Sreda, 05.09.2012.

17:07

Slovenački scenario čeka i Srbiju

Ako je Slovenija, zemlja u koju smo zavidno gledali 2004, kad je ulazila u EU, tako potonula, gde smo onda mi, pita se hrvatski Dnevnik.net.

Izvor: Dnevnik.net

Slovenaèki scenario èeka i Srbiju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

stanko79bgd

pre 11 godina

jUGOSLAVIJA JE NEKADA BILA prava evropa,san koji vi mladi nikada necete znati,i tada je bilo korumpiranih politicara,ali se zivelo lepo,svaka republika za sebe je imala svoja bogatstva,Dosta namewnskih fabrika su bilo povezani,bas iz razloga kada se raspadne juga,da sve to pukne,steta sto nije ostala konfederacija kakva je bila,jer u svakom pogledu bi bila jedna pristojna zemlja za zivot.Nemacka,francuska,engleska su tri zemlje koje spasavaju evropu,a oni je ustvari kontra efekat rade,zaduzuju vec zaduzene drzave,kamatam i uskoro ce biti vlasnici,svih prirodnih bogatstava,neka nam je bog u pomoci,ali spasa nema,moze biti samo gore,bolje nikako....

balkanboy

pre 11 godina

Prvo dođite u sloveniju, pa onda komentarišite.
Slovenija je samo za nijansu bolja od srbije i to samo u ekonomskom smislu. Ovde u sloveniji je još ''BALKAN'' u svakom smislu. Što podrazumeva i korupciju.
Živeli su kao kraljevi 20 godina od zaostavštine nekadašnje Jugoslavije, a onda su ušli u Eu i zeznuli se.
Tako da bi im bilo bolje da nisu ulazili u Eu, jer su već imali san da postanu ''Mala Švica'' ili mala Švajcarska, što su i mogli da nisu pristupili članstvu Eu. Eu donosi dobre, ali i loše strane, tako da su slovenci sami sebi odsekli granu na kojoj su uživali kao bubreg u loju, pristupajući Eu.
Evo, ja sam veliki pristalica politike Zorana Đinđića, ali kada vidim u šta se pretvorila politika Eu, mislim da je bolje da Srbi shvate već jednom da moraju sami da očiste srbiju od raznih dačića, nikolića, vučića i ostalih lažnih patriota.
Lep pozdrav i vidimo se jednog dana u nekom boljem svetu.

Flavie sa Slavije

pre 11 godina

Slovenija je za nas u svim domenima, alfa i omega, 37 vek. Mi nemozemo da se merimo ni sa kim, ni sa Kosovom. Nismo svesni koliko smo zaostali, ajde materijalno ali u glavama je problem. Mi smo samo glasacki listici a zivot zive politicari i kriminalci, to je Srbija, pored reka i planina, pored svog prirodnog bogatstva, mi cemo umirati od gladi, pored nas ce prolaziti neki AUDI od 3000 kubika, u kome se voze neki ministri, rekama neke jahte, nece nas ni videti, sem kada su izbori.

etnerrp

pre 11 godina

Lako je uzeti Mercedes na kredit. a znači li to da sam bogatiji od komšiju koji vozi fiću ? ne ne znači. samo znači da imam više dugova od njega.
(Goran, 5. septembar 2012 22:33)
Grešiš ili namerno zamagljuješ suštinu.
Evo, pazi ovako:
Slovenija je uzela kredit za mercedes i kupila mercedes
Srbija je uzela kredit za mercedes a i dalje vozi fiću.
Malo jasnije?

Sasa

pre 11 godina

A za sve su krive banke i njihova nezajazljiva pohlepa. Jos kad bi se narod osvestio, umocio motke gde treba, pa krenuo redom, ehhh, al te srece jos neko vreme biti nece....

hm

pre 11 godina

U principu, ovde se radi o uporedjivanju Slovenije i Hrvatske od strane Hrvata. Ostalo (Srbija, BiH...) je pomenuto u smislu - tamo je jos i gore.
Slovenija je u teskim problemima. Kod nas se veoma malo pise o tome. Nju najvise guse 'drzavne' banke koje imaju 8 milijardi € losih kredita (to je bomba koja samo sto ne eksplodira). Nakon toga dolazi odnos prema komsijama, jer su raznoraznim ucenama prema Hrvatima izgubili ne samo hrvatsko trziste, vec i turiste koji tamo dolaze, pa im i Todoric izbacio robu sa svojih rafova. Cak i sto se Merkatora tice, nisu hteli da ga prodaju Todoricu, pa ce ga verovatno kupiti sada za 2x manju cenu. Uglavnom, placaju cenu svoje 'zatvorenosti' i nepotizma. Nemojte da se cudite. U Sloveniji takodjer postoji ogromna korupcija, koja je veca i od hrvatske. Sto se Srbije i korupcije tice tu smo definitivno sampioni.

KD

pre 11 godina

@amelia: EU itekako ima veze sa trenutnim stanjem, jer se ulaskom u EU dobija prećutna i podrazumevana obaveza uzimanja kredita, koji su u slučaju Slovenije premašili 61 mlrd. USD. Nema nijedne zemlje u EU koja nema ozbiljan dug.
A kaj može Srbija? Pa, za početak bi mogla da razmišlja o svojim interesima, a ne samo da ponavlja mantru o ulasku u EU i kako ista nema alternativu. Ako se ta energija uloži u iznalaženju puteva za jačanje ekonomije i smanjenje nezaposlenosti, rezultati bi svakako trebalo da budu bolji nego ovi do sada.
@etnerrp: Možda je Slovenija uzela kredit za Mercedes i isti kupila, ali Srbija još nije uzela kredit u tom obimu: Dok je njihov spoljni dug 61 mlrd. na 2 mil. stanovnika, dug Srbije je za sada ipak "samo" 31 mlrd. na 7.3 mil. stanovnika. Mada, ako ovako nastavi, može brzo da ih sustigne u tom pogledu.

amelia

pre 11 godina

Ovim sto pricaju pametne o unistavanju slovenie u eu.
1.eu s time nema nikakve veze, slovenci su se tu sami doveli.
2.Slovenia moze spustis place s 1150e na 1000e i vratiti cijeli dug za 2g
3.Kaj srbija moze?

bgd

pre 11 godina

EU je sansa da se jos vise zaduzimo! A da ce nam srediti situaciju u drzavi u smislu institucija, pa pogledajte Rumuniju, Bugarsku....

Goran

pre 11 godina

@ Vladimir

Kad već nemožeš verovati srpskim novinama, evi ti austrijske :

http://derstandard.at/1345165872596/Slowenien-kurz-vor-der-Staatspleite

Slovenija je dublje zagazila od Srbije. Srbija jeste siromašna i nema infrastrukturu, ali Slovenija to sve ima samo zbog dugova.

Lako je uzeti Mercedes na kredit. a znači li to da sam bogatiji od komšiju koji vozi fiću ? ne ne znači. samo znači da imam više dugova od njega.

Goran

pre 11 godina

svi koji nisu shvatili da EU postoji samo od 4-5 glavnih aktera, a ovi ostali su samo pijuni u velikoj igri, nisu svesni ničega.

te 4-5 države koriste veliko tržište eu, dok svi ostali se zadužuju bezkrajno zato što im je silna konkurencija iz upravi tih velikih članica EU razbila domaće tržište, pokupila sve vredno, a šljam ostavila.

Nego da se mi probudimo i da radimo za generacije koće će doći posle nas. a EU ima alternativu, ta alternativa se zove Srbija.

etnerrp

pre 11 godina

Nema od te priče ništa. Zmajčeki su procenili da im se najviše isplati -šabanisanje. Videli od Grka, a poznato je da brzo uče.

Miki

pre 11 godina

Za sve ove navedene drzavice pred bankrotom je karakteristicno da 10 ili vise godina vode politiku "EU nema alternativu". Ta politika je sve njih grupno dovela do bankrota , jer su zbog liberalizacije trgovine sa EU , bili primorani , da se zaduzuju radi pokrivanja spoljnotrgovinskih deficita , sto ih je sve na kraju, ukljucujuci i nas dovelo do bankrota.

Dejan

pre 11 godina

Jednim recju, ko god da je uzimao kredite i krenuo putem u EU, na ivici je bankrota. Jos u Sloveniji, Hrvatskoj, Madjarskoj, Rumuniji moze se i videti nesto da je i ulagano od tog novca od kredita. Tu su novi putevi, novi automobili, vece plate, neki razvoj se vidi. Kod nas zemlja zaduzena do daske, a jedina promena se vidi kod bivsih ministara i politicara i provatnika koji su radioi za njihove firme, pardon, ministarstva. Jednom recju, veceg zla od kredita nema, jos kad je u reziji srpkih politicara i sistema nas ne ceka bankrot, nego totalni potop.

Slobodan

pre 11 godina

Ovo samo znaci da banke polako postaju vlasnici drzava, a to moze da rezultira samo ratom, jer niko nece dozvoliti da ga otkupi neki debeli bankar. Iskreno, sto se pre to desi, pre cemo pobiti gamad koja nas kupuje i manipulise nama vec decenijama!

neko

pre 11 godina

@Nemanja

A cekaj ti mislis da ako ne udjemo u EU onda cemo lakse resiti situaciju?
Koliko imas godina?

Naravno da treba srediti situaciju u zemlji, ali ulazak u EU nam u tome moze samo pomoci. Naravno, nije dovoljno samo uci u EU. To moze biti samo jedan tas na vagi, ali ne jedini.

jahač apokalipse

pre 11 godina

Nema tu nikakve filozofije, treba se uhvatiti pod hitno proizvodnje hrane jer kad ovo sve pukne na konju će biti samo oni koji budu imali što jesti.
U političkom smislu, Srbija i Hrvatska moraju potpisati pakt o ne napadanju i ovaj put odigrati pametno kad krene masa lokalnih ratova.

Vladimir

pre 11 godina

Bože, kakvi su ovo naslovi ? Jel Vi nas zezate ??? Zar ne bi trebalo bar da bude obrnuto mesto za Sloveniju i Srbiju u naslovu, mada svako naše poređenje sa Slovenijom je krajnje neukusno i neprimereno !

miki

pre 11 godina

Resenje je jednostavno! Samo je potrebno da im gaospoda iz LDPa, g.Jovanovic i g.Prokic objasne sve izuzetnosti neoliberalizma,kao sto to rade ovde.Ima Slovenija da procveta.

Atropin

pre 11 godina

Ajde više nek dođe tak grčki scenario i penzije od 500 evra, o platama da i ne pričamo, kamo sreće da je nama kao u Grčkoj ili Sloveniji!

mannerheim

pre 11 godina

Za one koji ne znaju citati: u celom tekstu je rec o HRVATSKOJ, samo je naslov pogresan. U tekstu se Srbija pominje maltene samo u fusnoti.
To naravno ne znaci da Srbija sjajno stoji, ali, ponavljam, u tekstu je rec o Hrvatskoj.

ex demokrata 1

pre 11 godina

I kakve veze ima naslov texta sa onim što piše? Ne sumnjam da je Slovenija u nekoj krizi-najbolje će Kacin znati,ali opet,naša kriza je različita od njihove,a uostalom,mi imamo na planeti čuvenog maga-experta Mlađu,sve će to on sad da reguliše...on je i rekao da je kriza u EU šansa za Srbiju....

mannerheim

pre 11 godina

Za one koji ne znaju citati: u celom tekstu je rec o HRVATSKOJ, samo je naslov pogresan. U tekstu se Srbija pominje maltene samo u fusnoti.
To naravno ne znaci da Srbija sjajno stoji, ali, ponavljam, u tekstu je rec o Hrvatskoj.

Atropin

pre 11 godina

Ajde više nek dođe tak grčki scenario i penzije od 500 evra, o platama da i ne pričamo, kamo sreće da je nama kao u Grčkoj ili Sloveniji!

ex demokrata 1

pre 11 godina

I kakve veze ima naslov texta sa onim što piše? Ne sumnjam da je Slovenija u nekoj krizi-najbolje će Kacin znati,ali opet,naša kriza je različita od njihove,a uostalom,mi imamo na planeti čuvenog maga-experta Mlađu,sve će to on sad da reguliše...on je i rekao da je kriza u EU šansa za Srbiju....

jahač apokalipse

pre 11 godina

Nema tu nikakve filozofije, treba se uhvatiti pod hitno proizvodnje hrane jer kad ovo sve pukne na konju će biti samo oni koji budu imali što jesti.
U političkom smislu, Srbija i Hrvatska moraju potpisati pakt o ne napadanju i ovaj put odigrati pametno kad krene masa lokalnih ratova.

Slobodan

pre 11 godina

Ovo samo znaci da banke polako postaju vlasnici drzava, a to moze da rezultira samo ratom, jer niko nece dozvoliti da ga otkupi neki debeli bankar. Iskreno, sto se pre to desi, pre cemo pobiti gamad koja nas kupuje i manipulise nama vec decenijama!

Dejan

pre 11 godina

Jednim recju, ko god da je uzimao kredite i krenuo putem u EU, na ivici je bankrota. Jos u Sloveniji, Hrvatskoj, Madjarskoj, Rumuniji moze se i videti nesto da je i ulagano od tog novca od kredita. Tu su novi putevi, novi automobili, vece plate, neki razvoj se vidi. Kod nas zemlja zaduzena do daske, a jedina promena se vidi kod bivsih ministara i politicara i provatnika koji su radioi za njihove firme, pardon, ministarstva. Jednom recju, veceg zla od kredita nema, jos kad je u reziji srpkih politicara i sistema nas ne ceka bankrot, nego totalni potop.

etnerrp

pre 11 godina

Lako je uzeti Mercedes na kredit. a znači li to da sam bogatiji od komšiju koji vozi fiću ? ne ne znači. samo znači da imam više dugova od njega.
(Goran, 5. septembar 2012 22:33)
Grešiš ili namerno zamagljuješ suštinu.
Evo, pazi ovako:
Slovenija je uzela kredit za mercedes i kupila mercedes
Srbija je uzela kredit za mercedes a i dalje vozi fiću.
Malo jasnije?

Vladimir

pre 11 godina

Bože, kakvi su ovo naslovi ? Jel Vi nas zezate ??? Zar ne bi trebalo bar da bude obrnuto mesto za Sloveniju i Srbiju u naslovu, mada svako naše poređenje sa Slovenijom je krajnje neukusno i neprimereno !

miki

pre 11 godina

Resenje je jednostavno! Samo je potrebno da im gaospoda iz LDPa, g.Jovanovic i g.Prokic objasne sve izuzetnosti neoliberalizma,kao sto to rade ovde.Ima Slovenija da procveta.

etnerrp

pre 11 godina

Nema od te priče ništa. Zmajčeki su procenili da im se najviše isplati -šabanisanje. Videli od Grka, a poznato je da brzo uče.

hm

pre 11 godina

U principu, ovde se radi o uporedjivanju Slovenije i Hrvatske od strane Hrvata. Ostalo (Srbija, BiH...) je pomenuto u smislu - tamo je jos i gore.
Slovenija je u teskim problemima. Kod nas se veoma malo pise o tome. Nju najvise guse 'drzavne' banke koje imaju 8 milijardi € losih kredita (to je bomba koja samo sto ne eksplodira). Nakon toga dolazi odnos prema komsijama, jer su raznoraznim ucenama prema Hrvatima izgubili ne samo hrvatsko trziste, vec i turiste koji tamo dolaze, pa im i Todoric izbacio robu sa svojih rafova. Cak i sto se Merkatora tice, nisu hteli da ga prodaju Todoricu, pa ce ga verovatno kupiti sada za 2x manju cenu. Uglavnom, placaju cenu svoje 'zatvorenosti' i nepotizma. Nemojte da se cudite. U Sloveniji takodjer postoji ogromna korupcija, koja je veca i od hrvatske. Sto se Srbije i korupcije tice tu smo definitivno sampioni.

Goran

pre 11 godina

svi koji nisu shvatili da EU postoji samo od 4-5 glavnih aktera, a ovi ostali su samo pijuni u velikoj igri, nisu svesni ničega.

te 4-5 države koriste veliko tržište eu, dok svi ostali se zadužuju bezkrajno zato što im je silna konkurencija iz upravi tih velikih članica EU razbila domaće tržište, pokupila sve vredno, a šljam ostavila.

Nego da se mi probudimo i da radimo za generacije koće će doći posle nas. a EU ima alternativu, ta alternativa se zove Srbija.

amelia

pre 11 godina

Ovim sto pricaju pametne o unistavanju slovenie u eu.
1.eu s time nema nikakve veze, slovenci su se tu sami doveli.
2.Slovenia moze spustis place s 1150e na 1000e i vratiti cijeli dug za 2g
3.Kaj srbija moze?

neko

pre 11 godina

@Nemanja

A cekaj ti mislis da ako ne udjemo u EU onda cemo lakse resiti situaciju?
Koliko imas godina?

Naravno da treba srediti situaciju u zemlji, ali ulazak u EU nam u tome moze samo pomoci. Naravno, nije dovoljno samo uci u EU. To moze biti samo jedan tas na vagi, ali ne jedini.

KD

pre 11 godina

@amelia: EU itekako ima veze sa trenutnim stanjem, jer se ulaskom u EU dobija prećutna i podrazumevana obaveza uzimanja kredita, koji su u slučaju Slovenije premašili 61 mlrd. USD. Nema nijedne zemlje u EU koja nema ozbiljan dug.
A kaj može Srbija? Pa, za početak bi mogla da razmišlja o svojim interesima, a ne samo da ponavlja mantru o ulasku u EU i kako ista nema alternativu. Ako se ta energija uloži u iznalaženju puteva za jačanje ekonomije i smanjenje nezaposlenosti, rezultati bi svakako trebalo da budu bolji nego ovi do sada.
@etnerrp: Možda je Slovenija uzela kredit za Mercedes i isti kupila, ali Srbija još nije uzela kredit u tom obimu: Dok je njihov spoljni dug 61 mlrd. na 2 mil. stanovnika, dug Srbije je za sada ipak "samo" 31 mlrd. na 7.3 mil. stanovnika. Mada, ako ovako nastavi, može brzo da ih sustigne u tom pogledu.

Goran

pre 11 godina

@ Vladimir

Kad već nemožeš verovati srpskim novinama, evi ti austrijske :

http://derstandard.at/1345165872596/Slowenien-kurz-vor-der-Staatspleite

Slovenija je dublje zagazila od Srbije. Srbija jeste siromašna i nema infrastrukturu, ali Slovenija to sve ima samo zbog dugova.

Lako je uzeti Mercedes na kredit. a znači li to da sam bogatiji od komšiju koji vozi fiću ? ne ne znači. samo znači da imam više dugova od njega.

bgd

pre 11 godina

EU je sansa da se jos vise zaduzimo! A da ce nam srediti situaciju u drzavi u smislu institucija, pa pogledajte Rumuniju, Bugarsku....

Sasa

pre 11 godina

A za sve su krive banke i njihova nezajazljiva pohlepa. Jos kad bi se narod osvestio, umocio motke gde treba, pa krenuo redom, ehhh, al te srece jos neko vreme biti nece....

Miki

pre 11 godina

Za sve ove navedene drzavice pred bankrotom je karakteristicno da 10 ili vise godina vode politiku "EU nema alternativu". Ta politika je sve njih grupno dovela do bankrota , jer su zbog liberalizacije trgovine sa EU , bili primorani , da se zaduzuju radi pokrivanja spoljnotrgovinskih deficita , sto ih je sve na kraju, ukljucujuci i nas dovelo do bankrota.

Flavie sa Slavije

pre 11 godina

Slovenija je za nas u svim domenima, alfa i omega, 37 vek. Mi nemozemo da se merimo ni sa kim, ni sa Kosovom. Nismo svesni koliko smo zaostali, ajde materijalno ali u glavama je problem. Mi smo samo glasacki listici a zivot zive politicari i kriminalci, to je Srbija, pored reka i planina, pored svog prirodnog bogatstva, mi cemo umirati od gladi, pored nas ce prolaziti neki AUDI od 3000 kubika, u kome se voze neki ministri, rekama neke jahte, nece nas ni videti, sem kada su izbori.

balkanboy

pre 11 godina

Prvo dođite u sloveniju, pa onda komentarišite.
Slovenija je samo za nijansu bolja od srbije i to samo u ekonomskom smislu. Ovde u sloveniji je još ''BALKAN'' u svakom smislu. Što podrazumeva i korupciju.
Živeli su kao kraljevi 20 godina od zaostavštine nekadašnje Jugoslavije, a onda su ušli u Eu i zeznuli se.
Tako da bi im bilo bolje da nisu ulazili u Eu, jer su već imali san da postanu ''Mala Švica'' ili mala Švajcarska, što su i mogli da nisu pristupili članstvu Eu. Eu donosi dobre, ali i loše strane, tako da su slovenci sami sebi odsekli granu na kojoj su uživali kao bubreg u loju, pristupajući Eu.
Evo, ja sam veliki pristalica politike Zorana Đinđića, ali kada vidim u šta se pretvorila politika Eu, mislim da je bolje da Srbi shvate već jednom da moraju sami da očiste srbiju od raznih dačića, nikolića, vučića i ostalih lažnih patriota.
Lep pozdrav i vidimo se jednog dana u nekom boljem svetu.

stanko79bgd

pre 11 godina

jUGOSLAVIJA JE NEKADA BILA prava evropa,san koji vi mladi nikada necete znati,i tada je bilo korumpiranih politicara,ali se zivelo lepo,svaka republika za sebe je imala svoja bogatstva,Dosta namewnskih fabrika su bilo povezani,bas iz razloga kada se raspadne juga,da sve to pukne,steta sto nije ostala konfederacija kakva je bila,jer u svakom pogledu bi bila jedna pristojna zemlja za zivot.Nemacka,francuska,engleska su tri zemlje koje spasavaju evropu,a oni je ustvari kontra efekat rade,zaduzuju vec zaduzene drzave,kamatam i uskoro ce biti vlasnici,svih prirodnih bogatstava,neka nam je bog u pomoci,ali spasa nema,moze biti samo gore,bolje nikako....

neko

pre 11 godina

@Nemanja

A cekaj ti mislis da ako ne udjemo u EU onda cemo lakse resiti situaciju?
Koliko imas godina?

Naravno da treba srediti situaciju u zemlji, ali ulazak u EU nam u tome moze samo pomoci. Naravno, nije dovoljno samo uci u EU. To moze biti samo jedan tas na vagi, ali ne jedini.

Miki

pre 11 godina

Za sve ove navedene drzavice pred bankrotom je karakteristicno da 10 ili vise godina vode politiku "EU nema alternativu". Ta politika je sve njih grupno dovela do bankrota , jer su zbog liberalizacije trgovine sa EU , bili primorani , da se zaduzuju radi pokrivanja spoljnotrgovinskih deficita , sto ih je sve na kraju, ukljucujuci i nas dovelo do bankrota.

amelia

pre 11 godina

Ovim sto pricaju pametne o unistavanju slovenie u eu.
1.eu s time nema nikakve veze, slovenci su se tu sami doveli.
2.Slovenia moze spustis place s 1150e na 1000e i vratiti cijeli dug za 2g
3.Kaj srbija moze?

Goran

pre 11 godina

@ Vladimir

Kad već nemožeš verovati srpskim novinama, evi ti austrijske :

http://derstandard.at/1345165872596/Slowenien-kurz-vor-der-Staatspleite

Slovenija je dublje zagazila od Srbije. Srbija jeste siromašna i nema infrastrukturu, ali Slovenija to sve ima samo zbog dugova.

Lako je uzeti Mercedes na kredit. a znači li to da sam bogatiji od komšiju koji vozi fiću ? ne ne znači. samo znači da imam više dugova od njega.

miki

pre 11 godina

Resenje je jednostavno! Samo je potrebno da im gaospoda iz LDPa, g.Jovanovic i g.Prokic objasne sve izuzetnosti neoliberalizma,kao sto to rade ovde.Ima Slovenija da procveta.

Slobodan

pre 11 godina

Ovo samo znaci da banke polako postaju vlasnici drzava, a to moze da rezultira samo ratom, jer niko nece dozvoliti da ga otkupi neki debeli bankar. Iskreno, sto se pre to desi, pre cemo pobiti gamad koja nas kupuje i manipulise nama vec decenijama!

Vladimir

pre 11 godina

Bože, kakvi su ovo naslovi ? Jel Vi nas zezate ??? Zar ne bi trebalo bar da bude obrnuto mesto za Sloveniju i Srbiju u naslovu, mada svako naše poređenje sa Slovenijom je krajnje neukusno i neprimereno !

Atropin

pre 11 godina

Ajde više nek dođe tak grčki scenario i penzije od 500 evra, o platama da i ne pričamo, kamo sreće da je nama kao u Grčkoj ili Sloveniji!

jahač apokalipse

pre 11 godina

Nema tu nikakve filozofije, treba se uhvatiti pod hitno proizvodnje hrane jer kad ovo sve pukne na konju će biti samo oni koji budu imali što jesti.
U političkom smislu, Srbija i Hrvatska moraju potpisati pakt o ne napadanju i ovaj put odigrati pametno kad krene masa lokalnih ratova.

KD

pre 11 godina

@amelia: EU itekako ima veze sa trenutnim stanjem, jer se ulaskom u EU dobija prećutna i podrazumevana obaveza uzimanja kredita, koji su u slučaju Slovenije premašili 61 mlrd. USD. Nema nijedne zemlje u EU koja nema ozbiljan dug.
A kaj može Srbija? Pa, za početak bi mogla da razmišlja o svojim interesima, a ne samo da ponavlja mantru o ulasku u EU i kako ista nema alternativu. Ako se ta energija uloži u iznalaženju puteva za jačanje ekonomije i smanjenje nezaposlenosti, rezultati bi svakako trebalo da budu bolji nego ovi do sada.
@etnerrp: Možda je Slovenija uzela kredit za Mercedes i isti kupila, ali Srbija još nije uzela kredit u tom obimu: Dok je njihov spoljni dug 61 mlrd. na 2 mil. stanovnika, dug Srbije je za sada ipak "samo" 31 mlrd. na 7.3 mil. stanovnika. Mada, ako ovako nastavi, može brzo da ih sustigne u tom pogledu.

etnerrp

pre 11 godina

Lako je uzeti Mercedes na kredit. a znači li to da sam bogatiji od komšiju koji vozi fiću ? ne ne znači. samo znači da imam više dugova od njega.
(Goran, 5. septembar 2012 22:33)
Grešiš ili namerno zamagljuješ suštinu.
Evo, pazi ovako:
Slovenija je uzela kredit za mercedes i kupila mercedes
Srbija je uzela kredit za mercedes a i dalje vozi fiću.
Malo jasnije?

mannerheim

pre 11 godina

Za one koji ne znaju citati: u celom tekstu je rec o HRVATSKOJ, samo je naslov pogresan. U tekstu se Srbija pominje maltene samo u fusnoti.
To naravno ne znaci da Srbija sjajno stoji, ali, ponavljam, u tekstu je rec o Hrvatskoj.

hm

pre 11 godina

U principu, ovde se radi o uporedjivanju Slovenije i Hrvatske od strane Hrvata. Ostalo (Srbija, BiH...) je pomenuto u smislu - tamo je jos i gore.
Slovenija je u teskim problemima. Kod nas se veoma malo pise o tome. Nju najvise guse 'drzavne' banke koje imaju 8 milijardi € losih kredita (to je bomba koja samo sto ne eksplodira). Nakon toga dolazi odnos prema komsijama, jer su raznoraznim ucenama prema Hrvatima izgubili ne samo hrvatsko trziste, vec i turiste koji tamo dolaze, pa im i Todoric izbacio robu sa svojih rafova. Cak i sto se Merkatora tice, nisu hteli da ga prodaju Todoricu, pa ce ga verovatno kupiti sada za 2x manju cenu. Uglavnom, placaju cenu svoje 'zatvorenosti' i nepotizma. Nemojte da se cudite. U Sloveniji takodjer postoji ogromna korupcija, koja je veca i od hrvatske. Sto se Srbije i korupcije tice tu smo definitivno sampioni.

etnerrp

pre 11 godina

Nema od te priče ništa. Zmajčeki su procenili da im se najviše isplati -šabanisanje. Videli od Grka, a poznato je da brzo uče.

Goran

pre 11 godina

svi koji nisu shvatili da EU postoji samo od 4-5 glavnih aktera, a ovi ostali su samo pijuni u velikoj igri, nisu svesni ničega.

te 4-5 države koriste veliko tržište eu, dok svi ostali se zadužuju bezkrajno zato što im je silna konkurencija iz upravi tih velikih članica EU razbila domaće tržište, pokupila sve vredno, a šljam ostavila.

Nego da se mi probudimo i da radimo za generacije koće će doći posle nas. a EU ima alternativu, ta alternativa se zove Srbija.

Flavie sa Slavije

pre 11 godina

Slovenija je za nas u svim domenima, alfa i omega, 37 vek. Mi nemozemo da se merimo ni sa kim, ni sa Kosovom. Nismo svesni koliko smo zaostali, ajde materijalno ali u glavama je problem. Mi smo samo glasacki listici a zivot zive politicari i kriminalci, to je Srbija, pored reka i planina, pored svog prirodnog bogatstva, mi cemo umirati od gladi, pored nas ce prolaziti neki AUDI od 3000 kubika, u kome se voze neki ministri, rekama neke jahte, nece nas ni videti, sem kada su izbori.

bgd

pre 11 godina

EU je sansa da se jos vise zaduzimo! A da ce nam srediti situaciju u drzavi u smislu institucija, pa pogledajte Rumuniju, Bugarsku....

balkanboy

pre 11 godina

Prvo dođite u sloveniju, pa onda komentarišite.
Slovenija je samo za nijansu bolja od srbije i to samo u ekonomskom smislu. Ovde u sloveniji je još ''BALKAN'' u svakom smislu. Što podrazumeva i korupciju.
Živeli su kao kraljevi 20 godina od zaostavštine nekadašnje Jugoslavije, a onda su ušli u Eu i zeznuli se.
Tako da bi im bilo bolje da nisu ulazili u Eu, jer su već imali san da postanu ''Mala Švica'' ili mala Švajcarska, što su i mogli da nisu pristupili članstvu Eu. Eu donosi dobre, ali i loše strane, tako da su slovenci sami sebi odsekli granu na kojoj su uživali kao bubreg u loju, pristupajući Eu.
Evo, ja sam veliki pristalica politike Zorana Đinđića, ali kada vidim u šta se pretvorila politika Eu, mislim da je bolje da Srbi shvate već jednom da moraju sami da očiste srbiju od raznih dačića, nikolića, vučića i ostalih lažnih patriota.
Lep pozdrav i vidimo se jednog dana u nekom boljem svetu.

Dejan

pre 11 godina

Jednim recju, ko god da je uzimao kredite i krenuo putem u EU, na ivici je bankrota. Jos u Sloveniji, Hrvatskoj, Madjarskoj, Rumuniji moze se i videti nesto da je i ulagano od tog novca od kredita. Tu su novi putevi, novi automobili, vece plate, neki razvoj se vidi. Kod nas zemlja zaduzena do daske, a jedina promena se vidi kod bivsih ministara i politicara i provatnika koji su radioi za njihove firme, pardon, ministarstva. Jednom recju, veceg zla od kredita nema, jos kad je u reziji srpkih politicara i sistema nas ne ceka bankrot, nego totalni potop.

Sasa

pre 11 godina

A za sve su krive banke i njihova nezajazljiva pohlepa. Jos kad bi se narod osvestio, umocio motke gde treba, pa krenuo redom, ehhh, al te srece jos neko vreme biti nece....

ex demokrata 1

pre 11 godina

I kakve veze ima naslov texta sa onim što piše? Ne sumnjam da je Slovenija u nekoj krizi-najbolje će Kacin znati,ali opet,naša kriza je različita od njihove,a uostalom,mi imamo na planeti čuvenog maga-experta Mlađu,sve će to on sad da reguliše...on je i rekao da je kriza u EU šansa za Srbiju....

stanko79bgd

pre 11 godina

jUGOSLAVIJA JE NEKADA BILA prava evropa,san koji vi mladi nikada necete znati,i tada je bilo korumpiranih politicara,ali se zivelo lepo,svaka republika za sebe je imala svoja bogatstva,Dosta namewnskih fabrika su bilo povezani,bas iz razloga kada se raspadne juga,da sve to pukne,steta sto nije ostala konfederacija kakva je bila,jer u svakom pogledu bi bila jedna pristojna zemlja za zivot.Nemacka,francuska,engleska su tri zemlje koje spasavaju evropu,a oni je ustvari kontra efekat rade,zaduzuju vec zaduzene drzave,kamatam i uskoro ce biti vlasnici,svih prirodnih bogatstava,neka nam je bog u pomoci,ali spasa nema,moze biti samo gore,bolje nikako....