Jedni kloniraju, a drugi angažuju dizajnera iz Volvoa

Dok neke kineske auto-kompanije svoje modele oblikuju kopirajući automobile poznatih svetskih marki, druge su se opredelile da uz pomoć dokazanih dizajnera i kupljene tehnologije kreiraju autentična vozila.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.12.2014.

15:22

Default images

U poslednje vreme iz Kine nam stižu vesti o klonovima modela drugih automobilskih proizvođača, ali postoje i auto-kompanije koje imaju drugačiju strategiju.

Na primer, kinesko-izraelski Qoros od početka je odlučio da proizvodi automobile originalnog dizajna, koje će moći da prodaje i na zapadnim tržištima. Da bi u tome i uspeli, zaposlili su Gerta Volkera Hildebranda, bivšeg šefa dizajna u MINI-ju.
Slično razmišljaju i u kompaniji Geely, koja je 2010. kupila Volvo. Za razvoj nove luksuzne limuzine ovog kineskog proizvođača angažovan je bivši prvi čovek dizajna Volvoa, Peter Horbury.

Rezultat je Geely GC9 koji je nastao kao plod saradnje timova iz Geteborga, Šangaja i Los Anđelesa.
Spoljašnjost vozila ukazuje na stilski uticaj Volvo limuzina, dok maska podseća na koncept Universe koji je nastao 2011, u vreme kada je Horbury bio zadužen za dizajn Volvo automobila.

Očigledno je da je Peter Horbury upotrebio neke ideje sa prethodnog radnog mesta i primenio ih na GC9.

Osim toga, Kinezi su iskoristili i tehnologije koje je razvio Volvo kako bi napravili što sigurniji automobil i osvojili najviše ocene na kineskom NCAP testu bezbednosti.
Kineska limuzina biće dostupna sa tri benzinska motora: 2.4 litarskim atmosfercem, 1.8 litarskim turbo-punjenim motorom i 3.5 litarskim V6 turbo-benzincem sa direktnim ubrizgavanjem.

Sve pogonske jedinice biće uparene sa šestostepenim automatskim menjačem koji je razvio Geely.

GC9 imaće premijeru polovinom decembra u Pekingu, a za sada nije saopšteno da li će se automobil prodavati i na drugim tržištima osim u Kini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: