Renault Clio 1.2 TCE Rip Curl

Lekcije o vožnji koje ste savladali u auto školi prevaziđene su karakteristikama novih automobila poput Clia. Ovako jaku izjavu podupire motor zapremine malo veće od Yugovog ali sa čitavih 100 KS na raspolaganju.

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 04.03.2008.

15:19

Default images

Iako je Renault Clio III već nekoliko godina redovan učesnik u saobraćaju, vozili smo egzotični primerak “Rip Curl” serije sa brojnim elementima ubačenim za odolevanje vremenu.

Ako gledate Clio cenovnik, ovaj model pronaćićete u donjem delu liste, odnosno među najskupljim modelima. Cena ovog auta sa svim troškovima i dažbinama je 15 701 evra i može naterati vaše oko da se brzo vrati na vrh cenovnika i tamo ponovo traži nešto standardnije. Najjeftiniji Clio u akciji “Zeleno srce” košta 11 500 evra.



Predstavljamo vam vrh Renaultove ponude u jednoj od najzahtevnijih klasa na tržištu u kojoj kupac od svoje investicije očekuje da mu pruži prostor, luksuz i performanse velikog auta po niskoj ceni.
Surfer koji jedri na velikom talasu niz zadnja vrata crnog Clia glavni je znak prepoznavanja ove serije. Rip Curl je inače veliki australijski proizvođač surferske opreme a marketinški slogan ovog modela bio je “Za surfera u vama”.

Iako mi u Srbiji retko nemamo baš neki uvid u dešavanja na pacifičkoj obali Južne Kalifornije, Meksika ili Havaja, tu i tamo pročitali smo da jahači na talasima vole slobodu, nezavisnost, muziku, mešavinu opuštenosti i uzbuđenja.

Renault je ispratio tu filozofiju i pružio nam mogućnost da se bacimo na surf po velikim talasima gradskih ulica.
Spolja posmatrana Rip Curl serija od standardnog Clia razlikuje se po aluminijumskim felnama, hromiranim kvakama na vratima i svetlima za maglu koji su uračunati u nabavnu cenu.

Retrovizori su u boji auta i prilično su široki. To treba imati na umu tokom provlačenja kroz uzane ulice, kapije ili između loše parkiranih vozila jer retrovizore možete lako zakačiti i ogrebati. Ako poželite da ih sklopite, to ćete morati ručno jer ne postoji elektronska komanda.
Zbog relativno velikog kruga okretanja (11,3 m) polukružna okretanja i nezgodna parkiranja zahtevaæe više strpljenja i prostora od oèekivanog
Čim otvorite vrata na pragu auta uočićete još jedan surferski amblem a odmah zatim i refleksiju svetlosti koja dolazi iz dvobojne unutrašnjosti. Ovde nije odabrana neka diskretna, “idemo na sigurno” kombinacija boja kao što možemo dobiti u npr. vozilima koja dolaze iz Azije.

Crna sedišta i nasloni za glavu oivičeni su jarko crvenim platnom kako bi ona podsećala na wet-suits, odnosno, posebna odela koja za surfere proizvodi Rip Curl.

Na prednjim naslonima za glavu nalaze se prave Rip Curl etikete, kakve su sastavni deo bilo kog odevnog predmeta koji kupite u obližnjem butiku.
Naš surfer vrlo lako će se smestiti za volan ovog auta. Sedišta su udobnija i prostranija nego na standardnom modelu i obogaćena bočnim osloncima koji sprečavaju suvišno mrdanje vašeg tela tokom vožnje. Privilegija podešavanja po visini rezervisana je samo za vozačko sedište.

Air Bag logoi nalaze se na volanu, ispred suvozača i na prednjim sedištima, ali vazdušna zavesa je izostala. Inače, ovaj auto na NCAP testu sigurnosti osvojio je maksimalnih pet zvezdica.

Upravljač i menjač presvučeni su kožom koja ulepšava korišćenje elemenata auta koje najčešće dodirujete tokom vožnje. Kompletna centralna konzola izlivena iz jednog dela odaje utisak masivnosti i robusnosti kompletnog enterijera, a kasnije, tokom vožnje, otkrićete, i čitavog auta. Zbog visokog krova stvara se obilje prostora oko glava putnika a zahvaljujući velikom međuosovinskom rastojanju komfor se proteže i na prostor oko vaših kolena ukoliko sedite na zadnjoj klupi.
Kontrole audio ureðaja smeštene su odmah iza volana, svaka funkcija ima poseban oblik što olakšava upotrebu
Audio sistem sa šest zvučnika spada u klasu “ne treba mi bolje” ali posebna caka je u tome da se u kaseti ispred suvozača nalazi kutijica preko koje možete spojiti vaš MP3 (WMA) plejer, iPod i USB flash memoriju sa koje sistem bez bilo kakvog zamuckivanja reprodukuje muzičke fajlove iako se nalaze u moru Eksel tabela ili Word dokumenata.

Klima uređaj takođe se podrazumeva pod Rip Curl paketom.
Kao da ste kupili neki Hi-Fi ureðaj. Uz auto dobijate set kablova za povezivanje razlièitih prenosnih muzièkih ureðaja
Motor zapremine 1146 kubika uz pomoć male turbine razvija 100 konjskih snaga a to ne predstavlja uobičajeni odnos između zapremine i snage.

Ideja iza ovog motora bila je iz skromne zapremine izvući snagu koju razvija motor zapremine 1.4 litra a obrtni moment motora zapremine 1.6 litara a da karakteristike ne utiču negativno na životni vek motora.
Zapremina: 1.149ccm, snaga 100KS, 184km/h, 8.4l prosek
U svetu se, osim o ovim karakteristikama, veoma vodi računa i o zaštiti čovekove sredine, odnosno o tome koliko CO2 pošaljemo u atmosferu. Kroz auspuh Clia tokom jednog kilometra vožnje izbaci se ekološki (u ovom trenutku) prihvatljivih 139 grama CO2.

Kod nas se na žalost mnogo više meri koliko nam novca auto izbaci iz novčanika ako njime pređemo sto kilometara.
Stakla možete podizati ili spuštati èim ubacite kljuè u kontakt bravu. Zgodna funkcija ukoliko ste upravo iskljuèili motor a stakla se još nisu podigla do vrha
Clio 1.2 TCE tokom testa imao je prosečnu potrošnju goriva od 8,4 l / 100km. Na magistralnim putevima, ne krećući se brže od 90 km/h, potrošnja ne prelazi 6 litara, na autoputu potrošnja ne silazi ispod 9 l dok je po gradskim gužvama prosek 10,2 l. Potrošnja goriva viša je od očekivane za auto ovih dimenzija (zapremine motora) i zapravo više odgovara njegovoj velikoj snazi.
Tokom vožnje kroz grad uvidećete da jednostavno nema potrebe posezati za ručicom menjača onoliko često koliko su vas učili u auto školi. Kada se vozite ulicom Gospodara Vučića pa skrenete nizbrdo do Južnog bulevara, pored benzinske pumpe, pa uzbrdo uz ulicu Grčića Milenka do Vojislava Ilića, čitav potez možete proći u trećem stepenu prenosa.

Možete se kretati jako sporo i jednostavnim pritiskom gasa ubrzati kao da vozite auto sa automatskim menjačem. Gradske raskrsnice, planinske serpentine više ne zahtevaju prebacivanje u drugu brzinu.
Zapremina prtljažnika: 288/1038 l. Rip Curl serija ima posebne pregrade na dnu gepeka meðu kojima možete organizovati stvari tako da se ne kotrljaju po gepeku dok vozite
Uzbrdicu na autoputu kod Bubanj potoka možete savladati krećući se brzinom od 120 km/h i dodavanjem gasa povećati brzinu kretanja bez znakova mučenja motora. Prema podacima sa kompjutera potrošnja u takvim uslovima eksploatacije iznosi 13,6 l /100km.

Ako ste zavučeni iza kamiona na magistralnom putu i želite da ga što pre prestignete, ukoliko pritisnete papučicu gasa do poda aktiviraćete “Overpower” sistem, kakav ste možda do sada isprobali samo na video igricama, i osloboditi dodatnih 5 KS na period od 60 sekundi.
Sasvim dovoljno prostora za putnike na zadnjim sedištima. Ukoliko vozaè ne uspori dovoljno prilikom prelaska preko ležeæih, dužan je izvinjenje putnicima na zadnjoj klupi jer je oslanjanje izuzetno tvrdo
Clio, osim surferske, prati i fillozofiju moderne francuske auto industriije, koja pokušava da vozaču u kabini priredi atmosferu više nalik onoj u dnevnoj sobi nego automobilu.

Enterijer je pažljivo dekorisan i višebojan tako da vam ulepšava vreme provedeno u kolonama za vreme saobraćajnih gužvi. Audio sistem je kvalitetan. Zvuk motora sveden je na minimum u gotvo svim režimima rada, a njegove vibracije se ne prenose do sedišta, upravljanje ima poseban sistem koji do volana ne prenosi udare nastale pogađanjem rupe u asfaltu.

Vama ostaje da se koncentrišete na bezbedno stizanje do tačke B i da zajedno sa saputnicima uživate u krajoliku.
Kako je Rip Curl proizveden u ogranièenoj seriji, najslièniji velikoserijski model Clia u ponudi nosi ime Extreme i košta 15 455 evra
Kupac Clia ima dvogodišnju garanciju na auto bez ograničenja pređenih kilometara. Garancija da se na kolima neće pojaviti rđa je 12 godina. Posle prvih 10 500 km vožnje na redu je I servis na kojem ćete promeniti sve filtere na kolima, ulje i uraditi kontrolu trapa.

II servis se vrši na 30 000 km. Na njemu se ponavlja sve sa prvog i još se proveravaju kočnice.

III servis je na redu posle 45 000 km.

Veliki servis se radi na 60 000 kilometara i košta oko 40 000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: