Četvrtak, 24.06.2010.

14:06

Dinkić: VAC je bio loš investitor

Nikada nisam, niti ću deliti investitore na domaće i strane, ili da li su strani iz Rusije, Nemačke, Kine. Imate dobre i loše investitore, kaže Mlađan Dinkić.

Izvor: FoNet

Dinkiæ: VAC je bio loš investitor IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

istok i zapad

pre 13 godina

WAC se preko nemackih medija obracunava s drzavom Srbijom. Umesto odgovora, ulizicki se na to nadovezuju antisrpski komentari iz same Srbije.

Ova vlada je veoma losa i Dinkic tu nije nikakav izuzetak. Unistili su i ono malo preostale srpske ekonomije. WAC se, s druge strane, pokazao kao los investitor.

I WAC-u i ovoj vladi treba reci zbogom, sto pre to bolje!

Matrix

pre 13 godina

Dobro kažte VAC je los investiror ,a šta je Alpina ,pa pored svega Alpini dajete poslove ,a naše gradjevinske firme propadaju,vi više nemate kredibilitet da kažete za nekog da je loš investitor, jer toliko putera na glavi imate da je to strašno,da vam možda Beko i Mišković nisu investitori godine.

bata

pre 13 godina

Neznanje,bahatost,kostace ovaj narod bespotrebno puno.Ministar kao da je pao sa marsa pa pita sa kim je to nemacki investitor pravio ugovore,po njegovom sa nekim sumnjivim licima kako rece,pa bre ministre bio si ministar u prosloj i predprosloj vladi,sve se dogadjalo kad nije moglo da se dogodi nista bez tvog znanja,a sta ste tada prepametni vlastodrsci uradili,isto kao i sa C- marketom (to ce biti u sledecoj epizodi ),namestili ste aligatorske firme kao tampon da reketirate investitore(kao nezna se ko su sumnjiva lica,jedan je kum Hamovica sa kojim je ministar kum,a drugi je neki ministrov ujko- po rodbinskoj vezi),i naravno nikako cudo da se bas ministar javlja da preprodaje patriotizam,samo ne zbog ovog nemackog texta nego je bilo za ocekivati da jedan veliki investitor iz nemacke nece biti bez zastite svoje zemlje i to cemo najesen debelo iskusiti stim da racun mora da bude urucen ministru,ko ga je bio po usima da pravi stetu drzavi,a njegov komentar da investitor nije bio dobar,pa ko da bude dobar i da se pokaze na pravi nacin kad te aligatori cerupaju i ucenjuju i kad nevidis gde to vodi.U svakom slucaju sada tuzilac treba bez pardona da radi svoj posao,materijala u tuzilastvu ima pun kamion,a ministar bi mogao za promenu da zastane da se umije ladnom vodom i stavi prst na celo,trebao je odavno da se povuce i olaksa narodu.

postena Srbija ili tajkuni vladaju

pre 13 godina

24.06.2010 - 17:15
Posle zahteva da kompanija WAZ napusti Srbiju
Nemački mediji masakrirali Dinkića
U bliskoj istoriji medijskih kritika na čelnike Srbije, ne pamti se ono što se dogodilo za samo jedan dan, kad su gotovo svi nemački mediji, unisono, brutalno i bez zazora, ali opravdano, na stub srama stavili potpredsednika Vlade Srbije, Mlađana Dinkića, koji je igrom zlehude sudbine tog dana boravio u Štutgartu, a sve zbog njegove izjave da treba „zabraniti rad kompanije WAZ“. Ovo što sledi samo je deo napisa nemačke štampe o Mlađanu Dinkiću

Knut Pries: Revolt zbog istupanja prema investitorima

Mlađan Dinkić je srpski ministar ekonomije. Kao takav pravi veliku razliku među investitorima, deleći ih na one koje želi da ima i one koje bi radije ostavio ispred vrata. Za jedne se Dinkić lično zalagao u sredu u Štutgartu. Jednog drugog je prethodno verbalno šutirao. Da se jedno sa drugim slaže, to ni u Srbiji nije svima jasno. Radi se o nagoveštenom povlačenju WAZ medijske grupacije iz Srbije. „Nakon jednog takvog saopštenja, za WAZ više nema mesta u Srbiji“, izjavio je Dinkić. „Ko o Srbiji loše govori, ne treba da bude ovde. Ukoliko WAZ pokuša da se otpozadi ponovo ušunja na srpsko medijsko tržište, treba mu to zabraniti“.

Pozadina: WAZ grupacija je kupila i platila izdavačku kuću „Novosti“, a da nikada nije dobila pristup ovom preduzeću. Sada WAZ iz Esena nastoji da svoje vlasništvo registruje u inostranstvu – ne da bi ostao u Srbiji, već da bi prilikom povlačenja bar povratio uloženi novac. „Dinkićevu želju da Srbiji okrenemo leđa će ispuniti“ – izjavio je direktor WAZ-a Bodo Hombah. To da se neće vratiti, on može i da obeća. „Mi, međutim, ne bežimo i nismo voljni da dopustimo da nas opljačkaju“.

I u Beogradu su Dinkićevi oštri tonovi naišli na podeljene reakcije. Kako se u vladinim krugovima moglo saznati, žestokom ministru je skrenuta pažnja da je preterao. Vlada u celini neće stajati iza njegovih parola.

U beogradskoj kolaliciji je prisustvo države u dve najveće novine podeljeno među partijama. Demokratska partija predsednika Borisa Tadića je poslovni partner WAZ-a: 50% kod dnevnih novina „Politika“. Dinkićeva partija G17+ kontroliše 30% „Novosti“. U rubrikama „Novosti“ je 46-godišnjak Dinkić, nekadašnji ministar finansija i guverner Narodne banke, favorit kabineta. To nije uvek bilo tako. U vreme prethodne vlade, list je podržavao nacionalističkog premijera Vojislava Koštunicu i prema Dinkiću i njegovima se ponašao neblagonaklono.


U Štutgartu je Srbin Dinkić na sajmu „Automotive“ nastojao da zainteresuje nemačke investitore. Evropski ministar Baden-Wirtemberga Wolgang Reinhart (CDU) je gostu, doduše, preneo da raspoloženje potencijalnih investitora zavisi i od toga kako se Beograd ophodi prema aktuelnim investitorima. Reinharta su između ostalog zamolili predsednik Vlade pokrajine Nordrajn Vestfalije Jurgen Ruttgers (CDU) i predsednik odbora za istok nemačke privrede Klaus Mangold, da ovu stvar napomene. To je on uradio „izuzetno jasno“, rečeno je u krugovima koji su učestvovali. Dinkić je bio iznenađen da njegove opaske već kruže po Nemačkoj. Inače je on konflikt oko angažovanja WAZ-a u Srbiji prikazao kao raspravu „poslovnih ljudi sa velikim egom“. To neće biti dovoljno. Događanja oko WAZ grupacije u Srbiji pomno prate i nadležni savezni ministri. Mangold želi direktno da reaguje na „apsolutno skandalozne“ Dinkićeve izjave. Evropski parlament će najkasnije s jeseni da se pozabavi činjenicom kako je nemački investitor oteran iz Srbije.

Manager magazin: Srpski ministar želi da protera WAZ

Nacionalizam umesto slobodne konkurencije: WAZ u Srbiji nije dobro došao. Pod ovim sloganom Mlađan Dinkić želi da zabrani svako poslovanje u svojoj zemlji. Srpski ministar ekonomije zahteva adekvatnu zabranu od strane države isključivo za nemački medijski koncern.

„Za WAZ nema mesta u Srbiji“ rekao je ministar beogradskim novinama „Novosti“. „Bilo bi nemoralno da preuzmu i neke lokalne novine, a ne ’Novosti’ koji su nacionalni brend“, obrazložio je svoje stanovište.

Medijska kuća iz Esena koja između ostalog izdaje „Westdeutsche Allgemeine Zeitung“ je prošle nedelje nagovestila da će se povući iz Srbije, jer je korupcija i nacionalizam sprečavaju da preuzme bulevarski list „Novosti“. Već do sada WAZ je sa 50% bio vlasnik ugledne beogradske „Politike“. Osim toga, poseduje i distributersko društvo „Štampa“ i većinski deo novine „Dnevnik“ u Novom Sadu. Verovatno su mutni srpski preduzetnici od Nemaca tražili visoke provizije i udeo, ukoliko dozvole kupovinu „Novosti“, kako neprekidno izveštavaju i sami srpski mediji.


„Želju ministra Dinkića da kao investitori napustimo zemlju, veoma rado ćemo ispuniti“, rekao je WAZ-ov direktor Bodo Hombah u sredu u Esenu. „Odlučni smo da idemo, ali nećemo dozvoliti da nas opljačkaju“, nagovestio je on. Njegovo preduzeće je u Srbiji investiralo 120 miliona evra koje on želi da povrati.

Kress online: Za WAZ nema mesta u Srbiji

Oštri tonovi odjekuju prema WAZ-u od strane srpskog fronta: „Za WAZ nema mesta u Srbiji“, rekao je Mlađan Dinkić za beogradske „Novosti“, gde je WAZ nedavno, skoro nevoljno, pokušao da uđe. Ovaj političar želi da zabrani WAZ-u poslovanje u svojoj zemlji i zahteva državni veto eksplicitno protiv ovog nemačkog preduzeća.

„Bilo bi nemoralno da preuzmu i neke lokalne novine, a ne novine ’Novosti’ koje su nacionalni brend“, rekao je Dinkić. WAZ je doduše nedavno samopreuzeo udeo u „Novostima“, kako bi sačuvao svoja vlasnička prava. Suštinski, medijski koncern iz Esena planira kompletno povlačenje iz ove balkanske države. WAZ smatra da je tu „sputavan“ i „omalovažavan“, bilo je reči o korupciji i nacionalizmu. Kako su izveštavali srpski mediji, domaći privrednici su od WAZ-a zahtevali provizije i udeo u firmi, da ne bi sputavali kupovinu „Novosti“.

„Želju ministra Dinkića da kao investitori napustimo zemlju, veoma rado ćemo ispuniti“, rekao je WAZ-ov direktor Bodo Hombah u sredu, „ali nećemo dozvoliti da nas opljačkaju“. U igri je oko 120 miliona evra koje je WAZ investirao u Srbiji. Pored „Novosti“, angažman WAZ-a se odnosi i na polovinu udela u beogradskom listu „Politika“ sa sportskim novinama „Sportski žurnal“ i nedeljnim kladioničarskim listom „Mix“. Posredstvom svoje ćerke-firme „Media print“, WAZ izdaje licencno izdanje „Auto Bild“. Preduzeću pripada i štamparija, distributerska firma „Štampa“ i većinski udeo u novinama „Dnevnik“. „Odlučili smo da odemo“, kaže Hombah. Za kupovinu njihovih firmi postoje već interesenti, kažu u Esenu.

Meedia: Srpski ministar gađa WAZ

Srpski ministar ekonomije Mlađan Dinkić je zabranio WAZ-u svako poslovanje u svojoj zemlji. To izveštava W&V pozivajući se na izdanje od srede beogradskih „Novosti“. Shodno tome političar zahteva zabranu države isključivo za medijski koncern iz Esena. WAZ je već nagovestio da će se povući iz Srbije.

Dinkić besni protiv WAZ-a: „Bilo bi nemoralno da preuzmu i neke lokalne novine, a ne novine ‚Novosti‘ koje su nacionalni brend.“

Tek nedavno je izdavačka kuća iz Esena kupila udeo od 24,89 procenata bulevarskog lista. „WAZ medijska grupacija prilikom ovog povlačenja svakako neće dozvoliti da im se oduzmu njihova ekonomska prava,“ rečeno je u koncernu.


WDR: Zahteva se zabrana za WAZ u Srbiji

Medijski koncern WAZ iz Esena treba da bude zabranjen u Srbiji. To zahteva srpski ministar ekonomije. Za WAZ nema mesta u Srbiji, rečeno je. Preduzeće iz Esena je nagovestilo da će se povući iz Srbiji. Zbog korupcije i nacionalizma nije uspelo preuzimanje bulevarskog lista, rečeno je. Rukovodstvo je saopštilo da će slediti želju ministra i da će u svojstvu investitora napustiti zemlju.

Handelsblatt: Srbija oštro napada VAC

Konflikt o povlačenju medijske grupacije VAC iz Srbije se zaoštrava. „VAC-u nije mesto u Srbiji“, izjavio je srpski ministar ekonomije, Mlađan Dinkić, juče za list „Novosti“. Navodno je nemački koncern uputio ružne reči na račun zemlje i stoga mu možemo „samo poželeti srećan put“.

Hombah ne želi da popusti u svađi sa vladom. „Ne dozvoljavamo da nas neko pokrade“, izjavio je juče za „Handelsblat“. Prema srpskim pravilima morao je radi kupovine „Novosti“ da uključi jednog srpskog privrednika. „On je meni neprestano objašnjavao da neću steći udeo u `Novostima` ako ne ispunim njegove uslove“, rekao je Hombah. On ne sme da otkrije identitet oligarha u skladu sa odredbom o poverljivosti.

Na kritiku Dinkića, Hombah je oštro reagovao: „Paradoksalno je da se gospodin Dinkić na taj način ophodi prema investitorima i veruje da u isto vreme može da pridobije nove“, rekao je misleći na jednu Dinkićevu posetu Nemačkoj.

Povlačenje VAC nije pojedinačni slučaj. Kako kažu privredni krugovi, i druga preduzeća su odustala zbog neprijateljskih uslova za investitore u toj balkanskoj zemlji, među njima i jedan francuski koncern za proizvodnju prehrambenih proizvoda. I RTL group, ćerka preduzeće medijskog velikana Bertelsmana odustao je od ulaska u srpski televizijski posao, zbog neracionalnih cena i političkih barijera.

Financial Times Deutschland: Blamaža na Balkanu

Mora da je Mlađan Dinkić našao ljubazne reči za Nemce. U kalendaru srpskog potpredsednika stajala je juče poseta Sajmu u Štutgartu. Hteo je da namami preko 50 firmi od Boša do ZF kako bi investirali u Srbiju. Tako kako je Bodo Hombah uradio.

Ali, kada se radi o direktoru medijske grupacije VAC iz Esena, Dinkić se služi drugim rečima: „VAC-u nije mesto u Srbiji“, tutnjao je taj političar u utorak. „Ko objavi da odlazi iz Srbije, pri tom iznosi ružne reči na račun naše zemlje, onda neka mu je lepa kuća – nek´ se više ne vraća!“ Hombah je hladno uzvratio: „Tu želju rado ćemo ispuniti. Mi smo odlučni da idemo, ali nećemo dozvoliti da budemo pokradeni.“

Koncern trenutno u Srbiji doživljava pouku o investicijama pod neprozirnim političkim uslovima. Posao VAC pretvara se u rvanje u blatu, ova kompanija želi samo još da napusti zemlju.

Šta se desilo? VAC od 2001. godine ima tamo udeo u izdavačkoj kući Politika, ima jednu štampariju u Beogradu i lanac kioska Štampe. Kako kažu, nisu sa njima nikad pravili dobit. Koliko-toliko loše. Stvarno ozbiljno postalo je 2008. godine: tada VAC preuzima 62 posto akcija „Večernjih novosti“ pomoću jednog poverioca. Oligarh Milan Beko kupuje sa VAC-ovim milionima udele i obavezuje se da iste posle odobrenja od strane Komisije za zaštitu konkurencije prosledi Nemcima. To se, međutim, nikada nije desilo. Komisija ćuti, učesnici slute iza toga uticaj Beka, što on negira.


Već duže vreme direktor VAC, Hombah, žali se na oligarhe na Balkanu „koji koriste medije u političke ili sopstvene ekonomske svrhe“ i okrivljuju konkurenciju. Za Srbe to uopšte nije dobar trenutak: oni se nadaju pristupanju Evropskoj uniji. Još juče je Predsednik Boris Tadić zatražio od EU jasan signal, da li želi to članstvo.

Međutim, Hombah je ponovio svoju kritiku prošle nedelje u jednom poverljivom pismu Tadiću koje su lokalni mediji odmah ozlojeđeno citirali. Hombah je najavio povlačenje iz Srbije. Nešto kasnije dao je da se prenese jedna od tri firme, kod kojih je poverilac Beko parkirao udele u „Večernjim novostima“, na VAC – kako bi kasnije mogao da proda akcije. Njegov argument je da je rok žalbe Komisije istekao i time odobreno preuzimanje.

Sada kipi neraspoloženje: „Hombah pokušava da ukrade `Novosti`, glasio je jučerašnji naslov tog beogradskog lista. Glavni i odgovorni urednik nazvao je Hombaha pogrdno „neuspelim političarem sa mafijaškim vezama“. To ne zvuči kao povoljno raspoloženje za investicije.

Süddeutsche Zeitung: Vlada protiv Izdavačke kuće

Za WAZ nema mesta u Srbiji. Povlačenje Medijske grupe je politička javna borba. Ako se radi o tome, da svoju domovinu hvali kao pogodan teren za investicije, onda je Mlađan Dinkić bio na mestu. U sredu je srpski potpredsednik vlade i ministar ekonomije posetio „Automotive Interios Expo 2010“, izložbu dobavljača autoindustrije u Štutgartu. Tamo je bio veliki broj predstavnika firmi iz zemalja u razvoju, kako je preneo potparol izložbe.

Gospdin Dinkić je ovde da bi podržao inicijativu Srbije i tako lobirao za strane investicije. Ako se pak radi o firmama iz drugih zemalja koje posluju u Srbiji, ministar je umeo i drugačijim tonom da to naglasi. U intervjuu za beogradski bulevarski list „Večernje novosti“, Dinkić je zahtevao vrlo oštrim rečima da Medijska grupa WAZ iz Esena napusti njegovu zemlju. „Za WAZ nema mesta u Srbiji“, citiraju ga novine.

Bodo Hombah, jedan od direktora WAZ-a, najavio je prošle nedelje da njegova Medijska grupa posle skoro deset godina napušta poslovanje u Srbiji (SZ od 19. juna).

Pored udela u novinama tu spada i lanac kioska. WAZ je u toj južno-istočnoj evropskoj zemlji izložen najtežim preprekama i neprimernoj medijskoj kampanji, kaže Hombah. A srpska vlada nije ništa učinila da bi pomogla.

Dinkić ratura sumnju u polačenje WAZ-a. „Iza kulisa“, citiraju ga “Večernje novosti”, “ova izdavačka kuća pokušava da se stabilizuje u Srbiji”. Zbog toga ali i zato što Hombah priča loše o Srbiji, Dinkić se zalaže da se ovoj Medijskoj grupi zabrani svako poslovanje u Srbiji.

U bizarnom sporu ministrov napad prestavlja novi nivo eskalacije sukoba: Vlada protiv izdavačke kuće.

Pre svega jedna tema zadaje brige do danas medijskoj kući iz Esena: “Večernje novosti”. Iz WAZ-ovh poslovnih papira se vidi da dve trećine bulevarskog lista kome je Dinkić dao interviju, još od 2008. pripada WAZ-u.

Ali zaključeni ugovor sa srpskim biznismenom Milanom Beko, sprečio je WAZ da i operativno preuzme pomenute novine. Zbog toga WAZ trenutno pokušava da pakete akcija, u čijoj je kupovini Milan Beko posredovao za WAZ i podelio na tri firme Ardos, Trmax, i Karamat, prenese na sebe. Hombah tvrdi, suprotno Dinkićevim izjavama, da WAZ hoće ove firme da preuzme da bi mogao da ih proda.

U saopštenju za štampu WAZ se u sredu branio od Dinkićevog napada. Dinkić kaže: „Srpski građani imaju pravo na istinu“, a iz WAZ-a odgovaraju da taj stav pozdravljaju, a zatim objašnjavaju kupovinu „Novosti“ sa svoje tačke gledišta. Facit: WAZ je stalno i besprekorno delovao u pravnim okvirima poštujući srpske zakone.

+++

iqto ken

pre 13 godina

Где су битна питања за госп.Динкића? Зашто само слушамо његове изјаве без икаквих питања од новинара који истражују овај предмет? Да ли се неко плаши да пита да ли се ВАЦ-у смучило са институцијама које раде по налогу Г17Плус?

S.Novak

pre 13 godina

Kada g.predsednik Boris Tadic shvati da DS sledece izbore dobti samo onda kada otera sve ovakve ministre, uopste saradnike koji uticu na kreiranje ekonomsko-finsnsiskog sektora vec deset godina tako da smo se zaduzili, ne radi izgrednje infrastrukture, snazenja proizvodnje profitabilnih grana, poljobrivrede i izvoza, nego smo se prezaduzili da bi ovakvi kao Dinkic mogli da igraju piljke na racun ovog sirotog naroda. Dinkicu, dokazali ste svoju nekompetentnost i sada mislite da u Srbiji nema vise, sve ste ih poslai u svet, ljudi koji razumeju i citaju na svim svetskim jezicima sta drugi kazu o Vama. Sram Vas bilo za sve sto ste uradili. S

Milojko

pre 13 godina

Ma jer predsednik zasticen ko beli medved pa ne sme niko pismo da mu posalje?

Ja iskreno od svih drzavnih ***** (morao sam da upotrebim prikladniju rec a vi znate sta sam mislio) planiram da premestim svoju malu firmu negde van gde me nece reketirati Dinkici i slicni. Gde svoje apre mogu slobodno da podgnem ako platim porez. A ne kao kod nas.

Tamo gde devizni funkcionise, a ne da treba da ispunim hiljadu uslova kako bih izvrsio deviznu transakciju.

Pitam se koja jos firma i zeli da dodje ovde?

Pa nemacki ambasador se javno pokajao sto je pozivao Nemce da investiraju u Srbiju. Video je da se nista nije promenilo na bolje jos od Slobe. Samo na gore

slobodan ili ne

pre 13 godina

ukratko receno dinkic moze ono putovanje u stutgart i obecanje da nemacki investitori zele da dodju u srbiji investiraju, okaci macki na rep!!! jer po izjavi evropskog ministra te pokrajine reinharta, ispada da dinkic laze, posto ce buduce investicije u srbiji zavisiti od ponasanja prema postojecimi investitorima, a usput se zbog dinkicevih izjava postavlja i pitanje slobode medija!! napomena, WAZ samo zeli da u evropi uknjizi ono sto je vec kupio i platio!!!, i onda tek da se povuce iz srbije!!!

Ivan

pre 13 godina

A šta je ovaj WAC uopšte investirao ? Ništa.
A ovo oko WAC-a nikoga od pravih investitora ni ne interesuje tako da je pomalo Dinkić i u pravu.

Da bi ovde u Sloveniji neki direktor-stranac digao ovakvu galamu kako bi ga samleli. Eto to je ta razlika izmedju država. Drži do sebe. Nikad ne dozvoliti, da se preko medija obračunavaš sa celom državom što je WAC ovog puta uradio. Krajno neprofesionalno i to će njih dugoročno koštati. A u Srbiju će se sliti ni manje ni više investicija nego što se nameravalo.

Zrenjaninac

pre 13 godina

Molim medije da prestanu da prenose izjave ovog coveka sa sumnjivm motivima i na taj nacin mu omogucavaju da se besplatno reklamira pred izbore.

jova

pre 13 godina

Srbija je odavno presla crvenu liniju svoje propasti, za koju je poprilicno zasluzan najobicniji asistent na Ekonomskom fakultetu - Mladjan Dinkic i njegovi G17 samozvani "eksperti". Na dnu smo, u blatu, siromasni, sa najnizim platama.....OSVESTIMO SE!

mita sajba

pre 13 godina

Teska srca:
PODRSKA Dinkicu!!!
Cak i da utice na buduce investicije, zar je trebalo ostaviti VAC da radi, cak i pod okolnostima, o kojima prica ministar?
Naravno - NE!

Djura

pre 13 godina

Ako je VAC los investitor, kakav je Mladjan Dinkic kao ministar? Ko ocenjuje njegov rad (npr. nazdravljenje sampanjcem Miskovicu kada je platio porez na Kipru umesto u Srbiji pri prodaji Delata banke italijanima za 370 miliona evra, ili kada je napravio privatnu "Nacionalnu Stedionicu" sa Bekovim pionom Vojinom Lazarevicem...)? URS+G17plus=JUL

mrzi me da prevodim

pre 13 godina

"Situacija sa VAC neće uticati na investitore", poručio je Dinkić i istakao da je u Štutgartu sa Sajmu autoindustrije veliki broj nemačkih investitora izrazio interes za poslovanje na tržištu Srbije.."
"In Stuttgart warb der Serbe bei der Automotive-Messe um das Interesse deutscher Anleger. Der baden-württembergische Europaminister Wolfgang Reinhart vermittelte dem Gast allerdings, dass die Lust potenzieller Investoren auch davon abhänge, wie Belgrad aktuelle Investoren behandle. Reinhart war unter anderem von NRW-Ministerpräsident Jürgen Rüttgers und dem Vorsitzenden des Ostausschusses der Deutschen Wirtschaft, Klaus Mangold, gebeten worden, die Sache anzusprechen. Das habe er „sehr deutlich” getan, hieß es in Teilnehmerkreisen. Dinkic habe sich überrascht gezeigt, dass seine Anwürfe bereits in Deutschland Kreise zögen. Ansonsten habe er den Konflikt um das WAZ-Engagement in Serbien als Auseinandersetzung von „Geschäftsleuten mit großem Ego” hingestellt.

Das wird kaum reichen. Die Vorgänge um die WAZ-Gruppe in Serbien werden auch von zuständigen Bundesministerien genau verfolgt. Mangold will seinerseits auch direkt auf die „absolut skandalösen” Einlassungen Dinkics reagieren. Das EU-Parlament wird sich spätestens im Herbst damit befassen, wie hier ein großer ausländischer Investor vergrault wurde."
I jos dodatak
"In der Belgrader Koalition ist der staatliche Zugriff auf die beiden wichtigsten Zeitungen unter den Parteien aufgeteilt. Die Demokratische Partei des Präsidenten Boris Tadic ist Geschäftspartner der WAZ – je 50 Prozent – bei der Tageszeitung Politika. Dinkics Partei G17 Plus kontrolliert 30 Prozent der Novosti..."
Puno bre lazes ministre

voban

pre 13 godina

Ko razume neka pročita
http://www.derwesten.de/nachrichten/wirtschaft-und-finanzen/Entsetzen-ueber-Serbiens-Umgang-mit-Investoren-id3147538.html
, čisto da se vidi koliko vajni Ministar spinuje priču.

Sram vas bilo, da baš ovako igrate na ruku gospodi tajkunima!

Marko

pre 13 godina

Sta prica ovaj Dinkic?
I te kako ima da se tice ovu vladu poslovanje firme koja hoce da preuzme sve znacajnije listove u zemlji. Klasican monopol na informacije i to jos se salju pisma predsedniku, potpisuju ugovore sa nekim tajkunima 'cija imena ne smeju da pominju' zbog nekakvog ugovora... (???)
To bi mogao i Kacin da nam objasni. Mislim, covek nam vecito 'soli pamet', pa pretpostavljam da se tako radi i kod njega u Sloveniji???

ni malo glup

pre 13 godina

To kakav je WAZ bio investitor "poštovani" ministre, niste kompetentni da ocenjujete. Vaše je stvorite povoljnu klimu i da ne favorizujete ujaka i njegovu ekipu, već da BUDETE pošteni i dozvolite poslovanje svakome pod istim uslovima. Bruka ste za naš narod!

Sima Nis

pre 13 godina

Pravo da ti kazem posle toliko puno godina mislim da i ti isto ako i jos vise los za nas same. Nece narodu biti bolje sve dok se ti muvas oko para. Nije ti ovo 18ti vek da kazes e ja sam neki vazni Knez ili Beg i cu ti zabranim da radis ovde. To finasije nevole nepriznaju !!!

ni malo glup

pre 13 godina

To kakav je WAZ bio investitor "poštovani" ministre, niste kompetentni da ocenjujete. Vaše je stvorite povoljnu klimu i da ne favorizujete ujaka i njegovu ekipu, već da BUDETE pošteni i dozvolite poslovanje svakome pod istim uslovima. Bruka ste za naš narod!

Djura

pre 13 godina

Ako je VAC los investitor, kakav je Mladjan Dinkic kao ministar? Ko ocenjuje njegov rad (npr. nazdravljenje sampanjcem Miskovicu kada je platio porez na Kipru umesto u Srbiji pri prodaji Delata banke italijanima za 370 miliona evra, ili kada je napravio privatnu "Nacionalnu Stedionicu" sa Bekovim pionom Vojinom Lazarevicem...)? URS+G17plus=JUL

mrzi me da prevodim

pre 13 godina

"Situacija sa VAC neće uticati na investitore", poručio je Dinkić i istakao da je u Štutgartu sa Sajmu autoindustrije veliki broj nemačkih investitora izrazio interes za poslovanje na tržištu Srbije.."
"In Stuttgart warb der Serbe bei der Automotive-Messe um das Interesse deutscher Anleger. Der baden-württembergische Europaminister Wolfgang Reinhart vermittelte dem Gast allerdings, dass die Lust potenzieller Investoren auch davon abhänge, wie Belgrad aktuelle Investoren behandle. Reinhart war unter anderem von NRW-Ministerpräsident Jürgen Rüttgers und dem Vorsitzenden des Ostausschusses der Deutschen Wirtschaft, Klaus Mangold, gebeten worden, die Sache anzusprechen. Das habe er „sehr deutlich” getan, hieß es in Teilnehmerkreisen. Dinkic habe sich überrascht gezeigt, dass seine Anwürfe bereits in Deutschland Kreise zögen. Ansonsten habe er den Konflikt um das WAZ-Engagement in Serbien als Auseinandersetzung von „Geschäftsleuten mit großem Ego” hingestellt.

Das wird kaum reichen. Die Vorgänge um die WAZ-Gruppe in Serbien werden auch von zuständigen Bundesministerien genau verfolgt. Mangold will seinerseits auch direkt auf die „absolut skandalösen” Einlassungen Dinkics reagieren. Das EU-Parlament wird sich spätestens im Herbst damit befassen, wie hier ein großer ausländischer Investor vergrault wurde."
I jos dodatak
"In der Belgrader Koalition ist der staatliche Zugriff auf die beiden wichtigsten Zeitungen unter den Parteien aufgeteilt. Die Demokratische Partei des Präsidenten Boris Tadic ist Geschäftspartner der WAZ – je 50 Prozent – bei der Tageszeitung Politika. Dinkics Partei G17 Plus kontrolliert 30 Prozent der Novosti..."
Puno bre lazes ministre

jova

pre 13 godina

Srbija je odavno presla crvenu liniju svoje propasti, za koju je poprilicno zasluzan najobicniji asistent na Ekonomskom fakultetu - Mladjan Dinkic i njegovi G17 samozvani "eksperti". Na dnu smo, u blatu, siromasni, sa najnizim platama.....OSVESTIMO SE!

Sima Nis

pre 13 godina

Pravo da ti kazem posle toliko puno godina mislim da i ti isto ako i jos vise los za nas same. Nece narodu biti bolje sve dok se ti muvas oko para. Nije ti ovo 18ti vek da kazes e ja sam neki vazni Knez ili Beg i cu ti zabranim da radis ovde. To finasije nevole nepriznaju !!!

Zrenjaninac

pre 13 godina

Molim medije da prestanu da prenose izjave ovog coveka sa sumnjivm motivima i na taj nacin mu omogucavaju da se besplatno reklamira pred izbore.

voban

pre 13 godina

Ko razume neka pročita
http://www.derwesten.de/nachrichten/wirtschaft-und-finanzen/Entsetzen-ueber-Serbiens-Umgang-mit-Investoren-id3147538.html
, čisto da se vidi koliko vajni Ministar spinuje priču.

Sram vas bilo, da baš ovako igrate na ruku gospodi tajkunima!

mita sajba

pre 13 godina

Teska srca:
PODRSKA Dinkicu!!!
Cak i da utice na buduce investicije, zar je trebalo ostaviti VAC da radi, cak i pod okolnostima, o kojima prica ministar?
Naravno - NE!

Marko

pre 13 godina

Sta prica ovaj Dinkic?
I te kako ima da se tice ovu vladu poslovanje firme koja hoce da preuzme sve znacajnije listove u zemlji. Klasican monopol na informacije i to jos se salju pisma predsedniku, potpisuju ugovore sa nekim tajkunima 'cija imena ne smeju da pominju' zbog nekakvog ugovora... (???)
To bi mogao i Kacin da nam objasni. Mislim, covek nam vecito 'soli pamet', pa pretpostavljam da se tako radi i kod njega u Sloveniji???

Ivan

pre 13 godina

A šta je ovaj WAC uopšte investirao ? Ništa.
A ovo oko WAC-a nikoga od pravih investitora ni ne interesuje tako da je pomalo Dinkić i u pravu.

Da bi ovde u Sloveniji neki direktor-stranac digao ovakvu galamu kako bi ga samleli. Eto to je ta razlika izmedju država. Drži do sebe. Nikad ne dozvoliti, da se preko medija obračunavaš sa celom državom što je WAC ovog puta uradio. Krajno neprofesionalno i to će njih dugoročno koštati. A u Srbiju će se sliti ni manje ni više investicija nego što se nameravalo.

postena Srbija ili tajkuni vladaju

pre 13 godina

24.06.2010 - 17:15
Posle zahteva da kompanija WAZ napusti Srbiju
Nemački mediji masakrirali Dinkića
U bliskoj istoriji medijskih kritika na čelnike Srbije, ne pamti se ono što se dogodilo za samo jedan dan, kad su gotovo svi nemački mediji, unisono, brutalno i bez zazora, ali opravdano, na stub srama stavili potpredsednika Vlade Srbije, Mlađana Dinkića, koji je igrom zlehude sudbine tog dana boravio u Štutgartu, a sve zbog njegove izjave da treba „zabraniti rad kompanije WAZ“. Ovo što sledi samo je deo napisa nemačke štampe o Mlađanu Dinkiću

Knut Pries: Revolt zbog istupanja prema investitorima

Mlađan Dinkić je srpski ministar ekonomije. Kao takav pravi veliku razliku među investitorima, deleći ih na one koje želi da ima i one koje bi radije ostavio ispred vrata. Za jedne se Dinkić lično zalagao u sredu u Štutgartu. Jednog drugog je prethodno verbalno šutirao. Da se jedno sa drugim slaže, to ni u Srbiji nije svima jasno. Radi se o nagoveštenom povlačenju WAZ medijske grupacije iz Srbije. „Nakon jednog takvog saopštenja, za WAZ više nema mesta u Srbiji“, izjavio je Dinkić. „Ko o Srbiji loše govori, ne treba da bude ovde. Ukoliko WAZ pokuša da se otpozadi ponovo ušunja na srpsko medijsko tržište, treba mu to zabraniti“.

Pozadina: WAZ grupacija je kupila i platila izdavačku kuću „Novosti“, a da nikada nije dobila pristup ovom preduzeću. Sada WAZ iz Esena nastoji da svoje vlasništvo registruje u inostranstvu – ne da bi ostao u Srbiji, već da bi prilikom povlačenja bar povratio uloženi novac. „Dinkićevu želju da Srbiji okrenemo leđa će ispuniti“ – izjavio je direktor WAZ-a Bodo Hombah. To da se neće vratiti, on može i da obeća. „Mi, međutim, ne bežimo i nismo voljni da dopustimo da nas opljačkaju“.

I u Beogradu su Dinkićevi oštri tonovi naišli na podeljene reakcije. Kako se u vladinim krugovima moglo saznati, žestokom ministru je skrenuta pažnja da je preterao. Vlada u celini neće stajati iza njegovih parola.

U beogradskoj kolaliciji je prisustvo države u dve najveće novine podeljeno među partijama. Demokratska partija predsednika Borisa Tadića je poslovni partner WAZ-a: 50% kod dnevnih novina „Politika“. Dinkićeva partija G17+ kontroliše 30% „Novosti“. U rubrikama „Novosti“ je 46-godišnjak Dinkić, nekadašnji ministar finansija i guverner Narodne banke, favorit kabineta. To nije uvek bilo tako. U vreme prethodne vlade, list je podržavao nacionalističkog premijera Vojislava Koštunicu i prema Dinkiću i njegovima se ponašao neblagonaklono.


U Štutgartu je Srbin Dinkić na sajmu „Automotive“ nastojao da zainteresuje nemačke investitore. Evropski ministar Baden-Wirtemberga Wolgang Reinhart (CDU) je gostu, doduše, preneo da raspoloženje potencijalnih investitora zavisi i od toga kako se Beograd ophodi prema aktuelnim investitorima. Reinharta su između ostalog zamolili predsednik Vlade pokrajine Nordrajn Vestfalije Jurgen Ruttgers (CDU) i predsednik odbora za istok nemačke privrede Klaus Mangold, da ovu stvar napomene. To je on uradio „izuzetno jasno“, rečeno je u krugovima koji su učestvovali. Dinkić je bio iznenađen da njegove opaske već kruže po Nemačkoj. Inače je on konflikt oko angažovanja WAZ-a u Srbiji prikazao kao raspravu „poslovnih ljudi sa velikim egom“. To neće biti dovoljno. Događanja oko WAZ grupacije u Srbiji pomno prate i nadležni savezni ministri. Mangold želi direktno da reaguje na „apsolutno skandalozne“ Dinkićeve izjave. Evropski parlament će najkasnije s jeseni da se pozabavi činjenicom kako je nemački investitor oteran iz Srbije.

Manager magazin: Srpski ministar želi da protera WAZ

Nacionalizam umesto slobodne konkurencije: WAZ u Srbiji nije dobro došao. Pod ovim sloganom Mlađan Dinkić želi da zabrani svako poslovanje u svojoj zemlji. Srpski ministar ekonomije zahteva adekvatnu zabranu od strane države isključivo za nemački medijski koncern.

„Za WAZ nema mesta u Srbiji“ rekao je ministar beogradskim novinama „Novosti“. „Bilo bi nemoralno da preuzmu i neke lokalne novine, a ne ’Novosti’ koji su nacionalni brend“, obrazložio je svoje stanovište.

Medijska kuća iz Esena koja između ostalog izdaje „Westdeutsche Allgemeine Zeitung“ je prošle nedelje nagovestila da će se povući iz Srbije, jer je korupcija i nacionalizam sprečavaju da preuzme bulevarski list „Novosti“. Već do sada WAZ je sa 50% bio vlasnik ugledne beogradske „Politike“. Osim toga, poseduje i distributersko društvo „Štampa“ i većinski deo novine „Dnevnik“ u Novom Sadu. Verovatno su mutni srpski preduzetnici od Nemaca tražili visoke provizije i udeo, ukoliko dozvole kupovinu „Novosti“, kako neprekidno izveštavaju i sami srpski mediji.


„Želju ministra Dinkića da kao investitori napustimo zemlju, veoma rado ćemo ispuniti“, rekao je WAZ-ov direktor Bodo Hombah u sredu u Esenu. „Odlučni smo da idemo, ali nećemo dozvoliti da nas opljačkaju“, nagovestio je on. Njegovo preduzeće je u Srbiji investiralo 120 miliona evra koje on želi da povrati.

Kress online: Za WAZ nema mesta u Srbiji

Oštri tonovi odjekuju prema WAZ-u od strane srpskog fronta: „Za WAZ nema mesta u Srbiji“, rekao je Mlađan Dinkić za beogradske „Novosti“, gde je WAZ nedavno, skoro nevoljno, pokušao da uđe. Ovaj političar želi da zabrani WAZ-u poslovanje u svojoj zemlji i zahteva državni veto eksplicitno protiv ovog nemačkog preduzeća.

„Bilo bi nemoralno da preuzmu i neke lokalne novine, a ne novine ’Novosti’ koje su nacionalni brend“, rekao je Dinkić. WAZ je doduše nedavno samopreuzeo udeo u „Novostima“, kako bi sačuvao svoja vlasnička prava. Suštinski, medijski koncern iz Esena planira kompletno povlačenje iz ove balkanske države. WAZ smatra da je tu „sputavan“ i „omalovažavan“, bilo je reči o korupciji i nacionalizmu. Kako su izveštavali srpski mediji, domaći privrednici su od WAZ-a zahtevali provizije i udeo u firmi, da ne bi sputavali kupovinu „Novosti“.

„Želju ministra Dinkića da kao investitori napustimo zemlju, veoma rado ćemo ispuniti“, rekao je WAZ-ov direktor Bodo Hombah u sredu, „ali nećemo dozvoliti da nas opljačkaju“. U igri je oko 120 miliona evra koje je WAZ investirao u Srbiji. Pored „Novosti“, angažman WAZ-a se odnosi i na polovinu udela u beogradskom listu „Politika“ sa sportskim novinama „Sportski žurnal“ i nedeljnim kladioničarskim listom „Mix“. Posredstvom svoje ćerke-firme „Media print“, WAZ izdaje licencno izdanje „Auto Bild“. Preduzeću pripada i štamparija, distributerska firma „Štampa“ i većinski udeo u novinama „Dnevnik“. „Odlučili smo da odemo“, kaže Hombah. Za kupovinu njihovih firmi postoje već interesenti, kažu u Esenu.

Meedia: Srpski ministar gađa WAZ

Srpski ministar ekonomije Mlađan Dinkić je zabranio WAZ-u svako poslovanje u svojoj zemlji. To izveštava W&V pozivajući se na izdanje od srede beogradskih „Novosti“. Shodno tome političar zahteva zabranu države isključivo za medijski koncern iz Esena. WAZ je već nagovestio da će se povući iz Srbije.

Dinkić besni protiv WAZ-a: „Bilo bi nemoralno da preuzmu i neke lokalne novine, a ne novine ‚Novosti‘ koje su nacionalni brend.“

Tek nedavno je izdavačka kuća iz Esena kupila udeo od 24,89 procenata bulevarskog lista. „WAZ medijska grupacija prilikom ovog povlačenja svakako neće dozvoliti da im se oduzmu njihova ekonomska prava,“ rečeno je u koncernu.


WDR: Zahteva se zabrana za WAZ u Srbiji

Medijski koncern WAZ iz Esena treba da bude zabranjen u Srbiji. To zahteva srpski ministar ekonomije. Za WAZ nema mesta u Srbiji, rečeno je. Preduzeće iz Esena je nagovestilo da će se povući iz Srbiji. Zbog korupcije i nacionalizma nije uspelo preuzimanje bulevarskog lista, rečeno je. Rukovodstvo je saopštilo da će slediti želju ministra i da će u svojstvu investitora napustiti zemlju.

Handelsblatt: Srbija oštro napada VAC

Konflikt o povlačenju medijske grupacije VAC iz Srbije se zaoštrava. „VAC-u nije mesto u Srbiji“, izjavio je srpski ministar ekonomije, Mlađan Dinkić, juče za list „Novosti“. Navodno je nemački koncern uputio ružne reči na račun zemlje i stoga mu možemo „samo poželeti srećan put“.

Hombah ne želi da popusti u svađi sa vladom. „Ne dozvoljavamo da nas neko pokrade“, izjavio je juče za „Handelsblat“. Prema srpskim pravilima morao je radi kupovine „Novosti“ da uključi jednog srpskog privrednika. „On je meni neprestano objašnjavao da neću steći udeo u `Novostima` ako ne ispunim njegove uslove“, rekao je Hombah. On ne sme da otkrije identitet oligarha u skladu sa odredbom o poverljivosti.

Na kritiku Dinkića, Hombah je oštro reagovao: „Paradoksalno je da se gospodin Dinkić na taj način ophodi prema investitorima i veruje da u isto vreme može da pridobije nove“, rekao je misleći na jednu Dinkićevu posetu Nemačkoj.

Povlačenje VAC nije pojedinačni slučaj. Kako kažu privredni krugovi, i druga preduzeća su odustala zbog neprijateljskih uslova za investitore u toj balkanskoj zemlji, među njima i jedan francuski koncern za proizvodnju prehrambenih proizvoda. I RTL group, ćerka preduzeće medijskog velikana Bertelsmana odustao je od ulaska u srpski televizijski posao, zbog neracionalnih cena i političkih barijera.

Financial Times Deutschland: Blamaža na Balkanu

Mora da je Mlađan Dinkić našao ljubazne reči za Nemce. U kalendaru srpskog potpredsednika stajala je juče poseta Sajmu u Štutgartu. Hteo je da namami preko 50 firmi od Boša do ZF kako bi investirali u Srbiju. Tako kako je Bodo Hombah uradio.

Ali, kada se radi o direktoru medijske grupacije VAC iz Esena, Dinkić se služi drugim rečima: „VAC-u nije mesto u Srbiji“, tutnjao je taj političar u utorak. „Ko objavi da odlazi iz Srbije, pri tom iznosi ružne reči na račun naše zemlje, onda neka mu je lepa kuća – nek´ se više ne vraća!“ Hombah je hladno uzvratio: „Tu želju rado ćemo ispuniti. Mi smo odlučni da idemo, ali nećemo dozvoliti da budemo pokradeni.“

Koncern trenutno u Srbiji doživljava pouku o investicijama pod neprozirnim političkim uslovima. Posao VAC pretvara se u rvanje u blatu, ova kompanija želi samo još da napusti zemlju.

Šta se desilo? VAC od 2001. godine ima tamo udeo u izdavačkoj kući Politika, ima jednu štampariju u Beogradu i lanac kioska Štampe. Kako kažu, nisu sa njima nikad pravili dobit. Koliko-toliko loše. Stvarno ozbiljno postalo je 2008. godine: tada VAC preuzima 62 posto akcija „Večernjih novosti“ pomoću jednog poverioca. Oligarh Milan Beko kupuje sa VAC-ovim milionima udele i obavezuje se da iste posle odobrenja od strane Komisije za zaštitu konkurencije prosledi Nemcima. To se, međutim, nikada nije desilo. Komisija ćuti, učesnici slute iza toga uticaj Beka, što on negira.


Već duže vreme direktor VAC, Hombah, žali se na oligarhe na Balkanu „koji koriste medije u političke ili sopstvene ekonomske svrhe“ i okrivljuju konkurenciju. Za Srbe to uopšte nije dobar trenutak: oni se nadaju pristupanju Evropskoj uniji. Još juče je Predsednik Boris Tadić zatražio od EU jasan signal, da li želi to članstvo.

Međutim, Hombah je ponovio svoju kritiku prošle nedelje u jednom poverljivom pismu Tadiću koje su lokalni mediji odmah ozlojeđeno citirali. Hombah je najavio povlačenje iz Srbije. Nešto kasnije dao je da se prenese jedna od tri firme, kod kojih je poverilac Beko parkirao udele u „Večernjim novostima“, na VAC – kako bi kasnije mogao da proda akcije. Njegov argument je da je rok žalbe Komisije istekao i time odobreno preuzimanje.

Sada kipi neraspoloženje: „Hombah pokušava da ukrade `Novosti`, glasio je jučerašnji naslov tog beogradskog lista. Glavni i odgovorni urednik nazvao je Hombaha pogrdno „neuspelim političarem sa mafijaškim vezama“. To ne zvuči kao povoljno raspoloženje za investicije.

Süddeutsche Zeitung: Vlada protiv Izdavačke kuće

Za WAZ nema mesta u Srbiji. Povlačenje Medijske grupe je politička javna borba. Ako se radi o tome, da svoju domovinu hvali kao pogodan teren za investicije, onda je Mlađan Dinkić bio na mestu. U sredu je srpski potpredsednik vlade i ministar ekonomije posetio „Automotive Interios Expo 2010“, izložbu dobavljača autoindustrije u Štutgartu. Tamo je bio veliki broj predstavnika firmi iz zemalja u razvoju, kako je preneo potparol izložbe.

Gospdin Dinkić je ovde da bi podržao inicijativu Srbije i tako lobirao za strane investicije. Ako se pak radi o firmama iz drugih zemalja koje posluju u Srbiji, ministar je umeo i drugačijim tonom da to naglasi. U intervjuu za beogradski bulevarski list „Večernje novosti“, Dinkić je zahtevao vrlo oštrim rečima da Medijska grupa WAZ iz Esena napusti njegovu zemlju. „Za WAZ nema mesta u Srbiji“, citiraju ga novine.

Bodo Hombah, jedan od direktora WAZ-a, najavio je prošle nedelje da njegova Medijska grupa posle skoro deset godina napušta poslovanje u Srbiji (SZ od 19. juna).

Pored udela u novinama tu spada i lanac kioska. WAZ je u toj južno-istočnoj evropskoj zemlji izložen najtežim preprekama i neprimernoj medijskoj kampanji, kaže Hombah. A srpska vlada nije ništa učinila da bi pomogla.

Dinkić ratura sumnju u polačenje WAZ-a. „Iza kulisa“, citiraju ga “Večernje novosti”, “ova izdavačka kuća pokušava da se stabilizuje u Srbiji”. Zbog toga ali i zato što Hombah priča loše o Srbiji, Dinkić se zalaže da se ovoj Medijskoj grupi zabrani svako poslovanje u Srbiji.

U bizarnom sporu ministrov napad prestavlja novi nivo eskalacije sukoba: Vlada protiv izdavačke kuće.

Pre svega jedna tema zadaje brige do danas medijskoj kući iz Esena: “Večernje novosti”. Iz WAZ-ovh poslovnih papira se vidi da dve trećine bulevarskog lista kome je Dinkić dao interviju, još od 2008. pripada WAZ-u.

Ali zaključeni ugovor sa srpskim biznismenom Milanom Beko, sprečio je WAZ da i operativno preuzme pomenute novine. Zbog toga WAZ trenutno pokušava da pakete akcija, u čijoj je kupovini Milan Beko posredovao za WAZ i podelio na tri firme Ardos, Trmax, i Karamat, prenese na sebe. Hombah tvrdi, suprotno Dinkićevim izjavama, da WAZ hoće ove firme da preuzme da bi mogao da ih proda.

U saopštenju za štampu WAZ se u sredu branio od Dinkićevog napada. Dinkić kaže: „Srpski građani imaju pravo na istinu“, a iz WAZ-a odgovaraju da taj stav pozdravljaju, a zatim objašnjavaju kupovinu „Novosti“ sa svoje tačke gledišta. Facit: WAZ je stalno i besprekorno delovao u pravnim okvirima poštujući srpske zakone.

+++

iqto ken

pre 13 godina

Где су битна питања за госп.Динкића? Зашто само слушамо његове изјаве без икаквих питања од новинара који истражују овај предмет? Да ли се неко плаши да пита да ли се ВАЦ-у смучило са институцијама које раде по налогу Г17Плус?

bata

pre 13 godina

Neznanje,bahatost,kostace ovaj narod bespotrebno puno.Ministar kao da je pao sa marsa pa pita sa kim je to nemacki investitor pravio ugovore,po njegovom sa nekim sumnjivim licima kako rece,pa bre ministre bio si ministar u prosloj i predprosloj vladi,sve se dogadjalo kad nije moglo da se dogodi nista bez tvog znanja,a sta ste tada prepametni vlastodrsci uradili,isto kao i sa C- marketom (to ce biti u sledecoj epizodi ),namestili ste aligatorske firme kao tampon da reketirate investitore(kao nezna se ko su sumnjiva lica,jedan je kum Hamovica sa kojim je ministar kum,a drugi je neki ministrov ujko- po rodbinskoj vezi),i naravno nikako cudo da se bas ministar javlja da preprodaje patriotizam,samo ne zbog ovog nemackog texta nego je bilo za ocekivati da jedan veliki investitor iz nemacke nece biti bez zastite svoje zemlje i to cemo najesen debelo iskusiti stim da racun mora da bude urucen ministru,ko ga je bio po usima da pravi stetu drzavi,a njegov komentar da investitor nije bio dobar,pa ko da bude dobar i da se pokaze na pravi nacin kad te aligatori cerupaju i ucenjuju i kad nevidis gde to vodi.U svakom slucaju sada tuzilac treba bez pardona da radi svoj posao,materijala u tuzilastvu ima pun kamion,a ministar bi mogao za promenu da zastane da se umije ladnom vodom i stavi prst na celo,trebao je odavno da se povuce i olaksa narodu.

S.Novak

pre 13 godina

Kada g.predsednik Boris Tadic shvati da DS sledece izbore dobti samo onda kada otera sve ovakve ministre, uopste saradnike koji uticu na kreiranje ekonomsko-finsnsiskog sektora vec deset godina tako da smo se zaduzili, ne radi izgrednje infrastrukture, snazenja proizvodnje profitabilnih grana, poljobrivrede i izvoza, nego smo se prezaduzili da bi ovakvi kao Dinkic mogli da igraju piljke na racun ovog sirotog naroda. Dinkicu, dokazali ste svoju nekompetentnost i sada mislite da u Srbiji nema vise, sve ste ih poslai u svet, ljudi koji razumeju i citaju na svim svetskim jezicima sta drugi kazu o Vama. Sram Vas bilo za sve sto ste uradili. S

Matrix

pre 13 godina

Dobro kažte VAC je los investiror ,a šta je Alpina ,pa pored svega Alpini dajete poslove ,a naše gradjevinske firme propadaju,vi više nemate kredibilitet da kažete za nekog da je loš investitor, jer toliko putera na glavi imate da je to strašno,da vam možda Beko i Mišković nisu investitori godine.

slobodan ili ne

pre 13 godina

ukratko receno dinkic moze ono putovanje u stutgart i obecanje da nemacki investitori zele da dodju u srbiji investiraju, okaci macki na rep!!! jer po izjavi evropskog ministra te pokrajine reinharta, ispada da dinkic laze, posto ce buduce investicije u srbiji zavisiti od ponasanja prema postojecimi investitorima, a usput se zbog dinkicevih izjava postavlja i pitanje slobode medija!! napomena, WAZ samo zeli da u evropi uknjizi ono sto je vec kupio i platio!!!, i onda tek da se povuce iz srbije!!!

Milojko

pre 13 godina

Ma jer predsednik zasticen ko beli medved pa ne sme niko pismo da mu posalje?

Ja iskreno od svih drzavnih ***** (morao sam da upotrebim prikladniju rec a vi znate sta sam mislio) planiram da premestim svoju malu firmu negde van gde me nece reketirati Dinkici i slicni. Gde svoje apre mogu slobodno da podgnem ako platim porez. A ne kao kod nas.

Tamo gde devizni funkcionise, a ne da treba da ispunim hiljadu uslova kako bih izvrsio deviznu transakciju.

Pitam se koja jos firma i zeli da dodje ovde?

Pa nemacki ambasador se javno pokajao sto je pozivao Nemce da investiraju u Srbiju. Video je da se nista nije promenilo na bolje jos od Slobe. Samo na gore

istok i zapad

pre 13 godina

WAC se preko nemackih medija obracunava s drzavom Srbijom. Umesto odgovora, ulizicki se na to nadovezuju antisrpski komentari iz same Srbije.

Ova vlada je veoma losa i Dinkic tu nije nikakav izuzetak. Unistili su i ono malo preostale srpske ekonomije. WAC se, s druge strane, pokazao kao los investitor.

I WAC-u i ovoj vladi treba reci zbogom, sto pre to bolje!

mita sajba

pre 13 godina

Teska srca:
PODRSKA Dinkicu!!!
Cak i da utice na buduce investicije, zar je trebalo ostaviti VAC da radi, cak i pod okolnostima, o kojima prica ministar?
Naravno - NE!

Ivan

pre 13 godina

A šta je ovaj WAC uopšte investirao ? Ništa.
A ovo oko WAC-a nikoga od pravih investitora ni ne interesuje tako da je pomalo Dinkić i u pravu.

Da bi ovde u Sloveniji neki direktor-stranac digao ovakvu galamu kako bi ga samleli. Eto to je ta razlika izmedju država. Drži do sebe. Nikad ne dozvoliti, da se preko medija obračunavaš sa celom državom što je WAC ovog puta uradio. Krajno neprofesionalno i to će njih dugoročno koštati. A u Srbiju će se sliti ni manje ni više investicija nego što se nameravalo.

Marko

pre 13 godina

Sta prica ovaj Dinkic?
I te kako ima da se tice ovu vladu poslovanje firme koja hoce da preuzme sve znacajnije listove u zemlji. Klasican monopol na informacije i to jos se salju pisma predsedniku, potpisuju ugovore sa nekim tajkunima 'cija imena ne smeju da pominju' zbog nekakvog ugovora... (???)
To bi mogao i Kacin da nam objasni. Mislim, covek nam vecito 'soli pamet', pa pretpostavljam da se tako radi i kod njega u Sloveniji???

ni malo glup

pre 13 godina

To kakav je WAZ bio investitor "poštovani" ministre, niste kompetentni da ocenjujete. Vaše je stvorite povoljnu klimu i da ne favorizujete ujaka i njegovu ekipu, već da BUDETE pošteni i dozvolite poslovanje svakome pod istim uslovima. Bruka ste za naš narod!

mrzi me da prevodim

pre 13 godina

"Situacija sa VAC neće uticati na investitore", poručio je Dinkić i istakao da je u Štutgartu sa Sajmu autoindustrije veliki broj nemačkih investitora izrazio interes za poslovanje na tržištu Srbije.."
"In Stuttgart warb der Serbe bei der Automotive-Messe um das Interesse deutscher Anleger. Der baden-württembergische Europaminister Wolfgang Reinhart vermittelte dem Gast allerdings, dass die Lust potenzieller Investoren auch davon abhänge, wie Belgrad aktuelle Investoren behandle. Reinhart war unter anderem von NRW-Ministerpräsident Jürgen Rüttgers und dem Vorsitzenden des Ostausschusses der Deutschen Wirtschaft, Klaus Mangold, gebeten worden, die Sache anzusprechen. Das habe er „sehr deutlich” getan, hieß es in Teilnehmerkreisen. Dinkic habe sich überrascht gezeigt, dass seine Anwürfe bereits in Deutschland Kreise zögen. Ansonsten habe er den Konflikt um das WAZ-Engagement in Serbien als Auseinandersetzung von „Geschäftsleuten mit großem Ego” hingestellt.

Das wird kaum reichen. Die Vorgänge um die WAZ-Gruppe in Serbien werden auch von zuständigen Bundesministerien genau verfolgt. Mangold will seinerseits auch direkt auf die „absolut skandalösen” Einlassungen Dinkics reagieren. Das EU-Parlament wird sich spätestens im Herbst damit befassen, wie hier ein großer ausländischer Investor vergrault wurde."
I jos dodatak
"In der Belgrader Koalition ist der staatliche Zugriff auf die beiden wichtigsten Zeitungen unter den Parteien aufgeteilt. Die Demokratische Partei des Präsidenten Boris Tadic ist Geschäftspartner der WAZ – je 50 Prozent – bei der Tageszeitung Politika. Dinkics Partei G17 Plus kontrolliert 30 Prozent der Novosti..."
Puno bre lazes ministre

Sima Nis

pre 13 godina

Pravo da ti kazem posle toliko puno godina mislim da i ti isto ako i jos vise los za nas same. Nece narodu biti bolje sve dok se ti muvas oko para. Nije ti ovo 18ti vek da kazes e ja sam neki vazni Knez ili Beg i cu ti zabranim da radis ovde. To finasije nevole nepriznaju !!!

Zrenjaninac

pre 13 godina

Molim medije da prestanu da prenose izjave ovog coveka sa sumnjivm motivima i na taj nacin mu omogucavaju da se besplatno reklamira pred izbore.

voban

pre 13 godina

Ko razume neka pročita
http://www.derwesten.de/nachrichten/wirtschaft-und-finanzen/Entsetzen-ueber-Serbiens-Umgang-mit-Investoren-id3147538.html
, čisto da se vidi koliko vajni Ministar spinuje priču.

Sram vas bilo, da baš ovako igrate na ruku gospodi tajkunima!

jova

pre 13 godina

Srbija je odavno presla crvenu liniju svoje propasti, za koju je poprilicno zasluzan najobicniji asistent na Ekonomskom fakultetu - Mladjan Dinkic i njegovi G17 samozvani "eksperti". Na dnu smo, u blatu, siromasni, sa najnizim platama.....OSVESTIMO SE!

Djura

pre 13 godina

Ako je VAC los investitor, kakav je Mladjan Dinkic kao ministar? Ko ocenjuje njegov rad (npr. nazdravljenje sampanjcem Miskovicu kada je platio porez na Kipru umesto u Srbiji pri prodaji Delata banke italijanima za 370 miliona evra, ili kada je napravio privatnu "Nacionalnu Stedionicu" sa Bekovim pionom Vojinom Lazarevicem...)? URS+G17plus=JUL

S.Novak

pre 13 godina

Kada g.predsednik Boris Tadic shvati da DS sledece izbore dobti samo onda kada otera sve ovakve ministre, uopste saradnike koji uticu na kreiranje ekonomsko-finsnsiskog sektora vec deset godina tako da smo se zaduzili, ne radi izgrednje infrastrukture, snazenja proizvodnje profitabilnih grana, poljobrivrede i izvoza, nego smo se prezaduzili da bi ovakvi kao Dinkic mogli da igraju piljke na racun ovog sirotog naroda. Dinkicu, dokazali ste svoju nekompetentnost i sada mislite da u Srbiji nema vise, sve ste ih poslai u svet, ljudi koji razumeju i citaju na svim svetskim jezicima sta drugi kazu o Vama. Sram Vas bilo za sve sto ste uradili. S

postena Srbija ili tajkuni vladaju

pre 13 godina

24.06.2010 - 17:15
Posle zahteva da kompanija WAZ napusti Srbiju
Nemački mediji masakrirali Dinkića
U bliskoj istoriji medijskih kritika na čelnike Srbije, ne pamti se ono što se dogodilo za samo jedan dan, kad su gotovo svi nemački mediji, unisono, brutalno i bez zazora, ali opravdano, na stub srama stavili potpredsednika Vlade Srbije, Mlađana Dinkića, koji je igrom zlehude sudbine tog dana boravio u Štutgartu, a sve zbog njegove izjave da treba „zabraniti rad kompanije WAZ“. Ovo što sledi samo je deo napisa nemačke štampe o Mlađanu Dinkiću

Knut Pries: Revolt zbog istupanja prema investitorima

Mlađan Dinkić je srpski ministar ekonomije. Kao takav pravi veliku razliku među investitorima, deleći ih na one koje želi da ima i one koje bi radije ostavio ispred vrata. Za jedne se Dinkić lično zalagao u sredu u Štutgartu. Jednog drugog je prethodno verbalno šutirao. Da se jedno sa drugim slaže, to ni u Srbiji nije svima jasno. Radi se o nagoveštenom povlačenju WAZ medijske grupacije iz Srbije. „Nakon jednog takvog saopštenja, za WAZ više nema mesta u Srbiji“, izjavio je Dinkić. „Ko o Srbiji loše govori, ne treba da bude ovde. Ukoliko WAZ pokuša da se otpozadi ponovo ušunja na srpsko medijsko tržište, treba mu to zabraniti“.

Pozadina: WAZ grupacija je kupila i platila izdavačku kuću „Novosti“, a da nikada nije dobila pristup ovom preduzeću. Sada WAZ iz Esena nastoji da svoje vlasništvo registruje u inostranstvu – ne da bi ostao u Srbiji, već da bi prilikom povlačenja bar povratio uloženi novac. „Dinkićevu želju da Srbiji okrenemo leđa će ispuniti“ – izjavio je direktor WAZ-a Bodo Hombah. To da se neće vratiti, on može i da obeća. „Mi, međutim, ne bežimo i nismo voljni da dopustimo da nas opljačkaju“.

I u Beogradu su Dinkićevi oštri tonovi naišli na podeljene reakcije. Kako se u vladinim krugovima moglo saznati, žestokom ministru je skrenuta pažnja da je preterao. Vlada u celini neće stajati iza njegovih parola.

U beogradskoj kolaliciji je prisustvo države u dve najveće novine podeljeno među partijama. Demokratska partija predsednika Borisa Tadića je poslovni partner WAZ-a: 50% kod dnevnih novina „Politika“. Dinkićeva partija G17+ kontroliše 30% „Novosti“. U rubrikama „Novosti“ je 46-godišnjak Dinkić, nekadašnji ministar finansija i guverner Narodne banke, favorit kabineta. To nije uvek bilo tako. U vreme prethodne vlade, list je podržavao nacionalističkog premijera Vojislava Koštunicu i prema Dinkiću i njegovima se ponašao neblagonaklono.


U Štutgartu je Srbin Dinkić na sajmu „Automotive“ nastojao da zainteresuje nemačke investitore. Evropski ministar Baden-Wirtemberga Wolgang Reinhart (CDU) je gostu, doduše, preneo da raspoloženje potencijalnih investitora zavisi i od toga kako se Beograd ophodi prema aktuelnim investitorima. Reinharta su između ostalog zamolili predsednik Vlade pokrajine Nordrajn Vestfalije Jurgen Ruttgers (CDU) i predsednik odbora za istok nemačke privrede Klaus Mangold, da ovu stvar napomene. To je on uradio „izuzetno jasno“, rečeno je u krugovima koji su učestvovali. Dinkić je bio iznenađen da njegove opaske već kruže po Nemačkoj. Inače je on konflikt oko angažovanja WAZ-a u Srbiji prikazao kao raspravu „poslovnih ljudi sa velikim egom“. To neće biti dovoljno. Događanja oko WAZ grupacije u Srbiji pomno prate i nadležni savezni ministri. Mangold želi direktno da reaguje na „apsolutno skandalozne“ Dinkićeve izjave. Evropski parlament će najkasnije s jeseni da se pozabavi činjenicom kako je nemački investitor oteran iz Srbije.

Manager magazin: Srpski ministar želi da protera WAZ

Nacionalizam umesto slobodne konkurencije: WAZ u Srbiji nije dobro došao. Pod ovim sloganom Mlađan Dinkić želi da zabrani svako poslovanje u svojoj zemlji. Srpski ministar ekonomije zahteva adekvatnu zabranu od strane države isključivo za nemački medijski koncern.

„Za WAZ nema mesta u Srbiji“ rekao je ministar beogradskim novinama „Novosti“. „Bilo bi nemoralno da preuzmu i neke lokalne novine, a ne ’Novosti’ koji su nacionalni brend“, obrazložio je svoje stanovište.

Medijska kuća iz Esena koja između ostalog izdaje „Westdeutsche Allgemeine Zeitung“ je prošle nedelje nagovestila da će se povući iz Srbije, jer je korupcija i nacionalizam sprečavaju da preuzme bulevarski list „Novosti“. Već do sada WAZ je sa 50% bio vlasnik ugledne beogradske „Politike“. Osim toga, poseduje i distributersko društvo „Štampa“ i većinski deo novine „Dnevnik“ u Novom Sadu. Verovatno su mutni srpski preduzetnici od Nemaca tražili visoke provizije i udeo, ukoliko dozvole kupovinu „Novosti“, kako neprekidno izveštavaju i sami srpski mediji.


„Želju ministra Dinkića da kao investitori napustimo zemlju, veoma rado ćemo ispuniti“, rekao je WAZ-ov direktor Bodo Hombah u sredu u Esenu. „Odlučni smo da idemo, ali nećemo dozvoliti da nas opljačkaju“, nagovestio je on. Njegovo preduzeće je u Srbiji investiralo 120 miliona evra koje on želi da povrati.

Kress online: Za WAZ nema mesta u Srbiji

Oštri tonovi odjekuju prema WAZ-u od strane srpskog fronta: „Za WAZ nema mesta u Srbiji“, rekao je Mlađan Dinkić za beogradske „Novosti“, gde je WAZ nedavno, skoro nevoljno, pokušao da uđe. Ovaj političar želi da zabrani WAZ-u poslovanje u svojoj zemlji i zahteva državni veto eksplicitno protiv ovog nemačkog preduzeća.

„Bilo bi nemoralno da preuzmu i neke lokalne novine, a ne novine ’Novosti’ koje su nacionalni brend“, rekao je Dinkić. WAZ je doduše nedavno samopreuzeo udeo u „Novostima“, kako bi sačuvao svoja vlasnička prava. Suštinski, medijski koncern iz Esena planira kompletno povlačenje iz ove balkanske države. WAZ smatra da je tu „sputavan“ i „omalovažavan“, bilo je reči o korupciji i nacionalizmu. Kako su izveštavali srpski mediji, domaći privrednici su od WAZ-a zahtevali provizije i udeo u firmi, da ne bi sputavali kupovinu „Novosti“.

„Želju ministra Dinkića da kao investitori napustimo zemlju, veoma rado ćemo ispuniti“, rekao je WAZ-ov direktor Bodo Hombah u sredu, „ali nećemo dozvoliti da nas opljačkaju“. U igri je oko 120 miliona evra koje je WAZ investirao u Srbiji. Pored „Novosti“, angažman WAZ-a se odnosi i na polovinu udela u beogradskom listu „Politika“ sa sportskim novinama „Sportski žurnal“ i nedeljnim kladioničarskim listom „Mix“. Posredstvom svoje ćerke-firme „Media print“, WAZ izdaje licencno izdanje „Auto Bild“. Preduzeću pripada i štamparija, distributerska firma „Štampa“ i većinski udeo u novinama „Dnevnik“. „Odlučili smo da odemo“, kaže Hombah. Za kupovinu njihovih firmi postoje već interesenti, kažu u Esenu.

Meedia: Srpski ministar gađa WAZ

Srpski ministar ekonomije Mlađan Dinkić je zabranio WAZ-u svako poslovanje u svojoj zemlji. To izveštava W&V pozivajući se na izdanje od srede beogradskih „Novosti“. Shodno tome političar zahteva zabranu države isključivo za medijski koncern iz Esena. WAZ je već nagovestio da će se povući iz Srbije.

Dinkić besni protiv WAZ-a: „Bilo bi nemoralno da preuzmu i neke lokalne novine, a ne novine ‚Novosti‘ koje su nacionalni brend.“

Tek nedavno je izdavačka kuća iz Esena kupila udeo od 24,89 procenata bulevarskog lista. „WAZ medijska grupacija prilikom ovog povlačenja svakako neće dozvoliti da im se oduzmu njihova ekonomska prava,“ rečeno je u koncernu.


WDR: Zahteva se zabrana za WAZ u Srbiji

Medijski koncern WAZ iz Esena treba da bude zabranjen u Srbiji. To zahteva srpski ministar ekonomije. Za WAZ nema mesta u Srbiji, rečeno je. Preduzeće iz Esena je nagovestilo da će se povući iz Srbiji. Zbog korupcije i nacionalizma nije uspelo preuzimanje bulevarskog lista, rečeno je. Rukovodstvo je saopštilo da će slediti želju ministra i da će u svojstvu investitora napustiti zemlju.

Handelsblatt: Srbija oštro napada VAC

Konflikt o povlačenju medijske grupacije VAC iz Srbije se zaoštrava. „VAC-u nije mesto u Srbiji“, izjavio je srpski ministar ekonomije, Mlađan Dinkić, juče za list „Novosti“. Navodno je nemački koncern uputio ružne reči na račun zemlje i stoga mu možemo „samo poželeti srećan put“.

Hombah ne želi da popusti u svađi sa vladom. „Ne dozvoljavamo da nas neko pokrade“, izjavio je juče za „Handelsblat“. Prema srpskim pravilima morao je radi kupovine „Novosti“ da uključi jednog srpskog privrednika. „On je meni neprestano objašnjavao da neću steći udeo u `Novostima` ako ne ispunim njegove uslove“, rekao je Hombah. On ne sme da otkrije identitet oligarha u skladu sa odredbom o poverljivosti.

Na kritiku Dinkića, Hombah je oštro reagovao: „Paradoksalno je da se gospodin Dinkić na taj način ophodi prema investitorima i veruje da u isto vreme može da pridobije nove“, rekao je misleći na jednu Dinkićevu posetu Nemačkoj.

Povlačenje VAC nije pojedinačni slučaj. Kako kažu privredni krugovi, i druga preduzeća su odustala zbog neprijateljskih uslova za investitore u toj balkanskoj zemlji, među njima i jedan francuski koncern za proizvodnju prehrambenih proizvoda. I RTL group, ćerka preduzeće medijskog velikana Bertelsmana odustao je od ulaska u srpski televizijski posao, zbog neracionalnih cena i političkih barijera.

Financial Times Deutschland: Blamaža na Balkanu

Mora da je Mlađan Dinkić našao ljubazne reči za Nemce. U kalendaru srpskog potpredsednika stajala je juče poseta Sajmu u Štutgartu. Hteo je da namami preko 50 firmi od Boša do ZF kako bi investirali u Srbiju. Tako kako je Bodo Hombah uradio.

Ali, kada se radi o direktoru medijske grupacije VAC iz Esena, Dinkić se služi drugim rečima: „VAC-u nije mesto u Srbiji“, tutnjao je taj političar u utorak. „Ko objavi da odlazi iz Srbije, pri tom iznosi ružne reči na račun naše zemlje, onda neka mu je lepa kuća – nek´ se više ne vraća!“ Hombah je hladno uzvratio: „Tu želju rado ćemo ispuniti. Mi smo odlučni da idemo, ali nećemo dozvoliti da budemo pokradeni.“

Koncern trenutno u Srbiji doživljava pouku o investicijama pod neprozirnim političkim uslovima. Posao VAC pretvara se u rvanje u blatu, ova kompanija želi samo još da napusti zemlju.

Šta se desilo? VAC od 2001. godine ima tamo udeo u izdavačkoj kući Politika, ima jednu štampariju u Beogradu i lanac kioska Štampe. Kako kažu, nisu sa njima nikad pravili dobit. Koliko-toliko loše. Stvarno ozbiljno postalo je 2008. godine: tada VAC preuzima 62 posto akcija „Večernjih novosti“ pomoću jednog poverioca. Oligarh Milan Beko kupuje sa VAC-ovim milionima udele i obavezuje se da iste posle odobrenja od strane Komisije za zaštitu konkurencije prosledi Nemcima. To se, međutim, nikada nije desilo. Komisija ćuti, učesnici slute iza toga uticaj Beka, što on negira.


Već duže vreme direktor VAC, Hombah, žali se na oligarhe na Balkanu „koji koriste medije u političke ili sopstvene ekonomske svrhe“ i okrivljuju konkurenciju. Za Srbe to uopšte nije dobar trenutak: oni se nadaju pristupanju Evropskoj uniji. Još juče je Predsednik Boris Tadić zatražio od EU jasan signal, da li želi to članstvo.

Međutim, Hombah je ponovio svoju kritiku prošle nedelje u jednom poverljivom pismu Tadiću koje su lokalni mediji odmah ozlojeđeno citirali. Hombah je najavio povlačenje iz Srbije. Nešto kasnije dao je da se prenese jedna od tri firme, kod kojih je poverilac Beko parkirao udele u „Večernjim novostima“, na VAC – kako bi kasnije mogao da proda akcije. Njegov argument je da je rok žalbe Komisije istekao i time odobreno preuzimanje.

Sada kipi neraspoloženje: „Hombah pokušava da ukrade `Novosti`, glasio je jučerašnji naslov tog beogradskog lista. Glavni i odgovorni urednik nazvao je Hombaha pogrdno „neuspelim političarem sa mafijaškim vezama“. To ne zvuči kao povoljno raspoloženje za investicije.

Süddeutsche Zeitung: Vlada protiv Izdavačke kuće

Za WAZ nema mesta u Srbiji. Povlačenje Medijske grupe je politička javna borba. Ako se radi o tome, da svoju domovinu hvali kao pogodan teren za investicije, onda je Mlađan Dinkić bio na mestu. U sredu je srpski potpredsednik vlade i ministar ekonomije posetio „Automotive Interios Expo 2010“, izložbu dobavljača autoindustrije u Štutgartu. Tamo je bio veliki broj predstavnika firmi iz zemalja u razvoju, kako je preneo potparol izložbe.

Gospdin Dinkić je ovde da bi podržao inicijativu Srbije i tako lobirao za strane investicije. Ako se pak radi o firmama iz drugih zemalja koje posluju u Srbiji, ministar je umeo i drugačijim tonom da to naglasi. U intervjuu za beogradski bulevarski list „Večernje novosti“, Dinkić je zahtevao vrlo oštrim rečima da Medijska grupa WAZ iz Esena napusti njegovu zemlju. „Za WAZ nema mesta u Srbiji“, citiraju ga novine.

Bodo Hombah, jedan od direktora WAZ-a, najavio je prošle nedelje da njegova Medijska grupa posle skoro deset godina napušta poslovanje u Srbiji (SZ od 19. juna).

Pored udela u novinama tu spada i lanac kioska. WAZ je u toj južno-istočnoj evropskoj zemlji izložen najtežim preprekama i neprimernoj medijskoj kampanji, kaže Hombah. A srpska vlada nije ništa učinila da bi pomogla.

Dinkić ratura sumnju u polačenje WAZ-a. „Iza kulisa“, citiraju ga “Večernje novosti”, “ova izdavačka kuća pokušava da se stabilizuje u Srbiji”. Zbog toga ali i zato što Hombah priča loše o Srbiji, Dinkić se zalaže da se ovoj Medijskoj grupi zabrani svako poslovanje u Srbiji.

U bizarnom sporu ministrov napad prestavlja novi nivo eskalacije sukoba: Vlada protiv izdavačke kuće.

Pre svega jedna tema zadaje brige do danas medijskoj kući iz Esena: “Večernje novosti”. Iz WAZ-ovh poslovnih papira se vidi da dve trećine bulevarskog lista kome je Dinkić dao interviju, još od 2008. pripada WAZ-u.

Ali zaključeni ugovor sa srpskim biznismenom Milanom Beko, sprečio je WAZ da i operativno preuzme pomenute novine. Zbog toga WAZ trenutno pokušava da pakete akcija, u čijoj je kupovini Milan Beko posredovao za WAZ i podelio na tri firme Ardos, Trmax, i Karamat, prenese na sebe. Hombah tvrdi, suprotno Dinkićevim izjavama, da WAZ hoće ove firme da preuzme da bi mogao da ih proda.

U saopštenju za štampu WAZ se u sredu branio od Dinkićevog napada. Dinkić kaže: „Srpski građani imaju pravo na istinu“, a iz WAZ-a odgovaraju da taj stav pozdravljaju, a zatim objašnjavaju kupovinu „Novosti“ sa svoje tačke gledišta. Facit: WAZ je stalno i besprekorno delovao u pravnim okvirima poštujući srpske zakone.

+++

Milojko

pre 13 godina

Ma jer predsednik zasticen ko beli medved pa ne sme niko pismo da mu posalje?

Ja iskreno od svih drzavnih ***** (morao sam da upotrebim prikladniju rec a vi znate sta sam mislio) planiram da premestim svoju malu firmu negde van gde me nece reketirati Dinkici i slicni. Gde svoje apre mogu slobodno da podgnem ako platim porez. A ne kao kod nas.

Tamo gde devizni funkcionise, a ne da treba da ispunim hiljadu uslova kako bih izvrsio deviznu transakciju.

Pitam se koja jos firma i zeli da dodje ovde?

Pa nemacki ambasador se javno pokajao sto je pozivao Nemce da investiraju u Srbiju. Video je da se nista nije promenilo na bolje jos od Slobe. Samo na gore

iqto ken

pre 13 godina

Где су битна питања за госп.Динкића? Зашто само слушамо његове изјаве без икаквих питања од новинара који истражују овај предмет? Да ли се неко плаши да пита да ли се ВАЦ-у смучило са институцијама које раде по налогу Г17Плус?

bata

pre 13 godina

Neznanje,bahatost,kostace ovaj narod bespotrebno puno.Ministar kao da je pao sa marsa pa pita sa kim je to nemacki investitor pravio ugovore,po njegovom sa nekim sumnjivim licima kako rece,pa bre ministre bio si ministar u prosloj i predprosloj vladi,sve se dogadjalo kad nije moglo da se dogodi nista bez tvog znanja,a sta ste tada prepametni vlastodrsci uradili,isto kao i sa C- marketom (to ce biti u sledecoj epizodi ),namestili ste aligatorske firme kao tampon da reketirate investitore(kao nezna se ko su sumnjiva lica,jedan je kum Hamovica sa kojim je ministar kum,a drugi je neki ministrov ujko- po rodbinskoj vezi),i naravno nikako cudo da se bas ministar javlja da preprodaje patriotizam,samo ne zbog ovog nemackog texta nego je bilo za ocekivati da jedan veliki investitor iz nemacke nece biti bez zastite svoje zemlje i to cemo najesen debelo iskusiti stim da racun mora da bude urucen ministru,ko ga je bio po usima da pravi stetu drzavi,a njegov komentar da investitor nije bio dobar,pa ko da bude dobar i da se pokaze na pravi nacin kad te aligatori cerupaju i ucenjuju i kad nevidis gde to vodi.U svakom slucaju sada tuzilac treba bez pardona da radi svoj posao,materijala u tuzilastvu ima pun kamion,a ministar bi mogao za promenu da zastane da se umije ladnom vodom i stavi prst na celo,trebao je odavno da se povuce i olaksa narodu.

istok i zapad

pre 13 godina

WAC se preko nemackih medija obracunava s drzavom Srbijom. Umesto odgovora, ulizicki se na to nadovezuju antisrpski komentari iz same Srbije.

Ova vlada je veoma losa i Dinkic tu nije nikakav izuzetak. Unistili su i ono malo preostale srpske ekonomije. WAC se, s druge strane, pokazao kao los investitor.

I WAC-u i ovoj vladi treba reci zbogom, sto pre to bolje!

slobodan ili ne

pre 13 godina

ukratko receno dinkic moze ono putovanje u stutgart i obecanje da nemacki investitori zele da dodju u srbiji investiraju, okaci macki na rep!!! jer po izjavi evropskog ministra te pokrajine reinharta, ispada da dinkic laze, posto ce buduce investicije u srbiji zavisiti od ponasanja prema postojecimi investitorima, a usput se zbog dinkicevih izjava postavlja i pitanje slobode medija!! napomena, WAZ samo zeli da u evropi uknjizi ono sto je vec kupio i platio!!!, i onda tek da se povuce iz srbije!!!

Matrix

pre 13 godina

Dobro kažte VAC je los investiror ,a šta je Alpina ,pa pored svega Alpini dajete poslove ,a naše gradjevinske firme propadaju,vi više nemate kredibilitet da kažete za nekog da je loš investitor, jer toliko putera na glavi imate da je to strašno,da vam možda Beko i Mišković nisu investitori godine.