Ponedeljak, 21.02.2011.

17:18

Prosvetari: Obradović krši zakon

Ministar prosvete Žarko Obradović nastavlja da krši zakon koji ga obavezuje da pregovara sve dok se ne postigne sporazum, navode sindikati prosvetara.

Izvor: FoNet

Prosvetari: Obradoviæ krši zakon IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Dexi

pre 13 godina

Ovo već odavno nije pitanje samo egzistencije, već i obraza koji prosvetnim radnicima kalja i nadređeni, postovani ministar i njegovi predpostavljeni. Poistovećuju ih sa policajcima koji imaju srednju skolu i tri meseca kursa, koji imaju platu kao 90% visoko obrazovanog kadra zaposlenog u skolama, kao i sa medicinskim sestrama, svršenim srednjoškolkama, sa takodje sličnom platom. Pa ako je tako, zašto se taj narod školovao i gubio i vreme i novac i nerve, ako je isto plaćen i profesor i pozornik i pomoćni radnik na gradilištu (on možda i malo više).
Kad se pomenu i taj nezasluženi odmor (mislim da pomenu Marko). Odmor je i roditeljima i deci ne samo prosvetnim radnicima. Njima je jos i najmanje, jer i za vreme tog odmora ima gomila obaveza koje niko ne vidi.
Možda je najbolje ukinuti prosvetu, neka se svako uci kako misli da treba, možda će bolje naučiti, a državi će ostati "ogroman" novac koji će njeni puleni moći da dele kako im volja, pa možda neće morati da prodaju ostatak ustanova (ako je još neka ostala u vlasništvu ove propale države).
Sve u svemu, nema nam spasa. Jedino novi potop, pa će se valjda naći neki novi Noje da napravi novu, poštenu i čistu civilizaciju.

marija

pre 13 godina

Zar nema para za našu decu, za njihobe školske dane? Zar to poručuje ministar sve misleći na svoju decu? I mi "ga volimo jer i on voli nas" I našu decu, najviše na svetu! Pa mu je dobro ovako-škole ne rade jer za škole nema para!
Невини су и он и они његови,ни за шта они нису криви...Крива је светска криза,крив је ММФ,криве су мајке српске што је деце у Србији све мање,што села умиру,што се школе затварају,што нам се само беда и сиромаштво и народне кухиње множе...
Криви су српски учитељи,јер не разумеју ни њега ни оне његове који нам из вила са Дедиња,Сењака и Врачара вредних колико учитељ ни за три века да поживи,не би себи могао приуштити, поручују да морамо делити судбину земље Србије,јер пара нема.Не рекоше како они у ова кризна времена до силних богатстава дођоше,ни када ће се разрачунати са онима што Србију комадају,распродају,купују,са онима корумпираним,са лоповима,са криминалцима...Ко да разуме да су им учитељи мука највећа???
Востани Сербие!

Srdjan

pre 13 godina

Ne mogu da verujem koliko mrznje postoji u Marku prema prosvetnim radnicima?! Covek izgleda da ima problem da zavoli i samog sebe, a da ne pricam o drugim ljudima. Zamolio bih ga samo, ako moze da nam kaze, sta su njegovi ciljevi u zivotu i cime se bavi? Izgleda da je veliki strucnjak za analizu rada drugih ljudi...

Marko

pre 13 godina

@Roditelj
''Nerealni'' je jedna reč, piše se spojeno,
''Za sada'' su dve reči, i piše se odvojeno.
Na završetku nekoliko upitnih rečenica stavili ste tačku.
Takođe, nedostaje Vam više zareza (zapeta) u rečenicama.
Pozdrav svim kolegama!
(Vlada, prosvetni radnik, 21. februar 2011 21:35)

Imate vi vremena, pa na tenane čitate komentare dok gustirate ko zna koju kafu po redu.

A onda se nalazite pametni da komentarišete formu umesto suštine.

A suština je da nije važno da li je ovaj roditelj progutao neki zarez, ili izostavio upitnik ili uzvičnik.

Suština je da ste vi neradnici koji bi 'leba bez motike, i da vam je konačno rečeno da ne može.

Samoživi ste i lenji, spremni da štrajkujete ako treba i do juna... duže ne treba, u junu svakako idete na nezasluženi odmor do septembra... pa ćete u septembru ispočetka, jel da?

Treba da vas je sramota. Umesto da (pr)ocenjujete komentare ogorčenih roditelja, bolje bi vam bilo da se potrudite da njihovu decu naučite nečem korisnom, što vam je i zakonska, a morala bi biti i moralna obaveza.

Mada, to sa moralom vam ide teže od zareza i upitnika, zar ne?

hmm/

pre 13 godina

@Roditelj

Kazete da para nema?Meni se ipak cini da nisu lepo rasporedjene.Cime nasi ministri zasluzuju onoliko platu?Svojim radom?Ja ne vidim da je ista bolje..niti da ce biti..Potpuno podrzavam ovu takoreci "revoluciju",jer je to jedini nacin kojim se moze promeniti trenutno stanje u nasoj drzavi.

*Rade*

pre 13 godina

Obradović krši zakone od kad se uvukao u politiku za vreme Miloševića. Tadić je prihvatio sve one najgore iz onog vremena čak i Tijanića. Ko to nezna da sabere dva i dva, ko ne razume ulogu Tadića na događanja u Srbiji.
Ipak verujem da je većina, kojima je stalo do Srbije i interesa njenih graćana povezal neke događaje i aktere. Veljović izlazi u susret miliciji (biće im potrebna), Obradović ni prstom da makne ta Srpsko školstvo i obrazovanje (može biti ciljani nerad), Tadić daje migom znak poltronu Cvetkoviću da izbaci najvažniji zupčanik iz mašene (Dinkića). Potrebno je da izvučemo glavu iz peska. "nekom" ne odgovara da Srbija napreduje i nesmemo čak ni da kažemo.

Uca

pre 13 godina

Sada su prosvetari ispali i komunjare, neradnici, lovci u mutnom, demagozi, a sigurno su i "ne pismeni". Pa može i ovako: Kome se ne dopada što štrajkuju neka menja državu!!! Mada je tek to čista komunjarska, fašistička, Mubarakova, Gadafijeva i da ne nabrajam čija sve logika i praksa. I ja hoću da se moje dete zaposli, da radi i da može da živi od svog rada, a ne da menja državu, jer je ovde u Srbiji tako kako je i gotovo, a kome se ne dopada, neka se seli!

Marko

pre 13 godina

Zanimljivo... Ministar krši Zakon zato što neće da nastavi da pregovara, sve dok svi zahtevi prosvetnih (ne)radnika ne budu prihvaćeni?

A jel'te dame i gospodo prosvetni (ne)radnici, nije vam padalo na pamet to da zapravo vi kršite Zakon onda kada ste odbijali da držite časove u zakonskom minimumu od 30 minuta, nego ste lepo zatvorili učionice i škole, i deci uskratili ustavno pravo na obrazovanje?

Zašto sad ovako dupli aršini?

Treba da vas je stid i sram, i samo mi je žao što vas Obradović nije sve pootpuštao.

A sad, pošto ste svakako zaludni, pravac na "lupanje" negativnih ocena!

milan

pre 13 godina

Kao sto rekoh svi da pokupite prnje zajedno sa ministrom i trazite druge budale. Vi kao vaspitni organ ste prvi prekrsili zakon ne odrzavanjem minimalnog casa od 30 min. sta prebacujete drugima kada u najmanju ruku ne da niste bolji nego puno gori.

Goran 1

pre 13 godina

Ovaj Ministar je pored Mrkonjica,trebalo da bude lustriran 2000.g.pa posto nije,ko im je sada kriv ?
Ako su povecli plate policiji i ako su ponudili 13% zdravstvu,sta je problem da se dogovore i sa prosvetom?
Nikada nisam imao razumevanja za SPS !

Goran 1

pre 13 godina

Za Van Helsinga !
Ajde ako mozes u bilo kom gradu da nadjes samo 5 dipl.matematicara ili dipl.fizicara ili dipl.hemicara ili prof.stranog jezika ali i srpskog jezika na birou rada ?!
Uvek mozes da nadjes med.sestre ili policajce to nije problem jer je u Srbiji zvanicno 93% stanovnistva sa srednjom ili nikakvom skolom,a osim toga,kadar sa srednjom skolom je izvrsilac po nalogu,ne mora nikada mozak da ukljucuje,ali se u Srbiji to jedino i placa !
Da se neko ne bi uvredio, ja nemam nista protiv bilo kog zanimanja niti imam nameru da vredjam, ali samo iznosim fakat jer imam prijatelje na birou rada koji mi kazu da recimo za prof.matematike je stalno otvoren konkurs godinama ali ih uopste nema,kao i za ove druge koje sam nabrojao,pa zato mislim da se tako ovaj problem sa strajkom ne resava!

bez veze

pre 13 godina

@Van Helsing
GLUPOSTI - ima za cuvare, policajce, kolubare, zeleznice, puteve srbije, mali milion agencija, jos veci milion javnih preduzeca, dulice, podmicivanja, pranja para, satelite, gorenja,... je l' treba jos da nabrajam?

Mik

pre 13 godina

Ljudi, ovaj strajk ide iskljucivo na stetu nase dece i nas njihovih roditelja, dok korumpirana vlast za to ne mari. Ali, moram da kazem da sam zgadjen i postupcima prosvetnih radnika, sa kojima sam suocen kao otac djaka prvaka. Oni sa njima na nastavi bukvalno NISTA ne rade! Radne navike kod njih vise ne postoje, a jedino o cemu razmisljaju je kako da skrate ionako kratko radno vreme. Primera radi, cas matematike izgleda tako sto im uciteljica napise na tabli 5 zadataka, a onda deca sama pokusavaju da shvate kako ih resiti. Ko shvati naucio je novu lekciju,a ko ne - nista. Kada se dete pozali da ne razume, odgovor glasi - proveri jos jednom.

Posebna prica su vec uhodani mehanizmi za uzimanje para od roditelja. U skolama za roditelje vec odavno vazi princip - kupi sve sto ucitelj donese i ponudi deci jer ce ti dete u suprotnom dospeti na crnu listu. To ide dotle da usred casova dolaze zene koje prodaju igracke, i to par dana pred Novu godinu.
A kad krenu priredbe, predstave i sl nastupa pljacka...Evo par primera - novogodisnja zurka koja traje 2 sata, a odrzava se u skolskoj sali kosta 500 dinara po razredu. Svaki razred ima svoj dvocasovni termin, a deca dobiju jedan sok, i jedan sendvic. Pa vi izracunajte.
Pozorisna predstava u pozoristu Dusko Radovic kosta 600 dinara. Kad se covek malo raspita sazna da se predstava samo igra u Dusku Radovicu, ali da nije njihova vec neke anonimne trupe koja tamo gostuje. Karta za predstavu kosta 300 dinara za grupne posete, a preostalih 300 dinara uciteljice uzimaju za prevoz dece. Deca se prevoze jednim autobusom, ide njih oko 100 (sede jedni drugim na glavama) sto daje oko 30.000 dinara. Pozoriste nudi uslugu prevoza autobusom za 7.500 dinara. Dakle, 3 uciteljice su dobre 22.500 dinara. A to je samo jedna pozorisna predstava. Zamislite kako to izgleda kada dodje na red rekreativna nastava! Jedan roditelj se pobunio, otisao kod direktorke, a sada se kaje - sin mu je izlozen otvorenom sikaniranju uciteljice, osobe koja sebe naziva pedagogom i koja vec mesec dana strajkuje za vecu platu.
Hocu da kazem - ne zasluzuju vasu podrsku! Seticete se ovoga kada budete poslali dete u skolu.

Vlada, prosvetni radnik

pre 13 godina

@Roditelj
''Nerealni'' je jedna reč, piše se spojeno,
''Za sada'' su dve reči, i piše se odvojeno.
Na završetku nekoliko upitnih rečenica stavili ste tačku.
Takođe, nedostaje Vam više zareza (zapeta) u rečenicama.
Pozdrav svim kolegama!

Jelena

pre 13 godina

Ne razumem šta đacima fali? Šta oni to propuštaju? Trećinu nakaradnog nekoncipiranog znanja? Pa to im bez reforme (za koju se isto tako borimo, ali Vi vidite samo pare, kao da se Vama odvaja od usta) baš ničemu u životu ne služi!

Poštovani roditelji, koliko puta ste se bunili da Vam deca uče gluposti? Koliko puta ste se pitali šta će im toliko neupotrebljivo znanje? Ako se mi sada ne izborimo za kvalitetnije znanje Vaše dece, džaba im škola! Ili mislite da im je baš super da se školuju još 6 do 10, 18 godina (dok ih Vi hranite i oblačite, bez para za stipendije), u objektima koji će se do tada raspasti, uče u 21. veku računarske predmete olovkom na papiru, pišu diplomske radove bez odbrane praktičnog projekta zbog nedostatka sredstava, i posle sve te muke rade naš posao za 40.000 dinara?

Podržite nas! Izborite svojoj deci budućnost!

Миле Ваљево

pre 13 godina

Свака влада до сада, чак и у време Милошевића, трудила се да бар у предизборној години олакша живот грађанима... Моја плата мирује, а хлеб који пре годину дана беше 19 динара, сада је 50-60 динара. Цене отишле 300%, а плата ништа. Вратите цене, не дирајте плату. А министар мисли да избори неће доћи. Мисли да ће министар бити вечно. Ничија није до зоре горила, неће ни твоја Обрадовићу! Од Доситеја Обрадовића, па до данашњег дана, просвета горег министра није имала. Толико ароганције, цинизма... у једном човеку, просвета још није видела. Живе нас сахрањује. Ал устаћемо ми и из гроба министре... СРАМОТО!

Gnevni

pre 13 godina

U moje vreme, razredi su imali po 30 đaka... koliko prosečno imaju danas?
Programi su savladavani u tačno određenim rokovima u skladu sa propisanom dinamikom i mogućnostima učenika da prihvataju informacije... Danas imamo duplo više prosvetnih radnika, razredi prepolovljeni (uz obećanje da će se nastavnik mnogo više posvetiti učeniku), a od silnih štrajkova, praznika, raspusta i neradnih dana deca dosledno izlaze iz škola NEPISMENA! Generacija za generacijom izlazi iz škola sa sve manje i manje znanja i pored višestruko povećanog obima gradiva. Ako prihvatamo tržišne principe, ja smatram da obrazovanje koje moje dete dobija u sadašnjim školama ne odgovara srazmerno novcu koji (kao radnik u realnom sektoru) izdvajam. U to svakako računam i dodatne časove na kojima dete savladava gradivo koje ste igrom slučaja ofrlje obradili. Ali da... pred vas se gospodo ne stavlja taj izbor, niti mogućnost da zbog neodgovornog rada dobijete otkaz ili smanjenu platu, to je rezervisano za nas šljakere. Uglavnom, ne pružam nikakvu podršku sindikatima prosvete, a razlozi su očigledni.

aca

pre 13 godina

Dete mi ide u 4. razred i odličan je đak. 90% znanja smo mu supruga i ja preneli. Kako je dobar matematičar, učiteljica ga šalje na takmičenje. Baš me zanima kakvu će facu da napravi kada zaključi da ga ja na to takmičenje neću pustiti da ode. Ne samo ja - svi roditelji dece iz 4. razreda su se dogovorili da svoju decu ne puste. ŠTRAJK - kad mogu prosvetari - možemo i mi roditelji.

Deca od tih takmičenja nemaju ništa. Samo izostanke zbog svakojakih priprema koje na kraju mi roditelji dopunjavamo. A prosvetari se posle hvale kako su oni doprineli nečemu. Da jesu - ne bi roditelji bili ovoliko ogorčeni. Čitave generacije dece će stradati zbog njigove alavosti. Da li je moguće da su slepi i da ne vide kako svi mi ostali živimo?

Саопштење Уније синдиката просветних рад

pre 13 godina

• Министар Жарко Обрадовић наставља да крши Закон који га обавезује да преговара све док се не постигне споразум,а на Закон се позива само кад прети и када му тако одговара.
• Министар Жарко Обрадовић тврди да је испунио захтев о покретању поступка Измена и допуна ПКУ за који је закаснио више месеци,обзиром да му је УСПРС предала текст Измена и допуна још октобра 2010. године,а законски рок је десет дана.Овим вишемесечним закашњењем, погазио је и свој писани одговор Унији од 18.9.2010. године, којим се обавезао да ће поступак на измени и допуни ПКУ покренути чим добије тај захтев.
Испуњење овог захтева- државу не кошта ништа!
• Министар Жарко Обрадовић тврди да је испунио наш захтев да се у процедуру ставе Измене и допуне Закона о основама система образовања и васпитања,тако што ће се не у фебруару,како је обећао,већ у марту 2011. године одржати научни скуп о досадашњој примени Закона.
То што је свима јасно да је Закон лош и да производи велику штету образовном систему, и да Унија још од дана доношења Закона,септембра 2009. године,инсистира на његовим изменама и допунама,није битно,јер министар мора да „сачува свој образ“.
Испуњење овог захтева-државу не кошта ништа!
• Министар Жарко Обрадовић тврди да је испунио захтев о исплати отпремнина,јер ће до краја марта,а не фебруара, исплатити отпремнине запосленима који су још септембра прошле године и раније отишли у заслужене пензије.Због кашњења, ови људи живе месецима без икаквих прихода и сада треба да буду захвални министру што ће им држава коначно дати оно што им дугује,наравно без камата?!
• Министар Жарко Обрадовић прихватио је и да се исплате јубиларне награде за 2009. и 2010. годину пошто су претходно прекршили Закон и ПКУ, и забранили исплату истих.Јубиларне награде по Закону иду на терет јединица локалне самоуправе,а не Министарства просвете.Тако се министар Ж.Обрадовић хвали још једним кршењем Закона и тиме што ионако скромна средства за просвету чини још мањим.Напомињемо да су ова средства скоро половина недостајућих средства,па да се испуни најважнији захтев о промени коефицијената и прекине штрајк.
• Министар Жарко Обрадовић твдри да је Протокол који је потписао само Бранислав Павловић,а сагласан је и Х.З.Ковач (који представља само себе) добар,јер значи повећање од 13,6%.Међутим,мораће јавности и министру финансија да објасне којом су то математичком операцијом израчунали да је за раст зарада од понуђених 7% целом јавном сектору до тих 13,6% потребно свега 10 милијарди,а за испуњење наших захтева да се на тих 13,6% дода још 6,4% треба чак 50 милијарди.
• Министар Жарко Обрадовић није објаснио,ко је крив што је у буџету за 2011. годину исказано скоро 2.500 запослених више на високом образовању,а што ће државу коштати око 2 милијарде динара.Ова средства би била довољна да се испуни наш захтев и штрајка не би било.
• Министар Жарко Обрадовић тврди да је његових условних 13,6% базирано на основу већег прилива средстава од ПДВ у јануару 2011. године што је потпуна бесмислица,јер свако ко је економски писмен,зна да је то уобичајено због чињенице да је јануар пун празника када се много троши,а да затим следи драстичан пад у фебруару,па је ова претпоставка само за оне који су довољно наивни да је прогутају.
• Министар Жарко Обрадовић мораће,свиђало му се то или не,да прихвати наш захтев о промени коефицијената,јер је Влада својим једностраним потезима направила хаос у Уредби о коефицијентима,обзиром да увођењем загарантоване зараде Уредба о коефицијентима се не примењује на неколико нивоа образовања,зараде су скоро изједначене од првог до четвртог степена стручности,а однос зарада првог и седмог степена је са 1:2,8 спуштен на 1:2 што је далеко најнижи однос међу делатностима које статистика прати.





Позивамо министра просвете да изабере медиј и време и укрсти своје аргументе у прилог „да пара нема“ са нашим аргументима да пара има,па нека јавност пресуди ко кога и зашто лаже.

Roditelj

pre 13 godina

Gospodo prosvetari, prekinite vasu igru sa nasom decom. Ja ne zelim dazbog vasih ne realnih zahteva za platom i jedinim zahtevom da moje dete ai deca u Srbiji ne zavrsi skolsku godinu ili da se skolska godina produzava na ustrb letnjeg raspusta i svih raspusta na koji deca imaju pravo. vasi zahtevi su nerealni jer vi ne shvatate u kakvoj situaciji mi zivimo. Da para nema. Od koga treba oduzeti pare da bi se vama nadomestilo. Od penzuionera,od ministarstva za sport, od poljoprivrede. Slusam demagogiju sindikalaca da drzava malo ulaze u prosvetu.pa ne moze gospodo sindikalci i jare i pare i vama visoke plate za malo rada i ulaganje u prosvetu. Kod vas gospodo sindikalci preovladjuje licni interes a to je licni dohodak. Vi bi hteli da imate toliko da se dobro hranite i jos da imate i za novu odecu obucu letovanje zimovanje otplatu za lizing za novi automobil da imate za promenu namestaja za renoviranje stana i to sve bez zaduzivanja kod banke. E to zasada u Srbiji gospodo prosvetari nije moguce jer 99% zaposlenih lose zivi a na birou ih ima dosta koji bi rado uskocili na vasa mesta. Niste vi bogom dani.Kao sto sam rekao ja hocu da moje dete ima slobodne subote nedelje, uskrsnji praznik i da 20 juna bacui torbu i da uziva u letnjem raspustu.

Van Helsing

pre 13 godina

@znam ga
U ovom slučaju komunjare su drugovi prosvetari koji hoće preko 'leba pogače, a ne gospodin ministar Žarko. Krivim ga samo što nije pootpuštao neradnike i zaposlio one koji hoće da rade i čekaju godinama na birou. Para nema, drugarice i drugovi. Ako vam se ne sviđa plata prosvetnog radnika u Srbiji, menjajte firmu i/ili državu. Ostavite taj posao nekom ko hoće da radi za te pare.

ex demokrata

pre 13 godina

Ne brinite prosvetari,jos malo,pa ce se naci iza resetaka(Obradovic)!

Prvo da objasni odakle mu evromilionska imovina,gde su pare koje je kao ministar nenamenski potrosio,a onda sve redom!

Sa bitangama se ne dogovara!Sacekajte novog ministra,pa lepo iz pocetka!

Vladan Božović

pre 13 godina

Šta je bre, vama sindikati, Hoćete li još da ga molite da pregovara. Sačuvajte dostojanstvo i zaboravite da ON postoji.
Pošto ćemo u narednih pet, šest godina imati relaksirane časove od pola sata, imaćemo dovoljno vremena da zaradimo pare na druge načine.

ogorcen

pre 13 godina

Ma ako, tako treba - neka nam cuvari zatvora uce decu, a policajci neka ih lece. Jadna li si srbijo kad ima para za zatvorske cuvare i policajce, a nema za zdravstvo i prosvetu.

rada

pre 13 godina

Prosvetari samo napred! Imate moju podršku! Ministre- stidi se!Ovoj zemlji ne trebaju pismeni....oni bi ovce da vode......I treba da štrajkujete do juna!!!!

ogorcen

pre 13 godina

Ma ako, tako treba - neka nam cuvari zatvora uce decu, a policajci neka ih lece. Jadna li si srbijo kad ima para za zatvorske cuvare i policajce, a nema za zdravstvo i prosvetu.

rada

pre 13 godina

Prosvetari samo napred! Imate moju podršku! Ministre- stidi se!Ovoj zemlji ne trebaju pismeni....oni bi ovce da vode......I treba da štrajkujete do juna!!!!

Vladan Božović

pre 13 godina

Šta je bre, vama sindikati, Hoćete li još da ga molite da pregovara. Sačuvajte dostojanstvo i zaboravite da ON postoji.
Pošto ćemo u narednih pet, šest godina imati relaksirane časove od pola sata, imaćemo dovoljno vremena da zaradimo pare na druge načine.

ex demokrata

pre 13 godina

Ne brinite prosvetari,jos malo,pa ce se naci iza resetaka(Obradovic)!

Prvo da objasni odakle mu evromilionska imovina,gde su pare koje je kao ministar nenamenski potrosio,a onda sve redom!

Sa bitangama se ne dogovara!Sacekajte novog ministra,pa lepo iz pocetka!

Roditelj

pre 13 godina

Gospodo prosvetari, prekinite vasu igru sa nasom decom. Ja ne zelim dazbog vasih ne realnih zahteva za platom i jedinim zahtevom da moje dete ai deca u Srbiji ne zavrsi skolsku godinu ili da se skolska godina produzava na ustrb letnjeg raspusta i svih raspusta na koji deca imaju pravo. vasi zahtevi su nerealni jer vi ne shvatate u kakvoj situaciji mi zivimo. Da para nema. Od koga treba oduzeti pare da bi se vama nadomestilo. Od penzuionera,od ministarstva za sport, od poljoprivrede. Slusam demagogiju sindikalaca da drzava malo ulaze u prosvetu.pa ne moze gospodo sindikalci i jare i pare i vama visoke plate za malo rada i ulaganje u prosvetu. Kod vas gospodo sindikalci preovladjuje licni interes a to je licni dohodak. Vi bi hteli da imate toliko da se dobro hranite i jos da imate i za novu odecu obucu letovanje zimovanje otplatu za lizing za novi automobil da imate za promenu namestaja za renoviranje stana i to sve bez zaduzivanja kod banke. E to zasada u Srbiji gospodo prosvetari nije moguce jer 99% zaposlenih lose zivi a na birou ih ima dosta koji bi rado uskocili na vasa mesta. Niste vi bogom dani.Kao sto sam rekao ja hocu da moje dete ima slobodne subote nedelje, uskrsnji praznik i da 20 juna bacui torbu i da uziva u letnjem raspustu.

Van Helsing

pre 13 godina

@znam ga
U ovom slučaju komunjare su drugovi prosvetari koji hoće preko 'leba pogače, a ne gospodin ministar Žarko. Krivim ga samo što nije pootpuštao neradnike i zaposlio one koji hoće da rade i čekaju godinama na birou. Para nema, drugarice i drugovi. Ako vam se ne sviđa plata prosvetnog radnika u Srbiji, menjajte firmu i/ili državu. Ostavite taj posao nekom ko hoće da radi za te pare.

*Rade*

pre 13 godina

Obradović krši zakone od kad se uvukao u politiku za vreme Miloševića. Tadić je prihvatio sve one najgore iz onog vremena čak i Tijanića. Ko to nezna da sabere dva i dva, ko ne razume ulogu Tadića na događanja u Srbiji.
Ipak verujem da je većina, kojima je stalo do Srbije i interesa njenih graćana povezal neke događaje i aktere. Veljović izlazi u susret miliciji (biće im potrebna), Obradović ni prstom da makne ta Srpsko školstvo i obrazovanje (može biti ciljani nerad), Tadić daje migom znak poltronu Cvetkoviću da izbaci najvažniji zupčanik iz mašene (Dinkića). Potrebno je da izvučemo glavu iz peska. "nekom" ne odgovara da Srbija napreduje i nesmemo čak ni da kažemo.

hmm/

pre 13 godina

@Roditelj

Kazete da para nema?Meni se ipak cini da nisu lepo rasporedjene.Cime nasi ministri zasluzuju onoliko platu?Svojim radom?Ja ne vidim da je ista bolje..niti da ce biti..Potpuno podrzavam ovu takoreci "revoluciju",jer je to jedini nacin kojim se moze promeniti trenutno stanje u nasoj drzavi.

Vlada, prosvetni radnik

pre 13 godina

@Roditelj
''Nerealni'' je jedna reč, piše se spojeno,
''Za sada'' su dve reči, i piše se odvojeno.
Na završetku nekoliko upitnih rečenica stavili ste tačku.
Takođe, nedostaje Vam više zareza (zapeta) u rečenicama.
Pozdrav svim kolegama!

Goran 1

pre 13 godina

Ovaj Ministar je pored Mrkonjica,trebalo da bude lustriran 2000.g.pa posto nije,ko im je sada kriv ?
Ako su povecli plate policiji i ako su ponudili 13% zdravstvu,sta je problem da se dogovore i sa prosvetom?
Nikada nisam imao razumevanja za SPS !

Uca

pre 13 godina

Sada su prosvetari ispali i komunjare, neradnici, lovci u mutnom, demagozi, a sigurno su i "ne pismeni". Pa može i ovako: Kome se ne dopada što štrajkuju neka menja državu!!! Mada je tek to čista komunjarska, fašistička, Mubarakova, Gadafijeva i da ne nabrajam čija sve logika i praksa. I ja hoću da se moje dete zaposli, da radi i da može da živi od svog rada, a ne da menja državu, jer je ovde u Srbiji tako kako je i gotovo, a kome se ne dopada, neka se seli!

Jelena

pre 13 godina

Ne razumem šta đacima fali? Šta oni to propuštaju? Trećinu nakaradnog nekoncipiranog znanja? Pa to im bez reforme (za koju se isto tako borimo, ali Vi vidite samo pare, kao da se Vama odvaja od usta) baš ničemu u životu ne služi!

Poštovani roditelji, koliko puta ste se bunili da Vam deca uče gluposti? Koliko puta ste se pitali šta će im toliko neupotrebljivo znanje? Ako se mi sada ne izborimo za kvalitetnije znanje Vaše dece, džaba im škola! Ili mislite da im je baš super da se školuju još 6 do 10, 18 godina (dok ih Vi hranite i oblačite, bez para za stipendije), u objektima koji će se do tada raspasti, uče u 21. veku računarske predmete olovkom na papiru, pišu diplomske radove bez odbrane praktičnog projekta zbog nedostatka sredstava, i posle sve te muke rade naš posao za 40.000 dinara?

Podržite nas! Izborite svojoj deci budućnost!

Mik

pre 13 godina

Ljudi, ovaj strajk ide iskljucivo na stetu nase dece i nas njihovih roditelja, dok korumpirana vlast za to ne mari. Ali, moram da kazem da sam zgadjen i postupcima prosvetnih radnika, sa kojima sam suocen kao otac djaka prvaka. Oni sa njima na nastavi bukvalno NISTA ne rade! Radne navike kod njih vise ne postoje, a jedino o cemu razmisljaju je kako da skrate ionako kratko radno vreme. Primera radi, cas matematike izgleda tako sto im uciteljica napise na tabli 5 zadataka, a onda deca sama pokusavaju da shvate kako ih resiti. Ko shvati naucio je novu lekciju,a ko ne - nista. Kada se dete pozali da ne razume, odgovor glasi - proveri jos jednom.

Posebna prica su vec uhodani mehanizmi za uzimanje para od roditelja. U skolama za roditelje vec odavno vazi princip - kupi sve sto ucitelj donese i ponudi deci jer ce ti dete u suprotnom dospeti na crnu listu. To ide dotle da usred casova dolaze zene koje prodaju igracke, i to par dana pred Novu godinu.
A kad krenu priredbe, predstave i sl nastupa pljacka...Evo par primera - novogodisnja zurka koja traje 2 sata, a odrzava se u skolskoj sali kosta 500 dinara po razredu. Svaki razred ima svoj dvocasovni termin, a deca dobiju jedan sok, i jedan sendvic. Pa vi izracunajte.
Pozorisna predstava u pozoristu Dusko Radovic kosta 600 dinara. Kad se covek malo raspita sazna da se predstava samo igra u Dusku Radovicu, ali da nije njihova vec neke anonimne trupe koja tamo gostuje. Karta za predstavu kosta 300 dinara za grupne posete, a preostalih 300 dinara uciteljice uzimaju za prevoz dece. Deca se prevoze jednim autobusom, ide njih oko 100 (sede jedni drugim na glavama) sto daje oko 30.000 dinara. Pozoriste nudi uslugu prevoza autobusom za 7.500 dinara. Dakle, 3 uciteljice su dobre 22.500 dinara. A to je samo jedna pozorisna predstava. Zamislite kako to izgleda kada dodje na red rekreativna nastava! Jedan roditelj se pobunio, otisao kod direktorke, a sada se kaje - sin mu je izlozen otvorenom sikaniranju uciteljice, osobe koja sebe naziva pedagogom i koja vec mesec dana strajkuje za vecu platu.
Hocu da kazem - ne zasluzuju vasu podrsku! Seticete se ovoga kada budete poslali dete u skolu.

bez veze

pre 13 godina

@Van Helsing
GLUPOSTI - ima za cuvare, policajce, kolubare, zeleznice, puteve srbije, mali milion agencija, jos veci milion javnih preduzeca, dulice, podmicivanja, pranja para, satelite, gorenja,... je l' treba jos da nabrajam?

Marko

pre 13 godina

Zanimljivo... Ministar krši Zakon zato što neće da nastavi da pregovara, sve dok svi zahtevi prosvetnih (ne)radnika ne budu prihvaćeni?

A jel'te dame i gospodo prosvetni (ne)radnici, nije vam padalo na pamet to da zapravo vi kršite Zakon onda kada ste odbijali da držite časove u zakonskom minimumu od 30 minuta, nego ste lepo zatvorili učionice i škole, i deci uskratili ustavno pravo na obrazovanje?

Zašto sad ovako dupli aršini?

Treba da vas je stid i sram, i samo mi je žao što vas Obradović nije sve pootpuštao.

A sad, pošto ste svakako zaludni, pravac na "lupanje" negativnih ocena!

aca

pre 13 godina

Dete mi ide u 4. razred i odličan je đak. 90% znanja smo mu supruga i ja preneli. Kako je dobar matematičar, učiteljica ga šalje na takmičenje. Baš me zanima kakvu će facu da napravi kada zaključi da ga ja na to takmičenje neću pustiti da ode. Ne samo ja - svi roditelji dece iz 4. razreda su se dogovorili da svoju decu ne puste. ŠTRAJK - kad mogu prosvetari - možemo i mi roditelji.

Deca od tih takmičenja nemaju ništa. Samo izostanke zbog svakojakih priprema koje na kraju mi roditelji dopunjavamo. A prosvetari se posle hvale kako su oni doprineli nečemu. Da jesu - ne bi roditelji bili ovoliko ogorčeni. Čitave generacije dece će stradati zbog njigove alavosti. Da li je moguće da su slepi i da ne vide kako svi mi ostali živimo?

Gnevni

pre 13 godina

U moje vreme, razredi su imali po 30 đaka... koliko prosečno imaju danas?
Programi su savladavani u tačno određenim rokovima u skladu sa propisanom dinamikom i mogućnostima učenika da prihvataju informacije... Danas imamo duplo više prosvetnih radnika, razredi prepolovljeni (uz obećanje da će se nastavnik mnogo više posvetiti učeniku), a od silnih štrajkova, praznika, raspusta i neradnih dana deca dosledno izlaze iz škola NEPISMENA! Generacija za generacijom izlazi iz škola sa sve manje i manje znanja i pored višestruko povećanog obima gradiva. Ako prihvatamo tržišne principe, ja smatram da obrazovanje koje moje dete dobija u sadašnjim školama ne odgovara srazmerno novcu koji (kao radnik u realnom sektoru) izdvajam. U to svakako računam i dodatne časove na kojima dete savladava gradivo koje ste igrom slučaja ofrlje obradili. Ali da... pred vas se gospodo ne stavlja taj izbor, niti mogućnost da zbog neodgovornog rada dobijete otkaz ili smanjenu platu, to je rezervisano za nas šljakere. Uglavnom, ne pružam nikakvu podršku sindikatima prosvete, a razlozi su očigledni.

Миле Ваљево

pre 13 godina

Свака влада до сада, чак и у време Милошевића, трудила се да бар у предизборној години олакша живот грађанима... Моја плата мирује, а хлеб који пре годину дана беше 19 динара, сада је 50-60 динара. Цене отишле 300%, а плата ништа. Вратите цене, не дирајте плату. А министар мисли да избори неће доћи. Мисли да ће министар бити вечно. Ничија није до зоре горила, неће ни твоја Обрадовићу! Од Доситеја Обрадовића, па до данашњег дана, просвета горег министра није имала. Толико ароганције, цинизма... у једном човеку, просвета још није видела. Живе нас сахрањује. Ал устаћемо ми и из гроба министре... СРАМОТО!

Goran 1

pre 13 godina

Za Van Helsinga !
Ajde ako mozes u bilo kom gradu da nadjes samo 5 dipl.matematicara ili dipl.fizicara ili dipl.hemicara ili prof.stranog jezika ali i srpskog jezika na birou rada ?!
Uvek mozes da nadjes med.sestre ili policajce to nije problem jer je u Srbiji zvanicno 93% stanovnistva sa srednjom ili nikakvom skolom,a osim toga,kadar sa srednjom skolom je izvrsilac po nalogu,ne mora nikada mozak da ukljucuje,ali se u Srbiji to jedino i placa !
Da se neko ne bi uvredio, ja nemam nista protiv bilo kog zanimanja niti imam nameru da vredjam, ali samo iznosim fakat jer imam prijatelje na birou rada koji mi kazu da recimo za prof.matematike je stalno otvoren konkurs godinama ali ih uopste nema,kao i za ove druge koje sam nabrojao,pa zato mislim da se tako ovaj problem sa strajkom ne resava!

milan

pre 13 godina

Kao sto rekoh svi da pokupite prnje zajedno sa ministrom i trazite druge budale. Vi kao vaspitni organ ste prvi prekrsili zakon ne odrzavanjem minimalnog casa od 30 min. sta prebacujete drugima kada u najmanju ruku ne da niste bolji nego puno gori.

Саопштење Уније синдиката просветних рад

pre 13 godina

• Министар Жарко Обрадовић наставља да крши Закон који га обавезује да преговара све док се не постигне споразум,а на Закон се позива само кад прети и када му тако одговара.
• Министар Жарко Обрадовић тврди да је испунио захтев о покретању поступка Измена и допуна ПКУ за који је закаснио више месеци,обзиром да му је УСПРС предала текст Измена и допуна још октобра 2010. године,а законски рок је десет дана.Овим вишемесечним закашњењем, погазио је и свој писани одговор Унији од 18.9.2010. године, којим се обавезао да ће поступак на измени и допуни ПКУ покренути чим добије тај захтев.
Испуњење овог захтева- државу не кошта ништа!
• Министар Жарко Обрадовић тврди да је испунио наш захтев да се у процедуру ставе Измене и допуне Закона о основама система образовања и васпитања,тако што ће се не у фебруару,како је обећао,већ у марту 2011. године одржати научни скуп о досадашњој примени Закона.
То што је свима јасно да је Закон лош и да производи велику штету образовном систему, и да Унија још од дана доношења Закона,септембра 2009. године,инсистира на његовим изменама и допунама,није битно,јер министар мора да „сачува свој образ“.
Испуњење овог захтева-државу не кошта ништа!
• Министар Жарко Обрадовић тврди да је испунио захтев о исплати отпремнина,јер ће до краја марта,а не фебруара, исплатити отпремнине запосленима који су још септембра прошле године и раније отишли у заслужене пензије.Због кашњења, ови људи живе месецима без икаквих прихода и сада треба да буду захвални министру што ће им држава коначно дати оно што им дугује,наравно без камата?!
• Министар Жарко Обрадовић прихватио је и да се исплате јубиларне награде за 2009. и 2010. годину пошто су претходно прекршили Закон и ПКУ, и забранили исплату истих.Јубиларне награде по Закону иду на терет јединица локалне самоуправе,а не Министарства просвете.Тако се министар Ж.Обрадовић хвали још једним кршењем Закона и тиме што ионако скромна средства за просвету чини још мањим.Напомињемо да су ова средства скоро половина недостајућих средства,па да се испуни најважнији захтев о промени коефицијената и прекине штрајк.
• Министар Жарко Обрадовић твдри да је Протокол који је потписао само Бранислав Павловић,а сагласан је и Х.З.Ковач (који представља само себе) добар,јер значи повећање од 13,6%.Међутим,мораће јавности и министру финансија да објасне којом су то математичком операцијом израчунали да је за раст зарада од понуђених 7% целом јавном сектору до тих 13,6% потребно свега 10 милијарди,а за испуњење наших захтева да се на тих 13,6% дода још 6,4% треба чак 50 милијарди.
• Министар Жарко Обрадовић није објаснио,ко је крив што је у буџету за 2011. годину исказано скоро 2.500 запослених више на високом образовању,а што ће државу коштати око 2 милијарде динара.Ова средства би била довољна да се испуни наш захтев и штрајка не би било.
• Министар Жарко Обрадовић тврди да је његових условних 13,6% базирано на основу већег прилива средстава од ПДВ у јануару 2011. године што је потпуна бесмислица,јер свако ко је економски писмен,зна да је то уобичајено због чињенице да је јануар пун празника када се много троши,а да затим следи драстичан пад у фебруару,па је ова претпоставка само за оне који су довољно наивни да је прогутају.
• Министар Жарко Обрадовић мораће,свиђало му се то или не,да прихвати наш захтев о промени коефицијената,јер је Влада својим једностраним потезима направила хаос у Уредби о коефицијентима,обзиром да увођењем загарантоване зараде Уредба о коефицијентима се не примењује на неколико нивоа образовања,зараде су скоро изједначене од првог до четвртог степена стручности,а однос зарада првог и седмог степена је са 1:2,8 спуштен на 1:2 што је далеко најнижи однос међу делатностима које статистика прати.





Позивамо министра просвете да изабере медиј и време и укрсти своје аргументе у прилог „да пара нема“ са нашим аргументима да пара има,па нека јавност пресуди ко кога и зашто лаже.

marija

pre 13 godina

Zar nema para za našu decu, za njihobe školske dane? Zar to poručuje ministar sve misleći na svoju decu? I mi "ga volimo jer i on voli nas" I našu decu, najviše na svetu! Pa mu je dobro ovako-škole ne rade jer za škole nema para!
Невини су и он и они његови,ни за шта они нису криви...Крива је светска криза,крив је ММФ,криве су мајке српске што је деце у Србији све мање,што села умиру,што се школе затварају,што нам се само беда и сиромаштво и народне кухиње множе...
Криви су српски учитељи,јер не разумеју ни њега ни оне његове који нам из вила са Дедиња,Сењака и Врачара вредних колико учитељ ни за три века да поживи,не би себи могао приуштити, поручују да морамо делити судбину земље Србије,јер пара нема.Не рекоше како они у ова кризна времена до силних богатстава дођоше,ни када ће се разрачунати са онима што Србију комадају,распродају,купују,са онима корумпираним,са лоповима,са криминалцима...Ко да разуме да су им учитељи мука највећа???
Востани Сербие!

Marko

pre 13 godina

@Roditelj
''Nerealni'' je jedna reč, piše se spojeno,
''Za sada'' su dve reči, i piše se odvojeno.
Na završetku nekoliko upitnih rečenica stavili ste tačku.
Takođe, nedostaje Vam više zareza (zapeta) u rečenicama.
Pozdrav svim kolegama!
(Vlada, prosvetni radnik, 21. februar 2011 21:35)

Imate vi vremena, pa na tenane čitate komentare dok gustirate ko zna koju kafu po redu.

A onda se nalazite pametni da komentarišete formu umesto suštine.

A suština je da nije važno da li je ovaj roditelj progutao neki zarez, ili izostavio upitnik ili uzvičnik.

Suština je da ste vi neradnici koji bi 'leba bez motike, i da vam je konačno rečeno da ne može.

Samoživi ste i lenji, spremni da štrajkujete ako treba i do juna... duže ne treba, u junu svakako idete na nezasluženi odmor do septembra... pa ćete u septembru ispočetka, jel da?

Treba da vas je sramota. Umesto da (pr)ocenjujete komentare ogorčenih roditelja, bolje bi vam bilo da se potrudite da njihovu decu naučite nečem korisnom, što vam je i zakonska, a morala bi biti i moralna obaveza.

Mada, to sa moralom vam ide teže od zareza i upitnika, zar ne?

Srdjan

pre 13 godina

Ne mogu da verujem koliko mrznje postoji u Marku prema prosvetnim radnicima?! Covek izgleda da ima problem da zavoli i samog sebe, a da ne pricam o drugim ljudima. Zamolio bih ga samo, ako moze da nam kaze, sta su njegovi ciljevi u zivotu i cime se bavi? Izgleda da je veliki strucnjak za analizu rada drugih ljudi...

Dexi

pre 13 godina

Ovo već odavno nije pitanje samo egzistencije, već i obraza koji prosvetnim radnicima kalja i nadređeni, postovani ministar i njegovi predpostavljeni. Poistovećuju ih sa policajcima koji imaju srednju skolu i tri meseca kursa, koji imaju platu kao 90% visoko obrazovanog kadra zaposlenog u skolama, kao i sa medicinskim sestrama, svršenim srednjoškolkama, sa takodje sličnom platom. Pa ako je tako, zašto se taj narod školovao i gubio i vreme i novac i nerve, ako je isto plaćen i profesor i pozornik i pomoćni radnik na gradilištu (on možda i malo više).
Kad se pomenu i taj nezasluženi odmor (mislim da pomenu Marko). Odmor je i roditeljima i deci ne samo prosvetnim radnicima. Njima je jos i najmanje, jer i za vreme tog odmora ima gomila obaveza koje niko ne vidi.
Možda je najbolje ukinuti prosvetu, neka se svako uci kako misli da treba, možda će bolje naučiti, a državi će ostati "ogroman" novac koji će njeni puleni moći da dele kako im volja, pa možda neće morati da prodaju ostatak ustanova (ako je još neka ostala u vlasništvu ove propale države).
Sve u svemu, nema nam spasa. Jedino novi potop, pa će se valjda naći neki novi Noje da napravi novu, poštenu i čistu civilizaciju.

Roditelj

pre 13 godina

Gospodo prosvetari, prekinite vasu igru sa nasom decom. Ja ne zelim dazbog vasih ne realnih zahteva za platom i jedinim zahtevom da moje dete ai deca u Srbiji ne zavrsi skolsku godinu ili da se skolska godina produzava na ustrb letnjeg raspusta i svih raspusta na koji deca imaju pravo. vasi zahtevi su nerealni jer vi ne shvatate u kakvoj situaciji mi zivimo. Da para nema. Od koga treba oduzeti pare da bi se vama nadomestilo. Od penzuionera,od ministarstva za sport, od poljoprivrede. Slusam demagogiju sindikalaca da drzava malo ulaze u prosvetu.pa ne moze gospodo sindikalci i jare i pare i vama visoke plate za malo rada i ulaganje u prosvetu. Kod vas gospodo sindikalci preovladjuje licni interes a to je licni dohodak. Vi bi hteli da imate toliko da se dobro hranite i jos da imate i za novu odecu obucu letovanje zimovanje otplatu za lizing za novi automobil da imate za promenu namestaja za renoviranje stana i to sve bez zaduzivanja kod banke. E to zasada u Srbiji gospodo prosvetari nije moguce jer 99% zaposlenih lose zivi a na birou ih ima dosta koji bi rado uskocili na vasa mesta. Niste vi bogom dani.Kao sto sam rekao ja hocu da moje dete ima slobodne subote nedelje, uskrsnji praznik i da 20 juna bacui torbu i da uziva u letnjem raspustu.

Van Helsing

pre 13 godina

@znam ga
U ovom slučaju komunjare su drugovi prosvetari koji hoće preko 'leba pogače, a ne gospodin ministar Žarko. Krivim ga samo što nije pootpuštao neradnike i zaposlio one koji hoće da rade i čekaju godinama na birou. Para nema, drugarice i drugovi. Ako vam se ne sviđa plata prosvetnog radnika u Srbiji, menjajte firmu i/ili državu. Ostavite taj posao nekom ko hoće da radi za te pare.

rada

pre 13 godina

Prosvetari samo napred! Imate moju podršku! Ministre- stidi se!Ovoj zemlji ne trebaju pismeni....oni bi ovce da vode......I treba da štrajkujete do juna!!!!

ogorcen

pre 13 godina

Ma ako, tako treba - neka nam cuvari zatvora uce decu, a policajci neka ih lece. Jadna li si srbijo kad ima para za zatvorske cuvare i policajce, a nema za zdravstvo i prosvetu.

Marko

pre 13 godina

Zanimljivo... Ministar krši Zakon zato što neće da nastavi da pregovara, sve dok svi zahtevi prosvetnih (ne)radnika ne budu prihvaćeni?

A jel'te dame i gospodo prosvetni (ne)radnici, nije vam padalo na pamet to da zapravo vi kršite Zakon onda kada ste odbijali da držite časove u zakonskom minimumu od 30 minuta, nego ste lepo zatvorili učionice i škole, i deci uskratili ustavno pravo na obrazovanje?

Zašto sad ovako dupli aršini?

Treba da vas je stid i sram, i samo mi je žao što vas Obradović nije sve pootpuštao.

A sad, pošto ste svakako zaludni, pravac na "lupanje" negativnih ocena!

Vladan Božović

pre 13 godina

Šta je bre, vama sindikati, Hoćete li još da ga molite da pregovara. Sačuvajte dostojanstvo i zaboravite da ON postoji.
Pošto ćemo u narednih pet, šest godina imati relaksirane časove od pola sata, imaćemo dovoljno vremena da zaradimo pare na druge načine.

milan

pre 13 godina

Kao sto rekoh svi da pokupite prnje zajedno sa ministrom i trazite druge budale. Vi kao vaspitni organ ste prvi prekrsili zakon ne odrzavanjem minimalnog casa od 30 min. sta prebacujete drugima kada u najmanju ruku ne da niste bolji nego puno gori.

ex demokrata

pre 13 godina

Ne brinite prosvetari,jos malo,pa ce se naci iza resetaka(Obradovic)!

Prvo da objasni odakle mu evromilionska imovina,gde su pare koje je kao ministar nenamenski potrosio,a onda sve redom!

Sa bitangama se ne dogovara!Sacekajte novog ministra,pa lepo iz pocetka!

Gnevni

pre 13 godina

U moje vreme, razredi su imali po 30 đaka... koliko prosečno imaju danas?
Programi su savladavani u tačno određenim rokovima u skladu sa propisanom dinamikom i mogućnostima učenika da prihvataju informacije... Danas imamo duplo više prosvetnih radnika, razredi prepolovljeni (uz obećanje da će se nastavnik mnogo više posvetiti učeniku), a od silnih štrajkova, praznika, raspusta i neradnih dana deca dosledno izlaze iz škola NEPISMENA! Generacija za generacijom izlazi iz škola sa sve manje i manje znanja i pored višestruko povećanog obima gradiva. Ako prihvatamo tržišne principe, ja smatram da obrazovanje koje moje dete dobija u sadašnjim školama ne odgovara srazmerno novcu koji (kao radnik u realnom sektoru) izdvajam. U to svakako računam i dodatne časove na kojima dete savladava gradivo koje ste igrom slučaja ofrlje obradili. Ali da... pred vas se gospodo ne stavlja taj izbor, niti mogućnost da zbog neodgovornog rada dobijete otkaz ili smanjenu platu, to je rezervisano za nas šljakere. Uglavnom, ne pružam nikakvu podršku sindikatima prosvete, a razlozi su očigledni.

Mik

pre 13 godina

Ljudi, ovaj strajk ide iskljucivo na stetu nase dece i nas njihovih roditelja, dok korumpirana vlast za to ne mari. Ali, moram da kazem da sam zgadjen i postupcima prosvetnih radnika, sa kojima sam suocen kao otac djaka prvaka. Oni sa njima na nastavi bukvalno NISTA ne rade! Radne navike kod njih vise ne postoje, a jedino o cemu razmisljaju je kako da skrate ionako kratko radno vreme. Primera radi, cas matematike izgleda tako sto im uciteljica napise na tabli 5 zadataka, a onda deca sama pokusavaju da shvate kako ih resiti. Ko shvati naucio je novu lekciju,a ko ne - nista. Kada se dete pozali da ne razume, odgovor glasi - proveri jos jednom.

Posebna prica su vec uhodani mehanizmi za uzimanje para od roditelja. U skolama za roditelje vec odavno vazi princip - kupi sve sto ucitelj donese i ponudi deci jer ce ti dete u suprotnom dospeti na crnu listu. To ide dotle da usred casova dolaze zene koje prodaju igracke, i to par dana pred Novu godinu.
A kad krenu priredbe, predstave i sl nastupa pljacka...Evo par primera - novogodisnja zurka koja traje 2 sata, a odrzava se u skolskoj sali kosta 500 dinara po razredu. Svaki razred ima svoj dvocasovni termin, a deca dobiju jedan sok, i jedan sendvic. Pa vi izracunajte.
Pozorisna predstava u pozoristu Dusko Radovic kosta 600 dinara. Kad se covek malo raspita sazna da se predstava samo igra u Dusku Radovicu, ali da nije njihova vec neke anonimne trupe koja tamo gostuje. Karta za predstavu kosta 300 dinara za grupne posete, a preostalih 300 dinara uciteljice uzimaju za prevoz dece. Deca se prevoze jednim autobusom, ide njih oko 100 (sede jedni drugim na glavama) sto daje oko 30.000 dinara. Pozoriste nudi uslugu prevoza autobusom za 7.500 dinara. Dakle, 3 uciteljice su dobre 22.500 dinara. A to je samo jedna pozorisna predstava. Zamislite kako to izgleda kada dodje na red rekreativna nastava! Jedan roditelj se pobunio, otisao kod direktorke, a sada se kaje - sin mu je izlozen otvorenom sikaniranju uciteljice, osobe koja sebe naziva pedagogom i koja vec mesec dana strajkuje za vecu platu.
Hocu da kazem - ne zasluzuju vasu podrsku! Seticete se ovoga kada budete poslali dete u skolu.

aca

pre 13 godina

Dete mi ide u 4. razred i odličan je đak. 90% znanja smo mu supruga i ja preneli. Kako je dobar matematičar, učiteljica ga šalje na takmičenje. Baš me zanima kakvu će facu da napravi kada zaključi da ga ja na to takmičenje neću pustiti da ode. Ne samo ja - svi roditelji dece iz 4. razreda su se dogovorili da svoju decu ne puste. ŠTRAJK - kad mogu prosvetari - možemo i mi roditelji.

Deca od tih takmičenja nemaju ništa. Samo izostanke zbog svakojakih priprema koje na kraju mi roditelji dopunjavamo. A prosvetari se posle hvale kako su oni doprineli nečemu. Da jesu - ne bi roditelji bili ovoliko ogorčeni. Čitave generacije dece će stradati zbog njigove alavosti. Da li je moguće da su slepi i da ne vide kako svi mi ostali živimo?

Marko

pre 13 godina

@Roditelj
''Nerealni'' je jedna reč, piše se spojeno,
''Za sada'' su dve reči, i piše se odvojeno.
Na završetku nekoliko upitnih rečenica stavili ste tačku.
Takođe, nedostaje Vam više zareza (zapeta) u rečenicama.
Pozdrav svim kolegama!
(Vlada, prosvetni radnik, 21. februar 2011 21:35)

Imate vi vremena, pa na tenane čitate komentare dok gustirate ko zna koju kafu po redu.

A onda se nalazite pametni da komentarišete formu umesto suštine.

A suština je da nije važno da li je ovaj roditelj progutao neki zarez, ili izostavio upitnik ili uzvičnik.

Suština je da ste vi neradnici koji bi 'leba bez motike, i da vam je konačno rečeno da ne može.

Samoživi ste i lenji, spremni da štrajkujete ako treba i do juna... duže ne treba, u junu svakako idete na nezasluženi odmor do septembra... pa ćete u septembru ispočetka, jel da?

Treba da vas je sramota. Umesto da (pr)ocenjujete komentare ogorčenih roditelja, bolje bi vam bilo da se potrudite da njihovu decu naučite nečem korisnom, što vam je i zakonska, a morala bi biti i moralna obaveza.

Mada, to sa moralom vam ide teže od zareza i upitnika, zar ne?

Uca

pre 13 godina

Sada su prosvetari ispali i komunjare, neradnici, lovci u mutnom, demagozi, a sigurno su i "ne pismeni". Pa može i ovako: Kome se ne dopada što štrajkuju neka menja državu!!! Mada je tek to čista komunjarska, fašistička, Mubarakova, Gadafijeva i da ne nabrajam čija sve logika i praksa. I ja hoću da se moje dete zaposli, da radi i da može da živi od svog rada, a ne da menja državu, jer je ovde u Srbiji tako kako je i gotovo, a kome se ne dopada, neka se seli!

bez veze

pre 13 godina

@Van Helsing
GLUPOSTI - ima za cuvare, policajce, kolubare, zeleznice, puteve srbije, mali milion agencija, jos veci milion javnih preduzeca, dulice, podmicivanja, pranja para, satelite, gorenja,... je l' treba jos da nabrajam?

Jelena

pre 13 godina

Ne razumem šta đacima fali? Šta oni to propuštaju? Trećinu nakaradnog nekoncipiranog znanja? Pa to im bez reforme (za koju se isto tako borimo, ali Vi vidite samo pare, kao da se Vama odvaja od usta) baš ničemu u životu ne služi!

Poštovani roditelji, koliko puta ste se bunili da Vam deca uče gluposti? Koliko puta ste se pitali šta će im toliko neupotrebljivo znanje? Ako se mi sada ne izborimo za kvalitetnije znanje Vaše dece, džaba im škola! Ili mislite da im je baš super da se školuju još 6 do 10, 18 godina (dok ih Vi hranite i oblačite, bez para za stipendije), u objektima koji će se do tada raspasti, uče u 21. veku računarske predmete olovkom na papiru, pišu diplomske radove bez odbrane praktičnog projekta zbog nedostatka sredstava, i posle sve te muke rade naš posao za 40.000 dinara?

Podržite nas! Izborite svojoj deci budućnost!

Vlada, prosvetni radnik

pre 13 godina

@Roditelj
''Nerealni'' je jedna reč, piše se spojeno,
''Za sada'' su dve reči, i piše se odvojeno.
Na završetku nekoliko upitnih rečenica stavili ste tačku.
Takođe, nedostaje Vam više zareza (zapeta) u rečenicama.
Pozdrav svim kolegama!

Саопштење Уније синдиката просветних рад

pre 13 godina

• Министар Жарко Обрадовић наставља да крши Закон који га обавезује да преговара све док се не постигне споразум,а на Закон се позива само кад прети и када му тако одговара.
• Министар Жарко Обрадовић тврди да је испунио захтев о покретању поступка Измена и допуна ПКУ за који је закаснио више месеци,обзиром да му је УСПРС предала текст Измена и допуна још октобра 2010. године,а законски рок је десет дана.Овим вишемесечним закашњењем, погазио је и свој писани одговор Унији од 18.9.2010. године, којим се обавезао да ће поступак на измени и допуни ПКУ покренути чим добије тај захтев.
Испуњење овог захтева- државу не кошта ништа!
• Министар Жарко Обрадовић тврди да је испунио наш захтев да се у процедуру ставе Измене и допуне Закона о основама система образовања и васпитања,тако што ће се не у фебруару,како је обећао,већ у марту 2011. године одржати научни скуп о досадашњој примени Закона.
То што је свима јасно да је Закон лош и да производи велику штету образовном систему, и да Унија још од дана доношења Закона,септембра 2009. године,инсистира на његовим изменама и допунама,није битно,јер министар мора да „сачува свој образ“.
Испуњење овог захтева-државу не кошта ништа!
• Министар Жарко Обрадовић тврди да је испунио захтев о исплати отпремнина,јер ће до краја марта,а не фебруара, исплатити отпремнине запосленима који су још септембра прошле године и раније отишли у заслужене пензије.Због кашњења, ови људи живе месецима без икаквих прихода и сада треба да буду захвални министру што ће им држава коначно дати оно што им дугује,наравно без камата?!
• Министар Жарко Обрадовић прихватио је и да се исплате јубиларне награде за 2009. и 2010. годину пошто су претходно прекршили Закон и ПКУ, и забранили исплату истих.Јубиларне награде по Закону иду на терет јединица локалне самоуправе,а не Министарства просвете.Тако се министар Ж.Обрадовић хвали још једним кршењем Закона и тиме што ионако скромна средства за просвету чини још мањим.Напомињемо да су ова средства скоро половина недостајућих средства,па да се испуни најважнији захтев о промени коефицијената и прекине штрајк.
• Министар Жарко Обрадовић твдри да је Протокол који је потписао само Бранислав Павловић,а сагласан је и Х.З.Ковач (који представља само себе) добар,јер значи повећање од 13,6%.Међутим,мораће јавности и министру финансија да објасне којом су то математичком операцијом израчунали да је за раст зарада од понуђених 7% целом јавном сектору до тих 13,6% потребно свега 10 милијарди,а за испуњење наших захтева да се на тих 13,6% дода још 6,4% треба чак 50 милијарди.
• Министар Жарко Обрадовић није објаснио,ко је крив што је у буџету за 2011. годину исказано скоро 2.500 запослених више на високом образовању,а што ће државу коштати око 2 милијарде динара.Ова средства би била довољна да се испуни наш захтев и штрајка не би било.
• Министар Жарко Обрадовић тврди да је његових условних 13,6% базирано на основу већег прилива средстава од ПДВ у јануару 2011. године што је потпуна бесмислица,јер свако ко је економски писмен,зна да је то уобичајено због чињенице да је јануар пун празника када се много троши,а да затим следи драстичан пад у фебруару,па је ова претпоставка само за оне који су довољно наивни да је прогутају.
• Министар Жарко Обрадовић мораће,свиђало му се то или не,да прихвати наш захтев о промени коефицијената,јер је Влада својим једностраним потезима направила хаос у Уредби о коефицијентима,обзиром да увођењем загарантоване зараде Уредба о коефицијентима се не примењује на неколико нивоа образовања,зараде су скоро изједначене од првог до четвртог степена стручности,а однос зарада првог и седмог степена је са 1:2,8 спуштен на 1:2 што је далеко најнижи однос међу делатностима које статистика прати.





Позивамо министра просвете да изабере медиј и време и укрсти своје аргументе у прилог „да пара нема“ са нашим аргументима да пара има,па нека јавност пресуди ко кога и зашто лаже.

Goran 1

pre 13 godina

Za Van Helsinga !
Ajde ako mozes u bilo kom gradu da nadjes samo 5 dipl.matematicara ili dipl.fizicara ili dipl.hemicara ili prof.stranog jezika ali i srpskog jezika na birou rada ?!
Uvek mozes da nadjes med.sestre ili policajce to nije problem jer je u Srbiji zvanicno 93% stanovnistva sa srednjom ili nikakvom skolom,a osim toga,kadar sa srednjom skolom je izvrsilac po nalogu,ne mora nikada mozak da ukljucuje,ali se u Srbiji to jedino i placa !
Da se neko ne bi uvredio, ja nemam nista protiv bilo kog zanimanja niti imam nameru da vredjam, ali samo iznosim fakat jer imam prijatelje na birou rada koji mi kazu da recimo za prof.matematike je stalno otvoren konkurs godinama ali ih uopste nema,kao i za ove druge koje sam nabrojao,pa zato mislim da se tako ovaj problem sa strajkom ne resava!

Миле Ваљево

pre 13 godina

Свака влада до сада, чак и у време Милошевића, трудила се да бар у предизборној години олакша живот грађанима... Моја плата мирује, а хлеб који пре годину дана беше 19 динара, сада је 50-60 динара. Цене отишле 300%, а плата ништа. Вратите цене, не дирајте плату. А министар мисли да избори неће доћи. Мисли да ће министар бити вечно. Ничија није до зоре горила, неће ни твоја Обрадовићу! Од Доситеја Обрадовића, па до данашњег дана, просвета горег министра није имала. Толико ароганције, цинизма... у једном човеку, просвета још није видела. Живе нас сахрањује. Ал устаћемо ми и из гроба министре... СРАМОТО!

Goran 1

pre 13 godina

Ovaj Ministar je pored Mrkonjica,trebalo da bude lustriran 2000.g.pa posto nije,ko im je sada kriv ?
Ako su povecli plate policiji i ako su ponudili 13% zdravstvu,sta je problem da se dogovore i sa prosvetom?
Nikada nisam imao razumevanja za SPS !

*Rade*

pre 13 godina

Obradović krši zakone od kad se uvukao u politiku za vreme Miloševića. Tadić je prihvatio sve one najgore iz onog vremena čak i Tijanića. Ko to nezna da sabere dva i dva, ko ne razume ulogu Tadića na događanja u Srbiji.
Ipak verujem da je većina, kojima je stalo do Srbije i interesa njenih graćana povezal neke događaje i aktere. Veljović izlazi u susret miliciji (biće im potrebna), Obradović ni prstom da makne ta Srpsko školstvo i obrazovanje (može biti ciljani nerad), Tadić daje migom znak poltronu Cvetkoviću da izbaci najvažniji zupčanik iz mašene (Dinkića). Potrebno je da izvučemo glavu iz peska. "nekom" ne odgovara da Srbija napreduje i nesmemo čak ni da kažemo.

hmm/

pre 13 godina

@Roditelj

Kazete da para nema?Meni se ipak cini da nisu lepo rasporedjene.Cime nasi ministri zasluzuju onoliko platu?Svojim radom?Ja ne vidim da je ista bolje..niti da ce biti..Potpuno podrzavam ovu takoreci "revoluciju",jer je to jedini nacin kojim se moze promeniti trenutno stanje u nasoj drzavi.

Srdjan

pre 13 godina

Ne mogu da verujem koliko mrznje postoji u Marku prema prosvetnim radnicima?! Covek izgleda da ima problem da zavoli i samog sebe, a da ne pricam o drugim ljudima. Zamolio bih ga samo, ako moze da nam kaze, sta su njegovi ciljevi u zivotu i cime se bavi? Izgleda da je veliki strucnjak za analizu rada drugih ljudi...

marija

pre 13 godina

Zar nema para za našu decu, za njihobe školske dane? Zar to poručuje ministar sve misleći na svoju decu? I mi "ga volimo jer i on voli nas" I našu decu, najviše na svetu! Pa mu je dobro ovako-škole ne rade jer za škole nema para!
Невини су и он и они његови,ни за шта они нису криви...Крива је светска криза,крив је ММФ,криве су мајке српске што је деце у Србији све мање,што села умиру,што се школе затварају,што нам се само беда и сиромаштво и народне кухиње множе...
Криви су српски учитељи,јер не разумеју ни њега ни оне његове који нам из вила са Дедиња,Сењака и Врачара вредних колико учитељ ни за три века да поживи,не би себи могао приуштити, поручују да морамо делити судбину земље Србије,јер пара нема.Не рекоше како они у ова кризна времена до силних богатстава дођоше,ни када ће се разрачунати са онима што Србију комадају,распродају,купују,са онима корумпираним,са лоповима,са криминалцима...Ко да разуме да су им учитељи мука највећа???
Востани Сербие!

Dexi

pre 13 godina

Ovo već odavno nije pitanje samo egzistencije, već i obraza koji prosvetnim radnicima kalja i nadređeni, postovani ministar i njegovi predpostavljeni. Poistovećuju ih sa policajcima koji imaju srednju skolu i tri meseca kursa, koji imaju platu kao 90% visoko obrazovanog kadra zaposlenog u skolama, kao i sa medicinskim sestrama, svršenim srednjoškolkama, sa takodje sličnom platom. Pa ako je tako, zašto se taj narod školovao i gubio i vreme i novac i nerve, ako je isto plaćen i profesor i pozornik i pomoćni radnik na gradilištu (on možda i malo više).
Kad se pomenu i taj nezasluženi odmor (mislim da pomenu Marko). Odmor je i roditeljima i deci ne samo prosvetnim radnicima. Njima je jos i najmanje, jer i za vreme tog odmora ima gomila obaveza koje niko ne vidi.
Možda je najbolje ukinuti prosvetu, neka se svako uci kako misli da treba, možda će bolje naučiti, a državi će ostati "ogroman" novac koji će njeni puleni moći da dele kako im volja, pa možda neće morati da prodaju ostatak ustanova (ako je još neka ostala u vlasništvu ove propale države).
Sve u svemu, nema nam spasa. Jedino novi potop, pa će se valjda naći neki novi Noje da napravi novu, poštenu i čistu civilizaciju.