Volvo XC 60 D5 AWD Momentum

Lepo je ići na izlete, zar ne? Samo, teško je naći i vreme i novac za takve akcije. Ako avanturistu u vama oživite barem na toliko da se raspita o mogućim destinacijama, videćete da su lepi trenuci bliže nego što ste mislili.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 25.10.2011.

08:56

Default images

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Odmor ne mora da podrazumeva pakovanje većeg dela imetka jednom godišnje i vožnju na neku udaljenu obalu. Da biste se odmorili, ne morate izlaziti iz kruga od 100km od vašeg mesta prebivališta niti morate provesti više od jedne noći van svog kreveta.
zapremina: 2400ccm; snaga: 205ks; ubrzanje: 8,8s, max.brzina: 205, 179g CO2/km
Ove godine, pored automobila, testirao sam i ideju o rasčlanjivanju klasičnog, na nekoliko malih odmora. Sada, kada loše vremenske prilike brzo zatvaraju sezonu izleta, mogu da kažem da mi je učinak izuzetno prijao.
Kovilj, jedna od vikend destinacija koje sam nedavno obišao, nalazi se samo 20km od Novog Sada ili 55km od Beograda. Mesto je možda najpoznatije po manastiru, ali vašoj deci u sećanju još mogu ostati gnezda koja su rode podigle visoko na dalekovodima, odžacima ili na vrhu starog, trulog stabla.

Ljubitelji vina mogu da degustiraju proizvode u lokalnim vinarijama, ali i da ih kupe po znatno nižim cenama nego u hipermarketima.
U jednom rukavcu Dunava, par kilometara od Kovilja, nalazi se krčma “Na kraj sveta” čije je ime po mom mišljenju jedno od najupečatljivijih u ugostiteljskoj industriji. Prenoćište možete naći ili u privatnom smeštaju ili nekoj od seoskih krčmi.

Prevozno sredstvo za ovaj izlet bio je Volvo XC 60.
Svaki put kada sednem za volan nekog XC-a 60 imam poseban osećaj jer sedim u jednom od najbezbednijih automobila na svetu.

Još od trenutka u kojem se popnete u svoje sedište i zatvorite masivna vrata, čini vam se da ste za sobom zatvorili vrata atomskog skloništa. U kabini, u potpunoj tišini, ostajete izolovani od spoljašnjih uticaja.

Ako se ikada nađete u bilo kom Volvou bacite pogled preko ramena kroz bočno staklo i pokušajte da shvatite koliko je najdalja ivica vrata daleko od vas – mislim da je na XC 60 ta tačka udaljena preko 35 cm od putnika.
širina: 1,89m; (2,14m sa retrovizorima), dužina: 4,62m, visina: 1,71m
Kako je Volvo došao do ovakvog proizvoda? Šveđani su tokom čitave svoje istorije veoma veliku energiju posvetili razvoju bezbednosti putnika. Već nekoliko godina imaju najsavremeniji centar za ispitivanje sudara u kojem su kreš test modeli laserski navođeni i mogu se sudarati jedan sa drugim a ne samo sa preprekom koja se deformiše (kao na NCAP testu).
U Volvou postoje ekipe stručnjaka koje putuju na mesta saobraćajnih nesreća po Švedskoj u kojima su učestvovali Volvoi kako bi lično ispitali šta je pošlo naopako, šta je pomoglo a šta odmoglo putnicima. Zaključci se dostavljaju kolegama u razvojnom centru koji će na osnovu tih rezultata moći da proizvedu bezbedniji auto. Kako?

Tako što ćete u kritičnom trenutku preoteti kontrolu nad vozilom najslabijoj karici u lancu vožnje – čoveku. Sistem koji je je zadužen za to zove se „City Safety“ i pomaže izbegavanje sudara sve do brzine kretanja od 30km/h, odnosno u gradskim uslovima vožnje. Po evropskim standardima, to je 80% ukupnog broja nesreća. Našao sam informacije da ovakav sistem u Britaniji smanjuje troškove osiguranja motornog vozila.



I najboljima od nas može se dogoditi da zbog nekog opravdanja lupi u vozilo ispred svog. Stres, neprijatnost, rasprava sa učesnicima nezgode, popunjavanje papira ili čekanje da se pojavi patrola, blokiranje saobraćaja, kašnjenje, preuzimanje zapisnika, popravke, gubitak vrednosti auta... samo su neke od posledica trenutka nepažnje koji je doveo do sudara u gradu.
Volvo XC60 opremljen je senzorom smeštenim pri vrhu vetrobrana. Laserski snop može da detektuje vozila i druge predmete na udaljenosti do deset metara ispred Volvoovog branika. Ukoliko sudar postane neizbežan (prema proceni čipa) a vozač ne stigne da odreaguje, auto će sam zakočiti svom snagom i zaustaviti vozilo pre kontakta.
Unutrašnjost Volvoa XC 60 veoma je jednostavno dizajnirana i kvalitetno izrađena.
Upravljač je veliki i odlično leži u ruci. Preko dugmića na njemu upravlja se tempomatom i čitavim multimedijalnim uređajem. Svako dugme na upravljaču veliko je poput kockice “Najlepših želja” što ih čini veoma lakim za upotrebu tokom vožnje čak ako na šakama imate zimske rukavice.
Instrument tabla sastoji se od dva okrugla pokazivača u kojima su smeštena još dva ekrana. Brojke na brzinomeru i na obrtomeru ispisane su posebnim Volvoovim fontom koji je u upotrebi već 20-ak godina.
Podatke koji će se ispisivati na dipleju putnog računara birate pomoću točkića na ručici pokazivača pravca.
Volvoi nove generacije imaju posebnu centralnu konzolu koja izgleda kao jedna ploča, naslonjena na elemente enterijera. Njena poleđina je otvorena i može poslužiti kao ostava za sitnice.

Konzola je presvučena aplikacijama od alumiunijuma i na njenom vrhu nalazi se centralni info displej. Meniji imaju po nekoliko nivoa ali nisu komplikovani za navigaciju jer se sva podešavanja obavljaju preko dva tastera na ili na konzoli ili na upravljaču.
Veoma lako možete napraviti konfiguraciju vozila koja vama najviše odgovara, od toga da li će aktivni Bi-Xenonski farovi pratiti okretanje upravljača pa do načina na koji će raditi klima uređaj.

Svi podaci su krupno ispisani i pregledni, dok točkići kojima surfujete po meniju pružaju otpor svaki put kada pređete na novu stavku.
Telefon možete lako povezati sa HP Sound uređajem (8 zvučnika, USB, MP3). Vaš imenik i lista poziva automatski biće povučeni sa telefona u sistem pa ćete i njima moći da upravljate preko centralnog ekrana.

Ko želi, može da strimuje muziku sa svog telefona na audio uređaj u Volvou XC 60.
Pogledajte koliko je udaljeno sedište od spoljne ivice vrata. Obilje prostora uliva sigurnost.
Vozača i suvozača deli masivna centralna konzola u kojoj su smeštene dve kasete. Primetićete na fotografijama da ručna kočnica nije na uobičajenom mestu. To je zato što je ona automatska i premeštena je na poziciju na konzoli, u visini vozačevog levog kolena.
Tu se nalazi i dugme za otvaranje i zatvaranje poklopca prtljažnika. To je gospodska funcija koja obezbeđuje da ne isprljate ruke ako vam je auto prljav posle duge vožnje.

Dugme za otvaranje poklopca prtljažnika nalazi se i na ključu, tako da prtljažnik možete otvoriti dok prilazite autu, iako su vam ruke zauzete. Pritiskom na dugme u petim vratima pokrećete proces zatvaranja prtljažnika.
Veoma korisno dugme za zatvaranje poklopca prtljažnika moglo bi da bude malo veæe površine.
Vožnja ovog automobila veoma je nazahtevna. Veliki točkovi upijaju rupe, vibracije i buka ne postoje. Automatski menjač menja stepene prenosa bez trzaja i odlično reaguje na uspone i spustove po kojim vozite.

U automatskokm modu promene se vrše na 1500 obrtaja, ako lagano vozite. Ukoliko naiđete na uzbrdicu, samo ćete primetiti da se skala obrtomera popela prema višim vrednostima, brzina kretanja ostala je ista a nivo buke u kabini nije promenjen.
Kada kompjuter primeti da ste oštro i duboko pritisnuli papučicu gasa, stepeni prenosa menjaju se znatno kasnjie jer je sistem u autu shvatio da vam je potrebno ubrzanje. Volvo XC60 opremljen je, osim uobičajenim sistemima protiv proklizavanja točkova, sistemom stabilnosti i sa “Roll Stability Control” koji može da spreči prevrtanje vozila ukoliko vozač pokuša da prevari fiziku.

Sistem RSC koristi žiroskop pa registruje nagib vozila i procenjuje da li postoji rizik od prevrtanja. Ako za tim bude potrebe, RSC će oduzeti snagu motoru i kočiti sa jednim ili sa više točkova, tokom neprijatnih situacija.
Zbog automatskog menjača, u gradskim gužvama dovoljno je samo popuštati kočnicu i auto će se sam pokretati. Gas se dodaje tek kada želite da ubrzate. Upravljanje je tako podešeno da ne zahteva preterano okretanje volana da biste izmanevrisali bolji položaj na ulici.
Grafièki prikaz stanja na terenu
Parking senzori olakšavaju manevrisanje na parkinzima, posebno sa primerkom koji u skolopu dodatne opreme ima jako zatamnjena zadnja stakla. Noću sam imao dosta problema sa vožnjom u nazad jer se van auta skoro ništa ne vidi a bočne ivice stakala prilično su visoke.
Pozadi prostrano i udobno. Visoka donja ivica stakla pojaèava utisak sigurnosti
Vojvođanskim putevima (u zakonskim okvirima) skoro istom brzinom kojom vozite na pravcu možete prolaziti kroz pregledne krivine- ne dolazi do naginjanja karoserije.
Sigurnost: Vazdušni jastuci za vozaèa i suvozaèa, SIPS (sistem zaštite kod boènih udara), ABS, EBA - Pomoæ pri naglom koèenju , WHIPS - prednja sedišta (zaštita kième prilikom sudara), DSTC
Kada vozite kroz Vojvodinu treba biti izuzetno oprezan na ulazima u naseljena mesta, jer vas posle kilometara vožnje po pravcu, najčešće dočekuje jedna izuzetno oštra krivina. Na linije izletanja skoro uvek stoji jedna velika trafo stanica koja čeka nesavesne vozače.
Oprema: Automatsko zatamljivanje unutrašnjeg retrovizora, prikljuèak 12V u prtljažniku, el. sklopivi spoljni retrovizori sa svetlom
Kočenje je lako dozirati, a ako je potrebno može se zakočiti toliko jako da će vam se mozak pomeriti u okviru lobanje.

Svako preticanje je rizično, pa zato treba biti što odlučniji u samom procesu i obaviti ga tako da što manje vremena provedete u suprotnoj traci. Volvo XC60 sa D5 dizel motorom snage 205ks svojim dobrim performansama i eksplozijama snage je uverljiv u ovim akcijama. Čovek može da se i previše opustiti kada pretiče.
Odlièna pozicija pregrade za držanje dokumenata. Ne morate se protezati niti pomerati iz sedišta da biste ih dovatil i dali policajcu ili cariniku.
Uz dobre performanse, motor sa rastom obrtaja oslobađa i fenomenalan duboki, brundavi zvuk nalik nekom jakom brodskom motoru koji bez bilo kakvog napora pokreće ogromnu baržu kroz kanal. Na otvorenom putu prosečna potrošnja iznosila je 8,0 l na 100km. Vozio sam prilično opuštenim stilom, kakav je adekvatan izletu. Po gradu potrošnja se dizala do 11,5 l na 100km.
Dvostruki izduv i naglašeni štitnik zadnjeg branika. Svetla u dojnem delu branika nije teško oštetiti.
Svaki put kada bih izašao iz XC-a, bez obzira na kilometražu koju sam prešao, osećao sam se da bih mogao odmah da krenem na turu do Amsterdama. Toliko je nezahtevna vožnja.

Jasno vam je da sve performanse i sistemi koje sam vam opisao ne mogu biti jeftini. Model sa fotografija košta 45 270 evra. Spisak opreme koji se nalazi na ovom autu jedva staje na list A4 formata, kucan Arialom, veličine 10.
Oprema: Aktivna Bi-Xenon svetla, grejanje prednjih sedišta, Volvo Guard Alarm, ukrasni paket R-Design
Osnovni model XC 60 DRIVe kod nas košta 36 000 evra. Pod haubom je petocilindraš zapremine 1984 kubika i snage 163KS.

Od konkurencije izdvojio bih najjeftiniji BMW X3 dizel je oko 2 300 evra skuplji od XC 60 DRIVe, dok Mercedes GLK startuje od 40 000 evra. Pogledajte kompletan cenovnik Volvoa XC 60 sa paketima opreme.

Upoznajte se sa svim tehničkim karakteristikama.

Saznajte više o Kovilju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

11 h

Podeli: