Hyundai ix35 1.7 CRDi Diamond

U stara vremena, ovaj auto izvesno bi bio kategorizovan kao SUV. Danas će ekologisti biti zadovoljni politički korektnijim terminom „kompaktni crossover“, a sam proizvođač ima sopstveni akronim za svoje čedo - Huyndai ix35 je CUV (Crossover Utility Vehicle).

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 24.07.2011.

12:28

Default images

Tekst i fotografije: Aleksandar Babić, B92

On u praksi treba da pruži ponešto od svakog sveta: da ispolji i praktičnost i svestranu upotrebljivost, da vlasniku i putnicima katkad priušti dozu avanture, da u eksploataciji ne košta previše i da, s dužinom od 4.410 centimetara, ne zauzima previše prostora na parkingu.

Huyndai ix35 nema određenu, posebno istaknutu, karakterističnu crtu; markantan je jer je krupan. U vizuelnom smislu, on je „paket“ sa bademasto-mačkastom prednjom i zadnjom svetlosnom grupom, poligonalnim grilom hladnjaka i fluidnim linijama koje lome površinu haube, vrata i stranica automobila.

Ovo poslednje je i najzabavnije - izvijene linije i pregibi tako prelamaju svetlost da auto izgleda drugačije svaki put kad ga pod svoje uzme igra sunca i senki. Takav dizajnerski rukopis zaštitni je znak svih novih modela korejskog proizvođača i reklo bi se da se još bolje prima na limuzini poput Elantre i karavanu i40.
Nisam ni pomišljao na to da bi ovaj auto mogao da deluje „opasno“, ali drugima očigledno izgleda tako.

U retrovizorima crni ix35 čini se, predstavlja preteću pojavu, pa se vozači uglavnom povlače u stranu i olakšavaju vam preticanje. Nemam utisak da je takva „grimasa“ bila namera konstruktora, uostalom, reklo bi se da ni u jednoj od preostalih deset isporučivih boja ovaj crosover ne ostavlja utisak „namrštenog“.

Stil? Ne, ne tražite ga ovde. Konture eksterijera potenciraju dinamičnost (zaista „ide i kad stoji“), ali ne daju karakter, već su otelovljenje budućnosti koja je stigla i na koju se oko brzo navikne.
Fotografija: (c)Hyndai Motor UK Ltd.
Komandna tabla, sa svojim previše „tehno“ pečatom, nije posebno šarmantna - možda bi mogla da prođe kao „maštovita“. Od Huyndaija možete zahtevati prostor i kubne centimetre u kabini i dobićete ih. Treba vam agilnost 1.7 motora? Stiže i to. Obilje prostora za smeštaj krupnih i sitnih stvari? Da, i ono je na spisku. Ali stil nije.
Napred se sedi udobno, sedišta su široka i meka, pred vozačem i suvozačem je obilje prostora, unapred, gore i u stranu. Pozadi nedostaje koji santimetar za kolena i još poneki u širinu.

Komandi, tastera i dugmića je mnogo, i sve bi to delovalo pretrpano da nije razvučeno na širokom prostoru, čvrsto spakovano i razmešteno pregledno i dosta praktično.

Jedini izuzetak je taster za promenu menija na putnom računaru - on nije nadohvat ruke, već podalje, levo i iza volana, što je čudno, budući da nije reč o funkciji koja se retko upotrebljava.
Prtljažnik je i voluminozan (591 litar sa podignutim, 1.436 litara sa spuštenim naslonima zadnjih sedišta) i prostran u dubinu, ka kabini; otud je spretan i zahvalan za korišćenje.

Pod njegovim dnom nalazi se rezervni točak standardnih dimenzija. Pristojno zvučno izolovani dizel agregat od 1.7 litara oslobađa 115 KS i daje 260 Nm obrtnog momenta u rasponu od 1.250 do 2.750 o/min.
Bord kompjuter na otvorenom putu pokazuje prosečnu potrošnju od 5.3 litra dizela, što odstupa od deklarisanih 4.8, ali ne dramatično. Isto važi za kombinovani ciklus - šestodnevno druženje s Huyndaijem (i sa minimalnim gradskim maltretmanom) završili smo zabeleživši na displeju 5.6 prosečno trošenih litara (samo 0.3 litra više od zvanične vrednosti fabrike).
Huyndai ix35 isporučuje se u tri paketa opreme, Gold, Platinum i Diamond, a testirani model došao je u poslednjem, najluksuznijem, preko koga ostaju samo pojedinačne doplate poput one za automatsku transmisiju, metalik ili mineralnu boju.

Već je Gold paket dovoljno izdašan i pruža dvozonsku klimu, prednje maglenke, hromiranu rešetku hladnjaka i krovne nosače. Platinum podiže ulog i dodaje zagrejana sedišta, elektrosklopive retrovizore, zadnje senzore za parkiranje, hrom detalje u enterijeru i rezervni točak punih dimenzija. Diamond paket uključuje i kožna sedišta, ogroman panoramski krov, hromirane kvake (za oko prijatan detalj), aluminijumske naplatke od 18 inča, te kameru za vožnju unazad, koja sliku emituje u trećini unutrašnjeg elektrohromatskog retrovizora.

Ova kombinacija kadra je da i apsolventa auto-škole učini ekspertom za parkiranje.
Ix35 je udoban, oslanjanje je vrlo meko, odlično služi na svim, pa i užasnim putevima, i, u kombinaciji sa relativno visokim težištem, auto u krivinama čini podložnim naginjanju oko uzdužne ose.

Ako su mu tako trimovana i 4WD braća, to je lepa preporuka za poneku avanturu van asfalta. Sa klirensom od 17 centimetara - vrednost danas praktično standardna za softroadere, tj. crossovere - ovaj Hyundai iskazuje ambicioznije namere. Ne samo da se, bogatije motorizovan, isporučuje i sa pogonom na svim točkovima, već takav pogon i zaslužuje, makar samo zato da bi vozač dobio notu dodatnog samopouzdanja na delikatnijim podlogama.
Da biste se za volanom na dugim turama potpuno ulenjili, 1.7 motoru nedostaje daha. On bez oklevanja povlači iz svih režima rada, ali ipak nije dorastao finalnom zadatku da na otvorenom putu u šestom stepenu prenosa s njim mogu bez razmišljanja da se započinu i završe svi manevri.

Dakle, preporuka je ipak 300 kubnih centimetara više, to jest nabavka Hyundaija sa dvolitarskim CRDi agregatom, koji će dati i snagu, i rezervu snage.

Prošle godine bio sam saučesnik u test vožnji jednog kod nas dosta popularnog crossovera (marku i tip namerno ne navodim). Hyundai tog rivala nadmašuje ne samo po kubikaži i dimenzijama (što upoređenja čini nezahvalnim), već i po kompletnom utisku koji pruža, posebno po prijatnosti u eksploataciji. Ali, to ima svoju cenu: testirani model stoji 25.190 evra, što ne zvuči baš nežno.
Opisanom verzijom Hyundaija ix35 većina kupaca će verovatno biti sasvim zadovoljna. I s pravom. Takođe je istina da ciljnoj grupi koju nišani model ix35 offroad ekskurzije nisu visoko na listi prioriteta (većini verovatno i ne pada na pamet išta više od krstarenja asfaltom). S te strane, 1.7 CRDi i 2WD pogon jesu zaokružen i zahvalan izbor.

Ipak, promenimo ugao posmatranja: ko već može da dobaci do navedene cene, treba da razmisli o investiciji koja bi njegov primerak „tridesetpetice“ učinila još upotrebljivijim, korisnijim, pa i zabavnijim. Hiljadu evra više košta ix35 u Platinum paketu opreme, ali sa pogonom na svim točkovima, dvolitarskim agregatom i takođe šestobrzinskim menjačem.

Nešto se tom prilikom mora žrtvovati - ili više luksuza u opremi, ili više sposobnosti na drumu i van njega. Lepota je u mogućnosti izbora.

Više fotografija ovog automobila pogledajte u našoj Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: