Jaguar XE - nova luksuzna kompaktna limuzina

Jaguarova gama bogatija je za još jedan model koji će se boriti za primat na veoma konkurentnom i lukrativnom tržištu na kom dominiraju BMW Serije 3, Audi A4 i Mercedes C klase.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 09.09.2014.

07:57

Default images

U Londonu je u ponedeljak predstavljen novi Jaguarov model, kompaktni sedan XE:



Dizajn automobila predstavlja kombinaciju konzervativne limuzine i sporstkih linija karakterističnih za kupe.

Kao da je Jaguar žele do privuče što širu ciljnu grupu kupaca - od tradicionalne, nešto starije klijentele, do mlađih kupaca.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4672/1850/1416 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2835 mm
Ipak igralo se na sigurno, tako da XE, a naročito prednji deo automobila, podseća na veću Jaguarovu limuzinu, model XF.

Ni u kabini se nije mnogo eksperimentisalo. Jaguar je objavio fotografije XE S verzije, tako da trim enterijera pored doze elegancije ima i sportsku notu.

Kompanija je saopštila da će kupcima biti dostupan širok izbor materijala i ukrasnih elemenata od aluminijuma i drveta.
Jaguar XE S: zapremina 2995 ccm; snaga 250 kW (340 KS) pri 6.500 o/min; maks. obrtni moment 450 Nm pri 4500 o/min
Jaguar se još ranije pohvalio novim multimedijalnim uređajem InControl, koji ima premijeru upravo na modelu XE, o čemu ste mogli da čitate u posebnom tekstu.

Sistem između ostalog omogućava povezivost sa smartfon uređajima koji rade na Apple i Android platformama.

Novina je i revolucionani "head-up" displej koji u toku vožnje neophodne informacije projektuje direktno na vertobransko staklo.
Jaguar XE je postavljen na novu, laku modularnu platformu, a 75 odsto konstrukcije izrađeno je od aluminijuma.

Vozaču će biti dostupni brojni elektronski sistemi asistencije, poput sistema za prepoznavanje saobraćajnih znakova, uređaja koji upozorava na vozila koja dolaze od pozadi, sistema za automatsko kočenje kako bi se sprečilo da automobil udari u vozilo ispred, ili minimizovale posledice neizbežnog sudara.
Jaguar je prilikom prezentacije najviše pažnje posvetio verziji XE S. Ovaj model pogonjen je 3.0 litarskim V6 benzinskim motorom sa kompresorom, koji proizvodi 340 ks (250 kW) i 450 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

U paru sa osmobrzinskim automatskim menjačem, motor je u stanju da vozilo teško tonu i po "potera" iz mesta do stotke za 5,1 s, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 250 km/h.
Jaguar XE biće dostupan i sa slabijim, četvorocilindričnim 2.0 litarskim benzinskim i dizel motorima, a njihove specifikacije biće saopštene na predstojećem pariskom auto-salonu. Kompanija je otkrila da će dizel verzija biti izuzetno ekonomična, sa prosečnom potrošnjom od 3,7 l/100 km i emisijom ugljen-dioksida od 99 g/km.

Novi Jaguar imaće premijeru na sajmu automobila u Parizu, početkom oktobra, a u prodajne salone stiže u prvoj polovini 2015, kada će biti poznata i njegova cena.

Pogledajte galeriju fotografija: Jaguar XE S.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

19 h

Podeli: