Petak, 06.05.2011.

00:31

Za tunel kroz Frušku goru 38 mil. €

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić kaže da bi izgradnja tunela kroz Frušku goru, <a href="http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?dd=29&amp;mm=03&amp;nav_id=502654&amp;yyyy=2011" class="text-link" target= "_blank">deo projekta vrednog 880 miliona evra</a>, trebalo da počne iduće godine.

Izvor: Dnevnik

Za tunel kroz Frušku goru 38 mil. € IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

jaca 971

pre 12 godina

Svaki komentar je suvišan na sve rečeno do sada.Činjenice postoje broj vozila koji prodju kroz Irig je oko 8000 za dvadesetčetiri časa.O broju udesa ,poginulih pešaka ‚‚DECE ‚‚ Izlišno je i komentarisati.Da bi prešao ulicu‚‚MAGISTRALU‚‚ čekamo i po desetak minuta.Temelji kuća i zgrada ulezu od čestih vibracija koje stvaraju teški šleperi i kamioni.O izduvnim gasovima i zagazjenju niko nama ništa ne govori.DA LI NAM JE POTREBAN TUNEL I OBILAZNICA JEDNOGLASNO ‚‚DA‚‚.I naša deca treba da zive i uzivaju ,da bi se to i desilo mi moramo da im otavimo nešto u amanet.

bandere cekaju

pre 12 godina

Ljudi, sta mislite da li on razmislja o dobrobiti Fruske Gore ili o dobrobiti svog djepa? Ipak je to Pajtic. Pa taj je sjebo jednu banku dva puta, posle prvog puta joj je samo promenio ime u Razvojna banka Vojvodine.
Bio taj tunel potreban ili ne, neka ga pravi neka druga garnitura. Bice jeftiniji. Ova lopokratija nema mere.

ostoja

pre 12 godina

Smederevska zeljezara zaradi godisnje 400miliona godisnje a sad ce tunel da vrati 880miliona??? svi ce ga zaobilaziti u sirokom luku. a to ce da sarani vojvodinu.

ostoja

pre 12 godina

Smederevska zeljezara zaradi godisnje 400miliona godisnje a sad ce tunel da vrati 880miliona??? svi ce ga zaobilaziti u sirokom luku. a to ce da sarani vojvodinu.

Fruskogorac

pre 12 godina

E, hajd za pocetak zakrpi rupe na asfaltu, jer se nacionalnim parkom cak ni do spomenika na Vencu ne moze proci ukoliko ne vozite traktor.

Kamiondžija

pre 12 godina

Mislim da većina ovde nije putovala inostranstvom da bi znala da je prolaz tunelom te dužine za šlepere minimum 2000 dinara a za putnička vozila preko 300 dinara. Privatan biznis uvek gleda svaki dinar. Tad se mora zabraniti teški saobraćaj preko Fruške gore ali on neće otići u tunel već na AP NS-BG a putnička vozila većinom će nastaviti preko venca. Nažalost moram reći da tunel neće biti ekonomski isplativ najviše zbog blizine AP.

драјвер

pre 12 godina

Често возим преко Иришког Венца и истина је да је пут оптерећен, али далеко од тога да је катастрофално стање, верујте има много МНООООООГО горих деоница. Нпр. јуче од Н. Сада до Руме 45мин, од Руме до Н.Сада (заобилажењем Ирига и Венца, преко Крушедола на стари пут Београд Нови Сад 40мин)

Тачно је да повремено има застоја, убедљиво највише када се крпе рупе и када се на жалост деси неки удес. Иначе правац је проходан и врло питом, а то што имамо гомилу неспособних возача који осим равнице и правца нису видели захтевнијих путева у свом животу па им је неопходан тунел...не бих коментарисао.

Господо драга, шта мислите како изгледа ситуација у тунелу у коме се деси удес или су у току радови на одржавању? Тада се ваљда укључи телепорт па аутомобили изађу на другу страну? Да ли је ико размишљао о томе где излазе издувни гасови које аутомобили свеједно испуштају било да се возе кроз тунел или преко? Можда се пакују у боце и испуштају изнад Тринидада и Тобага?!?! И где ће тај тунел да заврши између Ирига и Руме? Па наравно да неће, него је неопходна обилазница око Ирига, 2+2 траке целом дужином пута од Венца до Шапца (или још боље до Лознице) и решен проблем са мање пара. За ову цифру која се спомиње као цена тунела, може се направити још којешта неопходније...

deda mraz ne postoji

pre 12 godina

a kolika ce biti tunarina?

da se kladimo da ce ga zbog tunarine vecina zaobilaziti.
veliki broj vozila zaobilazi autoput na relaciji ns-bg bas zbog putarine.

abc

pre 12 godina

Ako cemo o tunelima trebalo bi iskopati jedan i ispod Jelice, da se poveze Cacak sa Gucom (Dragacevom). Inace nemam nista protiv tunela ispod Fruske Gore posto je sadasnje stanje neodrzivo i sa aspekta nacionalnog parka i sa aspekta saobracaja.

Fruškogorac

pre 12 godina

"Naše ambicije su visoke jer želimo da Fruška gora postane značajan subjekat razvoja Srema, ali i Vojvodine u celini", rekao je Pajtić i dodao da "izgradnjom tunela želimo da ovaj nacionalni park zaštitimo od teretnog saobraćaja, koji će na taj način biti izmešten, i otvorimo prostor za razvoj potencijala Fruške gore".

Opet neke kombinacije za Interkop

Čemu onda autoput i most kod Beške?

Što se tiče navodnog zagađenja i Vaše zainteresovanosti da se to spreči, samo neupućeni ne znaju da najveće zagađenje dolazi od kopova sa Fruške Gore i Lafarža, a to ne verujem da želite da zaustavite.

P.S. Tunel bi mogli da zovemo Bojanov tunel i njime bi trebalo da idemo pravo u Evropu

mlekadzija

pre 12 godina

Posto je Pajtic doktor Bojan zakasnio sa gradnjom jednog velelepnog mosta od jedno 200 miliona evra u NSadu evo sjajne ideje za tunel...
Srecom nece moci i da je ostvari

@kakva glupost

pre 12 godina

@kakva glupost I ŠTA SAD?to si našao da upoređuješ? Asfalt kroz nacionalni park (EJ!NAC.PARK!) sa bosanskim drvima? Kako te nije blam i sramota da tako nešto izjaviš!? Koja je to niža upravljačka struktura koja može da tako nešto predloži ili izjavi da TAKAV NAČIN MOŽE DA PROĐE U PRAVNOJ(?) DRŽAVI...Cementara nije neki kiosk na ćošku pa ga baš zabole...Da budemo jasni među sobom i među normalnim,da smo krivi-krivi smo...ALI i vi ste krivi što to zloupotrebljavate a to se zove KORUPCIJA...nećete da platite neki duži put? molim lepo,ne pravite se ludi i recite da smo naopaka država ali da imate morala i da ne želite da vozite kroz Nac.park...Malo sutra ćete to da kažete!Ništa niste bolji od nas Srba!Ista ste bagra!

kakva glupost

pre 12 godina

@bg
Ti (uglavnom) kamioni sa bosanskim tablicama koje spominjes su ti dovozili drva po bagatelnoj cijeni i time unistavali ne samo bosanska ili balkanska nego evropska i svjetska pluca.
Sto se poreza za puteve tice svako ih placa u svojoj zemlji, najbolje bi bilo da ih ti placas npr. Ukrajini ako do tamo vrsis autoprevoz. Putarine i vinjete su nesto sasvim drugo, svi su u obavezi da ih placaju i to i rade.
A sto se kvaliteta puteva tice, decko imas ti koga da krivis u Srbiji kao i mi ovdje. Mogli bismo i mi reci da su nam recimo Imlekovi kamioni krivi za rupetine na putevima ali to jednostavno nije tacno. Kriv je onaj koji skida kajmak sa smjese asfalta.

Milan

pre 12 godina

Ako vec zelite da busite brda i planine bitnije od Fruske Gore je srediti autoput E75 na potezu Grdelicke klisure prema Grckoj ili Sicevacku klisuru prema Bugarskoj jer su to uska grla i veoma prometne deonice..

Морава и брда

pre 12 godina

Тај пројекат "Тунел" је инициран још за време министарства за инфраструктуру у време Веље Илића, чисто да се зна. да се нкити туђим перјем мр,др, преседник.....

akko

pre 12 godina

pa nisu to alpi pa da mora tunel!?!?!?!!?! meni ovo vise lici na pricu da je f gora predvidjena da bude nova deponija nuklearnog otpada i da je tunel pokrice za tu pricu....pobogu to je nacionalni park!!!! pokrpite rupe prvo pa bushite ako i samo ako mora

Popović Dejan

pre 12 godina

Nisam protiv gradnje tunela ali mislim da bi prvo valjalo popraviti sve puteve (nadvožnjake, podvožnjake, mostove, tunele...) po Vojvodini odnosno Srbiji pa onda kopati rupe.
Traka autoputa od Bataje ka NS se raspada posle samo 5 godina - eeeej!!
Ali se zato priča o izgradnji tunela kroz FG.

Ovo najava me podseća na izgradnju metroa u Bg, stalno se priča o tome, stalno se naručuju novi projekti a ponajviše se žvalavi o tome pred izbore.

Ja lično nemam primarne koristi ni od tunela ni od metroa ali verujem da ćete vi, moji sugrađani, osetiti neki boljitak kada ovi projekti, za 40 godina budu završeni, ako doživimo..

Nikola

pre 12 godina

Često putujem preko venca, jednom nedeljno i smatram da tunel uopšte nije potreban, a rešenje je jednostavno- proširiti deo puta na usponu sa sremske strane za još jednu traku i problem saobraćaja i obilaženja kamiona na usponu je rešen. A što se tiče ekologije i zaštite planine od izduvnih gasova, pa iz tunela ti gasovi moraju negde biti emitovani na izlazima izduvnih kanala, sigurno ih neće odneti u konzervata sa Fruške gore, jedino ako se na izduvnim kanalima postavljaju filteri za prečišćavanje, a to već ne znam.

ps. A dok se tunel ne napravi,ako ga već budete pravili, molim vas gdine Pajtiću da se popravi put na vencu da ne idemo kao po njivi. Uskoro će nam traktor trebati kakav je put sa novosadske strane.

Milos

pre 12 godina

Ja ponavljam da jedini argument za izgradnju bilo kog autoputa ne treba da bude blizina Beograda ili Novog Sada, vec iskljucivo frekvencija saobracaja na toj trasi - sto je vise vozila, to je takvo mesto prioritetnije za izgradnju autoputa.

Podaci kazu da je u Srbiji najfrekventniji saobracaj na deonici Beograd - Lazarevac (a ne Cacak ili Uzice), zatim Novi Sad - Zrenjanin, i konacno Kraljevo - Krusevac, Sabac - E-75 i Cacak - Preljina.

Ne znam da li ovaj tunel kroz FG treba odmah da bude profila autoputa, ali za takve projekte, ja bih bio spreman da pristanem na izuzetak. Fruska Gora je divno mesto, koje jako trpi zbog teretnog saobracaja, koji bih ja, uzgred, odavno na tom mestu zabranio. Od tunela do E-75 nema puno, pa se cak isplati zavrsiti to odmah. Nisam za cvor sa "koridorom 11" kod Rume jer, iako nikada ne idem Ibarskom iz Beograda, najveca frenkvencija saobracaja je upravo od BG ka Lazarevcu.

ky3ma

pre 12 godina

Naravno da bi bilo lepo imati tunel kroz Frušku goru isto kao i što je sjajno imati prugu Beograd - Bar ali treba videti da li je ta investicija ekonomski opravdana i da li će omogućiti privredni rast i podići sve one brojke koje su u Srbiji niže u odnosu na okruuženje i Evropu. U Vojvodini se svake godine desi poplava jer kanali ne rade, suša takođe pa nikom ništa a pre nekoliko godina se pričalo da je to neophodan projekat. Ovaj tunel je tipičan srpski megalomanski projekat koji će da se započne i da traje desetine godina, neće se znati ni koliko para ide kome, niti rokovi niti išta. Planovima u Srbiji nedostaje realnost.

IPMUTANT

pre 12 godina

Ja idem tim putem 10x godisnje sa malom decom, ali i dalje ne mislim da imam pravo da resavanje mojih problema treba da placa cela drzava i to makoju cenu.

Jel rekao neko:
1. Strucni elaborat (da, da, imaju saobracajci to) koji dokazuje isplativost ili nuznost radova
2. Javni raspis za izvodjenje radova koji bi obezbedio najnizu cenu

Ako nije, to je ogroman problem. A ako vi niste primetili da to niko nije spomenuo, onda je problem jos mnogostruko veci.

Kad budete poceli da primecujete ovakve stvari mozda ce nam biti malo bolje, a dotle malo matematike.
880.000.000 EUR je s obzirom na broj onih koji stvarno nesto privredjuju (da, tako je, drzavni sluzbenici su trosak, oni ne privredjuju) u drzavi (a njih je manje od 650.000) je to preko 1.353 EUR na privredjujuceg.

A da ne bi mozda bilo pametnije to usmeriti u razvoj malih i srednjih preduzeca?

MARE

pre 12 godina

Kako ste svi vi naivni. Jeste da taj tunel treba ali je tako ocigledno da kako se blize izbori sve se vise zahuktavaju politicari u svojim laznim obecanjima... Ovaj pajtic samo servira viziju koja bog te pita kaada treba da bude pretvorena u delo.

Bob Rock

pre 12 godina

Mdaa...ne mozete 100km autoputa kroz njive da napravite...a sad ce te kao tunel kroz Frusku Goru ?!...Vec vidim Djilasa kako najvljuje exploraciju Saturna...Postali su totalno autisticni...

Mihajlo Jovanovic

pre 12 godina

O vojvođanskim tunelima treba da odlučuje Vojvodina i Vojvođani/ke.

Dokle god se svi mi o tome pitamo, a g. Pajtić obija beogradske pragove za dozvolu, nema tog tunela koji će nam pomoći.

hvala.

peđa

pre 12 godina

nijesam stručnjak tunelogradnje,ali pogledajte link ispod,tunel sozina u crnoj gori,koštao je 70 milona €,samo za poređenje
http://www.shop-montexel.com/mp/index.php?option=com_content&task=view&id=2&Itemid=214

Malo nauke za NEVERNE TOME

pre 12 godina

Za sve koji su protiv tunela kroz Frusku Goru:
1. prvo pogledajte kartu Srbije, uocite GDE i KAKO se prostire F. Gora
2. oucicete da je ona, iako niska planina (oko 530m) povrsinski nije mala i da razdvaja Backu i Srem
3. uradjena je prethodnih godina studija o teskim metalima koji dospevaju izduvnim gasovima iz vozila koja prolaze Iriskim vencem - godisnje nekoliko TONA OLOVA zavrsi na F. Gori kao NACIONALNOM PARKU!
4. Nacionalni park, kao NAJVISA kategorija zasticenog prirodnog dobra, je zoniran (3 zone).
5. U PRVU zonu u koju niko ne bi smeo da kroci, pa ni naucnici, bez odobrenja i pratnje nekog iz nacionalnog parka...
6. u mnogim zemljama u svetu, krozn nacionalni park ne mozete da vozite auto, a i ako smete, to moze samo u najnizim zonama zastite i TADA morate da vozite auto na GAS ILI ELEKTRICNI POGON, upravo zbog smanjenja emisije stetnih gasova.
7. NARAVNO, da ce sa tunelom, F. Gora biti i dalje ugrozena izduvnim gasovima zbog blizine Novog Sada, velikih autoputeva i sl...ali to nece ni iz bliza biti ona kolicina stetnih materija koje sada prima od kojekakvih kamioncina koji, izbegavajuci putarine, prelaze preko ovog panonskog bisera 25h/8 dana u nedelji!

DA LI JE SADA MALO JASNIJE KOLIKO JE BITAN OVAJ TUNEL I DA NE PREDSTAVLJA KAPRIC! VECI KAPRIC JE, AKO MENE PITATE TORANJ NA AVALI...mogli smo skoro 10 godin bez njega...KAPRIC GOSN. DINKICA JE I SKI CENTAR NA STAROJ PLANINI...I JOS MNOGI DRUGI...



Sapienti sat!

betmen

pre 12 godina

SREDITE PUTEVE! KAKO VAS NIJE SRAMOTA, VOJVOĐANSKI POLITIČARI?!

ZAR VI LEBDITE PO NOVOM SADU I VOJVODINI?

PORED TOLIKO RUPA U GLAVI, SAMO VAM FALI RUPA U FRUŠKOJ GORI!!!

E, ZATO VAM SLEDUJE SLEDEĆA KAZNA: SVAKOG DANA, NA SVAKIH 12 SATI MENJAĆE SE POLITIČARI KOJI ĆE SE VOZITI, ISKLJUČIVO SREMSKOM ULICOM, GORE, DOLE.

VOŽNJA ĆE BITI ORGANIZOVANA U PEGLICI, BEZ MOGUĆNOSTI DA SE ZA VREME VOŽNJE HRANE, PIJU VODU, ***, ITD...

KAKO NAMA, TAKO I VAMA!!!

bigbob

pre 12 godina

Prvo nek saniraju put od Rume do Novog Sada, zadnji put sam odbio auspuh tu. Put, ravnine i kvalitet asfalta izgledaju kao staze u turskom dobu.

Ja

pre 12 godina

Ja sam radio u Šapcu a živeo u Novom Sadu prethodne tri godine. Svaki putkada sam prelazio Frušku Goru sa rumljanske strane milio sam brzinom od 15km/h iza kamiona, a kada je sneg i led često se dešavalo da se neki kamion prepreči i da saobraćaj stoji po sat vremena. Tunel je neophodan!

borislav

pre 12 godina

Tunel bi trebao biti deo velikog projekta i (po mom misljenju) razumnog projekta - AUTOPUTA (naglasavam, jer mnogi pricaju da ce to biti put rezervisan za motorna vozila (ili kako se sada zove?!)) Sabac - Ruma - Novi Sad- Zrenjanin - Temisvar.
To bi bila saobracajnica koja bi sa autoputem SU - NS - BG (cvoriste NS) i autoputem BG - Sid - Hrvatska (cvoriste RU) cinila ozbiljnu (nije to nista megalomanski - upotrebio sam rec OZBILJNU!) mrezu puteva u Vojvodini. Ja navijam (i zvuci mi sasvim razumno) da od Sapca taj put trazi sebi nastavak juznije, da ide prema Uzicu, Cacku... da to bude ono sto nasi nazivaju KOridor 11, ali politicka klika ne dozvoljava da cvoriste bude kod Rume, nego (pogadjate!) kod BG, pa imaju drugu i drugaciju trasu.
Sam tunel zvuci megalomanski, ali svako ko se makar malo vozio na tom pravcu, zna da drugo resenje ne postoji - samo tunel treba osmisliti ekonomicno, da bude relativno kratak, makar se zbog toga menjali putni pravci...
Onima koji nisu upuceni - gore (na FG) gde god podjes putem, nalazi se nacionalni park, manastir, stari grad... Ne mozes vuci ozbiljnu saobracajnicu ni kroz Petrovaradin i Karlovce, ni preko N.Parka, ni kroz manastire... a nekako se mora u Srem...

Vladimir

pre 12 godina

Put preko Iriskog venca je jedan od najvecih cepova u Srbiji. Citav region je u gubitku zbog toga. Postoje ljudi koji su primorani da svaki dan predju ovu planinu i po nekoliko puta. U slucaju da je kamion sleteo ili za vreme vremenskih nepogoda (citaj: pao sneg u 21. veku), ovaj pravac je zatvoren, a onaj ko mora da se nadje na drugoj strani mora da ima dzip ili da utuce 10-15 l vise benzina da ide na auto-put NS-BG-RU-SM.

idemo-dalje

pre 12 godina

Izgleda sse blize izbori , pa svi krecu sa poznatim pricama o MEGALOMNIM PROJEKTIMA .
KRECE BUJICA LAZI OD SVIH POLITICARA . Jadna ova zemlja i ovaj narod.

Edmundo

pre 12 godina

Jedva čekam da to bude gotovo. Često iz Novog Sada idem ka Mačvi, Obrenovcu, Čačku, pa i Bg (sad mi lakše doći do Bg sajma preko Venca i Ostružnice nego preko NBg i Gazele). Taj tunel je jako važan. Prelaz preko Iriškog venca je strašno opterećen, a da ne pričamo na šta liči Irig. Fruška gora se zagađuje, gubi se nepotrebno vreme,...

Grayhund

pre 12 godina

Vrlo je nepohodan taj tunel, bez imalo ironije...ko se jednom zimi peo po Fruskoj Gori zna sta su muke. O teretnom saobracaju ne treba trositi reci. Kad vas ***** da iz Iriga zaglavite iza nekog kamiona, sledecih pola sata dok se ne popnete na frusku goru nagutate se izduvnih gasova za tri zivota.

каурин

pre 12 godina

Ово је једна од најразумнијих одлука донетих у Војводини по питању путне мреже и можда најфреквентнијег регионалног правца у држави. Да ли је решење добро или не - можда је понајбоље питати јадне становнике Ирига којима се шлепери "паркирају" у дневним и спаваћим собама и које већ ко зна која гарнитура републичке власти лаже да ће им урадити просту обилазницу.
Предлог је одличан иако је прилично закаснео у најави. Надам се да неће ни приближно толико каснити у реализацији.

ivan

pre 12 godina

Da u Vojvodini ima samo jedno brdo i bas zato treba tunel da ga spase od saobrecaja koje ga svaki dan unistava! A da nekazem da je voznja preko venca uzas i da ce stanovnici Iriga odahnuti ako kamioni vise nebudu tutnjali kroz centar!
Auu ja od rano jutro branim ideju DS,odo sad u crkvu da se ispovedim:)

nixonn

pre 12 godina

Zeleo bi da podignem glas protiv tunela kroz Frusku Goru. Naime, obzirom da je Vojvodina prostrana ravnica stvarno ne vidim poentu rasipanja para od nasih poreza na nesto sto nije u ovom trenutku nije prioritetno. SA druge strane potpuno sam protiv naruzavanja Fruske Gore. Fruskogorski nacionalni park je biser Vojvodine, veoma blizu Beograda i idealno izletiste za ljubitelje prirode. Jedan veliki tunel bi uveliko naruzio izgled nacionalnog parka.

bg

pre 12 godina

@za mladje i malo starije ali i zaboravne
Fgora je busna vec vise decenija.Jos u Titovoj Jugi Vojska se tamo opremala i iako se zestoko protivim(o) to je ipak neminovnosst jer cementara i njene stranke unistise nacionalni park.UNISTISE puteve,od Zmajevca moze samo tenk da prodje a da posle ne trazi spone po putu.Kad nismo znali da naplacujemo (uglavnom) kamionima sa bosanskim tablicama taksu jer oni kod registracije NE PLACAJU Srbiji porez za obnovu puteva,tako nam i treba.Zauvek cemo biti glupi ma koliko bili ponosni.

Dimitrijevic Vukasin

pre 12 godina

Kad procitam ove vesti vezane za tunel kroz Frusku goru,na trenuteak mi se ucini da zivim U Svicarskoj...880 miliona evra,a tesko se zivi,jel!A zasto gosn Pajtic koji prima 4 plate ne zapusi rupe na asfaltu na Fruskoj gori,pa onda nek prica o tunelu...

Dusko

pre 12 godina

Svako ko je vozio preko Fruske Gore do Iriskog venca, zna da je ovaj tunel brutalno vazan.

Nema potrebe da spominjem zasto.

Cena je astronomska, ali je 100% isplativo.

sale

pre 12 godina

******
Koja je poenta takvog rasipanja? Da li je zaista toliko neophodan tunel kroz Frusku goru ili je u pitanju samo potreba gospon Pajtica da jos negde stavi tablu sa svojim imenom?

ky3ma

pre 12 godina

Kakav bre tunel kroz Frusku Goru da li su ovi normalni. Pa ima svega jedno brdo u Vojvodini i oni nasli da buse rupu u njemu. Pa ove treba zaustaviti pod hitno oni su u nekom delirijumu.

Dusko

pre 12 godina

Svako ko je vozio preko Fruske Gore do Iriskog venca, zna da je ovaj tunel brutalno vazan.

Nema potrebe da spominjem zasto.

Cena je astronomska, ali je 100% isplativo.

ivan

pre 12 godina

Da u Vojvodini ima samo jedno brdo i bas zato treba tunel da ga spase od saobrecaja koje ga svaki dan unistava! A da nekazem da je voznja preko venca uzas i da ce stanovnici Iriga odahnuti ako kamioni vise nebudu tutnjali kroz centar!
Auu ja od rano jutro branim ideju DS,odo sad u crkvu da se ispovedim:)

Malo nauke za NEVERNE TOME

pre 12 godina

Za sve koji su protiv tunela kroz Frusku Goru:
1. prvo pogledajte kartu Srbije, uocite GDE i KAKO se prostire F. Gora
2. oucicete da je ona, iako niska planina (oko 530m) povrsinski nije mala i da razdvaja Backu i Srem
3. uradjena je prethodnih godina studija o teskim metalima koji dospevaju izduvnim gasovima iz vozila koja prolaze Iriskim vencem - godisnje nekoliko TONA OLOVA zavrsi na F. Gori kao NACIONALNOM PARKU!
4. Nacionalni park, kao NAJVISA kategorija zasticenog prirodnog dobra, je zoniran (3 zone).
5. U PRVU zonu u koju niko ne bi smeo da kroci, pa ni naucnici, bez odobrenja i pratnje nekog iz nacionalnog parka...
6. u mnogim zemljama u svetu, krozn nacionalni park ne mozete da vozite auto, a i ako smete, to moze samo u najnizim zonama zastite i TADA morate da vozite auto na GAS ILI ELEKTRICNI POGON, upravo zbog smanjenja emisije stetnih gasova.
7. NARAVNO, da ce sa tunelom, F. Gora biti i dalje ugrozena izduvnim gasovima zbog blizine Novog Sada, velikih autoputeva i sl...ali to nece ni iz bliza biti ona kolicina stetnih materija koje sada prima od kojekakvih kamioncina koji, izbegavajuci putarine, prelaze preko ovog panonskog bisera 25h/8 dana u nedelji!

DA LI JE SADA MALO JASNIJE KOLIKO JE BITAN OVAJ TUNEL I DA NE PREDSTAVLJA KAPRIC! VECI KAPRIC JE, AKO MENE PITATE TORANJ NA AVALI...mogli smo skoro 10 godin bez njega...KAPRIC GOSN. DINKICA JE I SKI CENTAR NA STAROJ PLANINI...I JOS MNOGI DRUGI...



Sapienti sat!

Edmundo

pre 12 godina

Jedva čekam da to bude gotovo. Često iz Novog Sada idem ka Mačvi, Obrenovcu, Čačku, pa i Bg (sad mi lakše doći do Bg sajma preko Venca i Ostružnice nego preko NBg i Gazele). Taj tunel je jako važan. Prelaz preko Iriškog venca je strašno opterećen, a da ne pričamo na šta liči Irig. Fruška gora se zagađuje, gubi se nepotrebno vreme,...

каурин

pre 12 godina

Ово је једна од најразумнијих одлука донетих у Војводини по питању путне мреже и можда најфреквентнијег регионалног правца у држави. Да ли је решење добро или не - можда је понајбоље питати јадне становнике Ирига којима се шлепери "паркирају" у дневним и спаваћим собама и које већ ко зна која гарнитура републичке власти лаже да ће им урадити просту обилазницу.
Предлог је одличан иако је прилично закаснео у најави. Надам се да неће ни приближно толико каснити у реализацији.

idemo-dalje

pre 12 godina

Izgleda sse blize izbori , pa svi krecu sa poznatim pricama o MEGALOMNIM PROJEKTIMA .
KRECE BUJICA LAZI OD SVIH POLITICARA . Jadna ova zemlja i ovaj narod.

Grayhund

pre 12 godina

Vrlo je nepohodan taj tunel, bez imalo ironije...ko se jednom zimi peo po Fruskoj Gori zna sta su muke. O teretnom saobracaju ne treba trositi reci. Kad vas ***** da iz Iriga zaglavite iza nekog kamiona, sledecih pola sata dok se ne popnete na frusku goru nagutate se izduvnih gasova za tri zivota.

Ja

pre 12 godina

Ja sam radio u Šapcu a živeo u Novom Sadu prethodne tri godine. Svaki putkada sam prelazio Frušku Goru sa rumljanske strane milio sam brzinom od 15km/h iza kamiona, a kada je sneg i led često se dešavalo da se neki kamion prepreči i da saobraćaj stoji po sat vremena. Tunel je neophodan!

ky3ma

pre 12 godina

Kakav bre tunel kroz Frusku Goru da li su ovi normalni. Pa ima svega jedno brdo u Vojvodini i oni nasli da buse rupu u njemu. Pa ove treba zaustaviti pod hitno oni su u nekom delirijumu.

borislav

pre 12 godina

Tunel bi trebao biti deo velikog projekta i (po mom misljenju) razumnog projekta - AUTOPUTA (naglasavam, jer mnogi pricaju da ce to biti put rezervisan za motorna vozila (ili kako se sada zove?!)) Sabac - Ruma - Novi Sad- Zrenjanin - Temisvar.
To bi bila saobracajnica koja bi sa autoputem SU - NS - BG (cvoriste NS) i autoputem BG - Sid - Hrvatska (cvoriste RU) cinila ozbiljnu (nije to nista megalomanski - upotrebio sam rec OZBILJNU!) mrezu puteva u Vojvodini. Ja navijam (i zvuci mi sasvim razumno) da od Sapca taj put trazi sebi nastavak juznije, da ide prema Uzicu, Cacku... da to bude ono sto nasi nazivaju KOridor 11, ali politicka klika ne dozvoljava da cvoriste bude kod Rume, nego (pogadjate!) kod BG, pa imaju drugu i drugaciju trasu.
Sam tunel zvuci megalomanski, ali svako ko se makar malo vozio na tom pravcu, zna da drugo resenje ne postoji - samo tunel treba osmisliti ekonomicno, da bude relativno kratak, makar se zbog toga menjali putni pravci...
Onima koji nisu upuceni - gore (na FG) gde god podjes putem, nalazi se nacionalni park, manastir, stari grad... Ne mozes vuci ozbiljnu saobracajnicu ni kroz Petrovaradin i Karlovce, ni preko N.Parka, ni kroz manastire... a nekako se mora u Srem...

bg

pre 12 godina

@za mladje i malo starije ali i zaboravne
Fgora je busna vec vise decenija.Jos u Titovoj Jugi Vojska se tamo opremala i iako se zestoko protivim(o) to je ipak neminovnosst jer cementara i njene stranke unistise nacionalni park.UNISTISE puteve,od Zmajevca moze samo tenk da prodje a da posle ne trazi spone po putu.Kad nismo znali da naplacujemo (uglavnom) kamionima sa bosanskim tablicama taksu jer oni kod registracije NE PLACAJU Srbiji porez za obnovu puteva,tako nam i treba.Zauvek cemo biti glupi ma koliko bili ponosni.

Dimitrijevic Vukasin

pre 12 godina

Kad procitam ove vesti vezane za tunel kroz Frusku goru,na trenuteak mi se ucini da zivim U Svicarskoj...880 miliona evra,a tesko se zivi,jel!A zasto gosn Pajtic koji prima 4 plate ne zapusi rupe na asfaltu na Fruskoj gori,pa onda nek prica o tunelu...

Vladimir

pre 12 godina

Put preko Iriskog venca je jedan od najvecih cepova u Srbiji. Citav region je u gubitku zbog toga. Postoje ljudi koji su primorani da svaki dan predju ovu planinu i po nekoliko puta. U slucaju da je kamion sleteo ili za vreme vremenskih nepogoda (citaj: pao sneg u 21. veku), ovaj pravac je zatvoren, a onaj ko mora da se nadje na drugoj strani mora da ima dzip ili da utuce 10-15 l vise benzina da ide na auto-put NS-BG-RU-SM.

bigbob

pre 12 godina

Prvo nek saniraju put od Rume do Novog Sada, zadnji put sam odbio auspuh tu. Put, ravnine i kvalitet asfalta izgledaju kao staze u turskom dobu.

Popović Dejan

pre 12 godina

Nisam protiv gradnje tunela ali mislim da bi prvo valjalo popraviti sve puteve (nadvožnjake, podvožnjake, mostove, tunele...) po Vojvodini odnosno Srbiji pa onda kopati rupe.
Traka autoputa od Bataje ka NS se raspada posle samo 5 godina - eeeej!!
Ali se zato priča o izgradnji tunela kroz FG.

Ovo najava me podseća na izgradnju metroa u Bg, stalno se priča o tome, stalno se naručuju novi projekti a ponajviše se žvalavi o tome pred izbore.

Ja lično nemam primarne koristi ni od tunela ni od metroa ali verujem da ćete vi, moji sugrađani, osetiti neki boljitak kada ovi projekti, za 40 godina budu završeni, ako doživimo..

kakva glupost

pre 12 godina

@bg
Ti (uglavnom) kamioni sa bosanskim tablicama koje spominjes su ti dovozili drva po bagatelnoj cijeni i time unistavali ne samo bosanska ili balkanska nego evropska i svjetska pluca.
Sto se poreza za puteve tice svako ih placa u svojoj zemlji, najbolje bi bilo da ih ti placas npr. Ukrajini ako do tamo vrsis autoprevoz. Putarine i vinjete su nesto sasvim drugo, svi su u obavezi da ih placaju i to i rade.
A sto se kvaliteta puteva tice, decko imas ti koga da krivis u Srbiji kao i mi ovdje. Mogli bismo i mi reci da su nam recimo Imlekovi kamioni krivi za rupetine na putevima ali to jednostavno nije tacno. Kriv je onaj koji skida kajmak sa smjese asfalta.

Bob Rock

pre 12 godina

Mdaa...ne mozete 100km autoputa kroz njive da napravite...a sad ce te kao tunel kroz Frusku Goru ?!...Vec vidim Djilasa kako najvljuje exploraciju Saturna...Postali su totalno autisticni...

Fruškogorac

pre 12 godina

"Naše ambicije su visoke jer želimo da Fruška gora postane značajan subjekat razvoja Srema, ali i Vojvodine u celini", rekao je Pajtić i dodao da "izgradnjom tunela želimo da ovaj nacionalni park zaštitimo od teretnog saobraćaja, koji će na taj način biti izmešten, i otvorimo prostor za razvoj potencijala Fruške gore".

Opet neke kombinacije za Interkop

Čemu onda autoput i most kod Beške?

Što se tiče navodnog zagađenja i Vaše zainteresovanosti da se to spreči, samo neupućeni ne znaju da najveće zagađenje dolazi od kopova sa Fruške Gore i Lafarža, a to ne verujem da želite da zaustavite.

P.S. Tunel bi mogli da zovemo Bojanov tunel i njime bi trebalo da idemo pravo u Evropu

deda mraz ne postoji

pre 12 godina

a kolika ce biti tunarina?

da se kladimo da ce ga zbog tunarine vecina zaobilaziti.
veliki broj vozila zaobilazi autoput na relaciji ns-bg bas zbog putarine.

sale

pre 12 godina

******
Koja je poenta takvog rasipanja? Da li je zaista toliko neophodan tunel kroz Frusku goru ili je u pitanju samo potreba gospon Pajtica da jos negde stavi tablu sa svojim imenom?

@kakva glupost

pre 12 godina

@kakva glupost I ŠTA SAD?to si našao da upoređuješ? Asfalt kroz nacionalni park (EJ!NAC.PARK!) sa bosanskim drvima? Kako te nije blam i sramota da tako nešto izjaviš!? Koja je to niža upravljačka struktura koja može da tako nešto predloži ili izjavi da TAKAV NAČIN MOŽE DA PROĐE U PRAVNOJ(?) DRŽAVI...Cementara nije neki kiosk na ćošku pa ga baš zabole...Da budemo jasni među sobom i među normalnim,da smo krivi-krivi smo...ALI i vi ste krivi što to zloupotrebljavate a to se zove KORUPCIJA...nećete da platite neki duži put? molim lepo,ne pravite se ludi i recite da smo naopaka država ali da imate morala i da ne želite da vozite kroz Nac.park...Malo sutra ćete to da kažete!Ništa niste bolji od nas Srba!Ista ste bagra!

Fruskogorac

pre 12 godina

E, hajd za pocetak zakrpi rupe na asfaltu, jer se nacionalnim parkom cak ni do spomenika na Vencu ne moze proci ukoliko ne vozite traktor.

ky3ma

pre 12 godina

Naravno da bi bilo lepo imati tunel kroz Frušku goru isto kao i što je sjajno imati prugu Beograd - Bar ali treba videti da li je ta investicija ekonomski opravdana i da li će omogućiti privredni rast i podići sve one brojke koje su u Srbiji niže u odnosu na okruuženje i Evropu. U Vojvodini se svake godine desi poplava jer kanali ne rade, suša takođe pa nikom ništa a pre nekoliko godina se pričalo da je to neophodan projekat. Ovaj tunel je tipičan srpski megalomanski projekat koji će da se započne i da traje desetine godina, neće se znati ni koliko para ide kome, niti rokovi niti išta. Planovima u Srbiji nedostaje realnost.

Mihajlo Jovanovic

pre 12 godina

O vojvođanskim tunelima treba da odlučuje Vojvodina i Vojvođani/ke.

Dokle god se svi mi o tome pitamo, a g. Pajtić obija beogradske pragove za dozvolu, nema tog tunela koji će nam pomoći.

hvala.

Milan

pre 12 godina

Ako vec zelite da busite brda i planine bitnije od Fruske Gore je srediti autoput E75 na potezu Grdelicke klisure prema Grckoj ili Sicevacku klisuru prema Bugarskoj jer su to uska grla i veoma prometne deonice..

betmen

pre 12 godina

SREDITE PUTEVE! KAKO VAS NIJE SRAMOTA, VOJVOĐANSKI POLITIČARI?!

ZAR VI LEBDITE PO NOVOM SADU I VOJVODINI?

PORED TOLIKO RUPA U GLAVI, SAMO VAM FALI RUPA U FRUŠKOJ GORI!!!

E, ZATO VAM SLEDUJE SLEDEĆA KAZNA: SVAKOG DANA, NA SVAKIH 12 SATI MENJAĆE SE POLITIČARI KOJI ĆE SE VOZITI, ISKLJUČIVO SREMSKOM ULICOM, GORE, DOLE.

VOŽNJA ĆE BITI ORGANIZOVANA U PEGLICI, BEZ MOGUĆNOSTI DA SE ZA VREME VOŽNJE HRANE, PIJU VODU, ***, ITD...

KAKO NAMA, TAKO I VAMA!!!

mlekadzija

pre 12 godina

Posto je Pajtic doktor Bojan zakasnio sa gradnjom jednog velelepnog mosta od jedno 200 miliona evra u NSadu evo sjajne ideje za tunel...
Srecom nece moci i da je ostvari

Kamiondžija

pre 12 godina

Mislim da većina ovde nije putovala inostranstvom da bi znala da je prolaz tunelom te dužine za šlepere minimum 2000 dinara a za putnička vozila preko 300 dinara. Privatan biznis uvek gleda svaki dinar. Tad se mora zabraniti teški saobraćaj preko Fruške gore ali on neće otići u tunel već na AP NS-BG a putnička vozila većinom će nastaviti preko venca. Nažalost moram reći da tunel neće biti ekonomski isplativ najviše zbog blizine AP.

Milos

pre 12 godina

Ja ponavljam da jedini argument za izgradnju bilo kog autoputa ne treba da bude blizina Beograda ili Novog Sada, vec iskljucivo frekvencija saobracaja na toj trasi - sto je vise vozila, to je takvo mesto prioritetnije za izgradnju autoputa.

Podaci kazu da je u Srbiji najfrekventniji saobracaj na deonici Beograd - Lazarevac (a ne Cacak ili Uzice), zatim Novi Sad - Zrenjanin, i konacno Kraljevo - Krusevac, Sabac - E-75 i Cacak - Preljina.

Ne znam da li ovaj tunel kroz FG treba odmah da bude profila autoputa, ali za takve projekte, ja bih bio spreman da pristanem na izuzetak. Fruska Gora je divno mesto, koje jako trpi zbog teretnog saobracaja, koji bih ja, uzgred, odavno na tom mestu zabranio. Od tunela do E-75 nema puno, pa se cak isplati zavrsiti to odmah. Nisam za cvor sa "koridorom 11" kod Rume jer, iako nikada ne idem Ibarskom iz Beograda, najveca frenkvencija saobracaja je upravo od BG ka Lazarevcu.

MARE

pre 12 godina

Kako ste svi vi naivni. Jeste da taj tunel treba ali je tako ocigledno da kako se blize izbori sve se vise zahuktavaju politicari u svojim laznim obecanjima... Ovaj pajtic samo servira viziju koja bog te pita kaada treba da bude pretvorena u delo.

IPMUTANT

pre 12 godina

Ja idem tim putem 10x godisnje sa malom decom, ali i dalje ne mislim da imam pravo da resavanje mojih problema treba da placa cela drzava i to makoju cenu.

Jel rekao neko:
1. Strucni elaborat (da, da, imaju saobracajci to) koji dokazuje isplativost ili nuznost radova
2. Javni raspis za izvodjenje radova koji bi obezbedio najnizu cenu

Ako nije, to je ogroman problem. A ako vi niste primetili da to niko nije spomenuo, onda je problem jos mnogostruko veci.

Kad budete poceli da primecujete ovakve stvari mozda ce nam biti malo bolje, a dotle malo matematike.
880.000.000 EUR je s obzirom na broj onih koji stvarno nesto privredjuju (da, tako je, drzavni sluzbenici su trosak, oni ne privredjuju) u drzavi (a njih je manje od 650.000) je to preko 1.353 EUR na privredjujuceg.

A da ne bi mozda bilo pametnije to usmeriti u razvoj malih i srednjih preduzeca?

Nikola

pre 12 godina

Često putujem preko venca, jednom nedeljno i smatram da tunel uopšte nije potreban, a rešenje je jednostavno- proširiti deo puta na usponu sa sremske strane za još jednu traku i problem saobraćaja i obilaženja kamiona na usponu je rešen. A što se tiče ekologije i zaštite planine od izduvnih gasova, pa iz tunela ti gasovi moraju negde biti emitovani na izlazima izduvnih kanala, sigurno ih neće odneti u konzervata sa Fruške gore, jedino ako se na izduvnim kanalima postavljaju filteri za prečišćavanje, a to već ne znam.

ps. A dok se tunel ne napravi,ako ga već budete pravili, molim vas gdine Pajtiću da se popravi put na vencu da ne idemo kao po njivi. Uskoro će nam traktor trebati kakav je put sa novosadske strane.

nixonn

pre 12 godina

Zeleo bi da podignem glas protiv tunela kroz Frusku Goru. Naime, obzirom da je Vojvodina prostrana ravnica stvarno ne vidim poentu rasipanja para od nasih poreza na nesto sto nije u ovom trenutku nije prioritetno. SA druge strane potpuno sam protiv naruzavanja Fruske Gore. Fruskogorski nacionalni park je biser Vojvodine, veoma blizu Beograda i idealno izletiste za ljubitelje prirode. Jedan veliki tunel bi uveliko naruzio izgled nacionalnog parka.

peđa

pre 12 godina

nijesam stručnjak tunelogradnje,ali pogledajte link ispod,tunel sozina u crnoj gori,koštao je 70 milona €,samo za poređenje
http://www.shop-montexel.com/mp/index.php?option=com_content&task=view&id=2&Itemid=214

драјвер

pre 12 godina

Често возим преко Иришког Венца и истина је да је пут оптерећен, али далеко од тога да је катастрофално стање, верујте има много МНООООООГО горих деоница. Нпр. јуче од Н. Сада до Руме 45мин, од Руме до Н.Сада (заобилажењем Ирига и Венца, преко Крушедола на стари пут Београд Нови Сад 40мин)

Тачно је да повремено има застоја, убедљиво највише када се крпе рупе и када се на жалост деси неки удес. Иначе правац је проходан и врло питом, а то што имамо гомилу неспособних возача који осим равнице и правца нису видели захтевнијих путева у свом животу па им је неопходан тунел...не бих коментарисао.

Господо драга, шта мислите како изгледа ситуација у тунелу у коме се деси удес или су у току радови на одржавању? Тада се ваљда укључи телепорт па аутомобили изађу на другу страну? Да ли је ико размишљао о томе где излазе издувни гасови које аутомобили свеједно испуштају било да се возе кроз тунел или преко? Можда се пакују у боце и испуштају изнад Тринидада и Тобага?!?! И где ће тај тунел да заврши између Ирига и Руме? Па наравно да неће, него је неопходна обилазница око Ирига, 2+2 траке целом дужином пута од Венца до Шапца (или још боље до Лознице) и решен проблем са мање пара. За ову цифру која се спомиње као цена тунела, може се направити још којешта неопходније...

abc

pre 12 godina

Ako cemo o tunelima trebalo bi iskopati jedan i ispod Jelice, da se poveze Cacak sa Gucom (Dragacevom). Inace nemam nista protiv tunela ispod Fruske Gore posto je sadasnje stanje neodrzivo i sa aspekta nacionalnog parka i sa aspekta saobracaja.

Морава и брда

pre 12 godina

Тај пројекат "Тунел" је инициран још за време министарства за инфраструктуру у време Веље Илића, чисто да се зна. да се нкити туђим перјем мр,др, преседник.....

akko

pre 12 godina

pa nisu to alpi pa da mora tunel!?!?!?!!?! meni ovo vise lici na pricu da je f gora predvidjena da bude nova deponija nuklearnog otpada i da je tunel pokrice za tu pricu....pobogu to je nacionalni park!!!! pokrpite rupe prvo pa bushite ako i samo ako mora

bandere cekaju

pre 12 godina

Ljudi, sta mislite da li on razmislja o dobrobiti Fruske Gore ili o dobrobiti svog djepa? Ipak je to Pajtic. Pa taj je sjebo jednu banku dva puta, posle prvog puta joj je samo promenio ime u Razvojna banka Vojvodine.
Bio taj tunel potreban ili ne, neka ga pravi neka druga garnitura. Bice jeftiniji. Ova lopokratija nema mere.

jaca 971

pre 12 godina

Svaki komentar je suvišan na sve rečeno do sada.Činjenice postoje broj vozila koji prodju kroz Irig je oko 8000 za dvadesetčetiri časa.O broju udesa ,poginulih pešaka ‚‚DECE ‚‚ Izlišno je i komentarisati.Da bi prešao ulicu‚‚MAGISTRALU‚‚ čekamo i po desetak minuta.Temelji kuća i zgrada ulezu od čestih vibracija koje stvaraju teški šleperi i kamioni.O izduvnim gasovima i zagazjenju niko nama ništa ne govori.DA LI NAM JE POTREBAN TUNEL I OBILAZNICA JEDNOGLASNO ‚‚DA‚‚.I naša deca treba da zive i uzivaju ,da bi se to i desilo mi moramo da im otavimo nešto u amanet.

ostoja

pre 12 godina

Smederevska zeljezara zaradi godisnje 400miliona godisnje a sad ce tunel da vrati 880miliona??? svi ce ga zaobilaziti u sirokom luku. a to ce da sarani vojvodinu.

ostoja

pre 12 godina

Smederevska zeljezara zaradi godisnje 400miliona godisnje a sad ce tunel da vrati 880miliona??? svi ce ga zaobilaziti u sirokom luku. a to ce da sarani vojvodinu.

ky3ma

pre 12 godina

Kakav bre tunel kroz Frusku Goru da li su ovi normalni. Pa ima svega jedno brdo u Vojvodini i oni nasli da buse rupu u njemu. Pa ove treba zaustaviti pod hitno oni su u nekom delirijumu.

sale

pre 12 godina

******
Koja je poenta takvog rasipanja? Da li je zaista toliko neophodan tunel kroz Frusku goru ili je u pitanju samo potreba gospon Pajtica da jos negde stavi tablu sa svojim imenom?

nixonn

pre 12 godina

Zeleo bi da podignem glas protiv tunela kroz Frusku Goru. Naime, obzirom da je Vojvodina prostrana ravnica stvarno ne vidim poentu rasipanja para od nasih poreza na nesto sto nije u ovom trenutku nije prioritetno. SA druge strane potpuno sam protiv naruzavanja Fruske Gore. Fruskogorski nacionalni park je biser Vojvodine, veoma blizu Beograda i idealno izletiste za ljubitelje prirode. Jedan veliki tunel bi uveliko naruzio izgled nacionalnog parka.

akko

pre 12 godina

pa nisu to alpi pa da mora tunel!?!?!?!!?! meni ovo vise lici na pricu da je f gora predvidjena da bude nova deponija nuklearnog otpada i da je tunel pokrice za tu pricu....pobogu to je nacionalni park!!!! pokrpite rupe prvo pa bushite ako i samo ako mora

Milan

pre 12 godina

Ako vec zelite da busite brda i planine bitnije od Fruske Gore je srediti autoput E75 na potezu Grdelicke klisure prema Grckoj ili Sicevacku klisuru prema Bugarskoj jer su to uska grla i veoma prometne deonice..

Dusko

pre 12 godina

Svako ko je vozio preko Fruske Gore do Iriskog venca, zna da je ovaj tunel brutalno vazan.

Nema potrebe da spominjem zasto.

Cena je astronomska, ali je 100% isplativo.

idemo-dalje

pre 12 godina

Izgleda sse blize izbori , pa svi krecu sa poznatim pricama o MEGALOMNIM PROJEKTIMA .
KRECE BUJICA LAZI OD SVIH POLITICARA . Jadna ova zemlja i ovaj narod.

Kamiondžija

pre 12 godina

Mislim da većina ovde nije putovala inostranstvom da bi znala da je prolaz tunelom te dužine za šlepere minimum 2000 dinara a za putnička vozila preko 300 dinara. Privatan biznis uvek gleda svaki dinar. Tad se mora zabraniti teški saobraćaj preko Fruške gore ali on neće otići u tunel već na AP NS-BG a putnička vozila većinom će nastaviti preko venca. Nažalost moram reći da tunel neće biti ekonomski isplativ najviše zbog blizine AP.

Dimitrijevic Vukasin

pre 12 godina

Kad procitam ove vesti vezane za tunel kroz Frusku goru,na trenuteak mi se ucini da zivim U Svicarskoj...880 miliona evra,a tesko se zivi,jel!A zasto gosn Pajtic koji prima 4 plate ne zapusi rupe na asfaltu na Fruskoj gori,pa onda nek prica o tunelu...

драјвер

pre 12 godina

Често возим преко Иришког Венца и истина је да је пут оптерећен, али далеко од тога да је катастрофално стање, верујте има много МНООООООГО горих деоница. Нпр. јуче од Н. Сада до Руме 45мин, од Руме до Н.Сада (заобилажењем Ирига и Венца, преко Крушедола на стари пут Београд Нови Сад 40мин)

Тачно је да повремено има застоја, убедљиво највише када се крпе рупе и када се на жалост деси неки удес. Иначе правац је проходан и врло питом, а то што имамо гомилу неспособних возача који осим равнице и правца нису видели захтевнијих путева у свом животу па им је неопходан тунел...не бих коментарисао.

Господо драга, шта мислите како изгледа ситуација у тунелу у коме се деси удес или су у току радови на одржавању? Тада се ваљда укључи телепорт па аутомобили изађу на другу страну? Да ли је ико размишљао о томе где излазе издувни гасови које аутомобили свеједно испуштају било да се возе кроз тунел или преко? Можда се пакују у боце и испуштају изнад Тринидада и Тобага?!?! И где ће тај тунел да заврши између Ирига и Руме? Па наравно да неће, него је неопходна обилазница око Ирига, 2+2 траке целом дужином пута од Венца до Шапца (или још боље до Лознице) и решен проблем са мање пара. За ову цифру која се спомиње као цена тунела, може се направити још којешта неопходније...

Malo nauke za NEVERNE TOME

pre 12 godina

Za sve koji su protiv tunela kroz Frusku Goru:
1. prvo pogledajte kartu Srbije, uocite GDE i KAKO se prostire F. Gora
2. oucicete da je ona, iako niska planina (oko 530m) povrsinski nije mala i da razdvaja Backu i Srem
3. uradjena je prethodnih godina studija o teskim metalima koji dospevaju izduvnim gasovima iz vozila koja prolaze Iriskim vencem - godisnje nekoliko TONA OLOVA zavrsi na F. Gori kao NACIONALNOM PARKU!
4. Nacionalni park, kao NAJVISA kategorija zasticenog prirodnog dobra, je zoniran (3 zone).
5. U PRVU zonu u koju niko ne bi smeo da kroci, pa ni naucnici, bez odobrenja i pratnje nekog iz nacionalnog parka...
6. u mnogim zemljama u svetu, krozn nacionalni park ne mozete da vozite auto, a i ako smete, to moze samo u najnizim zonama zastite i TADA morate da vozite auto na GAS ILI ELEKTRICNI POGON, upravo zbog smanjenja emisije stetnih gasova.
7. NARAVNO, da ce sa tunelom, F. Gora biti i dalje ugrozena izduvnim gasovima zbog blizine Novog Sada, velikih autoputeva i sl...ali to nece ni iz bliza biti ona kolicina stetnih materija koje sada prima od kojekakvih kamioncina koji, izbegavajuci putarine, prelaze preko ovog panonskog bisera 25h/8 dana u nedelji!

DA LI JE SADA MALO JASNIJE KOLIKO JE BITAN OVAJ TUNEL I DA NE PREDSTAVLJA KAPRIC! VECI KAPRIC JE, AKO MENE PITATE TORANJ NA AVALI...mogli smo skoro 10 godin bez njega...KAPRIC GOSN. DINKICA JE I SKI CENTAR NA STAROJ PLANINI...I JOS MNOGI DRUGI...



Sapienti sat!

betmen

pre 12 godina

SREDITE PUTEVE! KAKO VAS NIJE SRAMOTA, VOJVOĐANSKI POLITIČARI?!

ZAR VI LEBDITE PO NOVOM SADU I VOJVODINI?

PORED TOLIKO RUPA U GLAVI, SAMO VAM FALI RUPA U FRUŠKOJ GORI!!!

E, ZATO VAM SLEDUJE SLEDEĆA KAZNA: SVAKOG DANA, NA SVAKIH 12 SATI MENJAĆE SE POLITIČARI KOJI ĆE SE VOZITI, ISKLJUČIVO SREMSKOM ULICOM, GORE, DOLE.

VOŽNJA ĆE BITI ORGANIZOVANA U PEGLICI, BEZ MOGUĆNOSTI DA SE ZA VREME VOŽNJE HRANE, PIJU VODU, ***, ITD...

KAKO NAMA, TAKO I VAMA!!!

Mihajlo Jovanovic

pre 12 godina

O vojvođanskim tunelima treba da odlučuje Vojvodina i Vojvođani/ke.

Dokle god se svi mi o tome pitamo, a g. Pajtić obija beogradske pragove za dozvolu, nema tog tunela koji će nam pomoći.

hvala.

deda mraz ne postoji

pre 12 godina

a kolika ce biti tunarina?

da se kladimo da ce ga zbog tunarine vecina zaobilaziti.
veliki broj vozila zaobilazi autoput na relaciji ns-bg bas zbog putarine.

Nikola

pre 12 godina

Često putujem preko venca, jednom nedeljno i smatram da tunel uopšte nije potreban, a rešenje je jednostavno- proširiti deo puta na usponu sa sremske strane za još jednu traku i problem saobraćaja i obilaženja kamiona na usponu je rešen. A što se tiče ekologije i zaštite planine od izduvnih gasova, pa iz tunela ti gasovi moraju negde biti emitovani na izlazima izduvnih kanala, sigurno ih neće odneti u konzervata sa Fruške gore, jedino ako se na izduvnim kanalima postavljaju filteri za prečišćavanje, a to već ne znam.

ps. A dok se tunel ne napravi,ako ga već budete pravili, molim vas gdine Pajtiću da se popravi put na vencu da ne idemo kao po njivi. Uskoro će nam traktor trebati kakav je put sa novosadske strane.

ivan

pre 12 godina

Da u Vojvodini ima samo jedno brdo i bas zato treba tunel da ga spase od saobrecaja koje ga svaki dan unistava! A da nekazem da je voznja preko venca uzas i da ce stanovnici Iriga odahnuti ako kamioni vise nebudu tutnjali kroz centar!
Auu ja od rano jutro branim ideju DS,odo sad u crkvu da se ispovedim:)

@kakva glupost

pre 12 godina

@kakva glupost I ŠTA SAD?to si našao da upoređuješ? Asfalt kroz nacionalni park (EJ!NAC.PARK!) sa bosanskim drvima? Kako te nije blam i sramota da tako nešto izjaviš!? Koja je to niža upravljačka struktura koja može da tako nešto predloži ili izjavi da TAKAV NAČIN MOŽE DA PROĐE U PRAVNOJ(?) DRŽAVI...Cementara nije neki kiosk na ćošku pa ga baš zabole...Da budemo jasni među sobom i među normalnim,da smo krivi-krivi smo...ALI i vi ste krivi što to zloupotrebljavate a to se zove KORUPCIJA...nećete da platite neki duži put? molim lepo,ne pravite se ludi i recite da smo naopaka država ali da imate morala i da ne želite da vozite kroz Nac.park...Malo sutra ćete to da kažete!Ništa niste bolji od nas Srba!Ista ste bagra!

mlekadzija

pre 12 godina

Posto je Pajtic doktor Bojan zakasnio sa gradnjom jednog velelepnog mosta od jedno 200 miliona evra u NSadu evo sjajne ideje za tunel...
Srecom nece moci i da je ostvari

Bob Rock

pre 12 godina

Mdaa...ne mozete 100km autoputa kroz njive da napravite...a sad ce te kao tunel kroz Frusku Goru ?!...Vec vidim Djilasa kako najvljuje exploraciju Saturna...Postali su totalno autisticni...

MARE

pre 12 godina

Kako ste svi vi naivni. Jeste da taj tunel treba ali je tako ocigledno da kako se blize izbori sve se vise zahuktavaju politicari u svojim laznim obecanjima... Ovaj pajtic samo servira viziju koja bog te pita kaada treba da bude pretvorena u delo.

Fruškogorac

pre 12 godina

"Naše ambicije su visoke jer želimo da Fruška gora postane značajan subjekat razvoja Srema, ali i Vojvodine u celini", rekao je Pajtić i dodao da "izgradnjom tunela želimo da ovaj nacionalni park zaštitimo od teretnog saobraćaja, koji će na taj način biti izmešten, i otvorimo prostor za razvoj potencijala Fruške gore".

Opet neke kombinacije za Interkop

Čemu onda autoput i most kod Beške?

Što se tiče navodnog zagađenja i Vaše zainteresovanosti da se to spreči, samo neupućeni ne znaju da najveće zagađenje dolazi od kopova sa Fruške Gore i Lafarža, a to ne verujem da želite da zaustavite.

P.S. Tunel bi mogli da zovemo Bojanov tunel i njime bi trebalo da idemo pravo u Evropu

bg

pre 12 godina

@za mladje i malo starije ali i zaboravne
Fgora je busna vec vise decenija.Jos u Titovoj Jugi Vojska se tamo opremala i iako se zestoko protivim(o) to je ipak neminovnosst jer cementara i njene stranke unistise nacionalni park.UNISTISE puteve,od Zmajevca moze samo tenk da prodje a da posle ne trazi spone po putu.Kad nismo znali da naplacujemo (uglavnom) kamionima sa bosanskim tablicama taksu jer oni kod registracije NE PLACAJU Srbiji porez za obnovu puteva,tako nam i treba.Zauvek cemo biti glupi ma koliko bili ponosni.

IPMUTANT

pre 12 godina

Ja idem tim putem 10x godisnje sa malom decom, ali i dalje ne mislim da imam pravo da resavanje mojih problema treba da placa cela drzava i to makoju cenu.

Jel rekao neko:
1. Strucni elaborat (da, da, imaju saobracajci to) koji dokazuje isplativost ili nuznost radova
2. Javni raspis za izvodjenje radova koji bi obezbedio najnizu cenu

Ako nije, to je ogroman problem. A ako vi niste primetili da to niko nije spomenuo, onda je problem jos mnogostruko veci.

Kad budete poceli da primecujete ovakve stvari mozda ce nam biti malo bolje, a dotle malo matematike.
880.000.000 EUR je s obzirom na broj onih koji stvarno nesto privredjuju (da, tako je, drzavni sluzbenici su trosak, oni ne privredjuju) u drzavi (a njih je manje od 650.000) je to preko 1.353 EUR na privredjujuceg.

A da ne bi mozda bilo pametnije to usmeriti u razvoj malih i srednjih preduzeca?

ky3ma

pre 12 godina

Naravno da bi bilo lepo imati tunel kroz Frušku goru isto kao i što je sjajno imati prugu Beograd - Bar ali treba videti da li je ta investicija ekonomski opravdana i da li će omogućiti privredni rast i podići sve one brojke koje su u Srbiji niže u odnosu na okruuženje i Evropu. U Vojvodini se svake godine desi poplava jer kanali ne rade, suša takođe pa nikom ništa a pre nekoliko godina se pričalo da je to neophodan projekat. Ovaj tunel je tipičan srpski megalomanski projekat koji će da se započne i da traje desetine godina, neće se znati ni koliko para ide kome, niti rokovi niti išta. Planovima u Srbiji nedostaje realnost.

bandere cekaju

pre 12 godina

Ljudi, sta mislite da li on razmislja o dobrobiti Fruske Gore ili o dobrobiti svog djepa? Ipak je to Pajtic. Pa taj je sjebo jednu banku dva puta, posle prvog puta joj je samo promenio ime u Razvojna banka Vojvodine.
Bio taj tunel potreban ili ne, neka ga pravi neka druga garnitura. Bice jeftiniji. Ova lopokratija nema mere.

borislav

pre 12 godina

Tunel bi trebao biti deo velikog projekta i (po mom misljenju) razumnog projekta - AUTOPUTA (naglasavam, jer mnogi pricaju da ce to biti put rezervisan za motorna vozila (ili kako se sada zove?!)) Sabac - Ruma - Novi Sad- Zrenjanin - Temisvar.
To bi bila saobracajnica koja bi sa autoputem SU - NS - BG (cvoriste NS) i autoputem BG - Sid - Hrvatska (cvoriste RU) cinila ozbiljnu (nije to nista megalomanski - upotrebio sam rec OZBILJNU!) mrezu puteva u Vojvodini. Ja navijam (i zvuci mi sasvim razumno) da od Sapca taj put trazi sebi nastavak juznije, da ide prema Uzicu, Cacku... da to bude ono sto nasi nazivaju KOridor 11, ali politicka klika ne dozvoljava da cvoriste bude kod Rume, nego (pogadjate!) kod BG, pa imaju drugu i drugaciju trasu.
Sam tunel zvuci megalomanski, ali svako ko se makar malo vozio na tom pravcu, zna da drugo resenje ne postoji - samo tunel treba osmisliti ekonomicno, da bude relativno kratak, makar se zbog toga menjali putni pravci...
Onima koji nisu upuceni - gore (na FG) gde god podjes putem, nalazi se nacionalni park, manastir, stari grad... Ne mozes vuci ozbiljnu saobracajnicu ni kroz Petrovaradin i Karlovce, ni preko N.Parka, ni kroz manastire... a nekako se mora u Srem...

Popović Dejan

pre 12 godina

Nisam protiv gradnje tunela ali mislim da bi prvo valjalo popraviti sve puteve (nadvožnjake, podvožnjake, mostove, tunele...) po Vojvodini odnosno Srbiji pa onda kopati rupe.
Traka autoputa od Bataje ka NS se raspada posle samo 5 godina - eeeej!!
Ali se zato priča o izgradnji tunela kroz FG.

Ovo najava me podseća na izgradnju metroa u Bg, stalno se priča o tome, stalno se naručuju novi projekti a ponajviše se žvalavi o tome pred izbore.

Ja lično nemam primarne koristi ni od tunela ni od metroa ali verujem da ćete vi, moji sugrađani, osetiti neki boljitak kada ovi projekti, za 40 godina budu završeni, ako doživimo..

Edmundo

pre 12 godina

Jedva čekam da to bude gotovo. Često iz Novog Sada idem ka Mačvi, Obrenovcu, Čačku, pa i Bg (sad mi lakše doći do Bg sajma preko Venca i Ostružnice nego preko NBg i Gazele). Taj tunel je jako važan. Prelaz preko Iriškog venca je strašno opterećen, a da ne pričamo na šta liči Irig. Fruška gora se zagađuje, gubi se nepotrebno vreme,...

каурин

pre 12 godina

Ово је једна од најразумнијих одлука донетих у Војводини по питању путне мреже и можда најфреквентнијег регионалног правца у држави. Да ли је решење добро или не - можда је понајбоље питати јадне становнике Ирига којима се шлепери "паркирају" у дневним и спаваћим собама и које већ ко зна која гарнитура републичке власти лаже да ће им урадити просту обилазницу.
Предлог је одличан иако је прилично закаснео у најави. Надам се да неће ни приближно толико каснити у реализацији.

kakva glupost

pre 12 godina

@bg
Ti (uglavnom) kamioni sa bosanskim tablicama koje spominjes su ti dovozili drva po bagatelnoj cijeni i time unistavali ne samo bosanska ili balkanska nego evropska i svjetska pluca.
Sto se poreza za puteve tice svako ih placa u svojoj zemlji, najbolje bi bilo da ih ti placas npr. Ukrajini ako do tamo vrsis autoprevoz. Putarine i vinjete su nesto sasvim drugo, svi su u obavezi da ih placaju i to i rade.
A sto se kvaliteta puteva tice, decko imas ti koga da krivis u Srbiji kao i mi ovdje. Mogli bismo i mi reci da su nam recimo Imlekovi kamioni krivi za rupetine na putevima ali to jednostavno nije tacno. Kriv je onaj koji skida kajmak sa smjese asfalta.

Grayhund

pre 12 godina

Vrlo je nepohodan taj tunel, bez imalo ironije...ko se jednom zimi peo po Fruskoj Gori zna sta su muke. O teretnom saobracaju ne treba trositi reci. Kad vas ***** da iz Iriga zaglavite iza nekog kamiona, sledecih pola sata dok se ne popnete na frusku goru nagutate se izduvnih gasova za tri zivota.

Milos

pre 12 godina

Ja ponavljam da jedini argument za izgradnju bilo kog autoputa ne treba da bude blizina Beograda ili Novog Sada, vec iskljucivo frekvencija saobracaja na toj trasi - sto je vise vozila, to je takvo mesto prioritetnije za izgradnju autoputa.

Podaci kazu da je u Srbiji najfrekventniji saobracaj na deonici Beograd - Lazarevac (a ne Cacak ili Uzice), zatim Novi Sad - Zrenjanin, i konacno Kraljevo - Krusevac, Sabac - E-75 i Cacak - Preljina.

Ne znam da li ovaj tunel kroz FG treba odmah da bude profila autoputa, ali za takve projekte, ja bih bio spreman da pristanem na izuzetak. Fruska Gora je divno mesto, koje jako trpi zbog teretnog saobracaja, koji bih ja, uzgred, odavno na tom mestu zabranio. Od tunela do E-75 nema puno, pa se cak isplati zavrsiti to odmah. Nisam za cvor sa "koridorom 11" kod Rume jer, iako nikada ne idem Ibarskom iz Beograda, najveca frenkvencija saobracaja je upravo od BG ka Lazarevcu.

Ja

pre 12 godina

Ja sam radio u Šapcu a živeo u Novom Sadu prethodne tri godine. Svaki putkada sam prelazio Frušku Goru sa rumljanske strane milio sam brzinom od 15km/h iza kamiona, a kada je sneg i led često se dešavalo da se neki kamion prepreči i da saobraćaj stoji po sat vremena. Tunel je neophodan!

Морава и брда

pre 12 godina

Тај пројекат "Тунел" је инициран још за време министарства за инфраструктуру у време Веље Илића, чисто да се зна. да се нкити туђим перјем мр,др, преседник.....

ostoja

pre 12 godina

Smederevska zeljezara zaradi godisnje 400miliona godisnje a sad ce tunel da vrati 880miliona??? svi ce ga zaobilaziti u sirokom luku. a to ce da sarani vojvodinu.

ostoja

pre 12 godina

Smederevska zeljezara zaradi godisnje 400miliona godisnje a sad ce tunel da vrati 880miliona??? svi ce ga zaobilaziti u sirokom luku. a to ce da sarani vojvodinu.

Vladimir

pre 12 godina

Put preko Iriskog venca je jedan od najvecih cepova u Srbiji. Citav region je u gubitku zbog toga. Postoje ljudi koji su primorani da svaki dan predju ovu planinu i po nekoliko puta. U slucaju da je kamion sleteo ili za vreme vremenskih nepogoda (citaj: pao sneg u 21. veku), ovaj pravac je zatvoren, a onaj ko mora da se nadje na drugoj strani mora da ima dzip ili da utuce 10-15 l vise benzina da ide na auto-put NS-BG-RU-SM.

bigbob

pre 12 godina

Prvo nek saniraju put od Rume do Novog Sada, zadnji put sam odbio auspuh tu. Put, ravnine i kvalitet asfalta izgledaju kao staze u turskom dobu.

Fruskogorac

pre 12 godina

E, hajd za pocetak zakrpi rupe na asfaltu, jer se nacionalnim parkom cak ni do spomenika na Vencu ne moze proci ukoliko ne vozite traktor.

abc

pre 12 godina

Ako cemo o tunelima trebalo bi iskopati jedan i ispod Jelice, da se poveze Cacak sa Gucom (Dragacevom). Inace nemam nista protiv tunela ispod Fruske Gore posto je sadasnje stanje neodrzivo i sa aspekta nacionalnog parka i sa aspekta saobracaja.

peđa

pre 12 godina

nijesam stručnjak tunelogradnje,ali pogledajte link ispod,tunel sozina u crnoj gori,koštao je 70 milona €,samo za poređenje
http://www.shop-montexel.com/mp/index.php?option=com_content&task=view&id=2&Itemid=214

jaca 971

pre 12 godina

Svaki komentar je suvišan na sve rečeno do sada.Činjenice postoje broj vozila koji prodju kroz Irig je oko 8000 za dvadesetčetiri časa.O broju udesa ,poginulih pešaka ‚‚DECE ‚‚ Izlišno je i komentarisati.Da bi prešao ulicu‚‚MAGISTRALU‚‚ čekamo i po desetak minuta.Temelji kuća i zgrada ulezu od čestih vibracija koje stvaraju teški šleperi i kamioni.O izduvnim gasovima i zagazjenju niko nama ništa ne govori.DA LI NAM JE POTREBAN TUNEL I OBILAZNICA JEDNOGLASNO ‚‚DA‚‚.I naša deca treba da zive i uzivaju ,da bi se to i desilo mi moramo da im otavimo nešto u amanet.