Subota, 24.12.2011.

06:54

Beška nas košta čak 80 miliona evra

Izgradnja novog i rekonstrukcija postojećeg mosta na Dunavu kod Beške koštaće Srbiju ukupno 80 miliona evra.

Izvor: Novosti

Beška nas košta èak 80 miliona evra IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Nislija

pre 12 godina

Nema sanse da drzava naplati stetu zbog probijanja budzeta i rokova. Nema sanse da se odgovorni za to izvedu pred lice pravde i krivicno odgovaraju . U ovim kriznim momentima tako bezdusno pljackati zemlju moze samo sprega vlasti i organizovanog kriminala. Kako je samo prosto ispratiti tokove novca, lakse nego naci ko je pusio u skolskom WC-u!
Jedna stvar je sigurna! Za svaku veliku pljacku u Srbiji, mozak operacije je u politici, i tu je nebitna stranka jer svi su isti, samo im treba pruziti sansu.

ps. Ne mislite valjda da se oni bore na izborima jer vole ove zemlju i njen narod....Bore se za sansu da raspolazu budzetskim sredstvima za ovakve projekte i onda ' Nemoze nam niko nista, jaci smo od sudbine....'

Transparentno

pre 12 godina

Znalo se od pocetka da je prevara.
Ista stvar je sa zezeljevim mostom, sa koridorima, mostovima ka dimitrovgradu...eto Vam teme za Insajder!
procackajte cene na tenderima i dokle su odmakli radovi i koliko sada iznose racuni za te radove.

Srpaki car Lazar

pre 12 godina

Lopovska posla to je jasno.Treba samo domacim firmama davati poslove , kakva bre Alpina i slicni prevaranti.One koji su sklapali posao i prihvatali dodatne anekse pred sud.Srbija sve placa troduplo sa ovom vlascu!U vreme Tita nase firme su gradile po citavo svetu i kod nas a sad nam kao treba Nemacka kojna s je tri puta u proslom veku bombardovala i napadala.

maraton

pre 12 godina

Ovo je priča zbog koje treba da padne cela vlada, a ministar Mrkonjić da da ostavku, a ne da se hvali građevinskim poduhvatima. Ministar bi bar treba da se potrudi da odgovori ko je dozvolio da se provodi tender bez postojanja idejnog projekta, a kamoli bira izvođač radova. Vlada treba da po zakonu sudski goni investitore koji na ovakav način provode javne nabavke, a ona sama tako radi. Zato je se i desilo da je budžet projekta mosta dupliran i rokovi uveliko premašeni. A svaki premašaj rokova izaziva nove troškove, posebno kod ovako skupih projekata. Zato u razvijenom svetu izvođači radova sebi apsolutno ne dozvoljavaju takav luksuz da premašuju rokove, jer to posle, zbog neispunjenih ugovorenih rokova, često puta košta firme. Da naša vlada i ministar Mrkonjić se ponašaju tako, ne bi se probijanje rokova računalo ni u mesecima, ni u godinama, niti bi se budžet probijao - čak duplo.

milosbb

pre 12 godina

Upravo tako - kostace Srbiju 80 miliona evra. I ispasce kao da su ga vlastodrsci napravili, a ustvari su zaduzili gradjane Srbije kod neke banke i naravno svi cemo mi to da vratimo

Petar81

pre 12 godina

Šta se radi sa tim mostovima nije jasno nikome. Loši tenderi, još lošiji izvođači radova. Most košta mnogo više od realne vrednosti. Šta vlast misli da može da se igra državnim novcem.

ZoranNS

pre 12 godina

Krivce i ne treba tražiti nego domah upitati Tužilaštvo koga se sme optužiti, da policija ne radi poso nezpotrebno. Od tužilaštva do onog što trpa pare u džep, to je kompletan sistem, takav sistem veoma dobro funkcioniše.

Alan Ford

pre 12 godina

Kalsican deal,damo najmanju ponudu da bi imali opravdanje ako neko pita kako smo pobedili na tenderu posle aneks ugovora pa vrednost povecamo puta 2 i svakom iz politicke oligarhije svoj deo.

darko sa

pre 12 godina

ko zna koliko ce do kraja taj most kostati....svakim danom je sve skuplji i skuplji,kao da je od zlata kovan....kostace onoliko koliko bude trebalo politicarima,da poprilicno napune svoje dzepove...

BabinM

pre 12 godina

Ovde je vise nego jasno da se radi o korupciji."Ceo most je licitiran na bazi idejnog projekta" samo zato da bi se kasnije imalo "opravdanje" za sve tzv.naknadne,ne predvidjene i viskove radova.Domaca firma je namerno diskvalifikovana jer se sa stranim poput Alpine lakse muva.Ovo je organizovani kriminal u kome ucestvuju ljudi iz tenderske komisije,ministarstva sa ministrom i izvodjac.Nadam se da ce neka buduca vlast imati snage i volje da ovaj i slicne poslove objektivno ispita.Ili sam mozda nepopravljivo naivan!?

www

pre 12 godina

pre 40 godina smo sami napravili most. sada treba platiti stranca koji angazuje drugog stranca koji angazuje 3,4,5,6....n-tog podizvodjaca. a onda se neko zapita uobicajeno srpsko pitanje " a gde sam tu JA?" i eto, 40x2...3..4..n

neopredeljeni.blogspot.com

pre 12 godina

odgovornost, odgovornost? sta je to? to je stanje koje u srbiji ne postoji, glavno da se nesto kao radi a rezultati? pa to nije ni vazno..

marko

pre 12 godina

pa to znamo i mi već 5 godina. a ono što mene interesuje, da li će biti formirana neka nezavisna komisija koja će ispitati sve novčane transakcije za izgradnju ovog i onog mosta u BG-u? glasaću za one koji će mi to obećati jer sam stekao utisak da su jedino radnici na mostovima pošteno plaćeni

Realista

pre 12 godina

@Ludi Milojko:
1m3 betona sa porezom je 70eura, za tu kolicinu moze i 45eura, armatura je 80din/kg na tu kolicinu ili 800e/tona...u svakom slucaju, 40miliona je vise nego dovoljno sa lepom zaradom....

Sale

pre 12 godina

Kradja, da...ali ima tu jos nesto-strani kreditori guraju strane firme da papreno naplacuju radove koje opet izvodi nas firma kao podizvodjac, a da je mostogradnja bila nosilac posla sve bi bilo u startu 50% jeftinije...

EU

pre 12 godina

Ovaj most nam je ugovarala neka Europska banka ... oni su dali pare i insisitirali su na odredjenim kriterijumima za izvodjace i ponude - neka oni plate 30 milki razlike.
PS: U EU nema korupcije...

Milos

pre 12 godina

Lepo je regla Angela Merkel: "Nemojte vise da nas molite za finansijsku pomoc. Od 5og oktobra ste dobili 60 milijardi evra razlicitih donacija i pomoci. Gde su te pare i na sta su potrosene? Trazite ih medju svojima."

Aj da vas vidimo.

pre 12 godina

Cemu uopste sluze tenderi u gradjevini ako znamo da je konacna cifra uvek barem duplo visa od ponudjene. To je najobicnija farsa i pnkrice za veliku kradju. Aj da vidimo dali ce neko smeti da napravi \"insajder\" o izgradnji mostova, puteva, odnosno beskrajnom stalnom presvlacenju puteva novim asvaltom, izgradnji arene i td. Rekao bih da to nije interesantno jer ne moze da se DSS poveze sa time.

gradjevinac

pre 12 godina

Kada se cena mosta bude odredjivala u odnosu na glavni projekat a ne u odnosu na idejni nece nas iznenadjivati ovolike razlike izmedju ugovorene i stvarne cene.

rd

pre 12 godina

ha pa to je polovina cene od mosta na adi a most na adi je tri puta siri i komplikovaniji. Da ne bi bilo zabune sam most kosta oko 150 miliona eura bez pristupnih saobracajnica a ovo Mrkino naborano cudo pola od toga plus se radilo duze vremenski od mosta preko Ade.Mraka kad radi pola sebi pola majstoru daje!

Милош Матовић

pre 12 godina

А када наш гувернер погреши у процени инфлације за 100%, нико се не буни. О којој суми је тек овде реч?

Stevan

pre 12 godina

Ako je moglo milionce da se izdvoji za kabadahiju Miladina Kovacevica (za mene) od malog znacaja, moze i 80 miliona za most (za mene) od velikog znacaja.

Van koloseka unutrasnjih

pre 12 godina

"Ceo most licitiran je na bazi idejnog projekta, što nije dovoljno da se precizira ukupna vrednost radova", nedavno je naglasio Mrkonjić.

Ja za mojih 55 godina iskustva po belom svetu u gradjevinartvu,jos projektant tako nesto da saopsti je kulminacija javasluka,ekvivalentna za robiju i to tesku.
Most Beska stari u vreme gradnji i on je imao problema sa kliziste,pamtim kao magarac,kako je moguce da glavni izvodjac radova krene u radove bez generalnog projekta?
Zasto projektantu niste dostavili most prvenac i da su uradili Copy Past sa modifikacijom u smislu ucvrscivanja(modernizacije)?
Niste jer onda ne bi moglo da se pljacka.
Takodje i onih 5 miliona sto je mrka ustupio direktorima JaT-a,ko ce te pare da vrati?
Mrkonjic zamislja da to tako moze,5 mil Jat-u,30 mil SPS-u,10 mil SPO,G17,DS,DSS,...a narod je budala pace sve da plati koliko god njima treba,samo da nam kazu!
Inace gradjevinci retko predju starosnu granicu za penziju,jer svoj posao obavljaju savesno i odgovorno,ali mrka kako radi, dozivece 115 godina naj manje

rade

pre 12 godina

Bas smo ekonomicni, mostovi, vakcine, kolubara... Zato nam je gas najskuplji u svetu, gorivo, namernice....
Imamo VLADU koja je sposobna da napuni svoje dzepove. bolje da je nema

nesh_bros

pre 12 godina

Ne samo ja.. vec i dosta mojih prijatelja je preslo preko mosta. Te izbocine i neravnine koje imaju vas stvarno uplase, jer auto nenormalno skace i podrhtava. Apelujem: Veliki oprez preko mosta !

zna se tarifa

pre 12 godina

50% su uzeli, to je standardna tarifa nasih politicara. kao sto policajci imaju 1000din tarafu tako SVI politicari uzimaju 50%. Mostogradnja je dobra za gradnju mosta, ali nije bila dobra za tal, zato je morao neko da preuzme ko je oprao pare.

swedroid

pre 12 godina

presao sam preko novosagradjenog blizanca i doziveo neprijatno iznenadjenje, naborana asvaltna povrsina koja deluje kao da treba da bude -50C° da se zategne i bude glatka? 2 miliona km imam za volanom ali osecaj je bio ne poznat i zastrasujuci!

Ludi milojko

pre 12 godina

90.000 kubika betona po 200Evra je 18 miliona i 6000 t armature po 1.000 je jos 6 miliona plus projektovanje oko 2 miliona plus pripremni radovi 3 miliona plus sipovi 5 miliona plus konstrukcija i zavrsni radovi 10 miliona dobijemo ukupno 44 milion i to uvecamo za 20% sto ukupno daje vrednost radova od oko 52 miliona. Znaci ukrali su 30 miliona ili 60% vrednosti mosta!! Pa jeftino smo prosli jer su na mostu na Adi ukrali 300%!!! Jednom recju svkodnevno nam vlast krade zivote!!!

Ludi milojko

pre 12 godina

90.000 kubika betona po 200Evra je 18 miliona i 6000 t armature po 1.000 je jos 6 miliona plus projektovanje oko 2 miliona plus pripremni radovi 3 miliona plus sipovi 5 miliona plus konstrukcija i zavrsni radovi 10 miliona dobijemo ukupno 44 milion i to uvecamo za 20% sto ukupno daje vrednost radova od oko 52 miliona. Znaci ukrali su 30 miliona ili 60% vrednosti mosta!! Pa jeftino smo prosli jer su na mostu na Adi ukrali 300%!!! Jednom recju svkodnevno nam vlast krade zivote!!!

swedroid

pre 12 godina

presao sam preko novosagradjenog blizanca i doziveo neprijatno iznenadjenje, naborana asvaltna povrsina koja deluje kao da treba da bude -50C° da se zategne i bude glatka? 2 miliona km imam za volanom ali osecaj je bio ne poznat i zastrasujuci!

Milos

pre 12 godina

Lepo je regla Angela Merkel: "Nemojte vise da nas molite za finansijsku pomoc. Od 5og oktobra ste dobili 60 milijardi evra razlicitih donacija i pomoci. Gde su te pare i na sta su potrosene? Trazite ih medju svojima."

Van koloseka unutrasnjih

pre 12 godina

"Ceo most licitiran je na bazi idejnog projekta, što nije dovoljno da se precizira ukupna vrednost radova", nedavno je naglasio Mrkonjić.

Ja za mojih 55 godina iskustva po belom svetu u gradjevinartvu,jos projektant tako nesto da saopsti je kulminacija javasluka,ekvivalentna za robiju i to tesku.
Most Beska stari u vreme gradnji i on je imao problema sa kliziste,pamtim kao magarac,kako je moguce da glavni izvodjac radova krene u radove bez generalnog projekta?
Zasto projektantu niste dostavili most prvenac i da su uradili Copy Past sa modifikacijom u smislu ucvrscivanja(modernizacije)?
Niste jer onda ne bi moglo da se pljacka.
Takodje i onih 5 miliona sto je mrka ustupio direktorima JaT-a,ko ce te pare da vrati?
Mrkonjic zamislja da to tako moze,5 mil Jat-u,30 mil SPS-u,10 mil SPO,G17,DS,DSS,...a narod je budala pace sve da plati koliko god njima treba,samo da nam kazu!
Inace gradjevinci retko predju starosnu granicu za penziju,jer svoj posao obavljaju savesno i odgovorno,ali mrka kako radi, dozivece 115 godina naj manje

Sale

pre 12 godina

Kradja, da...ali ima tu jos nesto-strani kreditori guraju strane firme da papreno naplacuju radove koje opet izvodi nas firma kao podizvodjac, a da je mostogradnja bila nosilac posla sve bi bilo u startu 50% jeftinije...

nesh_bros

pre 12 godina

Ne samo ja.. vec i dosta mojih prijatelja je preslo preko mosta. Te izbocine i neravnine koje imaju vas stvarno uplase, jer auto nenormalno skace i podrhtava. Apelujem: Veliki oprez preko mosta !

Alan Ford

pre 12 godina

Kalsican deal,damo najmanju ponudu da bi imali opravdanje ako neko pita kako smo pobedili na tenderu posle aneks ugovora pa vrednost povecamo puta 2 i svakom iz politicke oligarhije svoj deo.

rade

pre 12 godina

Bas smo ekonomicni, mostovi, vakcine, kolubara... Zato nam je gas najskuplji u svetu, gorivo, namernice....
Imamo VLADU koja je sposobna da napuni svoje dzepove. bolje da je nema

Realista

pre 12 godina

@Ludi Milojko:
1m3 betona sa porezom je 70eura, za tu kolicinu moze i 45eura, armatura je 80din/kg na tu kolicinu ili 800e/tona...u svakom slucaju, 40miliona je vise nego dovoljno sa lepom zaradom....

Aj da vas vidimo.

pre 12 godina

Cemu uopste sluze tenderi u gradjevini ako znamo da je konacna cifra uvek barem duplo visa od ponudjene. To je najobicnija farsa i pnkrice za veliku kradju. Aj da vidimo dali ce neko smeti da napravi \"insajder\" o izgradnji mostova, puteva, odnosno beskrajnom stalnom presvlacenju puteva novim asvaltom, izgradnji arene i td. Rekao bih da to nije interesantno jer ne moze da se DSS poveze sa time.

www

pre 12 godina

pre 40 godina smo sami napravili most. sada treba platiti stranca koji angazuje drugog stranca koji angazuje 3,4,5,6....n-tog podizvodjaca. a onda se neko zapita uobicajeno srpsko pitanje " a gde sam tu JA?" i eto, 40x2...3..4..n

zna se tarifa

pre 12 godina

50% su uzeli, to je standardna tarifa nasih politicara. kao sto policajci imaju 1000din tarafu tako SVI politicari uzimaju 50%. Mostogradnja je dobra za gradnju mosta, ali nije bila dobra za tal, zato je morao neko da preuzme ko je oprao pare.

EU

pre 12 godina

Ovaj most nam je ugovarala neka Europska banka ... oni su dali pare i insisitirali su na odredjenim kriterijumima za izvodjace i ponude - neka oni plate 30 milki razlike.
PS: U EU nema korupcije...

neopredeljeni.blogspot.com

pre 12 godina

odgovornost, odgovornost? sta je to? to je stanje koje u srbiji ne postoji, glavno da se nesto kao radi a rezultati? pa to nije ni vazno..

rd

pre 12 godina

ha pa to je polovina cene od mosta na adi a most na adi je tri puta siri i komplikovaniji. Da ne bi bilo zabune sam most kosta oko 150 miliona eura bez pristupnih saobracajnica a ovo Mrkino naborano cudo pola od toga plus se radilo duze vremenski od mosta preko Ade.Mraka kad radi pola sebi pola majstoru daje!

marko

pre 12 godina

pa to znamo i mi već 5 godina. a ono što mene interesuje, da li će biti formirana neka nezavisna komisija koja će ispitati sve novčane transakcije za izgradnju ovog i onog mosta u BG-u? glasaću za one koji će mi to obećati jer sam stekao utisak da su jedino radnici na mostovima pošteno plaćeni

Stevan

pre 12 godina

Ako je moglo milionce da se izdvoji za kabadahiju Miladina Kovacevica (za mene) od malog znacaja, moze i 80 miliona za most (za mene) od velikog znacaja.

Милош Матовић

pre 12 godina

А када наш гувернер погреши у процени инфлације за 100%, нико се не буни. О којој суми је тек овде реч?

gradjevinac

pre 12 godina

Kada se cena mosta bude odredjivala u odnosu na glavni projekat a ne u odnosu na idejni nece nas iznenadjivati ovolike razlike izmedju ugovorene i stvarne cene.

maraton

pre 12 godina

Ovo je priča zbog koje treba da padne cela vlada, a ministar Mrkonjić da da ostavku, a ne da se hvali građevinskim poduhvatima. Ministar bi bar treba da se potrudi da odgovori ko je dozvolio da se provodi tender bez postojanja idejnog projekta, a kamoli bira izvođač radova. Vlada treba da po zakonu sudski goni investitore koji na ovakav način provode javne nabavke, a ona sama tako radi. Zato je se i desilo da je budžet projekta mosta dupliran i rokovi uveliko premašeni. A svaki premašaj rokova izaziva nove troškove, posebno kod ovako skupih projekata. Zato u razvijenom svetu izvođači radova sebi apsolutno ne dozvoljavaju takav luksuz da premašuju rokove, jer to posle, zbog neispunjenih ugovorenih rokova, često puta košta firme. Da naša vlada i ministar Mrkonjić se ponašaju tako, ne bi se probijanje rokova računalo ni u mesecima, ni u godinama, niti bi se budžet probijao - čak duplo.

Srpaki car Lazar

pre 12 godina

Lopovska posla to je jasno.Treba samo domacim firmama davati poslove , kakva bre Alpina i slicni prevaranti.One koji su sklapali posao i prihvatali dodatne anekse pred sud.Srbija sve placa troduplo sa ovom vlascu!U vreme Tita nase firme su gradile po citavo svetu i kod nas a sad nam kao treba Nemacka kojna s je tri puta u proslom veku bombardovala i napadala.

Transparentno

pre 12 godina

Znalo se od pocetka da je prevara.
Ista stvar je sa zezeljevim mostom, sa koridorima, mostovima ka dimitrovgradu...eto Vam teme za Insajder!
procackajte cene na tenderima i dokle su odmakli radovi i koliko sada iznose racuni za te radove.

BabinM

pre 12 godina

Ovde je vise nego jasno da se radi o korupciji."Ceo most je licitiran na bazi idejnog projekta" samo zato da bi se kasnije imalo "opravdanje" za sve tzv.naknadne,ne predvidjene i viskove radova.Domaca firma je namerno diskvalifikovana jer se sa stranim poput Alpine lakse muva.Ovo je organizovani kriminal u kome ucestvuju ljudi iz tenderske komisije,ministarstva sa ministrom i izvodjac.Nadam se da ce neka buduca vlast imati snage i volje da ovaj i slicne poslove objektivno ispita.Ili sam mozda nepopravljivo naivan!?

ZoranNS

pre 12 godina

Krivce i ne treba tražiti nego domah upitati Tužilaštvo koga se sme optužiti, da policija ne radi poso nezpotrebno. Od tužilaštva do onog što trpa pare u džep, to je kompletan sistem, takav sistem veoma dobro funkcioniše.

milosbb

pre 12 godina

Upravo tako - kostace Srbiju 80 miliona evra. I ispasce kao da su ga vlastodrsci napravili, a ustvari su zaduzili gradjane Srbije kod neke banke i naravno svi cemo mi to da vratimo

Petar81

pre 12 godina

Šta se radi sa tim mostovima nije jasno nikome. Loši tenderi, još lošiji izvođači radova. Most košta mnogo više od realne vrednosti. Šta vlast misli da može da se igra državnim novcem.

darko sa

pre 12 godina

ko zna koliko ce do kraja taj most kostati....svakim danom je sve skuplji i skuplji,kao da je od zlata kovan....kostace onoliko koliko bude trebalo politicarima,da poprilicno napune svoje dzepove...

Nislija

pre 12 godina

Nema sanse da drzava naplati stetu zbog probijanja budzeta i rokova. Nema sanse da se odgovorni za to izvedu pred lice pravde i krivicno odgovaraju . U ovim kriznim momentima tako bezdusno pljackati zemlju moze samo sprega vlasti i organizovanog kriminala. Kako je samo prosto ispratiti tokove novca, lakse nego naci ko je pusio u skolskom WC-u!
Jedna stvar je sigurna! Za svaku veliku pljacku u Srbiji, mozak operacije je u politici, i tu je nebitna stranka jer svi su isti, samo im treba pruziti sansu.

ps. Ne mislite valjda da se oni bore na izborima jer vole ove zemlju i njen narod....Bore se za sansu da raspolazu budzetskim sredstvima za ovakve projekte i onda ' Nemoze nam niko nista, jaci smo od sudbine....'

Ludi milojko

pre 12 godina

90.000 kubika betona po 200Evra je 18 miliona i 6000 t armature po 1.000 je jos 6 miliona plus projektovanje oko 2 miliona plus pripremni radovi 3 miliona plus sipovi 5 miliona plus konstrukcija i zavrsni radovi 10 miliona dobijemo ukupno 44 milion i to uvecamo za 20% sto ukupno daje vrednost radova od oko 52 miliona. Znaci ukrali su 30 miliona ili 60% vrednosti mosta!! Pa jeftino smo prosli jer su na mostu na Adi ukrali 300%!!! Jednom recju svkodnevno nam vlast krade zivote!!!

swedroid

pre 12 godina

presao sam preko novosagradjenog blizanca i doziveo neprijatno iznenadjenje, naborana asvaltna povrsina koja deluje kao da treba da bude -50C° da se zategne i bude glatka? 2 miliona km imam za volanom ali osecaj je bio ne poznat i zastrasujuci!

Stevan

pre 12 godina

Ako je moglo milionce da se izdvoji za kabadahiju Miladina Kovacevica (za mene) od malog znacaja, moze i 80 miliona za most (za mene) od velikog znacaja.

rd

pre 12 godina

ha pa to je polovina cene od mosta na adi a most na adi je tri puta siri i komplikovaniji. Da ne bi bilo zabune sam most kosta oko 150 miliona eura bez pristupnih saobracajnica a ovo Mrkino naborano cudo pola od toga plus se radilo duze vremenski od mosta preko Ade.Mraka kad radi pola sebi pola majstoru daje!

Milos

pre 12 godina

Lepo je regla Angela Merkel: "Nemojte vise da nas molite za finansijsku pomoc. Od 5og oktobra ste dobili 60 milijardi evra razlicitih donacija i pomoci. Gde su te pare i na sta su potrosene? Trazite ih medju svojima."

EU

pre 12 godina

Ovaj most nam je ugovarala neka Europska banka ... oni su dali pare i insisitirali su na odredjenim kriterijumima za izvodjace i ponude - neka oni plate 30 milki razlike.
PS: U EU nema korupcije...

Srpaki car Lazar

pre 12 godina

Lopovska posla to je jasno.Treba samo domacim firmama davati poslove , kakva bre Alpina i slicni prevaranti.One koji su sklapali posao i prihvatali dodatne anekse pred sud.Srbija sve placa troduplo sa ovom vlascu!U vreme Tita nase firme su gradile po citavo svetu i kod nas a sad nam kao treba Nemacka kojna s je tri puta u proslom veku bombardovala i napadala.

Милош Матовић

pre 12 godina

А када наш гувернер погреши у процени инфлације за 100%, нико се не буни. О којој суми је тек овде реч?

nesh_bros

pre 12 godina

Ne samo ja.. vec i dosta mojih prijatelja je preslo preko mosta. Te izbocine i neravnine koje imaju vas stvarno uplase, jer auto nenormalno skace i podrhtava. Apelujem: Veliki oprez preko mosta !

Aj da vas vidimo.

pre 12 godina

Cemu uopste sluze tenderi u gradjevini ako znamo da je konacna cifra uvek barem duplo visa od ponudjene. To je najobicnija farsa i pnkrice za veliku kradju. Aj da vidimo dali ce neko smeti da napravi \"insajder\" o izgradnji mostova, puteva, odnosno beskrajnom stalnom presvlacenju puteva novim asvaltom, izgradnji arene i td. Rekao bih da to nije interesantno jer ne moze da se DSS poveze sa time.

Realista

pre 12 godina

@Ludi Milojko:
1m3 betona sa porezom je 70eura, za tu kolicinu moze i 45eura, armatura je 80din/kg na tu kolicinu ili 800e/tona...u svakom slucaju, 40miliona je vise nego dovoljno sa lepom zaradom....

Van koloseka unutrasnjih

pre 12 godina

"Ceo most licitiran je na bazi idejnog projekta, što nije dovoljno da se precizira ukupna vrednost radova", nedavno je naglasio Mrkonjić.

Ja za mojih 55 godina iskustva po belom svetu u gradjevinartvu,jos projektant tako nesto da saopsti je kulminacija javasluka,ekvivalentna za robiju i to tesku.
Most Beska stari u vreme gradnji i on je imao problema sa kliziste,pamtim kao magarac,kako je moguce da glavni izvodjac radova krene u radove bez generalnog projekta?
Zasto projektantu niste dostavili most prvenac i da su uradili Copy Past sa modifikacijom u smislu ucvrscivanja(modernizacije)?
Niste jer onda ne bi moglo da se pljacka.
Takodje i onih 5 miliona sto je mrka ustupio direktorima JaT-a,ko ce te pare da vrati?
Mrkonjic zamislja da to tako moze,5 mil Jat-u,30 mil SPS-u,10 mil SPO,G17,DS,DSS,...a narod je budala pace sve da plati koliko god njima treba,samo da nam kazu!
Inace gradjevinci retko predju starosnu granicu za penziju,jer svoj posao obavljaju savesno i odgovorno,ali mrka kako radi, dozivece 115 godina naj manje

zna se tarifa

pre 12 godina

50% su uzeli, to je standardna tarifa nasih politicara. kao sto policajci imaju 1000din tarafu tako SVI politicari uzimaju 50%. Mostogradnja je dobra za gradnju mosta, ali nije bila dobra za tal, zato je morao neko da preuzme ko je oprao pare.

rade

pre 12 godina

Bas smo ekonomicni, mostovi, vakcine, kolubara... Zato nam je gas najskuplji u svetu, gorivo, namernice....
Imamo VLADU koja je sposobna da napuni svoje dzepove. bolje da je nema

gradjevinac

pre 12 godina

Kada se cena mosta bude odredjivala u odnosu na glavni projekat a ne u odnosu na idejni nece nas iznenadjivati ovolike razlike izmedju ugovorene i stvarne cene.

marko

pre 12 godina

pa to znamo i mi već 5 godina. a ono što mene interesuje, da li će biti formirana neka nezavisna komisija koja će ispitati sve novčane transakcije za izgradnju ovog i onog mosta u BG-u? glasaću za one koji će mi to obećati jer sam stekao utisak da su jedino radnici na mostovima pošteno plaćeni

neopredeljeni.blogspot.com

pre 12 godina

odgovornost, odgovornost? sta je to? to je stanje koje u srbiji ne postoji, glavno da se nesto kao radi a rezultati? pa to nije ni vazno..

Sale

pre 12 godina

Kradja, da...ali ima tu jos nesto-strani kreditori guraju strane firme da papreno naplacuju radove koje opet izvodi nas firma kao podizvodjac, a da je mostogradnja bila nosilac posla sve bi bilo u startu 50% jeftinije...

www

pre 12 godina

pre 40 godina smo sami napravili most. sada treba platiti stranca koji angazuje drugog stranca koji angazuje 3,4,5,6....n-tog podizvodjaca. a onda se neko zapita uobicajeno srpsko pitanje " a gde sam tu JA?" i eto, 40x2...3..4..n

Alan Ford

pre 12 godina

Kalsican deal,damo najmanju ponudu da bi imali opravdanje ako neko pita kako smo pobedili na tenderu posle aneks ugovora pa vrednost povecamo puta 2 i svakom iz politicke oligarhije svoj deo.

BabinM

pre 12 godina

Ovde je vise nego jasno da se radi o korupciji."Ceo most je licitiran na bazi idejnog projekta" samo zato da bi se kasnije imalo "opravdanje" za sve tzv.naknadne,ne predvidjene i viskove radova.Domaca firma je namerno diskvalifikovana jer se sa stranim poput Alpine lakse muva.Ovo je organizovani kriminal u kome ucestvuju ljudi iz tenderske komisije,ministarstva sa ministrom i izvodjac.Nadam se da ce neka buduca vlast imati snage i volje da ovaj i slicne poslove objektivno ispita.Ili sam mozda nepopravljivo naivan!?

ZoranNS

pre 12 godina

Krivce i ne treba tražiti nego domah upitati Tužilaštvo koga se sme optužiti, da policija ne radi poso nezpotrebno. Od tužilaštva do onog što trpa pare u džep, to je kompletan sistem, takav sistem veoma dobro funkcioniše.

darko sa

pre 12 godina

ko zna koliko ce do kraja taj most kostati....svakim danom je sve skuplji i skuplji,kao da je od zlata kovan....kostace onoliko koliko bude trebalo politicarima,da poprilicno napune svoje dzepove...

milosbb

pre 12 godina

Upravo tako - kostace Srbiju 80 miliona evra. I ispasce kao da su ga vlastodrsci napravili, a ustvari su zaduzili gradjane Srbije kod neke banke i naravno svi cemo mi to da vratimo

Petar81

pre 12 godina

Šta se radi sa tim mostovima nije jasno nikome. Loši tenderi, još lošiji izvođači radova. Most košta mnogo više od realne vrednosti. Šta vlast misli da može da se igra državnim novcem.

maraton

pre 12 godina

Ovo je priča zbog koje treba da padne cela vlada, a ministar Mrkonjić da da ostavku, a ne da se hvali građevinskim poduhvatima. Ministar bi bar treba da se potrudi da odgovori ko je dozvolio da se provodi tender bez postojanja idejnog projekta, a kamoli bira izvođač radova. Vlada treba da po zakonu sudski goni investitore koji na ovakav način provode javne nabavke, a ona sama tako radi. Zato je se i desilo da je budžet projekta mosta dupliran i rokovi uveliko premašeni. A svaki premašaj rokova izaziva nove troškove, posebno kod ovako skupih projekata. Zato u razvijenom svetu izvođači radova sebi apsolutno ne dozvoljavaju takav luksuz da premašuju rokove, jer to posle, zbog neispunjenih ugovorenih rokova, često puta košta firme. Da naša vlada i ministar Mrkonjić se ponašaju tako, ne bi se probijanje rokova računalo ni u mesecima, ni u godinama, niti bi se budžet probijao - čak duplo.

Transparentno

pre 12 godina

Znalo se od pocetka da je prevara.
Ista stvar je sa zezeljevim mostom, sa koridorima, mostovima ka dimitrovgradu...eto Vam teme za Insajder!
procackajte cene na tenderima i dokle su odmakli radovi i koliko sada iznose racuni za te radove.

Nislija

pre 12 godina

Nema sanse da drzava naplati stetu zbog probijanja budzeta i rokova. Nema sanse da se odgovorni za to izvedu pred lice pravde i krivicno odgovaraju . U ovim kriznim momentima tako bezdusno pljackati zemlju moze samo sprega vlasti i organizovanog kriminala. Kako je samo prosto ispratiti tokove novca, lakse nego naci ko je pusio u skolskom WC-u!
Jedna stvar je sigurna! Za svaku veliku pljacku u Srbiji, mozak operacije je u politici, i tu je nebitna stranka jer svi su isti, samo im treba pruziti sansu.

ps. Ne mislite valjda da se oni bore na izborima jer vole ove zemlju i njen narod....Bore se za sansu da raspolazu budzetskim sredstvima za ovakve projekte i onda ' Nemoze nam niko nista, jaci smo od sudbine....'