Prva vožnja: Ford Galaxy i S Max

Dok je Srbija ovih dana bila okovana snegom i ledom, od hladnoće sam uspeo da se sakrijem u toploj i sunčanoj Španiji gde sam vozio redizajnirane Fordove modele S Max i Galaxy.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 17.03.2010.

16:07

Default images

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Dizejneri su za 2010. godinu malo zategli linije na limu ovih modela, dodali po koju hromiranu lajsnu i ugradili moderna, sada vec neizbežna, dnevna LED svetla. Novosti se nalaze i ispod haube.

Benzinski i dizel motori sada su ekonomičniji, “zeleniji”, i pružaju više snage kada se voze na nižim obrtajima. Takvim performansama doprinose i novi, moderni menjači.
Ford Galaxy - dužina: 4,81m; širina: 2,15 m sa retrovizorima; visina: 1, 81m sa krovnim šinama i antenom; meðuosovinsko: 2, 85m
Test vožnje bile su organizovane u Andaluziji. Iako se u Andaluziji nalazi jedina prava pustinja u Evropi, suprotno svim mojim očekivanjima, bila je zelena poput nekog pejsaža iz Škotske. Obilne padavine i oluje koje su u februaru divljale oko Gibraltara učinile su da andaluzijske doline izgledaju kao pirinčana polja u Vijetnamu.

Ovo je jedino mesto na kojem sam video da jedni pored drugih rastu kaktusi, četinari i listopadno drveće.
Ford S Max - dužina: 4, 77m; širina: 2,15 m sa retrovizorima; visina: 1, 66m; meðuosovinsko: 2, 85m
Uzani, grubi i krivudavi lokalni putevi kroz Andaluziju više odgovaraju prezentaciji nekog sportskog modela nego porodičnog sedmoseda ali namerno su odabrani kako bi novinari videli ostvareni napredak Fordovih inženjera u MPV klasi.

Oba modela dele dosta toga, istu osnovu, iste motore, zato ću se kod opisa Galaxyja više baviti opremom a kod opisa S Maxa tehnologijom i voznim karakteristikama.

Ford Galaxy

Kako ime sugeriše, Galaxy je veći od S Maxa i zadužen je da putnicima pruži osećaj komfora kakav se stiče u vozilima premium klase.

Da biste otključali auto nije vam potreban ključ. Zahvaljujući ključ-kartici dovoljno je da se dodirnete kvaku i vrata će se otključati. Kako je ovo veoma porodičan auto, roditeljima koji vode decu i nose stvari iz supermarketa keyless entry funkcija će olakšati rukovanje.
LED poziciona svetla blago su zakošena, sa idejom da uèine Galaxy prepoznatljivim i po mraku
Prvo što mi je privuklo pažnju u enterijeru još pri samom otvaranju vrata je neobična ručna kočnica koja izgleda kao komanda na nekom putničkom avionu. Kao i uvek na prezentacijama, auto je bio krcat svom opremom koja je razvijena od prethodne prezentacije.

Sedišta su prekrivena kombinacijom kože i platna, mogu se grejati i hladiti. Centralna konzola je dimenzija autonomne pokrajne a prošarana je detaljima od „četkanog aluminijuma“.
Motor se pokreće pritiskom na dugme. Instrument tabla je nesvakidašnje dizajnirana ali ista je kao na Mondeu. Centralni deo pripada LCD ekranu na kojem se ispisuju razni podaci sa putnog računara ali i podešava skoro svaki drugi sistem na autu (audio, navigacija, BlueTooth...).

Oko ekrana smešteni su klasični instrumenti koji mere brzinu, obrtaje, temperaturu rashladne tečnosti i količinu goriva u rezervoaru.
Savetnik za ekonomičnu vožnju u obliku zelene strelice takođe je smešten na instrument tabli. Na ravnom putu se aktivira već na 1500 obrataja i obaveštava vozača da je vreme za viši stepen prenosa. Ako ga slušate, stići ćete do 5. stepena već pri 60 na sat. Tada će prosečna potrošnja biti veoma niska ali auto će biti koristan samo za ravnomerno kretanje. Iako se motor ne buni tokom rada na onome što je nekada smatrano za niske obrtaje, za svako ubrzanje biće potrebno prebacivanje u niži stepen prenosa.

Na upravljaču se nalaze komande putnog računara, tempomata, audio uređaja i menija za podešavanje raznih sistema.
Zapremina prtljažnika (dva reda sedišta): 854l
Centralnom konzolom dominira veliki ekran osetljiv na dodir. Na njemu se pojavljuju informacije sa klima, navigacionog i audio uređaja kao i program sa kamere prilikom hoda u nazad smeštene u 5. vratima.

Audio uređaj fantastično reprodukuje muziku, može reprodukovati DVD, povezati se sa USB ili nekim prenosnim uređajem.

Kabina je veoma prostrana. Čim se smestite u vozačko sedište i osmotrite prostor oko sebe, pogled će vam odmah privući stakleni krov koji je podeljen na četiri dela. Po sredini krova nalazi se 5 odvojenih ostava za sitnice.
Zadnja dva reda sedišta možete obarati i podešavati na sve moguće načine. Ključno je da se obaranjem svih sedišta dobija potpuno ravan pod.

Vibracije koje dolaze od motora i sa kolovoza u velikoj meri su izolovane iz putničke kabine. Galaxy koji sam vozio bio je opremljen 2.0 TDCI (163KS) motorom i 6. stepenim menjačem.

Vožnja autoputem je veoma tiha i udobna ali pravo prijatno iznenađenje sledi kada pređete na lokalne puteve. Karoserija je veoma čvrsta, ne dolazi do naginjanja tokom prolaska kroz krivine, upravljanje je izuzetno precizno. Zbir svih ovih karakteristika pruža vozaču više prosečne brzine nego što je ranije bio slučaj u ovoj klasi a osećaj tokom vožnje više podseća na vožnju karavanom nego velikim MPVjem.
Prosečna potrošnja iznosila je 7 litara/100km.

Postoje tri paketa opreme: Trend, Ghia i Titanium.

Dizeli su po mom mišljenju pravi izbor za Ford Galaxy i najjeftinija i najslabija opcija koju možete kupiti košta 29 500 evra. U Trend paketu nije dostupan dizel snage 163KS dok će motor snage 140KS biti dostupan kasnije tokom godine.

Najjeftinija opcija sa tim motorom snage 163 KS košta 33 420 evra dok za „Power Shift“ menjač treba doplatiti još 2000 evra.

Dizel poput ovog koji sam ja vozio košta preko 33 800 evra.

Više tehničkih detalja možete naći na sajtu Ford Srbija.

Ford S Max

Skoro kao WRC
S Max je veoma popularno vozilo u Evropi. Bio je auto godine 2007. godine. Ako obratite pažnju, videćete da ih i na našim ulicama ima u formi polovnjaka.

Već posle prvih nekoliko kilometara vožnje redizajniranim S Maxom sa novim benzinskim motorom i novim menjačem pomislio sam da je Ford napravio sportski sedmosed.
S Max sa opcionim sportskim paketom
S Max je i niži i kraći od Galaxyja što ga na prvi pogled čini sportskijim ali to se tek oseti tokom vožnje. Na treći red sedišta ovde ne mogu sesti dvojica rmpalija.

Model koji sam vozio bio je opremljen i sportskim dodacima za karoseriju, unutrašnjošću protkanom crvenim koncem sa aluminijumskim papučicama. Točkovi prečnika 18“ takođe su opcija koja doprinosi sportskom izgledu ali i osećaju u vožnji.
Standardni izgled S Maxa u Titanium S paketu
Španija je odlična zemlja za dinamičnu vožnju. Ograničenja brzine kretanja na krivudavim lokalnim putevima veoma su visoka. Neobično je kada po propisima vozite 100km/h i pred serijom krivina umesto znaka 40 (kako smo to navikli u Srbiji) stoji 80.

S Max se odlično pokazao prilikom promene pravca, kočenja u krivinama. Subjektivan osećaj u kabini je da se krećete sporije nego što je zaista slučaj.

I ranije sam govorio da tokom vožnje Fordovih klasičnih automobila imate utisak kao da su napravljeni od jednog odlivka čelika i ta definicija se prošilira na ova dva MPVa.
Niži krov nego kod Galaxyja, konstrukcija A stuba, visoka pozicija sedenja i moja visina (195cm) učinili su da imam problema sa preglednošću tokom prolaska kroz leve krivine.

Zbog ovih faktora, sa modernim automobilima obično imam problema prilikom skretanja na raskrsnicama jer ponekada ne mogu da vidim čitavog pešaka. Kod S Maxa i Galaxyja A stub je podeljen u dva dela između kojih se nalazi staklo.

Ovakvo rešenje uklanja probleme preglednosti u gradu ali potpuno je neverovatno da u jednoj levoj krivini, na uzanom putu, nisam uspeo da vidim španskog kauboja na ogromnom konju, u samom temenu krivine.

Nisam ga video sve dok mu nisam prišao na dva metra. Presekao sam se od straha kada sam ih ugledao. Izbegavanje na svu sreću nije predstavljalo problem.
Signali u retrovizorima obaveštavaju ukoliko imate vozilo u mrtvom uglu
Ključna stvar kod ove restilizacije su motori i menjači. Kako je platežna moć vozača opala tokom aktuelne krize, Ford je odlučio da predstavi motore manjih zapremina nego što je to ranije bio slučaj. Snaga motora je ostala ista ili viša.

Ovo takođe znači niže troškove registracije. U razvijenim zemljima, gde su uglavnom nalaze kupci ovakvih automobila, postoje olakšice za vozila koja emituju niske količine CO2 u svojim izduvnim gasovima.

Ford je i ovde uspeo da napreduje i da smanji troškove vlasnicima vozila. Ne mislim samo na fizička lica jer u Evropi, kompanije koje vode računa o životnoj sredini tako što kupuju „zelenija“ vozila takođe imaju povlastice.
Power Shift ruèica menjaèa sa opcijom menjanja stepeni prenosa pri upravljaèu
U Fordu posebno su ponosni na 2,0l ECOBOOST benzinca kakav se nalazio pod haubom mog S Maxa. Motor razvija 203 KS i dostupan je isključivo sa novim „Powe rshift“ menjačam sa dvostrukim kvačilom.

Ovaj menjač omugućuje brže promene stepeni prenosa kao i doprinos ekonomičnosti vožnje. Prosečna potrošnja sa ovim turbo benzincem iznosila je 8 litara/100km a ubrzanje do stotke 8,5 sekundi.
Postoje tri paketa opreme: Trend, Titanium i Titanium S.

Osnovni model S Maxa sa 2,0 benzinskim motorom snage 145KS u Srbiji košta 24.850 evra. Najjeftiniji dizel snage 115 KS košta 27.000 evra

Jedan model sa 2.0 dizelom snage 163 KS i standardnim menjačem u paketu Titanium košta 30.000 evra.

Model (u fullu) sa fotografija košta preko 35.000 evra.

Više tehničkih detalja možete naći na sajtu Ford Srbija.
Ford je veoma popravio dva već izuzetno dobra modela. U vremenima u kojima većina proizvođača uklanja delove za izolovanje buke, ugrađuje jeftiniju plastiku, smanjuje troškove proizvodnje, Ford se u smislu kvaliteta izrade i voznih karakteristika sve više odvaja od proizvođača poput Renaulta, Citroena i VW.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: