Utorak, 14.09.2010.

21:17

Delta:Prodaćemo 50% Maksija u 2010.

Do kraja godine okončaćemo pregovore o prodaji do 50 odsto vlasništva trgovinskog lanca Maksi i tada ćemo znati imamo li nove partnere, kažu u kompaniji Delta.

Izvor: Blic

Delta:Prodaæemo 50% Maksija u 2010. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

Зоран Шундић, агроном

pre 13 godina

Пошто је индустрија пропала и тешко се опоравља, пољопривреда је грана којој држава мора да посвети далеко већу пажњу и инвестиције него што то сада чини. Без развијене пољопривреде смо у запећку околних земаља. О свету, да и не говоримо.Потребне су веће субвенције произвођачима, нарочито на селу, утврђене повољније цене и ниже цене репроматеријала. Како то да приватни сектор предњачи у развоју пољопривреде, а државасе слабо залаже. Неопростиво!

Tipolir

pre 13 godina

Ministar: Poklonićemo višak vakcina- tek će se dogoditi!
Orbović: Tražimo odgovore od Vlade- tek će se dogoditi!
Fijat: Izvozićemo 95% automobila- tek će se dogoditi!
Delta:Prodaćemo 50% Maksija u 2010.- tek će se dogoditi!
Vlada će odobriti skuplje putarine?- tek će se dogoditi!
Dragin: "Ratovaćemo" sa kartelima- tek će se dogoditi!
_________________

Ovo je sve u redu, ali što radite DANAS?

nidja

pre 13 godina

A sta ce vam tolike milijarde. Ugledajte se na americke milijardere koji su postenije od vas napravili pare pa sada milijarde odvajaju za siromasne u africi i svetu.A vi otimate od svoje drzave i naroda koja vas je na svet dovela.

čitam fiskalne račune...

pre 13 godina

50% Maxi-ja? Da li to znači da će prodati samo Maxi, dok C-market i Pekabeta (ta preduzeća još postoje i njima pripada većina objekata gde piše Maxi,pročitajte šta piše na fisklanim računima kad kupujete) će ostati u vlasništvu Delte,da nas i dalje gule? I još nešto, obično se prodaje ili 49 ili 51 %, a ne 50%. Ovo mi izgleda da će tih 50% ići nekoj novoosnovanoj firmi Delte za koju ćemo tek čuti...

djape071

pre 13 godina

Sve je to lepo samo da podsetimo na odredjene cinjenice iz istorije poslovanja Delte koje su jako vazne za razumevanje problema.

1. Delta M, i ostale firme u vlasnisvu Miskovicevog Hemsleda sa Kipra su u periodu od 2000-2010 preuzele veliki deo, odnosno vecinu trzista maloprodaje u Srbiji. Spornim privatizacijama velikih trgovinskih lanaca Pekabeta i C Market, Delta M je pod veoma sumnjivim okolnostima dosao u posed imovine ovih preduzeca. U tom trenutku, to je pravdano cinjenicom da je u interesu drzave Srbije da maloprodaja ostane u domacem vlasnistvu, cime bi se sacuvala i pospesila domaca privreda a smanjio uvoz. U slucaju Pekabete je privatizacija u potpunosti bila sporna, a u slucaju C Marketa je sprecena prodaja Merkatoru, prvo politickom kampanjom a zatim i kriminalnim gonjenjem tadasnjeg direktora C Marketa Slobodana Radulovica (cija je krivica u nekim stvarima nesporna, ali u konkretnom slucaju, njegov progon je bio motivisan zeljom Delte da se dokopa prodajnog lanca C Market, da toga nije bilo, Radulovic bi i dan danas bio ugledni privrednik)

2. Sve privatizacije su Delti omogucene pod izgovorom da ona stvara vertikalnu povezanost trzista, da ulaze u proizvodnju i plasman srpskih proizvoda kod nas i u okruzenju. Medjutim, ako pogledate Deltine rafove, skoro nista sto Delta prodaje nije poreklom iz njene proizvodnje, ako se izuzme par fabrika koje su isto tako privatizovane od strane Delte, a dobro su radile i pre toga. Izuzimajuci tu famoznu farmu jabuka u Celarevu i sada pomenutu farmu svinja ili cega vec, kao i tocionicu vode, Delta apsolutno nije nista investirala u proizvodni sektor i privredu Srbije. Poslednjih meseci, od kako se prica o prodaji, Delta je pocela da razvija sopstvene robne marke (sto su ostali lanci imali od pocetka), pa tako imamo Premia, Favola i ostale brendove koji su u stvari proizvodi koje drugi rade za Deltu, a u vecini slucajeva se radi o "podobnim" proizvodjacima koji su sa njima u dobrim odnosima. S druge strane veliki broj tih proizvoda se proizvodi u inostranstvu i fakticki je uvoz.

3. Kao direktna posledica Deltine arogancije zbog drzavne podrske koje su imali, napravljen je potpuno suprotan efekat. Delta je koristeci monopol potpuno sahranila srpsku privredu i gurnula je u nelikvidnost. Ne placanjem robe, selekcijom dobavljaca i pritiskom na neposlusne privednike, nasa privreda je potpuno unistena, mnogo vise i mnogo gore nego da je u potpunosti prepustena velikim stranim trgovinskim lancima. Stvoreni su karteli, klanovi privrednika kojima Delta placa, a ostali su bili osudjeni na propast. Neki su strpani u zatvor poput vlasnika Agroziva (opet ne dovodeci u pitanje njegovu krivicu, ali takvu krivicu su trebali da snose i ostali slicni slucajevi). Sve je ucinjeno da nekoliko ljudi, okupljenih oko drustva "Privrednik" zaradi ogromnu kolicinu novca i drzi pod kontrolom sve tokove bogatstava u Srbiji. Sada je postalo ocito da oni mogu da politicki ucene drzavu izazivanjem nestasica mleka, ulja, secera i slicno. Cak je grupa bila u stanju da direktno uceni drzavu da joj se daju pare od Telekoma i ostale firme cija je privatizacija propala. Moze se reci da je to bio propao pokusaj drzavnog udara. Njihova sreca u nesreci je da je sutra dan, nakon tog cuvenog sastanka sa sindikatima na kome su to obznanili, medijski prostor
Srbije bio zauzet nesrecnom sudbinom psa kojem su odsekli 4 sape i to je potisnuto u zaborav. U suprotnom, neko bi debelo morao da odgovara za "zelje" koje su iznesene na tom sastanku.

4. Poslednje ali i ne najmanje vazno. Sprecavanjem dolaska konkurencije s vana, ne samo da je unistena postojeca maloprodaja i privreda, vec su direktno sprecene strane investicije. Setimo se samo koliko je drzava onemogucavala ulazak velikih lanaca koji su hteli ovde da grade poput francuske Kore, austrijskog Spara, preko Ikee i slicno. Pusteno je da udje par lanaca iz okruzenja koji realno nisu predstavljali opasnost za Deltu. Na taj nacin ne samo da je onemoguceno otvaranje novih radnih mesta, vec je onemoguceno da nasa privreda plasira svoje proizvode kroz te lance. Miroslav Miskovic ih je ucenom doveo do potpunog kraha i sada je to ocito. Sada je prisutan trend potpunog pada potrosnje sto je posledica otpustanja u privredi, i znata sta je to imalo za rezultat? Da isti taj Miskovic pocne da pravi gubitke, svojim idiotizmom i idiotizmom ljudi koji ga okruzuju je sam odsekao sebi granu na kojoj je sedeo. I zato sada zeli da se izvuce, posto poto, da proda sve i da se opere.

Drzava treba da ih pusti da prodaju sve. Strancima ili crnom djavolu, svejedno. Kome god da prodaju, bolje ce biti nego da ostave Miskovica, Beka, Kostica i slicne da upravljaju privredom Srbije. Hrvatima, slovencima, albancima svejedno. Gori od njih ne mogu biti. Ono sto drzava MORA da uradi to je da omoguci da i drugi dodju, da omoguci lako dobijanje dozvola, smanji opretecenje na nove zaposlene, i dovede sudstvo na taj nivo da oni koji duguju - moraju da plate.

Sto se tice Miskovica, Beka, Kostica, Jevrasimovica, Matica i ostalih - neka idu gde god hoce, neka nose sve sto su "zaradili", neka vode sa sobom svoje lepo sredjene "menadzerke" i "portparolke", neka ih snima Fashion TV i neka se nikada vise ne vracaju. Nama neka ostave nase trule jabuke i svinje da ih tovimo, sasvim nam je dovoljno. Oni nam ne trebaju. Molimo ih neka odu vise jednom iz ove drzave.

Dejan

pre 13 godina

"Ovo je za nas jubilarna godina, 12. decembra obeležavamo deset godina od osnivanja Maksija, a dogodine 4. februara su dve decenije od osnivanja Delte."

Znači od 12.12.1990, kada je raspad sistema počeo, pa do 12.12.2000, par meseci nakon pada Miloševića (i samo njega, ali ne i njegovog sistema), vi ste apsolutno poštenim radom stvorili Delta Holding (znači ne jednu već grupu kompanija), da bi u narednih 10 godina "demokratske" i "transparentne" vladavine postmiloševićevskih vlada vi bili vlasnik jedinog lanca samoposluga u Srbiji (Tempa, Idee i Merkatori vam nisu istinska konkurencija jer oni nemaju lance svojih prodavnica). Sve fer i pošteno, pa je sad red da to i unovčite i operete ruke od dobro obavljenog posla.

Đole

pre 13 godina

Srbija mala za kartele??

Dragi moji, hipotetički, u jednom selu koje ima 2-3 prodavnice, vlasnici se mogu dogovoriti da svi zajedno dižu cene do nebesa, jer jadni seljaci nemaju drugde gde da kupuju. NE POSTOJI DOVOLJNO MALO TRŽIŠTE ZA KARTELE!
Karteli su svuda u svetu najstrože zabranjeni! Proizvođači istog proizvoda ne smeju ni golubom pismonošom da se dogovaraju o ceni, a kamoli ovako kako se to odvratno radi u Srbiji!
SRAMOTA!

Sava Drugi

pre 13 godina

Krstićeva,
Da li to Vi lično u svoje ime prodajte ili u ime Maxi-ja?

Ako vi lično ne prodajte, onda tu sada ima jedan mali problem, pošto taj osnivač Max-ja na Kipru zvanično ne postiji, pa na taj način Vi nas obmanjujete ...

Idući put, pre nego što nešto kažete, proverite u čije ime govorite.

Dlm!

pre 13 godina

Sto ne objaviste sliku ove Krstoviceve?::))
Inace nadam se da ce prvo drzava preispitati poslovanje maksija i kako se doslo do njega,a tek onda neka ga prodaju...Sve ovo lici da je voda nekom doslo do vrata i da bih da pliva dalje...

Baba Lara sa dedom Milentijem

pre 13 godina

pakad malovicka sprovela reformu pravosudja.Sud nam je po odlukama tolo za postovanje da je dobro sto i goli neulazimo umutra.
Pravni Fakultet i DR se sastala mafija pa je postalo leglo nepravde i korupcije

djape071

pre 13 godina

Sve je to lepo samo da podsetimo na odredjene cinjenice iz istorije poslovanja Delte koje su jako vazne za razumevanje problema.

1. Delta M, i ostale firme u vlasnisvu Miskovicevog Hemsleda sa Kipra su u periodu od 2000-2010 preuzele veliki deo, odnosno vecinu trzista maloprodaje u Srbiji. Spornim privatizacijama velikih trgovinskih lanaca Pekabeta i C Market, Delta M je pod veoma sumnjivim okolnostima dosao u posed imovine ovih preduzeca. U tom trenutku, to je pravdano cinjenicom da je u interesu drzave Srbije da maloprodaja ostane u domacem vlasnistvu, cime bi se sacuvala i pospesila domaca privreda a smanjio uvoz. U slucaju Pekabete je privatizacija u potpunosti bila sporna, a u slucaju C Marketa je sprecena prodaja Merkatoru, prvo politickom kampanjom a zatim i kriminalnim gonjenjem tadasnjeg direktora C Marketa Slobodana Radulovica (cija je krivica u nekim stvarima nesporna, ali u konkretnom slucaju, njegov progon je bio motivisan zeljom Delte da se dokopa prodajnog lanca C Market, da toga nije bilo, Radulovic bi i dan danas bio ugledni privrednik)

2. Sve privatizacije su Delti omogucene pod izgovorom da ona stvara vertikalnu povezanost trzista, da ulaze u proizvodnju i plasman srpskih proizvoda kod nas i u okruzenju. Medjutim, ako pogledate Deltine rafove, skoro nista sto Delta prodaje nije poreklom iz njene proizvodnje, ako se izuzme par fabrika koje su isto tako privatizovane od strane Delte, a dobro su radile i pre toga. Izuzimajuci tu famoznu farmu jabuka u Celarevu i sada pomenutu farmu svinja ili cega vec, kao i tocionicu vode, Delta apsolutno nije nista investirala u proizvodni sektor i privredu Srbije. Poslednjih meseci, od kako se prica o prodaji, Delta je pocela da razvija sopstvene robne marke (sto su ostali lanci imali od pocetka), pa tako imamo Premia, Favola i ostale brendove koji su u stvari proizvodi koje drugi rade za Deltu, a u vecini slucajeva se radi o "podobnim" proizvodjacima koji su sa njima u dobrim odnosima. S druge strane veliki broj tih proizvoda se proizvodi u inostranstvu i fakticki je uvoz.

3. Kao direktna posledica Deltine arogancije zbog drzavne podrske koje su imali, napravljen je potpuno suprotan efekat. Delta je koristeci monopol potpuno sahranila srpsku privredu i gurnula je u nelikvidnost. Ne placanjem robe, selekcijom dobavljaca i pritiskom na neposlusne privednike, nasa privreda je potpuno unistena, mnogo vise i mnogo gore nego da je u potpunosti prepustena velikim stranim trgovinskim lancima. Stvoreni su karteli, klanovi privrednika kojima Delta placa, a ostali su bili osudjeni na propast. Neki su strpani u zatvor poput vlasnika Agroziva (opet ne dovodeci u pitanje njegovu krivicu, ali takvu krivicu su trebali da snose i ostali slicni slucajevi). Sve je ucinjeno da nekoliko ljudi, okupljenih oko drustva "Privrednik" zaradi ogromnu kolicinu novca i drzi pod kontrolom sve tokove bogatstava u Srbiji. Sada je postalo ocito da oni mogu da politicki ucene drzavu izazivanjem nestasica mleka, ulja, secera i slicno. Cak je grupa bila u stanju da direktno uceni drzavu da joj se daju pare od Telekoma i ostale firme cija je privatizacija propala. Moze se reci da je to bio propao pokusaj drzavnog udara. Njihova sreca u nesreci je da je sutra dan, nakon tog cuvenog sastanka sa sindikatima na kome su to obznanili, medijski prostor
Srbije bio zauzet nesrecnom sudbinom psa kojem su odsekli 4 sape i to je potisnuto u zaborav. U suprotnom, neko bi debelo morao da odgovara za "zelje" koje su iznesene na tom sastanku.

4. Poslednje ali i ne najmanje vazno. Sprecavanjem dolaska konkurencije s vana, ne samo da je unistena postojeca maloprodaja i privreda, vec su direktno sprecene strane investicije. Setimo se samo koliko je drzava onemogucavala ulazak velikih lanaca koji su hteli ovde da grade poput francuske Kore, austrijskog Spara, preko Ikee i slicno. Pusteno je da udje par lanaca iz okruzenja koji realno nisu predstavljali opasnost za Deltu. Na taj nacin ne samo da je onemoguceno otvaranje novih radnih mesta, vec je onemoguceno da nasa privreda plasira svoje proizvode kroz te lance. Miroslav Miskovic ih je ucenom doveo do potpunog kraha i sada je to ocito. Sada je prisutan trend potpunog pada potrosnje sto je posledica otpustanja u privredi, i znata sta je to imalo za rezultat? Da isti taj Miskovic pocne da pravi gubitke, svojim idiotizmom i idiotizmom ljudi koji ga okruzuju je sam odsekao sebi granu na kojoj je sedeo. I zato sada zeli da se izvuce, posto poto, da proda sve i da se opere.

Drzava treba da ih pusti da prodaju sve. Strancima ili crnom djavolu, svejedno. Kome god da prodaju, bolje ce biti nego da ostave Miskovica, Beka, Kostica i slicne da upravljaju privredom Srbije. Hrvatima, slovencima, albancima svejedno. Gori od njih ne mogu biti. Ono sto drzava MORA da uradi to je da omoguci da i drugi dodju, da omoguci lako dobijanje dozvola, smanji opretecenje na nove zaposlene, i dovede sudstvo na taj nivo da oni koji duguju - moraju da plate.

Sto se tice Miskovica, Beka, Kostica, Jevrasimovica, Matica i ostalih - neka idu gde god hoce, neka nose sve sto su "zaradili", neka vode sa sobom svoje lepo sredjene "menadzerke" i "portparolke", neka ih snima Fashion TV i neka se nikada vise ne vracaju. Nama neka ostave nase trule jabuke i svinje da ih tovimo, sasvim nam je dovoljno. Oni nam ne trebaju. Molimo ih neka odu vise jednom iz ove drzave.

Dlm!

pre 13 godina

Sto ne objaviste sliku ove Krstoviceve?::))
Inace nadam se da ce prvo drzava preispitati poslovanje maksija i kako se doslo do njega,a tek onda neka ga prodaju...Sve ovo lici da je voda nekom doslo do vrata i da bih da pliva dalje...

Đole

pre 13 godina

Srbija mala za kartele??

Dragi moji, hipotetički, u jednom selu koje ima 2-3 prodavnice, vlasnici se mogu dogovoriti da svi zajedno dižu cene do nebesa, jer jadni seljaci nemaju drugde gde da kupuju. NE POSTOJI DOVOLJNO MALO TRŽIŠTE ZA KARTELE!
Karteli su svuda u svetu najstrože zabranjeni! Proizvođači istog proizvoda ne smeju ni golubom pismonošom da se dogovaraju o ceni, a kamoli ovako kako se to odvratno radi u Srbiji!
SRAMOTA!

Dejan

pre 13 godina

"Ovo je za nas jubilarna godina, 12. decembra obeležavamo deset godina od osnivanja Maksija, a dogodine 4. februara su dve decenije od osnivanja Delte."

Znači od 12.12.1990, kada je raspad sistema počeo, pa do 12.12.2000, par meseci nakon pada Miloševića (i samo njega, ali ne i njegovog sistema), vi ste apsolutno poštenim radom stvorili Delta Holding (znači ne jednu već grupu kompanija), da bi u narednih 10 godina "demokratske" i "transparentne" vladavine postmiloševićevskih vlada vi bili vlasnik jedinog lanca samoposluga u Srbiji (Tempa, Idee i Merkatori vam nisu istinska konkurencija jer oni nemaju lance svojih prodavnica). Sve fer i pošteno, pa je sad red da to i unovčite i operete ruke od dobro obavljenog posla.

Baba Lara sa dedom Milentijem

pre 13 godina

pakad malovicka sprovela reformu pravosudja.Sud nam je po odlukama tolo za postovanje da je dobro sto i goli neulazimo umutra.
Pravni Fakultet i DR se sastala mafija pa je postalo leglo nepravde i korupcije

Sava Drugi

pre 13 godina

Krstićeva,
Da li to Vi lično u svoje ime prodajte ili u ime Maxi-ja?

Ako vi lično ne prodajte, onda tu sada ima jedan mali problem, pošto taj osnivač Max-ja na Kipru zvanično ne postiji, pa na taj način Vi nas obmanjujete ...

Idući put, pre nego što nešto kažete, proverite u čije ime govorite.

čitam fiskalne račune...

pre 13 godina

50% Maxi-ja? Da li to znači da će prodati samo Maxi, dok C-market i Pekabeta (ta preduzeća još postoje i njima pripada većina objekata gde piše Maxi,pročitajte šta piše na fisklanim računima kad kupujete) će ostati u vlasništvu Delte,da nas i dalje gule? I još nešto, obično se prodaje ili 49 ili 51 %, a ne 50%. Ovo mi izgleda da će tih 50% ići nekoj novoosnovanoj firmi Delte za koju ćemo tek čuti...

nidja

pre 13 godina

A sta ce vam tolike milijarde. Ugledajte se na americke milijardere koji su postenije od vas napravili pare pa sada milijarde odvajaju za siromasne u africi i svetu.A vi otimate od svoje drzave i naroda koja vas je na svet dovela.

Tipolir

pre 13 godina

Ministar: Poklonićemo višak vakcina- tek će se dogoditi!
Orbović: Tražimo odgovore od Vlade- tek će se dogoditi!
Fijat: Izvozićemo 95% automobila- tek će se dogoditi!
Delta:Prodaćemo 50% Maksija u 2010.- tek će se dogoditi!
Vlada će odobriti skuplje putarine?- tek će se dogoditi!
Dragin: "Ratovaćemo" sa kartelima- tek će se dogoditi!
_________________

Ovo je sve u redu, ali što radite DANAS?

Зоран Шундић, агроном

pre 13 godina

Пошто је индустрија пропала и тешко се опоравља, пољопривреда је грана којој држава мора да посвети далеко већу пажњу и инвестиције него што то сада чини. Без развијене пољопривреде смо у запећку околних земаља. О свету, да и не говоримо.Потребне су веће субвенције произвођачима, нарочито на селу, утврђене повољније цене и ниже цене репроматеријала. Како то да приватни сектор предњачи у развоју пољопривреде, а државасе слабо залаже. Неопростиво!

Sava Drugi

pre 13 godina

Krstićeva,
Da li to Vi lično u svoje ime prodajte ili u ime Maxi-ja?

Ako vi lično ne prodajte, onda tu sada ima jedan mali problem, pošto taj osnivač Max-ja na Kipru zvanično ne postiji, pa na taj način Vi nas obmanjujete ...

Idući put, pre nego što nešto kažete, proverite u čije ime govorite.

djape071

pre 13 godina

Sve je to lepo samo da podsetimo na odredjene cinjenice iz istorije poslovanja Delte koje su jako vazne za razumevanje problema.

1. Delta M, i ostale firme u vlasnisvu Miskovicevog Hemsleda sa Kipra su u periodu od 2000-2010 preuzele veliki deo, odnosno vecinu trzista maloprodaje u Srbiji. Spornim privatizacijama velikih trgovinskih lanaca Pekabeta i C Market, Delta M je pod veoma sumnjivim okolnostima dosao u posed imovine ovih preduzeca. U tom trenutku, to je pravdano cinjenicom da je u interesu drzave Srbije da maloprodaja ostane u domacem vlasnistvu, cime bi se sacuvala i pospesila domaca privreda a smanjio uvoz. U slucaju Pekabete je privatizacija u potpunosti bila sporna, a u slucaju C Marketa je sprecena prodaja Merkatoru, prvo politickom kampanjom a zatim i kriminalnim gonjenjem tadasnjeg direktora C Marketa Slobodana Radulovica (cija je krivica u nekim stvarima nesporna, ali u konkretnom slucaju, njegov progon je bio motivisan zeljom Delte da se dokopa prodajnog lanca C Market, da toga nije bilo, Radulovic bi i dan danas bio ugledni privrednik)

2. Sve privatizacije su Delti omogucene pod izgovorom da ona stvara vertikalnu povezanost trzista, da ulaze u proizvodnju i plasman srpskih proizvoda kod nas i u okruzenju. Medjutim, ako pogledate Deltine rafove, skoro nista sto Delta prodaje nije poreklom iz njene proizvodnje, ako se izuzme par fabrika koje su isto tako privatizovane od strane Delte, a dobro su radile i pre toga. Izuzimajuci tu famoznu farmu jabuka u Celarevu i sada pomenutu farmu svinja ili cega vec, kao i tocionicu vode, Delta apsolutno nije nista investirala u proizvodni sektor i privredu Srbije. Poslednjih meseci, od kako se prica o prodaji, Delta je pocela da razvija sopstvene robne marke (sto su ostali lanci imali od pocetka), pa tako imamo Premia, Favola i ostale brendove koji su u stvari proizvodi koje drugi rade za Deltu, a u vecini slucajeva se radi o "podobnim" proizvodjacima koji su sa njima u dobrim odnosima. S druge strane veliki broj tih proizvoda se proizvodi u inostranstvu i fakticki je uvoz.

3. Kao direktna posledica Deltine arogancije zbog drzavne podrske koje su imali, napravljen je potpuno suprotan efekat. Delta je koristeci monopol potpuno sahranila srpsku privredu i gurnula je u nelikvidnost. Ne placanjem robe, selekcijom dobavljaca i pritiskom na neposlusne privednike, nasa privreda je potpuno unistena, mnogo vise i mnogo gore nego da je u potpunosti prepustena velikim stranim trgovinskim lancima. Stvoreni su karteli, klanovi privrednika kojima Delta placa, a ostali su bili osudjeni na propast. Neki su strpani u zatvor poput vlasnika Agroziva (opet ne dovodeci u pitanje njegovu krivicu, ali takvu krivicu su trebali da snose i ostali slicni slucajevi). Sve je ucinjeno da nekoliko ljudi, okupljenih oko drustva "Privrednik" zaradi ogromnu kolicinu novca i drzi pod kontrolom sve tokove bogatstava u Srbiji. Sada je postalo ocito da oni mogu da politicki ucene drzavu izazivanjem nestasica mleka, ulja, secera i slicno. Cak je grupa bila u stanju da direktno uceni drzavu da joj se daju pare od Telekoma i ostale firme cija je privatizacija propala. Moze se reci da je to bio propao pokusaj drzavnog udara. Njihova sreca u nesreci je da je sutra dan, nakon tog cuvenog sastanka sa sindikatima na kome su to obznanili, medijski prostor
Srbije bio zauzet nesrecnom sudbinom psa kojem su odsekli 4 sape i to je potisnuto u zaborav. U suprotnom, neko bi debelo morao da odgovara za "zelje" koje su iznesene na tom sastanku.

4. Poslednje ali i ne najmanje vazno. Sprecavanjem dolaska konkurencije s vana, ne samo da je unistena postojeca maloprodaja i privreda, vec su direktno sprecene strane investicije. Setimo se samo koliko je drzava onemogucavala ulazak velikih lanaca koji su hteli ovde da grade poput francuske Kore, austrijskog Spara, preko Ikee i slicno. Pusteno je da udje par lanaca iz okruzenja koji realno nisu predstavljali opasnost za Deltu. Na taj nacin ne samo da je onemoguceno otvaranje novih radnih mesta, vec je onemoguceno da nasa privreda plasira svoje proizvode kroz te lance. Miroslav Miskovic ih je ucenom doveo do potpunog kraha i sada je to ocito. Sada je prisutan trend potpunog pada potrosnje sto je posledica otpustanja u privredi, i znata sta je to imalo za rezultat? Da isti taj Miskovic pocne da pravi gubitke, svojim idiotizmom i idiotizmom ljudi koji ga okruzuju je sam odsekao sebi granu na kojoj je sedeo. I zato sada zeli da se izvuce, posto poto, da proda sve i da se opere.

Drzava treba da ih pusti da prodaju sve. Strancima ili crnom djavolu, svejedno. Kome god da prodaju, bolje ce biti nego da ostave Miskovica, Beka, Kostica i slicne da upravljaju privredom Srbije. Hrvatima, slovencima, albancima svejedno. Gori od njih ne mogu biti. Ono sto drzava MORA da uradi to je da omoguci da i drugi dodju, da omoguci lako dobijanje dozvola, smanji opretecenje na nove zaposlene, i dovede sudstvo na taj nivo da oni koji duguju - moraju da plate.

Sto se tice Miskovica, Beka, Kostica, Jevrasimovica, Matica i ostalih - neka idu gde god hoce, neka nose sve sto su "zaradili", neka vode sa sobom svoje lepo sredjene "menadzerke" i "portparolke", neka ih snima Fashion TV i neka se nikada vise ne vracaju. Nama neka ostave nase trule jabuke i svinje da ih tovimo, sasvim nam je dovoljno. Oni nam ne trebaju. Molimo ih neka odu vise jednom iz ove drzave.

Dlm!

pre 13 godina

Sto ne objaviste sliku ove Krstoviceve?::))
Inace nadam se da ce prvo drzava preispitati poslovanje maksija i kako se doslo do njega,a tek onda neka ga prodaju...Sve ovo lici da je voda nekom doslo do vrata i da bih da pliva dalje...

Dejan

pre 13 godina

"Ovo je za nas jubilarna godina, 12. decembra obeležavamo deset godina od osnivanja Maksija, a dogodine 4. februara su dve decenije od osnivanja Delte."

Znači od 12.12.1990, kada je raspad sistema počeo, pa do 12.12.2000, par meseci nakon pada Miloševića (i samo njega, ali ne i njegovog sistema), vi ste apsolutno poštenim radom stvorili Delta Holding (znači ne jednu već grupu kompanija), da bi u narednih 10 godina "demokratske" i "transparentne" vladavine postmiloševićevskih vlada vi bili vlasnik jedinog lanca samoposluga u Srbiji (Tempa, Idee i Merkatori vam nisu istinska konkurencija jer oni nemaju lance svojih prodavnica). Sve fer i pošteno, pa je sad red da to i unovčite i operete ruke od dobro obavljenog posla.

čitam fiskalne račune...

pre 13 godina

50% Maxi-ja? Da li to znači da će prodati samo Maxi, dok C-market i Pekabeta (ta preduzeća još postoje i njima pripada većina objekata gde piše Maxi,pročitajte šta piše na fisklanim računima kad kupujete) će ostati u vlasništvu Delte,da nas i dalje gule? I još nešto, obično se prodaje ili 49 ili 51 %, a ne 50%. Ovo mi izgleda da će tih 50% ići nekoj novoosnovanoj firmi Delte za koju ćemo tek čuti...

Baba Lara sa dedom Milentijem

pre 13 godina

pakad malovicka sprovela reformu pravosudja.Sud nam je po odlukama tolo za postovanje da je dobro sto i goli neulazimo umutra.
Pravni Fakultet i DR se sastala mafija pa je postalo leglo nepravde i korupcije

Đole

pre 13 godina

Srbija mala za kartele??

Dragi moji, hipotetički, u jednom selu koje ima 2-3 prodavnice, vlasnici se mogu dogovoriti da svi zajedno dižu cene do nebesa, jer jadni seljaci nemaju drugde gde da kupuju. NE POSTOJI DOVOLJNO MALO TRŽIŠTE ZA KARTELE!
Karteli su svuda u svetu najstrože zabranjeni! Proizvođači istog proizvoda ne smeju ni golubom pismonošom da se dogovaraju o ceni, a kamoli ovako kako se to odvratno radi u Srbiji!
SRAMOTA!

nidja

pre 13 godina

A sta ce vam tolike milijarde. Ugledajte se na americke milijardere koji su postenije od vas napravili pare pa sada milijarde odvajaju za siromasne u africi i svetu.A vi otimate od svoje drzave i naroda koja vas je na svet dovela.

Tipolir

pre 13 godina

Ministar: Poklonićemo višak vakcina- tek će se dogoditi!
Orbović: Tražimo odgovore od Vlade- tek će se dogoditi!
Fijat: Izvozićemo 95% automobila- tek će se dogoditi!
Delta:Prodaćemo 50% Maksija u 2010.- tek će se dogoditi!
Vlada će odobriti skuplje putarine?- tek će se dogoditi!
Dragin: "Ratovaćemo" sa kartelima- tek će se dogoditi!
_________________

Ovo je sve u redu, ali što radite DANAS?

Зоран Шундић, агроном

pre 13 godina

Пошто је индустрија пропала и тешко се опоравља, пољопривреда је грана којој држава мора да посвети далеко већу пажњу и инвестиције него што то сада чини. Без развијене пољопривреде смо у запећку околних земаља. О свету, да и не говоримо.Потребне су веће субвенције произвођачима, нарочито на селу, утврђене повољније цене и ниже цене репроматеријала. Како то да приватни сектор предњачи у развоју пољопривреде, а државасе слабо залаже. Неопростиво!