Petak, 31.12.2010.

00:10

Đilas: Zaduživaćemo se i dalje

Tokom 2010. grad se nekoliko puta zaduživao, a gradonačelnik Beograda Dragan Đilas najavljuje da će se ta praksa nastaviti i iduće godine.

Izvor: Blic

Ðilas: Zaduživaæemo se i dalje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

D

pre 13 godina

Po komentarima, rekao bih da je omladina DS-a jako aktivna! Džaba vam sve to, i ako je Đilas i meni jedan od retkih simpatičnih iz pomenute stranke i zaista imam utisak da se makar trudi, previše je toga lošeg da bi se taj rad okarakterisao kao jako uspešan! Daleko je to od viteza, ne preterujte!

bane

pre 13 godina

Pa znamo da ćete se zaduživati i dalje, jer nikad dosta političke propagande. Samo što ne spomenu i jednu od najvećih Đilasovih investicija, kupovinu nebodera Inex i selidbu gradske uprave iz čista mira u tu zgradu iako su imali prostorije? Koliko je to koštalo i zašto je preduzimano u sred najljuće krize i nemaštine?
Dakle dve najveće investicije u Beogradu imaju sasvim drugačiji tretman od strane vlasti. Jedna se udara na sva zvona (nesrećni most na Adi) a druga se krije.
I to je uglavnom sve od tog tobože razvojnog budžeta grada, koncentrisan je na dva promašaja. Most na Adi se razotkriva svakog dana kao sve veći i veći promašaj. Evo sad je objavljena vest da je slovenačka firma koja ga gradi pala u stečaj! Majko mila, pa zar niko nije kontrolisao njenu solventnost u tenderskoj komisiji? Ili je bilo važno samo da su slovenci, iz razloga koje neću pominjati a koje svi naslućujemo. Sada ćemo videti kako će nesolventna firma da nabavlja materijal za most i koliko će to prolongirati izgradnju.
Ostalih ozbiljnijih investicija mi i nemamo. O metrou se samo pričalo opet iz propagandnih razloga i ništa se ne radi po tom pitanju niti će sve dok ne dobijemo izabranog gradonačelnika i stvorimo mehanizme stroge kontrole njegovih poteza.

Ana

pre 13 godina

Ovaj covek je jedan od retkih koji se moze pohvaliti. Obecavao je i ispunjavao svoja obecanja. Uvek je bio tu za nas. Svaka mu cast. Zelim mu sve najbolje u novoj 2011 i da i dalje misli na nas :D

Direktor

pre 13 godina

Gospodin Dragan treba da bude primer ostalim politicarima koji samo obecavaju pa na kraju godine nista. Samo neka nastavi i u 2011 da radi sve za nas. Da nam bude bolje. Srecna svima nova godina.

Jovan

pre 13 godina

How yes know... a sklapacete poslove s bankrotiranim firmama iz Slovenije da vam grade pristupnice mostu. Po naduvanim cenama.
Da li znas da je firma SCT s kojom si sklopio ugovor o gradnji pristupnica za 'cuveni' most, objavila juce bankrot? A ti joj platio avans?
Samo napred *****, neces jos dugo.

ceca

pre 13 godina

Hvala Đilasu, rešili ste mi dilemu jer verujem da ste pametan čovek i vizioner. Počela sam sa gradnjom kuće i stigla do pola, nemam novac da nastavim, krediti su nepovoljni, ali... ipak ću tebe da poslušam. Uzeću kredit jer kako ti reče, pa neću valjda zbog toga što je kriza i što su kamate visoke da stanem i kuću završim za petnaest godina, da se tek tada uselim. Pošto ti gradjanje Beograda bez pitanja uzimaš za garante, ja neću biti toliko bezobrazna. Ja tebe pitam da li hoćeš da mi budeš garant za kredit.

MUKNAVI

pre 13 godina

Pa nema problema,gradjani Beograda se slazu sa tvojim zaduzivanjima,pozdravljaju tvoje vizije..rece ti,pa nastavi, a kad dodju anuiteti i ostalo, oni ce vracati od svog privredjivanja jer Beograd je Srbija a ostalo nista ....Srecna vam nova godina,nastupajuci praznici zelim vam ja i moji Ruralci..

Helios

pre 13 godina

EIB je evropski MMF-junior. A gde MMF dođe bude... od Etiopije koja hrani pola Afrike do prezadužene države koju mori glad, pa je rasparče građanski rat... Latinska Amerika, Jugoslavija, Indokina... Kako to tačno izgleda na primeru EIB mostova detaljno sam napisao u komentaru na http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=483015#hrono
I još jedna gadost. I najgluplji lako vide da JEDNA osoba piše istim stilom pod desetak različitih imena najljigavije pozitivne komentare... valjda čekajući da dobije od EIBa svojih 100 eura, e tugo...

tosa

pre 13 godina

dug po glavi stanovnika je 8.500 evra.
ja to ne mogu vratiti.
kunem se, ne koristim nista od tih kredita.


ne radim u drzavoj sluzbi, stan necu dobiti, sam uplacujem pio.

a puteve naplacujete,skole i vrtice gradite od sponzora, stanovi se kupuju, pio zavisi od uplacivanja.

zbog mene se nemojte vise zaduzivati.

Miki

pre 13 godina

MUP vec jednom nije reagovao oko kupovine tramvaja za Beograd, gde nije odrzana nabavka istih u skladu sa zakonom, pa treba biti dosta oprezan i pratiti nabavku 250 autobusa.
Uzimanje i domacih autobusa, ne mora da znaci da nema korupcije, jer mozda nove gazde caste velike nabavke.
Uglavnom MUP ne radi svoj posao dobro, ako za umesanost u korupciju kao u slucaju HP, dobijamo informacije iz Amerike da su u skandal oko korupcije umesani i nasi na vlasti.

Gradjevinac

pre 13 godina

Samo napred, pa svaki grad na svetu infrastrukturu gradi preko kredita. Nijedan grad nema zakonodavnu vlast pa da raspisuje poreze niti toliki budzet da gradi mostove i metro bez kredita. Na kraju krajeva ti projekti se uvek isplate - da nije tako ne bi ceo svet to tako radio.

Stari Beogradjanin

pre 13 godina

Znam da necete pustiti ovaj komentar, ali naslov ove vesti je skaradan - Djilas: Nastavicemo da se zaduzujemo. Pa zaboga to "zaduzujemo" zvuci kao da Beograd uzima kredite za troskove kafanskih terevenki i jagnjecih brigada.
Tim parama se prave objekti koji ce se narednih sto godina koristiti i koristice ih i nasi unuci. Da ne pricam o tome koliko se umanjuje zagadjenje smanjenjem razdaljine od bilo koje tacke do bilo koje druge tacke u gradu na pravcima unutrasnjeg magistralnog prstena + smanjenje zagadjenja zbog manjih guzvi(vozila na leru najvise zagadjuju jer je sagorevanje nepotpuno) + zbog svega prethodnog manja je i ukupna potrosnja goriva sto smanjuje spoljno trgovinski deficit koji nam je veliki problem. Ocigledno je da je pozitivne eksterne efekte izgradnje Beograda skoro nemoguce nabrojati u jednom komentaru.

Dacha

pre 13 godina

Ja se nadam da će Beograd u 2011. ići dalje i da će se razvijati. Ali uslov da se Beograd razvija i da taj razvitak osete svi građani a ne samo oni bopgati, koji su po pravilu bliski političkim strukturama, jeste da se Dragan Đilas skloni sa funkcije koju je zauzeo. Jer, ako on ostane i dalje će nam seći drva, raseljavati Rome, podizati gradske troškove koje siromašniji građani ne mogu da izdrže, pretiti siromašnima i sl.

Зоран

pre 13 godina

Погледај себе Ђиласе као приватника да ли се задужујеш, зашто и колико. Е то ти је и Беодрад, то ти је и држава. Па ће ти се рећи само да ли радиш добро или не.

milivojce

pre 13 godina

pa naravno da treba da stanes! Neces valjda da zavrsis u roku??? Pa nisi ti Mrka :))
aj bar neko da ima optimizma u ovoj zemlji i da ide do kraja kada nesto uzme da radi.. Srecna vam Nova godina IT komentatori i nadam se da cete u sledecoj imati manje vremena da sedite kuci i pljujete po svemu jer mnoge stvari zavise i od nas samih i ne dolaze same od sebe!

Javni nabavnik

pre 13 godina

@Zoran

"1.Izvodjači su strane firme, dakle ne zaposljavaju se nase firme i radnici."

Nase gradjevinske firme ne mogu ni da ucestvuju na iole ozbiljnom tenderu jer ne mogu da obezbede bankarsku garanciju, a istu ne mogu da obezbede jer u svojim referencama nemaju ozbiljnijih projekata zadnjih 20 godina. Znate, garanciju da ce neka jaka banka platiti stetu ako firma ne izgradi sta je obecala u roku i za sta joj se placa + ugovornu kaznu za svaki dan prekoracenja roka.
Uprkos tome nase firme grade i most i sve ostalo jer ih strane uzimaju kao podizvodjace posto im se ne isplati da dovlace mehanizaiju i radnike iz inostranstva.

JamesBond007

pre 13 godina

ono sto ja vidim je da se Beograd dosta promenio...ako je zaduzivanje uslov za to, onda apsolutno podrzavam Djilasa i nejgovu ideju!

Javni nabavnik

pre 13 godina

@Zoran

"1.Izvodjači su strane firme, dakle ne zaposljavaju se nase firme i radnici."

Nase gradjevinske firme ne mogu ni da ucestvuju na iole ozbiljnom tenderu jer ne mogu da obezbede bankarsku garanciju, a istu ne mogu da obezbede jer u svojim referencama nemaju ozbiljnijih projekata zadnjih 20 godina. Znate, garanciju da ce neka jaka banka platiti stetu ako firma ne izgradi sta je obecala u roku i za sta joj se placa + ugovornu kaznu za svaki dan prekoracenja roka.
Uprkos tome nase firme grade i most i sve ostalo jer ih strane uzimaju kao podizvodjace posto im se ne isplati da dovlace mehanizaiju i radnike iz inostranstva.

Samo za BGD

pre 13 godina

Svaka investica i svaki veliki projekat u danasnje vreme nosi i veliki rizik. S obzirom na to da zivimo u vremenu u kome se stvari munjevito menjaju, kako kod nas tako i u svetu, veoma je rizicno ulaziti u velike infrastrukturne projekte. Srbija je jedna od zemalja koja nema vremena za kalkulisanje nego mora sto pre da dovrsi to sto je zapocela, na ovaj ili onaj nacin. Nema stajanja gradonacelnice, Beogradjani su svesni, Beogradjani ti veruju! Samo napred, samo guraj! :)

Pancevac

pre 13 godina

Nece on vracati od Beogradjana.
Tu je cela Srbija da uleti,kada su u pitanju krediti.
Ne sumnjam.
Beogradjani ce se voziti,Srbija ce vracati.

Centalizacija je majka.

maki

pre 13 godina

zemlje koje su mnogo razvijenije od nas se zaduzuju pa vracaju dugove... Beograd se i do sada zaduzivao i samim tim postao mesto na koje stvarno mozemo biti ponosni!

voja

pre 13 godina

Jedva cekam nove autobuse i tramvaje! Secam se da sam pre 10 godina skoro zaksanio na docek jer sam krenuo od kuce "samo" 4 sata pre doceka, pa sam stigao u centar grada pola sata ranije! A danas? Srecna nova godina!

vujic

pre 13 godina

Mislim da su svi mostovu u Beogradu gradjeni ili od kredita ili od ratnih odsteta. To je normalno! Medjutim, nije normalno sto se u Srbiji rec kredit ne posmatra bas pozitivno, ali zbog jako losig iskustva iz Miloseviceve Srbije i to je normalno! Samo napred, u okviru zakona!

Beogradjanin

pre 13 godina

Nije problem zaduzivati se da bi se investiralo u dobre projekte,nego je problem kada se krediti koriste za potrosnju.Rezultati g-dina Djilasa kao gradonacelnika su vidljivi na svakom koraku i ja imam puno poverenje da ce se takav trend nastaviti i u 2011.godini.Voleo bih kada bi bilo vise takvih ljudi u politici,koji rade konkretne stvari i ispunjavaju svoja obecanja.Tada bi svima nama bilo mnogo bolje.

DZoni

pre 13 godina

Do sudnjega dana.Ne znam samo ko ce te pare da vrati.Drzavi Srbiji ove godine dolazi na naplatu 4.5 MILIJARDI eura ,naravno da nemaju pare to da vrate ni u snu pa ce samo da plate kamate nesto manje od 500 miliona a ovo ostalo ce da prebace onim sledecima i neki deo od telekoma.Kako se zove domacinstvo koje non stop gomila dugova i vraca ih prodajom svega iz kuce,znamo svi gde to vodi samo je pitanje dana.

Pođimo na seloooo

pre 13 godina

Šteta je što nisi deo raspusta provodio kod bake i deke na selu, tako bi shvatio da se do novca dolazi krvavim radom!!! A ne praznom pričom i zaduživanjem! Normalan čovek u životu pozajmljuje samo motiku kad mu se njegova polomi od preteranog korišćenja. Ti i tvoji pajtosi umesto oruđa za rad pozajmljujete keš na sve strane jer će ga vraćati neko drugi!!! Ko? Nažalost, moje dete pošto nisam na vreme otišao iz ove zemlje!

hirurg, Sremska Kamenica

pre 13 godina

A kako ćemo vraćati?
Pa ko je vama dao pravo da se zadužite do krajnjih zakonskih granica? Zakon je loš čim nikada niko nije odgovarao za loše odluke. I za kraj nevezano za temu, vi Crnogorci ste rak u srpskom tkivu, izjedate nas polako ali sigurno, pretvarate se da ste Srbi a u stvari ste smrt za Srbiju.

frank

pre 13 godina

Apropo mosta.Njegova previsika cena ,koja potice od njegove namene(proci ce i jednog dana metro linija 3 gistro))i spektukularnog izgleda je nesto kao kad stanovnik karton naselja(jedna od omiljenih djilasovih kategorija stanovnistva ) kupi najnoviji LED televizor jer ce uskoro poceti i digitalna televizija i Srbiji.Procenti su procenti a kad je nesto skuplje...

nn

pre 13 godina

Ovog lika se secam iz njegovih ranih komunjarskih dana sa fakulteta. Onda se, 'na samo njemu znani nacin', po pricama kolega napunio 'kao brod' u vreme borbe za demokratiju. Mi, njegove kolege, smo rasuti po svetu i njega jako, jako dobro znamo. A znamo ga kao komunistickog aparatcika koji je sada eto jako popularan u Beogradu. I izlupacete mi 'nepreporucujem' al da znate da ce vas ovaj i njegovi drugari odvesti jos u vecu dubiozu.

Sva zaduzivanja Srbije se investiraju u Beograd, jer je tamo glasacka masa najveca. Naravno kredite treba vratiti a nista se ne radi ni u Beogradu a ni u celoj Srbiji.
Novi autobusi, most su samo jedna maska totalne nemoci i bankrota. Otprilike kao kad zivite na kreditnu karticu a nemate izvor prihoda. Sta mislite, do kada to tako moze?

Zalosno je da Srbija ne prepoznaje komunizam na sebi. Zato je tako kako je. Dok se ne opametimo... A dace bog, pa ce i taj dan osvanuti... USKORO!!!

JohnyBgood

pre 13 godina

Ja hocu i obilaznicu, ali i da se manete ubijanja kafica i odredjivanja kad ja smem a kad ne smem da skoknem po vino ili sta mi vec treba. Ko hoce seoski mir i nacin zivota - nazad na selo!

Zoran

pre 13 godina

Podrzavam svetsku praksu da se grad zaduzi za velike infrastr projekte.
Medjutim vidim dva problema:
1.Izvodjači su strane firme, dakle ne zaposljavaju se nase firme i radnici.
2.Zbog postojanja prevarne i egzotične previsoke "naknade za uredjenje zemljišta" svi strani i domaci investitori su se povukli.
Ta miss leading "naknad za uredjenje zemljista " čini Beograd najskuplji grad na svetu za dobijanje gradjevinske dozvole prema cuvenom "Doing bussines" izvestaju Svetske banke.
Pored toga takva taksa ne postoji u nijednoj EU zemlji te vise ni dijaspora ni stranci nece da grade ,kao sto nisu ni gradili zadnjih godina. Osim par tržnih centara na dobijenom zemljistu.
Djilas bi trebao da podrži Dulićevu inicijativu da se odmah Naknade ua koriscenje i uredjenje konvertuju u porez na imovinu jer su te naknade ne spojive za privatnom svojinom nad placevima koja se zahteva za dobijanje dozvole.

nn

pre 13 godina

Ovog lika se secam iz njegovih ranih komunjarskih dana sa fakulteta. Onda se, 'na samo njemu znani nacin', po pricama kolega napunio 'kao brod' u vreme borbe za demokratiju. Mi, njegove kolege, smo rasuti po svetu i njega jako, jako dobro znamo. A znamo ga kao komunistickog aparatcika koji je sada eto jako popularan u Beogradu. I izlupacete mi 'nepreporucujem' al da znate da ce vas ovaj i njegovi drugari odvesti jos u vecu dubiozu.

Sva zaduzivanja Srbije se investiraju u Beograd, jer je tamo glasacka masa najveca. Naravno kredite treba vratiti a nista se ne radi ni u Beogradu a ni u celoj Srbiji.
Novi autobusi, most su samo jedna maska totalne nemoci i bankrota. Otprilike kao kad zivite na kreditnu karticu a nemate izvor prihoda. Sta mislite, do kada to tako moze?

Zalosno je da Srbija ne prepoznaje komunizam na sebi. Zato je tako kako je. Dok se ne opametimo... A dace bog, pa ce i taj dan osvanuti... USKORO!!!

Pođimo na seloooo

pre 13 godina

Šteta je što nisi deo raspusta provodio kod bake i deke na selu, tako bi shvatio da se do novca dolazi krvavim radom!!! A ne praznom pričom i zaduživanjem! Normalan čovek u životu pozajmljuje samo motiku kad mu se njegova polomi od preteranog korišćenja. Ti i tvoji pajtosi umesto oruđa za rad pozajmljujete keš na sve strane jer će ga vraćati neko drugi!!! Ko? Nažalost, moje dete pošto nisam na vreme otišao iz ove zemlje!

frank

pre 13 godina

Apropo mosta.Njegova previsika cena ,koja potice od njegove namene(proci ce i jednog dana metro linija 3 gistro))i spektukularnog izgleda je nesto kao kad stanovnik karton naselja(jedna od omiljenih djilasovih kategorija stanovnistva ) kupi najnoviji LED televizor jer ce uskoro poceti i digitalna televizija i Srbiji.Procenti su procenti a kad je nesto skuplje...

JohnyBgood

pre 13 godina

Ja hocu i obilaznicu, ali i da se manete ubijanja kafica i odredjivanja kad ja smem a kad ne smem da skoknem po vino ili sta mi vec treba. Ko hoce seoski mir i nacin zivota - nazad na selo!

hirurg, Sremska Kamenica

pre 13 godina

A kako ćemo vraćati?
Pa ko je vama dao pravo da se zadužite do krajnjih zakonskih granica? Zakon je loš čim nikada niko nije odgovarao za loše odluke. I za kraj nevezano za temu, vi Crnogorci ste rak u srpskom tkivu, izjedate nas polako ali sigurno, pretvarate se da ste Srbi a u stvari ste smrt za Srbiju.

Zoran

pre 13 godina

Podrzavam svetsku praksu da se grad zaduzi za velike infrastr projekte.
Medjutim vidim dva problema:
1.Izvodjači su strane firme, dakle ne zaposljavaju se nase firme i radnici.
2.Zbog postojanja prevarne i egzotične previsoke "naknade za uredjenje zemljišta" svi strani i domaci investitori su se povukli.
Ta miss leading "naknad za uredjenje zemljista " čini Beograd najskuplji grad na svetu za dobijanje gradjevinske dozvole prema cuvenom "Doing bussines" izvestaju Svetske banke.
Pored toga takva taksa ne postoji u nijednoj EU zemlji te vise ni dijaspora ni stranci nece da grade ,kao sto nisu ni gradili zadnjih godina. Osim par tržnih centara na dobijenom zemljistu.
Djilas bi trebao da podrži Dulićevu inicijativu da se odmah Naknade ua koriscenje i uredjenje konvertuju u porez na imovinu jer su te naknade ne spojive za privatnom svojinom nad placevima koja se zahteva za dobijanje dozvole.

DZoni

pre 13 godina

Do sudnjega dana.Ne znam samo ko ce te pare da vrati.Drzavi Srbiji ove godine dolazi na naplatu 4.5 MILIJARDI eura ,naravno da nemaju pare to da vrate ni u snu pa ce samo da plate kamate nesto manje od 500 miliona a ovo ostalo ce da prebace onim sledecima i neki deo od telekoma.Kako se zove domacinstvo koje non stop gomila dugova i vraca ih prodajom svega iz kuce,znamo svi gde to vodi samo je pitanje dana.

ceca

pre 13 godina

Hvala Đilasu, rešili ste mi dilemu jer verujem da ste pametan čovek i vizioner. Počela sam sa gradnjom kuće i stigla do pola, nemam novac da nastavim, krediti su nepovoljni, ali... ipak ću tebe da poslušam. Uzeću kredit jer kako ti reče, pa neću valjda zbog toga što je kriza i što su kamate visoke da stanem i kuću završim za petnaest godina, da se tek tada uselim. Pošto ti gradjanje Beograda bez pitanja uzimaš za garante, ja neću biti toliko bezobrazna. Ja tebe pitam da li hoćeš da mi budeš garant za kredit.

Pancevac

pre 13 godina

Nece on vracati od Beogradjana.
Tu je cela Srbija da uleti,kada su u pitanju krediti.
Ne sumnjam.
Beogradjani ce se voziti,Srbija ce vracati.

Centalizacija je majka.

Зоран

pre 13 godina

Погледај себе Ђиласе као приватника да ли се задужујеш, зашто и колико. Е то ти је и Беодрад, то ти је и држава. Па ће ти се рећи само да ли радиш добро или не.

tosa

pre 13 godina

dug po glavi stanovnika je 8.500 evra.
ja to ne mogu vratiti.
kunem se, ne koristim nista od tih kredita.


ne radim u drzavoj sluzbi, stan necu dobiti, sam uplacujem pio.

a puteve naplacujete,skole i vrtice gradite od sponzora, stanovi se kupuju, pio zavisi od uplacivanja.

zbog mene se nemojte vise zaduzivati.

Jovan

pre 13 godina

How yes know... a sklapacete poslove s bankrotiranim firmama iz Slovenije da vam grade pristupnice mostu. Po naduvanim cenama.
Da li znas da je firma SCT s kojom si sklopio ugovor o gradnji pristupnica za 'cuveni' most, objavila juce bankrot? A ti joj platio avans?
Samo napred *****, neces jos dugo.

Dacha

pre 13 godina

Ja se nadam da će Beograd u 2011. ići dalje i da će se razvijati. Ali uslov da se Beograd razvija i da taj razvitak osete svi građani a ne samo oni bopgati, koji su po pravilu bliski političkim strukturama, jeste da se Dragan Đilas skloni sa funkcije koju je zauzeo. Jer, ako on ostane i dalje će nam seći drva, raseljavati Rome, podizati gradske troškove koje siromašniji građani ne mogu da izdrže, pretiti siromašnima i sl.

Helios

pre 13 godina

EIB je evropski MMF-junior. A gde MMF dođe bude... od Etiopije koja hrani pola Afrike do prezadužene države koju mori glad, pa je rasparče građanski rat... Latinska Amerika, Jugoslavija, Indokina... Kako to tačno izgleda na primeru EIB mostova detaljno sam napisao u komentaru na http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=483015#hrono
I još jedna gadost. I najgluplji lako vide da JEDNA osoba piše istim stilom pod desetak različitih imena najljigavije pozitivne komentare... valjda čekajući da dobije od EIBa svojih 100 eura, e tugo...

Stari Beogradjanin

pre 13 godina

Znam da necete pustiti ovaj komentar, ali naslov ove vesti je skaradan - Djilas: Nastavicemo da se zaduzujemo. Pa zaboga to "zaduzujemo" zvuci kao da Beograd uzima kredite za troskove kafanskih terevenki i jagnjecih brigada.
Tim parama se prave objekti koji ce se narednih sto godina koristiti i koristice ih i nasi unuci. Da ne pricam o tome koliko se umanjuje zagadjenje smanjenjem razdaljine od bilo koje tacke do bilo koje druge tacke u gradu na pravcima unutrasnjeg magistralnog prstena + smanjenje zagadjenja zbog manjih guzvi(vozila na leru najvise zagadjuju jer je sagorevanje nepotpuno) + zbog svega prethodnog manja je i ukupna potrosnja goriva sto smanjuje spoljno trgovinski deficit koji nam je veliki problem. Ocigledno je da je pozitivne eksterne efekte izgradnje Beograda skoro nemoguce nabrojati u jednom komentaru.

voja

pre 13 godina

Jedva cekam nove autobuse i tramvaje! Secam se da sam pre 10 godina skoro zaksanio na docek jer sam krenuo od kuce "samo" 4 sata pre doceka, pa sam stigao u centar grada pola sata ranije! A danas? Srecna nova godina!

Javni nabavnik

pre 13 godina

@Zoran

"1.Izvodjači su strane firme, dakle ne zaposljavaju se nase firme i radnici."

Nase gradjevinske firme ne mogu ni da ucestvuju na iole ozbiljnom tenderu jer ne mogu da obezbede bankarsku garanciju, a istu ne mogu da obezbede jer u svojim referencama nemaju ozbiljnijih projekata zadnjih 20 godina. Znate, garanciju da ce neka jaka banka platiti stetu ako firma ne izgradi sta je obecala u roku i za sta joj se placa + ugovornu kaznu za svaki dan prekoracenja roka.
Uprkos tome nase firme grade i most i sve ostalo jer ih strane uzimaju kao podizvodjace posto im se ne isplati da dovlace mehanizaiju i radnike iz inostranstva.

Gradjevinac

pre 13 godina

Samo napred, pa svaki grad na svetu infrastrukturu gradi preko kredita. Nijedan grad nema zakonodavnu vlast pa da raspisuje poreze niti toliki budzet da gradi mostove i metro bez kredita. Na kraju krajeva ti projekti se uvek isplate - da nije tako ne bi ceo svet to tako radio.

milivojce

pre 13 godina

pa naravno da treba da stanes! Neces valjda da zavrsis u roku??? Pa nisi ti Mrka :))
aj bar neko da ima optimizma u ovoj zemlji i da ide do kraja kada nesto uzme da radi.. Srecna vam Nova godina IT komentatori i nadam se da cete u sledecoj imati manje vremena da sedite kuci i pljujete po svemu jer mnoge stvari zavise i od nas samih i ne dolaze same od sebe!

MUKNAVI

pre 13 godina

Pa nema problema,gradjani Beograda se slazu sa tvojim zaduzivanjima,pozdravljaju tvoje vizije..rece ti,pa nastavi, a kad dodju anuiteti i ostalo, oni ce vracati od svog privredjivanja jer Beograd je Srbija a ostalo nista ....Srecna vam nova godina,nastupajuci praznici zelim vam ja i moji Ruralci..

Beogradjanin

pre 13 godina

Nije problem zaduzivati se da bi se investiralo u dobre projekte,nego je problem kada se krediti koriste za potrosnju.Rezultati g-dina Djilasa kao gradonacelnika su vidljivi na svakom koraku i ja imam puno poverenje da ce se takav trend nastaviti i u 2011.godini.Voleo bih kada bi bilo vise takvih ljudi u politici,koji rade konkretne stvari i ispunjavaju svoja obecanja.Tada bi svima nama bilo mnogo bolje.

Javni nabavnik

pre 13 godina

@Zoran

"1.Izvodjači su strane firme, dakle ne zaposljavaju se nase firme i radnici."

Nase gradjevinske firme ne mogu ni da ucestvuju na iole ozbiljnom tenderu jer ne mogu da obezbede bankarsku garanciju, a istu ne mogu da obezbede jer u svojim referencama nemaju ozbiljnijih projekata zadnjih 20 godina. Znate, garanciju da ce neka jaka banka platiti stetu ako firma ne izgradi sta je obecala u roku i za sta joj se placa + ugovornu kaznu za svaki dan prekoracenja roka.
Uprkos tome nase firme grade i most i sve ostalo jer ih strane uzimaju kao podizvodjace posto im se ne isplati da dovlace mehanizaiju i radnike iz inostranstva.

vujic

pre 13 godina

Mislim da su svi mostovu u Beogradu gradjeni ili od kredita ili od ratnih odsteta. To je normalno! Medjutim, nije normalno sto se u Srbiji rec kredit ne posmatra bas pozitivno, ali zbog jako losig iskustva iz Miloseviceve Srbije i to je normalno! Samo napred, u okviru zakona!

bane

pre 13 godina

Pa znamo da ćete se zaduživati i dalje, jer nikad dosta političke propagande. Samo što ne spomenu i jednu od najvećih Đilasovih investicija, kupovinu nebodera Inex i selidbu gradske uprave iz čista mira u tu zgradu iako su imali prostorije? Koliko je to koštalo i zašto je preduzimano u sred najljuće krize i nemaštine?
Dakle dve najveće investicije u Beogradu imaju sasvim drugačiji tretman od strane vlasti. Jedna se udara na sva zvona (nesrećni most na Adi) a druga se krije.
I to je uglavnom sve od tog tobože razvojnog budžeta grada, koncentrisan je na dva promašaja. Most na Adi se razotkriva svakog dana kao sve veći i veći promašaj. Evo sad je objavljena vest da je slovenačka firma koja ga gradi pala u stečaj! Majko mila, pa zar niko nije kontrolisao njenu solventnost u tenderskoj komisiji? Ili je bilo važno samo da su slovenci, iz razloga koje neću pominjati a koje svi naslućujemo. Sada ćemo videti kako će nesolventna firma da nabavlja materijal za most i koliko će to prolongirati izgradnju.
Ostalih ozbiljnijih investicija mi i nemamo. O metrou se samo pričalo opet iz propagandnih razloga i ništa se ne radi po tom pitanju niti će sve dok ne dobijemo izabranog gradonačelnika i stvorimo mehanizme stroge kontrole njegovih poteza.

JamesBond007

pre 13 godina

ono sto ja vidim je da se Beograd dosta promenio...ako je zaduzivanje uslov za to, onda apsolutno podrzavam Djilasa i nejgovu ideju!

Miki

pre 13 godina

MUP vec jednom nije reagovao oko kupovine tramvaja za Beograd, gde nije odrzana nabavka istih u skladu sa zakonom, pa treba biti dosta oprezan i pratiti nabavku 250 autobusa.
Uzimanje i domacih autobusa, ne mora da znaci da nema korupcije, jer mozda nove gazde caste velike nabavke.
Uglavnom MUP ne radi svoj posao dobro, ako za umesanost u korupciju kao u slucaju HP, dobijamo informacije iz Amerike da su u skandal oko korupcije umesani i nasi na vlasti.

maki

pre 13 godina

zemlje koje su mnogo razvijenije od nas se zaduzuju pa vracaju dugove... Beograd se i do sada zaduzivao i samim tim postao mesto na koje stvarno mozemo biti ponosni!

Samo za BGD

pre 13 godina

Svaka investica i svaki veliki projekat u danasnje vreme nosi i veliki rizik. S obzirom na to da zivimo u vremenu u kome se stvari munjevito menjaju, kako kod nas tako i u svetu, veoma je rizicno ulaziti u velike infrastrukturne projekte. Srbija je jedna od zemalja koja nema vremena za kalkulisanje nego mora sto pre da dovrsi to sto je zapocela, na ovaj ili onaj nacin. Nema stajanja gradonacelnice, Beogradjani su svesni, Beogradjani ti veruju! Samo napred, samo guraj! :)

Ana

pre 13 godina

Ovaj covek je jedan od retkih koji se moze pohvaliti. Obecavao je i ispunjavao svoja obecanja. Uvek je bio tu za nas. Svaka mu cast. Zelim mu sve najbolje u novoj 2011 i da i dalje misli na nas :D

D

pre 13 godina

Po komentarima, rekao bih da je omladina DS-a jako aktivna! Džaba vam sve to, i ako je Đilas i meni jedan od retkih simpatičnih iz pomenute stranke i zaista imam utisak da se makar trudi, previše je toga lošeg da bi se taj rad okarakterisao kao jako uspešan! Daleko je to od viteza, ne preterujte!

Direktor

pre 13 godina

Gospodin Dragan treba da bude primer ostalim politicarima koji samo obecavaju pa na kraju godine nista. Samo neka nastavi i u 2011 da radi sve za nas. Da nam bude bolje. Srecna svima nova godina.

JohnyBgood

pre 13 godina

Ja hocu i obilaznicu, ali i da se manete ubijanja kafica i odredjivanja kad ja smem a kad ne smem da skoknem po vino ili sta mi vec treba. Ko hoce seoski mir i nacin zivota - nazad na selo!

maki

pre 13 godina

zemlje koje su mnogo razvijenije od nas se zaduzuju pa vracaju dugove... Beograd se i do sada zaduzivao i samim tim postao mesto na koje stvarno mozemo biti ponosni!

nn

pre 13 godina

Ovog lika se secam iz njegovih ranih komunjarskih dana sa fakulteta. Onda se, 'na samo njemu znani nacin', po pricama kolega napunio 'kao brod' u vreme borbe za demokratiju. Mi, njegove kolege, smo rasuti po svetu i njega jako, jako dobro znamo. A znamo ga kao komunistickog aparatcika koji je sada eto jako popularan u Beogradu. I izlupacete mi 'nepreporucujem' al da znate da ce vas ovaj i njegovi drugari odvesti jos u vecu dubiozu.

Sva zaduzivanja Srbije se investiraju u Beograd, jer je tamo glasacka masa najveca. Naravno kredite treba vratiti a nista se ne radi ni u Beogradu a ni u celoj Srbiji.
Novi autobusi, most su samo jedna maska totalne nemoci i bankrota. Otprilike kao kad zivite na kreditnu karticu a nemate izvor prihoda. Sta mislite, do kada to tako moze?

Zalosno je da Srbija ne prepoznaje komunizam na sebi. Zato je tako kako je. Dok se ne opametimo... A dace bog, pa ce i taj dan osvanuti... USKORO!!!

Beogradjanin

pre 13 godina

Nije problem zaduzivati se da bi se investiralo u dobre projekte,nego je problem kada se krediti koriste za potrosnju.Rezultati g-dina Djilasa kao gradonacelnika su vidljivi na svakom koraku i ja imam puno poverenje da ce se takav trend nastaviti i u 2011.godini.Voleo bih kada bi bilo vise takvih ljudi u politici,koji rade konkretne stvari i ispunjavaju svoja obecanja.Tada bi svima nama bilo mnogo bolje.

vujic

pre 13 godina

Mislim da su svi mostovu u Beogradu gradjeni ili od kredita ili od ratnih odsteta. To je normalno! Medjutim, nije normalno sto se u Srbiji rec kredit ne posmatra bas pozitivno, ali zbog jako losig iskustva iz Miloseviceve Srbije i to je normalno! Samo napred, u okviru zakona!

JamesBond007

pre 13 godina

ono sto ja vidim je da se Beograd dosta promenio...ako je zaduzivanje uslov za to, onda apsolutno podrzavam Djilasa i nejgovu ideju!

Gradjevinac

pre 13 godina

Samo napred, pa svaki grad na svetu infrastrukturu gradi preko kredita. Nijedan grad nema zakonodavnu vlast pa da raspisuje poreze niti toliki budzet da gradi mostove i metro bez kredita. Na kraju krajeva ti projekti se uvek isplate - da nije tako ne bi ceo svet to tako radio.

Stari Beogradjanin

pre 13 godina

Znam da necete pustiti ovaj komentar, ali naslov ove vesti je skaradan - Djilas: Nastavicemo da se zaduzujemo. Pa zaboga to "zaduzujemo" zvuci kao da Beograd uzima kredite za troskove kafanskih terevenki i jagnjecih brigada.
Tim parama se prave objekti koji ce se narednih sto godina koristiti i koristice ih i nasi unuci. Da ne pricam o tome koliko se umanjuje zagadjenje smanjenjem razdaljine od bilo koje tacke do bilo koje druge tacke u gradu na pravcima unutrasnjeg magistralnog prstena + smanjenje zagadjenja zbog manjih guzvi(vozila na leru najvise zagadjuju jer je sagorevanje nepotpuno) + zbog svega prethodnog manja je i ukupna potrosnja goriva sto smanjuje spoljno trgovinski deficit koji nam je veliki problem. Ocigledno je da je pozitivne eksterne efekte izgradnje Beograda skoro nemoguce nabrojati u jednom komentaru.

voja

pre 13 godina

Jedva cekam nove autobuse i tramvaje! Secam se da sam pre 10 godina skoro zaksanio na docek jer sam krenuo od kuce "samo" 4 sata pre doceka, pa sam stigao u centar grada pola sata ranije! A danas? Srecna nova godina!

milivojce

pre 13 godina

pa naravno da treba da stanes! Neces valjda da zavrsis u roku??? Pa nisi ti Mrka :))
aj bar neko da ima optimizma u ovoj zemlji i da ide do kraja kada nesto uzme da radi.. Srecna vam Nova godina IT komentatori i nadam se da cete u sledecoj imati manje vremena da sedite kuci i pljujete po svemu jer mnoge stvari zavise i od nas samih i ne dolaze same od sebe!

Samo za BGD

pre 13 godina

Svaka investica i svaki veliki projekat u danasnje vreme nosi i veliki rizik. S obzirom na to da zivimo u vremenu u kome se stvari munjevito menjaju, kako kod nas tako i u svetu, veoma je rizicno ulaziti u velike infrastrukturne projekte. Srbija je jedna od zemalja koja nema vremena za kalkulisanje nego mora sto pre da dovrsi to sto je zapocela, na ovaj ili onaj nacin. Nema stajanja gradonacelnice, Beogradjani su svesni, Beogradjani ti veruju! Samo napred, samo guraj! :)

Javni nabavnik

pre 13 godina

@Zoran

"1.Izvodjači su strane firme, dakle ne zaposljavaju se nase firme i radnici."

Nase gradjevinske firme ne mogu ni da ucestvuju na iole ozbiljnom tenderu jer ne mogu da obezbede bankarsku garanciju, a istu ne mogu da obezbede jer u svojim referencama nemaju ozbiljnijih projekata zadnjih 20 godina. Znate, garanciju da ce neka jaka banka platiti stetu ako firma ne izgradi sta je obecala u roku i za sta joj se placa + ugovornu kaznu za svaki dan prekoracenja roka.
Uprkos tome nase firme grade i most i sve ostalo jer ih strane uzimaju kao podizvodjace posto im se ne isplati da dovlace mehanizaiju i radnike iz inostranstva.

Pođimo na seloooo

pre 13 godina

Šteta je što nisi deo raspusta provodio kod bake i deke na selu, tako bi shvatio da se do novca dolazi krvavim radom!!! A ne praznom pričom i zaduživanjem! Normalan čovek u životu pozajmljuje samo motiku kad mu se njegova polomi od preteranog korišćenja. Ti i tvoji pajtosi umesto oruđa za rad pozajmljujete keš na sve strane jer će ga vraćati neko drugi!!! Ko? Nažalost, moje dete pošto nisam na vreme otišao iz ove zemlje!

hirurg, Sremska Kamenica

pre 13 godina

A kako ćemo vraćati?
Pa ko je vama dao pravo da se zadužite do krajnjih zakonskih granica? Zakon je loš čim nikada niko nije odgovarao za loše odluke. I za kraj nevezano za temu, vi Crnogorci ste rak u srpskom tkivu, izjedate nas polako ali sigurno, pretvarate se da ste Srbi a u stvari ste smrt za Srbiju.

Dacha

pre 13 godina

Ja se nadam da će Beograd u 2011. ići dalje i da će se razvijati. Ali uslov da se Beograd razvija i da taj razvitak osete svi građani a ne samo oni bopgati, koji su po pravilu bliski političkim strukturama, jeste da se Dragan Đilas skloni sa funkcije koju je zauzeo. Jer, ako on ostane i dalje će nam seći drva, raseljavati Rome, podizati gradske troškove koje siromašniji građani ne mogu da izdrže, pretiti siromašnima i sl.

Zoran

pre 13 godina

Podrzavam svetsku praksu da se grad zaduzi za velike infrastr projekte.
Medjutim vidim dva problema:
1.Izvodjači su strane firme, dakle ne zaposljavaju se nase firme i radnici.
2.Zbog postojanja prevarne i egzotične previsoke "naknade za uredjenje zemljišta" svi strani i domaci investitori su se povukli.
Ta miss leading "naknad za uredjenje zemljista " čini Beograd najskuplji grad na svetu za dobijanje gradjevinske dozvole prema cuvenom "Doing bussines" izvestaju Svetske banke.
Pored toga takva taksa ne postoji u nijednoj EU zemlji te vise ni dijaspora ni stranci nece da grade ,kao sto nisu ni gradili zadnjih godina. Osim par tržnih centara na dobijenom zemljistu.
Djilas bi trebao da podrži Dulićevu inicijativu da se odmah Naknade ua koriscenje i uredjenje konvertuju u porez na imovinu jer su te naknade ne spojive za privatnom svojinom nad placevima koja se zahteva za dobijanje dozvole.

Javni nabavnik

pre 13 godina

@Zoran

"1.Izvodjači su strane firme, dakle ne zaposljavaju se nase firme i radnici."

Nase gradjevinske firme ne mogu ni da ucestvuju na iole ozbiljnom tenderu jer ne mogu da obezbede bankarsku garanciju, a istu ne mogu da obezbede jer u svojim referencama nemaju ozbiljnijih projekata zadnjih 20 godina. Znate, garanciju da ce neka jaka banka platiti stetu ako firma ne izgradi sta je obecala u roku i za sta joj se placa + ugovornu kaznu za svaki dan prekoracenja roka.
Uprkos tome nase firme grade i most i sve ostalo jer ih strane uzimaju kao podizvodjace posto im se ne isplati da dovlace mehanizaiju i radnike iz inostranstva.

Direktor

pre 13 godina

Gospodin Dragan treba da bude primer ostalim politicarima koji samo obecavaju pa na kraju godine nista. Samo neka nastavi i u 2011 da radi sve za nas. Da nam bude bolje. Srecna svima nova godina.

frank

pre 13 godina

Apropo mosta.Njegova previsika cena ,koja potice od njegove namene(proci ce i jednog dana metro linija 3 gistro))i spektukularnog izgleda je nesto kao kad stanovnik karton naselja(jedna od omiljenih djilasovih kategorija stanovnistva ) kupi najnoviji LED televizor jer ce uskoro poceti i digitalna televizija i Srbiji.Procenti su procenti a kad je nesto skuplje...

Jovan

pre 13 godina

How yes know... a sklapacete poslove s bankrotiranim firmama iz Slovenije da vam grade pristupnice mostu. Po naduvanim cenama.
Da li znas da je firma SCT s kojom si sklopio ugovor o gradnji pristupnica za 'cuveni' most, objavila juce bankrot? A ti joj platio avans?
Samo napred *****, neces jos dugo.

Ana

pre 13 godina

Ovaj covek je jedan od retkih koji se moze pohvaliti. Obecavao je i ispunjavao svoja obecanja. Uvek je bio tu za nas. Svaka mu cast. Zelim mu sve najbolje u novoj 2011 i da i dalje misli na nas :D

tosa

pre 13 godina

dug po glavi stanovnika je 8.500 evra.
ja to ne mogu vratiti.
kunem se, ne koristim nista od tih kredita.


ne radim u drzavoj sluzbi, stan necu dobiti, sam uplacujem pio.

a puteve naplacujete,skole i vrtice gradite od sponzora, stanovi se kupuju, pio zavisi od uplacivanja.

zbog mene se nemojte vise zaduzivati.

Pancevac

pre 13 godina

Nece on vracati od Beogradjana.
Tu je cela Srbija da uleti,kada su u pitanju krediti.
Ne sumnjam.
Beogradjani ce se voziti,Srbija ce vracati.

Centalizacija je majka.

ceca

pre 13 godina

Hvala Đilasu, rešili ste mi dilemu jer verujem da ste pametan čovek i vizioner. Počela sam sa gradnjom kuće i stigla do pola, nemam novac da nastavim, krediti su nepovoljni, ali... ipak ću tebe da poslušam. Uzeću kredit jer kako ti reče, pa neću valjda zbog toga što je kriza i što su kamate visoke da stanem i kuću završim za petnaest godina, da se tek tada uselim. Pošto ti gradjanje Beograda bez pitanja uzimaš za garante, ja neću biti toliko bezobrazna. Ja tebe pitam da li hoćeš da mi budeš garant za kredit.

Зоран

pre 13 godina

Погледај себе Ђиласе као приватника да ли се задужујеш, зашто и колико. Е то ти је и Беодрад, то ти је и држава. Па ће ти се рећи само да ли радиш добро или не.

Miki

pre 13 godina

MUP vec jednom nije reagovao oko kupovine tramvaja za Beograd, gde nije odrzana nabavka istih u skladu sa zakonom, pa treba biti dosta oprezan i pratiti nabavku 250 autobusa.
Uzimanje i domacih autobusa, ne mora da znaci da nema korupcije, jer mozda nove gazde caste velike nabavke.
Uglavnom MUP ne radi svoj posao dobro, ako za umesanost u korupciju kao u slucaju HP, dobijamo informacije iz Amerike da su u skandal oko korupcije umesani i nasi na vlasti.

Helios

pre 13 godina

EIB je evropski MMF-junior. A gde MMF dođe bude... od Etiopije koja hrani pola Afrike do prezadužene države koju mori glad, pa je rasparče građanski rat... Latinska Amerika, Jugoslavija, Indokina... Kako to tačno izgleda na primeru EIB mostova detaljno sam napisao u komentaru na http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=483015#hrono
I još jedna gadost. I najgluplji lako vide da JEDNA osoba piše istim stilom pod desetak različitih imena najljigavije pozitivne komentare... valjda čekajući da dobije od EIBa svojih 100 eura, e tugo...

MUKNAVI

pre 13 godina

Pa nema problema,gradjani Beograda se slazu sa tvojim zaduzivanjima,pozdravljaju tvoje vizije..rece ti,pa nastavi, a kad dodju anuiteti i ostalo, oni ce vracati od svog privredjivanja jer Beograd je Srbija a ostalo nista ....Srecna vam nova godina,nastupajuci praznici zelim vam ja i moji Ruralci..

DZoni

pre 13 godina

Do sudnjega dana.Ne znam samo ko ce te pare da vrati.Drzavi Srbiji ove godine dolazi na naplatu 4.5 MILIJARDI eura ,naravno da nemaju pare to da vrate ni u snu pa ce samo da plate kamate nesto manje od 500 miliona a ovo ostalo ce da prebace onim sledecima i neki deo od telekoma.Kako se zove domacinstvo koje non stop gomila dugova i vraca ih prodajom svega iz kuce,znamo svi gde to vodi samo je pitanje dana.

bane

pre 13 godina

Pa znamo da ćete se zaduživati i dalje, jer nikad dosta političke propagande. Samo što ne spomenu i jednu od najvećih Đilasovih investicija, kupovinu nebodera Inex i selidbu gradske uprave iz čista mira u tu zgradu iako su imali prostorije? Koliko je to koštalo i zašto je preduzimano u sred najljuće krize i nemaštine?
Dakle dve najveće investicije u Beogradu imaju sasvim drugačiji tretman od strane vlasti. Jedna se udara na sva zvona (nesrećni most na Adi) a druga se krije.
I to je uglavnom sve od tog tobože razvojnog budžeta grada, koncentrisan je na dva promašaja. Most na Adi se razotkriva svakog dana kao sve veći i veći promašaj. Evo sad je objavljena vest da je slovenačka firma koja ga gradi pala u stečaj! Majko mila, pa zar niko nije kontrolisao njenu solventnost u tenderskoj komisiji? Ili je bilo važno samo da su slovenci, iz razloga koje neću pominjati a koje svi naslućujemo. Sada ćemo videti kako će nesolventna firma da nabavlja materijal za most i koliko će to prolongirati izgradnju.
Ostalih ozbiljnijih investicija mi i nemamo. O metrou se samo pričalo opet iz propagandnih razloga i ništa se ne radi po tom pitanju niti će sve dok ne dobijemo izabranog gradonačelnika i stvorimo mehanizme stroge kontrole njegovih poteza.

D

pre 13 godina

Po komentarima, rekao bih da je omladina DS-a jako aktivna! Džaba vam sve to, i ako je Đilas i meni jedan od retkih simpatičnih iz pomenute stranke i zaista imam utisak da se makar trudi, previše je toga lošeg da bi se taj rad okarakterisao kao jako uspešan! Daleko je to od viteza, ne preterujte!