Audi A6 TDI Quattro Tiptronic

Sigurno postoji više razloga zašto se Audi A6, u osnovi kreiran za emancipovane bankare i kulturne advokate, kod nas često nalazi u ulozi drumskog siledžije. Ne ulazeći u dublju socijalno-psihološku analizu, navešću samo onaj čisto tehnički - njegova uglađenost i smirenost čine da se mnogo lakše "zaboravite" za volanom nego kod sportskih modela

Automobili

Izvor: B92

Petak, 22.08.2008.

11:52

Default images

Takav je bar slučaj bio sa testiranom verzijom, opremljenom V6 turbo-dizel agregatom od 3.000 kubika. Ovaj četvorotočkaš se trudi i uspeva da nagle promene brzine kretanja ne odaje ni vibracijama volana ili kabine ni znatno snažnijim zvukom. Izgleda kao da mu je svejedno kojom brzinom ćete da vozite (sve do deklarisanog maksimuma od 247 km/h).

Poređenja radi, prethodno sam neko vreme proveo vozeći BMW 130i, koji je nešto snažniji, startniji i brži, ali sam u njemu mnogo više bio svestan trenutaka u kojima sam motoru zadavao naređenje da krene u juriš.

Čak i u odnosu na mnoge limuzine sličnih gabarita (ili veće), A6 sa ovim motorom deluje mirnije i staloženije - i zato mu je lako da nedovoljno pažljivog vozača dovede pred radarski nišan.
Dužina: 4.916 mm Širina: 1.855 mm Visina: 1459 mm Težina: 1.765 kg
Cifre ne lažu, što reče petao Sofonije mačoru-suparniku pri podeli nesrećnog crva napola (sekirom). Sa tiptronic menjačem, testiranom autu je dovoljno tek 7,1 sekundi od stanja mirovanja do 100 kilometara na sat, dok bi sa "običnim" automatskim menjačem bio za dve desetinke brži. To je više nego solidan rezultat za 223 "konja", zadužena za pokretanje težine od 1,8 tona. Nesebičan doprinos borbi protiv štoperice daje "inteligentni" kompjuterizovani menjač, čija je brzina reakcije nedostižan uzor većini konkurenata.

Motor 3.0 TDI svoju pravu moć demonstrira tek prilikom međuubrzanja. Sledeći momenat radosti nastupa na benzinskoj pumpi. Bilo je potrebno čitavih 510 pređenih kilometara da bismo "uspeli" da kazaljku pokazivača goriva spustimo na pola skale.

Ukupan kapacitet rezervoara je 80 litara, i omogućava veliku autonomiju u stilu "sipaj sada, pa sipaj u Švajcarskoj". Čak i sa domaćim gorivom, u čiji kvalitet se itekako sumnja, i bez ikakve štednje ili pokušaja ekonomične vožnje, prošli smo ispod fabrički deklarisane potrošnje. To je značilo prosek od 7,9 litara na 100 km umesto "najavljenih" 8,5 litara, i tek 10,1 umesto 11,8 litara u gradu.
O dizajnu eksterijera "šestice" ne treba mnogo trošiti reči. Od samog pojavljivanja je upravo zbog istovremeno krajnje elegatne i ekstremno aerodinamične linije smatrana za jedan od najpoželjnijih luksuznih automobila. Počevši od upečatljive, ali ne predimenzionirane prednje maske, preko izduženih ksenonskih farova i haube, do laganog spuštanja linije zadnjeg stuba i diskretno uklopljenog poklopca prtljažnika, omeđenog ka bokovima zaobljenim svetlosnim grupama - čitav koncept je brižljivo osmišljen i precizno saliven u siluetu stvorenu da privlači i dugo zadržava poglede.

Iznutra, sve je podređeno udobnosti i što manjem zamaranju na dugim putovanjima. Audi je vozača i putnike u velikoj meri izolovao od potencijalno zamarajućih uticaja okoline. Odlična akustična i termička izolacija su dopunjeni izuzetno mekim upravljačem sa varijabilnim odnosom prenosa, koji pruža samo minimum infomacija o podlozi.
Upravljanje A6 podseća na vožnju automobila u video-igri, što zbog izostanka iole snažnijih vibracija, što zbog stalnog pogona na sva četiri točka, koji ga čini stabilnim i poslušnim na svim podlogama. Oslanjanje je takođe podešeno tako da puža maksimalnu udobnost, s tim što ne postoji osećaj "vožnje brodom", koji se ponekad sreće kod limuzina velikog međuosovinskog rastojanja. Amortizeri su vrlo efikasni - prelazak preko rupe se uglavnom čuje u kabini, ali se maltene ne oseti.

Imao sam "sreću" da testiranje "zakači" 8. i 9. avgust, dane u kojima je Beograd u nekoliko navrata zahvatio pravi prolom oblaka. Bilo je trenutaka kada su se kroz potopljenu krajnju desnu traku u polupraznoj ulici Kneza Miloša kretalo samo poneko SUV vozilo - i moja malenkost, zarad isprobavanja potencijala A6. Delovalo je kao da na njega nemaju uticaja ni visok nivo vode, koja izleće ispod točkova i prska na sve strane, ni klizava podloga, te da mu ni u jednom trenutku nije bila ugrožena ni stabilnost ni upravljivost.
U skladu sa trendovima u klasi, pozicija vozača je "centralno" mesto u automobilu, sve mu je nadohvat ruke, a preglednost u svim smerovima odlična, zahvaljujući dobrom odnosu (ne preterano širokih) stubova i velikih staklenih površina. Četvorokraki, kožom obložen volan je podesiv po visini i dubini, a instrument tabla velika, sa intenzivnim crvenim osvetljenjem, jasno vidljiva pri svim svetlosnim uslovima. Između obrtomera i brzinomera lociran je vertikalni digitalni displej, zadužen za pružanje informacija sa putnog kompjutera (koji vodi nezavisnu statistiku za dva vozača), ispis naziva trenutno slušanog radija ili muzičke numere i sl.

Desno od table je centralni LCD ekran, putem kojeg se kontrolišu digitalna podešavanja vozila i Audijev MMI (Multi Media Interface) sistem. Sa obe strane displeja nalazi se nekoliko velikih tastera (za njegovo isključivanje, poništavanje kilometraže, otvaranje fioke za rukavice i sl.) Ispod njega se dalje prostire centralni greben, sa izduvima i kontrolom klime, ručicom menjača i komandnim tasterima za MMI. Čitava površina ispred vozača, od prekidača za svetlo (sa leve strane volana), preko kontrolne table, velikog displeja i kontrole klima uređaja, je uklopljena u jednu oivičenu celinu.
Iza volana su smeštene ukupno tri ručice, za kontrolu migavaca, dugog svetla, brisača i tempomata. Ručica tempomata se nalazi na levoj strani i njen trodimenzionalni princip funkcionisanja spada među najintuitivije za upotrebu u auto-industriji.

Osobenost ručice automatskog menjača je da joj krajnji položaj nije "Drive" već "Sport" (Drive je jednu poziciju ranije), što zahteva oko jedan dan navikavanja (u početku ćete se čuditi zašto auto stalno pokušava da dostigne maksimalan broj obrtaja, dok ne shvatite da ste "pregurali" menjač). Pomeranjem ručice udesno iz "D" pozicije prelazi se u sekvencijalni mod (što objašnjava odrednicu "Tiptronic"). Kao što smo već pomenuli, "inteligencija" menjača, koji, valjda, čita misli vozača i ravna se po njima, zaslužuje svaku pohvalu.
Digitalni automatski klima uređaj ima dve zone delovanja, nezavisne po svakom pitanju - vozač i suvozač mogu po želji odvojeno da podešavaju temperaturu, snagu i smerove izduva. Postoji i izduv za zadnju klupu, smešten u zadnjem kraju centralnog grebena, ispod naslona za ruke.

Multi Media Interface, interfejs koji kontroliše Hi-Fi uređaj sa CD šaržerom, ali po potrebi i klimu i podešavanja kompjutera, smešten je iza ručice menjača. U pitanju je svojevrsni pandan BMW-ovom iDrive sistemu, s tim što je Audi odlučio da ga pojednostavi - ubacivanjem većeg broja dugmića.

Ukupno 15 dugmića i dva okrugla kontrolora su zadužena za ulaske u određene segmente menija na centralnom LCD ekranu i izmenu parametara. Zvuči čudno, ali pojedostavljivanje je do neke mere zaista uspelo. Ipak, lakoća upotrebe ne može da se meri sa sistemima kod kojih je sam ekran osetljiv na dodir (kakav je npr. ugrađen u Tojotu Prius), čime se izbegava silno nabadanje dugmića i vrtenje točkića. U slučaju MMI, prosečnom ljubitelju tehnike neće trebati više od dva dana da se oseti kao kod kuće, a oni koji nisu vični kojekakvim sokoćalima će bar lako da kontrolišu snagu zvuka i izbor radio-stanice.
Kad smo već kod elektronike, valja pomenuti da auto ima automatsko aktiviranje farova i brisača, elektronsku kontrolu stabilnosti, pun set vazdušnih jastuka, električne podizače stakala, elektronsko podešavanje i grejanje retrovizora, pranje farova i otvaranje prtljažnika...

Koliko god da se sledećih nekoliko rečenica podrazumeva, moje je da ih otkucam. Sve što može da se vidi i dodirne u kabini je izrađeno od vrlo kvalitetnih materijala. Od kože na volanu, preko mekog velurskog tapacirunga poda, do plastike kojom je oivičena instrumentacija. Sedišta su široka, a putnički prostor velik, možda čak i veći nego što bi se očekivalo, i predviđen za pet odraslih osoba.

Od njih petoro, male neprijatnosti pri sedenju može da ima samo putnik u sredini zadnje klupe, jer negde ispod njega prolazi kardan koji prenosi snagu na zadnje točkove, što znači da mora da "rasporedi" noge ispred saputnika. Prostor za glavu na zadnjoj klupi je dovoljan za putnike do visine od 190 centimerara - preko toga će morati da malo izvijaju vrat.
Prtljažnik je takođe izuzetno prostran (što se vidi na fotografijiama gde su njegove dimenzije upoređene sa velikim kišobranom i torbom za laptop), a po potrebi je moguće i obaranje naslona zadnje klupe - potpuno ili delimično u odnosu 60:40.
Kako novinarsko-zakeralačka tradicija nalaže, ne mogu da objavim tekst koji je potpuni hvalospev za neki automobil, koliko god dobar on bio. Zamerku sam našao u dizajnu spoljnih brava na vratima - moguće im je pristupiti samo sa donje strane, podizanjem, što je vrlo iritirajuće ako ste, poput mene, navikli da ruku ka vratima na kolima uvek usmeravate odozgo.

Više vremena mi je trebalo da se naviknem na to nego na bilo šta u njegovoj kabini. Ovo je sistem koji Audi koristi na nekim modelima još od kraja osamdesetih godina, i iskreno se nadam da će uskoro odustati od njega.
Šlag se na tortu stavlja na kraju. Porsche SCG trenutno nudi uštedu do 8.000 evra pri kupovini svih modela Audi A6 sa Biznis paketom opreme, u koje spada i ovaj "naš". To u praksi znači da predstavljeni automobil košta 52.000 evra.

Tekst i foto: Milan Kovačević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: