Nedelja, 10.01.2010.

16:44

Dobra politika za Luku i Koridor 11

Država vodi dobru politiku kada je reč o <a href="http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&amp;mm=01&amp;dd=06&amp;nav_id=402408" class="text-link" target= "_blank">učešću u privatizaciji Luke Bar</a>, kaže profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić.

Izvor: Tanjug

Dobra politika za Luku i Koridor 11 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Васа Леовић

pre 14 godina

Miodrag Kostić glavni čovek za kupovinu Luke Bar
17. novembar 2009. | 11:42 | Izvor: Srna
BAR - Italijanska Vlada zainteresovana je za partnerstvo sa srpskim kompanijama radi zajedničkog nastupa na tenderu za kupovinu crnogorske Luke Bar, saopštio je ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić.


On je rekao da su srpskim privrednicima, koje predvodi vlasnik "MK komerca" Miodrag Kostić, ostavljene dve sedmice da se usaglase, a da bi nakon toga trebalo da uslede razgovori sa italijanskim partnerima, prnose crnogorki elektronski mediji.

Mrkonjić je naveo da italijanska projektantska kuća "Italfer", sa Saobraćajnim institutom CIP, već radi studiju opravdanosti za modernizaciju pruge Beograd - Bar koja je važna spona sa Lukom.

Od ulaganja u prugu Beograd-Bar zavisi i kupovina Luke

"Taj dokument bi za tri meseca, kada bude gotov, trebalo da pokaže koliko treba uložiti u železnicu", rekao je Mrkonjić, dodavši da će od toga umnogome zavisiti i odluka da li će se ući u trku za kupovinu Luke.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je prošle sedmice na samitu u Rimu da je srpska Vlada spremna da sa italijanskim partnerima gradi autoputeve ka Crnoj Gori i Rumuniji, objedinjene u novi evropski "Koridor 11", ali i da modernizuje prugu Beograd - Bar.

Ministri infrastrukture dve države, Roberto Matijoli i Milutun Mrkonjić, potpisali su tom prilikom Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti putne i železničke infrastrukture.

Italija da promoviše novi `Koridor 11`

"Memorandumom je dogovoreno da italijanska strana u EU promoviše novi `Koridor 11`, koji bi trebalo da poveže Temišvar, preko Vršca, Beograda, Čačka, Boljara, Podgorice i Bara sa italijanskom lukom Bari", objasnio je Mrkonjić.

On je dodao da bi to bio intermodalni koridor, jer ide preko kopna i delom preko mora.

"Važno nam je da ga EU proglasi evropskim koridorom, kako bismo mogli da konkurišemo za kredite kod međunarodnih finansijskih institucija", naveo je Mrkonjić.


Dakle, kako vam nije jasno?
Srbija (čitaj: NAROD, RAJA će da kupi luku Bar Miodragu Kostiću, a on će to da preproda Italijanima. A za medijsku potporu angažovali su trt-mrt prof. Vujanića, i ostale potrčko-pijune.

I ja mislim da je Kole pravi lik za to. Ima čovek bogato iskustvo: tri šećerane, Centralni komitet, hotel Grand...
Fali nam Gavrilo P., definitivno.

Mi'a

pre 14 godina

Ови иѕ српске владе по оној народној "пас лаје ветар носи". Другим речима можемо сви да будемо против, да бичемо катастрофа је то што раде, боли њих брига радиће то што су наумили. Све уѕ ветар! Сви кажу да има пуно морских лука у околини које можемо користити они и дање прчају своју причу. За њих је и дање најважније лука Бар и коридор 11. Па ни Аустријам ни Швајцарска итд. немају излаз на море а спадају у елитне земње и ништа им не фали. Дефинитивно ова земља срља у пропаст.

Marko Kraljevic i oranje

pre 14 godina

Za onog koji kaze da je jeftinije preko ravnice iz uz reku moram ga demantovati Cena kad se radi uz reke meko tlo i tome slicno je nekad mnogo veca nego kad se sece neko brdo Brdo kad se isece ostaje trajna tvrda podloga koja ima mnogo manje odrzavanja od puta uz reku i meko tlo!
A da je imbecilno kupovati luku Bar to je istina Sta cenama ona kad vise koristimo Kopar,Konstancu , Solun U Solunu, SRbija vec poseduje deo luke a iskrno Bar je promasena investicija !!!!!
Koridor 11 je trenutno debilan jer ni koridor 10 nije gotov Zavrsite prvo 10 pa zidajte koliko hocete 11 Znam da vecina nasih ministara zeli taj misticni koridor 11 kako bi moglo sto pre da ode u svoje rodne Mrca krajeve ali ljudi malo pameti KAd se nesto krene zidati onda se to zavris pa se krnee na nesto novo A vi ste ko jedan moj komsija Taj je kupio pet placeva i na svih pet je izlio temelje vikendica i tu je stao! Nek vam on bude primer alavosti i gluposti !Mani te se corava posla nemamo mi para za tu ... Daj da spasemo 10 da i ona ne propadne !

The Gaffer

pre 14 godina

1. Da Luka Bar valja, ili da ima ikakvu perspektivu ne bi ni bila na tenderu.
2. Da nije tako vec bi bilo i ozbiljnijih kupaca od raspale Srbije.
3. Sto pre promeniti platformu za pregovore za MMF-om i ponuditi im da oni plasiraju visak para koji mi ocigledno imamo.

A sto se tice strateskog pravca Italija – Crna Gora – Srbija – Rumunija, predlazem da investiramo u Luku Bari (IT) kao i u izgradnju puteva u Rumuniji. Zao mi je Kineza i otezanog plasmana njihovih proizvoda planiranim pravcem ali valjda ce se snaci i bez nas.

logicano razmisljanje

pre 14 godina

Ovaj Vujanic,placeni lobista raznih domacih tajkuna,toliko se mesa u sve i svasta,da coveka zaboli glava od njega.Vlada mora prvo da osnuje ne zavisnu strucnu ekipu koja ce iz vise ugla razmotriti i analizirati eventualnu rentabilnost i isplativost gradnje puta i u kojem obimu ona se mozda ili traba graditi i kojim eventualnim pravcem da se krece.Zbog interese ekoloskog smanjenja zagadjivanja zivotne okoline,treba analizirati i zeleznicki saobracaj i njenu isplativost za transport putnika,robe i putnickih vozila do CG,pa tako osim eventualne rekostrukcije vec postojuceg puta na bezbednom koriscenju deonice do CG,treba usmeriti da se sto vise koristi zeleznicki komforni saobracaj koji je efiksaniji za transport svih oblika.Ne treba kupovati i ulagati u luku Bar,neko to rade tajkuni ako ih interesuje da svoju robu izvoze preko luke Bar,ali ako misle da profitiraju na lici Bar neka sami grade auto-strade do luke Bar.

Peki

pre 14 godina

Cita li neko iz vlast ove komentare, da vidi sta narod misli, ili je crnogorski lobi toliko jak, da ce nam na kraju isisati i poslednju kapi krvi ...
Ja vise ne zelim da finansiram crnu goru i crnogorce ...

Aleksandar

pre 14 godina

Ako je doticni profesor ijednom pomenuo `koridor 11` treba mu oduzeti i profesorsku titulu, i najuriti ga sa fakulteta jer je ocito nestrucan. To je kao da vam profesor sa medicinskog fakulteta homeopatsku destilovanu vodicu navodi kao lek. Koridor 11 ne postoji i prestanite da lazete narod. Hiljadu puta ponovljena laz nece postati istina!

Zile

pre 14 godina

Ne moze ruta preko planina i klisura da bude najjeftinija. Uvek je najjeftinije preko ravnica i dolina vecih reka.

Investicija u autoput otvori nove poslove, ali te pare ulozene u druge stvari otvaraju jos vise poslova. Zapadnu Srbiju treba spojiti sa Beogradom auto-putem, ali sto kupovati luku Bar nikad mi nece biti jasno. Dunav je ubedljivo najjeftiniji koridor koji Srbija ima, kako prema Zapadnoj Evropi, tako i prema Mediteranu.

Slobodan Tesic

pre 14 godina

Profesor Vujanic nema nikakav kredibilitet da govori o temi kao sto je ekonomska opravdanost eventualnog ucesca R.Srbije(drz.preduzeca sto mu na isto izadje)u dugorocnom iznajmljivanju Luke Bar.To je pitanje za ekonomiste,naravno one kojima je samo i jedino struka vodilja u izradi studije o isplativosti,nikako plemensko-zavicajni odnosi,koja bi dala rezultat eventualnog angazmana drzave po tom pitanju.Naravno ne treba ni pomisljati da ce bilo koji ekonomista prevideti kolicinu robe koju srpska privreda uopste proizvodi,koji deo izvozimo preko pomenute luke,po kojoj ceni tu a po kojoj ceni u Kopru,Rijeci,Solunu,Konstanci itd.Takodje i troskovi dopreme robe iz Srbije do tih luka(vreme dopreme je veoma bitno zar ne?)su strahovito bitan deo celokupne kalkulacije.U modernoj,trzisnoj u koju se kunemo i kojoj tezimo, ekonomiji nema brace,kumova rodjaka isl.,zar ne?Uostalom jedan od uslova za ulazak u EU je transparentnost u poslovanju,pogotovo, drzavnih institucija-javnih preduzeca!Pomenuti profesor bi,s obzirom na struku kojom se bavi,mogao eventualno da bude deo tima koji bi racunajuci u gore pominjanoj studiji o isplativosti takve,u osnovi neozbiljne,najblaze receno ideje ,pokusao da predvidi troskove i mogucnosti uopste osposobljavanja za normalan saobracaj puteva kojim bi se ta ,imaginarna bar u toj kolicini,roba transportovala! Prosto nemogu da verujem da se iko iole ozbiljan i prema totalno osiromasenoj drzavi tj privredi malostrucan moze javljati sa tom idejom. Price o nekom posebnom interesu za pomenutim ulaganjem u tudju kucu ne stoje jer cak i da smo braca, nakon priznanja Kosova razmislite,kese nam nisu sestre zar ne?Sve dok se ne okrenemo sami sebi i resavanju svojih problema u svom dvoristu nece nam biti napretka.Pomenuta inicijativa je dijametralno suprotna od toga.

Realni Crnogorac

pre 14 godina

Ja isto mislim da vam je mnogo bolje da idete ili rpeko Soluna ili Rijeke. Blize vam je a i pruga Bg-Bar je stara i nikakva. Takodjem, putevi su vam totalna katastrofa.
Isto jos, bolje vam je da sacekate da mi napravimo ovu rutu do Boljara pa onda mozete makar jug Srbije da bolje povezete sa Barom i onda bi mozda bilo isplativo.
U svakom slucaju mislim da na krace staze bolje je ulagati u puteve po unutrasnjosti Srbije. Kad Crna Gora napravi put Bar Boljari onda pravite vas dio.
Vremenom sve ce se to opet povezati i opet cemo zivjeti dobro i bericetno!

Puno pozdrava!

PIRKE

pre 14 godina

PA NARAVNO DA TREBA DA SE ZAVRSAVA KORIDOR PREMA BRATSKOJ NAM CRNOJ GORI POŠTO SMO, NARAVNO, ZAVRSILI SVE OSTALE AUTO-PUTEVE PO SRBIJI(TO ŠTO SU ONI PRVI PRIZNALI KOSOVO NE SMEMO IM UZETI ZA ZLO, JER MI GLUPI SRBI NISMO ZLOPAMTILA).
MRKA JE PRE PAR GODINA BIO U DIMITROVGRADU NA OTVARANJE POČETKA RADOVA NA IZGRADNJI TRASE OD BG. GRANICE DO NIŠA. DOŠO JE SA SVOJOM KARAVAN EKIPOM, OTVORIO RADOVE, USLIKAO SE I PONOVO NATOVARIO MEHANIZACIJU PA PRAVAC NOVO GRADILISTE, JER MRKA MNOGO VOLI DA SE SLIKA PO GRADILIŠTIMA (ISTO KOLIKO I DA IH ZATVARA PRE ROKA), A MEHANIZACIJE JE SAMO JEDAN KONVOJ, PA JE MNOGO PAMETNIJE DA SE ONA STALNO VOZIKA SA MRKOM NEGO LI STVARNO NEGDE NEŠTO DA SE S NJOM RADI.
EPA "BRAĆO" CRNOGORCI DA BOG DA VAM MRKA IZGRADIO VAS AUTO-PUT KAO NAMA NAŠ DO NIŠA!!!

Matematičar

pre 14 godina

Ovaj "profesor" je uspeo da izračuna koliko je taksista dovoljno Beogradu. Voleo bih da izračuna koliko je gradu potrebno kafića, restorana, pekara itd...

Lemi

pre 14 godina

@ (Bojan, 11. januar 2010 00:12)

dragi bojane ... naravno da ce se auto put isplatiti, ali nije svejedno da li za 10 ili za 80 godina!

takodje, luka bar nema dubok gaz, tako da veliki broj brodova fizicki sve i da hoce (a nece jer nije na ruti) da uplovi u luku bar to NE MOZE!

ovo je velika smejurija. batalite vi taj puteljak, vec sredite prugu!

Srbin

pre 14 godina

Ma kakav autoput ka C.G. I luka Bar sa 7 %, ljudi to je nova rupa bez dna,verujte da je vreme da se izadje iz tekovina SFRJ,toga vise nema,samo smo mi na ovom ostrvu sa "bratstvom i jedinstvom". Sve je izgovor za novo drpanje!

Vezista

pre 14 godina

Pa zbog lose veze sa barskom lukom i jeste promet robe preko te luke samo 7%. Kada (ako) se uradi auto put, to ce biti najkraca/nejjeftinia ruta do morske luke.

za i protv=referendum

pre 14 godina

I Sicilija ima auto puteve,pa je i dalje hronicno velika ne zaposlenost,i jos pored toga citamo vesti da skoro svaki dan po neki mafijas zaglavi u zatvor.

marko

pre 14 godina

Steta sto je nemoguce oduzimati ove profesorske titule. Pirjatelju, ako hoces da se bavis politikom, izvoli, ali onda nemoj da se krijes iza titule profesora.

Bojan

pre 14 godina

Neverovatno je koliko ljudi malo znaju a mnogo pricaju, tu mislim na vecinu ljudi koji daju komentare. Pa naravno da se svaki autoput isplati jer on proizvodi nove investicije i ekonomske aktivnosti koje do tada nisu bile ni moguce ni zamislive. Amerikanci kazu, koliko god autoputeva da napravis oni ce se napuniti. A zasto to kazu, jer ce aktivnost duz tih autoputeva da skoci neverovatno i to tako da niko nemoze da predvidi. Sta misle svi ti koji pricaju o Milu, kao da je taj put samo za njega, sta je sa zapadnom Srbijom? Ona umire i iseljava se jer nema poslova i nema ekonomske aktivnosti.

Zalosno je da ljudi koji se busaju u grudi o velikoj svojoj demokraticnosti i sirini tako usko gledaju na stvari. Ljudi moji nas problem nije u autoputevima jer nam trebaju SVUDA. Nas problem je u nekompetentnoj vlasti i svesti naroda koje su uzajamno zavisne stvari. Dok ne presecemo taj zacarani krug nemam nam dalje.

tri..zo..ne

pre 14 godina

Ljudi, ako želite da se ova glupa ideja odbaci moramo biti mnogo agresivniji Jer zaostalih kadrova iz nekih prošlih vremena ima jako puno i na mnogo načina takve strukture mogu da realizuju zamišljeno
luka Bar = trula kobila

VV

pre 14 godina

Ovaj je izgleda primio Tomicinu vakcinu, cim ovako prica. Problem ove vlasti je u tome sto misli da su im glasaci glupi. Glasacu za onoga ko obeca da ce pocistiti djubre sa politicke scene i sve koje moze potrpati u zatvor gde im je i mesto, kao obicnim lopovima.

era

pre 14 godina

Ne mogu da verujem koliko je negativnih komentara i osporavanja potrebe izgradnje auto puta prema Južnom Jadranu. Slažem se da je moguće da se investicija u ovaj auto put i u luku Bar neće tako brzo vratiti direktno od korišćenja ove infrastrukture. Ali gospodo samo izgradnjom ove infrastrukture Zapadna Srbija može zauzeti mesto i doprineti ekonomskom razvoju Srbije na pravi način. Ne znam da li vrli magistar ekonomije zna da je Zlatiborski okrug jedini u državi koji ima positivan trgovinski bilans sa inostrastvom, ovo pre svega zahvaljujući malini, obojenim metalima i vojnoj industriji, ali tako je. Zamislite tek koliki potencijal se može aktivirati kada bi imali bolju saobraćajnu infrastrukturu (auto-put, aerodrom Ponikve i dobru železničku vezu sa lukom Bar).
Ako želimo da postignemo ravnomeran regionalni razvoj, što je jedan od ciljeva i EU, ne možemo opravdanost ulaganja u infrastrukturu posmatrati samo kroz naplatu putarina, već pre svega kao uslov za aktiviranje potencijala za razvoj regiona u Srbiji.

EULEX ZA SRB!

pre 14 godina

Sta je bre ovo? Misle li crnogorci koji sede u vladi da nisu isisali dovoljno krvi ovom napacenom narodu? I jos da ulazemo nas tesko zaradjeni novac u njihov state of milo? Nedam bre svoj novac od poreza za crnogorsku drzavu i tacka! A to ce vlada da vidi jednom kad budu izbori da u ovoj zemlji ne zive veverice! Kako cu slatko da glasam za... Ma nemam koga isti su. Svi su isti. I DS, SPS,G17, DSS, SNS, RASIM, SRS, LDP. Svi u iste diple sviraju. Treba nama protektorat da nas zastiti od ovih lopova i secikesa.

zbunjen

pre 14 godina

Pa izgleda da i Prof.Vujanic pripada grupi od 600-700 ljudi koji gledaju svoje interese?Evo i Profesor Rajic ih spominje u interju za Blic.

Vlast ne brine ni za državu ni za narod
Irena Radisavljević | 10. 01. 2010. - 00:02h | Foto: M.Ilić

Naša politička elita većma nije intelektualno dorasla sadašnjoj situaciji, prečesto gleda samo svoj sopstveni interes, baš je briga i za državu i za narod, bahata je u svom neznanju i preziru prema stručnosti i hoće oko sebe samo poslušnike. Časnih izuzetaka ima, ali su oni baš to, izuzeci – kaže u razgovoru za „Blic nedelje“ Ljubiša Rajić, profesor Filološkog fakulteta u Beogradu.





Srpsko društvo je i dalje neuređeno, za devet demokratskih godina malo se ulagalo u najvažnije oblasti poput obrazovanja, tolerantnosti, razvoja pozitivnih vrednosti. Mislite li da će se to uskoro promeniti i ko bi trebalo da inicira tu promenu?
– Jeste bolje nego što je bilo, ali je daleko od onoga što je moglo biti i još dalje od onoga što smo očekivali. Neće se brzo rešiti, društvo i država propadaju već četvrt veka, a koraku napred, na jednoj, prečesto sledi korak nazad na nekoj drugoj strani. Promene u društvu moraju poći od onih koji imaju moć da ih pokrenu i sprovedu, ali naša politička, privredna i društvena elita, kojih 600-700 ljudi, još ne vidi svoj dobitak u ozbiljnim promenama, pa ih i ne počinje. Oni koji su naručili Đinđićevo ubistvo savršeno su znali kako da sačuvaju svoje interese i spreče brze promene.


U protekloj godini učinjeni su neki veoma važni koraci na evropskom putu, a ipak, suštinski kvalitet života običnog čoveka je nepromenjen, kao i endemska korupcija, nemoral na svim nivoima društva... Čini li vam se da potpuno “promašujemo” poentu reformi neophodnih za integracije u EU?
– Nama reforme nisu potrebne zbog EU, već zbog nas samih i našeg života, zbog nas moramo smanjiti nezaposlenost i siromaštvo, poboljšati obrazovanje i zdravstvo, suzbiti nasilje u društvu, očistiti prirodu, srediti državnu birokratiju… Mi ne treba da peremo zube zato što izlazimo napolje, nego zato što zubi treba da budu čisti.


Postoji li, po vašem mišljenju, ikakav održivi plan razvoja društva među onima koji kroje našu sudbinu?
– Plan čine analiza stanja dugoročnih državnih i društvenih interesa, uslova u kojima se oni ostvaruju, sredstava nužnih da se postignu ti interesi, alternativnih rešenja ako nešto ne funkcioniše i posledica koje pojedina rešenja imaju. Ponegde postoji neki dobar delimični plan, ali ne vidim da se o ukupnom planu razvoja uopšte razmišlja, već preovlađuju privatni interesi, sujete, dovijanja, pametovanja… Rasturena zemlja kakva je naša zahteva mnogo više od toga.



U protekloj godini sahranili smo patrijarha na jedan može se reći megalomanski način. Šta nam je taj događaj pokazao o odnosu između Crkve i države?
– Srbija je po Ustavu sekularna republika, a u stvarnosti su se politička i crkvena elita isprepletale u sklopu uzajamnih interesa i pretvorile državu u klerikalnu polumonarhiju. Iako je SPC beznačajna institucija s tačke gledišta razvoja Srbije, njoj se masovno vraća imovina, a, na primer, Univerzitetu, koji isporučuje skoro sav kadar i skoro sve naučne rezultate nužne za savremeni razvoj, vraćeno je samo pravo da na svoju bivšu imovinu stavi ploču s natpisom da je to njegova bivša imovina. I sve to propraćeno je ogromnim licemerjem i državnog i crkvenog vrha.


Mislite li da se u Srbiji Crkva previše meša u važna državna, politička i društvena pitanja?
– Da, i to nije primereno savremenom sekularnom društvu. SPC je danas skoro eksteritorijalna po svojim pravima, uključujući i finansijska. Zato jedan vladika mirno izjavi da je crkva iznad Vrhovnog suda, drugi ne dozvoli Zavodu za zaštitu spomenika da nadzire radove na zgradi proglašenoj kulturnim spomenikom, treći izvrdava krivični zakon. Vernik može biti vernik i bez crkve, a imam utisak da vernici crkvi i nisu više nužni; država umesto nje preko veronauke širi veru, preko budžeta se izdržava, preko zakona uklanja versku konkurenciju. Crkvu danas više zanimaju nekretnine i pare od Svetog duha i vernika. Kada bi se crkva izdržavala isključivo poklonima vernika i plaćala sve finansijske obaveze kao i bilo ko drugi, pokazalo bi se koliko ona stvarno ima vernika.


Kako običan čovek reaguje na rasipništvo na političkoj sceni, na ogromne zarade u UO i JP, korupciju, nenamensko trošenje budžetskog novca?
– Ljudi su ogorčeni, bar oni s kojima ja razgovaram, ali su se nekako pomirili s tim da su obični građani za našu elitu samo potrošni materijal. Mnogi su digli ruke od svega, pokušavaju da prežive i zapali su u beznađe. Kukaju, ali se većina neće angažovati ili će opet glasati za one koji ih najuspešnije prevare. Zato sam pesimista.


Čini li vam se da su intelektualci dovoljno učinili u ovih devet godina da se stvari promene nabolje ili i dalje mislite da oni među njima koji su na javnoj sceni, u stvari, vuku unazad?
– Uvek sve može da bude bolje i da se uradi više. Nažalost, bilo je malo intelektualaca koji su gurali napred, a mnogo više onih, ujedno moćnijih i uticajnijih, koji su vukli unazad. Podela na prvu i drugu Srbiju je besmislena, ima mnogo Srbija, a najveća je ona ćutljiva koja čeka da vidi odakle će vetar da duva ili koju baš briga za sve. Problem su ipak oni intelektualci koji pričaju jedno, a čine drugo, ističu svoju hrabrost i načelnost, a biju se samo za svoje lične interese i trude se da uvek budu na pobedničkoj strani.

relja

pre 14 godina

A da prvo zavrsite železnički deo koridora 10, da imamo dvokolosečnu prugu na pravcu sever - jug duž cele Srbije, i dalje do luke u Solunu, a tek onda da razmišljate o finansiranju Crne Gore, a, Mrko i Vujo?

mirko

pre 14 godina

vakoc,

odete fino na trazilicu Google i tamo upisete : "paneuropean corridors"

prvi rezultat ce biti stranica na wikipediji o pan- europskim koridorima
-kliknete na tu stranicu
-procitate sta pise
-ima i karta pa ju pogledate

i zakljucite da ne postoji 11 koridor i prestanete ga nazivat 11-im koridorom

a to sto vasi politicari ga nazivaju 11 koridor je isti razlog kao i kod nas sto su nazivali obicnu cestu Zagreb-Rijeka polu-autocestom da bi mogli naplacivat cestarinu(jer po zakonu se cestarina moze naplacivat samo na autocestama, mostovima i tunelima)

-klasifikacija polu-autocesta uopce ne postoji vec su to "mudri" politicari smislili da bi mogli musti novce od naroda...pa je vjerojatno i kao vas isti slucaj sa tim "11 koridorom"


e da i prije godinu dana je autocesta Zagreb -Rijeka otvorena u punom profilu , pa sad cak i ima smisla placat cestarinu

ciao

Milko

pre 14 godina

Nešto se pitam kome će Srbija da kupi deo luke Bar, Miškoviću, Lazareviću, Beku...
Mislim da ne bude kao sa Nacionalnom štedionicom.

zabrinuti

pre 14 godina

Nasa drzava ce baciti pare a vec sada vidimo da je to propali projekat , dati stotine miliona evra za zakup neke luke na 30 godina, a sve to ce platiti gradjani jer ce nam drzava to naplatiti kroz vece poreze na imovinu,zarade koji se krckaju da se donesu uskoru u skupstini.

Nenad

pre 14 godina

Čitam već godinama moramo završiti pre ostalih koridor da nas prevoznici ne zaobiđu... a i dalje gledam autoput Beograd - Novi Sad, jedan od 5 najprometnihih u zemlji ne mogu da završe. Džaba sve, NE MOGU I NE MOGU i šta god da se desi oni ne mogu. Ima para ili nema para, lepa godina ili kišna, hladna, NE MOGU DA ZAVRŠE!

Goran

pre 14 godina

kakav profesor takvi i studenti! Neka ministar obrazovanja ponovo oceni strucnost ovakvih kadrova tj. neka javnop objave bar jedan naucni rad ovog profesora koji je i prakticno primenjen!

Sava

pre 14 godina

Tadicu, Dinkicu i ostali, da li znate da ovi hoce da kupe luku Bar, vrednu kao lavabo. Citate li vesti? Sprecite ako Boga znate. Necemo to!!!

BojanNS

pre 14 godina

Ovo mi jako lici kao da je profesor usput i kadar neke stranke kojoj je jako stalo da kupi luku Bar, pa sada on kao nama govori kako je to isplativo, a cifre govore same za sebe. Cak i da je isplativo ne mogu da verujem da ne postoji nesto jos isplativije za ulaganje, a u nasoj zemlji.

jefta

pre 14 godina

7 posto preko luke bar! A mi treba da kupimo i luku i da napravimo put zbog 7 posto!? Završavajte put za solun jer se mnogo pre stiže na more,makedonci su svoje završili! Slažem se da se uradi ibarska i sve do užica ali sada bajke do cg!? Koliko će biti urađeno od leskovca do bujanovca ove godine? To je vaš zadatak a ne da koljemo vola zbog 7 posto šunke. Nije ovaj narod više lud!!

dabar

pre 14 godina

U pravu je prof. Vujanic, ako ce nas nesto izvuci iz ove situacije to su pametne investicije (ulaganje u luku Bar, zavrsetak koridora 10, zaboravljeni kargo centar u Beogradu), jedino se u ovom trenutku ne slazem sa izgradnjom autoputa ka C.G, jer vec postoji zeleznicka povezanost sa lukom, bolje je nju modernizovati, a kasnije kada se zavrse ostali projekti videti da li ima racunice praviti auto put (sigurno je da nemamo para za sve odjednom, videti sta su prioriteti).
Jedan od pametnijih poteza vlade bi bila kupivina kontejnerskog terminala.
Ulaganjem u kontejnerski terminal i infrastrukturu mi najvise ulazemo u privredu Srbije. Mnogi u ovoj zemlji i dalje ne shvataju znacaj logistike i moguce ustede, kao i profit koji se mogu dobrom organizacijom ostvariti.
Nadam se samo da to nece ostati na recima.

XYZ

pre 14 godina

Ovo je čista budalaština i potpuno nedomaćinsko rasuđivanje. Mi treba da koristimo Dunav kao plovnu reku kojom možemo da izvozimo i uvozimo robu do Nemačke. Sa druge strane Dunavom se stiže do Crnog mora, a odatle gde hoćete.

Saobračajac

pre 14 godina

Ovaj isti je i glavni krivac za ovaj i ovakav novi zakon o saobraćaju. To znači da je on sastavni deo režima i na platnom spisku vlade isto kao i bilo koji ministar.

Slepo crevo smo zato što most kod Beške i nadvožnjak kod Batajnice nikada neće biti gotovi i koridor 10 nikada neće biti 100% autoput.

Petrovic Ivan

pre 14 godina

Profesor Vujanic je stalni saradnik Mrkonjica i uvek podrzava i opravdava njegove ideje i namere pa makar se cela Srbija zaduzila promasenim investicijama do raspada. Uostalom, bas ih briga, ne daju svoje pare vec narodne. Pa ako je narod lud neka trpi to.

realnost

pre 14 godina

pa zar se nije ocekivalo da ce albanci istocne Crne Gore da proglase nezavisnu itocnu Crnu Goru sa glavnim gradom Bar?
Zasto graditi u tako nestabilnom prostoru?
Niste nista naucili na Kosovu i Metohiji!

miki

pre 14 godina

I ja sam ekonomista. I to magistar. A najuza specijalnist mi je saobracaj. Pa bih jako voleo kada bi uvazeni gospodim Vujanic izneo dakaze n jegove tvrdnje o isplativosti ovakvog aranzmana. Tvrdim sa pozicije vrlo dobro obavestenog ekonomiste /u naucnom smislu/ da je jedan ulozen dinar prema Crnoj gori u stvari baceno 5. Ne postoji ama bas nijedan razlog za ulaganje u Crnu goru. Luka je plitka. Slaba mogucnost pretovara. I nema saobracajnica. Ako to nekome treba / kazu Italija ima mnogo preduzeca u Rumuniji/ neka onda oni finasiraju auto put i prugu Prijepolje Beograd. Zasto Srbija? Nama to zapamtite NE TREBA. I tacka. Ne postoji ekonomista koji to moze da odbrani.

srba

pre 14 godina

sumnjam da je ovo pljacka veka cg lobija.da mlsle dobro ovoj drzavi znali bi da ova bedna drzava niti ce imati sta da izvozi niti sta da uvozi osim bede i malo kokaina.

miki

pre 14 godina

I ja sam ekonomista. I to magistar. A najuza specijalnist mi je saobracaj. Pa bih jako voleo kada bi uvazeni gospodim Vujanic izneo dakaze n jegove tvrdnje o isplativosti ovakvog aranzmana. Tvrdim sa pozicije vrlo dobro obavestenog ekonomiste /u naucnom smislu/ da je jedan ulozen dinar prema Crnoj gori u stvari baceno 5. Ne postoji ama bas nijedan razlog za ulaganje u Crnu goru. Luka je plitka. Slaba mogucnost pretovara. I nema saobracajnica. Ako to nekome treba / kazu Italija ima mnogo preduzeca u Rumuniji/ neka onda oni finasiraju auto put i prugu Prijepolje Beograd. Zasto Srbija? Nama to zapamtite NE TREBA. I tacka. Ne postoji ekonomista koji to moze da odbrani.

Petrovic Ivan

pre 14 godina

Profesor Vujanic je stalni saradnik Mrkonjica i uvek podrzava i opravdava njegove ideje i namere pa makar se cela Srbija zaduzila promasenim investicijama do raspada. Uostalom, bas ih briga, ne daju svoje pare vec narodne. Pa ako je narod lud neka trpi to.

realnost

pre 14 godina

pa zar se nije ocekivalo da ce albanci istocne Crne Gore da proglase nezavisnu itocnu Crnu Goru sa glavnim gradom Bar?
Zasto graditi u tako nestabilnom prostoru?
Niste nista naucili na Kosovu i Metohiji!

srba

pre 14 godina

sumnjam da je ovo pljacka veka cg lobija.da mlsle dobro ovoj drzavi znali bi da ova bedna drzava niti ce imati sta da izvozi niti sta da uvozi osim bede i malo kokaina.

mirko

pre 14 godina

vakoc,

odete fino na trazilicu Google i tamo upisete : "paneuropean corridors"

prvi rezultat ce biti stranica na wikipediji o pan- europskim koridorima
-kliknete na tu stranicu
-procitate sta pise
-ima i karta pa ju pogledate

i zakljucite da ne postoji 11 koridor i prestanete ga nazivat 11-im koridorom

a to sto vasi politicari ga nazivaju 11 koridor je isti razlog kao i kod nas sto su nazivali obicnu cestu Zagreb-Rijeka polu-autocestom da bi mogli naplacivat cestarinu(jer po zakonu se cestarina moze naplacivat samo na autocestama, mostovima i tunelima)

-klasifikacija polu-autocesta uopce ne postoji vec su to "mudri" politicari smislili da bi mogli musti novce od naroda...pa je vjerojatno i kao vas isti slucaj sa tim "11 koridorom"


e da i prije godinu dana je autocesta Zagreb -Rijeka otvorena u punom profilu , pa sad cak i ima smisla placat cestarinu

ciao

EULEX ZA SRB!

pre 14 godina

Sta je bre ovo? Misle li crnogorci koji sede u vladi da nisu isisali dovoljno krvi ovom napacenom narodu? I jos da ulazemo nas tesko zaradjeni novac u njihov state of milo? Nedam bre svoj novac od poreza za crnogorsku drzavu i tacka! A to ce vlada da vidi jednom kad budu izbori da u ovoj zemlji ne zive veverice! Kako cu slatko da glasam za... Ma nemam koga isti su. Svi su isti. I DS, SPS,G17, DSS, SNS, RASIM, SRS, LDP. Svi u iste diple sviraju. Treba nama protektorat da nas zastiti od ovih lopova i secikesa.

Nenad

pre 14 godina

Čitam već godinama moramo završiti pre ostalih koridor da nas prevoznici ne zaobiđu... a i dalje gledam autoput Beograd - Novi Sad, jedan od 5 najprometnihih u zemlji ne mogu da završe. Džaba sve, NE MOGU I NE MOGU i šta god da se desi oni ne mogu. Ima para ili nema para, lepa godina ili kišna, hladna, NE MOGU DA ZAVRŠE!

relja

pre 14 godina

A da prvo zavrsite železnički deo koridora 10, da imamo dvokolosečnu prugu na pravcu sever - jug duž cele Srbije, i dalje do luke u Solunu, a tek onda da razmišljate o finansiranju Crne Gore, a, Mrko i Vujo?

Sava

pre 14 godina

Tadicu, Dinkicu i ostali, da li znate da ovi hoce da kupe luku Bar, vrednu kao lavabo. Citate li vesti? Sprecite ako Boga znate. Necemo to!!!

marko

pre 14 godina

Steta sto je nemoguce oduzimati ove profesorske titule. Pirjatelju, ako hoces da se bavis politikom, izvoli, ali onda nemoj da se krijes iza titule profesora.

Saobračajac

pre 14 godina

Ovaj isti je i glavni krivac za ovaj i ovakav novi zakon o saobraćaju. To znači da je on sastavni deo režima i na platnom spisku vlade isto kao i bilo koji ministar.

Slepo crevo smo zato što most kod Beške i nadvožnjak kod Batajnice nikada neće biti gotovi i koridor 10 nikada neće biti 100% autoput.

jefta

pre 14 godina

7 posto preko luke bar! A mi treba da kupimo i luku i da napravimo put zbog 7 posto!? Završavajte put za solun jer se mnogo pre stiže na more,makedonci su svoje završili! Slažem se da se uradi ibarska i sve do užica ali sada bajke do cg!? Koliko će biti urađeno od leskovca do bujanovca ove godine? To je vaš zadatak a ne da koljemo vola zbog 7 posto šunke. Nije ovaj narod više lud!!

zbunjen

pre 14 godina

Pa izgleda da i Prof.Vujanic pripada grupi od 600-700 ljudi koji gledaju svoje interese?Evo i Profesor Rajic ih spominje u interju za Blic.

Vlast ne brine ni za državu ni za narod
Irena Radisavljević | 10. 01. 2010. - 00:02h | Foto: M.Ilić

Naša politička elita većma nije intelektualno dorasla sadašnjoj situaciji, prečesto gleda samo svoj sopstveni interes, baš je briga i za državu i za narod, bahata je u svom neznanju i preziru prema stručnosti i hoće oko sebe samo poslušnike. Časnih izuzetaka ima, ali su oni baš to, izuzeci – kaže u razgovoru za „Blic nedelje“ Ljubiša Rajić, profesor Filološkog fakulteta u Beogradu.





Srpsko društvo je i dalje neuređeno, za devet demokratskih godina malo se ulagalo u najvažnije oblasti poput obrazovanja, tolerantnosti, razvoja pozitivnih vrednosti. Mislite li da će se to uskoro promeniti i ko bi trebalo da inicira tu promenu?
– Jeste bolje nego što je bilo, ali je daleko od onoga što je moglo biti i još dalje od onoga što smo očekivali. Neće se brzo rešiti, društvo i država propadaju već četvrt veka, a koraku napred, na jednoj, prečesto sledi korak nazad na nekoj drugoj strani. Promene u društvu moraju poći od onih koji imaju moć da ih pokrenu i sprovedu, ali naša politička, privredna i društvena elita, kojih 600-700 ljudi, još ne vidi svoj dobitak u ozbiljnim promenama, pa ih i ne počinje. Oni koji su naručili Đinđićevo ubistvo savršeno su znali kako da sačuvaju svoje interese i spreče brze promene.


U protekloj godini učinjeni su neki veoma važni koraci na evropskom putu, a ipak, suštinski kvalitet života običnog čoveka je nepromenjen, kao i endemska korupcija, nemoral na svim nivoima društva... Čini li vam se da potpuno “promašujemo” poentu reformi neophodnih za integracije u EU?
– Nama reforme nisu potrebne zbog EU, već zbog nas samih i našeg života, zbog nas moramo smanjiti nezaposlenost i siromaštvo, poboljšati obrazovanje i zdravstvo, suzbiti nasilje u društvu, očistiti prirodu, srediti državnu birokratiju… Mi ne treba da peremo zube zato što izlazimo napolje, nego zato što zubi treba da budu čisti.


Postoji li, po vašem mišljenju, ikakav održivi plan razvoja društva među onima koji kroje našu sudbinu?
– Plan čine analiza stanja dugoročnih državnih i društvenih interesa, uslova u kojima se oni ostvaruju, sredstava nužnih da se postignu ti interesi, alternativnih rešenja ako nešto ne funkcioniše i posledica koje pojedina rešenja imaju. Ponegde postoji neki dobar delimični plan, ali ne vidim da se o ukupnom planu razvoja uopšte razmišlja, već preovlađuju privatni interesi, sujete, dovijanja, pametovanja… Rasturena zemlja kakva je naša zahteva mnogo više od toga.



U protekloj godini sahranili smo patrijarha na jedan može se reći megalomanski način. Šta nam je taj događaj pokazao o odnosu između Crkve i države?
– Srbija je po Ustavu sekularna republika, a u stvarnosti su se politička i crkvena elita isprepletale u sklopu uzajamnih interesa i pretvorile državu u klerikalnu polumonarhiju. Iako je SPC beznačajna institucija s tačke gledišta razvoja Srbije, njoj se masovno vraća imovina, a, na primer, Univerzitetu, koji isporučuje skoro sav kadar i skoro sve naučne rezultate nužne za savremeni razvoj, vraćeno je samo pravo da na svoju bivšu imovinu stavi ploču s natpisom da je to njegova bivša imovina. I sve to propraćeno je ogromnim licemerjem i državnog i crkvenog vrha.


Mislite li da se u Srbiji Crkva previše meša u važna državna, politička i društvena pitanja?
– Da, i to nije primereno savremenom sekularnom društvu. SPC je danas skoro eksteritorijalna po svojim pravima, uključujući i finansijska. Zato jedan vladika mirno izjavi da je crkva iznad Vrhovnog suda, drugi ne dozvoli Zavodu za zaštitu spomenika da nadzire radove na zgradi proglašenoj kulturnim spomenikom, treći izvrdava krivični zakon. Vernik može biti vernik i bez crkve, a imam utisak da vernici crkvi i nisu više nužni; država umesto nje preko veronauke širi veru, preko budžeta se izdržava, preko zakona uklanja versku konkurenciju. Crkvu danas više zanimaju nekretnine i pare od Svetog duha i vernika. Kada bi se crkva izdržavala isključivo poklonima vernika i plaćala sve finansijske obaveze kao i bilo ko drugi, pokazalo bi se koliko ona stvarno ima vernika.


Kako običan čovek reaguje na rasipništvo na političkoj sceni, na ogromne zarade u UO i JP, korupciju, nenamensko trošenje budžetskog novca?
– Ljudi su ogorčeni, bar oni s kojima ja razgovaram, ali su se nekako pomirili s tim da su obični građani za našu elitu samo potrošni materijal. Mnogi su digli ruke od svega, pokušavaju da prežive i zapali su u beznađe. Kukaju, ali se većina neće angažovati ili će opet glasati za one koji ih najuspešnije prevare. Zato sam pesimista.


Čini li vam se da su intelektualci dovoljno učinili u ovih devet godina da se stvari promene nabolje ili i dalje mislite da oni među njima koji su na javnoj sceni, u stvari, vuku unazad?
– Uvek sve može da bude bolje i da se uradi više. Nažalost, bilo je malo intelektualaca koji su gurali napred, a mnogo više onih, ujedno moćnijih i uticajnijih, koji su vukli unazad. Podela na prvu i drugu Srbiju je besmislena, ima mnogo Srbija, a najveća je ona ćutljiva koja čeka da vidi odakle će vetar da duva ili koju baš briga za sve. Problem su ipak oni intelektualci koji pričaju jedno, a čine drugo, ističu svoju hrabrost i načelnost, a biju se samo za svoje lične interese i trude se da uvek budu na pobedničkoj strani.

BojanNS

pre 14 godina

Ovo mi jako lici kao da je profesor usput i kadar neke stranke kojoj je jako stalo da kupi luku Bar, pa sada on kao nama govori kako je to isplativo, a cifre govore same za sebe. Cak i da je isplativo ne mogu da verujem da ne postoji nesto jos isplativije za ulaganje, a u nasoj zemlji.

XYZ

pre 14 godina

Ovo je čista budalaština i potpuno nedomaćinsko rasuđivanje. Mi treba da koristimo Dunav kao plovnu reku kojom možemo da izvozimo i uvozimo robu do Nemačke. Sa druge strane Dunavom se stiže do Crnog mora, a odatle gde hoćete.

zabrinuti

pre 14 godina

Nasa drzava ce baciti pare a vec sada vidimo da je to propali projekat , dati stotine miliona evra za zakup neke luke na 30 godina, a sve to ce platiti gradjani jer ce nam drzava to naplatiti kroz vece poreze na imovinu,zarade koji se krckaju da se donesu uskoru u skupstini.

Milko

pre 14 godina

Nešto se pitam kome će Srbija da kupi deo luke Bar, Miškoviću, Lazareviću, Beku...
Mislim da ne bude kao sa Nacionalnom štedionicom.

tri..zo..ne

pre 14 godina

Ljudi, ako želite da se ova glupa ideja odbaci moramo biti mnogo agresivniji Jer zaostalih kadrova iz nekih prošlih vremena ima jako puno i na mnogo načina takve strukture mogu da realizuju zamišljeno
luka Bar = trula kobila

VV

pre 14 godina

Ovaj je izgleda primio Tomicinu vakcinu, cim ovako prica. Problem ove vlasti je u tome sto misli da su im glasaci glupi. Glasacu za onoga ko obeca da ce pocistiti djubre sa politicke scene i sve koje moze potrpati u zatvor gde im je i mesto, kao obicnim lopovima.

za i protv=referendum

pre 14 godina

I Sicilija ima auto puteve,pa je i dalje hronicno velika ne zaposlenost,i jos pored toga citamo vesti da skoro svaki dan po neki mafijas zaglavi u zatvor.

Bojan

pre 14 godina

Neverovatno je koliko ljudi malo znaju a mnogo pricaju, tu mislim na vecinu ljudi koji daju komentare. Pa naravno da se svaki autoput isplati jer on proizvodi nove investicije i ekonomske aktivnosti koje do tada nisu bile ni moguce ni zamislive. Amerikanci kazu, koliko god autoputeva da napravis oni ce se napuniti. A zasto to kazu, jer ce aktivnost duz tih autoputeva da skoci neverovatno i to tako da niko nemoze da predvidi. Sta misle svi ti koji pricaju o Milu, kao da je taj put samo za njega, sta je sa zapadnom Srbijom? Ona umire i iseljava se jer nema poslova i nema ekonomske aktivnosti.

Zalosno je da ljudi koji se busaju u grudi o velikoj svojoj demokraticnosti i sirini tako usko gledaju na stvari. Ljudi moji nas problem nije u autoputevima jer nam trebaju SVUDA. Nas problem je u nekompetentnoj vlasti i svesti naroda koje su uzajamno zavisne stvari. Dok ne presecemo taj zacarani krug nemam nam dalje.

Goran

pre 14 godina

kakav profesor takvi i studenti! Neka ministar obrazovanja ponovo oceni strucnost ovakvih kadrova tj. neka javnop objave bar jedan naucni rad ovog profesora koji je i prakticno primenjen!

era

pre 14 godina

Ne mogu da verujem koliko je negativnih komentara i osporavanja potrebe izgradnje auto puta prema Južnom Jadranu. Slažem se da je moguće da se investicija u ovaj auto put i u luku Bar neće tako brzo vratiti direktno od korišćenja ove infrastrukture. Ali gospodo samo izgradnjom ove infrastrukture Zapadna Srbija može zauzeti mesto i doprineti ekonomskom razvoju Srbije na pravi način. Ne znam da li vrli magistar ekonomije zna da je Zlatiborski okrug jedini u državi koji ima positivan trgovinski bilans sa inostrastvom, ovo pre svega zahvaljujući malini, obojenim metalima i vojnoj industriji, ali tako je. Zamislite tek koliki potencijal se može aktivirati kada bi imali bolju saobraćajnu infrastrukturu (auto-put, aerodrom Ponikve i dobru železničku vezu sa lukom Bar).
Ako želimo da postignemo ravnomeran regionalni razvoj, što je jedan od ciljeva i EU, ne možemo opravdanost ulaganja u infrastrukturu posmatrati samo kroz naplatu putarina, već pre svega kao uslov za aktiviranje potencijala za razvoj regiona u Srbiji.

Realni Crnogorac

pre 14 godina

Ja isto mislim da vam je mnogo bolje da idete ili rpeko Soluna ili Rijeke. Blize vam je a i pruga Bg-Bar je stara i nikakva. Takodjem, putevi su vam totalna katastrofa.
Isto jos, bolje vam je da sacekate da mi napravimo ovu rutu do Boljara pa onda mozete makar jug Srbije da bolje povezete sa Barom i onda bi mozda bilo isplativo.
U svakom slucaju mislim da na krace staze bolje je ulagati u puteve po unutrasnjosti Srbije. Kad Crna Gora napravi put Bar Boljari onda pravite vas dio.
Vremenom sve ce se to opet povezati i opet cemo zivjeti dobro i bericetno!

Puno pozdrava!

PIRKE

pre 14 godina

PA NARAVNO DA TREBA DA SE ZAVRSAVA KORIDOR PREMA BRATSKOJ NAM CRNOJ GORI POŠTO SMO, NARAVNO, ZAVRSILI SVE OSTALE AUTO-PUTEVE PO SRBIJI(TO ŠTO SU ONI PRVI PRIZNALI KOSOVO NE SMEMO IM UZETI ZA ZLO, JER MI GLUPI SRBI NISMO ZLOPAMTILA).
MRKA JE PRE PAR GODINA BIO U DIMITROVGRADU NA OTVARANJE POČETKA RADOVA NA IZGRADNJI TRASE OD BG. GRANICE DO NIŠA. DOŠO JE SA SVOJOM KARAVAN EKIPOM, OTVORIO RADOVE, USLIKAO SE I PONOVO NATOVARIO MEHANIZACIJU PA PRAVAC NOVO GRADILISTE, JER MRKA MNOGO VOLI DA SE SLIKA PO GRADILIŠTIMA (ISTO KOLIKO I DA IH ZATVARA PRE ROKA), A MEHANIZACIJE JE SAMO JEDAN KONVOJ, PA JE MNOGO PAMETNIJE DA SE ONA STALNO VOZIKA SA MRKOM NEGO LI STVARNO NEGDE NEŠTO DA SE S NJOM RADI.
EPA "BRAĆO" CRNOGORCI DA BOG DA VAM MRKA IZGRADIO VAS AUTO-PUT KAO NAMA NAŠ DO NIŠA!!!

Vezista

pre 14 godina

Pa zbog lose veze sa barskom lukom i jeste promet robe preko te luke samo 7%. Kada (ako) se uradi auto put, to ce biti najkraca/nejjeftinia ruta do morske luke.

Peki

pre 14 godina

Cita li neko iz vlast ove komentare, da vidi sta narod misli, ili je crnogorski lobi toliko jak, da ce nam na kraju isisati i poslednju kapi krvi ...
Ja vise ne zelim da finansiram crnu goru i crnogorce ...

Aleksandar

pre 14 godina

Ako je doticni profesor ijednom pomenuo `koridor 11` treba mu oduzeti i profesorsku titulu, i najuriti ga sa fakulteta jer je ocito nestrucan. To je kao da vam profesor sa medicinskog fakulteta homeopatsku destilovanu vodicu navodi kao lek. Koridor 11 ne postoji i prestanite da lazete narod. Hiljadu puta ponovljena laz nece postati istina!

dabar

pre 14 godina

U pravu je prof. Vujanic, ako ce nas nesto izvuci iz ove situacije to su pametne investicije (ulaganje u luku Bar, zavrsetak koridora 10, zaboravljeni kargo centar u Beogradu), jedino se u ovom trenutku ne slazem sa izgradnjom autoputa ka C.G, jer vec postoji zeleznicka povezanost sa lukom, bolje je nju modernizovati, a kasnije kada se zavrse ostali projekti videti da li ima racunice praviti auto put (sigurno je da nemamo para za sve odjednom, videti sta su prioriteti).
Jedan od pametnijih poteza vlade bi bila kupivina kontejnerskog terminala.
Ulaganjem u kontejnerski terminal i infrastrukturu mi najvise ulazemo u privredu Srbije. Mnogi u ovoj zemlji i dalje ne shvataju znacaj logistike i moguce ustede, kao i profit koji se mogu dobrom organizacijom ostvariti.
Nadam se samo da to nece ostati na recima.

Lemi

pre 14 godina

@ (Bojan, 11. januar 2010 00:12)

dragi bojane ... naravno da ce se auto put isplatiti, ali nije svejedno da li za 10 ili za 80 godina!

takodje, luka bar nema dubok gaz, tako da veliki broj brodova fizicki sve i da hoce (a nece jer nije na ruti) da uplovi u luku bar to NE MOZE!

ovo je velika smejurija. batalite vi taj puteljak, vec sredite prugu!

Srbin

pre 14 godina

Ma kakav autoput ka C.G. I luka Bar sa 7 %, ljudi to je nova rupa bez dna,verujte da je vreme da se izadje iz tekovina SFRJ,toga vise nema,samo smo mi na ovom ostrvu sa "bratstvom i jedinstvom". Sve je izgovor za novo drpanje!

Matematičar

pre 14 godina

Ovaj "profesor" je uspeo da izračuna koliko je taksista dovoljno Beogradu. Voleo bih da izračuna koliko je gradu potrebno kafića, restorana, pekara itd...

Zile

pre 14 godina

Ne moze ruta preko planina i klisura da bude najjeftinija. Uvek je najjeftinije preko ravnica i dolina vecih reka.

Investicija u autoput otvori nove poslove, ali te pare ulozene u druge stvari otvaraju jos vise poslova. Zapadnu Srbiju treba spojiti sa Beogradom auto-putem, ali sto kupovati luku Bar nikad mi nece biti jasno. Dunav je ubedljivo najjeftiniji koridor koji Srbija ima, kako prema Zapadnoj Evropi, tako i prema Mediteranu.

Slobodan Tesic

pre 14 godina

Profesor Vujanic nema nikakav kredibilitet da govori o temi kao sto je ekonomska opravdanost eventualnog ucesca R.Srbije(drz.preduzeca sto mu na isto izadje)u dugorocnom iznajmljivanju Luke Bar.To je pitanje za ekonomiste,naravno one kojima je samo i jedino struka vodilja u izradi studije o isplativosti,nikako plemensko-zavicajni odnosi,koja bi dala rezultat eventualnog angazmana drzave po tom pitanju.Naravno ne treba ni pomisljati da ce bilo koji ekonomista prevideti kolicinu robe koju srpska privreda uopste proizvodi,koji deo izvozimo preko pomenute luke,po kojoj ceni tu a po kojoj ceni u Kopru,Rijeci,Solunu,Konstanci itd.Takodje i troskovi dopreme robe iz Srbije do tih luka(vreme dopreme je veoma bitno zar ne?)su strahovito bitan deo celokupne kalkulacije.U modernoj,trzisnoj u koju se kunemo i kojoj tezimo, ekonomiji nema brace,kumova rodjaka isl.,zar ne?Uostalom jedan od uslova za ulazak u EU je transparentnost u poslovanju,pogotovo, drzavnih institucija-javnih preduzeca!Pomenuti profesor bi,s obzirom na struku kojom se bavi,mogao eventualno da bude deo tima koji bi racunajuci u gore pominjanoj studiji o isplativosti takve,u osnovi neozbiljne,najblaze receno ideje ,pokusao da predvidi troskove i mogucnosti uopste osposobljavanja za normalan saobracaj puteva kojim bi se ta ,imaginarna bar u toj kolicini,roba transportovala! Prosto nemogu da verujem da se iko iole ozbiljan i prema totalno osiromasenoj drzavi tj privredi malostrucan moze javljati sa tom idejom. Price o nekom posebnom interesu za pomenutim ulaganjem u tudju kucu ne stoje jer cak i da smo braca, nakon priznanja Kosova razmislite,kese nam nisu sestre zar ne?Sve dok se ne okrenemo sami sebi i resavanju svojih problema u svom dvoristu nece nam biti napretka.Pomenuta inicijativa je dijametralno suprotna od toga.

Marko Kraljevic i oranje

pre 14 godina

Za onog koji kaze da je jeftinije preko ravnice iz uz reku moram ga demantovati Cena kad se radi uz reke meko tlo i tome slicno je nekad mnogo veca nego kad se sece neko brdo Brdo kad se isece ostaje trajna tvrda podloga koja ima mnogo manje odrzavanja od puta uz reku i meko tlo!
A da je imbecilno kupovati luku Bar to je istina Sta cenama ona kad vise koristimo Kopar,Konstancu , Solun U Solunu, SRbija vec poseduje deo luke a iskrno Bar je promasena investicija !!!!!
Koridor 11 je trenutno debilan jer ni koridor 10 nije gotov Zavrsite prvo 10 pa zidajte koliko hocete 11 Znam da vecina nasih ministara zeli taj misticni koridor 11 kako bi moglo sto pre da ode u svoje rodne Mrca krajeve ali ljudi malo pameti KAd se nesto krene zidati onda se to zavris pa se krnee na nesto novo A vi ste ko jedan moj komsija Taj je kupio pet placeva i na svih pet je izlio temelje vikendica i tu je stao! Nek vam on bude primer alavosti i gluposti !Mani te se corava posla nemamo mi para za tu ... Daj da spasemo 10 da i ona ne propadne !

logicano razmisljanje

pre 14 godina

Ovaj Vujanic,placeni lobista raznih domacih tajkuna,toliko se mesa u sve i svasta,da coveka zaboli glava od njega.Vlada mora prvo da osnuje ne zavisnu strucnu ekipu koja ce iz vise ugla razmotriti i analizirati eventualnu rentabilnost i isplativost gradnje puta i u kojem obimu ona se mozda ili traba graditi i kojim eventualnim pravcem da se krece.Zbog interese ekoloskog smanjenja zagadjivanja zivotne okoline,treba analizirati i zeleznicki saobracaj i njenu isplativost za transport putnika,robe i putnickih vozila do CG,pa tako osim eventualne rekostrukcije vec postojuceg puta na bezbednom koriscenju deonice do CG,treba usmeriti da se sto vise koristi zeleznicki komforni saobracaj koji je efiksaniji za transport svih oblika.Ne treba kupovati i ulagati u luku Bar,neko to rade tajkuni ako ih interesuje da svoju robu izvoze preko luke Bar,ali ako misle da profitiraju na lici Bar neka sami grade auto-strade do luke Bar.

Васа Леовић

pre 14 godina

Miodrag Kostić glavni čovek za kupovinu Luke Bar
17. novembar 2009. | 11:42 | Izvor: Srna
BAR - Italijanska Vlada zainteresovana je za partnerstvo sa srpskim kompanijama radi zajedničkog nastupa na tenderu za kupovinu crnogorske Luke Bar, saopštio je ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić.


On je rekao da su srpskim privrednicima, koje predvodi vlasnik "MK komerca" Miodrag Kostić, ostavljene dve sedmice da se usaglase, a da bi nakon toga trebalo da uslede razgovori sa italijanskim partnerima, prnose crnogorki elektronski mediji.

Mrkonjić je naveo da italijanska projektantska kuća "Italfer", sa Saobraćajnim institutom CIP, već radi studiju opravdanosti za modernizaciju pruge Beograd - Bar koja je važna spona sa Lukom.

Od ulaganja u prugu Beograd-Bar zavisi i kupovina Luke

"Taj dokument bi za tri meseca, kada bude gotov, trebalo da pokaže koliko treba uložiti u železnicu", rekao je Mrkonjić, dodavši da će od toga umnogome zavisiti i odluka da li će se ući u trku za kupovinu Luke.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je prošle sedmice na samitu u Rimu da je srpska Vlada spremna da sa italijanskim partnerima gradi autoputeve ka Crnoj Gori i Rumuniji, objedinjene u novi evropski "Koridor 11", ali i da modernizuje prugu Beograd - Bar.

Ministri infrastrukture dve države, Roberto Matijoli i Milutun Mrkonjić, potpisali su tom prilikom Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti putne i železničke infrastrukture.

Italija da promoviše novi `Koridor 11`

"Memorandumom je dogovoreno da italijanska strana u EU promoviše novi `Koridor 11`, koji bi trebalo da poveže Temišvar, preko Vršca, Beograda, Čačka, Boljara, Podgorice i Bara sa italijanskom lukom Bari", objasnio je Mrkonjić.

On je dodao da bi to bio intermodalni koridor, jer ide preko kopna i delom preko mora.

"Važno nam je da ga EU proglasi evropskim koridorom, kako bismo mogli da konkurišemo za kredite kod međunarodnih finansijskih institucija", naveo je Mrkonjić.


Dakle, kako vam nije jasno?
Srbija (čitaj: NAROD, RAJA će da kupi luku Bar Miodragu Kostiću, a on će to da preproda Italijanima. A za medijsku potporu angažovali su trt-mrt prof. Vujanića, i ostale potrčko-pijune.

I ja mislim da je Kole pravi lik za to. Ima čovek bogato iskustvo: tri šećerane, Centralni komitet, hotel Grand...
Fali nam Gavrilo P., definitivno.

Mi'a

pre 14 godina

Ови иѕ српске владе по оној народној "пас лаје ветар носи". Другим речима можемо сви да будемо против, да бичемо катастрофа је то што раде, боли њих брига радиће то што су наумили. Све уѕ ветар! Сви кажу да има пуно морских лука у околини које можемо користити они и дање прчају своју причу. За њих је и дање најважније лука Бар и коридор 11. Па ни Аустријам ни Швајцарска итд. немају излаз на море а спадају у елитне земње и ништа им не фали. Дефинитивно ова земља срља у пропаст.

The Gaffer

pre 14 godina

1. Da Luka Bar valja, ili da ima ikakvu perspektivu ne bi ni bila na tenderu.
2. Da nije tako vec bi bilo i ozbiljnijih kupaca od raspale Srbije.
3. Sto pre promeniti platformu za pregovore za MMF-om i ponuditi im da oni plasiraju visak para koji mi ocigledno imamo.

A sto se tice strateskog pravca Italija – Crna Gora – Srbija – Rumunija, predlazem da investiramo u Luku Bari (IT) kao i u izgradnju puteva u Rumuniji. Zao mi je Kineza i otezanog plasmana njihovih proizvoda planiranim pravcem ali valjda ce se snaci i bez nas.

miki

pre 14 godina

I ja sam ekonomista. I to magistar. A najuza specijalnist mi je saobracaj. Pa bih jako voleo kada bi uvazeni gospodim Vujanic izneo dakaze n jegove tvrdnje o isplativosti ovakvog aranzmana. Tvrdim sa pozicije vrlo dobro obavestenog ekonomiste /u naucnom smislu/ da je jedan ulozen dinar prema Crnoj gori u stvari baceno 5. Ne postoji ama bas nijedan razlog za ulaganje u Crnu goru. Luka je plitka. Slaba mogucnost pretovara. I nema saobracajnica. Ako to nekome treba / kazu Italija ima mnogo preduzeca u Rumuniji/ neka onda oni finasiraju auto put i prugu Prijepolje Beograd. Zasto Srbija? Nama to zapamtite NE TREBA. I tacka. Ne postoji ekonomista koji to moze da odbrani.

dabar

pre 14 godina

U pravu je prof. Vujanic, ako ce nas nesto izvuci iz ove situacije to su pametne investicije (ulaganje u luku Bar, zavrsetak koridora 10, zaboravljeni kargo centar u Beogradu), jedino se u ovom trenutku ne slazem sa izgradnjom autoputa ka C.G, jer vec postoji zeleznicka povezanost sa lukom, bolje je nju modernizovati, a kasnije kada se zavrse ostali projekti videti da li ima racunice praviti auto put (sigurno je da nemamo para za sve odjednom, videti sta su prioriteti).
Jedan od pametnijih poteza vlade bi bila kupivina kontejnerskog terminala.
Ulaganjem u kontejnerski terminal i infrastrukturu mi najvise ulazemo u privredu Srbije. Mnogi u ovoj zemlji i dalje ne shvataju znacaj logistike i moguce ustede, kao i profit koji se mogu dobrom organizacijom ostvariti.
Nadam se samo da to nece ostati na recima.

Vezista

pre 14 godina

Pa zbog lose veze sa barskom lukom i jeste promet robe preko te luke samo 7%. Kada (ako) se uradi auto put, to ce biti najkraca/nejjeftinia ruta do morske luke.

era

pre 14 godina

Ne mogu da verujem koliko je negativnih komentara i osporavanja potrebe izgradnje auto puta prema Južnom Jadranu. Slažem se da je moguće da se investicija u ovaj auto put i u luku Bar neće tako brzo vratiti direktno od korišćenja ove infrastrukture. Ali gospodo samo izgradnjom ove infrastrukture Zapadna Srbija može zauzeti mesto i doprineti ekonomskom razvoju Srbije na pravi način. Ne znam da li vrli magistar ekonomije zna da je Zlatiborski okrug jedini u državi koji ima positivan trgovinski bilans sa inostrastvom, ovo pre svega zahvaljujući malini, obojenim metalima i vojnoj industriji, ali tako je. Zamislite tek koliki potencijal se može aktivirati kada bi imali bolju saobraćajnu infrastrukturu (auto-put, aerodrom Ponikve i dobru železničku vezu sa lukom Bar).
Ako želimo da postignemo ravnomeran regionalni razvoj, što je jedan od ciljeva i EU, ne možemo opravdanost ulaganja u infrastrukturu posmatrati samo kroz naplatu putarina, već pre svega kao uslov za aktiviranje potencijala za razvoj regiona u Srbiji.

realnost

pre 14 godina

pa zar se nije ocekivalo da ce albanci istocne Crne Gore da proglase nezavisnu itocnu Crnu Goru sa glavnim gradom Bar?
Zasto graditi u tako nestabilnom prostoru?
Niste nista naucili na Kosovu i Metohiji!

Bojan

pre 14 godina

Neverovatno je koliko ljudi malo znaju a mnogo pricaju, tu mislim na vecinu ljudi koji daju komentare. Pa naravno da se svaki autoput isplati jer on proizvodi nove investicije i ekonomske aktivnosti koje do tada nisu bile ni moguce ni zamislive. Amerikanci kazu, koliko god autoputeva da napravis oni ce se napuniti. A zasto to kazu, jer ce aktivnost duz tih autoputeva da skoci neverovatno i to tako da niko nemoze da predvidi. Sta misle svi ti koji pricaju o Milu, kao da je taj put samo za njega, sta je sa zapadnom Srbijom? Ona umire i iseljava se jer nema poslova i nema ekonomske aktivnosti.

Zalosno je da ljudi koji se busaju u grudi o velikoj svojoj demokraticnosti i sirini tako usko gledaju na stvari. Ljudi moji nas problem nije u autoputevima jer nam trebaju SVUDA. Nas problem je u nekompetentnoj vlasti i svesti naroda koje su uzajamno zavisne stvari. Dok ne presecemo taj zacarani krug nemam nam dalje.

Petrovic Ivan

pre 14 godina

Profesor Vujanic je stalni saradnik Mrkonjica i uvek podrzava i opravdava njegove ideje i namere pa makar se cela Srbija zaduzila promasenim investicijama do raspada. Uostalom, bas ih briga, ne daju svoje pare vec narodne. Pa ako je narod lud neka trpi to.

zbunjen

pre 14 godina

Pa izgleda da i Prof.Vujanic pripada grupi od 600-700 ljudi koji gledaju svoje interese?Evo i Profesor Rajic ih spominje u interju za Blic.

Vlast ne brine ni za državu ni za narod
Irena Radisavljević | 10. 01. 2010. - 00:02h | Foto: M.Ilić

Naša politička elita većma nije intelektualno dorasla sadašnjoj situaciji, prečesto gleda samo svoj sopstveni interes, baš je briga i za državu i za narod, bahata je u svom neznanju i preziru prema stručnosti i hoće oko sebe samo poslušnike. Časnih izuzetaka ima, ali su oni baš to, izuzeci – kaže u razgovoru za „Blic nedelje“ Ljubiša Rajić, profesor Filološkog fakulteta u Beogradu.





Srpsko društvo je i dalje neuređeno, za devet demokratskih godina malo se ulagalo u najvažnije oblasti poput obrazovanja, tolerantnosti, razvoja pozitivnih vrednosti. Mislite li da će se to uskoro promeniti i ko bi trebalo da inicira tu promenu?
– Jeste bolje nego što je bilo, ali je daleko od onoga što je moglo biti i još dalje od onoga što smo očekivali. Neće se brzo rešiti, društvo i država propadaju već četvrt veka, a koraku napred, na jednoj, prečesto sledi korak nazad na nekoj drugoj strani. Promene u društvu moraju poći od onih koji imaju moć da ih pokrenu i sprovedu, ali naša politička, privredna i društvena elita, kojih 600-700 ljudi, još ne vidi svoj dobitak u ozbiljnim promenama, pa ih i ne počinje. Oni koji su naručili Đinđićevo ubistvo savršeno su znali kako da sačuvaju svoje interese i spreče brze promene.


U protekloj godini učinjeni su neki veoma važni koraci na evropskom putu, a ipak, suštinski kvalitet života običnog čoveka je nepromenjen, kao i endemska korupcija, nemoral na svim nivoima društva... Čini li vam se da potpuno “promašujemo” poentu reformi neophodnih za integracije u EU?
– Nama reforme nisu potrebne zbog EU, već zbog nas samih i našeg života, zbog nas moramo smanjiti nezaposlenost i siromaštvo, poboljšati obrazovanje i zdravstvo, suzbiti nasilje u društvu, očistiti prirodu, srediti državnu birokratiju… Mi ne treba da peremo zube zato što izlazimo napolje, nego zato što zubi treba da budu čisti.


Postoji li, po vašem mišljenju, ikakav održivi plan razvoja društva među onima koji kroje našu sudbinu?
– Plan čine analiza stanja dugoročnih državnih i društvenih interesa, uslova u kojima se oni ostvaruju, sredstava nužnih da se postignu ti interesi, alternativnih rešenja ako nešto ne funkcioniše i posledica koje pojedina rešenja imaju. Ponegde postoji neki dobar delimični plan, ali ne vidim da se o ukupnom planu razvoja uopšte razmišlja, već preovlađuju privatni interesi, sujete, dovijanja, pametovanja… Rasturena zemlja kakva je naša zahteva mnogo više od toga.



U protekloj godini sahranili smo patrijarha na jedan može se reći megalomanski način. Šta nam je taj događaj pokazao o odnosu između Crkve i države?
– Srbija je po Ustavu sekularna republika, a u stvarnosti su se politička i crkvena elita isprepletale u sklopu uzajamnih interesa i pretvorile državu u klerikalnu polumonarhiju. Iako je SPC beznačajna institucija s tačke gledišta razvoja Srbije, njoj se masovno vraća imovina, a, na primer, Univerzitetu, koji isporučuje skoro sav kadar i skoro sve naučne rezultate nužne za savremeni razvoj, vraćeno je samo pravo da na svoju bivšu imovinu stavi ploču s natpisom da je to njegova bivša imovina. I sve to propraćeno je ogromnim licemerjem i državnog i crkvenog vrha.


Mislite li da se u Srbiji Crkva previše meša u važna državna, politička i društvena pitanja?
– Da, i to nije primereno savremenom sekularnom društvu. SPC je danas skoro eksteritorijalna po svojim pravima, uključujući i finansijska. Zato jedan vladika mirno izjavi da je crkva iznad Vrhovnog suda, drugi ne dozvoli Zavodu za zaštitu spomenika da nadzire radove na zgradi proglašenoj kulturnim spomenikom, treći izvrdava krivični zakon. Vernik može biti vernik i bez crkve, a imam utisak da vernici crkvi i nisu više nužni; država umesto nje preko veronauke širi veru, preko budžeta se izdržava, preko zakona uklanja versku konkurenciju. Crkvu danas više zanimaju nekretnine i pare od Svetog duha i vernika. Kada bi se crkva izdržavala isključivo poklonima vernika i plaćala sve finansijske obaveze kao i bilo ko drugi, pokazalo bi se koliko ona stvarno ima vernika.


Kako običan čovek reaguje na rasipništvo na političkoj sceni, na ogromne zarade u UO i JP, korupciju, nenamensko trošenje budžetskog novca?
– Ljudi su ogorčeni, bar oni s kojima ja razgovaram, ali su se nekako pomirili s tim da su obični građani za našu elitu samo potrošni materijal. Mnogi su digli ruke od svega, pokušavaju da prežive i zapali su u beznađe. Kukaju, ali se većina neće angažovati ili će opet glasati za one koji ih najuspešnije prevare. Zato sam pesimista.


Čini li vam se da su intelektualci dovoljno učinili u ovih devet godina da se stvari promene nabolje ili i dalje mislite da oni među njima koji su na javnoj sceni, u stvari, vuku unazad?
– Uvek sve može da bude bolje i da se uradi više. Nažalost, bilo je malo intelektualaca koji su gurali napred, a mnogo više onih, ujedno moćnijih i uticajnijih, koji su vukli unazad. Podela na prvu i drugu Srbiju je besmislena, ima mnogo Srbija, a najveća je ona ćutljiva koja čeka da vidi odakle će vetar da duva ili koju baš briga za sve. Problem su ipak oni intelektualci koji pričaju jedno, a čine drugo, ističu svoju hrabrost i načelnost, a biju se samo za svoje lične interese i trude se da uvek budu na pobedničkoj strani.

srba

pre 14 godina

sumnjam da je ovo pljacka veka cg lobija.da mlsle dobro ovoj drzavi znali bi da ova bedna drzava niti ce imati sta da izvozi niti sta da uvozi osim bede i malo kokaina.

EULEX ZA SRB!

pre 14 godina

Sta je bre ovo? Misle li crnogorci koji sede u vladi da nisu isisali dovoljno krvi ovom napacenom narodu? I jos da ulazemo nas tesko zaradjeni novac u njihov state of milo? Nedam bre svoj novac od poreza za crnogorsku drzavu i tacka! A to ce vlada da vidi jednom kad budu izbori da u ovoj zemlji ne zive veverice! Kako cu slatko da glasam za... Ma nemam koga isti su. Svi su isti. I DS, SPS,G17, DSS, SNS, RASIM, SRS, LDP. Svi u iste diple sviraju. Treba nama protektorat da nas zastiti od ovih lopova i secikesa.

marko

pre 14 godina

Steta sto je nemoguce oduzimati ove profesorske titule. Pirjatelju, ako hoces da se bavis politikom, izvoli, ali onda nemoj da se krijes iza titule profesora.

tri..zo..ne

pre 14 godina

Ljudi, ako želite da se ova glupa ideja odbaci moramo biti mnogo agresivniji Jer zaostalih kadrova iz nekih prošlih vremena ima jako puno i na mnogo načina takve strukture mogu da realizuju zamišljeno
luka Bar = trula kobila

za i protv=referendum

pre 14 godina

I Sicilija ima auto puteve,pa je i dalje hronicno velika ne zaposlenost,i jos pored toga citamo vesti da skoro svaki dan po neki mafijas zaglavi u zatvor.

PIRKE

pre 14 godina

PA NARAVNO DA TREBA DA SE ZAVRSAVA KORIDOR PREMA BRATSKOJ NAM CRNOJ GORI POŠTO SMO, NARAVNO, ZAVRSILI SVE OSTALE AUTO-PUTEVE PO SRBIJI(TO ŠTO SU ONI PRVI PRIZNALI KOSOVO NE SMEMO IM UZETI ZA ZLO, JER MI GLUPI SRBI NISMO ZLOPAMTILA).
MRKA JE PRE PAR GODINA BIO U DIMITROVGRADU NA OTVARANJE POČETKA RADOVA NA IZGRADNJI TRASE OD BG. GRANICE DO NIŠA. DOŠO JE SA SVOJOM KARAVAN EKIPOM, OTVORIO RADOVE, USLIKAO SE I PONOVO NATOVARIO MEHANIZACIJU PA PRAVAC NOVO GRADILISTE, JER MRKA MNOGO VOLI DA SE SLIKA PO GRADILIŠTIMA (ISTO KOLIKO I DA IH ZATVARA PRE ROKA), A MEHANIZACIJE JE SAMO JEDAN KONVOJ, PA JE MNOGO PAMETNIJE DA SE ONA STALNO VOZIKA SA MRKOM NEGO LI STVARNO NEGDE NEŠTO DA SE S NJOM RADI.
EPA "BRAĆO" CRNOGORCI DA BOG DA VAM MRKA IZGRADIO VAS AUTO-PUT KAO NAMA NAŠ DO NIŠA!!!

Goran

pre 14 godina

kakav profesor takvi i studenti! Neka ministar obrazovanja ponovo oceni strucnost ovakvih kadrova tj. neka javnop objave bar jedan naucni rad ovog profesora koji je i prakticno primenjen!

Sava

pre 14 godina

Tadicu, Dinkicu i ostali, da li znate da ovi hoce da kupe luku Bar, vrednu kao lavabo. Citate li vesti? Sprecite ako Boga znate. Necemo to!!!

relja

pre 14 godina

A da prvo zavrsite železnički deo koridora 10, da imamo dvokolosečnu prugu na pravcu sever - jug duž cele Srbije, i dalje do luke u Solunu, a tek onda da razmišljate o finansiranju Crne Gore, a, Mrko i Vujo?

Slobodan Tesic

pre 14 godina

Profesor Vujanic nema nikakav kredibilitet da govori o temi kao sto je ekonomska opravdanost eventualnog ucesca R.Srbije(drz.preduzeca sto mu na isto izadje)u dugorocnom iznajmljivanju Luke Bar.To je pitanje za ekonomiste,naravno one kojima je samo i jedino struka vodilja u izradi studije o isplativosti,nikako plemensko-zavicajni odnosi,koja bi dala rezultat eventualnog angazmana drzave po tom pitanju.Naravno ne treba ni pomisljati da ce bilo koji ekonomista prevideti kolicinu robe koju srpska privreda uopste proizvodi,koji deo izvozimo preko pomenute luke,po kojoj ceni tu a po kojoj ceni u Kopru,Rijeci,Solunu,Konstanci itd.Takodje i troskovi dopreme robe iz Srbije do tih luka(vreme dopreme je veoma bitno zar ne?)su strahovito bitan deo celokupne kalkulacije.U modernoj,trzisnoj u koju se kunemo i kojoj tezimo, ekonomiji nema brace,kumova rodjaka isl.,zar ne?Uostalom jedan od uslova za ulazak u EU je transparentnost u poslovanju,pogotovo, drzavnih institucija-javnih preduzeca!Pomenuti profesor bi,s obzirom na struku kojom se bavi,mogao eventualno da bude deo tima koji bi racunajuci u gore pominjanoj studiji o isplativosti takve,u osnovi neozbiljne,najblaze receno ideje ,pokusao da predvidi troskove i mogucnosti uopste osposobljavanja za normalan saobracaj puteva kojim bi se ta ,imaginarna bar u toj kolicini,roba transportovala! Prosto nemogu da verujem da se iko iole ozbiljan i prema totalno osiromasenoj drzavi tj privredi malostrucan moze javljati sa tom idejom. Price o nekom posebnom interesu za pomenutim ulaganjem u tudju kucu ne stoje jer cak i da smo braca, nakon priznanja Kosova razmislite,kese nam nisu sestre zar ne?Sve dok se ne okrenemo sami sebi i resavanju svojih problema u svom dvoristu nece nam biti napretka.Pomenuta inicijativa je dijametralno suprotna od toga.

VV

pre 14 godina

Ovaj je izgleda primio Tomicinu vakcinu, cim ovako prica. Problem ove vlasti je u tome sto misli da su im glasaci glupi. Glasacu za onoga ko obeca da ce pocistiti djubre sa politicke scene i sve koje moze potrpati u zatvor gde im je i mesto, kao obicnim lopovima.

Srbin

pre 14 godina

Ma kakav autoput ka C.G. I luka Bar sa 7 %, ljudi to je nova rupa bez dna,verujte da je vreme da se izadje iz tekovina SFRJ,toga vise nema,samo smo mi na ovom ostrvu sa "bratstvom i jedinstvom". Sve je izgovor za novo drpanje!

Aleksandar

pre 14 godina

Ako je doticni profesor ijednom pomenuo `koridor 11` treba mu oduzeti i profesorsku titulu, i najuriti ga sa fakulteta jer je ocito nestrucan. To je kao da vam profesor sa medicinskog fakulteta homeopatsku destilovanu vodicu navodi kao lek. Koridor 11 ne postoji i prestanite da lazete narod. Hiljadu puta ponovljena laz nece postati istina!

Peki

pre 14 godina

Cita li neko iz vlast ove komentare, da vidi sta narod misli, ili je crnogorski lobi toliko jak, da ce nam na kraju isisati i poslednju kapi krvi ...
Ja vise ne zelim da finansiram crnu goru i crnogorce ...

Saobračajac

pre 14 godina

Ovaj isti je i glavni krivac za ovaj i ovakav novi zakon o saobraćaju. To znači da je on sastavni deo režima i na platnom spisku vlade isto kao i bilo koji ministar.

Slepo crevo smo zato što most kod Beške i nadvožnjak kod Batajnice nikada neće biti gotovi i koridor 10 nikada neće biti 100% autoput.

Matematičar

pre 14 godina

Ovaj "profesor" je uspeo da izračuna koliko je taksista dovoljno Beogradu. Voleo bih da izračuna koliko je gradu potrebno kafića, restorana, pekara itd...

Lemi

pre 14 godina

@ (Bojan, 11. januar 2010 00:12)

dragi bojane ... naravno da ce se auto put isplatiti, ali nije svejedno da li za 10 ili za 80 godina!

takodje, luka bar nema dubok gaz, tako da veliki broj brodova fizicki sve i da hoce (a nece jer nije na ruti) da uplovi u luku bar to NE MOZE!

ovo je velika smejurija. batalite vi taj puteljak, vec sredite prugu!

Zile

pre 14 godina

Ne moze ruta preko planina i klisura da bude najjeftinija. Uvek je najjeftinije preko ravnica i dolina vecih reka.

Investicija u autoput otvori nove poslove, ali te pare ulozene u druge stvari otvaraju jos vise poslova. Zapadnu Srbiju treba spojiti sa Beogradom auto-putem, ali sto kupovati luku Bar nikad mi nece biti jasno. Dunav je ubedljivo najjeftiniji koridor koji Srbija ima, kako prema Zapadnoj Evropi, tako i prema Mediteranu.

BojanNS

pre 14 godina

Ovo mi jako lici kao da je profesor usput i kadar neke stranke kojoj je jako stalo da kupi luku Bar, pa sada on kao nama govori kako je to isplativo, a cifre govore same za sebe. Cak i da je isplativo ne mogu da verujem da ne postoji nesto jos isplativije za ulaganje, a u nasoj zemlji.

jefta

pre 14 godina

7 posto preko luke bar! A mi treba da kupimo i luku i da napravimo put zbog 7 posto!? Završavajte put za solun jer se mnogo pre stiže na more,makedonci su svoje završili! Slažem se da se uradi ibarska i sve do užica ali sada bajke do cg!? Koliko će biti urađeno od leskovca do bujanovca ove godine? To je vaš zadatak a ne da koljemo vola zbog 7 posto šunke. Nije ovaj narod više lud!!

XYZ

pre 14 godina

Ovo je čista budalaština i potpuno nedomaćinsko rasuđivanje. Mi treba da koristimo Dunav kao plovnu reku kojom možemo da izvozimo i uvozimo robu do Nemačke. Sa druge strane Dunavom se stiže do Crnog mora, a odatle gde hoćete.

zabrinuti

pre 14 godina

Nasa drzava ce baciti pare a vec sada vidimo da je to propali projekat , dati stotine miliona evra za zakup neke luke na 30 godina, a sve to ce platiti gradjani jer ce nam drzava to naplatiti kroz vece poreze na imovinu,zarade koji se krckaju da se donesu uskoru u skupstini.

Milko

pre 14 godina

Nešto se pitam kome će Srbija da kupi deo luke Bar, Miškoviću, Lazareviću, Beku...
Mislim da ne bude kao sa Nacionalnom štedionicom.

mirko

pre 14 godina

vakoc,

odete fino na trazilicu Google i tamo upisete : "paneuropean corridors"

prvi rezultat ce biti stranica na wikipediji o pan- europskim koridorima
-kliknete na tu stranicu
-procitate sta pise
-ima i karta pa ju pogledate

i zakljucite da ne postoji 11 koridor i prestanete ga nazivat 11-im koridorom

a to sto vasi politicari ga nazivaju 11 koridor je isti razlog kao i kod nas sto su nazivali obicnu cestu Zagreb-Rijeka polu-autocestom da bi mogli naplacivat cestarinu(jer po zakonu se cestarina moze naplacivat samo na autocestama, mostovima i tunelima)

-klasifikacija polu-autocesta uopce ne postoji vec su to "mudri" politicari smislili da bi mogli musti novce od naroda...pa je vjerojatno i kao vas isti slucaj sa tim "11 koridorom"


e da i prije godinu dana je autocesta Zagreb -Rijeka otvorena u punom profilu , pa sad cak i ima smisla placat cestarinu

ciao

Realni Crnogorac

pre 14 godina

Ja isto mislim da vam je mnogo bolje da idete ili rpeko Soluna ili Rijeke. Blize vam je a i pruga Bg-Bar je stara i nikakva. Takodjem, putevi su vam totalna katastrofa.
Isto jos, bolje vam je da sacekate da mi napravimo ovu rutu do Boljara pa onda mozete makar jug Srbije da bolje povezete sa Barom i onda bi mozda bilo isplativo.
U svakom slucaju mislim da na krace staze bolje je ulagati u puteve po unutrasnjosti Srbije. Kad Crna Gora napravi put Bar Boljari onda pravite vas dio.
Vremenom sve ce se to opet povezati i opet cemo zivjeti dobro i bericetno!

Puno pozdrava!

logicano razmisljanje

pre 14 godina

Ovaj Vujanic,placeni lobista raznih domacih tajkuna,toliko se mesa u sve i svasta,da coveka zaboli glava od njega.Vlada mora prvo da osnuje ne zavisnu strucnu ekipu koja ce iz vise ugla razmotriti i analizirati eventualnu rentabilnost i isplativost gradnje puta i u kojem obimu ona se mozda ili traba graditi i kojim eventualnim pravcem da se krece.Zbog interese ekoloskog smanjenja zagadjivanja zivotne okoline,treba analizirati i zeleznicki saobracaj i njenu isplativost za transport putnika,robe i putnickih vozila do CG,pa tako osim eventualne rekostrukcije vec postojuceg puta na bezbednom koriscenju deonice do CG,treba usmeriti da se sto vise koristi zeleznicki komforni saobracaj koji je efiksaniji za transport svih oblika.Ne treba kupovati i ulagati u luku Bar,neko to rade tajkuni ako ih interesuje da svoju robu izvoze preko luke Bar,ali ako misle da profitiraju na lici Bar neka sami grade auto-strade do luke Bar.

Nenad

pre 14 godina

Čitam već godinama moramo završiti pre ostalih koridor da nas prevoznici ne zaobiđu... a i dalje gledam autoput Beograd - Novi Sad, jedan od 5 najprometnihih u zemlji ne mogu da završe. Džaba sve, NE MOGU I NE MOGU i šta god da se desi oni ne mogu. Ima para ili nema para, lepa godina ili kišna, hladna, NE MOGU DA ZAVRŠE!

The Gaffer

pre 14 godina

1. Da Luka Bar valja, ili da ima ikakvu perspektivu ne bi ni bila na tenderu.
2. Da nije tako vec bi bilo i ozbiljnijih kupaca od raspale Srbije.
3. Sto pre promeniti platformu za pregovore za MMF-om i ponuditi im da oni plasiraju visak para koji mi ocigledno imamo.

A sto se tice strateskog pravca Italija – Crna Gora – Srbija – Rumunija, predlazem da investiramo u Luku Bari (IT) kao i u izgradnju puteva u Rumuniji. Zao mi je Kineza i otezanog plasmana njihovih proizvoda planiranim pravcem ali valjda ce se snaci i bez nas.

Marko Kraljevic i oranje

pre 14 godina

Za onog koji kaze da je jeftinije preko ravnice iz uz reku moram ga demantovati Cena kad se radi uz reke meko tlo i tome slicno je nekad mnogo veca nego kad se sece neko brdo Brdo kad se isece ostaje trajna tvrda podloga koja ima mnogo manje odrzavanja od puta uz reku i meko tlo!
A da je imbecilno kupovati luku Bar to je istina Sta cenama ona kad vise koristimo Kopar,Konstancu , Solun U Solunu, SRbija vec poseduje deo luke a iskrno Bar je promasena investicija !!!!!
Koridor 11 je trenutno debilan jer ni koridor 10 nije gotov Zavrsite prvo 10 pa zidajte koliko hocete 11 Znam da vecina nasih ministara zeli taj misticni koridor 11 kako bi moglo sto pre da ode u svoje rodne Mrca krajeve ali ljudi malo pameti KAd se nesto krene zidati onda se to zavris pa se krnee na nesto novo A vi ste ko jedan moj komsija Taj je kupio pet placeva i na svih pet je izlio temelje vikendica i tu je stao! Nek vam on bude primer alavosti i gluposti !Mani te se corava posla nemamo mi para za tu ... Daj da spasemo 10 da i ona ne propadne !

Mi'a

pre 14 godina

Ови иѕ српске владе по оној народној "пас лаје ветар носи". Другим речима можемо сви да будемо против, да бичемо катастрофа је то што раде, боли њих брига радиће то што су наумили. Све уѕ ветар! Сви кажу да има пуно морских лука у околини које можемо користити они и дање прчају своју причу. За њих је и дање најважније лука Бар и коридор 11. Па ни Аустријам ни Швајцарска итд. немају излаз на море а спадају у елитне земње и ништа им не фали. Дефинитивно ова земља срља у пропаст.

Васа Леовић

pre 14 godina

Miodrag Kostić glavni čovek za kupovinu Luke Bar
17. novembar 2009. | 11:42 | Izvor: Srna
BAR - Italijanska Vlada zainteresovana je za partnerstvo sa srpskim kompanijama radi zajedničkog nastupa na tenderu za kupovinu crnogorske Luke Bar, saopštio je ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić.


On je rekao da su srpskim privrednicima, koje predvodi vlasnik "MK komerca" Miodrag Kostić, ostavljene dve sedmice da se usaglase, a da bi nakon toga trebalo da uslede razgovori sa italijanskim partnerima, prnose crnogorki elektronski mediji.

Mrkonjić je naveo da italijanska projektantska kuća "Italfer", sa Saobraćajnim institutom CIP, već radi studiju opravdanosti za modernizaciju pruge Beograd - Bar koja je važna spona sa Lukom.

Od ulaganja u prugu Beograd-Bar zavisi i kupovina Luke

"Taj dokument bi za tri meseca, kada bude gotov, trebalo da pokaže koliko treba uložiti u železnicu", rekao je Mrkonjić, dodavši da će od toga umnogome zavisiti i odluka da li će se ući u trku za kupovinu Luke.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je prošle sedmice na samitu u Rimu da je srpska Vlada spremna da sa italijanskim partnerima gradi autoputeve ka Crnoj Gori i Rumuniji, objedinjene u novi evropski "Koridor 11", ali i da modernizuje prugu Beograd - Bar.

Ministri infrastrukture dve države, Roberto Matijoli i Milutun Mrkonjić, potpisali su tom prilikom Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti putne i železničke infrastrukture.

Italija da promoviše novi `Koridor 11`

"Memorandumom je dogovoreno da italijanska strana u EU promoviše novi `Koridor 11`, koji bi trebalo da poveže Temišvar, preko Vršca, Beograda, Čačka, Boljara, Podgorice i Bara sa italijanskom lukom Bari", objasnio je Mrkonjić.

On je dodao da bi to bio intermodalni koridor, jer ide preko kopna i delom preko mora.

"Važno nam je da ga EU proglasi evropskim koridorom, kako bismo mogli da konkurišemo za kredite kod međunarodnih finansijskih institucija", naveo je Mrkonjić.


Dakle, kako vam nije jasno?
Srbija (čitaj: NAROD, RAJA će da kupi luku Bar Miodragu Kostiću, a on će to da preproda Italijanima. A za medijsku potporu angažovali su trt-mrt prof. Vujanića, i ostale potrčko-pijune.

I ja mislim da je Kole pravi lik za to. Ima čovek bogato iskustvo: tri šećerane, Centralni komitet, hotel Grand...
Fali nam Gavrilo P., definitivno.