Ponedeljak, 20.02.2012.

11:27

Iran zavrće slavine, EU ne popušta

Dan nakon što je Iran prekinuo izvoz u Britaniju i Francusku, cene sirove nafte su na azijskom tržištu skočile na devetomesečni maksimum od 105 dolara za barel.

Izvor: B92

Iran zavræe slavine, EU ne popušta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

Steva

pre 12 godina

Dali znate pre nego sto se sprdate sa Iranom da su oni 3 u svetu posle Amerike i Rusije po kolicini raketa.Da imaju raketni sistem S-300,skoro 5 miliona spremnih vojnika da se bore u svaki cas a sad ako razviju nuklearne bombe nece im niko nista moci.Malo se prevario zapad to nije Libija i Srbija

imate a. bombu- nemamo , a naftu - imamo, eeee...

pre 12 godina

Amerikanci izmisljaju opet ko sa sadamom da imaju nuklearno naoruzanje samo da bi se domogli iranske i sirijske nafte a pre toga libijske , kad ce njih neko da napadne vise pa da ih razlupa ****

nemanJa

pre 12 godina

za sve vas neupucene.... Iran je pre par godina davao predlog da se Bliski istok oznaci kao zona neutralnog dejstva od nuklearnog oruzja! Sto je podrazumevalo da se ne proizvodi, distribuira, primenjuje...itd. Taj predlog NISU PRIHVATILE SAD (ameri) , znate zbog cega?! Zbog toga sto je Izrael vec tada posedovao Nuklearno oruzije pa im nije islo u prilog! A i spominjete te Irance kao slabasnu naciju... Pa bi vas zamolio da se malo informisete o njima!... Jer nacija koja ima skoro milion vojnika, nije za potcenjivanje...

Aleksandar

pre 12 godina

za (ss, 20. februar 2012 16:22)

EU jeste donela tu odluku, ali je planirala da primeni tu odluku na leto. A Iran nije hteo da sedi skrštenih ruku.

dositej

pre 12 godina

Molim vas neka mi neko objasni kako Iran može da obustavi izvoz nafte u EU ako je to EU već uradila time što je uvela embargo? Kakve su ovo budalaštine?
(Igor, 20. februar 2012 15:49)

A jel' vam palo na pamet da su mozda Englezi i (nazalost) Francuzi mozda 'teli da ipak, iskljucivo u cilju pomoci Iranu, uvoze i dalje njihovu naftu ali uz primenu "altristickog" programa - "nafta za mir", "nafta za humanitarnu pomoc", "nafta za demokratske institucije Irana", sve po proverenom receptu zapadne demokratije, a u cilju uspostavljanja svetskog, a najvise Iranskog blagostanja i demokratije). Sve to cine naravno samo da bi im ipak pomogli (posto zapadnjaci jadni nikada nemaju nikakav poseban interes kada pomazu posrnulim demokratijama). Ali Iran samo jasno zeli da predupredi primenu takvog programa.

Tek kada takve demokratije (krojene od strane zapada) postignu zavidan stepen progresa (kao Vlada premijere Mirka Cvetkovica u Srbiji) vise nece biti potrebe za bilo kakvom pomoci jer takva "demokratska vlast" ne trazi dodatna ulaganja i demokratski postupa vec na telefonski poziv (ili eventualno zahteva i jedan kraci razgovor u State Departmentu).

Uostalom, setite se demokratskog progresa koji je u Rumuniju doneo Jon Ilijesku ili bilo koje druge "preporodjene" demokratske zemlje u okruzenju. Toliko smo preporodjeni da su sada i socijalisti, predvodjeni Kaletom, postali demokrate ( i znaju vala da podele i neki pasos kada to obezbedjuje prisustvo u medijima)...

Leoben

pre 12 godina

Izgleda da je rat neizbezan. Ovi Iranci se ponasaju kao Sloba. Cak ce da ubrzaju celu pricu, zuri im se da budu bombardovani! Ne svidja mi se sta moze ovde da ispadne na kraju tj. rat malo vecih razmera.

Diajdzo

pre 12 godina

ako se secate,cena je jedno vreme bila i 150 za barel. onda je pala oko 60 posto ali maloprodajna cena nije pala uopste. lopovi jedni.

hm.....

pre 12 godina

Nadam se da je Izrael sasvim dovoljna sila da razlupa ove bolide
(ragandd, 20. februar 2012 14:08)

Iran je zavrnuo svoje slavine, a ne tudje. Da se ja pitam, ja bi na njihovom mestu zatvorio i Hormutski moreuz. SAD i Izrael nemaju sta da traze u Iranu. Ta nafta je njihova, kao sto je i krompir koji zasadis u svojoj basti tvoj i mogu da rade sa njom sta im je volja, pa makar ceo svet isao peske.
Najveca pretnja svetkom miru su SAD i Izrael. Daleko bilo, ali ako neki republikanski jastreb rata pobedi Obamu, ostatku sveta se ne pise dobro, mada nije iskljuceno da napadnu i neku susednu galaksiju, jer im ekonomija stoji, pa i zaostaje za svetskom i samo rat moze da ih spase, a toga se svako razuman danas u svetu boji.
Kada je Izrael u pitanju licemerno je napadati Iran zbog navodnog pravljenja nuklearnog oruzija a istovremeno ne dozvoljavati inspekciju svog. Izrael je jedina drzava za koju se zna da poseduje nuklearno oruzije, koja ne dozvoljava nikakve inspekcije UN. To je drzava koja nikada nije odgovarala za brojne ratne zlocine nad civilima u pojasu Gaze i u Libanu. Oni i postoje da bi se realizovali interesi SAD u tom delu sveta.

напред Израел

pre 12 godina

Баш ме занима од чега ће ти прогресивни и пре свега поштени и чедни народи да живе када за 10 година сви буду возили кола и камионе на струју? Могу ту нафту себи у ... да набију.

Istok

pre 12 godina

Ovo ne ide na dobro. Zaoštravanje odnosa Irana i zapadnih sila vodi ratu...
A od tog rata treba da strahuje cela planeta. Mnogo je ozbiljno.

bzz

pre 12 godina

Nadam se da je Izrael sasvim dovoljna sila da razlupa ove bolide
(ragandd, 20. februar 2012 14:08)

Nadam se da je Iran sasvim dovoljna sila da razlupa ove bolide.

dragankg

pre 12 godina

@slobs..... u pravu si, to ovi sa b92 pumpaju vest.... ne divljaju cene nego su elegantno skocile i trtudice se da se u buducnosti jos lepse i elegantnije pomraju na gore... procitaj vest pametnjaku

Aleksandar

pre 12 godina

za (slobs, 20. februar 2012 14:09)

To što si izjavio bi bilo ZAISTA novost - prvi put u istoriji da na bliskom/srednjem istoku, kada nastane problem sa snabdevanjem naftom, da ne skače cena nafte na svetskom tržištu.

ss

pre 12 godina

mislim,ono,ja sam malo priglupa,ali nikao da shvatim vest koja sadrzi ovako nesto:1. Iran prekinuo izvoz u Britaniju i Francusku 2:Evropska unija je januara uvela embargo na uvoz nafte iz Irana?

Srbin

pre 12 godina

Kakvi smo mi bolidi, odmah se nešto mi upinjemo i držimo stranu nekome i protiv nekog smo. Kao da će neko nas nešto da pita, pa mi smo šačica jada i bede, koja ne zna ni da razmišlja kao normalni ljudi. A šta to mi, braćo Srbi, imamo od njih? Ko su ti persijanci, da to nisu oni što silne pare potrošiše na pomoć muslimanskom faktoru u BiH? I tako beskonačno mnogo pitanja možemo postaviti sebi pre nego što bilo šta "lupimo" u nekom komentaru. Kratka nam je pamet, bila i ostala!

naky

pre 12 godina

Koji su **** ovi Iranci. Civilizovani svet im uvede sankcije, a oni kao malda deca, e sad mi necemo da isporucujemo naftu. Vrati mi moje igrackice. Pa, to sto ti neces ne menja nista, tebi su vec uvedene sankcije. Ovo me podseca na logiku naseg bivseg diktatora Milosevica. Secate se one floskule kako nama sankcije ne mogu nista, jesecmo korenje ako treba, pa zavrsi on u Hagu. Mene samo cudi sto Ameri nisu vec **** diktatorski rezim u Iranu. Pao Tunis, pala Libija, pao Egipad, Sirija pada, pa pasce i taj Iran :) Jedino me brine Obama, metiljav je on nekako, nema tu liderstva. Valjda ce Ameri sledeci put znati bolje da izaberu.

Igor

pre 12 godina

Molim vas neka mi neko objasni kako Iran može da obustavi izvoz nafte u EU ako je to EU već uradila time što je uvela embargo? Kakve su ovo budalaštine?

Ko kaže da se kriminal, terorizam i genocid finansijski ne isplate?

pre 12 godina

Iran zavrće slavine, cene divljaju, a amerikanci profitiraju.
Za čas će pokriti troškove "oslobađanja" Libije.

Pele

pre 12 godina

Heh biće kao sa Sadamom i Gadafijem - moćne vojske, moćne države, fedajini, boriće se do smrti, bla, bla, kad ono - rasturiše ih k'o bugarsku skupštinu. Ako dođe do rata, Iran će izdržati cirka 6 do 7 dana, ako izdrže i toliko.
Žao mi je samo tog naroda. Sve te muslimanske zemlje imaju lude predsednike i vlade koji gaje iluzije o sopstvenoj moći a u stvarnosti NATO ih rasturi za nedelju dana.

Demokratija

pre 12 godina

Cilj vladalaca sveta je da uniste muslimane u ime donosenja demokratije . Sve druge zemlje ( gde su ostale religije ) su postale poslusne . Jedino se jos muslimani ne daju ali dokle ce tako to je tesko reci .

cinik

pre 12 godina

sve je to igranje. da li ste primetili: sankcije se uvode od JULA meseca.
znači kada nadjemo nove dobavljače onda prekidamo sa vama. svaka čast iranu. nećeš ti mene otpustiti sam ću dati otkaz...

persija

pre 12 godina

E pa tako, trazili ste gledajte. Iran ima cime da mase i da prkosi,ima naftu i gas za narednih 500 godina, a Evropa, a mi...Uostalom, Iran samo brani svoje pravo da moze u svojoj zemlji da prave za potrebe svog stanovnistva isto ono sto i Amerika, Izrael i drugi. A po cemu to Iran ne moze i ne sme? Ko se to odvazio da kaze ne, Iranu, nije to Avganistan, Irak, to je Iran. Iran je toliko uznapredovao na svakom polju, naucno-tehnickom, na polju medicine, i nije za potcenjivanje. Bravo za Iran, a Evropa neka vidi kako je nasamarena od strane Amerike, kada joj standard padne posle skoka cene nafte.

radojko

pre 12 godina

Bas me je obradovala ova vest, eto dobre prilike da nasi siroti trgovci nafnim derivatima konacno podignu malo cene, da i njima ljudima malo svane! A sto se mene tice, sreca ide prolece, pa cu ja polako na biciklo, pa dokle stignem!

pedja

pre 12 godina

he he, u pravu si...kad na svetskoj berzi barel poskupi, onda i naši naftaši poskupe, a kad na svetskoj berzi pojeftini barel, onda kažu da to nema veze sa njima i nama...

pedja

pre 12 godina

he he, u pravu si...kad na svetskoj berzi barel poskupi, onda i naši naftaši poskupe, a kad na svetskoj berzi pojeftini barel, onda kažu da to nema veze sa njima i nama...

persija

pre 12 godina

E pa tako, trazili ste gledajte. Iran ima cime da mase i da prkosi,ima naftu i gas za narednih 500 godina, a Evropa, a mi...Uostalom, Iran samo brani svoje pravo da moze u svojoj zemlji da prave za potrebe svog stanovnistva isto ono sto i Amerika, Izrael i drugi. A po cemu to Iran ne moze i ne sme? Ko se to odvazio da kaze ne, Iranu, nije to Avganistan, Irak, to je Iran. Iran je toliko uznapredovao na svakom polju, naucno-tehnickom, na polju medicine, i nije za potcenjivanje. Bravo za Iran, a Evropa neka vidi kako je nasamarena od strane Amerike, kada joj standard padne posle skoka cene nafte.

cinik

pre 12 godina

sve je to igranje. da li ste primetili: sankcije se uvode od JULA meseca.
znači kada nadjemo nove dobavljače onda prekidamo sa vama. svaka čast iranu. nećeš ti mene otpustiti sam ću dati otkaz...

radojko

pre 12 godina

Bas me je obradovala ova vest, eto dobre prilike da nasi siroti trgovci nafnim derivatima konacno podignu malo cene, da i njima ljudima malo svane! A sto se mene tice, sreca ide prolece, pa cu ja polako na biciklo, pa dokle stignem!

hm.....

pre 12 godina

Nadam se da je Izrael sasvim dovoljna sila da razlupa ove bolide
(ragandd, 20. februar 2012 14:08)

Iran je zavrnuo svoje slavine, a ne tudje. Da se ja pitam, ja bi na njihovom mestu zatvorio i Hormutski moreuz. SAD i Izrael nemaju sta da traze u Iranu. Ta nafta je njihova, kao sto je i krompir koji zasadis u svojoj basti tvoj i mogu da rade sa njom sta im je volja, pa makar ceo svet isao peske.
Najveca pretnja svetkom miru su SAD i Izrael. Daleko bilo, ali ako neki republikanski jastreb rata pobedi Obamu, ostatku sveta se ne pise dobro, mada nije iskljuceno da napadnu i neku susednu galaksiju, jer im ekonomija stoji, pa i zaostaje za svetskom i samo rat moze da ih spase, a toga se svako razuman danas u svetu boji.
Kada je Izrael u pitanju licemerno je napadati Iran zbog navodnog pravljenja nuklearnog oruzija a istovremeno ne dozvoljavati inspekciju svog. Izrael je jedina drzava za koju se zna da poseduje nuklearno oruzije, koja ne dozvoljava nikakve inspekcije UN. To je drzava koja nikada nije odgovarala za brojne ratne zlocine nad civilima u pojasu Gaze i u Libanu. Oni i postoje da bi se realizovali interesi SAD u tom delu sveta.

Diajdzo

pre 12 godina

ako se secate,cena je jedno vreme bila i 150 za barel. onda je pala oko 60 posto ali maloprodajna cena nije pala uopste. lopovi jedni.

bzz

pre 12 godina

Nadam se da je Izrael sasvim dovoljna sila da razlupa ove bolide
(ragandd, 20. februar 2012 14:08)

Nadam se da je Iran sasvim dovoljna sila da razlupa ove bolide.

imate a. bombu- nemamo , a naftu - imamo, eeee...

pre 12 godina

Amerikanci izmisljaju opet ko sa sadamom da imaju nuklearno naoruzanje samo da bi se domogli iranske i sirijske nafte a pre toga libijske , kad ce njih neko da napadne vise pa da ih razlupa ****

Istok

pre 12 godina

Ovo ne ide na dobro. Zaoštravanje odnosa Irana i zapadnih sila vodi ratu...
A od tog rata treba da strahuje cela planeta. Mnogo je ozbiljno.

Srbin

pre 12 godina

Kakvi smo mi bolidi, odmah se nešto mi upinjemo i držimo stranu nekome i protiv nekog smo. Kao da će neko nas nešto da pita, pa mi smo šačica jada i bede, koja ne zna ni da razmišlja kao normalni ljudi. A šta to mi, braćo Srbi, imamo od njih? Ko su ti persijanci, da to nisu oni što silne pare potrošiše na pomoć muslimanskom faktoru u BiH? I tako beskonačno mnogo pitanja možemo postaviti sebi pre nego što bilo šta "lupimo" u nekom komentaru. Kratka nam je pamet, bila i ostala!

Aleksandar

pre 12 godina

za (ss, 20. februar 2012 16:22)

EU jeste donela tu odluku, ali je planirala da primeni tu odluku na leto. A Iran nije hteo da sedi skrštenih ruku.

Ko kaže da se kriminal, terorizam i genocid finansijski ne isplate?

pre 12 godina

Iran zavrće slavine, cene divljaju, a amerikanci profitiraju.
Za čas će pokriti troškove "oslobađanja" Libije.

Leoben

pre 12 godina

Izgleda da je rat neizbezan. Ovi Iranci se ponasaju kao Sloba. Cak ce da ubrzaju celu pricu, zuri im se da budu bombardovani! Ne svidja mi se sta moze ovde da ispadne na kraju tj. rat malo vecih razmera.

dragankg

pre 12 godina

@slobs..... u pravu si, to ovi sa b92 pumpaju vest.... ne divljaju cene nego su elegantno skocile i trtudice se da se u buducnosti jos lepse i elegantnije pomraju na gore... procitaj vest pametnjaku

Steva

pre 12 godina

Dali znate pre nego sto se sprdate sa Iranom da su oni 3 u svetu posle Amerike i Rusije po kolicini raketa.Da imaju raketni sistem S-300,skoro 5 miliona spremnih vojnika da se bore u svaki cas a sad ako razviju nuklearne bombe nece im niko nista moci.Malo se prevario zapad to nije Libija i Srbija

Pele

pre 12 godina

Heh biće kao sa Sadamom i Gadafijem - moćne vojske, moćne države, fedajini, boriće se do smrti, bla, bla, kad ono - rasturiše ih k'o bugarsku skupštinu. Ako dođe do rata, Iran će izdržati cirka 6 do 7 dana, ako izdrže i toliko.
Žao mi je samo tog naroda. Sve te muslimanske zemlje imaju lude predsednike i vlade koji gaje iluzije o sopstvenoj moći a u stvarnosti NATO ih rasturi za nedelju dana.

напред Израел

pre 12 godina

Баш ме занима од чега ће ти прогресивни и пре свега поштени и чедни народи да живе када за 10 година сви буду возили кола и камионе на струју? Могу ту нафту себи у ... да набију.

ss

pre 12 godina

mislim,ono,ja sam malo priglupa,ali nikao da shvatim vest koja sadrzi ovako nesto:1. Iran prekinuo izvoz u Britaniju i Francusku 2:Evropska unija je januara uvela embargo na uvoz nafte iz Irana?

Igor

pre 12 godina

Molim vas neka mi neko objasni kako Iran može da obustavi izvoz nafte u EU ako je to EU već uradila time što je uvela embargo? Kakve su ovo budalaštine?

naky

pre 12 godina

Koji su **** ovi Iranci. Civilizovani svet im uvede sankcije, a oni kao malda deca, e sad mi necemo da isporucujemo naftu. Vrati mi moje igrackice. Pa, to sto ti neces ne menja nista, tebi su vec uvedene sankcije. Ovo me podseca na logiku naseg bivseg diktatora Milosevica. Secate se one floskule kako nama sankcije ne mogu nista, jesecmo korenje ako treba, pa zavrsi on u Hagu. Mene samo cudi sto Ameri nisu vec **** diktatorski rezim u Iranu. Pao Tunis, pala Libija, pao Egipad, Sirija pada, pa pasce i taj Iran :) Jedino me brine Obama, metiljav je on nekako, nema tu liderstva. Valjda ce Ameri sledeci put znati bolje da izaberu.

Aleksandar

pre 12 godina

za (slobs, 20. februar 2012 14:09)

To što si izjavio bi bilo ZAISTA novost - prvi put u istoriji da na bliskom/srednjem istoku, kada nastane problem sa snabdevanjem naftom, da ne skače cena nafte na svetskom tržištu.

Demokratija

pre 12 godina

Cilj vladalaca sveta je da uniste muslimane u ime donosenja demokratije . Sve druge zemlje ( gde su ostale religije ) su postale poslusne . Jedino se jos muslimani ne daju ali dokle ce tako to je tesko reci .

nemanJa

pre 12 godina

za sve vas neupucene.... Iran je pre par godina davao predlog da se Bliski istok oznaci kao zona neutralnog dejstva od nuklearnog oruzja! Sto je podrazumevalo da se ne proizvodi, distribuira, primenjuje...itd. Taj predlog NISU PRIHVATILE SAD (ameri) , znate zbog cega?! Zbog toga sto je Izrael vec tada posedovao Nuklearno oruzije pa im nije islo u prilog! A i spominjete te Irance kao slabasnu naciju... Pa bi vas zamolio da se malo informisete o njima!... Jer nacija koja ima skoro milion vojnika, nije za potcenjivanje...

dositej

pre 12 godina

Molim vas neka mi neko objasni kako Iran može da obustavi izvoz nafte u EU ako je to EU već uradila time što je uvela embargo? Kakve su ovo budalaštine?
(Igor, 20. februar 2012 15:49)

A jel' vam palo na pamet da su mozda Englezi i (nazalost) Francuzi mozda 'teli da ipak, iskljucivo u cilju pomoci Iranu, uvoze i dalje njihovu naftu ali uz primenu "altristickog" programa - "nafta za mir", "nafta za humanitarnu pomoc", "nafta za demokratske institucije Irana", sve po proverenom receptu zapadne demokratije, a u cilju uspostavljanja svetskog, a najvise Iranskog blagostanja i demokratije). Sve to cine naravno samo da bi im ipak pomogli (posto zapadnjaci jadni nikada nemaju nikakav poseban interes kada pomazu posrnulim demokratijama). Ali Iran samo jasno zeli da predupredi primenu takvog programa.

Tek kada takve demokratije (krojene od strane zapada) postignu zavidan stepen progresa (kao Vlada premijere Mirka Cvetkovica u Srbiji) vise nece biti potrebe za bilo kakvom pomoci jer takva "demokratska vlast" ne trazi dodatna ulaganja i demokratski postupa vec na telefonski poziv (ili eventualno zahteva i jedan kraci razgovor u State Departmentu).

Uostalom, setite se demokratskog progresa koji je u Rumuniju doneo Jon Ilijesku ili bilo koje druge "preporodjene" demokratske zemlje u okruzenju. Toliko smo preporodjeni da su sada i socijalisti, predvodjeni Kaletom, postali demokrate ( i znaju vala da podele i neki pasos kada to obezbedjuje prisustvo u medijima)...

naky

pre 12 godina

Koji su **** ovi Iranci. Civilizovani svet im uvede sankcije, a oni kao malda deca, e sad mi necemo da isporucujemo naftu. Vrati mi moje igrackice. Pa, to sto ti neces ne menja nista, tebi su vec uvedene sankcije. Ovo me podseca na logiku naseg bivseg diktatora Milosevica. Secate se one floskule kako nama sankcije ne mogu nista, jesecmo korenje ako treba, pa zavrsi on u Hagu. Mene samo cudi sto Ameri nisu vec **** diktatorski rezim u Iranu. Pao Tunis, pala Libija, pao Egipad, Sirija pada, pa pasce i taj Iran :) Jedino me brine Obama, metiljav je on nekako, nema tu liderstva. Valjda ce Ameri sledeci put znati bolje da izaberu.

напред Израел

pre 12 godina

Баш ме занима од чега ће ти прогресивни и пре свега поштени и чедни народи да живе када за 10 година сви буду возили кола и камионе на струју? Могу ту нафту себи у ... да набију.

Leoben

pre 12 godina

Izgleda da je rat neizbezan. Ovi Iranci se ponasaju kao Sloba. Cak ce da ubrzaju celu pricu, zuri im se da budu bombardovani! Ne svidja mi se sta moze ovde da ispadne na kraju tj. rat malo vecih razmera.

Pele

pre 12 godina

Heh biće kao sa Sadamom i Gadafijem - moćne vojske, moćne države, fedajini, boriće se do smrti, bla, bla, kad ono - rasturiše ih k'o bugarsku skupštinu. Ako dođe do rata, Iran će izdržati cirka 6 do 7 dana, ako izdrže i toliko.
Žao mi je samo tog naroda. Sve te muslimanske zemlje imaju lude predsednike i vlade koji gaje iluzije o sopstvenoj moći a u stvarnosti NATO ih rasturi za nedelju dana.

persija

pre 12 godina

E pa tako, trazili ste gledajte. Iran ima cime da mase i da prkosi,ima naftu i gas za narednih 500 godina, a Evropa, a mi...Uostalom, Iran samo brani svoje pravo da moze u svojoj zemlji da prave za potrebe svog stanovnistva isto ono sto i Amerika, Izrael i drugi. A po cemu to Iran ne moze i ne sme? Ko se to odvazio da kaze ne, Iranu, nije to Avganistan, Irak, to je Iran. Iran je toliko uznapredovao na svakom polju, naucno-tehnickom, na polju medicine, i nije za potcenjivanje. Bravo za Iran, a Evropa neka vidi kako je nasamarena od strane Amerike, kada joj standard padne posle skoka cene nafte.

Demokratija

pre 12 godina

Cilj vladalaca sveta je da uniste muslimane u ime donosenja demokratije . Sve druge zemlje ( gde su ostale religije ) su postale poslusne . Jedino se jos muslimani ne daju ali dokle ce tako to je tesko reci .

bzz

pre 12 godina

Nadam se da je Izrael sasvim dovoljna sila da razlupa ove bolide
(ragandd, 20. februar 2012 14:08)

Nadam se da je Iran sasvim dovoljna sila da razlupa ove bolide.

Igor

pre 12 godina

Molim vas neka mi neko objasni kako Iran može da obustavi izvoz nafte u EU ako je to EU već uradila time što je uvela embargo? Kakve su ovo budalaštine?

Srbin

pre 12 godina

Kakvi smo mi bolidi, odmah se nešto mi upinjemo i držimo stranu nekome i protiv nekog smo. Kao da će neko nas nešto da pita, pa mi smo šačica jada i bede, koja ne zna ni da razmišlja kao normalni ljudi. A šta to mi, braćo Srbi, imamo od njih? Ko su ti persijanci, da to nisu oni što silne pare potrošiše na pomoć muslimanskom faktoru u BiH? I tako beskonačno mnogo pitanja možemo postaviti sebi pre nego što bilo šta "lupimo" u nekom komentaru. Kratka nam je pamet, bila i ostala!

hm.....

pre 12 godina

Nadam se da je Izrael sasvim dovoljna sila da razlupa ove bolide
(ragandd, 20. februar 2012 14:08)

Iran je zavrnuo svoje slavine, a ne tudje. Da se ja pitam, ja bi na njihovom mestu zatvorio i Hormutski moreuz. SAD i Izrael nemaju sta da traze u Iranu. Ta nafta je njihova, kao sto je i krompir koji zasadis u svojoj basti tvoj i mogu da rade sa njom sta im je volja, pa makar ceo svet isao peske.
Najveca pretnja svetkom miru su SAD i Izrael. Daleko bilo, ali ako neki republikanski jastreb rata pobedi Obamu, ostatku sveta se ne pise dobro, mada nije iskljuceno da napadnu i neku susednu galaksiju, jer im ekonomija stoji, pa i zaostaje za svetskom i samo rat moze da ih spase, a toga se svako razuman danas u svetu boji.
Kada je Izrael u pitanju licemerno je napadati Iran zbog navodnog pravljenja nuklearnog oruzija a istovremeno ne dozvoljavati inspekciju svog. Izrael je jedina drzava za koju se zna da poseduje nuklearno oruzije, koja ne dozvoljava nikakve inspekcije UN. To je drzava koja nikada nije odgovarala za brojne ratne zlocine nad civilima u pojasu Gaze i u Libanu. Oni i postoje da bi se realizovali interesi SAD u tom delu sveta.

cinik

pre 12 godina

sve je to igranje. da li ste primetili: sankcije se uvode od JULA meseca.
znači kada nadjemo nove dobavljače onda prekidamo sa vama. svaka čast iranu. nećeš ti mene otpustiti sam ću dati otkaz...

ss

pre 12 godina

mislim,ono,ja sam malo priglupa,ali nikao da shvatim vest koja sadrzi ovako nesto:1. Iran prekinuo izvoz u Britaniju i Francusku 2:Evropska unija je januara uvela embargo na uvoz nafte iz Irana?

radojko

pre 12 godina

Bas me je obradovala ova vest, eto dobre prilike da nasi siroti trgovci nafnim derivatima konacno podignu malo cene, da i njima ljudima malo svane! A sto se mene tice, sreca ide prolece, pa cu ja polako na biciklo, pa dokle stignem!

Steva

pre 12 godina

Dali znate pre nego sto se sprdate sa Iranom da su oni 3 u svetu posle Amerike i Rusije po kolicini raketa.Da imaju raketni sistem S-300,skoro 5 miliona spremnih vojnika da se bore u svaki cas a sad ako razviju nuklearne bombe nece im niko nista moci.Malo se prevario zapad to nije Libija i Srbija

imate a. bombu- nemamo , a naftu - imamo, eeee...

pre 12 godina

Amerikanci izmisljaju opet ko sa sadamom da imaju nuklearno naoruzanje samo da bi se domogli iranske i sirijske nafte a pre toga libijske , kad ce njih neko da napadne vise pa da ih razlupa ****

Istok

pre 12 godina

Ovo ne ide na dobro. Zaoštravanje odnosa Irana i zapadnih sila vodi ratu...
A od tog rata treba da strahuje cela planeta. Mnogo je ozbiljno.

Aleksandar

pre 12 godina

za (slobs, 20. februar 2012 14:09)

To što si izjavio bi bilo ZAISTA novost - prvi put u istoriji da na bliskom/srednjem istoku, kada nastane problem sa snabdevanjem naftom, da ne skače cena nafte na svetskom tržištu.

Ko kaže da se kriminal, terorizam i genocid finansijski ne isplate?

pre 12 godina

Iran zavrće slavine, cene divljaju, a amerikanci profitiraju.
Za čas će pokriti troškove "oslobađanja" Libije.

pedja

pre 12 godina

he he, u pravu si...kad na svetskoj berzi barel poskupi, onda i naši naftaši poskupe, a kad na svetskoj berzi pojeftini barel, onda kažu da to nema veze sa njima i nama...

nemanJa

pre 12 godina

za sve vas neupucene.... Iran je pre par godina davao predlog da se Bliski istok oznaci kao zona neutralnog dejstva od nuklearnog oruzja! Sto je podrazumevalo da se ne proizvodi, distribuira, primenjuje...itd. Taj predlog NISU PRIHVATILE SAD (ameri) , znate zbog cega?! Zbog toga sto je Izrael vec tada posedovao Nuklearno oruzije pa im nije islo u prilog! A i spominjete te Irance kao slabasnu naciju... Pa bi vas zamolio da se malo informisete o njima!... Jer nacija koja ima skoro milion vojnika, nije za potcenjivanje...

dositej

pre 12 godina

Molim vas neka mi neko objasni kako Iran može da obustavi izvoz nafte u EU ako je to EU već uradila time što je uvela embargo? Kakve su ovo budalaštine?
(Igor, 20. februar 2012 15:49)

A jel' vam palo na pamet da su mozda Englezi i (nazalost) Francuzi mozda 'teli da ipak, iskljucivo u cilju pomoci Iranu, uvoze i dalje njihovu naftu ali uz primenu "altristickog" programa - "nafta za mir", "nafta za humanitarnu pomoc", "nafta za demokratske institucije Irana", sve po proverenom receptu zapadne demokratije, a u cilju uspostavljanja svetskog, a najvise Iranskog blagostanja i demokratije). Sve to cine naravno samo da bi im ipak pomogli (posto zapadnjaci jadni nikada nemaju nikakav poseban interes kada pomazu posrnulim demokratijama). Ali Iran samo jasno zeli da predupredi primenu takvog programa.

Tek kada takve demokratije (krojene od strane zapada) postignu zavidan stepen progresa (kao Vlada premijere Mirka Cvetkovica u Srbiji) vise nece biti potrebe za bilo kakvom pomoci jer takva "demokratska vlast" ne trazi dodatna ulaganja i demokratski postupa vec na telefonski poziv (ili eventualno zahteva i jedan kraci razgovor u State Departmentu).

Uostalom, setite se demokratskog progresa koji je u Rumuniju doneo Jon Ilijesku ili bilo koje druge "preporodjene" demokratske zemlje u okruzenju. Toliko smo preporodjeni da su sada i socijalisti, predvodjeni Kaletom, postali demokrate ( i znaju vala da podele i neki pasos kada to obezbedjuje prisustvo u medijima)...

Diajdzo

pre 12 godina

ako se secate,cena je jedno vreme bila i 150 za barel. onda je pala oko 60 posto ali maloprodajna cena nije pala uopste. lopovi jedni.

Aleksandar

pre 12 godina

za (ss, 20. februar 2012 16:22)

EU jeste donela tu odluku, ali je planirala da primeni tu odluku na leto. A Iran nije hteo da sedi skrštenih ruku.

dragankg

pre 12 godina

@slobs..... u pravu si, to ovi sa b92 pumpaju vest.... ne divljaju cene nego su elegantno skocile i trtudice se da se u buducnosti jos lepse i elegantnije pomraju na gore... procitaj vest pametnjaku