sam se Maglevom, 300 km na sat, ma ne osetite ništa, samo zuji...

MUKNAVI

pre 11 godina

Ako je to rekao cica Mrka Bekutan onda je tacno,kao i sve do sada,pocev od onih stanova ,ciji su temelji svecano par puta otvarani,pre dvanaest godina, na Ratarskom imanju u Kraljevu,pa redom,raznih koridora,zemljskih,i onih prema Mesec-u..

urmas

pre 11 godina

Brojnost komentara i ocene pokazuju koliko ova tema zanima narod. Takođe znam da se ljudi vrlo malo voze vozom i da su u pravu. 70-ih godina, brzi voz je od BG do Palanke (79km) išao, po Redu vožnje, 1:16 sati, a danas 1:56 sati, a putnički sada ide 2:20 sati i često kasni.
Železnica svuda u svetu napreduje, a kod nas je to najgore Javno preduzeće.
Povremeno ubace ovakvu vest da nas zabavljaju, a ništa se ne radi da se stanje promeni.
Mrkonjić je 2011. rekao da ćemo imati brze pruge za 17 godina.

novosadjanka

pre 11 godina

@Boze ispuni moje molitve!!!
ZELIM PRUGU BG BUDIMPESTA!!!!!
(Marko, 20. februar 2013 11:09)

Boze, uslisi Markove i moje molitve!!!

p.s Marko,a ako nam Bog uslisi onda necemo moci da pijemo kafu u vagon restoranu u "Avali" kod Rileta!

Srba

pre 11 godina

Inace Mrkonjic i Zeleznice Srbije su pre 4 godine potpisale ugovor sa MAV o remontu pruge Beograd - Budimpesta sa rokom zavrsetka radova 2012. i brzinom pruge do 190km/h. Novac je bio obezbedjen, a gde se denuo... Toliko...

Mladen

pre 11 godina

Sjajno! (Pod uslovom da vozove ne povuku iz saobraćaja zbog kamenovanja).Tako su završili novi ruski, pa me uopšte ne bi čudilo da zaobiđemo zakone fizike i "iskamenujemo" i te od 300 km/h.

Sumadinac

pre 11 godina

Још зајам за препород да се распише, па да се вратимо у златно време врхунца комунизма.

POSLEDNJI MOHIKANAC

pre 11 godina

Sve ovo bi imalo smisla da nije lacoste koji ce to kociti da se uradi a pravac je fenomenalan!Zamislite do Budimpeste brzim za 2h pa sednete u avion rayanair-a za Dublin po ceni od 50e povratna,koju JAT Mrkin nikada nece imati..Pravac je zila kucavica sa EU i ukoliko odbiju projekat treba sama Vojvodina da ga sklopi sa Kinezima i odvoji finansije sa Srbijom jer su zatupeli nekada najrazvijeniji deo SFRJ.. Zar je moguce da to narod ne vidi? Deca nam idu na studije pola dana putuju jeftinije jer su cene autobusa prenaduvane!Cena NS-SU 990 din za 100km autoputem Nisexpres?Ko koci da se otvori zeleznicki saobracaj sa Hrvatima,pruga i most dobri ali neko nece zbog drumskog bogacenja i koci teretni- putnicki saobracaj!Mrkota bezi u penziju,dosta si nas ukopao!

Aleksandar Stevanovic

pre 11 godina

Kinezi sigurno mogu napraviti takvu prugu i naci sredstva. Ali da li ce biti putnickog saobracaja koji ce biti dovoljan za odrzavanje iste i da sa ostvari bar 5% prinosa na ovu investiciju je mnogo bitnije pitanje? Odgovor znaju svi koji umeju bar malo da racunaju pa je bolje da manje fantaziraju, a da krenu za pocetak da se bave mnogo prizemnijim stvarima koje nisu u stanju da rese. Ipak, i ovo je pomak u odnosu na kanal Dunav-Egej.

Hajduk Stanko

pre 11 godina

@stankela
Sve si lepo rekao.Samo bi valjalo da objasnis nama neoliberalnima zasto tako napredna Kina ima potrebu da se preko Srbije kako kazes REKLAMIRA Evropi tojest trulom zapadu.Kako si sve lepo ispricao oni bi polako trebali da pocnu sa zatvaranjem granica jer im preti egzodus amerikanaca i evropljana zeljnih boljeg zivota u Kini

brzivoz

pre 11 godina

Aman vise, zavrsite nedovrseno! Zavrsite recimo tu obilaznicu oko Beograda vec jednom i nemojte vise da je "otvarate" dok ne bude zaista gotova!

dipl.građ.inž.

pre 11 godina

Nekada je bio OBNOVITELJ (za vreme Miloševića) , sada GRADITELJ ... Molim vas intervjuišite ministra - neka vam ( nama ) nabroji koje je objekte obnovio i izgradio kao inženjer , dovršio i pustio u finkciju !!! Ako NABROJI bar JEDAN , pocepaću diplomu ! Pamtim odavno toga GALAMDŽIJU koga je lansirala samo partija a ne rad i rezultati ! Zašto bi smo mu sada išta verovali ??? SKLONITE GA DA SVIMA BUDE BOLJE !