Automobili

Utorak, 09.05.2023.

14:15

Toyota ima najprodavaniji auto na svetu – i još četiri modela u top-10!

Iako je 2023. dosta odmakla od svog početka, JATO Dynamics tek sad objavljuje svoj potpuni globalni izveštaj o prodaji za prošlu, 2022. godinu kada je širom planete isporučeno ukupno 79,4 miliona novih vozila.

Izvor: B92

Toyota ima najprodavaniji auto na svetu – i još četiri modela u top-10!
Foto: Toyota promo

Ovaj broj predstavlja pad od dva procenta u poređenju sa 2021, sa ključnim tržištima kao što su Severna Amerika, Evropa i Kina koja beleže pad u 2022.

Sa druge strane, tržišta u razvoju poput Indije, Bliskog istoka, jugoistočne Azije i Afrike su registrovala rast skoro u potpunosti nadoknađujući pad u drugim regionima. Ali ovo nije najzanimljiviji podatak iz izveštaja.
Foto: Toyota promo
Naime, prema podacima do kojih je došao JATO, Toyota RAV4 je prošle godine bila najprodavaniji model na svetu sa više od milion (1.016.000) isporučenih jedinica kupcima, od čega je 43 odsto vozila prodato u Sjedinjenim Državama i Kanadi.

Druga na listi je takođe jedna Toyota i to model Corolla sa približno 992.000 prodatih vozila prošle godine, dok je treći Tesla Model Y sa 747.000 globalnih registracija.

Zanimljivo je i da u prvih 10 nema nijednog modela evropskih proizvođača.
Foto: Tesla promo
Sve u svemu, Toyota je prošle godine imala pet modela u prvih deset na svetu.

Ford, Nissan i Honda su plasirali po jedan model u top-10, dok je kompanija Tesla imala dva modela na ovoj listi.

Pogledajte listu najprodavanijih automobila u 2022:
Izvor: JATO

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Podeli: