Sa fabričke trake sišao poslednji McLaren P1

Iako je McLaren još krajem 2013. rasprodao planiranih 375 primeraka modela P1, obaveze prema kupcima koji su unapred platili svoje automobile ispunjene su tek ovih dana.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 11.12.2015.

12:58

Default images

McLaren P1 bio je pun pogodak za britanskog proizvođača supersportskih automobila.

Najskuplji i najekskluzivniji model iz aktuelne ponude imao je svetsku premijeru u martu 2013, na auto-salonu u Ženevi.

Kada je u leto iste godine počela serijska proizvodnja ovog automobila vrednog milion evra, većina planiranih primeraka već je pronašla svoje vlasnike.
Prvi i poslednji proizvedeni McLaren P1
U McLarenu kažu da među 375 proizvedenih vozila ne postoje dva koja su identična, s obzirom da je svaki primerak izrađen prema specifičnim željama kupca. U proseku, za svaki P1 bilo je potrebno 17 dana da bi se kompletirao.

Osim 375 produkcijskih automobila, izrađeno je i 13 prototipova korišćenih za testiranje, 5 prototipova za standardizaciju i 3 pretprodukcijska vozila.

U izradi svakog McLarena P1 učestvovalo je 105 radnika.
Tokom razvoja, test vozila su ukupno prešla 620.000 km - drugim rečima obišla su Zemljinu kuglu 15 puta, a P1 je testiran i na nekoliko trkačkih staza širom sveta.

Ako se pitate gde su završili svi ovi lepotani, 34% je prodato Amerikancima, 26% Evropljanima, dok je 27% vlasnika iz azijsko-padifičke oblasti, a 13 odsto kupaca dolazi iz regiona Bliskog istoka i Afrike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: