Sreda, 07.03.2012.

00:07

Grčka ima džokera i diktira uslove

Nema premišljanja, ovo je poslednja grčka ponuda. Ko zamišlja da će biti isplaćen u celosti, vara se, upozorio je grčki ministar finansija Evangelos Venizelos.

Izvor: Politika

Grèka ima džokera i diktira uslove IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

mujcinovic salih

pre 12 godina

Neverovatno,sada su krivi kreditori,sto su im davali pare.Da su pokusali da im kazu sta da rade sa novcem,to bi bilo mesanje u unutrasnje stvari Grcke!

ROMAN

pre 12 godina

E kako braca Srbi brane,doduse pojedini,bracu Grke!Kako to zvuci milosrdno kada jedan "ubica" brani drugog "ubicu".Pa nacin na koji su Grci ziveli,delili plate sa nebrojeno dodatnih stimulacija koje su dosezale i do 50 posto plate,odlascima u penziju sa 50 i nekom godinom,imali godinu od 15-16 meseci(i isto toliko plata)...Pa ljudi to nema ni u Diznilendu.I sada kad treba da se vraca dug i kamata,ispada ceo svet protiv jadnih Grka pravoslavaca,postenih,vrednih i marljivih ljudi.A pohlepni zapad zamislite trazi svoje pare nazad.Stvarno jadni oni!

Pavle Pucar

pre 12 godina

Ma jel a Grcke banke sto deru nas u Srbiji je normalno njima se tako moze...svako ko je uzeo stambeni kredit kod grckoh banaka zna o cemu pricam...pa ajde sad posto je kriza ovde da zaboravite na 75% duga...a to ne moze? Kakvi ste licemeri i treba da propadnete...

Pera

pre 12 godina

@Simerijanac Anarhista:
"Pa oni su vama taj novac dali da biste mogli da ga pametno ulozite i razvijete svoju zemlju, a vi ste te pare profuckali. Oni su spremni da vam oproste deo duga, a vi njima pretite da necete da im vratite ono sto ste uzeli."

To je laz. Cela fora je da se novac nekoj drzavi da za potrosnju, pa da se posle uslovljava prodajama nacionalnih resursa. Tu politicari dobijaju lavovski deo kroz korupciju, javne nabavke i direktno potplacivanje, a narod uvek ostane da placa ceh kroz visoke poreze i snizavanje kvaliteta zivota. Klasicna sok terapija.
Trebali su da bankrotiraju odmah pre dve godine, kad su krenuli da im dizu kamatne stope do neba. Ovako su Grcki politicari samo mrcvarili sopstveni narod. Da su bankrotirali odmah, do sad bi vec izasli iz krize.

SudijaDred

pre 12 godina

Grci,stari trgovci,vesto trguju i svojom propascu. Grcka se nije zaduzila 300 mlrd evra odjednom vec se zaduzivala godinama i decenijama.Dakle, onaj ko je pozajmljivao Grckoj 200 mlrd kad je ova vec dugovala 100 svesno snosi i rizik da mu pare nece biti vracene.Hajde ti @Lik-u otidi u bilo koju banku sa kreditom od milion evra i zatrazi novi od 2. Izbacice te naglavacke,staviti na crnu listu i 3 generacije iza tebe nece moci da dobiju bilo kakav kredit ikad. Grcka je, svesno, uz pomoc marionetskih vlade(pogledjate u kojim bankama su radili grcki premijeri pre nego sto su to i postali!!!) ugurana u duznicko ropstvo("Zeitgeist") ali avaj!Grcka nije SFRJ,clan je EU i NATO a ima poprilicno dobre veze i sa Rusijom, na ruku joj ide i teska duznicka kriza vecine clanica EU pa igra na kartu "ako propadnemo mi,povuci cemo i vas". I zato ,bar zasad, EU mora da igra "sirtaki" ali sa druge strane ubrzano sprema mehanisme kojima ce da spreci da grcki bankrot i izlazak iz eurozone(ili EU cak) bude i sopstvena eutanazija EU. U toj trci sa vremenom ja ne mogu da budem na strani zapadnih lihvara.

naravoucenije

pre 12 godina

Bravo,
tako i ne Srbija postavi uslov svakome kome je garant za kredite, kako bankama, osiguravajucim drustvima /gradjani su prihvatili da placaju razna osiguranja u uslovima pre krize, posto od tada nemogu ispunjavati ugovorene uplate, sve im propada, kao privrednim subjektima.
Ovima sto se sada skijaju na Kopaoniku ovo ne bi bilo interesantno, ali svi moraju da podnesu teret, a ne samo gradjani.

nenad

pre 12 godina

@Simerijanac Anarhista Kada već pominješ Slobu, da li ti uopšte znaš koliko se Srbija zadužila tokom njegove "vladavine" a koliko posle njega?

kostass italok

pre 12 godina

Ma Grci carevi ste.Vidi se odakle je potekla svetska kultura i upotreba mozga. Prvi ste skontali da ova nakaradna evropa nemoze da funkcionise i smislili kako da je opljackate malo vise nego sto su oni svo ovo vreme pljackali vas pod raznim vidovima(MMF,svetske banke,ovih i onih fondova, a sve isti vlasnici)I zato braco grci svaka vam cast.Neka ovi germani i gali shvate da nisu bas najpametniji na svetu i da je filozofija zivota vasa katedra.Pa i totalni bezveznjak ce ukapirati da jedna drzava ,Nemacka u ovom slucaju,nemoze da ima zaradu koliko i gubitak citave evrope. Znaci pljacka na nivou(stamparija eura u nemackoj pa udr koliko ti drago)ALI???????????

marko

pre 12 godina

tako i treba! vec polako se vidi da je ova grcka kriza planirana, sad se breca nesto mmf i evropa i kao nisu znali da grci trose vise nego sto su u mogucnosti. nego su grci kupoavali automobile koje pravi evropa, kupovali proizvode iz evrope, i tako pomagali evropu na svoju stetu. sad kad su u krizi kao lesinari oblecu oko grcke i ucenjuju je da proda ostrva itd. ne brini te se vi grcka ne moze da propadne, jer ako i bankrotira ove godine cene ima nenormalno da budu niske i svi onda idu na more u grcku, da ne pominjem takodje voce, maslinke, ulje itd itd itd. evropa nikad nije radila za dobrobit bilo koga do samo sebe, da im se isplati budite ubedjeni da bi davno pustili grcku da propadne i ne bi branili referendum.

bane

pre 12 godina

posto mnogi ne razumeju u kakvom svetu zive,sta je monetarni sistem,sta su banke i bankari evo ovo ce da vam pomogne da konacno skapirate ko je u pravu a ko nije u slucaju grcke i mnogih drugih koji su u dugovima.film ima 14 delova,ovo je link za prvi deo pa vi dalje nastavite sami da ih otvarate tu su svi odgovori

Jelena

pre 12 godina

Pravilnije bi bilo nazvati ga "omrznuti dug" (odious debt); taj koncept su primenile i SAD posle pada Battiste na Kubi, pa i u Iraku. Tim povodom interesantno je pogledati dokumentarni film Debtocracy, mada ne treba uzeti bas sve zdravo za gotovo. Naravno, smesna patronalisticko-rasisticka rezonovanja o lenjim Grcima koji nista ne rade a trose su wishful thinking neobrazovanog stanovnistva severozapadne Evrope, a, kao i obicno, Srbi (koji zive u tim zemljama) su postali veci katolici od pape, pa se odjednom i oni (ne znam samo na osnovu cega) odjednom osecaju superiorni u odnosu na Grke, Italijane i Portugalce. Pa kao, nece vise da pomazu grcke neradnike. Srbi koji rade u Nemackoj...

ММ

pre 12 godina

Па зна се, кад банкар постане алав, доводи се нови банкар (а кроз историју је познато како се овај "мења"). Уосталом ионако је то махом виртуелно креиран новац чија номинална вредност је знатно мања, а и читање Шекспира би изгубило драж.

Simerijanac Anarhista

pre 12 godina

Ovi Grci me sve vise podsecaju na Srbiju iz doba Milosevica. Sta mislite da ce vam biti dobro ako pokradete poverioce. Pa oni su vama taj novac dali da biste mogli da ga pametno ulozite i razvijete svoju zemlju, a vi ste te pare profuckali. Oni su spremni da vam oproste deo duga, a vi njima pretite da necete da im vratite ono sto ste uzeli.

Pa uzimali su i Nemci kredite, pa su ih pametno iskoristili i uredno ih vracaju, zasto bi vi bili specijalni.

Mislite da ce vam to doneti dobro? Varate se, na taj nacin se samo vracate tamo gde vam je i mesto, u doba mraka, korupcije, robovskog rada. Vi da sami zaradite ste pokazali da ste nesposobni, a vise vam niko nikada nece pomoci jer ovim pokazujete da ste najobicniji prevaranti, i samo ce prevaranti ubuduce i ulagti kod vas.

Alcale

pre 12 godina

@ROMAN
Prijatelju taj novac ionako NIKO, NIKAD NIJE zaradio. To su samo izmišljene cifre u računaru, kao kada varaš u igrici... Tako da... samo napred.

men

pre 12 godina

I mi smo živeli relativno lepo pa smo doživeli ogromne lomove, ratove raspad države i bankrot. Naši gradjani su platili punu cenu toga i još plaćaju. Nijednom narodu se ne može unapred garantovati lagodan život ako nisu uspeli da stvore materijalnu osnovu za to. Nažalost i Grci će morati da se suoče sa tim, bolje je da su odmah proglasili bankrot nego što povećavaju dug koji neće moći da vrate. A onda im sledi učenje osnova efikasne države i privrede, pa kad uspeju da povećaju produktivnost rada, skrešu javne troškove, očiste se od korupcije, izgrade odgovorne političke partije, onda mogu da računaju i na poboljšanje blagostanja.
Grci su istovremeno i dobitnici i žrtve EU i njenih fondova u čijoj su senci živeli decenijama. Turska nije imala pristup fondovima EU pa je morala da razvija privredu samostalno boreći se sa konkurencijom na tržištu i uspela je se preobrazi više nego da je bila u EU.

tito

pre 12 godina

Prije svega sam ljubomoran na grke.Uzet 300mlrd e kredita i i uzivati u njima desetcima godina neradeci nista a kad treba vratit vrete 25% i to tako da se opet zaduze samo ovaj put placaju zemlje eurozone a ne banke :)

Scenario je fantastican i svakoj zemlji bi ga pozelio. Koliko got grci sad padaju nikad nece pasti na nizinu na kojoj bi bili da nisu dobili na poklon 250mlrd e s time da su jebeno se proveli u to vrijeme.
A ove nove kredite ce ionako njihova djeca vracat istom forum kao sto oni danas vracaju :)
Nije im ovo prvi put da to rade to je shema a sad im postaje sistem. Ovo ce se se ponovit za 20g

Naj jaca fora je ipak na kraju gdje on kaze kako ce nove obveznice biti po britanskim zakonima jer svoje zakone ne namjeravaju provodit :)

ky3ma

pre 12 godina

Ovaj novac Grci duguju ogromnim bankama i fondovima raznih vrsta. Ti fondovi i banke su najobicnije krvopije ciji direktori dobijaju desetina miliona evra / dolara plate kao nagradu sto su nekoga unesrecili. Nece vise biti nikoga da pozajmi Grckoj? Nista zato. Grci inace imaju prihod od 40 mlrd evra samo od turizma. Priznacete da nije malo. Jel to neko nece da ide u Grcku na letovanje. Izabracete Hrvatsku? Crnu Goru? Albaniju :)... Ne, ne. Grci su pozajmljivali pare po nekim pravilima koja nisu bila fer ali na isti nacin ce i da vrate taj novac. Dobitnici - oni direktori sa milionskim platama, gubitnici - oni na dnu lanca koji su svoj novac ulozili u fondove i banke.

T.

pre 12 godina

Ova cela prica sa Grckom bi prosla mnogo brze da upravo banke ne pokusavaju da dobiju nemoguce. Svima je jasno da je otpis 50% dugova najbolje sto se moze dobiti (mada bi verovatno realno bilo i manje), ali bi banke sada da izvuku sto vise mogu, makar i po cenu da propadnu pregovori.

Iako nemam razloga da podrzavan Grke rasipnike, ovde su u pravu, i mislim da za ovo imaju precutnu podrsku EU jer se banke moraju naterati da prihvate dogovor koji je vec napravljen.

veliki strumf

pre 12 godina

Mnogo jaka stvar da kreditora ucenjuje korisnik kredita! Znaci otprilike ovako: Uzeli smo vam lovu a vracamo 25%. Ali tako kreditorima i treba kad novac daju po neverovatnim kamatama. Sa druge strane, Grci su stvarno neradnici kakvi se retko srecu.

che

pre 12 godina

Ovo je šou za narod, sve šta je rečeno iznad maltene nema nikakvu vrednost do rečenice "Onima koji sada pristanu na otpis dugova, Grčka nudi da buduće grčke obveznice podležu, ne grčkim, već britanskim zakonima trgovine." To znači da su i definitivno kupljeni od svetskih moćnika.

Bolje i da su bankrotirali nego ovo da urade.

Zvonar

pre 12 godina

Imperija uzvraca udarac :))) ! ! !

Podrska za bracu grke, u avgustu cu Vam se pridruzhiti u naporima .... :)))

Izgleda da smo na kraju balade, ipak, samo mi banana drzhava ! ! !

Ma daj bre...

pre 12 godina

Za oprost 75% duga najbolje bi bilo da se Evropa dogovori sa recimo Sudanom da komplet celu grcku naciju presele u Afriku a Evropa+Britanija otvore licitaciju za celu teritoriju danasnje Grcke - pa ko ima para neka po bagatelnim cenama kupi ostrvo, poluostrvo...

Robin

pre 12 godina

Meni se ova vest dopada, jer pokazuje da odgovornost za neki kredit ne snosi samo korisnik kredita, nego i kreditor. Ovo je prvi znacajni slucaj da se odgovornost deli. Bankrot nije strasna stvar, vole banke da daju opet posle novce.

Miša Pavlović

pre 12 godina

Mislim da su grci otpevali svoje. Za evropu je verovatno jefitinije da im stavi lanac na bravu i otera u bankrot nego da ih dalje finansira. Pa oni su ispali veca banana republika od nas a to nije nimalo lako.

sto ste im davali

pre 12 godina

Princip nepostenog duga odavno postoji u svetskoj teoriji i praksi. Ukoliko je vlada jedne zemlje uzela kredit bez znanja i odobrenja onih koji su je izabrali ako je kredit potrosila na nesto sto ne donosi benefit narodu i ako su zajmodavci sve to znali a zajam ipak odobrili dug je neposten i drzava nema obavezu da ga vrati. Primeri su brojni, Meksiko posle cara Maksimilijana, Kuba posle odlaska Spanaca, Irak posle Sadama Huseina i Ekvador iz novije istorije. Vecina ovih otpisa su se desavala kada je to naravno odgovaralo velikim silama ali je primer Ekvadora posebno interesantan. Oni su dokazali nelegitimnost duga bivsih diktatora, oslobodili se kamata i otkupili dug za dvadeset odsto nominalne vrednosti. Za to je naravno bio potreban sef drzave koji sluzi narodu koji ga je izabrao a ne stranim ambasadama. Slicnu stvar moze da uradi i Grcka a drugovi bankari neka naviknu da takodje mogu da naprave pogresne poslovne poteze i naprave gubitke kao i svi ostali.

Srba

pre 12 godina

Tako treba, bankrot je sigurno bolje resenje od skidanja gaca pred finansijskim mocnicima i spekulantima..Drzave se grade i posle ratova i teskih razaranja, tako da ce se narod izvuci kroz koju godinu..Sut sa rogatim nikad nije isao!!!

durlanac

pre 12 godina

e, neradnici, dzabalebarosi, sto su i rekli u briselu na jednom sastanku: "sede na plazi, piju ricinu i uzivaju u parama Evrope" ali opet se bore i nedaju da ih terorisu!!!!
Nasa vlada bi rekla (a ako nastavi ovako i reci ce): U pravu ste, evo vam Kopaonik, Zlatibor, pola Beograda, Vlasinsko jezero... samo vi nama dajte pare da mi odrzavamo kurs, stvaramo vestacku idilu, kupujemo automobile, isplacujemo bonuse... a nasa deca ce da isplacuju dugove i da se sele iz svojih kuca...

Lik

pre 12 godina

A cekaj...jel to znaci da ja mogu da uzmem kredit od banke i da ako zapadnem u nevolju, jednostavno obavestim banku da joj sleduje 25% duga (75% otpisujem jer sam, jel u nevolji)?
Ovo po pravilu znaci bankrot (sa velikim B) i takav duznik moze da zaboravi na kredite.

ROMAN

pre 12 godina

Kakvi su to likovi???Ultimatum za oprost duga! Znaci zaduzujemo se po nasem zakonodavstvu,nemilice rasipamo novac,nista neradimo a kada dodje dan za isplatu duga trazimo otpis?Zreli su za okupaciju,pa da odrade svoj dug.Pozajmite vi nekom svoj novac,pa kada vam doticni kaze da mu oprostite dug,kakva ce biti reakcija?A jos i prete.

m anđa

pre 12 godina

"U masi obveznica teških 260 milijardi evra, deo od 170 milijardi kupljen je po uzusima grčkog zakonodavstva, a ostatak po odredbama britanskih zakona."

Ako su i naši ovako prodali one hartije od vrednosti, onda im svaka čast. Kada i nas budu pritisli, trebalo bi i mi da postupimo kao Grci. Po sistemu: Što niste čitali šta piše u fusnoti.

ROMAN

pre 12 godina

Kakvi su to likovi???Ultimatum za oprost duga! Znaci zaduzujemo se po nasem zakonodavstvu,nemilice rasipamo novac,nista neradimo a kada dodje dan za isplatu duga trazimo otpis?Zreli su za okupaciju,pa da odrade svoj dug.Pozajmite vi nekom svoj novac,pa kada vam doticni kaze da mu oprostite dug,kakva ce biti reakcija?A jos i prete.

Lik

pre 12 godina

A cekaj...jel to znaci da ja mogu da uzmem kredit od banke i da ako zapadnem u nevolju, jednostavno obavestim banku da joj sleduje 25% duga (75% otpisujem jer sam, jel u nevolji)?
Ovo po pravilu znaci bankrot (sa velikim B) i takav duznik moze da zaboravi na kredite.

m anđa

pre 12 godina

"U masi obveznica teških 260 milijardi evra, deo od 170 milijardi kupljen je po uzusima grčkog zakonodavstva, a ostatak po odredbama britanskih zakona."

Ako su i naši ovako prodali one hartije od vrednosti, onda im svaka čast. Kada i nas budu pritisli, trebalo bi i mi da postupimo kao Grci. Po sistemu: Što niste čitali šta piše u fusnoti.

Miša Pavlović

pre 12 godina

Mislim da su grci otpevali svoje. Za evropu je verovatno jefitinije da im stavi lanac na bravu i otera u bankrot nego da ih dalje finansira. Pa oni su ispali veca banana republika od nas a to nije nimalo lako.

durlanac

pre 12 godina

e, neradnici, dzabalebarosi, sto su i rekli u briselu na jednom sastanku: "sede na plazi, piju ricinu i uzivaju u parama Evrope" ali opet se bore i nedaju da ih terorisu!!!!
Nasa vlada bi rekla (a ako nastavi ovako i reci ce): U pravu ste, evo vam Kopaonik, Zlatibor, pola Beograda, Vlasinsko jezero... samo vi nama dajte pare da mi odrzavamo kurs, stvaramo vestacku idilu, kupujemo automobile, isplacujemo bonuse... a nasa deca ce da isplacuju dugove i da se sele iz svojih kuca...

sto ste im davali

pre 12 godina

Princip nepostenog duga odavno postoji u svetskoj teoriji i praksi. Ukoliko je vlada jedne zemlje uzela kredit bez znanja i odobrenja onih koji su je izabrali ako je kredit potrosila na nesto sto ne donosi benefit narodu i ako su zajmodavci sve to znali a zajam ipak odobrili dug je neposten i drzava nema obavezu da ga vrati. Primeri su brojni, Meksiko posle cara Maksimilijana, Kuba posle odlaska Spanaca, Irak posle Sadama Huseina i Ekvador iz novije istorije. Vecina ovih otpisa su se desavala kada je to naravno odgovaralo velikim silama ali je primer Ekvadora posebno interesantan. Oni su dokazali nelegitimnost duga bivsih diktatora, oslobodili se kamata i otkupili dug za dvadeset odsto nominalne vrednosti. Za to je naravno bio potreban sef drzave koji sluzi narodu koji ga je izabrao a ne stranim ambasadama. Slicnu stvar moze da uradi i Grcka a drugovi bankari neka naviknu da takodje mogu da naprave pogresne poslovne poteze i naprave gubitke kao i svi ostali.

Robin

pre 12 godina

Meni se ova vest dopada, jer pokazuje da odgovornost za neki kredit ne snosi samo korisnik kredita, nego i kreditor. Ovo je prvi znacajni slucaj da se odgovornost deli. Bankrot nije strasna stvar, vole banke da daju opet posle novce.

Srba

pre 12 godina

Tako treba, bankrot je sigurno bolje resenje od skidanja gaca pred finansijskim mocnicima i spekulantima..Drzave se grade i posle ratova i teskih razaranja, tako da ce se narod izvuci kroz koju godinu..Sut sa rogatim nikad nije isao!!!

Jelena

pre 12 godina

Pravilnije bi bilo nazvati ga "omrznuti dug" (odious debt); taj koncept su primenile i SAD posle pada Battiste na Kubi, pa i u Iraku. Tim povodom interesantno je pogledati dokumentarni film Debtocracy, mada ne treba uzeti bas sve zdravo za gotovo. Naravno, smesna patronalisticko-rasisticka rezonovanja o lenjim Grcima koji nista ne rade a trose su wishful thinking neobrazovanog stanovnistva severozapadne Evrope, a, kao i obicno, Srbi (koji zive u tim zemljama) su postali veci katolici od pape, pa se odjednom i oni (ne znam samo na osnovu cega) odjednom osecaju superiorni u odnosu na Grke, Italijane i Portugalce. Pa kao, nece vise da pomazu grcke neradnike. Srbi koji rade u Nemackoj...

Zvonar

pre 12 godina

Imperija uzvraca udarac :))) ! ! !

Podrska za bracu grke, u avgustu cu Vam se pridruzhiti u naporima .... :)))

Izgleda da smo na kraju balade, ipak, samo mi banana drzhava ! ! !

Alcale

pre 12 godina

@ROMAN
Prijatelju taj novac ionako NIKO, NIKAD NIJE zaradio. To su samo izmišljene cifre u računaru, kao kada varaš u igrici... Tako da... samo napred.

men

pre 12 godina

I mi smo živeli relativno lepo pa smo doživeli ogromne lomove, ratove raspad države i bankrot. Naši gradjani su platili punu cenu toga i još plaćaju. Nijednom narodu se ne može unapred garantovati lagodan život ako nisu uspeli da stvore materijalnu osnovu za to. Nažalost i Grci će morati da se suoče sa tim, bolje je da su odmah proglasili bankrot nego što povećavaju dug koji neće moći da vrate. A onda im sledi učenje osnova efikasne države i privrede, pa kad uspeju da povećaju produktivnost rada, skrešu javne troškove, očiste se od korupcije, izgrade odgovorne političke partije, onda mogu da računaju i na poboljšanje blagostanja.
Grci su istovremeno i dobitnici i žrtve EU i njenih fondova u čijoj su senci živeli decenijama. Turska nije imala pristup fondovima EU pa je morala da razvija privredu samostalno boreći se sa konkurencijom na tržištu i uspela je se preobrazi više nego da je bila u EU.

marko

pre 12 godina

tako i treba! vec polako se vidi da je ova grcka kriza planirana, sad se breca nesto mmf i evropa i kao nisu znali da grci trose vise nego sto su u mogucnosti. nego su grci kupoavali automobile koje pravi evropa, kupovali proizvode iz evrope, i tako pomagali evropu na svoju stetu. sad kad su u krizi kao lesinari oblecu oko grcke i ucenjuju je da proda ostrva itd. ne brini te se vi grcka ne moze da propadne, jer ako i bankrotira ove godine cene ima nenormalno da budu niske i svi onda idu na more u grcku, da ne pominjem takodje voce, maslinke, ulje itd itd itd. evropa nikad nije radila za dobrobit bilo koga do samo sebe, da im se isplati budite ubedjeni da bi davno pustili grcku da propadne i ne bi branili referendum.

Simerijanac Anarhista

pre 12 godina

Ovi Grci me sve vise podsecaju na Srbiju iz doba Milosevica. Sta mislite da ce vam biti dobro ako pokradete poverioce. Pa oni su vama taj novac dali da biste mogli da ga pametno ulozite i razvijete svoju zemlju, a vi ste te pare profuckali. Oni su spremni da vam oproste deo duga, a vi njima pretite da necete da im vratite ono sto ste uzeli.

Pa uzimali su i Nemci kredite, pa su ih pametno iskoristili i uredno ih vracaju, zasto bi vi bili specijalni.

Mislite da ce vam to doneti dobro? Varate se, na taj nacin se samo vracate tamo gde vam je i mesto, u doba mraka, korupcije, robovskog rada. Vi da sami zaradite ste pokazali da ste nesposobni, a vise vam niko nikada nece pomoci jer ovim pokazujete da ste najobicniji prevaranti, i samo ce prevaranti ubuduce i ulagti kod vas.

ky3ma

pre 12 godina

Ovaj novac Grci duguju ogromnim bankama i fondovima raznih vrsta. Ti fondovi i banke su najobicnije krvopije ciji direktori dobijaju desetina miliona evra / dolara plate kao nagradu sto su nekoga unesrecili. Nece vise biti nikoga da pozajmi Grckoj? Nista zato. Grci inace imaju prihod od 40 mlrd evra samo od turizma. Priznacete da nije malo. Jel to neko nece da ide u Grcku na letovanje. Izabracete Hrvatsku? Crnu Goru? Albaniju :)... Ne, ne. Grci su pozajmljivali pare po nekim pravilima koja nisu bila fer ali na isti nacin ce i da vrate taj novac. Dobitnici - oni direktori sa milionskim platama, gubitnici - oni na dnu lanca koji su svoj novac ulozili u fondove i banke.

tito

pre 12 godina

Prije svega sam ljubomoran na grke.Uzet 300mlrd e kredita i i uzivati u njima desetcima godina neradeci nista a kad treba vratit vrete 25% i to tako da se opet zaduze samo ovaj put placaju zemlje eurozone a ne banke :)

Scenario je fantastican i svakoj zemlji bi ga pozelio. Koliko got grci sad padaju nikad nece pasti na nizinu na kojoj bi bili da nisu dobili na poklon 250mlrd e s time da su jebeno se proveli u to vrijeme.
A ove nove kredite ce ionako njihova djeca vracat istom forum kao sto oni danas vracaju :)
Nije im ovo prvi put da to rade to je shema a sad im postaje sistem. Ovo ce se se ponovit za 20g

Naj jaca fora je ipak na kraju gdje on kaze kako ce nove obveznice biti po britanskim zakonima jer svoje zakone ne namjeravaju provodit :)

che

pre 12 godina

Ovo je šou za narod, sve šta je rečeno iznad maltene nema nikakvu vrednost do rečenice "Onima koji sada pristanu na otpis dugova, Grčka nudi da buduće grčke obveznice podležu, ne grčkim, već britanskim zakonima trgovine." To znači da su i definitivno kupljeni od svetskih moćnika.

Bolje i da su bankrotirali nego ovo da urade.

Ma daj bre...

pre 12 godina

Za oprost 75% duga najbolje bi bilo da se Evropa dogovori sa recimo Sudanom da komplet celu grcku naciju presele u Afriku a Evropa+Britanija otvore licitaciju za celu teritoriju danasnje Grcke - pa ko ima para neka po bagatelnim cenama kupi ostrvo, poluostrvo...

SudijaDred

pre 12 godina

Grci,stari trgovci,vesto trguju i svojom propascu. Grcka se nije zaduzila 300 mlrd evra odjednom vec se zaduzivala godinama i decenijama.Dakle, onaj ko je pozajmljivao Grckoj 200 mlrd kad je ova vec dugovala 100 svesno snosi i rizik da mu pare nece biti vracene.Hajde ti @Lik-u otidi u bilo koju banku sa kreditom od milion evra i zatrazi novi od 2. Izbacice te naglavacke,staviti na crnu listu i 3 generacije iza tebe nece moci da dobiju bilo kakav kredit ikad. Grcka je, svesno, uz pomoc marionetskih vlade(pogledjate u kojim bankama su radili grcki premijeri pre nego sto su to i postali!!!) ugurana u duznicko ropstvo("Zeitgeist") ali avaj!Grcka nije SFRJ,clan je EU i NATO a ima poprilicno dobre veze i sa Rusijom, na ruku joj ide i teska duznicka kriza vecine clanica EU pa igra na kartu "ako propadnemo mi,povuci cemo i vas". I zato ,bar zasad, EU mora da igra "sirtaki" ali sa druge strane ubrzano sprema mehanisme kojima ce da spreci da grcki bankrot i izlazak iz eurozone(ili EU cak) bude i sopstvena eutanazija EU. U toj trci sa vremenom ja ne mogu da budem na strani zapadnih lihvara.

Pavle Pucar

pre 12 godina

Ma jel a Grcke banke sto deru nas u Srbiji je normalno njima se tako moze...svako ko je uzeo stambeni kredit kod grckoh banaka zna o cemu pricam...pa ajde sad posto je kriza ovde da zaboravite na 75% duga...a to ne moze? Kakvi ste licemeri i treba da propadnete...

ROMAN

pre 12 godina

E kako braca Srbi brane,doduse pojedini,bracu Grke!Kako to zvuci milosrdno kada jedan "ubica" brani drugog "ubicu".Pa nacin na koji su Grci ziveli,delili plate sa nebrojeno dodatnih stimulacija koje su dosezale i do 50 posto plate,odlascima u penziju sa 50 i nekom godinom,imali godinu od 15-16 meseci(i isto toliko plata)...Pa ljudi to nema ni u Diznilendu.I sada kad treba da se vraca dug i kamata,ispada ceo svet protiv jadnih Grka pravoslavaca,postenih,vrednih i marljivih ljudi.A pohlepni zapad zamislite trazi svoje pare nazad.Stvarno jadni oni!

T.

pre 12 godina

Ova cela prica sa Grckom bi prosla mnogo brze da upravo banke ne pokusavaju da dobiju nemoguce. Svima je jasno da je otpis 50% dugova najbolje sto se moze dobiti (mada bi verovatno realno bilo i manje), ali bi banke sada da izvuku sto vise mogu, makar i po cenu da propadnu pregovori.

Iako nemam razloga da podrzavan Grke rasipnike, ovde su u pravu, i mislim da za ovo imaju precutnu podrsku EU jer se banke moraju naterati da prihvate dogovor koji je vec napravljen.

Pera

pre 12 godina

@Simerijanac Anarhista:
"Pa oni su vama taj novac dali da biste mogli da ga pametno ulozite i razvijete svoju zemlju, a vi ste te pare profuckali. Oni su spremni da vam oproste deo duga, a vi njima pretite da necete da im vratite ono sto ste uzeli."

To je laz. Cela fora je da se novac nekoj drzavi da za potrosnju, pa da se posle uslovljava prodajama nacionalnih resursa. Tu politicari dobijaju lavovski deo kroz korupciju, javne nabavke i direktno potplacivanje, a narod uvek ostane da placa ceh kroz visoke poreze i snizavanje kvaliteta zivota. Klasicna sok terapija.
Trebali su da bankrotiraju odmah pre dve godine, kad su krenuli da im dizu kamatne stope do neba. Ovako su Grcki politicari samo mrcvarili sopstveni narod. Da su bankrotirali odmah, do sad bi vec izasli iz krize.

veliki strumf

pre 12 godina

Mnogo jaka stvar da kreditora ucenjuje korisnik kredita! Znaci otprilike ovako: Uzeli smo vam lovu a vracamo 25%. Ali tako kreditorima i treba kad novac daju po neverovatnim kamatama. Sa druge strane, Grci su stvarno neradnici kakvi se retko srecu.

nenad

pre 12 godina

@Simerijanac Anarhista Kada već pominješ Slobu, da li ti uopšte znaš koliko se Srbija zadužila tokom njegove "vladavine" a koliko posle njega?

kostass italok

pre 12 godina

Ma Grci carevi ste.Vidi se odakle je potekla svetska kultura i upotreba mozga. Prvi ste skontali da ova nakaradna evropa nemoze da funkcionise i smislili kako da je opljackate malo vise nego sto su oni svo ovo vreme pljackali vas pod raznim vidovima(MMF,svetske banke,ovih i onih fondova, a sve isti vlasnici)I zato braco grci svaka vam cast.Neka ovi germani i gali shvate da nisu bas najpametniji na svetu i da je filozofija zivota vasa katedra.Pa i totalni bezveznjak ce ukapirati da jedna drzava ,Nemacka u ovom slucaju,nemoze da ima zaradu koliko i gubitak citave evrope. Znaci pljacka na nivou(stamparija eura u nemackoj pa udr koliko ti drago)ALI???????????

ММ

pre 12 godina

Па зна се, кад банкар постане алав, доводи се нови банкар (а кроз историју је познато како се овај "мења"). Уосталом ионако је то махом виртуелно креиран новац чија номинална вредност је знатно мања, а и читање Шекспира би изгубило драж.

mujcinovic salih

pre 12 godina

Neverovatno,sada su krivi kreditori,sto su im davali pare.Da su pokusali da im kazu sta da rade sa novcem,to bi bilo mesanje u unutrasnje stvari Grcke!

bane

pre 12 godina

posto mnogi ne razumeju u kakvom svetu zive,sta je monetarni sistem,sta su banke i bankari evo ovo ce da vam pomogne da konacno skapirate ko je u pravu a ko nije u slucaju grcke i mnogih drugih koji su u dugovima.film ima 14 delova,ovo je link za prvi deo pa vi dalje nastavite sami da ih otvarate tu su svi odgovori

naravoucenije

pre 12 godina

Bravo,
tako i ne Srbija postavi uslov svakome kome je garant za kredite, kako bankama, osiguravajucim drustvima /gradjani su prihvatili da placaju razna osiguranja u uslovima pre krize, posto od tada nemogu ispunjavati ugovorene uplate, sve im propada, kao privrednim subjektima.
Ovima sto se sada skijaju na Kopaoniku ovo ne bi bilo interesantno, ali svi moraju da podnesu teret, a ne samo gradjani.

ROMAN

pre 12 godina

Kakvi su to likovi???Ultimatum za oprost duga! Znaci zaduzujemo se po nasem zakonodavstvu,nemilice rasipamo novac,nista neradimo a kada dodje dan za isplatu duga trazimo otpis?Zreli su za okupaciju,pa da odrade svoj dug.Pozajmite vi nekom svoj novac,pa kada vam doticni kaze da mu oprostite dug,kakva ce biti reakcija?A jos i prete.

Miša Pavlović

pre 12 godina

Mislim da su grci otpevali svoje. Za evropu je verovatno jefitinije da im stavi lanac na bravu i otera u bankrot nego da ih dalje finansira. Pa oni su ispali veca banana republika od nas a to nije nimalo lako.

durlanac

pre 12 godina

e, neradnici, dzabalebarosi, sto su i rekli u briselu na jednom sastanku: "sede na plazi, piju ricinu i uzivaju u parama Evrope" ali opet se bore i nedaju da ih terorisu!!!!
Nasa vlada bi rekla (a ako nastavi ovako i reci ce): U pravu ste, evo vam Kopaonik, Zlatibor, pola Beograda, Vlasinsko jezero... samo vi nama dajte pare da mi odrzavamo kurs, stvaramo vestacku idilu, kupujemo automobile, isplacujemo bonuse... a nasa deca ce da isplacuju dugove i da se sele iz svojih kuca...

Lik

pre 12 godina

A cekaj...jel to znaci da ja mogu da uzmem kredit od banke i da ako zapadnem u nevolju, jednostavno obavestim banku da joj sleduje 25% duga (75% otpisujem jer sam, jel u nevolji)?
Ovo po pravilu znaci bankrot (sa velikim B) i takav duznik moze da zaboravi na kredite.

Simerijanac Anarhista

pre 12 godina

Ovi Grci me sve vise podsecaju na Srbiju iz doba Milosevica. Sta mislite da ce vam biti dobro ako pokradete poverioce. Pa oni su vama taj novac dali da biste mogli da ga pametno ulozite i razvijete svoju zemlju, a vi ste te pare profuckali. Oni su spremni da vam oproste deo duga, a vi njima pretite da necete da im vratite ono sto ste uzeli.

Pa uzimali su i Nemci kredite, pa su ih pametno iskoristili i uredno ih vracaju, zasto bi vi bili specijalni.

Mislite da ce vam to doneti dobro? Varate se, na taj nacin se samo vracate tamo gde vam je i mesto, u doba mraka, korupcije, robovskog rada. Vi da sami zaradite ste pokazali da ste nesposobni, a vise vam niko nikada nece pomoci jer ovim pokazujete da ste najobicniji prevaranti, i samo ce prevaranti ubuduce i ulagti kod vas.

Ma daj bre...

pre 12 godina

Za oprost 75% duga najbolje bi bilo da se Evropa dogovori sa recimo Sudanom da komplet celu grcku naciju presele u Afriku a Evropa+Britanija otvore licitaciju za celu teritoriju danasnje Grcke - pa ko ima para neka po bagatelnim cenama kupi ostrvo, poluostrvo...

Zvonar

pre 12 godina

Imperija uzvraca udarac :))) ! ! !

Podrska za bracu grke, u avgustu cu Vam se pridruzhiti u naporima .... :)))

Izgleda da smo na kraju balade, ipak, samo mi banana drzhava ! ! !

veliki strumf

pre 12 godina

Mnogo jaka stvar da kreditora ucenjuje korisnik kredita! Znaci otprilike ovako: Uzeli smo vam lovu a vracamo 25%. Ali tako kreditorima i treba kad novac daju po neverovatnim kamatama. Sa druge strane, Grci su stvarno neradnici kakvi se retko srecu.

Robin

pre 12 godina

Meni se ova vest dopada, jer pokazuje da odgovornost za neki kredit ne snosi samo korisnik kredita, nego i kreditor. Ovo je prvi znacajni slucaj da se odgovornost deli. Bankrot nije strasna stvar, vole banke da daju opet posle novce.

ROMAN

pre 12 godina

E kako braca Srbi brane,doduse pojedini,bracu Grke!Kako to zvuci milosrdno kada jedan "ubica" brani drugog "ubicu".Pa nacin na koji su Grci ziveli,delili plate sa nebrojeno dodatnih stimulacija koje su dosezale i do 50 posto plate,odlascima u penziju sa 50 i nekom godinom,imali godinu od 15-16 meseci(i isto toliko plata)...Pa ljudi to nema ni u Diznilendu.I sada kad treba da se vraca dug i kamata,ispada ceo svet protiv jadnih Grka pravoslavaca,postenih,vrednih i marljivih ljudi.A pohlepni zapad zamislite trazi svoje pare nazad.Stvarno jadni oni!

mujcinovic salih

pre 12 godina

Neverovatno,sada su krivi kreditori,sto su im davali pare.Da su pokusali da im kazu sta da rade sa novcem,to bi bilo mesanje u unutrasnje stvari Grcke!

sto ste im davali

pre 12 godina

Princip nepostenog duga odavno postoji u svetskoj teoriji i praksi. Ukoliko je vlada jedne zemlje uzela kredit bez znanja i odobrenja onih koji su je izabrali ako je kredit potrosila na nesto sto ne donosi benefit narodu i ako su zajmodavci sve to znali a zajam ipak odobrili dug je neposten i drzava nema obavezu da ga vrati. Primeri su brojni, Meksiko posle cara Maksimilijana, Kuba posle odlaska Spanaca, Irak posle Sadama Huseina i Ekvador iz novije istorije. Vecina ovih otpisa su se desavala kada je to naravno odgovaralo velikim silama ali je primer Ekvadora posebno interesantan. Oni su dokazali nelegitimnost duga bivsih diktatora, oslobodili se kamata i otkupili dug za dvadeset odsto nominalne vrednosti. Za to je naravno bio potreban sef drzave koji sluzi narodu koji ga je izabrao a ne stranim ambasadama. Slicnu stvar moze da uradi i Grcka a drugovi bankari neka naviknu da takodje mogu da naprave pogresne poslovne poteze i naprave gubitke kao i svi ostali.

marko

pre 12 godina

tako i treba! vec polako se vidi da je ova grcka kriza planirana, sad se breca nesto mmf i evropa i kao nisu znali da grci trose vise nego sto su u mogucnosti. nego su grci kupoavali automobile koje pravi evropa, kupovali proizvode iz evrope, i tako pomagali evropu na svoju stetu. sad kad su u krizi kao lesinari oblecu oko grcke i ucenjuju je da proda ostrva itd. ne brini te se vi grcka ne moze da propadne, jer ako i bankrotira ove godine cene ima nenormalno da budu niske i svi onda idu na more u grcku, da ne pominjem takodje voce, maslinke, ulje itd itd itd. evropa nikad nije radila za dobrobit bilo koga do samo sebe, da im se isplati budite ubedjeni da bi davno pustili grcku da propadne i ne bi branili referendum.

Alcale

pre 12 godina

@ROMAN
Prijatelju taj novac ionako NIKO, NIKAD NIJE zaradio. To su samo izmišljene cifre u računaru, kao kada varaš u igrici... Tako da... samo napred.

ky3ma

pre 12 godina

Ovaj novac Grci duguju ogromnim bankama i fondovima raznih vrsta. Ti fondovi i banke su najobicnije krvopije ciji direktori dobijaju desetina miliona evra / dolara plate kao nagradu sto su nekoga unesrecili. Nece vise biti nikoga da pozajmi Grckoj? Nista zato. Grci inace imaju prihod od 40 mlrd evra samo od turizma. Priznacete da nije malo. Jel to neko nece da ide u Grcku na letovanje. Izabracete Hrvatsku? Crnu Goru? Albaniju :)... Ne, ne. Grci su pozajmljivali pare po nekim pravilima koja nisu bila fer ali na isti nacin ce i da vrate taj novac. Dobitnici - oni direktori sa milionskim platama, gubitnici - oni na dnu lanca koji su svoj novac ulozili u fondove i banke.

tito

pre 12 godina

Prije svega sam ljubomoran na grke.Uzet 300mlrd e kredita i i uzivati u njima desetcima godina neradeci nista a kad treba vratit vrete 25% i to tako da se opet zaduze samo ovaj put placaju zemlje eurozone a ne banke :)

Scenario je fantastican i svakoj zemlji bi ga pozelio. Koliko got grci sad padaju nikad nece pasti na nizinu na kojoj bi bili da nisu dobili na poklon 250mlrd e s time da su jebeno se proveli u to vrijeme.
A ove nove kredite ce ionako njihova djeca vracat istom forum kao sto oni danas vracaju :)
Nije im ovo prvi put da to rade to je shema a sad im postaje sistem. Ovo ce se se ponovit za 20g

Naj jaca fora je ipak na kraju gdje on kaze kako ce nove obveznice biti po britanskim zakonima jer svoje zakone ne namjeravaju provodit :)

Srba

pre 12 godina

Tako treba, bankrot je sigurno bolje resenje od skidanja gaca pred finansijskim mocnicima i spekulantima..Drzave se grade i posle ratova i teskih razaranja, tako da ce se narod izvuci kroz koju godinu..Sut sa rogatim nikad nije isao!!!

Jelena

pre 12 godina

Pravilnije bi bilo nazvati ga "omrznuti dug" (odious debt); taj koncept su primenile i SAD posle pada Battiste na Kubi, pa i u Iraku. Tim povodom interesantno je pogledati dokumentarni film Debtocracy, mada ne treba uzeti bas sve zdravo za gotovo. Naravno, smesna patronalisticko-rasisticka rezonovanja o lenjim Grcima koji nista ne rade a trose su wishful thinking neobrazovanog stanovnistva severozapadne Evrope, a, kao i obicno, Srbi (koji zive u tim zemljama) su postali veci katolici od pape, pa se odjednom i oni (ne znam samo na osnovu cega) odjednom osecaju superiorni u odnosu na Grke, Italijane i Portugalce. Pa kao, nece vise da pomazu grcke neradnike. Srbi koji rade u Nemackoj...

m anđa

pre 12 godina

"U masi obveznica teških 260 milijardi evra, deo od 170 milijardi kupljen je po uzusima grčkog zakonodavstva, a ostatak po odredbama britanskih zakona."

Ako su i naši ovako prodali one hartije od vrednosti, onda im svaka čast. Kada i nas budu pritisli, trebalo bi i mi da postupimo kao Grci. Po sistemu: Što niste čitali šta piše u fusnoti.

bane

pre 12 godina

posto mnogi ne razumeju u kakvom svetu zive,sta je monetarni sistem,sta su banke i bankari evo ovo ce da vam pomogne da konacno skapirate ko je u pravu a ko nije u slucaju grcke i mnogih drugih koji su u dugovima.film ima 14 delova,ovo je link za prvi deo pa vi dalje nastavite sami da ih otvarate tu su svi odgovori

kostass italok

pre 12 godina

Ma Grci carevi ste.Vidi se odakle je potekla svetska kultura i upotreba mozga. Prvi ste skontali da ova nakaradna evropa nemoze da funkcionise i smislili kako da je opljackate malo vise nego sto su oni svo ovo vreme pljackali vas pod raznim vidovima(MMF,svetske banke,ovih i onih fondova, a sve isti vlasnici)I zato braco grci svaka vam cast.Neka ovi germani i gali shvate da nisu bas najpametniji na svetu i da je filozofija zivota vasa katedra.Pa i totalni bezveznjak ce ukapirati da jedna drzava ,Nemacka u ovom slucaju,nemoze da ima zaradu koliko i gubitak citave evrope. Znaci pljacka na nivou(stamparija eura u nemackoj pa udr koliko ti drago)ALI???????????

ММ

pre 12 godina

Па зна се, кад банкар постане алав, доводи се нови банкар (а кроз историју је познато како се овај "мења"). Уосталом ионако је то махом виртуелно креиран новац чија номинална вредност је знатно мања, а и читање Шекспира би изгубило драж.

T.

pre 12 godina

Ova cela prica sa Grckom bi prosla mnogo brze da upravo banke ne pokusavaju da dobiju nemoguce. Svima je jasno da je otpis 50% dugova najbolje sto se moze dobiti (mada bi verovatno realno bilo i manje), ali bi banke sada da izvuku sto vise mogu, makar i po cenu da propadnu pregovori.

Iako nemam razloga da podrzavan Grke rasipnike, ovde su u pravu, i mislim da za ovo imaju precutnu podrsku EU jer se banke moraju naterati da prihvate dogovor koji je vec napravljen.

Pera

pre 12 godina

@Simerijanac Anarhista:
"Pa oni su vama taj novac dali da biste mogli da ga pametno ulozite i razvijete svoju zemlju, a vi ste te pare profuckali. Oni su spremni da vam oproste deo duga, a vi njima pretite da necete da im vratite ono sto ste uzeli."

To je laz. Cela fora je da se novac nekoj drzavi da za potrosnju, pa da se posle uslovljava prodajama nacionalnih resursa. Tu politicari dobijaju lavovski deo kroz korupciju, javne nabavke i direktno potplacivanje, a narod uvek ostane da placa ceh kroz visoke poreze i snizavanje kvaliteta zivota. Klasicna sok terapija.
Trebali su da bankrotiraju odmah pre dve godine, kad su krenuli da im dizu kamatne stope do neba. Ovako su Grcki politicari samo mrcvarili sopstveni narod. Da su bankrotirali odmah, do sad bi vec izasli iz krize.

Pavle Pucar

pre 12 godina

Ma jel a Grcke banke sto deru nas u Srbiji je normalno njima se tako moze...svako ko je uzeo stambeni kredit kod grckoh banaka zna o cemu pricam...pa ajde sad posto je kriza ovde da zaboravite na 75% duga...a to ne moze? Kakvi ste licemeri i treba da propadnete...

nenad

pre 12 godina

@Simerijanac Anarhista Kada već pominješ Slobu, da li ti uopšte znaš koliko se Srbija zadužila tokom njegove "vladavine" a koliko posle njega?

men

pre 12 godina

I mi smo živeli relativno lepo pa smo doživeli ogromne lomove, ratove raspad države i bankrot. Naši gradjani su platili punu cenu toga i još plaćaju. Nijednom narodu se ne može unapred garantovati lagodan život ako nisu uspeli da stvore materijalnu osnovu za to. Nažalost i Grci će morati da se suoče sa tim, bolje je da su odmah proglasili bankrot nego što povećavaju dug koji neće moći da vrate. A onda im sledi učenje osnova efikasne države i privrede, pa kad uspeju da povećaju produktivnost rada, skrešu javne troškove, očiste se od korupcije, izgrade odgovorne političke partije, onda mogu da računaju i na poboljšanje blagostanja.
Grci su istovremeno i dobitnici i žrtve EU i njenih fondova u čijoj su senci živeli decenijama. Turska nije imala pristup fondovima EU pa je morala da razvija privredu samostalno boreći se sa konkurencijom na tržištu i uspela je se preobrazi više nego da je bila u EU.

SudijaDred

pre 12 godina

Grci,stari trgovci,vesto trguju i svojom propascu. Grcka se nije zaduzila 300 mlrd evra odjednom vec se zaduzivala godinama i decenijama.Dakle, onaj ko je pozajmljivao Grckoj 200 mlrd kad je ova vec dugovala 100 svesno snosi i rizik da mu pare nece biti vracene.Hajde ti @Lik-u otidi u bilo koju banku sa kreditom od milion evra i zatrazi novi od 2. Izbacice te naglavacke,staviti na crnu listu i 3 generacije iza tebe nece moci da dobiju bilo kakav kredit ikad. Grcka je, svesno, uz pomoc marionetskih vlade(pogledjate u kojim bankama su radili grcki premijeri pre nego sto su to i postali!!!) ugurana u duznicko ropstvo("Zeitgeist") ali avaj!Grcka nije SFRJ,clan je EU i NATO a ima poprilicno dobre veze i sa Rusijom, na ruku joj ide i teska duznicka kriza vecine clanica EU pa igra na kartu "ako propadnemo mi,povuci cemo i vas". I zato ,bar zasad, EU mora da igra "sirtaki" ali sa druge strane ubrzano sprema mehanisme kojima ce da spreci da grcki bankrot i izlazak iz eurozone(ili EU cak) bude i sopstvena eutanazija EU. U toj trci sa vremenom ja ne mogu da budem na strani zapadnih lihvara.

che

pre 12 godina

Ovo je šou za narod, sve šta je rečeno iznad maltene nema nikakvu vrednost do rečenice "Onima koji sada pristanu na otpis dugova, Grčka nudi da buduće grčke obveznice podležu, ne grčkim, već britanskim zakonima trgovine." To znači da su i definitivno kupljeni od svetskih moćnika.

Bolje i da su bankrotirali nego ovo da urade.

naravoucenije

pre 12 godina

Bravo,
tako i ne Srbija postavi uslov svakome kome je garant za kredite, kako bankama, osiguravajucim drustvima /gradjani su prihvatili da placaju razna osiguranja u uslovima pre krize, posto od tada nemogu ispunjavati ugovorene uplate, sve im propada, kao privrednim subjektima.
Ovima sto se sada skijaju na Kopaoniku ovo ne bi bilo interesantno, ali svi moraju da podnesu teret, a ne samo gradjani.