Sreda, 20.05.2009.

11:47

Tomice, povuci pravilnik

Izvor: Popoviæ Danica

Tomice, povuci pravilnik IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

dzaba

pre 14 godina

Kako Vas samo nije sramota? Kad je u pitanju zakon svi pametujete, a kad su u pitanju stvarni problemi opticara zaposlenih u Optika AD Beograd, svi cutite. E, to je problem: pred problemom svi zatvaraju oci.
STIDITE SE!!!

EUREKA!

pre 14 godina

@Plikuscht : Molim Vas, kad komentarišete, vodite računa o činjenicama: optometrija NIJE od skora izmišljena, postoji više od 100 godina (1898. USA). U zemljama Evrope se primenjuje u praksi više od 50 godina (u svim zemljama, osim Srbije,Turske i Grčke). Vaš stav 'Optičari ne znaju ništa iz medicinske struke' (???) apsolutno ne odgovara istini: optičari tokom školovanja izučavaju predmete kao što su anatomija oka, refrakcija, anomalije oka, kontaktologija... Optometristi, naravno, uče još dodatnih predmeta (biohemija, npr.), pogledajte na sajtu PMF Novi Sad, smer optometrija, nastavni program. Vaše poredjenje sa optičara i obućara je u najmanju ruku bezobrazluk, uz sve uvažavanje obućara. A što se tiče mašina koje jednim klikom na dugme 'odredjuju dioptriju', ni u ovom stavu ne znate o čemu se radi: 'mašina' daje podatke potrebne da bi se odredila korekcija (refrakcija). Refrakciju mogu da rade optometristi, u optikama, kao što je svugde u svetu. Lekari takodje rade refrakciju, ali to je rasipanje znanja, kao što reči 'lekar' i 'lečenje' govore, njihovo je lečenje/hirurgija/izučavanje. To što je deo oftalmologa našao materijalni interes da udje u optičarsku delatnost, i da se manje bave oftalmologijom kao NAUKOM, a sve više samo refrakcijom i prodajom naočara, znači da im je to neko omogućio, i da im toleriše, a da negiranjem optometrije upravo štiti status quo, kako bi takvi oftalmolozi bili i dalje zaštićeni od konkurencije. Razmislite malo više o temi koju komentarišete, pročitajte ponešto, a ako ne vidite dobro da pročitate, javite se, uradiću Vam refrakciju i napraviti naočare :).

evo odgovora

pre 14 godina

Томице, цитирала сам правилник
Поводом текста: „Данице, ниси ни прочитала правилник”, „Политика” 21. маја

Уважени г. министар почиње свој одговор тешком логичком грешком. Он, наиме, тврди како нисам ни прочитала правилник о коме сам писала, а ја тај правилник, аман, два пута у тексту цитирала (члан 10 и члан 14)! Може ли нека оптужба бити више самонегирајућа од ове?

Поштовани г. министре, документ о коме говоримо (Правилник о условима за обављање промета медицинских средстава на мало ...) има свега двадесетак чланова, па ми није било претерано тешко да га прочитам, а мој текст са два цитата има тек пола стране, па ме стварно чуди да су вам ови цитати баш тако лако промакли. А видите, проблем је био управо у томе што ме је садржај овог правилника веома подсетио на доба Јула, када су министри убијали конкуренцију пунећи своје правилнике разноразним неразумним ограничењима. Сматрала сам да је то права тема за „Политику”, да читаоци треба о томе да сазнају, и то тако што ћу цитирати делове правилника – да се људи својим очима увере како се ствари враћају на старо! Дакле, у том циљу ја буквално препишем део текста, а на то г. министар напише да текст нисам прочитала! О tempora…

А видите, г. министре, ја нећу да нас било ко враћа у доба Јула, па се буним када то приметим, знате. На кључно питање које сам Вам поставила Ви грађанима нисте одговорили – у ком се то европском правилнику који важи (и) за оптичаре захтева опрема, која „онемогућава самопослуживање медицинским средствима од стране купаца”, или се регулише (без обзира за кога правилник важио) да канцеларија треба да има најмање шест квадратних метара и где се баве таквим ограничењима која убијају конкуренцију, да Вас ја сада вратим на моје питање?

Штавише, ако је ово правна држава, како је онда могуће да нам поручите да оптичари слободно могу да крше члан члан 10 и члан 14 став 2 овог правилника? Па нећете ваљда сами да иницирате кршење документа који сте својеручно (пише тамо: с. р.) потписали и још да нас о тој одлуци необавезно у новинама информишете? И шта ако издате две-три контрадикторне изјаве, као што се већ десило? Које новине да узмемо као ново законодавство? Ја зато лепо рекох: Томице, повуци правилник, измени спорне ствари, али узалуд.

Јавност сада захтева одговор, макар питање поставила проф. Дана Поповић, за коју сте, како кажете, очигледно неоправдано сматрали да је много озбиљнији коментатор (хе, хе). Узмимо да сте потпуно у праву. Али, зар то мења ствар? Ваш правилник и даље убија конкуренцију и додатно урушава овај јадни привредни амбијент. Стога, г. министре, јавност од вас с правом очекује одговор на то питање – зашто не повучете тај правилник, а не на питање које Вас највише окупира: је ли проф. Дана Поповић прочитала оно што је – цитирала.

Plikuscht

pre 14 godina

@ (optika, 21. maj 2009 23:35):

'Oftalmolog znaci, operise, leci bolesti oka, radi posao optometriste,zatim, radi u svojoj optici(nebitno da li je otvorio na svoje ili zenino ili sinovo... ime), kad kazem radi, mislim daje "strucne" savete u vezi pravilnog izbora okvira i stakala, istim onim ljudima koje je i sam pregledao, i poslao ih u svoju optiku. A opticari sede i cekaju da se neko pojavi sa receptom???!! Mislim, DOKLE ?'

Da, i sta tu nije jasno?
Opticari su zanatlije i kao takvi ne znaju APSOLUTNO NISTA iz medicinske oblasti. Znaju kako zanatski da obrade ram, stakla i plastiku i to je to!
Problem je sto su mnogi opticari kupili aparat i vrse prevare time sto 'pregledaju' ljude po svojim Samostalno Zanatsko Trgovinsko Komisionim RADNJAMA (ne ustanovama medicinskog tipa!) jednim klikom na dugme uzdajuci se da ce masina sve da odradi i da za zvanje oftalmologa nije potrebno vise od 10 godina skolovanja na medicinskom fakultetu i konsekventne specijalizacije iz oblasti oftalmologije, pa cak i sup-specijalizacije iz oblasti kontaktologije (za kontaktna sociva!).
Kada neko povredi stopalo ili clanak - gde ide na pregled? Kod doktora specijaliste (ortopeda) ili kod obucara??? Jer to je upravo taj odnos izmedju opticara i oftalmologa!
Posao opticara je da vrsi popravke ostecenih ramova kao i da vrsi ugradnju plastike/stakala u ram - iskljucivo na osnovu recepta oftalmologa! Pa da li je moguce da bi neko zanatske delatnosti i pomislio da se igra medicine i tudjim zdravljem, meni je to zaista neshvatljivo. Da li je moguce da pojedini opticari zaista misle da su sa zanatskom diplomom kompetentni da pregledaju ljude i prepisuju recepte!?

Optometrista je nov pojam, od skora uveden, a ako neko sa B92 se malo potrudi i pocne da postavlja pitanja po lekarskoj komori srbije, kao i udruzenju oftalmologa i kontaktologa shvatice tuznu cinjenicu - da je to izmisljeno da bi deca danasnjih opticara i pojedinih doktora koja su nesposobna da zavrse medicinu imala cime da se bave.
Tuzno!

član udruženja optičara i optometrista Srbije

pre 14 godina

Kao član Udruženja optičara i optometrista Srbije (UOOS) želim da se zahvalim svima koji su se svojim komentarima uključili u ovaj forum bilo pozitivnim ili negativnim, jer to pokazuje da ipak neko sluša vapaje optičara na stanje u ovoj oblasti.Posebno imponuje kada neko sa takvim autoritetom kao što je Danica Popović da svoj doprinos kroz nenaručen članak te njoj ide posebna zahvalnost, bez namere da umanjim značaj ostalih učesnika u forumu.
Ideja ovog udruženja nije bila da se na ovaj način „prepucava“ sa ministrom nego da ukaže na dijametralno suprotne stavove u pogledu toga na koji način je ministarstvo zamislilo da se uvede red u ovu oblast i toga kako bi to stvarno trebalo da izgleda a da pri tome služi svrsi, da od te regulative korist imaju i država i optičari i građani.Svakako da smo se prvo obratili ministru ali umesto kontakta sa njim imali smo razgovor sa njegovim pomoćnicima, koji su bili vrlo ljubazni i zainteresovani za rešavanje očiglednih problema.Nekako u isto vreme zainteresovali su se i mediji koji su takođe tumačeći ove pravilnike shvatili da naše reagovanje nije bez razloga. Obzirom da ovi pravilnici nisu od juče, moramo da naglasimo da nismo namerno čekali zadnji čas,ukazivali smo na te probleme ali smo bili malobrojni pa je sve bilo bez uspeha. Zatim smo uložili dosta rada i truda da dobijemo poverenje optičara i da povećamo članstvo, da objasnimo optičarima šta je naša misija i da nismo lično- interesno udruženje, da se učlanimo u ECOO (evropsko udruženje optičara i optometrista),što nije bilo nimalo lako ali na šta smo sada itekako ponosni, pa sad kao ozbiljna institucija sa preko 160 članova i jasnim stavovima vezanim za našu struku izađemo pred ministarstvo.
Mediji, ali i Vi ste nam pomogli da na videlo izađe da smo mi nepotrebno bili u strahu zbog kvadrata,radionica,probanja naočara, i uopšte pravilnika koji kako ispada uopšte nije pisan za nas optičare. Ono što nas sada još više plaši je to što smo mi sad kako ispada u milosti lekara koji će da odlučuju hoćemo li mi moći da radimo i gde? Imaćemo doduše izbor pošto ćemo moći da se zapošljavamo kod njih u ordinacijama, a oni tvrdoglavi koji oće sami da rade neće imati posla jer će i lekari praviti naočare kod sebe u ordinacijama.Postavlja se sad pitanje ako ti pravilnici nisu pisani za optičare koji se tu i ne pominju, zašto su onda veleprodaje okvira morale da se registruju u ministarstvu zdravlja po tom pravilniku i da u agenciji za lekove registruju okvire čekaju na dozvole po osam meseci kao da uvoze penicilin.Postavlja se i pitanje kom ministarstvu će pripasti optičari? Po kom pravilniku će raditi optičari? Da li su optičari u Srbiji zaslužili da imaju sopstveni pravilnik pisan po meri i potrebama ove struke,ili je jednostavnije zaposliti nas kod oftalmologa pa uštedeti vreme na kojekakve pisanije.
Ostao sam dužan svima koji se pitaju šta mi hoćemo i koji je cilj udruženja da odgovorim.
Cilj UOOS je da unapredi struku,da pomogne državi da donese zakon koji će jasno utvrditi pravila koja će omogućiti optičarima da rade kao što rade optičari evrope i sveta,da uvede standarde kvaliteta usluge, garancije i odgovornost za ono što urade, da modernizuju svoju opremu,da pomogne u edukaciji i optičara i potrošača,da pomogne onim optičarima da izađu iz mraka i ćumeza, kako neko reče, ali ne represivnim pravilnicima, nego fer utakmicom koju odavno igraju evropski optičari. Mislim da građani Srbije zaslužuju da imaju konfor prilikom rešavanja problema sa vidom kakav imaju odavno stanovnici Evrope, a oni će sami diskvalifikovati one optičare i optometriste koji se ne prilagođavaju tim standardima.
Mislim da veletrgovci treba da uvezu okvir po onim standardima po kojima se to radi u celom svetu osim u Srbiji, da garantuju kvalitet i poštuju standarde, da prate trendove, a ne da gube vreme objašnjavajuće po svetu proizvođačima šta nam treba od dokumentacije i kako ćemo sledeće godine doći po okvire koje smo poručili.

S poštovanjem

Član udruženja UOOS

MILAN VUJCIC

pre 14 godina

Odlican komentar.Bravo!
Kreatori ovog pravilnika su verovatno ,,stremeci evroatlanskim integracijama " ,ovakav pravilnik prepisali iz Donje Mandziburije ili Gornje Zaglupije . Umesto da stimulisu otvaranje novih radnji u svim sverama drustva i uvedu podsticajne mere za one koji uopste hoce da nesto legalno rade u ovoj zemlji, oni propisuju razne pravilnike. Ne bi me cudilo da jedan dan osvane neki pravilnik o zakopcavanju i sl. Stvarno nemam reci ovo je mogao samo neki "strucnjak" da smisli, a nazalost takvih i u ovoj krizi imamo za izvoz.

optika

pre 14 godina

Oftalmolog znaci, operise, leci bolesti oka, radi posao optometriste,zatim, radi u svojoj optici(nebitno da li je otvorio na svoje ili zenino ili sinovo... ime), kad kazem radi, mislim daje "strucne" savete u vezi pravilnog izbora okvira i stakala, istim onim ljudima koje je i sam pregledao, i poslao ih u svoju optiku. A opticari sede i cekaju da se neko pojavi sa receptom???!! Mislim, DOKLE ?

Neko je u predjasnjim postovima spomenuo g@#$%navu motku.

optika

pre 14 godina

G-dine ministre, svi znamo da ste prezauzeti, ali Vas najlepse molim da ne napustate ovu prepisku. NAMA je od velike vaznosti da razmenimo misljenja, da pokusamo da dovedemo stvari na mesto.A i VAMA bi trebalo ovo nesto da znaci. Tesko je razumeti se u sve i svasta, naravno zato i postoje savetnici, ali razborit covek prvo sve dobro odvaze, pa tek onda odreaguje. U Vasim izjavama ima mnogo kontradiktornosti.Iskreno se nadam da cete sve kompletno, jos jednom, dobro prostudirati, i konacno zauzeti razuman stav.Raspitajte se dobro sta je posao oftalmologa, a sta optometriste.Na koji nacin je to regulisano u celom svetu. Necete valjda tako ocigledno i dalje biti pristrasni?! Svi smo mi potrebni ovom drustvu. A po Vama, oftalmolog moze da radi i ono za sta se nije skolovao, cisto da mlatne koji dinar extra u svojoj optici,gde blago receno, tuku po usima sa cenama, prodajuci okvire i stakla visestruko skuplje, nego mi u optikama; dok opticar pravi naocare, a njegov kolega optometrista sedi i ceska se...Za cega smo se mi onda skolovali? Da bi nam oftalmolozi otimali hleb iz ruke? Dajte da se ovo resi na razuman nacin.

Novosadjanin

pre 14 godina

@Tomica Milosavljevic, et. al.

Postovani, Zbog cega polazite od premise da je posao vlade standardizuje usluge? Totalno pogresan ekonomski model. Prvo, samo trziste sprovodi standardizaciju jer ce ljudi birati gde ce i kod koga za svoje novce ici. Nema potrebe da se vlada mesa u odnose prodavac-kupac. U USA gde sam ziveo imate naocare sa vec ugradjenim staklima odredjene dioptrije da kupite u supermarketima, na aerodromima... Kupac bira sta, gde, kod koga... Ovako se vlada(r) nepotrebno mesa u odnose medju ljudima i dovodi da se stvara prostor za korupciju, ljudi gube posao, inspektori mogu da ucenjuju/traze mito ili 'pozajmice' kako vole da kazu, daje se vlast nekom da 'od oka' procenjuje ko sme da radi, ko ne sme... Ako se okviri uvoze, opet privilegovani daju ateste, ocene kvaliteta... Od jednostavne stvari napravi se monstruozna zavrzlama koju placaju svi...

fl

pre 14 godina

Tomice, provalio te je narod, Dobio si 30 "ne preporucujem" i nijednu preporuku! To mu dodje kao sluzbeni rezultat neke utakmice, 30:0 si izgubio.

EUREKA!

pre 14 godina

@tomica milosavljevic : Gospodine ministre, koja je od ove dve izjave tačna: 1.Politika, 16.05.-'Удружење оптичара и оптометриста Србије упутило је допис Министарству здравља тражећи да призна занимање оптометрист (особа која мери диоптрију за наочаре и контактна сочива) кога би они могли да запосле у својим радњама. Ипак, њихова жеља неће бити испуњена.– Могли бисте тако да од докторске професије направите некога ко само слуша срце. То је неозбиљно, непрофесионално и противи се научној медицини. Онда се поставља питање да ли су потребни офталмолози – каже министар Милосављевић'
Ili Vaš stav odražava izjava u komentaru od danas-'4. Opticari ( i optometristi) ce i dalje raditi svoj posao;
5. Taj posao nije medicinski rad, nije zdravstvena delatnost, jer oni i nisu zdravstveni radnici'.
Šta vi zaista mislite kad u 4 dana dajete dve dijametralno suprotne izjave? Inače, ovo nije prvi put da ste po ovoj temi sami sebi 'skočili u usta'.Mogu da Vam citiram nekoliko suprotnosti koje ste izjavili za par dana svega.Hvala na odogovoru!

optika

pre 14 godina

G-dine ministre, molim Vas da mi pojasnite samo jednu stvar.Koji posao ce OPTOMETRISTI i dalje moci da obavljaju, kada kako ste rekli, refrakciju ce obavljati samo oftalmolozi? Da li to znaci da optometrista i dalje moze da radi refrakciju, ali onako cisto iz hobija,jer ako mi udje inspekcija u radnju,jedino tako mogu da se izvucem (ako progutaju, naravno).

Plikuscht

pre 14 godina

@ Професор Универзитета у Београду и министар здравља Србије, Томица Милосављевић:

Gospodine Milosavljevicu (da opet preskocimo sve titule i funkcije),

Ovo polako postaje 'nije sija nego vrat'.

Kao sto ste i samo napisali:
'1. Ne postoji nikakav pravilnik o opticarskim radnjama;
2. Postoji Pravilnik o uslovima za maloprodaju medicinskih sredstava...'

Niko i ne spominje Pravilnik o opticarskim radnjama vec drugopomenuti pravilnik iz prostog i jedinog razloga jer se pomalo nespretnom klasifikacijom odnosi upravo i na opticare, a tu, kako se cini, najociglednije pada na smislenosti.

Cela diskusija jeste o uticaju 'Pravilnika o uslovima za maloprodaju medicinskih sredstava' na opticarsku delatnost, i nista vise.
Posledicno, sve navedeno kao zamerke i dalje ostaje na snazi kao doprinos argumentovanju.

Ako vi kazete da se Pravilnik NE ODNOSI na opticarsku profesiju - to je onda druga stvar, ali do sada niste.

sitničar

pre 14 godina

@tomica milosavljević Pročitao sam na sajtu Udruženja optičara i optometrista Srbije www.uoos.org: 'Kako nazvati izjavu ministra na pitanje novinara da pacijenti neće moći da probaju naočare: „to je notorna glupost“, a da je pri tome upravo ministar Milosavljević potpisao pravilnik br 110-00-00395/2007-03 11.03.2008 godine, koji u članu14 kaže: „Oprema u specijalizovanoj prodavnici mora biti takva da se obezbedi sigurno čuvanje koje onemogućava samoposluživanje medicinskim sredstvima od strane kupaca“'... Pa sad, kako će stvarno ljudi probati naočare, ako su sigurno čuvane?? Ima tamo na sajtu Udruženja optičara još dosta nekih bisera vezanih za optičare, neće biti da je u pitanju samo kvadratura prodavnice. Da li je g.ministar pročitao to? Mozda g. ministar nema naočare :). A ima i još jedan dobar komentar koji prenosim: ' tomica milosavljevic, 21/05/2009, 11:'Rekao sam da je samostalno odredjivanje dioptrije od strane opticara, bez recepta doktora oftalmologa problematicno, i da je nedopustivo da opticarska radnja ima oftalmologa konsultanta koji u opticarskoj radnji zaradjuje za hleb time sto odredjuje dioptrije i meri raspon zenica ( treba da bude upravo suprotno, da oftalmolog u svojoj ordinaciji moze da ima opticara kao pomocnu delatnost).' POBOGU, MINISTRE?!? A koji su to razlozi da je 'nedopustivo'??? I zašto 'treba da bude upravo suprotno'??? Gde piše da je 'nedopustivo'??? Ovo je Vaš lični stav, nemojte da lični stav ministra bude zakon!!! Posle višednevnog čitanja izjava o ovoj temi, i reakcija, dozvoljavam sebi da budem maliciozan: cela ova priča je dokaz da je Srbija demokratska zemlja, u kojoj svako može biti ministar. Ž A L O S N O !'

Fidel Kastro

pre 14 godina

S obzirom na potpis dole sigurno sam Fidel. To za ove sto misle da im je pisao ministar licno, nekoliko puta, istim tekstom.

Elem, da je potrebna standardizacija - potrebna je. Meni su, u ozbiljnoj firmi, opticarskoj, radili pregled u samoj radnji, pored izloga, pored drugih kupaca, stolica, kofercic sa staklima i plakat sa onim slovima. U Sava Centru, u lepo osvetljenoj radnji, sa lepim izlogom... Bio sam upucen tu sa drugog prodajnog mesta, pa i nisam bas imao drugog izbora.

Nisu bas sve radnje cumezi kao sto rece neko gore.

tomica milosavljevic

pre 14 godina

Moracu jos jednom da ponovim:
1. Ne postoji nikakav pravilnik o opticarskim radnjama;
2. Postoji Pravilnik o uslovima za maloprodaju medicinskih sredstava. U njemu je stvarno od avgusta 2009.bilo predvidjeno da minimum prostora bude 35m2;
3.Na inicijativu opticara, taj donji nivo je smanjen na 15m2 kako su sami opticari predlagali, da ne bi doslo do zatvaranja radnji;
4. Opticari ( i optometristi) ce i dalje raditi svoj posao;
5. Taj posao nije medicinski rad, nije zdravstvena delatnost, jer oni i nisu zdravstveni radnici - i odredjivanje dioptrije nije bas samo merenje i koriscenje masine - dakle, lekar oftalmolog mora da prepise recept, na osnovu koga ce biti napravljene naocari;
5. Nikada niko, ni u kakvom aktu nije ni pomenuo ni probanje naocare, ni dodirivanje, ni gledanje - zaista nema smisla pripisivati nesto cega nema.

Pozdrav, Tomica Milosavljevic

EUREKA!

pre 14 godina

Hajde da kažem otvoreno: sva je prilika da se ovde radi o sukobu interesa onih koji bi da maznu tržište naočara putem monopola, a na štetu postojećih optičara i optometrista (kojima je izgleda namenjena uloga 'žrtava tranzicije'), a ministar je 'uleteo u šemu' onih prvih, možda iz neznanja, ili nehata, a možda i ne, svejedno. I nije problem samo kvadratura, ima u tom pravilniku još oho-ho diskutabilnih stvari. A ko zaista stoji iza guranja po svaku cenu ovakvog pravilnika, čuće se i videće se - i sa i bez naočara :)

Dea

pre 14 godina

@Томица Милосављевић

Gospodine Ministre, molim bilo koji opravdan razlog zašto ne mogu da probam okvir koji ću da kupim? To je kao kada bi morala da kupim cipele, a da ih vidim samo iza stakla. Pa ako omanem broj, moram da kupim druge, treće... Šta ako mi ispadne šrafčić drške rama - da kupim nove!?!?!?!?!?!?!

Molim da se putem komentara jave oni koji bi kupili naočare a da ih ne probaju!!!!!!!

Nemanja

pre 14 godina

Super je zakon... Pa moja baba kada sam joj procio se obradovala..Jer ce i ona biti u trendu.. I nositi slicne zastarele modele naocara kao i ja.. :) Ili cemo kod Kineza kupovati,i moci da ih probamo koliko nam je volja.. Uz Politiku ili Novosti..

milan

pre 14 godina

Gospodine Milosavljevicu,drago mi je da citate komentare i tekstove koji se ticu vaseg posla,to znaci da ipak cujete glas naroda i molim vas da sto se tice NAOCARA to odvojite od ostalih MEDICINSKIH SREDSTAVA ,jer NAOCARE NISU LEKOVI NEGO ORTOPEDSKA POMAGALA,RAZLIKA JE VISE NEGO BITNA!
I jos jednom VAS molim da razmislite o pravilniku,prosetate do neke opticarske radnje i uverite se sami da to nisu nikakvi CUMEZI,nego izuzetno lepo opremljene radnje koje mogu biti za primer koliko god kvadrata imale!
Hvala jos jednom sto nas ipak slusate i uvazavate,koliko i mi VAS!

sanja bandin

pre 14 godina

pa kad je mogao bivsi ministar zdravlja bojic mogao da otvori privatnu kliniku sa najsavremenijom opremom mora i ovaj ministar da pocne da misli na buducnost.od neceg se mora poceti..kad ce neko da skupi sve glupe zakone i odredbe koja je nase drzava donela i da pretoci u jednu kjigu pa da se smejemo svi posto sad nam je jedino do plakanja...

Zaki

pre 14 godina

To mišta ne čudi. Nisam video nikakav komentar, kad je Fond zdravstva uveo markice za overu zdravstvebih knjižica. Vratili smo se u 19. vek. Pogodite ko će da štampa te markice. Ako mislite da je to sitna para, varate se.

Plikuscht

pre 14 godina

@ Професор Универзитета у Београду и министар здравља Србије, Томица Милосављевић:

Gospodine Milosavljevicu (da preskocimo sve titule i funkcije),

Osvezavajuce je i prijatno zateci vas ovde i procitati vas komentar. Manje zbog, pomalo uvredjenog osvrta na tekst i komentare, vise zbog cinjenice da se ne libite da i na ovom mestu otvorite kakav-takav kanal komunikacije sa plebsom.

Ako se krene od pretpostavke da su porivi za ovakav pravilnik bili dobronamerni, verujem da se dva dana moze raspravljati i za i protiv i jedne i druge strane. Niko ne spori potrebu uvodjenja standardizacije i regulacije trenutno potpuno neregulisane oblasti. Ali smislene, a ova se takvom ne cini, barem ne u potpunosti.
Iskreno, najjednostavnije bi bilo, a to vas ujedno i najdobronamernije savetujem, da udjete u neku opticarsku radnju, zadrzite se barem 5 minuta, i probate da vizualizujete otelotvorenje pravilnikom predlozenih promena. Prodjite kroz jedan shopping experience, ne sa pijedestala profesora, ministra, predlagaca pravilnika, vec obicnog potrosaca.
Opet iskreno, verujem da cete i sami uvideti barem nekoliko nelogicnosti.

Jos jedared, iako na suprotnim stanovistima hvala na postu.

Pissed Off in ZR

pre 14 godina

A šta je tu čudno?! Sinoć na B92 gledam ono o lekovima i doktorima koji pacijentima prepisuju uvozne lekove koji su 10x skuplji od "Torlakovih" ekvivalenata.

Razne medicinske ustanove, takođe, NE ŽELE "Torlakove" lekove ZA DŽABE (ne bukvalno džabe -- plaćeni su preko Fonda tj. poreskih obveznika), već raspisuju tendere za uvozne! Ako je za dž, kako onda da se ugrade poštenjačine?!

Vreme je za g?%#ivu motku!

Tomica Milosavljevic

pre 14 godina

Поводом текста„Томице, повуци правилник”, „Политика” 20. маја (objavljenog i na ovom mestu)
"Danice,nisi ni procitala Pravilnik"
Наравно да не бих никада оваквим насловом почео свој одговор цењеној госпођи професорки Дани Поповић, али она ми се управо тако обратила. Лично, директно, непримерено, поготову што се из текста види да није ни читала правилник. Уосталом, за овај предметни текст није правилник ни важан. Важна је порука, пуна цинизма, пресуђивање без претходне пажљивије анализе. Уосталом, зашто би се нешто прочитало и протумачило кад је згодно то употребити као повод, није ни важно да ли је све баш прецизно и тачно. Ко ће то уопште да чита. Важнија је порука „арогантном” представнику власти који уништава конкуренцију. Порука везана за оптичарске радње куцање је на отворена врата. Наиме, правилник се односи на услове које треба да испуњава малопродајна радња за медицинска средства. Нико ни не помиње само оптичарске радње. За све малопродајне радње постављени су услови како би се увела стандардизација простора за малопродају медицинских средстава. Стандардизација није ни постојала, а мора да постоји ако хоћемо уређен систем (наравно, хоћемо).
На сугестију оптичара, доњи лимит квадратуре простора је превисок и наравно да ће бити како они сугеришу, јер доња граница од 15 метара квадратних не обавезује друге малопродајне радње да не могу да обезбеде и више тог простора.
Саркастични коментари о оквирима, пробању, одношењу кући и враћању оквира – уз помињање летњих месеци (јул), највише су у складу са насловом текста – значи, на моју велику жалост, непримерени озбиљности коментатора, коју сам читајући неке претходне текстове, очигледно неоправдано подразумевао.
Срдачан поздрав, и читаоцима „Политике”, и проф. Дани Поповић .
Професор Универзитета у Београду и министар здравља Србије

Томица Милосављевић

Dejan Jovanovic

pre 14 godina

Citam ove komentare i prosto ne mogu da poverujem ili neko filterise sve druge komentare ili niko od navedenih nije bio u USA.

LOGICNO JE DA SE SVE MEDICINSKE STVARI KUPUJU U PRODAVNICAMA.

Evo i odgovora na ovo pitanje
Mene ipak kopka nešto drugo: u kojoj je to Evropskoj uniji naš zakonodavac video takav pravilnik?

U USA a nadam se da ce i Evropa uskoro postati slicna.

A ne imam neku supu i unutra prodajem naocare. HOCEMO DA SE TO CENTRALIZUJE NA TEMPO MERKATOR RODICE METRO itd a ne da svaki mali pilicar moze u svojoj supi da prodaje.

ps: pravilnik je ok ali moze i bolje.

Pozdrav

pionir ili arena

pre 14 godina

Šta će toliki prostor za optičarske radnje, ogromno a nepotrebno, nećemo igrati fudbal u njima.Kakav propis, moraće za to da iznajme halu tamo imaju i prostor ali i tribine za pacijente koji čekaju na red...

josh

pre 14 godina

Hvala Vam, gospodjo Popovic, sto NORMALNO rezonujete. Posto mi definitivno nismo normalna zemlja, posto ovde o vaznim stvarima ne odlucuju strucni ljudi, posto je ovde sve s brda s dola- ja sam, eto, zadovoljna i ovom `sitnicom`.

tomica milosavljevic

pre 14 godina

DANICE, NISI NI PROCITALA PRAVILNIK

Naravno da ne bih nikada ovakvim naslovom poceo svoj odgovor cenjenoj gospodji profesorki Dani Popovic, ali, ona mi se upravo tako obratila. Licno, direktno, neprimereno, pogotovu sto se iz teksta vidi da nije ni citala Pravilnik.
Uostalom, za ovaj predmetni tekst nije Pravilnik ni vazan. Vazna je poruka, puna cinizma, presudjivanje bez prethodne pazljivije analize. Uostalom, zasto bi se nesto procitalo i protumacilo kad je zgodno to upotrebiti kao povod, nije ni vazno da li je sve bas precizno i tacno. Ko ce to uopste da cita. Vaznija je poruka "arogantnom" predstavniku vlasti koji unistava konkurenciju.
Poruka vezana za opticarske radnje kucanje je na otvorena vrata.
Naime, pravilnik se odnosi na uslove koje treba da ispunjava maloprodajna radnja za medicinska sredstva. Niko ni ne pominje samo opticarske radnje. Za sve maloprodajne radnje postavljeni su uslovi, kako bi se uvela standardizacija prostora za maloprodaju medicinskih sredstava. Standardizacija nije ni postojala, a mora da postoji ako hocemo uredjen sistem ( naravno hocemo).
Na sugestiju opticara, donji limit kvadrature prostora je previsok i naravno da ce biti kako oni sugerisu, jer donja granica od 15m2 ne obavezuje druge maloprodajne radnje da ne mogu da obezbede i vise tog prostora.
Sarkasticni komentari o okvirima, probanju, odnosenju kuci i vracanju okvira - uz pominjanje letnjih meseci (jul) u ovom komentaru, najvise su u skladu sa naslovom teksta - znaci, na moju veliku zalost neprimereni i neodgovarajuci ozbiljnosti komentatora, koju sam ja citajuci neke prethodne tekstove, ocigledno neopravdano podrazumevao.

Srdacan pozdrav, i citaocima Politike i prof.Dani Popovic,

Tomica Milosavljevic

eto nama experta

pre 14 godina

Na mogu a da se ne nasmejem
"Okvire ćemo kupovati kao kajmak u samoposluzi". Pa gde baš nađoste "kajmak" u samoposluzi koleginice, mada vas to iskreno više diskredituje kao domaćicu nego kao stručnjaka iz oblasti ekonomije.

Što se ostatka teksta tiče mogli bi malo da se pozabavite standardizacijom i uvođenjem sistema kvaliteta. Ako smo mučene pekare koji su takođe godinama i decenijama uspešno mesili hleb i pekli kifle naterali da uvode HACCP i da ga se pridržavaju, onda će zaista i svi ostali morati da zadovolje minimum postavljenih i definisanih zahteva. Vreme radnji tipa "Popravljam kompjuktori, mobilni i ostalo" je prošlo, ako to ne shvataju ljudi sa fakulteta kako će tek neko drugi.

bivsi apotekar

pre 14 godina

Dobar tekst, hvala!
Jednako je urađeno i sa privatnim apotekama... Prvo je država dozvolila svakom da otvori apoteku, u kiosku na zelenoj površini ako treba (Tošin bunar, Beograd), a onda uvela minimalnu kvadraturu, definisane prostorije, definisan kadar, definisanu maržu (sa 21% Šešelj je uveo i danas važećih 12%). Dan danas Fond za zdravstveno osiguranje ne odobrava refundaciju lekova iako bi svi pravni subjekti trebali biti ravnopravni. I? Manje apoteke je zatvorila konkurencija državnih apoteka (koje se spremaju za privatizaciju), Lilly lanaca, a farmaceuti - vlasnici malih apoteka su jednostavno rasprodali lager i otkazali prostor. Njima manje briga, bez kazni i maltretiranja inspektorki Ministarstva trgovine (kojima apoteke pripadaju) a državi manje zaposlenih. A koga to briga, država će podići još neki kredit, laki keš od MMFa koji će potrajati do sledećih izbora.

Vlajko

pre 14 godina

Koliko mi se čini, iz komentara, svi ste vi gospodo optičari. razumem vašu želju da naočare prodajete u ćumezima bez svetla, da nas ubeđujete da je to baš to što nam treba, da se bolje vidi po dnevnoj svetlosti, da ne izdajete račun ali da ste tu pa kad nam zatreba slobodno da navratimo, a kad navratimo nikada nas niste videli, da vam nepada na pamet da dezinfikujete aparate i okvire pa je infekcija očiju skoro pa zagarantovana kada se krene u traženje naočara...a opet ja kao potrošač, baš volim da uđem u lepo opremeljenu, osvetljenu radnju, da me dočekaju ljubazno i pomognu stručno, da za svoje pare dobijem odgovarajući kvalitet. reče neko gore da u nemačkoj nema manje optičarske radnje od 50 kvm. eeeee daleko je nemačka, vama više odgovara ćumez, mrak, bez računa i garancije. iskreno se nadam da vreme takvih prolazi i podržavam svakog ministra koji pokušava da obezbedi takve uslove da se obični građanai osete kao poštovani ljudi.

Jože Pelikan

pre 14 godina

Što pre svi batalimo mozak i udarcima tupim čunjem svedemo inteligenciju na ispod 100 (ili ispod 75 ako stremimo ka nekoj finoj državnoj službici) to ćemo se bolje osećati u državi "Srbija 1984" u koju nas združenim poduhvatom vode svi (bez izuzetka, ovo pravilo je nedokazivo, jer su oni nedokazani) ovi na vlasti.

Pa će nam svima biti lepo u Jednoj Državi sa svim po Jednim.

veljko

pre 14 godina

tekst ko tekst, ali pogresno shvatiti da je garderoba za posetioce je verovatno pogresno protumacena, samo zato sto se pominje uz mokri cvor, nadam se da osoba koja pise nikada nije radila u nekom lokalu i da ne shvata da osobe koje su zaposlene u raznoraznim lokalcicima od 15-20 m2, namju osnovne uslove za rad, kao sto je mesto gde se moze kulturno presvuci, ili je mozda ostaviti na ofinjger na vratima...

Milica

pre 14 godina

Koliko gresaka i gluposti ce Tomica napraviti pre nego sto mu neko kaze da treba da se skine sa polozaja? Ua vlada sa ovakvim ministrima!

Petar

pre 14 godina

ha ha, eto nama tajkuna i u ovom trzistu.
racunica 6.4 miliona srba. 1000000 ljudi nosi naocare( onih 5400000 i oni bi trebalo jer smo izgleda slepi kod ociju pa nevidimo sta nam rade) puta 50-70 eura prosecno naocare =50-70 miliona eura Posto nema popravke prema novim pravilima svake godine cu morati da menjam naocare posto se iskrive ili upropaste. zarada u Srbiji je kako se ovde obicno radi je 50 posto i eto nama lepog profita za tajkune od 25-30 miliona eura

Sta je sledece:
nema popravke zuba pa ce mo morati da kupimo celu vilicu kod Miskovica. racunica 5 miliona ljudi x 1000 eura= 5 milijardi.
Upss, bolje da ovo nisam napisao mozda sam dao kretenima ideju

Dejan Rančić

pre 14 godina

Cilj 5. oktobra je bio da se svrgne Milošević sa vlasti. Ništa manje, ali i ama baš ništa više.

Razmislite o tome pa će vam i naočare i Miškovići i sudstvo i zdravstvo i obrazovanje i bilo šta drugo što je obesmišljeno i nakaradno biti jasno.

Plikuscht

pre 14 godina

@ (Milan, 20. maj 2009 16:03):

Dragi Milane, kako sam vlasnik i opticarske prodavnice i oftalmoloske ordinacije, dacu sebi za pravo da reagujem na par mesta iz komentara:

'Sigurno da neki ljudi koji sami zive u skucenim odnosima nemogu tako lako da shvate da je potreban magacinski prostor od 10qm. ali onaj koji zna koliko je obiman asortiman ramova znaju da je toliko mesta potrebno.'

10 m2 apsolutno NIJE potrebno! Magacinski sortirani ramovi ne stoje kao u izlogu - ponaosob, 'otvorenog' rama, postavljeni na nosace, a sve da se lepo vide. Nalaze se sortirani u kartonskoj kutiji, ili (u boljoj varijanti) u proizvodjackim 'kofercicima' koji imaju pojedinacne pregrade za svaki ram. Bilo koji od dva pomenuta nacina skladistenja znaci da, da bi se napunilo 10m2 je potrebno cca. 2,500-3,000 ramova (!) sto u nabavnoj ceni kosta oko 125,000-150,000 EUR, a sto niko od opticara niti ima (te novce) niti zeli (da drzi toliko ramova, tj. zarobljenog novca u robi!), sto nas sve vraca na cinjenicu da 10m2 apsolutno nije niti potrebno, a jos manje neophodno.



'Sa tim propisima je i zelja dati znak da je malim radnjama bez adekvatnog prostora dat znak da se ponovo orjentisu.'

Pretpostavljam de je ideja bila da se kaze 'drugacije orjentisu'.
Kao odgovor na to - a zasto bi!? I ko je ovlastio drzavu da odredjuje ko treba da menja delatnost poslovanja, a ko ne!? Cemu ti 'znaci'?



'Stoji da nasi opticari jos uvek dioptriju mere lenjirom i da nemaju zato potrebne aparate koje nemozete ni postaviti u radnji od 4qm.'

Dragi Milane, niko nikada u istoriji medicine nije dioptriju merio lenjirom, lenjirom se meri pupilarna distanca (razmak izmedju zenica) jer je to vazan parametar kod ugradnje i centriranja stakala/plastike u ram (narocito kod ljudi koji imaju cilindre pod odredjenim uglom), ali besides the point.

OPTICARI su ZANATSKA DELATNOST, ili narodski receno - popravka ramova, ugradnja stakala i plastike, itd. Opticarem se postaje polaganjem prakticnog testa + ispit nakon zanatske skole.
Preglede obavljaju OFTALMOLOZI koji su po struci MEDICINSKI RADNICI, nikako zanatlije! I tu, zapravo dolazimo do cinjenice da vi bas i ne razlikujete opticare od optometrista od oftalmologa od kontaktologa itd.


'Nekada treba menjati i komentatore a ne samo ministre.'

Slazem se ... pocnimo od vas.

Ukratko, ova drzava (ponovo) pada na testu razumevanja situacije i okruzenja. Umesto da se regulisu mnogo ozbiljnije stvari kao sto je obavljanje pregleda (npr. opticari koji kupe kompjuterizovani refraktometar i misle da je to dovoljno za odredjivanje dioptrije), neko gubi vreme na bavljenje potpuno trivijalnim stvarima kao sto su garderoba i magacinski prostor. Naravno, kao sto je vec pomenuto, upada u oci Miskoviceva kupovina najveceg lanca 'Optike' i zaista se cini da sve ovo ima, zapravo potpuno drugaciju pozadinu. Tuzno, ako je tako.

Mikas

pre 14 godina

Konkretni primer u mom komsiluku - u trznom centru ima 3 radnje koje prodaju okvire i stakla. SVI lokali u tom trznom centru su velicine po 17 i 27kvm.
Posto sam siguran da vlasnici tih radnji nece prosto da zatvore radnje, vec ce se (ukoliko je potrebno) prilagoditi zakonima - svi ce se preseliti negde drugde (pretpostavljam u centar)
E sad tu dolazi crvena zona, pa zelena zona, sms za parking, kazne za parkiranje i slicno...

uh...

Milan

pre 14 godina

Jedno je sigurno da bi trebalo tim ljudima koji danas rade po sadasnjim propisima dati jedan odredjeni period od recimo 5 god. da se prilagode novim zakonima. Sigurno da neki ljudi koji sami zive u skucenim odnosima nemogu tako lako da shvate da je potreban magacinski prostor od 10qm. ali onaj koji zna koliko je obiman asortiman ramova znaju da je toliko mesta potrebno. Sa tim propisima je i zelja dati znak da je malim radnjama bez adekvatnog prostora dat znak da se ponovo orjentisu. Naprimer udruze sa drugima pa mogu da ispune te uslove. Stoji da nasi opticari jos uvek dioptriju mere lenjirom i da nemaju zato potrebne aparate koje nemozete ni postaviti u radnji od 4qm. i pored sve ljubaznosti i srdacnosti tako ne ide. Ne odobravam tekstove koji su politickog karaktera na prvom mestu a zanemaruju ono sto je bitno a to je zakon i osnovno i jedino sto treba komentarisati je tekst zakona da je poznato da nepisu ministri zakone sami nego citav tim ljudi koji stoje iza njega i da se radi o mozda losem zakonu a ne o ministru. Nekada treba menjati i komentatore a ne samo ministre.

Zabri Nuti

pre 14 godina

Nije ovo prvi pravilnik koji potpisuje ministar Milosavljevic, a kojim se dovodi u pitanje dalji rad najveceg broja radnji u nekoj delatnosti. Skoro dve godine je na snazi jedan potpuno neodmeren pravilnik koji regulise rad frizerskih salona, na primer, a po kome frizerski saloni moraju da imaju po 3 ili cetiri prostorije, toalet po standardima za restorane i slicne, zaista nebulozne, uslove. Umesto da se insistira na higijeni, ovim pravilnikom se insistira na broju prostorija, kvadratima itd. 90% frizerskih salona ne ispunjava, niti moze da ispuni propisane uslove pa ljudi otvaraju salone u stanovima na, na primer, trecem spratu zgrade cime remete mir stanara u zgradi jer su stambene zgrade za stanovanje.

Totalno otudjenje Ministarstva zdravlja i resornog ministra Milosavljevica od nase realnosti.

opticar

pre 14 godina

Veoma dobro napisano, ali ima jos mnogo gluposti vezanih za naocare i kontaktna sociva, sve u reziji min. zdravlja i Agencije za lekove i med.sredstva, suvise za jedan clanak. Sta reci: ministar je odlucio da ne prizna struku 'optometrist', registrovanu delatnost, kao ni akreditovane studije optometrije na PMF (drzavni fakultet)-videti 'Politika' 16. i 19.05. o.g. Covek pokazuje apsolutno nepoznavanje materije, o kojoj daje izjave, pa cak ne zna ni ono sto je sam potpisao. Losi savetnici, valjda...Nesto mi se javlja da su opticari nagazili na trag necijih interesa (pogledaj komentar o Delti i kupovini Optike)... Nadam se da gresim, da opticarska struka ne zavrsi kao i nase nesretne banke onomad kad su pozatvarane (Beobanka, Investbanka itd). Wellcome to Serbia 2009.

gane

pre 14 godina

Nisam bas siguran da to ima veze jedno sa drugim... Miskovic kupuje takve firme iskljucivo zbog lokacija na kojima se nalaze njihovi maloprodajni objekti... mislim da je to slucaj i kod pomenute Optike.

Ludi Milojko

pre 14 godina

Skladište od 10 kvadrata? Pa kao da će da prodaju auto delove ili belu tehniku?? Za ostale gluposti koje su tu stavljene, nemam ni reči osim lopovska posla.

minimaxi

pre 14 godina

Jedan od prethodnih komentar-a sa prodajom naocara u Maxi-ju je veoma blizu istini. Naime koja "slucajnost": Delta je kupila firmu "Optika". Doduse firma je na kilavim nogama ali ovakav pravinik bi mogao da na nju ima ljekovita svojstva :-).

dragan

pre 14 godina

Odlicno napisano, dobra dijagnoza. Slicne stvari se dogadjaju i u sektoru uvoza medicinskih sredstava, koja su skor izjednacena sa lekovima, pa je ista procedura za uvoz papucice nekog aparata i antibiotika. Sta tek reci o procesu registarcije koji traje minimum godinu dana. Lako cemo sto ce okviri zastareti, ali sta da radimo kada nasi pacijenti ne mogu da dodju do najnovijih instrumenata, aparata isl. Nigde nema tako strogih pravila, a bogami ni tako visokih cena na trzistu medicinskih sredstava.

Darko

pre 14 godina

Koleginica je skriboman. Kakve veze ima ovaj tekst sa onim sto ona pretstavlja u ekonomskoj eliti. Sa onim sto predaje na fakultetu.Sa njenim radom...?

Ne razumem ljude koji bi da po vazdan sve i svja komentarisu ali sa pozicije politicke neutralnosti.
I pri tom cenzurise komentare na svoje tekstove.

Stvarno ne razumem ,odakle ta zelja uopste za tom vrstom exponiranja!??

Zec bar jasno i decidno kritikuje ,mada i njega ima isuvise tako da pocinje da se ponavlja.

Vuk

pre 14 godina

Gospodja gresi u mnogim stvarima. Nisu svi bahati zakoni ukinuti 5. oktobtra. Neki su poostreni, kao npr. zakon o univerzitetu, jos su vis epoostrili mere.

milan

pre 14 godina

Haha,evo citam i ne verujem ocima,ja konkretno imam zanatsku radnju u kojoj POPRAVLJAM NAOCARE i druge sitnice i od toga izdrzavam porodicu,zenu i dvoje male dece,PLACAM REDOVNO POREZ,I JA NIKADA NECU TO PRESTATI DA RADIM,A KAD ME UHAPSE I OTERAJU NA ROBIJU MOJA ZENA I DECA CE OTICI KOD NASEG VAJNOG MINISTRA EXPERTA DA IH ON IZDRZAVA!
Umesto da pise ovakve ... ZAKONE,bolje bi bilo da vidi sta rade njegove kolege lekari koji ZLOUPOTREBLJAVAJU DRZAVNE BOLNICE I DOMOVE ZDRAVLJA i salju ljude u svoje privatne oftamoloske ordinacije jer toboze nemaju opremu u bolnici!
SRAM VAS BILO GOSPODO "EXPERTI"!

Milan

pre 14 godina

Zivim u jedno gradu u Nemackoj od oko 120.00 stanovnika. Ovde ima jedno 20-tak opticara, neznam dali je zakonski propisano ali ni jedan, barem u prodajnom prostoru nije manji od min. 50m². Mogu si dobro zamisliti da je njima ovde vazno da musteriji pruze dovoljno izlozbenog prostora i da se u radnji mogu bez problema kretati min. desetak musterija. U samouslugama mozete za puno nize cene kupiti naocare koje imaju fiksnu dioptriju i morate sami videti dali vam odgovaraju ili ne. Sigurno da "tetka Juline" radnje imaju svoju draz ali puno njih nisu po standardima danas a kod nas ima nazalost u trgovini svega i svacega, tako i u opticarskim radnjama.

RP

pre 14 godina

Sve, sve, ali kako ste se usudili da spomenete u negativom kontekstu voljenog Čedicu, čedo ove medijske kuće? Kako li je ovaj tekst prošao? Neće valjda i moj komentar proći?

кафански политичар

pre 14 godina

Поређење са ЈУЛ-ом, ајој што прија нама озлојеђеним грађанима да то коначно прочитамо и у озбиљним медијима.

milan

pre 14 godina

Haha,evo citam i ne verujem ocima,ja konkretno imam zanatsku radnju u kojoj POPRAVLJAM NAOCARE i druge sitnice i od toga izdrzavam porodicu,zenu i dvoje male dece,PLACAM REDOVNO POREZ,I JA NIKADA NECU TO PRESTATI DA RADIM,A KAD ME UHAPSE I OTERAJU NA ROBIJU MOJA ZENA I DECA CE OTICI KOD NASEG VAJNOG MINISTRA EXPERTA DA IH ON IZDRZAVA!
Umesto da pise ovakve ... ZAKONE,bolje bi bilo da vidi sta rade njegove kolege lekari koji ZLOUPOTREBLJAVAJU DRZAVNE BOLNICE I DOMOVE ZDRAVLJA i salju ljude u svoje privatne oftamoloske ordinacije jer toboze nemaju opremu u bolnici!
SRAM VAS BILO GOSPODO "EXPERTI"!

minimaxi

pre 14 godina

Jedan od prethodnih komentar-a sa prodajom naocara u Maxi-ju je veoma blizu istini. Naime koja "slucajnost": Delta je kupila firmu "Optika". Doduse firma je na kilavim nogama ali ovakav pravinik bi mogao da na nju ima ljekovita svojstva :-).

RP

pre 14 godina

Sve, sve, ali kako ste se usudili da spomenete u negativom kontekstu voljenog Čedicu, čedo ove medijske kuće? Kako li je ovaj tekst prošao? Neće valjda i moj komentar proći?

кафански политичар

pre 14 godina

Поређење са ЈУЛ-ом, ајој што прија нама озлојеђеним грађанима да то коначно прочитамо и у озбиљним медијима.

dragan

pre 14 godina

Odlicno napisano, dobra dijagnoza. Slicne stvari se dogadjaju i u sektoru uvoza medicinskih sredstava, koja su skor izjednacena sa lekovima, pa je ista procedura za uvoz papucice nekog aparata i antibiotika. Sta tek reci o procesu registarcije koji traje minimum godinu dana. Lako cemo sto ce okviri zastareti, ali sta da radimo kada nasi pacijenti ne mogu da dodju do najnovijih instrumenata, aparata isl. Nigde nema tako strogih pravila, a bogami ni tako visokih cena na trzistu medicinskih sredstava.

opticar

pre 14 godina

Veoma dobro napisano, ali ima jos mnogo gluposti vezanih za naocare i kontaktna sociva, sve u reziji min. zdravlja i Agencije za lekove i med.sredstva, suvise za jedan clanak. Sta reci: ministar je odlucio da ne prizna struku 'optometrist', registrovanu delatnost, kao ni akreditovane studije optometrije na PMF (drzavni fakultet)-videti 'Politika' 16. i 19.05. o.g. Covek pokazuje apsolutno nepoznavanje materije, o kojoj daje izjave, pa cak ne zna ni ono sto je sam potpisao. Losi savetnici, valjda...Nesto mi se javlja da su opticari nagazili na trag necijih interesa (pogledaj komentar o Delti i kupovini Optike)... Nadam se da gresim, da opticarska struka ne zavrsi kao i nase nesretne banke onomad kad su pozatvarane (Beobanka, Investbanka itd). Wellcome to Serbia 2009.

Ludi Milojko

pre 14 godina

Skladište od 10 kvadrata? Pa kao da će da prodaju auto delove ili belu tehniku?? Za ostale gluposti koje su tu stavljene, nemam ni reči osim lopovska posla.

Plikuscht

pre 14 godina

@ (Milan, 20. maj 2009 16:03):

Dragi Milane, kako sam vlasnik i opticarske prodavnice i oftalmoloske ordinacije, dacu sebi za pravo da reagujem na par mesta iz komentara:

'Sigurno da neki ljudi koji sami zive u skucenim odnosima nemogu tako lako da shvate da je potreban magacinski prostor od 10qm. ali onaj koji zna koliko je obiman asortiman ramova znaju da je toliko mesta potrebno.'

10 m2 apsolutno NIJE potrebno! Magacinski sortirani ramovi ne stoje kao u izlogu - ponaosob, 'otvorenog' rama, postavljeni na nosace, a sve da se lepo vide. Nalaze se sortirani u kartonskoj kutiji, ili (u boljoj varijanti) u proizvodjackim 'kofercicima' koji imaju pojedinacne pregrade za svaki ram. Bilo koji od dva pomenuta nacina skladistenja znaci da, da bi se napunilo 10m2 je potrebno cca. 2,500-3,000 ramova (!) sto u nabavnoj ceni kosta oko 125,000-150,000 EUR, a sto niko od opticara niti ima (te novce) niti zeli (da drzi toliko ramova, tj. zarobljenog novca u robi!), sto nas sve vraca na cinjenicu da 10m2 apsolutno nije niti potrebno, a jos manje neophodno.



'Sa tim propisima je i zelja dati znak da je malim radnjama bez adekvatnog prostora dat znak da se ponovo orjentisu.'

Pretpostavljam de je ideja bila da se kaze 'drugacije orjentisu'.
Kao odgovor na to - a zasto bi!? I ko je ovlastio drzavu da odredjuje ko treba da menja delatnost poslovanja, a ko ne!? Cemu ti 'znaci'?



'Stoji da nasi opticari jos uvek dioptriju mere lenjirom i da nemaju zato potrebne aparate koje nemozete ni postaviti u radnji od 4qm.'

Dragi Milane, niko nikada u istoriji medicine nije dioptriju merio lenjirom, lenjirom se meri pupilarna distanca (razmak izmedju zenica) jer je to vazan parametar kod ugradnje i centriranja stakala/plastike u ram (narocito kod ljudi koji imaju cilindre pod odredjenim uglom), ali besides the point.

OPTICARI su ZANATSKA DELATNOST, ili narodski receno - popravka ramova, ugradnja stakala i plastike, itd. Opticarem se postaje polaganjem prakticnog testa + ispit nakon zanatske skole.
Preglede obavljaju OFTALMOLOZI koji su po struci MEDICINSKI RADNICI, nikako zanatlije! I tu, zapravo dolazimo do cinjenice da vi bas i ne razlikujete opticare od optometrista od oftalmologa od kontaktologa itd.


'Nekada treba menjati i komentatore a ne samo ministre.'

Slazem se ... pocnimo od vas.

Ukratko, ova drzava (ponovo) pada na testu razumevanja situacije i okruzenja. Umesto da se regulisu mnogo ozbiljnije stvari kao sto je obavljanje pregleda (npr. opticari koji kupe kompjuterizovani refraktometar i misle da je to dovoljno za odredjivanje dioptrije), neko gubi vreme na bavljenje potpuno trivijalnim stvarima kao sto su garderoba i magacinski prostor. Naravno, kao sto je vec pomenuto, upada u oci Miskoviceva kupovina najveceg lanca 'Optike' i zaista se cini da sve ovo ima, zapravo potpuno drugaciju pozadinu. Tuzno, ako je tako.

Zabri Nuti

pre 14 godina

Nije ovo prvi pravilnik koji potpisuje ministar Milosavljevic, a kojim se dovodi u pitanje dalji rad najveceg broja radnji u nekoj delatnosti. Skoro dve godine je na snazi jedan potpuno neodmeren pravilnik koji regulise rad frizerskih salona, na primer, a po kome frizerski saloni moraju da imaju po 3 ili cetiri prostorije, toalet po standardima za restorane i slicne, zaista nebulozne, uslove. Umesto da se insistira na higijeni, ovim pravilnikom se insistira na broju prostorija, kvadratima itd. 90% frizerskih salona ne ispunjava, niti moze da ispuni propisane uslove pa ljudi otvaraju salone u stanovima na, na primer, trecem spratu zgrade cime remete mir stanara u zgradi jer su stambene zgrade za stanovanje.

Totalno otudjenje Ministarstva zdravlja i resornog ministra Milosavljevica od nase realnosti.

Vuk

pre 14 godina

Gospodja gresi u mnogim stvarima. Nisu svi bahati zakoni ukinuti 5. oktobtra. Neki su poostreni, kao npr. zakon o univerzitetu, jos su vis epoostrili mere.

Plikuscht

pre 14 godina

@ Професор Универзитета у Београду и министар здравља Србије, Томица Милосављевић:

Gospodine Milosavljevicu (da preskocimo sve titule i funkcije),

Osvezavajuce je i prijatno zateci vas ovde i procitati vas komentar. Manje zbog, pomalo uvredjenog osvrta na tekst i komentare, vise zbog cinjenice da se ne libite da i na ovom mestu otvorite kakav-takav kanal komunikacije sa plebsom.

Ako se krene od pretpostavke da su porivi za ovakav pravilnik bili dobronamerni, verujem da se dva dana moze raspravljati i za i protiv i jedne i druge strane. Niko ne spori potrebu uvodjenja standardizacije i regulacije trenutno potpuno neregulisane oblasti. Ali smislene, a ova se takvom ne cini, barem ne u potpunosti.
Iskreno, najjednostavnije bi bilo, a to vas ujedno i najdobronamernije savetujem, da udjete u neku opticarsku radnju, zadrzite se barem 5 minuta, i probate da vizualizujete otelotvorenje pravilnikom predlozenih promena. Prodjite kroz jedan shopping experience, ne sa pijedestala profesora, ministra, predlagaca pravilnika, vec obicnog potrosaca.
Opet iskreno, verujem da cete i sami uvideti barem nekoliko nelogicnosti.

Jos jedared, iako na suprotnim stanovistima hvala na postu.

Petar

pre 14 godina

ha ha, eto nama tajkuna i u ovom trzistu.
racunica 6.4 miliona srba. 1000000 ljudi nosi naocare( onih 5400000 i oni bi trebalo jer smo izgleda slepi kod ociju pa nevidimo sta nam rade) puta 50-70 eura prosecno naocare =50-70 miliona eura Posto nema popravke prema novim pravilima svake godine cu morati da menjam naocare posto se iskrive ili upropaste. zarada u Srbiji je kako se ovde obicno radi je 50 posto i eto nama lepog profita za tajkune od 25-30 miliona eura

Sta je sledece:
nema popravke zuba pa ce mo morati da kupimo celu vilicu kod Miskovica. racunica 5 miliona ljudi x 1000 eura= 5 milijardi.
Upss, bolje da ovo nisam napisao mozda sam dao kretenima ideju

sitničar

pre 14 godina

@tomica milosavljević Pročitao sam na sajtu Udruženja optičara i optometrista Srbije www.uoos.org: 'Kako nazvati izjavu ministra na pitanje novinara da pacijenti neće moći da probaju naočare: „to je notorna glupost“, a da je pri tome upravo ministar Milosavljević potpisao pravilnik br 110-00-00395/2007-03 11.03.2008 godine, koji u članu14 kaže: „Oprema u specijalizovanoj prodavnici mora biti takva da se obezbedi sigurno čuvanje koje onemogućava samoposluživanje medicinskim sredstvima od strane kupaca“'... Pa sad, kako će stvarno ljudi probati naočare, ako su sigurno čuvane?? Ima tamo na sajtu Udruženja optičara još dosta nekih bisera vezanih za optičare, neće biti da je u pitanju samo kvadratura prodavnice. Da li je g.ministar pročitao to? Mozda g. ministar nema naočare :). A ima i još jedan dobar komentar koji prenosim: ' tomica milosavljevic, 21/05/2009, 11:'Rekao sam da je samostalno odredjivanje dioptrije od strane opticara, bez recepta doktora oftalmologa problematicno, i da je nedopustivo da opticarska radnja ima oftalmologa konsultanta koji u opticarskoj radnji zaradjuje za hleb time sto odredjuje dioptrije i meri raspon zenica ( treba da bude upravo suprotno, da oftalmolog u svojoj ordinaciji moze da ima opticara kao pomocnu delatnost).' POBOGU, MINISTRE?!? A koji su to razlozi da je 'nedopustivo'??? I zašto 'treba da bude upravo suprotno'??? Gde piše da je 'nedopustivo'??? Ovo je Vaš lični stav, nemojte da lični stav ministra bude zakon!!! Posle višednevnog čitanja izjava o ovoj temi, i reakcija, dozvoljavam sebi da budem maliciozan: cela ova priča je dokaz da je Srbija demokratska zemlja, u kojoj svako može biti ministar. Ž A L O S N O !'

Mikas

pre 14 godina

Konkretni primer u mom komsiluku - u trznom centru ima 3 radnje koje prodaju okvire i stakla. SVI lokali u tom trznom centru su velicine po 17 i 27kvm.
Posto sam siguran da vlasnici tih radnji nece prosto da zatvore radnje, vec ce se (ukoliko je potrebno) prilagoditi zakonima - svi ce se preseliti negde drugde (pretpostavljam u centar)
E sad tu dolazi crvena zona, pa zelena zona, sms za parking, kazne za parkiranje i slicno...

uh...

EUREKA!

pre 14 godina

@Plikuscht : Molim Vas, kad komentarišete, vodite računa o činjenicama: optometrija NIJE od skora izmišljena, postoji više od 100 godina (1898. USA). U zemljama Evrope se primenjuje u praksi više od 50 godina (u svim zemljama, osim Srbije,Turske i Grčke). Vaš stav 'Optičari ne znaju ništa iz medicinske struke' (???) apsolutno ne odgovara istini: optičari tokom školovanja izučavaju predmete kao što su anatomija oka, refrakcija, anomalije oka, kontaktologija... Optometristi, naravno, uče još dodatnih predmeta (biohemija, npr.), pogledajte na sajtu PMF Novi Sad, smer optometrija, nastavni program. Vaše poredjenje sa optičara i obućara je u najmanju ruku bezobrazluk, uz sve uvažavanje obućara. A što se tiče mašina koje jednim klikom na dugme 'odredjuju dioptriju', ni u ovom stavu ne znate o čemu se radi: 'mašina' daje podatke potrebne da bi se odredila korekcija (refrakcija). Refrakciju mogu da rade optometristi, u optikama, kao što je svugde u svetu. Lekari takodje rade refrakciju, ali to je rasipanje znanja, kao što reči 'lekar' i 'lečenje' govore, njihovo je lečenje/hirurgija/izučavanje. To što je deo oftalmologa našao materijalni interes da udje u optičarsku delatnost, i da se manje bave oftalmologijom kao NAUKOM, a sve više samo refrakcijom i prodajom naočara, znači da im je to neko omogućio, i da im toleriše, a da negiranjem optometrije upravo štiti status quo, kako bi takvi oftalmolozi bili i dalje zaštićeni od konkurencije. Razmislite malo više o temi koju komentarišete, pročitajte ponešto, a ako ne vidite dobro da pročitate, javite se, uradiću Vam refrakciju i napraviti naočare :).

EUREKA!

pre 14 godina

@tomica milosavljevic : Gospodine ministre, koja je od ove dve izjave tačna: 1.Politika, 16.05.-'Удружење оптичара и оптометриста Србије упутило је допис Министарству здравља тражећи да призна занимање оптометрист (особа која мери диоптрију за наочаре и контактна сочива) кога би они могли да запосле у својим радњама. Ипак, њихова жеља неће бити испуњена.– Могли бисте тако да од докторске професије направите некога ко само слуша срце. То је неозбиљно, непрофесионално и противи се научној медицини. Онда се поставља питање да ли су потребни офталмолози – каже министар Милосављевић'
Ili Vaš stav odražava izjava u komentaru od danas-'4. Opticari ( i optometristi) ce i dalje raditi svoj posao;
5. Taj posao nije medicinski rad, nije zdravstvena delatnost, jer oni i nisu zdravstveni radnici'.
Šta vi zaista mislite kad u 4 dana dajete dve dijametralno suprotne izjave? Inače, ovo nije prvi put da ste po ovoj temi sami sebi 'skočili u usta'.Mogu da Vam citiram nekoliko suprotnosti koje ste izjavili za par dana svega.Hvala na odogovoru!

Pissed Off in ZR

pre 14 godina

A šta je tu čudno?! Sinoć na B92 gledam ono o lekovima i doktorima koji pacijentima prepisuju uvozne lekove koji su 10x skuplji od "Torlakovih" ekvivalenata.

Razne medicinske ustanove, takođe, NE ŽELE "Torlakove" lekove ZA DŽABE (ne bukvalno džabe -- plaćeni su preko Fonda tj. poreskih obveznika), već raspisuju tendere za uvozne! Ako je za dž, kako onda da se ugrade poštenjačine?!

Vreme je za g?%#ivu motku!

gane

pre 14 godina

Nisam bas siguran da to ima veze jedno sa drugim... Miskovic kupuje takve firme iskljucivo zbog lokacija na kojima se nalaze njihovi maloprodajni objekti... mislim da je to slucaj i kod pomenute Optike.

Milica

pre 14 godina

Koliko gresaka i gluposti ce Tomica napraviti pre nego sto mu neko kaze da treba da se skine sa polozaja? Ua vlada sa ovakvim ministrima!

Milan

pre 14 godina

Zivim u jedno gradu u Nemackoj od oko 120.00 stanovnika. Ovde ima jedno 20-tak opticara, neznam dali je zakonski propisano ali ni jedan, barem u prodajnom prostoru nije manji od min. 50m². Mogu si dobro zamisliti da je njima ovde vazno da musteriji pruze dovoljno izlozbenog prostora i da se u radnji mogu bez problema kretati min. desetak musterija. U samouslugama mozete za puno nize cene kupiti naocare koje imaju fiksnu dioptriju i morate sami videti dali vam odgovaraju ili ne. Sigurno da "tetka Juline" radnje imaju svoju draz ali puno njih nisu po standardima danas a kod nas ima nazalost u trgovini svega i svacega, tako i u opticarskim radnjama.

član udruženja optičara i optometrista Srbije

pre 14 godina

Kao član Udruženja optičara i optometrista Srbije (UOOS) želim da se zahvalim svima koji su se svojim komentarima uključili u ovaj forum bilo pozitivnim ili negativnim, jer to pokazuje da ipak neko sluša vapaje optičara na stanje u ovoj oblasti.Posebno imponuje kada neko sa takvim autoritetom kao što je Danica Popović da svoj doprinos kroz nenaručen članak te njoj ide posebna zahvalnost, bez namere da umanjim značaj ostalih učesnika u forumu.
Ideja ovog udruženja nije bila da se na ovaj način „prepucava“ sa ministrom nego da ukaže na dijametralno suprotne stavove u pogledu toga na koji način je ministarstvo zamislilo da se uvede red u ovu oblast i toga kako bi to stvarno trebalo da izgleda a da pri tome služi svrsi, da od te regulative korist imaju i država i optičari i građani.Svakako da smo se prvo obratili ministru ali umesto kontakta sa njim imali smo razgovor sa njegovim pomoćnicima, koji su bili vrlo ljubazni i zainteresovani za rešavanje očiglednih problema.Nekako u isto vreme zainteresovali su se i mediji koji su takođe tumačeći ove pravilnike shvatili da naše reagovanje nije bez razloga. Obzirom da ovi pravilnici nisu od juče, moramo da naglasimo da nismo namerno čekali zadnji čas,ukazivali smo na te probleme ali smo bili malobrojni pa je sve bilo bez uspeha. Zatim smo uložili dosta rada i truda da dobijemo poverenje optičara i da povećamo članstvo, da objasnimo optičarima šta je naša misija i da nismo lično- interesno udruženje, da se učlanimo u ECOO (evropsko udruženje optičara i optometrista),što nije bilo nimalo lako ali na šta smo sada itekako ponosni, pa sad kao ozbiljna institucija sa preko 160 članova i jasnim stavovima vezanim za našu struku izađemo pred ministarstvo.
Mediji, ali i Vi ste nam pomogli da na videlo izađe da smo mi nepotrebno bili u strahu zbog kvadrata,radionica,probanja naočara, i uopšte pravilnika koji kako ispada uopšte nije pisan za nas optičare. Ono što nas sada još više plaši je to što smo mi sad kako ispada u milosti lekara koji će da odlučuju hoćemo li mi moći da radimo i gde? Imaćemo doduše izbor pošto ćemo moći da se zapošljavamo kod njih u ordinacijama, a oni tvrdoglavi koji oće sami da rade neće imati posla jer će i lekari praviti naočare kod sebe u ordinacijama.Postavlja se sad pitanje ako ti pravilnici nisu pisani za optičare koji se tu i ne pominju, zašto su onda veleprodaje okvira morale da se registruju u ministarstvu zdravlja po tom pravilniku i da u agenciji za lekove registruju okvire čekaju na dozvole po osam meseci kao da uvoze penicilin.Postavlja se i pitanje kom ministarstvu će pripasti optičari? Po kom pravilniku će raditi optičari? Da li su optičari u Srbiji zaslužili da imaju sopstveni pravilnik pisan po meri i potrebama ove struke,ili je jednostavnije zaposliti nas kod oftalmologa pa uštedeti vreme na kojekakve pisanije.
Ostao sam dužan svima koji se pitaju šta mi hoćemo i koji je cilj udruženja da odgovorim.
Cilj UOOS je da unapredi struku,da pomogne državi da donese zakon koji će jasno utvrditi pravila koja će omogućiti optičarima da rade kao što rade optičari evrope i sveta,da uvede standarde kvaliteta usluge, garancije i odgovornost za ono što urade, da modernizuju svoju opremu,da pomogne u edukaciji i optičara i potrošača,da pomogne onim optičarima da izađu iz mraka i ćumeza, kako neko reče, ali ne represivnim pravilnicima, nego fer utakmicom koju odavno igraju evropski optičari. Mislim da građani Srbije zaslužuju da imaju konfor prilikom rešavanja problema sa vidom kakav imaju odavno stanovnici Evrope, a oni će sami diskvalifikovati one optičare i optometriste koji se ne prilagođavaju tim standardima.
Mislim da veletrgovci treba da uvezu okvir po onim standardima po kojima se to radi u celom svetu osim u Srbiji, da garantuju kvalitet i poštuju standarde, da prate trendove, a ne da gube vreme objašnjavajuće po svetu proizvođačima šta nam treba od dokumentacije i kako ćemo sledeće godine doći po okvire koje smo poručili.

S poštovanjem

Član udruženja UOOS

optika

pre 14 godina

G-dine ministre, molim Vas da mi pojasnite samo jednu stvar.Koji posao ce OPTOMETRISTI i dalje moci da obavljaju, kada kako ste rekli, refrakciju ce obavljati samo oftalmolozi? Da li to znaci da optometrista i dalje moze da radi refrakciju, ali onako cisto iz hobija,jer ako mi udje inspekcija u radnju,jedino tako mogu da se izvucem (ako progutaju, naravno).

Darko

pre 14 godina

Koleginica je skriboman. Kakve veze ima ovaj tekst sa onim sto ona pretstavlja u ekonomskoj eliti. Sa onim sto predaje na fakultetu.Sa njenim radom...?

Ne razumem ljude koji bi da po vazdan sve i svja komentarisu ali sa pozicije politicke neutralnosti.
I pri tom cenzurise komentare na svoje tekstove.

Stvarno ne razumem ,odakle ta zelja uopste za tom vrstom exponiranja!??

Zec bar jasno i decidno kritikuje ,mada i njega ima isuvise tako da pocinje da se ponavlja.

evo odgovora

pre 14 godina

Томице, цитирала сам правилник
Поводом текста: „Данице, ниси ни прочитала правилник”, „Политика” 21. маја

Уважени г. министар почиње свој одговор тешком логичком грешком. Он, наиме, тврди како нисам ни прочитала правилник о коме сам писала, а ја тај правилник, аман, два пута у тексту цитирала (члан 10 и члан 14)! Може ли нека оптужба бити више самонегирајућа од ове?

Поштовани г. министре, документ о коме говоримо (Правилник о условима за обављање промета медицинских средстава на мало ...) има свега двадесетак чланова, па ми није било претерано тешко да га прочитам, а мој текст са два цитата има тек пола стране, па ме стварно чуди да су вам ови цитати баш тако лако промакли. А видите, проблем је био управо у томе што ме је садржај овог правилника веома подсетио на доба Јула, када су министри убијали конкуренцију пунећи своје правилнике разноразним неразумним ограничењима. Сматрала сам да је то права тема за „Политику”, да читаоци треба о томе да сазнају, и то тако што ћу цитирати делове правилника – да се људи својим очима увере како се ствари враћају на старо! Дакле, у том циљу ја буквално препишем део текста, а на то г. министар напише да текст нисам прочитала! О tempora…

А видите, г. министре, ја нећу да нас било ко враћа у доба Јула, па се буним када то приметим, знате. На кључно питање које сам Вам поставила Ви грађанима нисте одговорили – у ком се то европском правилнику који важи (и) за оптичаре захтева опрема, која „онемогућава самопослуживање медицинским средствима од стране купаца”, или се регулише (без обзира за кога правилник важио) да канцеларија треба да има најмање шест квадратних метара и где се баве таквим ограничењима која убијају конкуренцију, да Вас ја сада вратим на моје питање?

Штавише, ако је ово правна држава, како је онда могуће да нам поручите да оптичари слободно могу да крше члан члан 10 и члан 14 став 2 овог правилника? Па нећете ваљда сами да иницирате кршење документа који сте својеручно (пише тамо: с. р.) потписали и још да нас о тој одлуци необавезно у новинама информишете? И шта ако издате две-три контрадикторне изјаве, као што се већ десило? Које новине да узмемо као ново законодавство? Ја зато лепо рекох: Томице, повуци правилник, измени спорне ствари, али узалуд.

Јавност сада захтева одговор, макар питање поставила проф. Дана Поповић, за коју сте, како кажете, очигледно неоправдано сматрали да је много озбиљнији коментатор (хе, хе). Узмимо да сте потпуно у праву. Али, зар то мења ствар? Ваш правилник и даље убија конкуренцију и додатно урушава овај јадни привредни амбијент. Стога, г. министре, јавност од вас с правом очекује одговор на то питање – зашто не повучете тај правилник, а не на питање које Вас највише окупира: је ли проф. Дана Поповић прочитала оно што је – цитирала.

EUREKA!

pre 14 godina

Hajde da kažem otvoreno: sva je prilika da se ovde radi o sukobu interesa onih koji bi da maznu tržište naočara putem monopola, a na štetu postojećih optičara i optometrista (kojima je izgleda namenjena uloga 'žrtava tranzicije'), a ministar je 'uleteo u šemu' onih prvih, možda iz neznanja, ili nehata, a možda i ne, svejedno. I nije problem samo kvadratura, ima u tom pravilniku još oho-ho diskutabilnih stvari. A ko zaista stoji iza guranja po svaku cenu ovakvog pravilnika, čuće se i videće se - i sa i bez naočara :)

optika

pre 14 godina

Oftalmolog znaci, operise, leci bolesti oka, radi posao optometriste,zatim, radi u svojoj optici(nebitno da li je otvorio na svoje ili zenino ili sinovo... ime), kad kazem radi, mislim daje "strucne" savete u vezi pravilnog izbora okvira i stakala, istim onim ljudima koje je i sam pregledao, i poslao ih u svoju optiku. A opticari sede i cekaju da se neko pojavi sa receptom???!! Mislim, DOKLE ?

Neko je u predjasnjim postovima spomenuo g@#$%navu motku.

bivsi apotekar

pre 14 godina

Dobar tekst, hvala!
Jednako je urađeno i sa privatnim apotekama... Prvo je država dozvolila svakom da otvori apoteku, u kiosku na zelenoj površini ako treba (Tošin bunar, Beograd), a onda uvela minimalnu kvadraturu, definisane prostorije, definisan kadar, definisanu maržu (sa 21% Šešelj je uveo i danas važećih 12%). Dan danas Fond za zdravstveno osiguranje ne odobrava refundaciju lekova iako bi svi pravni subjekti trebali biti ravnopravni. I? Manje apoteke je zatvorila konkurencija državnih apoteka (koje se spremaju za privatizaciju), Lilly lanaca, a farmaceuti - vlasnici malih apoteka su jednostavno rasprodali lager i otkazali prostor. Njima manje briga, bez kazni i maltretiranja inspektorki Ministarstva trgovine (kojima apoteke pripadaju) a državi manje zaposlenih. A koga to briga, država će podići još neki kredit, laki keš od MMFa koji će potrajati do sledećih izbora.

milan

pre 14 godina

Gospodine Milosavljevicu,drago mi je da citate komentare i tekstove koji se ticu vaseg posla,to znaci da ipak cujete glas naroda i molim vas da sto se tice NAOCARA to odvojite od ostalih MEDICINSKIH SREDSTAVA ,jer NAOCARE NISU LEKOVI NEGO ORTOPEDSKA POMAGALA,RAZLIKA JE VISE NEGO BITNA!
I jos jednom VAS molim da razmislite o pravilniku,prosetate do neke opticarske radnje i uverite se sami da to nisu nikakvi CUMEZI,nego izuzetno lepo opremljene radnje koje mogu biti za primer koliko god kvadrata imale!
Hvala jos jednom sto nas ipak slusate i uvazavate,koliko i mi VAS!

Novosadjanin

pre 14 godina

@Tomica Milosavljevic, et. al.

Postovani, Zbog cega polazite od premise da je posao vlade standardizuje usluge? Totalno pogresan ekonomski model. Prvo, samo trziste sprovodi standardizaciju jer ce ljudi birati gde ce i kod koga za svoje novce ici. Nema potrebe da se vlada mesa u odnose prodavac-kupac. U USA gde sam ziveo imate naocare sa vec ugradjenim staklima odredjene dioptrije da kupite u supermarketima, na aerodromima... Kupac bira sta, gde, kod koga... Ovako se vlada(r) nepotrebno mesa u odnose medju ljudima i dovodi da se stvara prostor za korupciju, ljudi gube posao, inspektori mogu da ucenjuju/traze mito ili 'pozajmice' kako vole da kazu, daje se vlast nekom da 'od oka' procenjuje ko sme da radi, ko ne sme... Ako se okviri uvoze, opet privilegovani daju ateste, ocene kvaliteta... Od jednostavne stvari napravi se monstruozna zavrzlama koju placaju svi...

Dejan Rančić

pre 14 godina

Cilj 5. oktobra je bio da se svrgne Milošević sa vlasti. Ništa manje, ali i ama baš ništa više.

Razmislite o tome pa će vam i naočare i Miškovići i sudstvo i zdravstvo i obrazovanje i bilo šta drugo što je obesmišljeno i nakaradno biti jasno.

Jože Pelikan

pre 14 godina

Što pre svi batalimo mozak i udarcima tupim čunjem svedemo inteligenciju na ispod 100 (ili ispod 75 ako stremimo ka nekoj finoj državnoj službici) to ćemo se bolje osećati u državi "Srbija 1984" u koju nas združenim poduhvatom vode svi (bez izuzetka, ovo pravilo je nedokazivo, jer su oni nedokazani) ovi na vlasti.

Pa će nam svima biti lepo u Jednoj Državi sa svim po Jednim.

sanja bandin

pre 14 godina

pa kad je mogao bivsi ministar zdravlja bojic mogao da otvori privatnu kliniku sa najsavremenijom opremom mora i ovaj ministar da pocne da misli na buducnost.od neceg se mora poceti..kad ce neko da skupi sve glupe zakone i odredbe koja je nase drzava donela i da pretoci u jednu kjigu pa da se smejemo svi posto sad nam je jedino do plakanja...

Dea

pre 14 godina

@Томица Милосављевић

Gospodine Ministre, molim bilo koji opravdan razlog zašto ne mogu da probam okvir koji ću da kupim? To je kao kada bi morala da kupim cipele, a da ih vidim samo iza stakla. Pa ako omanem broj, moram da kupim druge, treće... Šta ako mi ispadne šrafčić drške rama - da kupim nove!?!?!?!?!?!?!

Molim da se putem komentara jave oni koji bi kupili naočare a da ih ne probaju!!!!!!!

Plikuscht

pre 14 godina

@ Професор Универзитета у Београду и министар здравља Србије, Томица Милосављевић:

Gospodine Milosavljevicu (da opet preskocimo sve titule i funkcije),

Ovo polako postaje 'nije sija nego vrat'.

Kao sto ste i samo napisali:
'1. Ne postoji nikakav pravilnik o opticarskim radnjama;
2. Postoji Pravilnik o uslovima za maloprodaju medicinskih sredstava...'

Niko i ne spominje Pravilnik o opticarskim radnjama vec drugopomenuti pravilnik iz prostog i jedinog razloga jer se pomalo nespretnom klasifikacijom odnosi upravo i na opticare, a tu, kako se cini, najociglednije pada na smislenosti.

Cela diskusija jeste o uticaju 'Pravilnika o uslovima za maloprodaju medicinskih sredstava' na opticarsku delatnost, i nista vise.
Posledicno, sve navedeno kao zamerke i dalje ostaje na snazi kao doprinos argumentovanju.

Ako vi kazete da se Pravilnik NE ODNOSI na opticarsku profesiju - to je onda druga stvar, ali do sada niste.

pionir ili arena

pre 14 godina

Šta će toliki prostor za optičarske radnje, ogromno a nepotrebno, nećemo igrati fudbal u njima.Kakav propis, moraće za to da iznajme halu tamo imaju i prostor ali i tribine za pacijente koji čekaju na red...

Nemanja

pre 14 godina

Super je zakon... Pa moja baba kada sam joj procio se obradovala..Jer ce i ona biti u trendu.. I nositi slicne zastarele modele naocara kao i ja.. :) Ili cemo kod Kineza kupovati,i moci da ih probamo koliko nam je volja.. Uz Politiku ili Novosti..

optika

pre 14 godina

G-dine ministre, svi znamo da ste prezauzeti, ali Vas najlepse molim da ne napustate ovu prepisku. NAMA je od velike vaznosti da razmenimo misljenja, da pokusamo da dovedemo stvari na mesto.A i VAMA bi trebalo ovo nesto da znaci. Tesko je razumeti se u sve i svasta, naravno zato i postoje savetnici, ali razborit covek prvo sve dobro odvaze, pa tek onda odreaguje. U Vasim izjavama ima mnogo kontradiktornosti.Iskreno se nadam da cete sve kompletno, jos jednom, dobro prostudirati, i konacno zauzeti razuman stav.Raspitajte se dobro sta je posao oftalmologa, a sta optometriste.Na koji nacin je to regulisano u celom svetu. Necete valjda tako ocigledno i dalje biti pristrasni?! Svi smo mi potrebni ovom drustvu. A po Vama, oftalmolog moze da radi i ono za sta se nije skolovao, cisto da mlatne koji dinar extra u svojoj optici,gde blago receno, tuku po usima sa cenama, prodajuci okvire i stakla visestruko skuplje, nego mi u optikama; dok opticar pravi naocare, a njegov kolega optometrista sedi i ceska se...Za cega smo se mi onda skolovali? Da bi nam oftalmolozi otimali hleb iz ruke? Dajte da se ovo resi na razuman nacin.

josh

pre 14 godina

Hvala Vam, gospodjo Popovic, sto NORMALNO rezonujete. Posto mi definitivno nismo normalna zemlja, posto ovde o vaznim stvarima ne odlucuju strucni ljudi, posto je ovde sve s brda s dola- ja sam, eto, zadovoljna i ovom `sitnicom`.

veljko

pre 14 godina

tekst ko tekst, ali pogresno shvatiti da je garderoba za posetioce je verovatno pogresno protumacena, samo zato sto se pominje uz mokri cvor, nadam se da osoba koja pise nikada nije radila u nekom lokalu i da ne shvata da osobe koje su zaposlene u raznoraznim lokalcicima od 15-20 m2, namju osnovne uslove za rad, kao sto je mesto gde se moze kulturno presvuci, ili je mozda ostaviti na ofinjger na vratima...

Vlajko

pre 14 godina

Koliko mi se čini, iz komentara, svi ste vi gospodo optičari. razumem vašu želju da naočare prodajete u ćumezima bez svetla, da nas ubeđujete da je to baš to što nam treba, da se bolje vidi po dnevnoj svetlosti, da ne izdajete račun ali da ste tu pa kad nam zatreba slobodno da navratimo, a kad navratimo nikada nas niste videli, da vam nepada na pamet da dezinfikujete aparate i okvire pa je infekcija očiju skoro pa zagarantovana kada se krene u traženje naočara...a opet ja kao potrošač, baš volim da uđem u lepo opremeljenu, osvetljenu radnju, da me dočekaju ljubazno i pomognu stručno, da za svoje pare dobijem odgovarajući kvalitet. reče neko gore da u nemačkoj nema manje optičarske radnje od 50 kvm. eeeee daleko je nemačka, vama više odgovara ćumez, mrak, bez računa i garancije. iskreno se nadam da vreme takvih prolazi i podržavam svakog ministra koji pokušava da obezbedi takve uslove da se obični građanai osete kao poštovani ljudi.

tomica milosavljevic

pre 14 godina

Moracu jos jednom da ponovim:
1. Ne postoji nikakav pravilnik o opticarskim radnjama;
2. Postoji Pravilnik o uslovima za maloprodaju medicinskih sredstava. U njemu je stvarno od avgusta 2009.bilo predvidjeno da minimum prostora bude 35m2;
3.Na inicijativu opticara, taj donji nivo je smanjen na 15m2 kako su sami opticari predlagali, da ne bi doslo do zatvaranja radnji;
4. Opticari ( i optometristi) ce i dalje raditi svoj posao;
5. Taj posao nije medicinski rad, nije zdravstvena delatnost, jer oni i nisu zdravstveni radnici - i odredjivanje dioptrije nije bas samo merenje i koriscenje masine - dakle, lekar oftalmolog mora da prepise recept, na osnovu koga ce biti napravljene naocari;
5. Nikada niko, ni u kakvom aktu nije ni pomenuo ni probanje naocare, ni dodirivanje, ni gledanje - zaista nema smisla pripisivati nesto cega nema.

Pozdrav, Tomica Milosavljevic

fl

pre 14 godina

Tomice, provalio te je narod, Dobio si 30 "ne preporucujem" i nijednu preporuku! To mu dodje kao sluzbeni rezultat neke utakmice, 30:0 si izgubio.

tomica milosavljevic

pre 14 godina

DANICE, NISI NI PROCITALA PRAVILNIK

Naravno da ne bih nikada ovakvim naslovom poceo svoj odgovor cenjenoj gospodji profesorki Dani Popovic, ali, ona mi se upravo tako obratila. Licno, direktno, neprimereno, pogotovu sto se iz teksta vidi da nije ni citala Pravilnik.
Uostalom, za ovaj predmetni tekst nije Pravilnik ni vazan. Vazna je poruka, puna cinizma, presudjivanje bez prethodne pazljivije analize. Uostalom, zasto bi se nesto procitalo i protumacilo kad je zgodno to upotrebiti kao povod, nije ni vazno da li je sve bas precizno i tacno. Ko ce to uopste da cita. Vaznija je poruka "arogantnom" predstavniku vlasti koji unistava konkurenciju.
Poruka vezana za opticarske radnje kucanje je na otvorena vrata.
Naime, pravilnik se odnosi na uslove koje treba da ispunjava maloprodajna radnja za medicinska sredstva. Niko ni ne pominje samo opticarske radnje. Za sve maloprodajne radnje postavljeni su uslovi, kako bi se uvela standardizacija prostora za maloprodaju medicinskih sredstava. Standardizacija nije ni postojala, a mora da postoji ako hocemo uredjen sistem ( naravno hocemo).
Na sugestiju opticara, donji limit kvadrature prostora je previsok i naravno da ce biti kako oni sugerisu, jer donja granica od 15m2 ne obavezuje druge maloprodajne radnje da ne mogu da obezbede i vise tog prostora.
Sarkasticni komentari o okvirima, probanju, odnosenju kuci i vracanju okvira - uz pominjanje letnjih meseci (jul) u ovom komentaru, najvise su u skladu sa naslovom teksta - znaci, na moju veliku zalost neprimereni i neodgovarajuci ozbiljnosti komentatora, koju sam ja citajuci neke prethodne tekstove, ocigledno neopravdano podrazumevao.

Srdacan pozdrav, i citaocima Politike i prof.Dani Popovic,

Tomica Milosavljevic

MILAN VUJCIC

pre 14 godina

Odlican komentar.Bravo!
Kreatori ovog pravilnika su verovatno ,,stremeci evroatlanskim integracijama " ,ovakav pravilnik prepisali iz Donje Mandziburije ili Gornje Zaglupije . Umesto da stimulisu otvaranje novih radnji u svim sverama drustva i uvedu podsticajne mere za one koji uopste hoce da nesto legalno rade u ovoj zemlji, oni propisuju razne pravilnike. Ne bi me cudilo da jedan dan osvane neki pravilnik o zakopcavanju i sl. Stvarno nemam reci ovo je mogao samo neki "strucnjak" da smisli, a nazalost takvih i u ovoj krizi imamo za izvoz.

Milan

pre 14 godina

Jedno je sigurno da bi trebalo tim ljudima koji danas rade po sadasnjim propisima dati jedan odredjeni period od recimo 5 god. da se prilagode novim zakonima. Sigurno da neki ljudi koji sami zive u skucenim odnosima nemogu tako lako da shvate da je potreban magacinski prostor od 10qm. ali onaj koji zna koliko je obiman asortiman ramova znaju da je toliko mesta potrebno. Sa tim propisima je i zelja dati znak da je malim radnjama bez adekvatnog prostora dat znak da se ponovo orjentisu. Naprimer udruze sa drugima pa mogu da ispune te uslove. Stoji da nasi opticari jos uvek dioptriju mere lenjirom i da nemaju zato potrebne aparate koje nemozete ni postaviti u radnji od 4qm. i pored sve ljubaznosti i srdacnosti tako ne ide. Ne odobravam tekstove koji su politickog karaktera na prvom mestu a zanemaruju ono sto je bitno a to je zakon i osnovno i jedino sto treba komentarisati je tekst zakona da je poznato da nepisu ministri zakone sami nego citav tim ljudi koji stoje iza njega i da se radi o mozda losem zakonu a ne o ministru. Nekada treba menjati i komentatore a ne samo ministre.

Zaki

pre 14 godina

To mišta ne čudi. Nisam video nikakav komentar, kad je Fond zdravstva uveo markice za overu zdravstvebih knjižica. Vratili smo se u 19. vek. Pogodite ko će da štampa te markice. Ako mislite da je to sitna para, varate se.

Fidel Kastro

pre 14 godina

S obzirom na potpis dole sigurno sam Fidel. To za ove sto misle da im je pisao ministar licno, nekoliko puta, istim tekstom.

Elem, da je potrebna standardizacija - potrebna je. Meni su, u ozbiljnoj firmi, opticarskoj, radili pregled u samoj radnji, pored izloga, pored drugih kupaca, stolica, kofercic sa staklima i plakat sa onim slovima. U Sava Centru, u lepo osvetljenoj radnji, sa lepim izlogom... Bio sam upucen tu sa drugog prodajnog mesta, pa i nisam bas imao drugog izbora.

Nisu bas sve radnje cumezi kao sto rece neko gore.

eto nama experta

pre 14 godina

Na mogu a da se ne nasmejem
"Okvire ćemo kupovati kao kajmak u samoposluzi". Pa gde baš nađoste "kajmak" u samoposluzi koleginice, mada vas to iskreno više diskredituje kao domaćicu nego kao stručnjaka iz oblasti ekonomije.

Što se ostatka teksta tiče mogli bi malo da se pozabavite standardizacijom i uvođenjem sistema kvaliteta. Ako smo mučene pekare koji su takođe godinama i decenijama uspešno mesili hleb i pekli kifle naterali da uvode HACCP i da ga se pridržavaju, onda će zaista i svi ostali morati da zadovolje minimum postavljenih i definisanih zahteva. Vreme radnji tipa "Popravljam kompjuktori, mobilni i ostalo" je prošlo, ako to ne shvataju ljudi sa fakulteta kako će tek neko drugi.

Plikuscht

pre 14 godina

@ (optika, 21. maj 2009 23:35):

'Oftalmolog znaci, operise, leci bolesti oka, radi posao optometriste,zatim, radi u svojoj optici(nebitno da li je otvorio na svoje ili zenino ili sinovo... ime), kad kazem radi, mislim daje "strucne" savete u vezi pravilnog izbora okvira i stakala, istim onim ljudima koje je i sam pregledao, i poslao ih u svoju optiku. A opticari sede i cekaju da se neko pojavi sa receptom???!! Mislim, DOKLE ?'

Da, i sta tu nije jasno?
Opticari su zanatlije i kao takvi ne znaju APSOLUTNO NISTA iz medicinske oblasti. Znaju kako zanatski da obrade ram, stakla i plastiku i to je to!
Problem je sto su mnogi opticari kupili aparat i vrse prevare time sto 'pregledaju' ljude po svojim Samostalno Zanatsko Trgovinsko Komisionim RADNJAMA (ne ustanovama medicinskog tipa!) jednim klikom na dugme uzdajuci se da ce masina sve da odradi i da za zvanje oftalmologa nije potrebno vise od 10 godina skolovanja na medicinskom fakultetu i konsekventne specijalizacije iz oblasti oftalmologije, pa cak i sup-specijalizacije iz oblasti kontaktologije (za kontaktna sociva!).
Kada neko povredi stopalo ili clanak - gde ide na pregled? Kod doktora specijaliste (ortopeda) ili kod obucara??? Jer to je upravo taj odnos izmedju opticara i oftalmologa!
Posao opticara je da vrsi popravke ostecenih ramova kao i da vrsi ugradnju plastike/stakala u ram - iskljucivo na osnovu recepta oftalmologa! Pa da li je moguce da bi neko zanatske delatnosti i pomislio da se igra medicine i tudjim zdravljem, meni je to zaista neshvatljivo. Da li je moguce da pojedini opticari zaista misle da su sa zanatskom diplomom kompetentni da pregledaju ljude i prepisuju recepte!?

Optometrista je nov pojam, od skora uveden, a ako neko sa B92 se malo potrudi i pocne da postavlja pitanja po lekarskoj komori srbije, kao i udruzenju oftalmologa i kontaktologa shvatice tuznu cinjenicu - da je to izmisljeno da bi deca danasnjih opticara i pojedinih doktora koja su nesposobna da zavrse medicinu imala cime da se bave.
Tuzno!

Dejan Jovanovic

pre 14 godina

Citam ove komentare i prosto ne mogu da poverujem ili neko filterise sve druge komentare ili niko od navedenih nije bio u USA.

LOGICNO JE DA SE SVE MEDICINSKE STVARI KUPUJU U PRODAVNICAMA.

Evo i odgovora na ovo pitanje
Mene ipak kopka nešto drugo: u kojoj je to Evropskoj uniji naš zakonodavac video takav pravilnik?

U USA a nadam se da ce i Evropa uskoro postati slicna.

A ne imam neku supu i unutra prodajem naocare. HOCEMO DA SE TO CENTRALIZUJE NA TEMPO MERKATOR RODICE METRO itd a ne da svaki mali pilicar moze u svojoj supi da prodaje.

ps: pravilnik je ok ali moze i bolje.

Pozdrav

Tomica Milosavljevic

pre 14 godina

Поводом текста„Томице, повуци правилник”, „Политика” 20. маја (objavljenog i na ovom mestu)
"Danice,nisi ni procitala Pravilnik"
Наравно да не бих никада оваквим насловом почео свој одговор цењеној госпођи професорки Дани Поповић, али она ми се управо тако обратила. Лично, директно, непримерено, поготову што се из текста види да није ни читала правилник. Уосталом, за овај предметни текст није правилник ни важан. Важна је порука, пуна цинизма, пресуђивање без претходне пажљивије анализе. Уосталом, зашто би се нешто прочитало и протумачило кад је згодно то употребити као повод, није ни важно да ли је све баш прецизно и тачно. Ко ће то уопште да чита. Важнија је порука „арогантном” представнику власти који уништава конкуренцију. Порука везана за оптичарске радње куцање је на отворена врата. Наиме, правилник се односи на услове које треба да испуњава малопродајна радња за медицинска средства. Нико ни не помиње само оптичарске радње. За све малопродајне радње постављени су услови како би се увела стандардизација простора за малопродају медицинских средстава. Стандардизација није ни постојала, а мора да постоји ако хоћемо уређен систем (наравно, хоћемо).
На сугестију оптичара, доњи лимит квадратуре простора је превисок и наравно да ће бити како они сугеришу, јер доња граница од 15 метара квадратних не обавезује друге малопродајне радње да не могу да обезбеде и више тог простора.
Саркастични коментари о оквирима, пробању, одношењу кући и враћању оквира – уз помињање летњих месеци (јул), највише су у складу са насловом текста – значи, на моју велику жалост, непримерени озбиљности коментатора, коју сам читајући неке претходне текстове, очигледно неоправдано подразумевао.
Срдачан поздрав, и читаоцима „Политике”, и проф. Дани Поповић .
Професор Универзитета у Београду и министар здравља Србије

Томица Милосављевић

dzaba

pre 14 godina

Kako Vas samo nije sramota? Kad je u pitanju zakon svi pametujete, a kad su u pitanju stvarni problemi opticara zaposlenih u Optika AD Beograd, svi cutite. E, to je problem: pred problemom svi zatvaraju oci.
STIDITE SE!!!

Darko

pre 14 godina

Koleginica je skriboman. Kakve veze ima ovaj tekst sa onim sto ona pretstavlja u ekonomskoj eliti. Sa onim sto predaje na fakultetu.Sa njenim radom...?

Ne razumem ljude koji bi da po vazdan sve i svja komentarisu ali sa pozicije politicke neutralnosti.
I pri tom cenzurise komentare na svoje tekstove.

Stvarno ne razumem ,odakle ta zelja uopste za tom vrstom exponiranja!??

Zec bar jasno i decidno kritikuje ,mada i njega ima isuvise tako da pocinje da se ponavlja.

Milan

pre 14 godina

Zivim u jedno gradu u Nemackoj od oko 120.00 stanovnika. Ovde ima jedno 20-tak opticara, neznam dali je zakonski propisano ali ni jedan, barem u prodajnom prostoru nije manji od min. 50m². Mogu si dobro zamisliti da je njima ovde vazno da musteriji pruze dovoljno izlozbenog prostora i da se u radnji mogu bez problema kretati min. desetak musterija. U samouslugama mozete za puno nize cene kupiti naocare koje imaju fiksnu dioptriju i morate sami videti dali vam odgovaraju ili ne. Sigurno da "tetka Juline" radnje imaju svoju draz ali puno njih nisu po standardima danas a kod nas ima nazalost u trgovini svega i svacega, tako i u opticarskim radnjama.

tomica milosavljevic

pre 14 godina

DANICE, NISI NI PROCITALA PRAVILNIK

Naravno da ne bih nikada ovakvim naslovom poceo svoj odgovor cenjenoj gospodji profesorki Dani Popovic, ali, ona mi se upravo tako obratila. Licno, direktno, neprimereno, pogotovu sto se iz teksta vidi da nije ni citala Pravilnik.
Uostalom, za ovaj predmetni tekst nije Pravilnik ni vazan. Vazna je poruka, puna cinizma, presudjivanje bez prethodne pazljivije analize. Uostalom, zasto bi se nesto procitalo i protumacilo kad je zgodno to upotrebiti kao povod, nije ni vazno da li je sve bas precizno i tacno. Ko ce to uopste da cita. Vaznija je poruka "arogantnom" predstavniku vlasti koji unistava konkurenciju.
Poruka vezana za opticarske radnje kucanje je na otvorena vrata.
Naime, pravilnik se odnosi na uslove koje treba da ispunjava maloprodajna radnja za medicinska sredstva. Niko ni ne pominje samo opticarske radnje. Za sve maloprodajne radnje postavljeni su uslovi, kako bi se uvela standardizacija prostora za maloprodaju medicinskih sredstava. Standardizacija nije ni postojala, a mora da postoji ako hocemo uredjen sistem ( naravno hocemo).
Na sugestiju opticara, donji limit kvadrature prostora je previsok i naravno da ce biti kako oni sugerisu, jer donja granica od 15m2 ne obavezuje druge maloprodajne radnje da ne mogu da obezbede i vise tog prostora.
Sarkasticni komentari o okvirima, probanju, odnosenju kuci i vracanju okvira - uz pominjanje letnjih meseci (jul) u ovom komentaru, najvise su u skladu sa naslovom teksta - znaci, na moju veliku zalost neprimereni i neodgovarajuci ozbiljnosti komentatora, koju sam ja citajuci neke prethodne tekstove, ocigledno neopravdano podrazumevao.

Srdacan pozdrav, i citaocima Politike i prof.Dani Popovic,

Tomica Milosavljevic

Milan

pre 14 godina

Jedno je sigurno da bi trebalo tim ljudima koji danas rade po sadasnjim propisima dati jedan odredjeni period od recimo 5 god. da se prilagode novim zakonima. Sigurno da neki ljudi koji sami zive u skucenim odnosima nemogu tako lako da shvate da je potreban magacinski prostor od 10qm. ali onaj koji zna koliko je obiman asortiman ramova znaju da je toliko mesta potrebno. Sa tim propisima je i zelja dati znak da je malim radnjama bez adekvatnog prostora dat znak da se ponovo orjentisu. Naprimer udruze sa drugima pa mogu da ispune te uslove. Stoji da nasi opticari jos uvek dioptriju mere lenjirom i da nemaju zato potrebne aparate koje nemozete ni postaviti u radnji od 4qm. i pored sve ljubaznosti i srdacnosti tako ne ide. Ne odobravam tekstove koji su politickog karaktera na prvom mestu a zanemaruju ono sto je bitno a to je zakon i osnovno i jedino sto treba komentarisati je tekst zakona da je poznato da nepisu ministri zakone sami nego citav tim ljudi koji stoje iza njega i da se radi o mozda losem zakonu a ne o ministru. Nekada treba menjati i komentatore a ne samo ministre.

Tomica Milosavljevic

pre 14 godina

Поводом текста„Томице, повуци правилник”, „Политика” 20. маја (objavljenog i na ovom mestu)
"Danice,nisi ni procitala Pravilnik"
Наравно да не бих никада оваквим насловом почео свој одговор цењеној госпођи професорки Дани Поповић, али она ми се управо тако обратила. Лично, директно, непримерено, поготову што се из текста види да није ни читала правилник. Уосталом, за овај предметни текст није правилник ни важан. Важна је порука, пуна цинизма, пресуђивање без претходне пажљивије анализе. Уосталом, зашто би се нешто прочитало и протумачило кад је згодно то употребити као повод, није ни важно да ли је све баш прецизно и тачно. Ко ће то уопште да чита. Важнија је порука „арогантном” представнику власти који уништава конкуренцију. Порука везана за оптичарске радње куцање је на отворена врата. Наиме, правилник се односи на услове које треба да испуњава малопродајна радња за медицинска средства. Нико ни не помиње само оптичарске радње. За све малопродајне радње постављени су услови како би се увела стандардизација простора за малопродају медицинских средстава. Стандардизација није ни постојала, а мора да постоји ако хоћемо уређен систем (наравно, хоћемо).
На сугестију оптичара, доњи лимит квадратуре простора је превисок и наравно да ће бити како они сугеришу, јер доња граница од 15 метара квадратних не обавезује друге малопродајне радње да не могу да обезбеде и више тог простора.
Саркастични коментари о оквирима, пробању, одношењу кући и враћању оквира – уз помињање летњих месеци (јул), највише су у складу са насловом текста – значи, на моју велику жалост, непримерени озбиљности коментатора, коју сам читајући неке претходне текстове, очигледно неоправдано подразумевао.
Срдачан поздрав, и читаоцима „Политике”, и проф. Дани Поповић .
Професор Универзитета у Београду и министар здравља Србије

Томица Милосављевић

tomica milosavljevic

pre 14 godina

Moracu jos jednom da ponovim:
1. Ne postoji nikakav pravilnik o opticarskim radnjama;
2. Postoji Pravilnik o uslovima za maloprodaju medicinskih sredstava. U njemu je stvarno od avgusta 2009.bilo predvidjeno da minimum prostora bude 35m2;
3.Na inicijativu opticara, taj donji nivo je smanjen na 15m2 kako su sami opticari predlagali, da ne bi doslo do zatvaranja radnji;
4. Opticari ( i optometristi) ce i dalje raditi svoj posao;
5. Taj posao nije medicinski rad, nije zdravstvena delatnost, jer oni i nisu zdravstveni radnici - i odredjivanje dioptrije nije bas samo merenje i koriscenje masine - dakle, lekar oftalmolog mora da prepise recept, na osnovu koga ce biti napravljene naocari;
5. Nikada niko, ni u kakvom aktu nije ni pomenuo ni probanje naocare, ni dodirivanje, ni gledanje - zaista nema smisla pripisivati nesto cega nema.

Pozdrav, Tomica Milosavljevic

Dejan Jovanovic

pre 14 godina

Citam ove komentare i prosto ne mogu da poverujem ili neko filterise sve druge komentare ili niko od navedenih nije bio u USA.

LOGICNO JE DA SE SVE MEDICINSKE STVARI KUPUJU U PRODAVNICAMA.

Evo i odgovora na ovo pitanje
Mene ipak kopka nešto drugo: u kojoj je to Evropskoj uniji naš zakonodavac video takav pravilnik?

U USA a nadam se da ce i Evropa uskoro postati slicna.

A ne imam neku supu i unutra prodajem naocare. HOCEMO DA SE TO CENTRALIZUJE NA TEMPO MERKATOR RODICE METRO itd a ne da svaki mali pilicar moze u svojoj supi da prodaje.

ps: pravilnik je ok ali moze i bolje.

Pozdrav

Vlajko

pre 14 godina

Koliko mi se čini, iz komentara, svi ste vi gospodo optičari. razumem vašu želju da naočare prodajete u ćumezima bez svetla, da nas ubeđujete da je to baš to što nam treba, da se bolje vidi po dnevnoj svetlosti, da ne izdajete račun ali da ste tu pa kad nam zatreba slobodno da navratimo, a kad navratimo nikada nas niste videli, da vam nepada na pamet da dezinfikujete aparate i okvire pa je infekcija očiju skoro pa zagarantovana kada se krene u traženje naočara...a opet ja kao potrošač, baš volim da uđem u lepo opremeljenu, osvetljenu radnju, da me dočekaju ljubazno i pomognu stručno, da za svoje pare dobijem odgovarajući kvalitet. reče neko gore da u nemačkoj nema manje optičarske radnje od 50 kvm. eeeee daleko je nemačka, vama više odgovara ćumez, mrak, bez računa i garancije. iskreno se nadam da vreme takvih prolazi i podržavam svakog ministra koji pokušava da obezbedi takve uslove da se obični građanai osete kao poštovani ljudi.

eto nama experta

pre 14 godina

Na mogu a da se ne nasmejem
"Okvire ćemo kupovati kao kajmak u samoposluzi". Pa gde baš nađoste "kajmak" u samoposluzi koleginice, mada vas to iskreno više diskredituje kao domaćicu nego kao stručnjaka iz oblasti ekonomije.

Što se ostatka teksta tiče mogli bi malo da se pozabavite standardizacijom i uvođenjem sistema kvaliteta. Ako smo mučene pekare koji su takođe godinama i decenijama uspešno mesili hleb i pekli kifle naterali da uvode HACCP i da ga se pridržavaju, onda će zaista i svi ostali morati da zadovolje minimum postavljenih i definisanih zahteva. Vreme radnji tipa "Popravljam kompjuktori, mobilni i ostalo" je prošlo, ako to ne shvataju ljudi sa fakulteta kako će tek neko drugi.

RP

pre 14 godina

Sve, sve, ali kako ste se usudili da spomenete u negativom kontekstu voljenog Čedicu, čedo ove medijske kuće? Kako li je ovaj tekst prošao? Neće valjda i moj komentar proći?

Plikuscht

pre 14 godina

@ (optika, 21. maj 2009 23:35):

'Oftalmolog znaci, operise, leci bolesti oka, radi posao optometriste,zatim, radi u svojoj optici(nebitno da li je otvorio na svoje ili zenino ili sinovo... ime), kad kazem radi, mislim daje "strucne" savete u vezi pravilnog izbora okvira i stakala, istim onim ljudima koje je i sam pregledao, i poslao ih u svoju optiku. A opticari sede i cekaju da se neko pojavi sa receptom???!! Mislim, DOKLE ?'

Da, i sta tu nije jasno?
Opticari su zanatlije i kao takvi ne znaju APSOLUTNO NISTA iz medicinske oblasti. Znaju kako zanatski da obrade ram, stakla i plastiku i to je to!
Problem je sto su mnogi opticari kupili aparat i vrse prevare time sto 'pregledaju' ljude po svojim Samostalno Zanatsko Trgovinsko Komisionim RADNJAMA (ne ustanovama medicinskog tipa!) jednim klikom na dugme uzdajuci se da ce masina sve da odradi i da za zvanje oftalmologa nije potrebno vise od 10 godina skolovanja na medicinskom fakultetu i konsekventne specijalizacije iz oblasti oftalmologije, pa cak i sup-specijalizacije iz oblasti kontaktologije (za kontaktna sociva!).
Kada neko povredi stopalo ili clanak - gde ide na pregled? Kod doktora specijaliste (ortopeda) ili kod obucara??? Jer to je upravo taj odnos izmedju opticara i oftalmologa!
Posao opticara je da vrsi popravke ostecenih ramova kao i da vrsi ugradnju plastike/stakala u ram - iskljucivo na osnovu recepta oftalmologa! Pa da li je moguce da bi neko zanatske delatnosti i pomislio da se igra medicine i tudjim zdravljem, meni je to zaista neshvatljivo. Da li je moguce da pojedini opticari zaista misle da su sa zanatskom diplomom kompetentni da pregledaju ljude i prepisuju recepte!?

Optometrista je nov pojam, od skora uveden, a ako neko sa B92 se malo potrudi i pocne da postavlja pitanja po lekarskoj komori srbije, kao i udruzenju oftalmologa i kontaktologa shvatice tuznu cinjenicu - da je to izmisljeno da bi deca danasnjih opticara i pojedinih doktora koja su nesposobna da zavrse medicinu imala cime da se bave.
Tuzno!

gane

pre 14 godina

Nisam bas siguran da to ima veze jedno sa drugim... Miskovic kupuje takve firme iskljucivo zbog lokacija na kojima se nalaze njihovi maloprodajni objekti... mislim da je to slucaj i kod pomenute Optike.

veljko

pre 14 godina

tekst ko tekst, ali pogresno shvatiti da je garderoba za posetioce je verovatno pogresno protumacena, samo zato sto se pominje uz mokri cvor, nadam se da osoba koja pise nikada nije radila u nekom lokalu i da ne shvata da osobe koje su zaposlene u raznoraznim lokalcicima od 15-20 m2, namju osnovne uslove za rad, kao sto je mesto gde se moze kulturno presvuci, ili je mozda ostaviti na ofinjger na vratima...

josh

pre 14 godina

Hvala Vam, gospodjo Popovic, sto NORMALNO rezonujete. Posto mi definitivno nismo normalna zemlja, posto ovde o vaznim stvarima ne odlucuju strucni ljudi, posto je ovde sve s brda s dola- ja sam, eto, zadovoljna i ovom `sitnicom`.

član udruženja optičara i optometrista Srbije

pre 14 godina

Kao član Udruženja optičara i optometrista Srbije (UOOS) želim da se zahvalim svima koji su se svojim komentarima uključili u ovaj forum bilo pozitivnim ili negativnim, jer to pokazuje da ipak neko sluša vapaje optičara na stanje u ovoj oblasti.Posebno imponuje kada neko sa takvim autoritetom kao što je Danica Popović da svoj doprinos kroz nenaručen članak te njoj ide posebna zahvalnost, bez namere da umanjim značaj ostalih učesnika u forumu.
Ideja ovog udruženja nije bila da se na ovaj način „prepucava“ sa ministrom nego da ukaže na dijametralno suprotne stavove u pogledu toga na koji način je ministarstvo zamislilo da se uvede red u ovu oblast i toga kako bi to stvarno trebalo da izgleda a da pri tome služi svrsi, da od te regulative korist imaju i država i optičari i građani.Svakako da smo se prvo obratili ministru ali umesto kontakta sa njim imali smo razgovor sa njegovim pomoćnicima, koji su bili vrlo ljubazni i zainteresovani za rešavanje očiglednih problema.Nekako u isto vreme zainteresovali su se i mediji koji su takođe tumačeći ove pravilnike shvatili da naše reagovanje nije bez razloga. Obzirom da ovi pravilnici nisu od juče, moramo da naglasimo da nismo namerno čekali zadnji čas,ukazivali smo na te probleme ali smo bili malobrojni pa je sve bilo bez uspeha. Zatim smo uložili dosta rada i truda da dobijemo poverenje optičara i da povećamo članstvo, da objasnimo optičarima šta je naša misija i da nismo lično- interesno udruženje, da se učlanimo u ECOO (evropsko udruženje optičara i optometrista),što nije bilo nimalo lako ali na šta smo sada itekako ponosni, pa sad kao ozbiljna institucija sa preko 160 članova i jasnim stavovima vezanim za našu struku izađemo pred ministarstvo.
Mediji, ali i Vi ste nam pomogli da na videlo izađe da smo mi nepotrebno bili u strahu zbog kvadrata,radionica,probanja naočara, i uopšte pravilnika koji kako ispada uopšte nije pisan za nas optičare. Ono što nas sada još više plaši je to što smo mi sad kako ispada u milosti lekara koji će da odlučuju hoćemo li mi moći da radimo i gde? Imaćemo doduše izbor pošto ćemo moći da se zapošljavamo kod njih u ordinacijama, a oni tvrdoglavi koji oće sami da rade neće imati posla jer će i lekari praviti naočare kod sebe u ordinacijama.Postavlja se sad pitanje ako ti pravilnici nisu pisani za optičare koji se tu i ne pominju, zašto su onda veleprodaje okvira morale da se registruju u ministarstvu zdravlja po tom pravilniku i da u agenciji za lekove registruju okvire čekaju na dozvole po osam meseci kao da uvoze penicilin.Postavlja se i pitanje kom ministarstvu će pripasti optičari? Po kom pravilniku će raditi optičari? Da li su optičari u Srbiji zaslužili da imaju sopstveni pravilnik pisan po meri i potrebama ove struke,ili je jednostavnije zaposliti nas kod oftalmologa pa uštedeti vreme na kojekakve pisanije.
Ostao sam dužan svima koji se pitaju šta mi hoćemo i koji je cilj udruženja da odgovorim.
Cilj UOOS je da unapredi struku,da pomogne državi da donese zakon koji će jasno utvrditi pravila koja će omogućiti optičarima da rade kao što rade optičari evrope i sveta,da uvede standarde kvaliteta usluge, garancije i odgovornost za ono što urade, da modernizuju svoju opremu,da pomogne u edukaciji i optičara i potrošača,da pomogne onim optičarima da izađu iz mraka i ćumeza, kako neko reče, ali ne represivnim pravilnicima, nego fer utakmicom koju odavno igraju evropski optičari. Mislim da građani Srbije zaslužuju da imaju konfor prilikom rešavanja problema sa vidom kakav imaju odavno stanovnici Evrope, a oni će sami diskvalifikovati one optičare i optometriste koji se ne prilagođavaju tim standardima.
Mislim da veletrgovci treba da uvezu okvir po onim standardima po kojima se to radi u celom svetu osim u Srbiji, da garantuju kvalitet i poštuju standarde, da prate trendove, a ne da gube vreme objašnjavajuće po svetu proizvođačima šta nam treba od dokumentacije i kako ćemo sledeće godine doći po okvire koje smo poručili.

S poštovanjem

Član udruženja UOOS

Dejan Rančić

pre 14 godina

Cilj 5. oktobra je bio da se svrgne Milošević sa vlasti. Ništa manje, ali i ama baš ništa više.

Razmislite o tome pa će vam i naočare i Miškovići i sudstvo i zdravstvo i obrazovanje i bilo šta drugo što je obesmišljeno i nakaradno biti jasno.

Zabri Nuti

pre 14 godina

Nije ovo prvi pravilnik koji potpisuje ministar Milosavljevic, a kojim se dovodi u pitanje dalji rad najveceg broja radnji u nekoj delatnosti. Skoro dve godine je na snazi jedan potpuno neodmeren pravilnik koji regulise rad frizerskih salona, na primer, a po kome frizerski saloni moraju da imaju po 3 ili cetiri prostorije, toalet po standardima za restorane i slicne, zaista nebulozne, uslove. Umesto da se insistira na higijeni, ovim pravilnikom se insistira na broju prostorija, kvadratima itd. 90% frizerskih salona ne ispunjava, niti moze da ispuni propisane uslove pa ljudi otvaraju salone u stanovima na, na primer, trecem spratu zgrade cime remete mir stanara u zgradi jer su stambene zgrade za stanovanje.

Totalno otudjenje Ministarstva zdravlja i resornog ministra Milosavljevica od nase realnosti.

Petar

pre 14 godina

ha ha, eto nama tajkuna i u ovom trzistu.
racunica 6.4 miliona srba. 1000000 ljudi nosi naocare( onih 5400000 i oni bi trebalo jer smo izgleda slepi kod ociju pa nevidimo sta nam rade) puta 50-70 eura prosecno naocare =50-70 miliona eura Posto nema popravke prema novim pravilima svake godine cu morati da menjam naocare posto se iskrive ili upropaste. zarada u Srbiji je kako se ovde obicno radi je 50 posto i eto nama lepog profita za tajkune od 25-30 miliona eura

Sta je sledece:
nema popravke zuba pa ce mo morati da kupimo celu vilicu kod Miskovica. racunica 5 miliona ljudi x 1000 eura= 5 milijardi.
Upss, bolje da ovo nisam napisao mozda sam dao kretenima ideju

Plikuscht

pre 14 godina

@ (Milan, 20. maj 2009 16:03):

Dragi Milane, kako sam vlasnik i opticarske prodavnice i oftalmoloske ordinacije, dacu sebi za pravo da reagujem na par mesta iz komentara:

'Sigurno da neki ljudi koji sami zive u skucenim odnosima nemogu tako lako da shvate da je potreban magacinski prostor od 10qm. ali onaj koji zna koliko je obiman asortiman ramova znaju da je toliko mesta potrebno.'

10 m2 apsolutno NIJE potrebno! Magacinski sortirani ramovi ne stoje kao u izlogu - ponaosob, 'otvorenog' rama, postavljeni na nosace, a sve da se lepo vide. Nalaze se sortirani u kartonskoj kutiji, ili (u boljoj varijanti) u proizvodjackim 'kofercicima' koji imaju pojedinacne pregrade za svaki ram. Bilo koji od dva pomenuta nacina skladistenja znaci da, da bi se napunilo 10m2 je potrebno cca. 2,500-3,000 ramova (!) sto u nabavnoj ceni kosta oko 125,000-150,000 EUR, a sto niko od opticara niti ima (te novce) niti zeli (da drzi toliko ramova, tj. zarobljenog novca u robi!), sto nas sve vraca na cinjenicu da 10m2 apsolutno nije niti potrebno, a jos manje neophodno.



'Sa tim propisima je i zelja dati znak da je malim radnjama bez adekvatnog prostora dat znak da se ponovo orjentisu.'

Pretpostavljam de je ideja bila da se kaze 'drugacije orjentisu'.
Kao odgovor na to - a zasto bi!? I ko je ovlastio drzavu da odredjuje ko treba da menja delatnost poslovanja, a ko ne!? Cemu ti 'znaci'?



'Stoji da nasi opticari jos uvek dioptriju mere lenjirom i da nemaju zato potrebne aparate koje nemozete ni postaviti u radnji od 4qm.'

Dragi Milane, niko nikada u istoriji medicine nije dioptriju merio lenjirom, lenjirom se meri pupilarna distanca (razmak izmedju zenica) jer je to vazan parametar kod ugradnje i centriranja stakala/plastike u ram (narocito kod ljudi koji imaju cilindre pod odredjenim uglom), ali besides the point.

OPTICARI su ZANATSKA DELATNOST, ili narodski receno - popravka ramova, ugradnja stakala i plastike, itd. Opticarem se postaje polaganjem prakticnog testa + ispit nakon zanatske skole.
Preglede obavljaju OFTALMOLOZI koji su po struci MEDICINSKI RADNICI, nikako zanatlije! I tu, zapravo dolazimo do cinjenice da vi bas i ne razlikujete opticare od optometrista od oftalmologa od kontaktologa itd.


'Nekada treba menjati i komentatore a ne samo ministre.'

Slazem se ... pocnimo od vas.

Ukratko, ova drzava (ponovo) pada na testu razumevanja situacije i okruzenja. Umesto da se regulisu mnogo ozbiljnije stvari kao sto je obavljanje pregleda (npr. opticari koji kupe kompjuterizovani refraktometar i misle da je to dovoljno za odredjivanje dioptrije), neko gubi vreme na bavljenje potpuno trivijalnim stvarima kao sto su garderoba i magacinski prostor. Naravno, kao sto je vec pomenuto, upada u oci Miskoviceva kupovina najveceg lanca 'Optike' i zaista se cini da sve ovo ima, zapravo potpuno drugaciju pozadinu. Tuzno, ako je tako.

Plikuscht

pre 14 godina

@ Професор Универзитета у Београду и министар здравља Србије, Томица Милосављевић:

Gospodine Milosavljevicu (da preskocimo sve titule i funkcije),

Osvezavajuce je i prijatno zateci vas ovde i procitati vas komentar. Manje zbog, pomalo uvredjenog osvrta na tekst i komentare, vise zbog cinjenice da se ne libite da i na ovom mestu otvorite kakav-takav kanal komunikacije sa plebsom.

Ako se krene od pretpostavke da su porivi za ovakav pravilnik bili dobronamerni, verujem da se dva dana moze raspravljati i za i protiv i jedne i druge strane. Niko ne spori potrebu uvodjenja standardizacije i regulacije trenutno potpuno neregulisane oblasti. Ali smislene, a ova se takvom ne cini, barem ne u potpunosti.
Iskreno, najjednostavnije bi bilo, a to vas ujedno i najdobronamernije savetujem, da udjete u neku opticarsku radnju, zadrzite se barem 5 minuta, i probate da vizualizujete otelotvorenje pravilnikom predlozenih promena. Prodjite kroz jedan shopping experience, ne sa pijedestala profesora, ministra, predlagaca pravilnika, vec obicnog potrosaca.
Opet iskreno, verujem da cete i sami uvideti barem nekoliko nelogicnosti.

Jos jedared, iako na suprotnim stanovistima hvala na postu.

Dea

pre 14 godina

@Томица Милосављевић

Gospodine Ministre, molim bilo koji opravdan razlog zašto ne mogu da probam okvir koji ću da kupim? To je kao kada bi morala da kupim cipele, a da ih vidim samo iza stakla. Pa ako omanem broj, moram da kupim druge, treće... Šta ako mi ispadne šrafčić drške rama - da kupim nove!?!?!?!?!?!?!

Molim da se putem komentara jave oni koji bi kupili naočare a da ih ne probaju!!!!!!!

sitničar

pre 14 godina

@tomica milosavljević Pročitao sam na sajtu Udruženja optičara i optometrista Srbije www.uoos.org: 'Kako nazvati izjavu ministra na pitanje novinara da pacijenti neće moći da probaju naočare: „to je notorna glupost“, a da je pri tome upravo ministar Milosavljević potpisao pravilnik br 110-00-00395/2007-03 11.03.2008 godine, koji u članu14 kaže: „Oprema u specijalizovanoj prodavnici mora biti takva da se obezbedi sigurno čuvanje koje onemogućava samoposluživanje medicinskim sredstvima od strane kupaca“'... Pa sad, kako će stvarno ljudi probati naočare, ako su sigurno čuvane?? Ima tamo na sajtu Udruženja optičara još dosta nekih bisera vezanih za optičare, neće biti da je u pitanju samo kvadratura prodavnice. Da li je g.ministar pročitao to? Mozda g. ministar nema naočare :). A ima i još jedan dobar komentar koji prenosim: ' tomica milosavljevic, 21/05/2009, 11:'Rekao sam da je samostalno odredjivanje dioptrije od strane opticara, bez recepta doktora oftalmologa problematicno, i da je nedopustivo da opticarska radnja ima oftalmologa konsultanta koji u opticarskoj radnji zaradjuje za hleb time sto odredjuje dioptrije i meri raspon zenica ( treba da bude upravo suprotno, da oftalmolog u svojoj ordinaciji moze da ima opticara kao pomocnu delatnost).' POBOGU, MINISTRE?!? A koji su to razlozi da je 'nedopustivo'??? I zašto 'treba da bude upravo suprotno'??? Gde piše da je 'nedopustivo'??? Ovo je Vaš lični stav, nemojte da lični stav ministra bude zakon!!! Posle višednevnog čitanja izjava o ovoj temi, i reakcija, dozvoljavam sebi da budem maliciozan: cela ova priča je dokaz da je Srbija demokratska zemlja, u kojoj svako može biti ministar. Ž A L O S N O !'

EUREKA!

pre 14 godina

@Plikuscht : Molim Vas, kad komentarišete, vodite računa o činjenicama: optometrija NIJE od skora izmišljena, postoji više od 100 godina (1898. USA). U zemljama Evrope se primenjuje u praksi više od 50 godina (u svim zemljama, osim Srbije,Turske i Grčke). Vaš stav 'Optičari ne znaju ništa iz medicinske struke' (???) apsolutno ne odgovara istini: optičari tokom školovanja izučavaju predmete kao što su anatomija oka, refrakcija, anomalije oka, kontaktologija... Optometristi, naravno, uče još dodatnih predmeta (biohemija, npr.), pogledajte na sajtu PMF Novi Sad, smer optometrija, nastavni program. Vaše poredjenje sa optičara i obućara je u najmanju ruku bezobrazluk, uz sve uvažavanje obućara. A što se tiče mašina koje jednim klikom na dugme 'odredjuju dioptriju', ni u ovom stavu ne znate o čemu se radi: 'mašina' daje podatke potrebne da bi se odredila korekcija (refrakcija). Refrakciju mogu da rade optometristi, u optikama, kao što je svugde u svetu. Lekari takodje rade refrakciju, ali to je rasipanje znanja, kao što reči 'lekar' i 'lečenje' govore, njihovo je lečenje/hirurgija/izučavanje. To što je deo oftalmologa našao materijalni interes da udje u optičarsku delatnost, i da se manje bave oftalmologijom kao NAUKOM, a sve više samo refrakcijom i prodajom naočara, znači da im je to neko omogućio, i da im toleriše, a da negiranjem optometrije upravo štiti status quo, kako bi takvi oftalmolozi bili i dalje zaštićeni od konkurencije. Razmislite malo više o temi koju komentarišete, pročitajte ponešto, a ako ne vidite dobro da pročitate, javite se, uradiću Vam refrakciju i napraviti naočare :).

кафански политичар

pre 14 godina

Поређење са ЈУЛ-ом, ајој што прија нама озлојеђеним грађанима да то коначно прочитамо и у озбиљним медијима.

Vuk

pre 14 godina

Gospodja gresi u mnogim stvarima. Nisu svi bahati zakoni ukinuti 5. oktobtra. Neki su poostreni, kao npr. zakon o univerzitetu, jos su vis epoostrili mere.

dragan

pre 14 godina

Odlicno napisano, dobra dijagnoza. Slicne stvari se dogadjaju i u sektoru uvoza medicinskih sredstava, koja su skor izjednacena sa lekovima, pa je ista procedura za uvoz papucice nekog aparata i antibiotika. Sta tek reci o procesu registarcije koji traje minimum godinu dana. Lako cemo sto ce okviri zastareti, ali sta da radimo kada nasi pacijenti ne mogu da dodju do najnovijih instrumenata, aparata isl. Nigde nema tako strogih pravila, a bogami ni tako visokih cena na trzistu medicinskih sredstava.

milan

pre 14 godina

Haha,evo citam i ne verujem ocima,ja konkretno imam zanatsku radnju u kojoj POPRAVLJAM NAOCARE i druge sitnice i od toga izdrzavam porodicu,zenu i dvoje male dece,PLACAM REDOVNO POREZ,I JA NIKADA NECU TO PRESTATI DA RADIM,A KAD ME UHAPSE I OTERAJU NA ROBIJU MOJA ZENA I DECA CE OTICI KOD NASEG VAJNOG MINISTRA EXPERTA DA IH ON IZDRZAVA!
Umesto da pise ovakve ... ZAKONE,bolje bi bilo da vidi sta rade njegove kolege lekari koji ZLOUPOTREBLJAVAJU DRZAVNE BOLNICE I DOMOVE ZDRAVLJA i salju ljude u svoje privatne oftamoloske ordinacije jer toboze nemaju opremu u bolnici!
SRAM VAS BILO GOSPODO "EXPERTI"!

Ludi Milojko

pre 14 godina

Skladište od 10 kvadrata? Pa kao da će da prodaju auto delove ili belu tehniku?? Za ostale gluposti koje su tu stavljene, nemam ni reči osim lopovska posla.

minimaxi

pre 14 godina

Jedan od prethodnih komentar-a sa prodajom naocara u Maxi-ju je veoma blizu istini. Naime koja "slucajnost": Delta je kupila firmu "Optika". Doduse firma je na kilavim nogama ali ovakav pravinik bi mogao da na nju ima ljekovita svojstva :-).

opticar

pre 14 godina

Veoma dobro napisano, ali ima jos mnogo gluposti vezanih za naocare i kontaktna sociva, sve u reziji min. zdravlja i Agencije za lekove i med.sredstva, suvise za jedan clanak. Sta reci: ministar je odlucio da ne prizna struku 'optometrist', registrovanu delatnost, kao ni akreditovane studije optometrije na PMF (drzavni fakultet)-videti 'Politika' 16. i 19.05. o.g. Covek pokazuje apsolutno nepoznavanje materije, o kojoj daje izjave, pa cak ne zna ni ono sto je sam potpisao. Losi savetnici, valjda...Nesto mi se javlja da su opticari nagazili na trag necijih interesa (pogledaj komentar o Delti i kupovini Optike)... Nadam se da gresim, da opticarska struka ne zavrsi kao i nase nesretne banke onomad kad su pozatvarane (Beobanka, Investbanka itd). Wellcome to Serbia 2009.

Mikas

pre 14 godina

Konkretni primer u mom komsiluku - u trznom centru ima 3 radnje koje prodaju okvire i stakla. SVI lokali u tom trznom centru su velicine po 17 i 27kvm.
Posto sam siguran da vlasnici tih radnji nece prosto da zatvore radnje, vec ce se (ukoliko je potrebno) prilagoditi zakonima - svi ce se preseliti negde drugde (pretpostavljam u centar)
E sad tu dolazi crvena zona, pa zelena zona, sms za parking, kazne za parkiranje i slicno...

uh...

Milica

pre 14 godina

Koliko gresaka i gluposti ce Tomica napraviti pre nego sto mu neko kaze da treba da se skine sa polozaja? Ua vlada sa ovakvim ministrima!

Jože Pelikan

pre 14 godina

Što pre svi batalimo mozak i udarcima tupim čunjem svedemo inteligenciju na ispod 100 (ili ispod 75 ako stremimo ka nekoj finoj državnoj službici) to ćemo se bolje osećati u državi "Srbija 1984" u koju nas združenim poduhvatom vode svi (bez izuzetka, ovo pravilo je nedokazivo, jer su oni nedokazani) ovi na vlasti.

Pa će nam svima biti lepo u Jednoj Državi sa svim po Jednim.

bivsi apotekar

pre 14 godina

Dobar tekst, hvala!
Jednako je urađeno i sa privatnim apotekama... Prvo je država dozvolila svakom da otvori apoteku, u kiosku na zelenoj površini ako treba (Tošin bunar, Beograd), a onda uvela minimalnu kvadraturu, definisane prostorije, definisan kadar, definisanu maržu (sa 21% Šešelj je uveo i danas važećih 12%). Dan danas Fond za zdravstveno osiguranje ne odobrava refundaciju lekova iako bi svi pravni subjekti trebali biti ravnopravni. I? Manje apoteke je zatvorila konkurencija državnih apoteka (koje se spremaju za privatizaciju), Lilly lanaca, a farmaceuti - vlasnici malih apoteka su jednostavno rasprodali lager i otkazali prostor. Njima manje briga, bez kazni i maltretiranja inspektorki Ministarstva trgovine (kojima apoteke pripadaju) a državi manje zaposlenih. A koga to briga, država će podići još neki kredit, laki keš od MMFa koji će potrajati do sledećih izbora.

pionir ili arena

pre 14 godina

Šta će toliki prostor za optičarske radnje, ogromno a nepotrebno, nećemo igrati fudbal u njima.Kakav propis, moraće za to da iznajme halu tamo imaju i prostor ali i tribine za pacijente koji čekaju na red...

Pissed Off in ZR

pre 14 godina

A šta je tu čudno?! Sinoć na B92 gledam ono o lekovima i doktorima koji pacijentima prepisuju uvozne lekove koji su 10x skuplji od "Torlakovih" ekvivalenata.

Razne medicinske ustanove, takođe, NE ŽELE "Torlakove" lekove ZA DŽABE (ne bukvalno džabe -- plaćeni su preko Fonda tj. poreskih obveznika), već raspisuju tendere za uvozne! Ako je za dž, kako onda da se ugrade poštenjačine?!

Vreme je za g?%#ivu motku!

Zaki

pre 14 godina

To mišta ne čudi. Nisam video nikakav komentar, kad je Fond zdravstva uveo markice za overu zdravstvebih knjižica. Vratili smo se u 19. vek. Pogodite ko će da štampa te markice. Ako mislite da je to sitna para, varate se.

sanja bandin

pre 14 godina

pa kad je mogao bivsi ministar zdravlja bojic mogao da otvori privatnu kliniku sa najsavremenijom opremom mora i ovaj ministar da pocne da misli na buducnost.od neceg se mora poceti..kad ce neko da skupi sve glupe zakone i odredbe koja je nase drzava donela i da pretoci u jednu kjigu pa da se smejemo svi posto sad nam je jedino do plakanja...

milan

pre 14 godina

Gospodine Milosavljevicu,drago mi je da citate komentare i tekstove koji se ticu vaseg posla,to znaci da ipak cujete glas naroda i molim vas da sto se tice NAOCARA to odvojite od ostalih MEDICINSKIH SREDSTAVA ,jer NAOCARE NISU LEKOVI NEGO ORTOPEDSKA POMAGALA,RAZLIKA JE VISE NEGO BITNA!
I jos jednom VAS molim da razmislite o pravilniku,prosetate do neke opticarske radnje i uverite se sami da to nisu nikakvi CUMEZI,nego izuzetno lepo opremljene radnje koje mogu biti za primer koliko god kvadrata imale!
Hvala jos jednom sto nas ipak slusate i uvazavate,koliko i mi VAS!

Nemanja

pre 14 godina

Super je zakon... Pa moja baba kada sam joj procio se obradovala..Jer ce i ona biti u trendu.. I nositi slicne zastarele modele naocara kao i ja.. :) Ili cemo kod Kineza kupovati,i moci da ih probamo koliko nam je volja.. Uz Politiku ili Novosti..

EUREKA!

pre 14 godina

Hajde da kažem otvoreno: sva je prilika da se ovde radi o sukobu interesa onih koji bi da maznu tržište naočara putem monopola, a na štetu postojećih optičara i optometrista (kojima je izgleda namenjena uloga 'žrtava tranzicije'), a ministar je 'uleteo u šemu' onih prvih, možda iz neznanja, ili nehata, a možda i ne, svejedno. I nije problem samo kvadratura, ima u tom pravilniku još oho-ho diskutabilnih stvari. A ko zaista stoji iza guranja po svaku cenu ovakvog pravilnika, čuće se i videće se - i sa i bez naočara :)

Plikuscht

pre 14 godina

@ Професор Универзитета у Београду и министар здравља Србије, Томица Милосављевић:

Gospodine Milosavljevicu (da opet preskocimo sve titule i funkcije),

Ovo polako postaje 'nije sija nego vrat'.

Kao sto ste i samo napisali:
'1. Ne postoji nikakav pravilnik o opticarskim radnjama;
2. Postoji Pravilnik o uslovima za maloprodaju medicinskih sredstava...'

Niko i ne spominje Pravilnik o opticarskim radnjama vec drugopomenuti pravilnik iz prostog i jedinog razloga jer se pomalo nespretnom klasifikacijom odnosi upravo i na opticare, a tu, kako se cini, najociglednije pada na smislenosti.

Cela diskusija jeste o uticaju 'Pravilnika o uslovima za maloprodaju medicinskih sredstava' na opticarsku delatnost, i nista vise.
Posledicno, sve navedeno kao zamerke i dalje ostaje na snazi kao doprinos argumentovanju.

Ako vi kazete da se Pravilnik NE ODNOSI na opticarsku profesiju - to je onda druga stvar, ali do sada niste.

Fidel Kastro

pre 14 godina

S obzirom na potpis dole sigurno sam Fidel. To za ove sto misle da im je pisao ministar licno, nekoliko puta, istim tekstom.

Elem, da je potrebna standardizacija - potrebna je. Meni su, u ozbiljnoj firmi, opticarskoj, radili pregled u samoj radnji, pored izloga, pored drugih kupaca, stolica, kofercic sa staklima i plakat sa onim slovima. U Sava Centru, u lepo osvetljenoj radnji, sa lepim izlogom... Bio sam upucen tu sa drugog prodajnog mesta, pa i nisam bas imao drugog izbora.

Nisu bas sve radnje cumezi kao sto rece neko gore.

optika

pre 14 godina

G-dine ministre, molim Vas da mi pojasnite samo jednu stvar.Koji posao ce OPTOMETRISTI i dalje moci da obavljaju, kada kako ste rekli, refrakciju ce obavljati samo oftalmolozi? Da li to znaci da optometrista i dalje moze da radi refrakciju, ali onako cisto iz hobija,jer ako mi udje inspekcija u radnju,jedino tako mogu da se izvucem (ako progutaju, naravno).

EUREKA!

pre 14 godina

@tomica milosavljevic : Gospodine ministre, koja je od ove dve izjave tačna: 1.Politika, 16.05.-'Удружење оптичара и оптометриста Србије упутило је допис Министарству здравља тражећи да призна занимање оптометрист (особа која мери диоптрију за наочаре и контактна сочива) кога би они могли да запосле у својим радњама. Ипак, њихова жеља неће бити испуњена.– Могли бисте тако да од докторске професије направите некога ко само слуша срце. То је неозбиљно, непрофесионално и противи се научној медицини. Онда се поставља питање да ли су потребни офталмолози – каже министар Милосављевић'
Ili Vaš stav odražava izjava u komentaru od danas-'4. Opticari ( i optometristi) ce i dalje raditi svoj posao;
5. Taj posao nije medicinski rad, nije zdravstvena delatnost, jer oni i nisu zdravstveni radnici'.
Šta vi zaista mislite kad u 4 dana dajete dve dijametralno suprotne izjave? Inače, ovo nije prvi put da ste po ovoj temi sami sebi 'skočili u usta'.Mogu da Vam citiram nekoliko suprotnosti koje ste izjavili za par dana svega.Hvala na odogovoru!

fl

pre 14 godina

Tomice, provalio te je narod, Dobio si 30 "ne preporucujem" i nijednu preporuku! To mu dodje kao sluzbeni rezultat neke utakmice, 30:0 si izgubio.

Novosadjanin

pre 14 godina

@Tomica Milosavljevic, et. al.

Postovani, Zbog cega polazite od premise da je posao vlade standardizuje usluge? Totalno pogresan ekonomski model. Prvo, samo trziste sprovodi standardizaciju jer ce ljudi birati gde ce i kod koga za svoje novce ici. Nema potrebe da se vlada mesa u odnose prodavac-kupac. U USA gde sam ziveo imate naocare sa vec ugradjenim staklima odredjene dioptrije da kupite u supermarketima, na aerodromima... Kupac bira sta, gde, kod koga... Ovako se vlada(r) nepotrebno mesa u odnose medju ljudima i dovodi da se stvara prostor za korupciju, ljudi gube posao, inspektori mogu da ucenjuju/traze mito ili 'pozajmice' kako vole da kazu, daje se vlast nekom da 'od oka' procenjuje ko sme da radi, ko ne sme... Ako se okviri uvoze, opet privilegovani daju ateste, ocene kvaliteta... Od jednostavne stvari napravi se monstruozna zavrzlama koju placaju svi...

optika

pre 14 godina

G-dine ministre, svi znamo da ste prezauzeti, ali Vas najlepse molim da ne napustate ovu prepisku. NAMA je od velike vaznosti da razmenimo misljenja, da pokusamo da dovedemo stvari na mesto.A i VAMA bi trebalo ovo nesto da znaci. Tesko je razumeti se u sve i svasta, naravno zato i postoje savetnici, ali razborit covek prvo sve dobro odvaze, pa tek onda odreaguje. U Vasim izjavama ima mnogo kontradiktornosti.Iskreno se nadam da cete sve kompletno, jos jednom, dobro prostudirati, i konacno zauzeti razuman stav.Raspitajte se dobro sta je posao oftalmologa, a sta optometriste.Na koji nacin je to regulisano u celom svetu. Necete valjda tako ocigledno i dalje biti pristrasni?! Svi smo mi potrebni ovom drustvu. A po Vama, oftalmolog moze da radi i ono za sta se nije skolovao, cisto da mlatne koji dinar extra u svojoj optici,gde blago receno, tuku po usima sa cenama, prodajuci okvire i stakla visestruko skuplje, nego mi u optikama; dok opticar pravi naocare, a njegov kolega optometrista sedi i ceska se...Za cega smo se mi onda skolovali? Da bi nam oftalmolozi otimali hleb iz ruke? Dajte da se ovo resi na razuman nacin.

optika

pre 14 godina

Oftalmolog znaci, operise, leci bolesti oka, radi posao optometriste,zatim, radi u svojoj optici(nebitno da li je otvorio na svoje ili zenino ili sinovo... ime), kad kazem radi, mislim daje "strucne" savete u vezi pravilnog izbora okvira i stakala, istim onim ljudima koje je i sam pregledao, i poslao ih u svoju optiku. A opticari sede i cekaju da se neko pojavi sa receptom???!! Mislim, DOKLE ?

Neko je u predjasnjim postovima spomenuo g@#$%navu motku.

MILAN VUJCIC

pre 14 godina

Odlican komentar.Bravo!
Kreatori ovog pravilnika su verovatno ,,stremeci evroatlanskim integracijama " ,ovakav pravilnik prepisali iz Donje Mandziburije ili Gornje Zaglupije . Umesto da stimulisu otvaranje novih radnji u svim sverama drustva i uvedu podsticajne mere za one koji uopste hoce da nesto legalno rade u ovoj zemlji, oni propisuju razne pravilnike. Ne bi me cudilo da jedan dan osvane neki pravilnik o zakopcavanju i sl. Stvarno nemam reci ovo je mogao samo neki "strucnjak" da smisli, a nazalost takvih i u ovoj krizi imamo za izvoz.

evo odgovora

pre 14 godina

Томице, цитирала сам правилник
Поводом текста: „Данице, ниси ни прочитала правилник”, „Политика” 21. маја

Уважени г. министар почиње свој одговор тешком логичком грешком. Он, наиме, тврди како нисам ни прочитала правилник о коме сам писала, а ја тај правилник, аман, два пута у тексту цитирала (члан 10 и члан 14)! Може ли нека оптужба бити више самонегирајућа од ове?

Поштовани г. министре, документ о коме говоримо (Правилник о условима за обављање промета медицинских средстава на мало ...) има свега двадесетак чланова, па ми није било претерано тешко да га прочитам, а мој текст са два цитата има тек пола стране, па ме стварно чуди да су вам ови цитати баш тако лако промакли. А видите, проблем је био управо у томе што ме је садржај овог правилника веома подсетио на доба Јула, када су министри убијали конкуренцију пунећи своје правилнике разноразним неразумним ограничењима. Сматрала сам да је то права тема за „Политику”, да читаоци треба о томе да сазнају, и то тако што ћу цитирати делове правилника – да се људи својим очима увере како се ствари враћају на старо! Дакле, у том циљу ја буквално препишем део текста, а на то г. министар напише да текст нисам прочитала! О tempora…

А видите, г. министре, ја нећу да нас било ко враћа у доба Јула, па се буним када то приметим, знате. На кључно питање које сам Вам поставила Ви грађанима нисте одговорили – у ком се то европском правилнику који важи (и) за оптичаре захтева опрема, која „онемогућава самопослуживање медицинским средствима од стране купаца”, или се регулише (без обзира за кога правилник важио) да канцеларија треба да има најмање шест квадратних метара и где се баве таквим ограничењима која убијају конкуренцију, да Вас ја сада вратим на моје питање?

Штавише, ако је ово правна држава, како је онда могуће да нам поручите да оптичари слободно могу да крше члан члан 10 и члан 14 став 2 овог правилника? Па нећете ваљда сами да иницирате кршење документа који сте својеручно (пише тамо: с. р.) потписали и још да нас о тој одлуци необавезно у новинама информишете? И шта ако издате две-три контрадикторне изјаве, као што се већ десило? Које новине да узмемо као ново законодавство? Ја зато лепо рекох: Томице, повуци правилник, измени спорне ствари, али узалуд.

Јавност сада захтева одговор, макар питање поставила проф. Дана Поповић, за коју сте, како кажете, очигледно неоправдано сматрали да је много озбиљнији коментатор (хе, хе). Узмимо да сте потпуно у праву. Али, зар то мења ствар? Ваш правилник и даље убија конкуренцију и додатно урушава овај јадни привредни амбијент. Стога, г. министре, јавност од вас с правом очекује одговор на то питање – зашто не повучете тај правилник, а не на питање које Вас највише окупира: је ли проф. Дана Поповић прочитала оно што је – цитирала.

dzaba

pre 14 godina

Kako Vas samo nije sramota? Kad je u pitanju zakon svi pametujete, a kad su u pitanju stvarni problemi opticara zaposlenih u Optika AD Beograd, svi cutite. E, to je problem: pred problemom svi zatvaraju oci.
STIDITE SE!!!