Petak, 01.07.2011.

00:05

Zdravstvo najkorumpiranije u Srbiji

Sektor zdravstva je najkorumpiraniji sektor u Srbiji, zvanični je odgovor Vlade Srbije na upitnik Evropske unije.

Izvor: Beta

Zdravstvo najkorumpiranije u Srbiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

22 Komentari

Sortiraj po:

pekar

pre 12 godina

Pa dodjite u Beloj Crkvi, da vidite sta nasi u lokalnoj samoupravi rade, da vidite sta je korupcija, da vidite kako jedan covek celu opstinsku upravu potkupljuje, cak mislim da ce za par godina za neke male pare da pristanu da grad nazovu sa njegovim imenom.....!!!!!!!!!!!

zabrinuta

pre 12 godina

Ovo je toliko strasno da normalnom coveku pozli i od samih cinjenica iznetih ovde.
Treba pod hitno organizovati nesto slicno akciji SABLJA u zdravstvu u Srbiji i sve koji su imalo sumnjivi odmah na suspenziju i u pritvore pa na sud i u zatvore. Jedino tako ce se ovo ogromno parazitsko ZLO iskoreniti.

doktorka

pre 12 godina

"Epicentar korupcije je u samom Ministarstvu zdravlja." Ovo je najvažnija rečenica sa kojom se u potpunosti slažem.

Tekst ne obrađuje jako važan problem: SPECIJALIZACIJE!!! Važan je jer za par godina Srbija će imati manjak specijalista zahvaljujući ograničenjima koje je prethodni ministar osmislio, a sadašnji nema nameru da menja (sem da još više ograniči). Svako preterano ograničenje je osnova za leglo korupcije!!!

Poslednji put na sajtu Ministarstva zdravlja Spisak odobrenih specijalizacija objavljen za rok mart-april 2007. godine i praktično od tada javnost nije informisana o tome koji kandidati su dobili saglasnost na odobrene specijalizacije, pa samim tim nema ni uvid u to da li su konkretni kandidati ispunjavali propisane zakonske uslove. Takođe, od aprilskog roka 2005. godine nema informacija o članovima komisije koja je radila na davanju saglasnosti na odobrene specijalizacije, tako da javnost nema uvid u to KO SNOSI ODGOVORNOST za eventualne nepravilnosti u davanju saglasnosti.

Specijalizacije se dodeljuju na osnovu uslova okačenih na sajtu Ministarstva zdravlja a uslovi koji se odnose na privatnu praksu NISU U SKLADU SA ZAKONOM što znači da su PROTIVZAKONITI. Pravna nepismenost se čita u samom naslovu u kome se privatna praksa naziva privatna zdravstvena ustanova što pravno ne postoji. Privatna praksa po zakonu nije zdravstvena ustanova već drugi oblik zdravstvene delatnosti. Iz te slučajne ili namerne greške proističu sva dalja pogrešna pravna tumačenja zakonski neophodnih uslova za specijalizacije zapošljenih u privatnoj praksi.

Ministar zdravlja Stanković mi je obećao pre više od 30 dana da će moj kolega lekar opšte prakse, ukoliko nema zakonskih prepreka, dobiti saglasnost na odobrenu specijalizaciju u mojoj privatnoj praksi. Potom me je šetao od pravnice do pravnice koje su bezuspešno tragale za zakonom koji propisuje taj izmišljeni uslov sa sajta, pa bi vikale na mene što nisu uspele da ga nađu i najzad je vratio predmet osobi koja više od 2,5 godine nije umela ili želela da ga reši shodno zakonskim uslovima već je isključivo insistirala na protivzakonitom uslovu i davala savete kako da postupimo protivzakonito da bi došli do specijalizacije. Tim potezom mi je simbolično i indirektno dao na znanje da do specijalizacije mogu da dođem isključivo ukoliko postupam shodno savetima dotične t.j. protivzakonito. Meni na pamet ne pada da ne poštujem zakon tako da će moj kolega da sačeka povoljnije uslove u državi da bi se školovao a ja da bi dalje razvijala svoju ordinaciju. Bavićemo se u međuvremenu zabavom, izlascima, putovanjima, venčanjima, bebama... Nije smak sveta ne dobiti specijalizaciju.

Elem, da ima iole iskrenosti u želji ministra Stankovića da reši problem korupcije u zdravstvu na bilo kom polju ja danas ne bi kucala ovaj komentar već bi čitala saglasnost na odobrenu specijalizaciju mog lekara opšte prakse na koju je on imao ZAKONSKO pravo još pre 2,5 godine a ni danas je nije dobio.

Nije naravno jedna bedna, mala, nevažna specijalizacija tako važna za Srbiju i zdravstvo ali je ponašanje ministra Stankovića u jednom tako lako rešivom problemu siguran znak kako će postupati u krupnijim, važnijim problemima od interesa za zdravlje cele nacije.

Na kraju potvrđujem mišljenje iz teksta:"Novina je SIMULACIJA borbe protiv korupcije u zdravstvu ". Tomica i dalje ministruje iz senke. Ko glasa za Dinkića i URS glasaće za korupciju, podmićivanje, nepoštovanje zakona...

Duki

pre 12 godina

Svakim danom nam je sve jasnije da je najveća kočnica razvoja Srbije i njenog priključenja EU ova naša nesposobna i korumpirana vlast. Korupcija najviše vlada u zdravstvu, mada ne zaostaju mnogo ni drugi segmenti. Sudeći po svemu, teško da ćemo mi u Evropu tako skoro. Ova vlast očigledno nije sposobna da reši probleme, da iskoreni korupciju, a priče i obećanja su samo usmerena na to da što duže ostanu na vlasti i skupe poene za predstojeće izbore. To je takođe jasno i evropskim zvaničnicima, koji preporučuju srpskoj vladi da pređe sa reči na dela, da iskoreni korupciju u zdravstvu i da prestane da ih obmanjuje lažnim izveštajima.

Jagoš

pre 12 godina

Pitanje Dačiću: Samo objasnite vi AKCIJAŠI KRABE kakva je razlika između direktora Borojevića i Kovčina sa Bežanijske kose?
Obojica su radili isto samo je ovaj drugi još i davao lično citostatike.
Selektivna pravda je gora od nepravde. Sramota jedna. Borojeviću je u MUP nuđena nagodba da plati izbegavanje progona. Znači li da je ovaj drugi platio????? Sad vidimo da mu godinu dana skener nije radio a on ćuti i mudruje. Ucenjen je očigledno od onih koji znaju šta je sve radio. Sad se priča kao progone ga zato što je LGBT. To nema veze sa životom, nikome ne smeta on kao homoseksualac, izbori smo se za tu slobodu valjda, ni HIV+ ako ne smeta pacijentima, ali smeta nesposobnjak spreman na razne radnje.

Rade

pre 12 godina

Radovan Stanković pre neki dan: U ovom trenutku sprovodi se istraga povodom prijave da u jednoj velikoj klinici više od godinu dana nije radio skener, a zaposleni zadužen za rad uređaja od direktora je dobio godinu dana plaćenog odsustva. Ministar je rekao da o detaljima ove, kao svih ostalih istraga koje se vode, ne može da govori, dok one traju, ali će po završetku svi detalji biti saopšteni javnosti. Sve je tačno što je ministar rekao! Radi se o Bolnici na Bežanijskoj kosi. Jedini inženjer dobio godinu dana odsustva nije bitno plaćenog ili neplaćenog. Radio je u privatnoj firmi za to vreme. Skener stajao pokvaren. Lako je utvrditi koliko vremena skener nije radio pa usluge nisu fakturisane. Lako je utvrditi koliko para, vremena i što je najgore ljudi izgubljeno zbog nečijeg nesavesnog rada u službi!Lako samo kad se hoće. Pacijenti su iz bolnice upućivani godinu dana u privatne prakse da plate preglede! I šta sad kako iskoreniti tu koruptivnu situaciju? Smenom krivičnim gonjenjem za primer drugima.

Jovanka

pre 12 godina

NIJE SAV PROBLEM U MINISTARSTVU . STANKOVIC SE VEOMA TRUDI! Ali evo konkretnog momenta i konkretnog slučaja: Bila sam pacijent u bolnici na Bežanijskoj kosi dva puta tokom ove godine. Oba puta skener nije radio i morala sam u privatni skener da izlazim iz bolnice. Na sreću moji su me vozili i vraćali. A jedan doktor mi je u poverenju rekao da je njihov skener nov, ali da ga namerno kvare i upućuju kod privatnika, kao i da privatnik plaća 10% na svaku uslugu koja se kod njega obavi. Eto to je mislim korupcija!
Samo napred g. Stankoviću smenjujte pobogu nemojte više odugovlačiti.Javnost je uz Vas, a posebno mi pacijenti!
Hoćemo li prisustvovati konačno nekoj akciji ili neko sve to koči?
Ko to koči bilo kakve promene u zdravstvu, taj radi protiv ovog Ministra i protiv ove zemlje Srbije!
Mora neko da kaže neko ime.
Ko koči kažite g. Stankoviću?

Voja

pre 12 godina

@deda mraz... necu metlu,nego odoh ja u Deutchland. ne pada mi na pamet da kokosarim ovde. a stvar je prosta-ko krsi zakon,mora u zatvor. tacka. isto tako,ako hocemo medicinu,u pravom smisku reci,a ne ovo sto imamo kod nas,to KOSTA. ne u smislu mita... nego to zaista kosta. ako ne platis na salteru,racun stize na druginacin,nor,nema lekova,nema aparata,nema strucnjaka. ameri imaju najbolju medicinu,ali zna se zasto-nije dzabe,niti ce ikad biti. prosto ko samar...

Jasna

pre 12 godina

Ne mogu a da ne reagujem jer mi je iskustvo suprotno.Dvanaest godina hemodijalize,stentovi na arterijama,nekoliko operacija i nigde mito.Naprotiv vrlo korektan odnos i lekara i medicinskih sestara i sve to u Klinickom centru srbije.

Slavica

pre 12 godina

U javnim nabavkama strada budzetski novac, sto je veliki problem, ali sta cemo sa lekarskim geskama gde stradaju zivoti?Sta cemo sa nesankcionisanim lekarima zbog cijeg nemara su umrle porodilje-Andjelka Popovic, Olivera Veljic, Svetlana Vuckovic,Munira Gusinac......Ili ce opet MZ loptu da prebaci na pravosudje.....a lekar poslanik optuzen za smrt porodilje.....pretpostavka nevinosti, u redu, ali kod nas zbilja ostaju "nevini' do kraja, jer je izgleda odgovornost nemoguce dokazati.

Još jedan Dr

pre 12 godina

Pa zar nije Tomica onoliko branio postojanje samo jednog Fonda. Državnog. Monopolskog. Trebalo bi nezavisnu stranu agenciju unajmiti da ispita stanje računa pojednih ministara. To ne košta mnogo...
Možda bi mogli i novinari time da se pozabave...

Stevo

pre 12 godina

Problem korupcije se lako rešava na sledeći način. Uhapsite ministra zaduženog za resor u kome ima korupcije i držite ga u istražnom zatvoru dok se afera ne reši. Onda on krene da optužuje podređene a vi ih lepo privodite dok se klupko ne odmota. Kad nađete počinioce kaznite ih i njihova imena objavite u novinama.
Ovo što sada imamo je primer predizbornog marketinga u kome ministar priča tugaljive priče o svom teškom detinjstvu, skromnosti itd. dok ga istovremeno demantuje ćerka svojim bahatim ponašanjem. A tek deo u kome on ne prima platu - pa to je da umreš od smeha.

deda mraz ne postoji

pre 12 godina

@Voja
nisu najnize.
uostalom uzmite metlu i cistite ako vam se ne dopadaju prihodi.

nemedicinskom osoblju jesu najnize.zbog kolicine hedonizma njih i ne tretirate kao ljude.

u komentarima gde se spominju smrtni slucajevi spomenite da niste dovoljno placeni

dare

pre 12 godina

"riba smrdi od glave"! ne mogu se protiv korupcije boriti korumpirani ministri... uhapsiš tamo nekog doktora ili sestru, a ministar iz '90-ih podigao bolnicu vrednu milione eura, za onog posle njega se vezuje nabavka vakcina, niko ne zna od čega je platio operaciju u inostranstvu, nema nameru da odgovara za stvari koje ima, a nisu navedene u imovinskom statusu... isto je i sa policijom, pravosudjem i svim ostalim stvarima u ovoj državi. Stvari mogu da se promene tek ako se desi 5. i odmah posle toga 6. oktobar koji nikad nismo doživeli. Kada se istraži poreklo imovine, konfiskuje ukradeno, a na robiju odvedu oni koji su radili protiv zakona, države i naroda. Do tada, mi ćemo da padnemo i iza Tadžikistana i Moldavije, a lutak umesto da teži da počne primena zakona, javno će pozivati kriminalce iz svojih redova da se iskupe "tako što će od dela ukradenih para, na primer, da podignu neki most". ili možda da finansiraju njegovu predizbornu kampanju:)

novosadjanin

pre 12 godina

ne znam za ostatak srbije, ali u ns, ako morate da idete na operaciju (bilo cega, od najsitnije, do najvece), podrazumeva se da morate da platite mito, inace vas nece operisati. cene se krecu od 300e, pa navise.
Ako nemate para, bicete na beskonacnoj listi cekanja, ako imate para, bicete operisani za 2 dana. Ako imate neku zestoku vezu, mozete proci jeftinije...
Ovo je provereno i sasvim podrazumevano u ns...
Da li je neko hapsen/pokretana istraga?

Ljubomir

pre 12 godina

U ovom trenutku sprovodi se istraga povodom prijave da u jednoj velikoj klinici više od godinu dana nije radio skener, a zaposleni zadužen za rad uređaja od direktora je dobio godinu dana plaćenog odsustva. Ministar je rekao da o detaljima ove, kao svih ostalih istraga koje se vode, ne može da govori, dok one traju, ali će po završetku svi detalji biti saopšteni javnosti.Radi se o Bolnici na Bežanijskoj kosi. Jedini inženjer dobio godinu dana odsustva nije bitno plaćenog ili neplaćenog. Radio je u privatnoj firmi za to vreme. Skener stajao pokvaren. Lako je utvrditi koliko vremena skener nije radio pa usluge nisu fakturisane. Lako je utvrditi koliko para, vremena i što je najgore ljudi izgubljeno zbog nečijeg nesavesnog rada u službi!Lako samo kad se hoće.

dragana

pre 12 godina

jasno je izgleda citavoj evropi s kim u Srbiji ima posla... A ovi nasi ministri samo : "EU, EU" nista od toga, samo izbori i neki novi ljudi mogu da spasu ovu zemlju.

dragana

pre 12 godina

jasno je izgleda citavoj evropi s kim u Srbiji ima posla... A ovi nasi ministri samo : "EU, EU" nista od toga, samo izbori i neki novi ljudi mogu da spasu ovu zemlju.

Ljubomir

pre 12 godina

U ovom trenutku sprovodi se istraga povodom prijave da u jednoj velikoj klinici više od godinu dana nije radio skener, a zaposleni zadužen za rad uređaja od direktora je dobio godinu dana plaćenog odsustva. Ministar je rekao da o detaljima ove, kao svih ostalih istraga koje se vode, ne može da govori, dok one traju, ali će po završetku svi detalji biti saopšteni javnosti.Radi se o Bolnici na Bežanijskoj kosi. Jedini inženjer dobio godinu dana odsustva nije bitno plaćenog ili neplaćenog. Radio je u privatnoj firmi za to vreme. Skener stajao pokvaren. Lako je utvrditi koliko vremena skener nije radio pa usluge nisu fakturisane. Lako je utvrditi koliko para, vremena i što je najgore ljudi izgubljeno zbog nečijeg nesavesnog rada u službi!Lako samo kad se hoće.

novosadjanin

pre 12 godina

ne znam za ostatak srbije, ali u ns, ako morate da idete na operaciju (bilo cega, od najsitnije, do najvece), podrazumeva se da morate da platite mito, inace vas nece operisati. cene se krecu od 300e, pa navise.
Ako nemate para, bicete na beskonacnoj listi cekanja, ako imate para, bicete operisani za 2 dana. Ako imate neku zestoku vezu, mozete proci jeftinije...
Ovo je provereno i sasvim podrazumevano u ns...
Da li je neko hapsen/pokretana istraga?

Još jedan Dr

pre 12 godina

Pa zar nije Tomica onoliko branio postojanje samo jednog Fonda. Državnog. Monopolskog. Trebalo bi nezavisnu stranu agenciju unajmiti da ispita stanje računa pojednih ministara. To ne košta mnogo...
Možda bi mogli i novinari time da se pozabave...

dare

pre 12 godina

"riba smrdi od glave"! ne mogu se protiv korupcije boriti korumpirani ministri... uhapsiš tamo nekog doktora ili sestru, a ministar iz '90-ih podigao bolnicu vrednu milione eura, za onog posle njega se vezuje nabavka vakcina, niko ne zna od čega je platio operaciju u inostranstvu, nema nameru da odgovara za stvari koje ima, a nisu navedene u imovinskom statusu... isto je i sa policijom, pravosudjem i svim ostalim stvarima u ovoj državi. Stvari mogu da se promene tek ako se desi 5. i odmah posle toga 6. oktobar koji nikad nismo doživeli. Kada se istraži poreklo imovine, konfiskuje ukradeno, a na robiju odvedu oni koji su radili protiv zakona, države i naroda. Do tada, mi ćemo da padnemo i iza Tadžikistana i Moldavije, a lutak umesto da teži da počne primena zakona, javno će pozivati kriminalce iz svojih redova da se iskupe "tako što će od dela ukradenih para, na primer, da podignu neki most". ili možda da finansiraju njegovu predizbornu kampanju:)

Slavica

pre 12 godina

U javnim nabavkama strada budzetski novac, sto je veliki problem, ali sta cemo sa lekarskim geskama gde stradaju zivoti?Sta cemo sa nesankcionisanim lekarima zbog cijeg nemara su umrle porodilje-Andjelka Popovic, Olivera Veljic, Svetlana Vuckovic,Munira Gusinac......Ili ce opet MZ loptu da prebaci na pravosudje.....a lekar poslanik optuzen za smrt porodilje.....pretpostavka nevinosti, u redu, ali kod nas zbilja ostaju "nevini' do kraja, jer je izgleda odgovornost nemoguce dokazati.

deda mraz ne postoji

pre 12 godina

@Voja
nisu najnize.
uostalom uzmite metlu i cistite ako vam se ne dopadaju prihodi.

nemedicinskom osoblju jesu najnize.zbog kolicine hedonizma njih i ne tretirate kao ljude.

u komentarima gde se spominju smrtni slucajevi spomenite da niste dovoljno placeni

Rade

pre 12 godina

Radovan Stanković pre neki dan: U ovom trenutku sprovodi se istraga povodom prijave da u jednoj velikoj klinici više od godinu dana nije radio skener, a zaposleni zadužen za rad uređaja od direktora je dobio godinu dana plaćenog odsustva. Ministar je rekao da o detaljima ove, kao svih ostalih istraga koje se vode, ne može da govori, dok one traju, ali će po završetku svi detalji biti saopšteni javnosti. Sve je tačno što je ministar rekao! Radi se o Bolnici na Bežanijskoj kosi. Jedini inženjer dobio godinu dana odsustva nije bitno plaćenog ili neplaćenog. Radio je u privatnoj firmi za to vreme. Skener stajao pokvaren. Lako je utvrditi koliko vremena skener nije radio pa usluge nisu fakturisane. Lako je utvrditi koliko para, vremena i što je najgore ljudi izgubljeno zbog nečijeg nesavesnog rada u službi!Lako samo kad se hoće. Pacijenti su iz bolnice upućivani godinu dana u privatne prakse da plate preglede! I šta sad kako iskoreniti tu koruptivnu situaciju? Smenom krivičnim gonjenjem za primer drugima.

doktorka

pre 12 godina

"Epicentar korupcije je u samom Ministarstvu zdravlja." Ovo je najvažnija rečenica sa kojom se u potpunosti slažem.

Tekst ne obrađuje jako važan problem: SPECIJALIZACIJE!!! Važan je jer za par godina Srbija će imati manjak specijalista zahvaljujući ograničenjima koje je prethodni ministar osmislio, a sadašnji nema nameru da menja (sem da još više ograniči). Svako preterano ograničenje je osnova za leglo korupcije!!!

Poslednji put na sajtu Ministarstva zdravlja Spisak odobrenih specijalizacija objavljen za rok mart-april 2007. godine i praktično od tada javnost nije informisana o tome koji kandidati su dobili saglasnost na odobrene specijalizacije, pa samim tim nema ni uvid u to da li su konkretni kandidati ispunjavali propisane zakonske uslove. Takođe, od aprilskog roka 2005. godine nema informacija o članovima komisije koja je radila na davanju saglasnosti na odobrene specijalizacije, tako da javnost nema uvid u to KO SNOSI ODGOVORNOST za eventualne nepravilnosti u davanju saglasnosti.

Specijalizacije se dodeljuju na osnovu uslova okačenih na sajtu Ministarstva zdravlja a uslovi koji se odnose na privatnu praksu NISU U SKLADU SA ZAKONOM što znači da su PROTIVZAKONITI. Pravna nepismenost se čita u samom naslovu u kome se privatna praksa naziva privatna zdravstvena ustanova što pravno ne postoji. Privatna praksa po zakonu nije zdravstvena ustanova već drugi oblik zdravstvene delatnosti. Iz te slučajne ili namerne greške proističu sva dalja pogrešna pravna tumačenja zakonski neophodnih uslova za specijalizacije zapošljenih u privatnoj praksi.

Ministar zdravlja Stanković mi je obećao pre više od 30 dana da će moj kolega lekar opšte prakse, ukoliko nema zakonskih prepreka, dobiti saglasnost na odobrenu specijalizaciju u mojoj privatnoj praksi. Potom me je šetao od pravnice do pravnice koje su bezuspešno tragale za zakonom koji propisuje taj izmišljeni uslov sa sajta, pa bi vikale na mene što nisu uspele da ga nađu i najzad je vratio predmet osobi koja više od 2,5 godine nije umela ili želela da ga reši shodno zakonskim uslovima već je isključivo insistirala na protivzakonitom uslovu i davala savete kako da postupimo protivzakonito da bi došli do specijalizacije. Tim potezom mi je simbolično i indirektno dao na znanje da do specijalizacije mogu da dođem isključivo ukoliko postupam shodno savetima dotične t.j. protivzakonito. Meni na pamet ne pada da ne poštujem zakon tako da će moj kolega da sačeka povoljnije uslove u državi da bi se školovao a ja da bi dalje razvijala svoju ordinaciju. Bavićemo se u međuvremenu zabavom, izlascima, putovanjima, venčanjima, bebama... Nije smak sveta ne dobiti specijalizaciju.

Elem, da ima iole iskrenosti u želji ministra Stankovića da reši problem korupcije u zdravstvu na bilo kom polju ja danas ne bi kucala ovaj komentar već bi čitala saglasnost na odobrenu specijalizaciju mog lekara opšte prakse na koju je on imao ZAKONSKO pravo još pre 2,5 godine a ni danas je nije dobio.

Nije naravno jedna bedna, mala, nevažna specijalizacija tako važna za Srbiju i zdravstvo ali je ponašanje ministra Stankovića u jednom tako lako rešivom problemu siguran znak kako će postupati u krupnijim, važnijim problemima od interesa za zdravlje cele nacije.

Na kraju potvrđujem mišljenje iz teksta:"Novina je SIMULACIJA borbe protiv korupcije u zdravstvu ". Tomica i dalje ministruje iz senke. Ko glasa za Dinkića i URS glasaće za korupciju, podmićivanje, nepoštovanje zakona...

Stevo

pre 12 godina

Problem korupcije se lako rešava na sledeći način. Uhapsite ministra zaduženog za resor u kome ima korupcije i držite ga u istražnom zatvoru dok se afera ne reši. Onda on krene da optužuje podređene a vi ih lepo privodite dok se klupko ne odmota. Kad nađete počinioce kaznite ih i njihova imena objavite u novinama.
Ovo što sada imamo je primer predizbornog marketinga u kome ministar priča tugaljive priče o svom teškom detinjstvu, skromnosti itd. dok ga istovremeno demantuje ćerka svojim bahatim ponašanjem. A tek deo u kome on ne prima platu - pa to je da umreš od smeha.

Jovanka

pre 12 godina

NIJE SAV PROBLEM U MINISTARSTVU . STANKOVIC SE VEOMA TRUDI! Ali evo konkretnog momenta i konkretnog slučaja: Bila sam pacijent u bolnici na Bežanijskoj kosi dva puta tokom ove godine. Oba puta skener nije radio i morala sam u privatni skener da izlazim iz bolnice. Na sreću moji su me vozili i vraćali. A jedan doktor mi je u poverenju rekao da je njihov skener nov, ali da ga namerno kvare i upućuju kod privatnika, kao i da privatnik plaća 10% na svaku uslugu koja se kod njega obavi. Eto to je mislim korupcija!
Samo napred g. Stankoviću smenjujte pobogu nemojte više odugovlačiti.Javnost je uz Vas, a posebno mi pacijenti!
Hoćemo li prisustvovati konačno nekoj akciji ili neko sve to koči?
Ko to koči bilo kakve promene u zdravstvu, taj radi protiv ovog Ministra i protiv ove zemlje Srbije!
Mora neko da kaže neko ime.
Ko koči kažite g. Stankoviću?

Voja

pre 12 godina

@deda mraz... necu metlu,nego odoh ja u Deutchland. ne pada mi na pamet da kokosarim ovde. a stvar je prosta-ko krsi zakon,mora u zatvor. tacka. isto tako,ako hocemo medicinu,u pravom smisku reci,a ne ovo sto imamo kod nas,to KOSTA. ne u smislu mita... nego to zaista kosta. ako ne platis na salteru,racun stize na druginacin,nor,nema lekova,nema aparata,nema strucnjaka. ameri imaju najbolju medicinu,ali zna se zasto-nije dzabe,niti ce ikad biti. prosto ko samar...

Jasna

pre 12 godina

Ne mogu a da ne reagujem jer mi je iskustvo suprotno.Dvanaest godina hemodijalize,stentovi na arterijama,nekoliko operacija i nigde mito.Naprotiv vrlo korektan odnos i lekara i medicinskih sestara i sve to u Klinickom centru srbije.

Duki

pre 12 godina

Svakim danom nam je sve jasnije da je najveća kočnica razvoja Srbije i njenog priključenja EU ova naša nesposobna i korumpirana vlast. Korupcija najviše vlada u zdravstvu, mada ne zaostaju mnogo ni drugi segmenti. Sudeći po svemu, teško da ćemo mi u Evropu tako skoro. Ova vlast očigledno nije sposobna da reši probleme, da iskoreni korupciju, a priče i obećanja su samo usmerena na to da što duže ostanu na vlasti i skupe poene za predstojeće izbore. To je takođe jasno i evropskim zvaničnicima, koji preporučuju srpskoj vladi da pređe sa reči na dela, da iskoreni korupciju u zdravstvu i da prestane da ih obmanjuje lažnim izveštajima.

zabrinuta

pre 12 godina

Ovo je toliko strasno da normalnom coveku pozli i od samih cinjenica iznetih ovde.
Treba pod hitno organizovati nesto slicno akciji SABLJA u zdravstvu u Srbiji i sve koji su imalo sumnjivi odmah na suspenziju i u pritvore pa na sud i u zatvore. Jedino tako ce se ovo ogromno parazitsko ZLO iskoreniti.

Jagoš

pre 12 godina

Pitanje Dačiću: Samo objasnite vi AKCIJAŠI KRABE kakva je razlika između direktora Borojevića i Kovčina sa Bežanijske kose?
Obojica su radili isto samo je ovaj drugi još i davao lično citostatike.
Selektivna pravda je gora od nepravde. Sramota jedna. Borojeviću je u MUP nuđena nagodba da plati izbegavanje progona. Znači li da je ovaj drugi platio????? Sad vidimo da mu godinu dana skener nije radio a on ćuti i mudruje. Ucenjen je očigledno od onih koji znaju šta je sve radio. Sad se priča kao progone ga zato što je LGBT. To nema veze sa životom, nikome ne smeta on kao homoseksualac, izbori smo se za tu slobodu valjda, ni HIV+ ako ne smeta pacijentima, ali smeta nesposobnjak spreman na razne radnje.

pekar

pre 12 godina

Pa dodjite u Beloj Crkvi, da vidite sta nasi u lokalnoj samoupravi rade, da vidite sta je korupcija, da vidite kako jedan covek celu opstinsku upravu potkupljuje, cak mislim da ce za par godina za neke male pare da pristanu da grad nazovu sa njegovim imenom.....!!!!!!!!!!!

dragana

pre 12 godina

jasno je izgleda citavoj evropi s kim u Srbiji ima posla... A ovi nasi ministri samo : "EU, EU" nista od toga, samo izbori i neki novi ljudi mogu da spasu ovu zemlju.

novosadjanin

pre 12 godina

ne znam za ostatak srbije, ali u ns, ako morate da idete na operaciju (bilo cega, od najsitnije, do najvece), podrazumeva se da morate da platite mito, inace vas nece operisati. cene se krecu od 300e, pa navise.
Ako nemate para, bicete na beskonacnoj listi cekanja, ako imate para, bicete operisani za 2 dana. Ako imate neku zestoku vezu, mozete proci jeftinije...
Ovo je provereno i sasvim podrazumevano u ns...
Da li je neko hapsen/pokretana istraga?

Jovanka

pre 12 godina

NIJE SAV PROBLEM U MINISTARSTVU . STANKOVIC SE VEOMA TRUDI! Ali evo konkretnog momenta i konkretnog slučaja: Bila sam pacijent u bolnici na Bežanijskoj kosi dva puta tokom ove godine. Oba puta skener nije radio i morala sam u privatni skener da izlazim iz bolnice. Na sreću moji su me vozili i vraćali. A jedan doktor mi je u poverenju rekao da je njihov skener nov, ali da ga namerno kvare i upućuju kod privatnika, kao i da privatnik plaća 10% na svaku uslugu koja se kod njega obavi. Eto to je mislim korupcija!
Samo napred g. Stankoviću smenjujte pobogu nemojte više odugovlačiti.Javnost je uz Vas, a posebno mi pacijenti!
Hoćemo li prisustvovati konačno nekoj akciji ili neko sve to koči?
Ko to koči bilo kakve promene u zdravstvu, taj radi protiv ovog Ministra i protiv ove zemlje Srbije!
Mora neko da kaže neko ime.
Ko koči kažite g. Stankoviću?

Stevo

pre 12 godina

Problem korupcije se lako rešava na sledeći način. Uhapsite ministra zaduženog za resor u kome ima korupcije i držite ga u istražnom zatvoru dok se afera ne reši. Onda on krene da optužuje podređene a vi ih lepo privodite dok se klupko ne odmota. Kad nađete počinioce kaznite ih i njihova imena objavite u novinama.
Ovo što sada imamo je primer predizbornog marketinga u kome ministar priča tugaljive priče o svom teškom detinjstvu, skromnosti itd. dok ga istovremeno demantuje ćerka svojim bahatim ponašanjem. A tek deo u kome on ne prima platu - pa to je da umreš od smeha.

Jasna

pre 12 godina

Ne mogu a da ne reagujem jer mi je iskustvo suprotno.Dvanaest godina hemodijalize,stentovi na arterijama,nekoliko operacija i nigde mito.Naprotiv vrlo korektan odnos i lekara i medicinskih sestara i sve to u Klinickom centru srbije.

Ljubomir

pre 12 godina

U ovom trenutku sprovodi se istraga povodom prijave da u jednoj velikoj klinici više od godinu dana nije radio skener, a zaposleni zadužen za rad uređaja od direktora je dobio godinu dana plaćenog odsustva. Ministar je rekao da o detaljima ove, kao svih ostalih istraga koje se vode, ne može da govori, dok one traju, ali će po završetku svi detalji biti saopšteni javnosti.Radi se o Bolnici na Bežanijskoj kosi. Jedini inženjer dobio godinu dana odsustva nije bitno plaćenog ili neplaćenog. Radio je u privatnoj firmi za to vreme. Skener stajao pokvaren. Lako je utvrditi koliko vremena skener nije radio pa usluge nisu fakturisane. Lako je utvrditi koliko para, vremena i što je najgore ljudi izgubljeno zbog nečijeg nesavesnog rada u službi!Lako samo kad se hoće.

dare

pre 12 godina

"riba smrdi od glave"! ne mogu se protiv korupcije boriti korumpirani ministri... uhapsiš tamo nekog doktora ili sestru, a ministar iz '90-ih podigao bolnicu vrednu milione eura, za onog posle njega se vezuje nabavka vakcina, niko ne zna od čega je platio operaciju u inostranstvu, nema nameru da odgovara za stvari koje ima, a nisu navedene u imovinskom statusu... isto je i sa policijom, pravosudjem i svim ostalim stvarima u ovoj državi. Stvari mogu da se promene tek ako se desi 5. i odmah posle toga 6. oktobar koji nikad nismo doživeli. Kada se istraži poreklo imovine, konfiskuje ukradeno, a na robiju odvedu oni koji su radili protiv zakona, države i naroda. Do tada, mi ćemo da padnemo i iza Tadžikistana i Moldavije, a lutak umesto da teži da počne primena zakona, javno će pozivati kriminalce iz svojih redova da se iskupe "tako što će od dela ukradenih para, na primer, da podignu neki most". ili možda da finansiraju njegovu predizbornu kampanju:)

deda mraz ne postoji

pre 12 godina

@Voja
nisu najnize.
uostalom uzmite metlu i cistite ako vam se ne dopadaju prihodi.

nemedicinskom osoblju jesu najnize.zbog kolicine hedonizma njih i ne tretirate kao ljude.

u komentarima gde se spominju smrtni slucajevi spomenite da niste dovoljno placeni

Slavica

pre 12 godina

U javnim nabavkama strada budzetski novac, sto je veliki problem, ali sta cemo sa lekarskim geskama gde stradaju zivoti?Sta cemo sa nesankcionisanim lekarima zbog cijeg nemara su umrle porodilje-Andjelka Popovic, Olivera Veljic, Svetlana Vuckovic,Munira Gusinac......Ili ce opet MZ loptu da prebaci na pravosudje.....a lekar poslanik optuzen za smrt porodilje.....pretpostavka nevinosti, u redu, ali kod nas zbilja ostaju "nevini' do kraja, jer je izgleda odgovornost nemoguce dokazati.

Još jedan Dr

pre 12 godina

Pa zar nije Tomica onoliko branio postojanje samo jednog Fonda. Državnog. Monopolskog. Trebalo bi nezavisnu stranu agenciju unajmiti da ispita stanje računa pojednih ministara. To ne košta mnogo...
Možda bi mogli i novinari time da se pozabave...

Voja

pre 12 godina

@deda mraz... necu metlu,nego odoh ja u Deutchland. ne pada mi na pamet da kokosarim ovde. a stvar je prosta-ko krsi zakon,mora u zatvor. tacka. isto tako,ako hocemo medicinu,u pravom smisku reci,a ne ovo sto imamo kod nas,to KOSTA. ne u smislu mita... nego to zaista kosta. ako ne platis na salteru,racun stize na druginacin,nor,nema lekova,nema aparata,nema strucnjaka. ameri imaju najbolju medicinu,ali zna se zasto-nije dzabe,niti ce ikad biti. prosto ko samar...

Rade

pre 12 godina

Radovan Stanković pre neki dan: U ovom trenutku sprovodi se istraga povodom prijave da u jednoj velikoj klinici više od godinu dana nije radio skener, a zaposleni zadužen za rad uređaja od direktora je dobio godinu dana plaćenog odsustva. Ministar je rekao da o detaljima ove, kao svih ostalih istraga koje se vode, ne može da govori, dok one traju, ali će po završetku svi detalji biti saopšteni javnosti. Sve je tačno što je ministar rekao! Radi se o Bolnici na Bežanijskoj kosi. Jedini inženjer dobio godinu dana odsustva nije bitno plaćenog ili neplaćenog. Radio je u privatnoj firmi za to vreme. Skener stajao pokvaren. Lako je utvrditi koliko vremena skener nije radio pa usluge nisu fakturisane. Lako je utvrditi koliko para, vremena i što je najgore ljudi izgubljeno zbog nečijeg nesavesnog rada u službi!Lako samo kad se hoće. Pacijenti su iz bolnice upućivani godinu dana u privatne prakse da plate preglede! I šta sad kako iskoreniti tu koruptivnu situaciju? Smenom krivičnim gonjenjem za primer drugima.

Jagoš

pre 12 godina

Pitanje Dačiću: Samo objasnite vi AKCIJAŠI KRABE kakva je razlika između direktora Borojevića i Kovčina sa Bežanijske kose?
Obojica su radili isto samo je ovaj drugi još i davao lično citostatike.
Selektivna pravda je gora od nepravde. Sramota jedna. Borojeviću je u MUP nuđena nagodba da plati izbegavanje progona. Znači li da je ovaj drugi platio????? Sad vidimo da mu godinu dana skener nije radio a on ćuti i mudruje. Ucenjen je očigledno od onih koji znaju šta je sve radio. Sad se priča kao progone ga zato što je LGBT. To nema veze sa životom, nikome ne smeta on kao homoseksualac, izbori smo se za tu slobodu valjda, ni HIV+ ako ne smeta pacijentima, ali smeta nesposobnjak spreman na razne radnje.

Duki

pre 12 godina

Svakim danom nam je sve jasnije da je najveća kočnica razvoja Srbije i njenog priključenja EU ova naša nesposobna i korumpirana vlast. Korupcija najviše vlada u zdravstvu, mada ne zaostaju mnogo ni drugi segmenti. Sudeći po svemu, teško da ćemo mi u Evropu tako skoro. Ova vlast očigledno nije sposobna da reši probleme, da iskoreni korupciju, a priče i obećanja su samo usmerena na to da što duže ostanu na vlasti i skupe poene za predstojeće izbore. To je takođe jasno i evropskim zvaničnicima, koji preporučuju srpskoj vladi da pređe sa reči na dela, da iskoreni korupciju u zdravstvu i da prestane da ih obmanjuje lažnim izveštajima.

doktorka

pre 12 godina

"Epicentar korupcije je u samom Ministarstvu zdravlja." Ovo je najvažnija rečenica sa kojom se u potpunosti slažem.

Tekst ne obrađuje jako važan problem: SPECIJALIZACIJE!!! Važan je jer za par godina Srbija će imati manjak specijalista zahvaljujući ograničenjima koje je prethodni ministar osmislio, a sadašnji nema nameru da menja (sem da još više ograniči). Svako preterano ograničenje je osnova za leglo korupcije!!!

Poslednji put na sajtu Ministarstva zdravlja Spisak odobrenih specijalizacija objavljen za rok mart-april 2007. godine i praktično od tada javnost nije informisana o tome koji kandidati su dobili saglasnost na odobrene specijalizacije, pa samim tim nema ni uvid u to da li su konkretni kandidati ispunjavali propisane zakonske uslove. Takođe, od aprilskog roka 2005. godine nema informacija o članovima komisije koja je radila na davanju saglasnosti na odobrene specijalizacije, tako da javnost nema uvid u to KO SNOSI ODGOVORNOST za eventualne nepravilnosti u davanju saglasnosti.

Specijalizacije se dodeljuju na osnovu uslova okačenih na sajtu Ministarstva zdravlja a uslovi koji se odnose na privatnu praksu NISU U SKLADU SA ZAKONOM što znači da su PROTIVZAKONITI. Pravna nepismenost se čita u samom naslovu u kome se privatna praksa naziva privatna zdravstvena ustanova što pravno ne postoji. Privatna praksa po zakonu nije zdravstvena ustanova već drugi oblik zdravstvene delatnosti. Iz te slučajne ili namerne greške proističu sva dalja pogrešna pravna tumačenja zakonski neophodnih uslova za specijalizacije zapošljenih u privatnoj praksi.

Ministar zdravlja Stanković mi je obećao pre više od 30 dana da će moj kolega lekar opšte prakse, ukoliko nema zakonskih prepreka, dobiti saglasnost na odobrenu specijalizaciju u mojoj privatnoj praksi. Potom me je šetao od pravnice do pravnice koje su bezuspešno tragale za zakonom koji propisuje taj izmišljeni uslov sa sajta, pa bi vikale na mene što nisu uspele da ga nađu i najzad je vratio predmet osobi koja više od 2,5 godine nije umela ili želela da ga reši shodno zakonskim uslovima već je isključivo insistirala na protivzakonitom uslovu i davala savete kako da postupimo protivzakonito da bi došli do specijalizacije. Tim potezom mi je simbolično i indirektno dao na znanje da do specijalizacije mogu da dođem isključivo ukoliko postupam shodno savetima dotične t.j. protivzakonito. Meni na pamet ne pada da ne poštujem zakon tako da će moj kolega da sačeka povoljnije uslove u državi da bi se školovao a ja da bi dalje razvijala svoju ordinaciju. Bavićemo se u međuvremenu zabavom, izlascima, putovanjima, venčanjima, bebama... Nije smak sveta ne dobiti specijalizaciju.

Elem, da ima iole iskrenosti u želji ministra Stankovića da reši problem korupcije u zdravstvu na bilo kom polju ja danas ne bi kucala ovaj komentar već bi čitala saglasnost na odobrenu specijalizaciju mog lekara opšte prakse na koju je on imao ZAKONSKO pravo još pre 2,5 godine a ni danas je nije dobio.

Nije naravno jedna bedna, mala, nevažna specijalizacija tako važna za Srbiju i zdravstvo ali je ponašanje ministra Stankovića u jednom tako lako rešivom problemu siguran znak kako će postupati u krupnijim, važnijim problemima od interesa za zdravlje cele nacije.

Na kraju potvrđujem mišljenje iz teksta:"Novina je SIMULACIJA borbe protiv korupcije u zdravstvu ". Tomica i dalje ministruje iz senke. Ko glasa za Dinkića i URS glasaće za korupciju, podmićivanje, nepoštovanje zakona...

zabrinuta

pre 12 godina

Ovo je toliko strasno da normalnom coveku pozli i od samih cinjenica iznetih ovde.
Treba pod hitno organizovati nesto slicno akciji SABLJA u zdravstvu u Srbiji i sve koji su imalo sumnjivi odmah na suspenziju i u pritvore pa na sud i u zatvore. Jedino tako ce se ovo ogromno parazitsko ZLO iskoreniti.

pekar

pre 12 godina

Pa dodjite u Beloj Crkvi, da vidite sta nasi u lokalnoj samoupravi rade, da vidite sta je korupcija, da vidite kako jedan covek celu opstinsku upravu potkupljuje, cak mislim da ce za par godina za neke male pare da pristanu da grad nazovu sa njegovim imenom.....!!!!!!!!!!!